Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ποιος φοροδιαφεύγει πιο πολύ;Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι όταν μας έσπρωξαν σ’ αυτή την κατρακύλα το επιχείρημα γι αυτή την απόφαση ήταν ότι η Ελλάδα είχε μεγάλο χρέος, διότι είχε μεγάλο έλλειμμα και ότι ο λόγος για το μεγάλο αυτό έλλειμμα, πέραν των δημοσίων υπαλλήλων ήταν και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Πόση όμως ήταν αυτή η φοροδιαφυγή, στο όνομα της οποίας κάποιο καιρό πίσω, ολόκληρες διμοιρίες ΜΑΤ έφτασαν στο σημείο να ξεσπιτωθούν, για να συλλάβουν επ’ αυτοφόρω την προσωποποίηση της φοροδιαφυγής, την Υδραία ταβερνιάρισσα, δηλαδή;

Ένα μέτρο προσδιορισμού της φοροδιαφυγής είναι μέσω της υστέρησης των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ, από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Με ένα χοντρικό υπολογισμό, η υστέρηση αυτή στη δεκαετία 2000-2009 ήταν κατά μέσο όρο 5.3% του ΑΕΠ. Για ένα μέσο ΑΕΠ περίπου στα 200δις, η μέση ετήσια φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ανερχόταν στα 5.3 * 200= 10.6 δις. Για ένα πληθυσμό στα 11εκατ., η κατά κεφαλή φοροδιαφυγή μπορεί να υπολογιστεί χοντρικά στα 1000 ευρώ.

Μόλις χθες πληροφορηθήκαμε ότι στην ΕΕ η φοροδιαφυγή τρέχει με 1 τρις ευρώ. Ο πληθυσμός της ΕΕ είναι στα 500 εκατ. Αν διαιρέσουμε το 1 τρις με τα 500 εκατ., βγαίνει ότι η κατά κεφαλή φοροδιαφυγή εντός της ΕΕ ανέρχεται στα 1012/5 108=2000 ευρώ.

Δηλαδή, η φοροδιαφυγή στην ΕΕ είναι κατά μέσο όρο διπλάσια της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.  

Αλλά ακόμα και να κάνουμε λάθος στην προσέγγιση της φοροδιαφυγής και να είναι στα 19 δις, όπως κάπου το πήρε το μάτι μου, τότε το πολύ-πολύ η κατά κεφαλή φοροδιαφυγή στην Ελλάδα να είναι στα 1700 ευρώ, δηλαδή πάλι μικρότερη απ’ ότι υπολογίζεται στην ΕΕ.

Κι όμως, η Ελλάδα βρέθηκε στο στόχαστρο, απλά γιατί έτσι μπόρεσαν να ενοχοποιήσουν ένα ολόκληρο λαό και να τον τσακίσουν. Αν επρόκειτο να εφαρμοστεί ποτέ κάποιος αντιρατσιστικός νόμος πανευρωπαϊκά, τότε η πρώτη που θα έπρεπε να καταδικαστεί υποδειγματικά θα ήταν η Γερμανία.  

Αλλά, το ευρωπαϊκό σκυλολόι έπεσε για άλλη μια φορά έξω στους υπολογισμούς του. Θεώρησε προφανώς όταν εφαρμόζοντας μια τελική λύση στην Ελλάδα, θα γλίτωνε το ίδιο και δεν θα βρισκόταν σήμερα στη δυσάρεστη θέση να αναγκάζεται τώρα να βάζει χέρι στους προστατευόμενούς του φορολογικούς παραδείσους και να ξεμπροστιάζει πολυπαινεμένες, της νέας οικονομίας, εταιρίες όπως Google, Apple, Vodafone, Starbucks κλπ.

Δεν το ήξεραν οι φωστήρες της οικονομίας τι συμβαίνει με τις ξεχειλωμένες τρύπες του φορολογικού τους συστήματος; Δεν ήξεραν τα έντυπα και οι δημοσιογράφοι που τα επικουρούν, για τον χορό που είχε στηθεί; Φυσικά και ήξεραν. Πολύ καλά μάλιστα, μιας και οι ίδιοι τις είχαν δημιουργήσει.

Αλλά, στην ανάγκη, αποφάσισαν να θυσιάσουν και μερικές, μέχρι να κοπάσει ο θόρυβος και να ξεθυμάνει πρόσκαιρα η οργή. Σε λίγο καιρό, όλα πάλι το ίδιο είναι. Τουλάχιστον, όλο αυτό το διάστημα έχουμε μάθει πολλά. 

Είναι κρίμα, όμως όλη αυτή η γνώση να παραμένει σε ύπνωση και να μην αξιοποιείται.
15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μερικα αντιστοιχα δεδομενα απο ΗΠΑ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_evasion_in_the_United_States

2 τρις $ αδηλωτα εισοδηματα
500 δις $ απωλεια εσοδων

spiral architect είπε...

Ε, και συ μην αποκαλείς τους Ευρωπαίους, σκυλολόι γιατί θα επιληφθεί της ανάρτησης το μπαζ και την έβαψες!
Πως ν' αναφερθείς σε «έλλειμμα» και «αναγκαιότητα» για «νέα μέτρα» χωρίς να χρησιμοποιήσεις τις συγκεκριμένες λέξεις.

cynical είπε...

Mια στα ιδια, δηλαδη έρχονται και οι ΗΠΑ.

cynical είπε...

spiral

το βαζ υπαρχει ακομα;

spiral architect είπε...

Αν υπάρχει ακόμα το μπάζ; Ζει και βασιλεύει με πολλούς συνδαιτυμόνες του να διαπρέπουν ως παπαγαλάκια νέας γενιάς, με βελτιωμένο firmware, άφθονα credits και εφαρμοσμένες θεωρίες για το μπαρμπούτι.
Τι μπάζ(α) να πιάσει ο κάθε Μπάμπης μπροστά τους;

not_me είπε...

cynical ,

αστα αυτα που ξερεις... εγω μονο τον χοντρομπασταρδο πιστευω : ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ !

την καλημερα μου


http://www.iefimerida.gr/news/106607/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-bbc-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%86%CE%AD%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CE%BF-xo%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B1%CE%B2%CE%B3%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%AF

cynical είπε...

not_me,

δεν απεχει πολυ η μερα που τα πιτσιρικια θα τρεχουν πισω απο τον Παγκαλο και θα του φωναζουν "θειε θειε, κι εγω τα' φαγα!. Σε παγωτά"

Και θα του πετανε και καμμια πετρα...

Απορω πώς ακομα τον παιρνουν στα σοβαρα.

akrat είπε...

εγώ κλέβω...

μαζεύω χόρτα και δεν το δηλώνω...

cynical είπε...

δυο διμοιρίες ΜΑΤ, παρακαλώ στον ακρατ!

DPurpler είπε...

Αγαπητέ cynical, πραγματικά χρειάζεται να διαβάσουμε έρευνα για να αναλύσουμε την φοροδιαφυγή; Πιάσε έναν δρόμο με καταστήματα μπές σε καθένα κι αγόρασε κάτι και βγάλε ποσοστό. Κάλεσε τεχνίτες σπίττι σου, έναν υδραυλικό, έναν ηλεκτρολόγο κι έναν από κάθε ειδικότητα. Δες πόσοι θα σου κόψουν απόδειξη.
Τι ακριβώς συζητούμε;

cynical είπε...

Αν υποθέσουμε ότι το 1 τρις που φοροδιαφευγει στην ΕΕ δεν είναι υδραυλικοί, μπογιατζήδες, γιατροί και περιπτεράδες, και είναι "κάτι άλλο" που όλοι υποπτευόμαστε τι είναι αυτό, τότε γιατί αυτό το "κάτι άλλο" να μην υπερισχύει σε φοροδιαφυγή και στην Ελλάδα; Γιατί αυτό το "κάτι 'αλλο" μένει μονίμως εκτός κάδρου επισκιαζόμενο από τον υδραυλικό, μπογιατζή κλπ;

Γιατί στην Ελλάδα, ουδείς ασχολήθηκε με τη διερεύνηση τυχόν φοροδιαφυγής αυτού του "κάτι άλλου";

DPurpler είπε...

Διότι από αυτό το "κάτι άλλο" το οποίο έχει την δυνατότητα να αυτοεξαφανίζεται δεν περιμένουμε αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη περιμένουμε από τους δπίπλα μας που ανήκουμε υποτίθεται στην ίδια κοινωνική τάξη. Όμως, μερικοί πληρώνουν και μερικοί όχι.

spiral architect είπε...

Αν ξέρεις να στήνεις όμορφα τις δουλειές σου, ξέρεις να βάζεις και στο κάδρο τον υδραυλικό ή τον τυποπιτά:

«Δίνουμε πολλά χρήματα σε φόρους. Πληρώνουμε τα νόμιμα που προβλέπονται. Είμαι πολύ περήφανος για τη φορολογική δομή που έχουμε δημιουργήσει. Το κάναμε με βάση τα κίνητρα που προσφέρουν οι κυβερνήσεις. Αυτό λέγεται καπιταλισμός. Είμαστε περήφανοι καπιταλιστές ... suckers!»

Γκουγκλίστε άφοβα λοιπόν!
(κάτι δεν είχες γράψει στο παρελθόν για τα αντιφορολογικά μονοπάτια της Γκούγκλ;)

cynical είπε...

DPurpler,

η αλληλεγγυη θα χτιστεί και με τον υδραυλικό απεναντι στα μεγάλα θηρια που εχουν τη δυνατοτητα να ξεφευγουν επειδη κατ' ουσιαν αυτα νομοθετουν

cynical είπε...

spiral

πολλες φορες εχω γραψει και μαλιστα προτού φτασει και το ΒΗΜΑ να ασχολειται.

Ας μην ξεχναμε οτι αυτα ηρθαν στο φως απο τα διαφορα κινηματα Occupy και Uncut, για οσους θελουν να τα υποτιμουν