Το να βλέπεις αυτή τη στιγμή τα παραδοσιακά, πρώην μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα να αγκιστρώνονται στην εφαρμογή των προ καιρού συμφωνηθέντων μέτρων λιτότητας αποτελεί, αν μη τι άλλο, αναχρονισμό, τέτοιο που μόνο ένα ΚΚΕ, όπως μάς έχει συνηθίσει, ακολουθεί στις πολιτικές του επιλογές.
Δεν έχει πλέον νόημα να λέμε ότι πληθαίνουν οι ενάντιες φωνές οικονομολόγων, ακαδημαϊκών και αντιπολιτευόμενων πολιτικών, ή οι δειλές ενστάσεις της Κομισιόν και του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου. Ή να επικαλούμαστε απτά οικονομικά στοιχεία, για να αποδείξουμε ότι το σχέδιο αυτό οδηγεί όχι μόνο στην καταβαράθρωση της οικονομίας της ΕΖ συνολικά, αλλά και στην ίδια τη διάλυσή της. Το ότι η ύφεση, εξ αιτίας της λιτότητας, και όχι τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος οδηγούν στο τέλος του ευρωπαϊκού συνασπισμού γίνεται πλέον φανερό ακόμα και στους αδαείς.
Ήδη πλέον και οι αγορές αρχίζουν να διαμαρτύρονται για τη θεραπεία αυτή, η οποία υποτίθεται ότι επιβλήθηκε εξ ονόματός τους και για το χατίρι τους. Τι καλύτερο παράδειγμα από τον πρόεδρο της διεθνούς ένωσης των τραπεζιτών. Σήμερα ο κ. Τσαρλς Νταλάρα σε συνέντευξή του στο CNBC είπε περίπου τα εξής:
«Έχουμε δει την ευρωπαϊκή οικονομία στο δεδομένο πολιτικό πλαίσιο να αποσυνδέεται. Η επικέντρωση σε βραχυπρόθεσμες περικοπές των ελλειμμάτων πρέπει να προσαρμοστεί στην οικονομική πραγματικότητα. Εάν θέλουμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών, πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Η εστίαση ήταν σε βαριές βραχυπρόθεσμες περικοπές και το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι η κατάσταση δεν παλεύεται».
Μπορεί κάποια γερασμένα πτώματα να σέρνουν ακόμα την αμφιλεγόμενη επιτυχία της Λετονίας, και την απολύτως ψευδή εικόνα της Ιρλανδίας, σαν παραδείγματα επιτυχούς εφαρμογής της αυστηρής λιτότητας, αμφότερα όμως έχουν πλήρως ανασκευαστεί, από τους M. Weisbrot, όσον αφορά τη Λετονία και τον P. Krugman, όσον αφορά την Ιρλανδία.
Η πολιτική αυτή έχει πεθάνει όχι μόνο στην πράξη, αλλά και στο μυαλών όλων εκτός της κ. Μέρκελ, η οποία θα αναγκαστεί να υποχωρήσει, όχι από καλοσύνη, αλλά επειδή θα δει και τη Γερμανία να αρπάζει τον ιό της κρίσης εμπιστοσύνης. Το κύμα της αμφισβήτησης από όλο και περισσότερα κράτη έχει αρχίσει να φουσκώνει επικίνδυνα. Η Ελλάδα θα πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία και να το καβαλήσει. Είναι μοναδική και συμβαίνει τώρα…
15 σχόλια:
Υπάρχει και εγωισμός βρε!
Δηλαδή συγνώμη, φαντάζεσαι τη μέρκελ να λέει: μωρά μου σόρυ;
Οταν αρχισει να χανει και τον Ντραγκι, τι θα κανει;;
Εχετε απολυτο δικαιο! Η Αγγελα πρεπει να πει "παρτε ακομη 1 τρις ευρω να το κανετε "αναπτυξη" οπως κανατε τα προηγουμενα 30 χρονια". Συμφωνω απολυτα.
ειστε εκτος τοπου και χρονου. δειτε τα τελευταια οικονομικα στοιχεια
Ποια τελευταια στοιχεια? Της καταστασης της δημοσιας δοικησης στην Ελλαδα, της διαφανειας, και ολων των αλλων δομων που χρειαζονται για αναπτυξη?
Παρακαλω διαφωτιστε με.
Η αναπτυξη χρειαζεται 5 με 10 χρονια για να δειξει αποτελεσμα, μεχρι τοτε ποιος πληρωνει το λογαριασμο?
««Βατερλώ» στα έσοδα Απριλίου»
http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/347535/vaterlo-sta-esoda-apriliou/
Reducing Debt Levels Without Austerity: A Eurobond Swap
187kb pptx
Marcus Miller
http://policydialogue.org/events/meetings/beyond_austerity_alternative_policies_for_employment_and_growth/materials/
επισης λιτοτητα και αναπτυξη προηγουμενο ποστ
Αν ο κυριος Τσιπρας εχει τη λυση ωστε να υπαρχει αναπτυξη και τελος στη λιτοτητα χωρις να μου ζητησει επιπλεον χρηματα (μιας και πληρωνω τους φορους μου σε αλλη ευρωπαικη χωρα) τοτε πειτε μου και θα ερθω στην Ελλαδα στις επαναληπτικες εκλογες την επομενη εβδομαδα να τον ψηφισω.
Αυτο δεν μπορω να το εγγυηθω. κατα τη γνωμη μου η οποια λυση στο προβλημα της αναπτυξης θα δοθει κεντρικα, διοτι το προβλημα αφορα ολη την ΕΖ πλεον. Υπαρχουν εργαλεια. Για παραδειγμα, ευρω-ομολογα, αυξηση πιστωσεων απο ΕΙΒ, χαλαρωση των μετρων εναντιον πληθωρισμου απο ΕΚΤ, υποτιμηση ευρω, απ' ευθειας δανεισμος κρατων απο ΕΚΤ κλπ.
Η οποια ελληνικη κυβερνηση θα πρεπει να διαπραγματευθει το ευρος-τη διαρκεια και την κατανομη στην κοινωνια των οποιων μετρων λιτοτητας.
Το παρον σχεδιο δεν δουλευει, οπως ολοι πλεον το παραδεχονται.
Επισης το οτι ο κ. Τομσεν ζητα να απομακρυνθει απο Ελλαδα, σημαινει οτι εμμεσως παραδεχεται την αποτυχια του.
Καταλαβα, οι ξενοι φορολογουμενοι θα πληρωσουν τον Ελληνικο λογαριασμο παλι, οπως κανουν τα τελευταια 30 χρονια.
Οταν η Ελλαδα αποκτησει δημοσια δοικηση, διαφανεια, και μηχανισμους που να μπορουν να υποστηριξουν την αναπτυξη τοτε και μονο τοτε θα πρεπει η ΕΕ να της δωσει χρηματα για αναπτυξη. Αλλιως τα χρηματα παλι θα χρησιμοποιηθουν για αγορα ψηφων και θα γινουν Porshe απο μερικους
Με αλλα λογια δεν ειμαι πολυ "εκτος τοπου και χρονου" οπως ειπατε αρχικα!
Γιατί δεν τυπώνει 100 τρις η ΕΚΤ να μοιράσει σε όλους να σωθούμε, επιτέλους.
Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να εκδοθούν ευρωομόλογα, γιατί απο ότι καταλαβαίνω δεν υπάρχει κανένας που να θέλει να τα αγοράσει, για ευνόητους κερδοσκοπικούς λόγους.
αυτα που αναφερετε ειναι ανεξαρτητα απο την πολιτικη λιτοτητας. Το ποστ αναφερεται στην τελευταια. και μην τα μπερδευετε
Στη μάχη αυτή οι αγορές έχασαν. Ας είμαστε σεεπιφυλακή για την επόμενη επίθεση...
Ανωνυμος χωρις τονους
Ποιες αγορες εχασαν? Οι μεγαλοεπενδυτες που θα εισπραξουν τα CDS τον αλλο μηνα μολις η ελλαδα βαρεσει κανονι? η οι διαφοροι παπουδες καπιταλιστες ανα την ευρωπη που χανουν τα χρηματα απο τα συνταξιοδοτικα ταμεια καθε φορα που τους φεσωνουμε με τα ομολογα?
Προσωπικά δεν θεωρώ το ευρωομόλογο την καλύτερη λύση διότι το ευρωομόλογο στηρίζει την άποψη ότι μια χώρα μπορεί να συνεχίσει να ζει με δανεικά.
Αντίθετα, νομίζω ότι η πιο βιώσιμη λύση μακροπρόθεσμα είναι η έξοδός μας από το ευρώ.
Τα ερωτήματα που κάνουν πολλοί για τις δυσκολίες της μετάβασης θα έπρεπε να αποτελούν ερωτήματα προς απάντηση σε ένα εγχειρίδιο PLAN B' που να μελετηθεί επιστημονικά από πολλά και διαφορετικά επιτελεία που θα προετοιμάσουν τη μετάβαση.
Όχι προβλήματα που θα μελετήσουν για να δουν τι μας συμφέρει καλύτερα, αυτό έχει απαντηθεί στην πράξη.
Εκτός αν πιστεύει κανείς σε μια κοινωνία που θα δούμε σύντομα με +30% ανεργία και +5 έτη δραματικής ύφεσης ή και παραπάνω.
Α.Κ.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχει επικρατήσει αυτή η καραμέλα ότι(χονδρικά και συνοπτικά) "οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί πληρώνουν τους τεμπέληδες Έλληνες, δίνοντας συνέχεια δάνεια ή προσφέροντας κονδύλια".
Για μένα είναι ένα τεράστιο ψέμα.
Εξηγούμαι:
1) Το θέμα με τη διαφάνεια, κακοδιαχείριση, διαφθορά στην Ελλάδα είναι γνωστό εδώ και 25-30 χρόνια. Και στους ευρωπαίους "αδελφούς μας". Γιατί τώρα κάνουν μερικοί ότι το ανακάλυψαν; Στις π.χ. 2 Οκτώβρη του 2009 δεν ήταν πρόβλημα (δανειζόμασταν με το ίδιο επιτόκιο με τη Γερμανία) και ξαφνικά, μετά τις εκλογές στις 4 Οκτώβρη το είδαν όλοι οι κατήγοροί μας;
2) Πόσο ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ μπορεί να είναι κάποιος (βλ. Μέρκελ και λοιπούς) ώστε να κουνάς το δάκτυλο σε μία χώρα για τη διαφθορά της, όταν επί δεκαετίες οι π.χ. φαρμακευτικές σου εταιρείες ΥΠΕΡΧΡΕΩΝΟΥΝ και ΚΑΤΑΧΡΕΩΝΟΥΝ τα ταμεία (δηλ. τρώνε με χρυσά κουτάλια !) ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η διαφθορά !
3)Πόσο ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ μπορεί να είναι κάποιος (βλ. Μέρκελ και λοιπούς) ώστε να κουνάς το δάκτυλο σε μία χώρα για τη διαφθορά της, όταν επί δεκαετίες τα ευρωπαϊκά κονδύλια που κατασπαταλούνταν, επέστρεφαν στη χώρα σου ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ μέσω του "πολλαπλασιαστή δημοσίων επενδύσεων" (ή μία λίγο διαφορετική μορφή του). Για να μην ξεχνάμε τις Καγιέν. Τότε ήταν καλή χώρα η Ελλάδα, έτσι;
4) Πώς είναι δυνατόν να ξεφύγει μία χώρα από τα προβλήματά της όταν τη δανείζουν οι "φίλοι της" με ΛΗΣΤΡΙΚΑ επιτόκια, εποφθαλμιώντας τα εναπομείναντα τιμαλφή της;
5) Εν κατακλείδι, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έγινε για να βοηθηθεί ο Νότος της Ευρώπης να αναπτυχθεί και να γίνει ανταγωνιστικός του Βορρά (χα ! χα!) αλλά για να μπορεί ο Νότος να δανείζεται φθηνά και να αγοράζει τα προϊόντα του Βορρά. Οι Βόρρειοι ήθελαν ανοικτές αγορές στις οποίες θα κυριαρχούσαν και όχι "ισότιμους" εταίρους και ανταγωνιστές.
Το "παράδειγμα" της Ελλάδας, ήδη εδώ και μήνες, χρησιμοποιείται σαν φόβητρο από Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Σουηδία, Βουλγαρία κ.α. για να επιτεθούν (ή να μην κάνουν καν τον κόπο να το θεμελιώσουν) στο κοινωνικό κράτος. Ήρθε η ώρα για να πάρουν πίσω ότι με δυσκολία αναγκάστηκαν να δώσουν.
Δεν είναι το χρέος της Ελλάδας το πρόβλημα, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κράτος. Αυτό είναι ο στόχος.
Ακριβώς όπως ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στους στρατιωτικούς, έτσι και η οικονομία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε σε νεοφιλελεύθερα τσιράκια/τραπεζίτες.
Δημοσίευση σχολίου