Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Η Κύπρος και το Δάνειο της Ρωσίας


Η άρνηση της Ρωσίας να χορηγήσει για δεύτερη φορά δάνειο στην Κύπρο έδωσε ένα πρώτης τάξεως επιχείρημα στις εγχώριες μνημονιακές δυνάμεις για να συνεχίζουν να θριαμβολογούν κατά το πρότυπο των μωρών, ότι το να φιλάς κατουρημένες ποδιές δεν είναι παρά ο μόνος δρόμος, ο ορθός, και ότι το να νομίζεις ότι υπάρχει ζωή και έξω απ' το μαντρί δεν αποτελεί παρά πλάνην οικτράν. Δεν είναι όμως έτσι, αν έτσι νομίζουν.

Πρώτον, διότι κανείς δεν γνωρίζει τι ειπώθηκε και ποιοι ήταν οι λόγοι της άρνησης, καθώς επίσης  ποια τα ανταλλάγματα ή οι υποσχέσεις που δόθηκαν.

Και κατά δεύτερον υπάρχει και μια άλλη εξήγηση ότι η Ρωσία δεν θα είχε κανένα λόγο να το αρνηθεί αν δεν ακολουθούσε τους κανόνες του καλού νταβατζή, σύμφωνα με τους οποίους, για λόγους κοινωνικής ειρήνης, κανένας νταβατζής δεν τολμά να αναμειχθεί στην επικράτεια του άλλου, αρμέγοντας πέρα από τις δικές του και τις ξένες πουτάνες. 

Μιας και η χορήγηση δανείου ενός κάποιου όχι τόσου ευκαταφρόνητου ποσού, δίνει αμέσως το δικαίωμα στο χορηγό να συμπεριφέρεται σαν νταβατζής, αν, υπό τις παρούσες συνθήκες, το έκανε η Ρωσία, θα έπρεπε πάραυτα και παραχρήμα να έρθει σε άμεση σύγκρουση με την Ε.Ε. η οποία και δικαίως θα ερμήνευε τη ρωσική κίνηση ως πρόθεση ανάμιξης σ' ένα μπουρδέλο που κείτεται εκτός της δικής της δικαιοδοσίας. 

Αν  τα πράγματα ήταν διαφορετικά με την Κύπρο, αν δεν αποτελούσε μέλος των ΕΖ και ΕΕ, και αν η Ρωσία δεν προτίθετο στη φάση αυτή να έρθει σε άμεση ρήξη με αυτές, τότε όχι μόνο θα έσπευδε να χρηματοδοτήσει το νησί, αλλά και θα το θερμοπαρακαλούσε, για λόγους που σχετίζονται με τον προσεταιρισμό ενός τόπου υψίστης γεωπολιτικής και στρατηγικής σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, πλούσιου μάλιστα και σε υδρογονάνθρακες, αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με τα άφθονα ρωσικά κεφάλαια που είναι παρκαρισμένα εκεί. 

Μα θα μου πείτε ότι είτε έτσι, είτε αλλιώς  το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η Ρωσία δεν έδωσε το δάνειο και φάνηκε ν' αφήνει την Κύπρο έκθετη. Κι όμως δεν είναι.

Διότι η Ρωσία θα το δώσει το δάνειο. Όχι όμως απ' ευθείας. Θα το δώσει μέσω ΔΝΤ, όπως άλλωστε το ζήτησε και η Κριστίν. Εδώ είμαστε, και θα το δούμε. Αφού φυσικά παρακαμφθούν οι γερμανικές αντιρρήσεις, που κάθε άλλο θα ήθελαν να δουν την πολική αρκούδα ν' απλώνει την αρίδα της στα υποτροπικά ακρογιάλια της μεγαλονήσου.


15 σχόλια:

ange-ta είπε...

απολύτως σωστή!

Ζητάμε απο Ρωσία βοήθεια, ενώ συνεχίζουμε να εκδιδόμστε υπέρ της ΕΕ.

Ανώνυμος είπε...

Είναι κρίμα που ο Χριστόφιας σύρθηκε στο ΔΝΤ ενώ μπορούσε να παίξει ρόλο έχοντας και την υποστήριξη του Πούτιν

markos

Νοσφεράτος είπε...

ισως θαπρεπε να ζητησουμε ολοι διαβατηρια απο τον Πουτιν οπως εκεινος ο εντελώς ξεφτιλας ο Ντεπαρτιε μπας και μας δανεισει κανε Ρουβλι με το αημιωτο βεβαια ..

cynical είπε...

Ενας απο τους λογους που η Κυπρος εγινε η αγαπημενη των Ρωσων ειναι και το ευρω. Αν η Κυπρος εφευγε απο ΕΖ τοτε τα ρωσικα κεφαλαια θα μεταναστευαν στην Εσθονια, οπως και γινεται σε καποια κλιμακα.

Εχει ενδιαφερον παντως να παρακολουθησουμε την εξελιξη με το δανειο της Κυπρου, και τη ρωσικη εμπλοκη.

Ο Χριστοφιας, δεν νομιζω να πηγε στην Τροικα τελειως ξεγυμνωτος. Οι προηγουμενες επαφες με Ρωσια ηταν μια καλη κινηση και κανεις δεν ενδιαφερθηκε να μαθει τι ειπωθηκε.

cynical είπε...

Αν η Ελλαδα συμφωνουσε να φυγει μαζι με την Κυπρο, στη γερμανια θα ετρεχαν και δεν θα εφταναν!

Οι Ρωσοι ενδιαφερονται για τη ΔΕΠΑ και στις ΗΠΑ σημανε συναγερμος. Κατι λεει αυτο. Οτι δλδ εχουμε πολλα διαπραγματευτικα χαρτια.

Οι Ρωσοι δεν θα δωσουν τιποτε οσο ειμαστε στην ΕΕ.

Νοσφυ, υπηκοοτητα μπορει να παρει ο καθενας απο οποια χωρα θελει. Η μονη διαφορα ειναι το τιμημα. Οι καλες χωρες χρεωνουν πολυ ακριβα. Δλδ πρεπει να φερεις χρημα πανω απο ενα ποσο, να κανεις επενδυσεις πανω απο ενα αλλο οριο κοκ.

Ειναι κιαυτο μια αγορα...



αθεόφοβος είπε...

Η κατάσταση είναι σαφής.
Εάν είσαι στην ΕΕ, που πλην του ΚΚΕ, κανένας στην Ελλάδα και Κύπρο δεν προτείνει να αποχωρήσουμε, αναγκαστικά θα χορέψεις με το ταμπούρλο αυτού που θα σου δώσει τα χρήματα γιατί αποδείχτηκε πως κανένας άλλος δεν θα σου τα δώσει.
Τώρα αν είναι προτιμότερο να αποχωρήσεις από την ΕΕ για να πάρεις χρήματα, και να εξαρτάσαι βέβαια από την Ρωσία ή την Κίνα,αυτό είναι άλλη συζήτηση που μάλλον κανείς δεν είναι διατεθειμένος να την κάνει.

cynical είπε...

Αθεοφοβε,

η περιπτωση Κυπρου δεν ειναι τοσο ευκολη οπως της Ελλαδας, οπου πηγαμε προσκυνωντας.

Η Κυπρος εχει βεβαιωμενο φυσικο αεριο και βρισκεται σε καλυτερη θεση ως προς τη Μ. Ανατολη και τα εμιρατα του κολπυ απ' οπου δεχεται επισης κεφαλαια. Σιγουρα βοηθαει το ευρω για την προσελκυση τους.

αλλα δεν ειναι σιγουρο οτι θα παψει να τα προσελκυει και με ενα εθνικο νομισμα το οποιο θα ανατιμαται λογω ακριβως των αποθεματων της. Επιπλεον, κυπριακη λιρα ηταν παντα σε καλυτερη θεση απο τη δραχμη.

Αν οι οροι της γερμανιας ειναι τετοιοι που να βαζουν χερι στα πετρελαια με αποικιακου τυπου συμβασεις, η Κυπρος θα πρεπει να στραφει αλλου, οι οποιοι λόγω και μονο ανταγωνισμου θα μπορουν να προσφερουν καλυτερους ορους.

Δεν υπάρχει κανενα σημαδι που να λεει οτι η ΕΕ προσφερει ευνοικοτερους ορους. Η πειρα λεει οτι συμβαινει το ακριβως αντιθετο.

αθεόφοβος είπε...

Ούτε οι Άραβες ούτε τα Εμιράτα, ούτε η Κίνα ούτε και ο Τσάβες όπως θα ήλπιζαν μερικοί έτρεξαν να βοηθήσουν την Κύπρο παρ΄ όλα τα πετρέλαια και το αέριο που ακόμα δεν ξέρουμε τι θα αποδώσει τελικά.
Ούτε η Κύπρος με στρατεύματα κατοχής στο έδαφος της τολμάει, και ορθώς, να ξεκουνήσει από την ΕΕ γιατί αλλιώς μαύρο φίδι που την έφαγε.
Γι΄ αυτό βλέπεις και τον Χριστόφια που ζει την πραγματικότητα και δεν περιμένει να πραγματοποιηθούν ιδεατές επιθυμίες του,να ρίχνει μαύρο δάκρυ αποδεχόμενος και αυτός ένα αναπόφευκτο μνημόνιο.

cynical είπε...

Αυτο που πιστευω ειναι οτι οταν εισαι σε ενα στρατοπεδο δεν μπορεις να περιμενεις βοηθεια απο αλλο. προυποθεση για βοηθεια ειναι να αλλαξεις στρατοπεδο. Ειναι τοσο απλο και κοινοτοπο!

Δεν προκυπτει απο πουθενα οτι οποιος φευγει απο το μαντρι το τρωει ο λυκος. Απλως μετακινειται σε αλλο μαντρι.

αθεόφοβος είπε...

Δεν προκυπτει απο πουθενα οτι οποιος φευγει απο το μαντρι το τρωει ο λυκος.

Βλέπω πως διαφωνείς με την ιστορική ρήση του Ευάγγελου Αβέρωφ πως :
όποιο πρόβατο φεύγει από το μαντρί το τρώει ο λύκος!

Πάντως το να φύγει η Κύπρος από την ΕΕ για να πάει σε ένα άγνωστο και μάλλον αλληλοδιαπλεκομένων συμφερόντων μαντρί,ιδίως δε ελεγχόμενο από ισλαμικές χώρες, δεν νομίζω πως θα το τολμούσε κανένας εχέφρων Κύπριος πρόεδρος έχοντας και το αγγούρι του ψευδοκράτους.
Ας μην ξεχνάμε πως ο Οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC) αναβάθμισε το 2004 την εκπροσώπηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στον Οργανισμό, την οποία είχε αναγνωρίσει ως "μωαμεθανική κοινότητα-παρατηρητή" από το 1979, σε "τουρκοκυπριακό κράτος-παρατηρητή".

osr είπε...

"που κάθε άλλο θα ήθελαν να δουν την πολική αρκούδα ν' απλώνει την αρίδα της στα υποτροπικά ακρογιάλια της μεγαλονήσου."

μα η πολική αρκούδα έχει προ πολλού απλώσει την αρίδα της στην Κύπρο

αφού τα έσοδα στην οικονομία της Κύπρου σε ποσοστά που αγγίζουν το 85% προέρχονται από "υπηρεσίες" που προσφέρουν ως επί το πλείστον μεγαλοδικηγορικά μεγαλολογιστικά γραφεία σε ρωσικά κεφάλαια
που αγγίζουν τα 21 ΔΙΣ όταν το ΑΕΠ της Κύπρου είναι περί τα 17 ΔΙΣ

http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4766531

και τώρα με την υπαγωγή της Κύπρου στον απόλυτο έλεγχο της ΕΕ της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είτε η Κύπρος αυξήσει τον εταιρικό φόρο είτε όχι (είναι στο 10%) η άποψη μου είναι ότι θα την κάνουν για άλλους φορολογικούς παραδείσους αφού δεν πρόκειται να δεκτούν να γίνονται έλεγχοι στην προέλευση των δις τους

συμφωνώ με την διαπίστωση σου περί νταβατζήδων ιδίως αν λάβεις υπόψιν ότι η Κύπρος με την ανακάλυψη του φυσικού αερίου θα γίνει ανταγωνιστής της Ρωσίας στην ευρωπαική αγορά

cynical είπε...

osr

οταν εγραφα αριδα, ειχα στο νου μου τις αδειες αντλησης και εκμεταλλευσης του φυσ. αεριου.
Παντως το νουμερο που αναφερουν ΤΑ ΝΕΑ φαινεται εξωπραγματικο. Αν οι νομικες υπηρεσιες αποτελουν το 85% του ΑΕΠ, τοτε ολα τα υπολοιπα πιανουν μονο 15% ?

Η ιστορια που ξεκινησε το Σπιγκελ με το ξεπλυμα ειναι μεσα στην τακτικη εκβιασμων για τους ορους.

Χαμηλο εταιρικο φορο στο 12% εχει και η ισλανδια, ενω στο Λουξ. γινεται το ελα να δεις με το μαυρο χρημα.

osr είπε...

εδώ μια αναλυτική κατάσταση με τις εξαγωγές της Κύπρου όπου όπως γράφει η δημοσιογράφος οι υπηρεσίες ανέρχονται στο 79% του ΑΕΠ
http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/425520

και είναι σωστά τα όσα γράφει κάτι που επιβεβαιώνεται και σύμφωνα με την eurostat που το 2010 ο τουρισμός είχε συμμετοχή στο ΑΕΠ της Κύπρου 9,5% δηλαδή 1 δις 655 εκατομύρια
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Tourism_receipts_and_expenditure_from_travel,_2000-2010.png&filetimestamp=20111114080640

το ότι οι γερμανοί ακολουθούν την ίδια τακτική εκβιασμών εναντίον της κύπρου όπως έκαναν με την ελλάδα περί τεμπέληδων διεφθαρμέρων κλπ είναι γεγονός χωρίς όμως να σημαίνει ότι αυτά που λένε για ξέπλυμα είναι λάθος

εδώ ένα κείμενο μου από το 2010 σχετικά με το γιατί υπάρχει ακόμα ευημερία στην Κύπρο

http://osr55.wordpress.com/2010/12/07
Γιατί στην κύπρον μας την μαρτυρικήν μεγαλόνησον υπάρχει ακόμη μια κάποια ευημερία; τι εστί πλυντήριον διεθνές

το θέμα με το φυσικό αέριο έχει προ πολλού ξεκαθαρίσει αφού ο χριστόφιας έκανε τις επιλογές του απευθυνόμενος στους ισραηλινούς και στους αμερικάνους με την noble energy
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6029478

στην κύπρο τα πράγματα θα γίνουν απίστευτα δύσκολα αφού με την φυγή των ρωσικών κεφαλαίων η οικονομία θα διαλυθεί

και οι κύπριοι ακόμη δεν πήρανε χαμπάρι πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα

cynical είπε...

Αλλο η συμμετοχη των υπηρεσιων στο ΑΕΠ να ειναι περιπου 70% και αλλο να προερχεται μονο απο τα νομικα γραφεια υπερ των Ρωσων. Αλλωστε σε καθε δυτικη χωρα οι υπηρεσιες στο ΑΕΠ κυμαινονται αναμεσα στο 60-70%. και στην Ελλαδα το ιδιο ειναι.

Η Κυπρος πολυ πιθανον ξεπλενει χρηματα. Ειχα δημοσιευσει πριν καμποσο καιρο λιστα του taxisnet για τους παραδεισους εχεμυθειας. Η Κυπρος ηταν στην 20η θεση. Η γερμανια στην 9η.

Οποτε οι Γερμανοι ας μην το κανουν και σημαια! Οι ιδιοι ειναι πολυ χειροτεροι.


Οι Ρωσοι εχουν επισης πολλες επιχειρησεις στην Κυπρο και μονιμο πληθυσμο γυρω στους 20,000, αν δεν απατωμαι. φανταζομαι οτι θα εχουν βλεψεις και για ναυτικη βαση, αν παρουν ποδι, πολυ πιθανο, απο τη Συρια.

Η κατασταση φαινεται μπερδεμενη αλλα νομιζω οτι η Κυπρος εχει περισσοτερους βαθμους ελευθεριας απο Ελλαδα. ηδη πριν ευρω και εισοδο ρωσικων κεφαλαιων η κυπρος ειχε υψηλοτερο βιοτικό επειπεδο απο Ελλαδα.

Δεν μπορουμε να παραβλεψουμε τα αραβικα κεφαλαια, καθως και τη σχεση με το ΗΒ. Αποτελει ακομα μερος της Κοινοπολιτειας?

Napo είπε...

to δωρο της κυπρου ειναι πολυ μεγαλο

οχι μονο ανατρεπει τους ΚΚΕ αφου γελοιοποιηθηκαν στον υψιστο βαθμο
(ο χριστοφιας δεν ειναι καν σοσιαλδημοκρατης)

αλλα ανατρεπει και τοςυ καθε λογης καμμενους συνωμοσιολογους που ψαχνουν το ξανθο γενος οπως εκαναν 200 χρονια πριν

ειναι ο κλασσικος αυτισμος οτι τελικα υπαρχει μια ευκολοτερη λυση

το αστειο με τον χριστοφια ειναι πως ηθελε υποκριτικα να παρει μερικα δις τριχες μονο και μονο για να γλυτωσει ο ιδιος και να αφησει την πτωχευση στον επομενο

κατι σαν δηλαδη να ανεβασει τα σπρεαντ με κοστος την αδυναμια μελλοντικου δανεισμου

λογικος τετοιος πολιτικος κρετινισμος θα πει κανεις για εναν ιδεολογικα ταγμενο στην δημαγωγια εκ ιδεολογιας

ομως τελικα ουτε αυτο του καθησε και αναγκαστηκε με δακρυα στα ματια να κανει το αυτονοητο


φυσικα οι εγχωριοι καμμενοι και κουκουεδες εσπευσαν να πεταξουν τον χριστοφια με την κλασσικη νεοελληνικη λογικη του αριστερου του καναπε "αν ημουν εγω"

παει λοιπον η κυπρος παει και η αργετικνη που ευχονταν καποιοι
περασε και ο δεκεμβης επανασταση δεν εγινε και ανταυτου ηρθαν 50δις

η κινα εντωμεταξυ κινηται ολο και πιο νεοφιλελευθερα
η κουβα απολυεει
ο τσαβεζ πεθαινει
και η βορεια κορεα ανακοινωνει δεξιες στροφες (λογικο νεα ηγεσια σπουδαγμενη εις τας καπιταλιστικας ελβετιας)

καλη χρονια λοιπον !!