Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ολλανδικές ντομάτες



fοtο: www.lukasvasilikos.com

Μια και βρισκόμαστε ακόμα στην Ολλανδία, ας ρίξουμε μιαματιά και στον περίφημο αγροτικό τομέα της, που σιγά-σιγά κατόρθωσε να εξοβελίσειαπό τις ευρωπαικές αγορές τα παραδοσιακά και μυρωδάτα προϊόντα του νότου.

Αν και έχουν περάσει χρόνια, μού έχει μείνει στο μυαλό η έκφραση«πέμπτη κατάσταση της ύλης», μετά τα υγρά-στερεά-αέρια και πλάσμα, πουχρησιμοποιούσαν οι εγγλέζοι για να περιγράψουν τις ολλανδικές ντομάτες. Όντως,τόσο σαν υφή, όσο και σαν γεύση παρέπεμπαν προς κάτι καινοφανές και εξωτικό,και φυσικά όχι προς ντομάτα.

Παρ’ όλα αυτά τις αγοράζαμε. Περιχαρείς και ανυποψίαστοι.Καθ’ ότι, εκτιμούσαμε και εμπιστευόμασταν ο,τιδήποτε προερχόταν εκτός συνόρων.Τότε, όπως και τώρα φυσικά.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Η ολλανδική ντομάτα, όπωςκαι τα υπόλοιπα αγροκηπευτικά είναι τίγκα στα νιτρώδη και φωσφορικά άλατα, καθώςκαι το χώμα και το νερό που τα τρέφει. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εκπομπέςμονοξειδίου και διοξειδίου του αζώτου που είναι τριπλάσιες από τον μέσο ευρωπαϊκόόρο.

Το γεγονός ότι οι Ολλανδοί έχουν υψηλό προσδώκιμο ζωής,παρά τις τοξικές ντομάτες, οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως η καλή περίθαλψηκαι το υψηλό βιοτικό επίπεδο. Εμείς όμως που δεν έχουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο,καλό θα ήταν όχι μόνο να τις αποφεύγουμε αλλά και να επέμβουμε στις ευρωπαϊκέςαγορές αντικαθιστώντας τες με ό,τι καλύτερο διαθέτουμε, ή μπορούμε να διαθέσουμε.

Υ.Γ. Δείτε σχετικά στον Economist εδώ.
Υ.Γ. Το παρόν ποστ έδωσε ιδέες και στη κ. Λαγκάρντ, η οποία 8 μέρες μετά, στις 8/5 δήλωσε ότι "Η Ελλάδα έχει φανταστικό κλίμα για την παραγωγή ντομάτας!"


11 σχόλια:

Unknown είπε...

Οι Ολλανδοί πήραν από μας την τουλίπα.
Και κατάφεραν να την αξιοποιήσουν.
Δήλωσαν δημόσια στην τ.β., οτι αν είχαν το κλίμα της Ελλάδος και την εφορία του εδάφους της, θα είχαν πνίξει τον κόσμο στα λουλούδια.
Η ανικανότητα της δικιά μας αστικής-επιχειρημματικής τάξης, η αδράνεια και ο μισο-ανατολίτικος τρόπος σκέψης του λαού μας, που το έμαθαν οι πολιτικοί του δικομματισμού τόσα χρόνια να ζει με δανεικά ,μας έχουν φέρει στο σημείο να μας πουλούν οι Ολλανοί ντομάτες σε πιο ανταγωνιστικές τιμές και καλύτερες ποιοτικά.
Κάπου -κάπου μας χρειάζεται και η αυτοκριτική, δεν το νομίζεις καλή μου?

cynical είπε...

ΟDA,

από πού βγαινει ότι ειναι καλύτερες ποιοτικα; Αυτο που γραφω εδω, υποστηριζει το αντιθετο.

Unknown είπε...

Κυνικαλ , όλες οι ντομάτες -πλην των μικροκήπων για ιδιωτική κατανάλωση -παράγονται με χημικά.
Οι επαγγελματίες όμως Ολλανδοί γνωρίζουν πως να τα χρησιμοποιούν, ώστε να πετυχαίνουν χαμηλότερη τιμή και σχετικά καλύτερη ποιότητα παρά την αντιξοότητα του κλίματος και του εδάφους που έχουν σε σύγκριση με μας.
Η απόδειξη είναι οτι πωλούν και σε μας.
Είναι σαν να πουλάμε εμείς στους εσκιμώους πάγο!

spiral architect είπε...

ODA:
Aπό προσωπική εμπειρία οι ντομάτες τους, ντομάτα δεν μυρίζουν και είναι άγευστες. Ούτε οι μελιτζάνες, ούτε τα αγγουράκια.
Προφανώς το ωκεάνιο κλίμα δεν ευνοεί τα κηπευτικά.
Ντομάτα Ολλανδίας ούτε στη λαϊκή, ούτε στο SM έχω πετύχει.
Για κρέας, γαλακτοκομικά και ειδικά τα τυριά τους (ένταμ, γκούντα κλπ ... OMG!) δεν έχουν καμιά σχέση με τα εδώ εισαγόμενα και ναι, είναι άριστα, ποιοτικά και γευστικότατα.

Η Ελλάδα "κάηκε" από τότε που μπήκε στην (τότε) ΕΟΚ.
Όλα τους έφταιγαν στους Ευρωπαίους:
- Πολλοί αγρότες
- Πολλοί αυτοαπασχολούμενοι
- Πολλοί μικρομαγαζάτορες
- Πολλοί δημ. υπάλληλοι
- Μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης

Έτσι ήλθαν οι ποσοστώσεις στην αγροτική παραγωγή οι γόνιμες γαίες εγκαταλείφθηκαν, τώρα φυτεύουν Φ/Β (επιδοτούμενες εξαγωγές των Γερμανών) μπήκαμε στο τριπάκι του φτηνού χρήματος, του ρουμ του λετ και τώρα όλοι τους μας ζητούν και τα ρέστα!

Δεν είμαστε τεμπέληδες, μας έκαναν, μας εξαγόρασαν (αν θες και δεν σε προσβάλλει)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το υψηλό προσδόκιμο επηρεάζεται από την ποιότητα του φαγητού (αναφέρομαι στα φυτοφάρμακα και τα θερμοκήπιο) σε δευτερεύοντα βαθμό. Έχεις δίκιο όπως το θέτεις, επειδή ακριβώς προτρέχουν τα νοσοκομεία/Υγεία και άλλα ζητήματα γύρω από την πρόληψη και την εκπαίδευση υγιεινής.

σ.σ. Σε ψήφισα και καλά όλους τους φίλους σου να στηρίξουν, αν κρίνουν τούτο το ιστολόγιο, ως άξιο βράβευσης και να το ψηφίσουν. Η ψηφοφορία των e-awards άρχισε.

cynical είπε...

Eπ! Δειμο,

τι ειναι καλε αυτό; Δεν μου το ειπες πιο μπροστα να κανω καμπάνια! Αντε και κανενα ρουσφετακι, τωρα που γυριζει!

Σ' ευχαριστω, και αν εκλεγω, δεν θα ξεχάσω!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εγώ καλώ αναφανδόν κάθε σχολιαστή σου να σε στηρίξει. Και για να μην ξεχνάμε τις παραδοσιακές πελατειακές σχέσεις (όποιος θέλει στηρίζει κι εμένα στο συγγραφικό έργο).

σ.σ. βάλε ένα μπανεράκι να το μάθουν οι φίλοι σου.

Unknown είπε...

Εγώ ψηφίζω και τους δυο σας καθημερινά.
Ο Δείμος με επισκέφτετε και σχολιάζει τακτικά.

spiral architect είπε...

Eίσαι παρέα με τον "Ταβερνοχώρο" στην κατηγορία "Άποψη – Κριτική – Σχόλιο – Τεκμηρίωση 2011"!!!

spiral architect είπε...

Ρουσφέτάκι
Όσοι ασχολείστε ή σας αρέσει η φωτογραφία ρίξτε και μια ψήφο στον Χαράλαμπο Κυδωνάκη ή dirtyharrry

cynical είπε...

spiral,

αψογος ο ταβερνοχωρος. Δεν προσεξα μονο αν εχει κριτικη για καθε ταβερνα. ξερεις τι βασανο ειναι να ψαχνεις να βρεις σε ποια ταβερνα θα πας; Και στο τελος να καταληγεις παντα στην ιδια;