Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Τα 28 κτήρια του ΤΑΙΠΕΔ: από νοικοκύρης, νοικάρης

Πολύ ανακουφισμένο εμφανίστηκε προχθές το ΤΑΙΠΕΔ από την ευτυχή κατάληξη της συμφωνίας «αξιοποίησης» των 28 ακινήτων του Δημοσίου από τις ελεούσες εταιρίες Real Estate της Εθνικής και της Eurobank .

«Κάθε εμπόδιο για καλό...», λένε τώρα στο ΤΑΙΠΕΔ. 

Εδώ το «καλό» αποκτάει φυσικά διαφορετική σημασία και θα δούμε το γιατί. Λογικά θα περιμένει κανείς το «καλό» να πηγαίνει στο Δημόσιο, μιας και το ΤΑΙΠΕΔ υποτίθεται ότι υπάρχει για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δημοσίου και μόνο. Δεν είναι όμως έτσι, γιατί στην πραγματικότητα, που βγάζει μάτι, το «καλό» πάει αυτοδικαίως στις δυο εταιρίες. 

Από την παραχώρηση των 28 ακινήτων φιλέτων το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει, όποτε αυτό συμβεί, 261,3 εκατ. ευρώ τα οποία εντός 10ημέρου αυστηρά, όπως λέει ο νόμος που διέπει τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, θα μεταβούν στον ειδικό λογαριασμό χρέους για να μεταναστεύσουν πάραυτα στου δανειστές.

«Πολύ καλά», θα πει ο όποιος καλοπροαίρετος, που έχει εμπεδώσει το γεγονός ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν πάνε για μισθούς και συντάξεις, όπως διατεινόταν για πολύ καιρό μια αλήτικη προπαγάνδα και δημοσιογραφία, αλλά για το χρέος. «Τουλάχιστον θα ξεφορτωθούμε ένα μέρος, έστω και μικρό, του χρέους». 

Τoo good to be true!

Διότι, βάσει μιας λεόντειας υπέρ των συγκεκριμένων τραπεζών συμφωνίας, το Δημόσιο υποχρεώνεται να πληρώνει ενοίκιο στους καινούργιους ιδιοκτήτες για μια περίοδο 20-25 ετών, ύψους 30 εκ. ευρώ ετησίως.

Δηλαδή έλαβε 261,3 εκ. για να πληρώσει 600-750 εκ. ευρώ, τα οποία ως τώρα δεν πλήρωνε, και τα οποία θα βγουν από πού αλλού, παρά από τον προϋπολογισμό, δηλαδή από τις τσέπες των φορολογούμενων.

Και να ήταν μόνο αυτά; 

Ακούστε!

Το Δημόσιο, δεν φτάνει που θα ξεσπιτωθεί κι από νοικοκύρης θα γίνει νοικάρης, αλλά υποχρεώνεται κι από πάνω να
  • 1)    Επιμεριστεί τις υποχρεώσεις και το κόστος συντήρησης των κτηρίων,
  • 2)    τα έξοδα των ασφαλίστρων, καθώς και
  • 3)    τους φόρους, και δασμούς
Φυσικά το Δημόσιο παραμένει μετά τη λήξη της μίσθωσης, προτιμητέος αγοραστής, αλλά σε τιμές που θα επικρατούν εκείνη την εποχή. Όχι παίζουμε!

Όπως διευκρινίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το Δημόσιο θα αναλάβει όμως τα «ψιλά» στη συντήρηση και οι νέοι δικαιούχοι τα «χοντρά», χωρίς όμως να προσδιορίζεται τι συνιστά «ψιλό» και τι «χοντρό», μιας και η ασάφεια πάντα βοηθά. Ενώ η υποχρέωση των επενδυτών να επενδύσουν άλλα 100 εκ. ευρώ για την ανακαίνιση των κτηρίων, όπως διακινείται από μερίδα του τύπου, δεν προκύπτει από την πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ, ούτε από κανένα άλλο επίσημο έγγραφο. Και προφανώς γίνεται για τη διασκέδαση των εντυπώσεων από το περιεχόμενο της συμφωνίας, την οποία ακόμα και «παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι είναιπερισσότερο συμφέρουσα για τους επενδυτές -παρά για το Δημόσιο».

Το πόσο λοιπόν βλάπτεται το Δημόσιο από τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση είναι παραπάνω από εμφανές. Όχι ότι και οι προηγούμενες είναι συμφέρουσες, αλλά αυτή εδώ βγάζει μάτι. Διότι όχι μόνο δεν πρόκειται για επένδυση που θα αποφέρει νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα την πληρώσουμε κι από πάνω, και μάλιστα αδρά.

Και το κερασάκι στην τούρτα!

Ποιοι ήταν οι σύμβουλοι της συγκεκριμένης συμφωνίας;

Ελάτε! Δεν είναι δύσκολο! Αναγράφεται στη σελ. 20 της Πρόσκλησης:
  • 1)    Η EUROBANK EQUITIES INVESTMENT FIRM Α.Ε., και

  • 2)    Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

Bingo!


ΥΓ. Η λίστα των 28 κτηρίων βρίσκεται ΕΔΩ

9 σχόλια:

spiral architect είπε...

Ελα καλέ! Τι μικροαστικές εκφράσεις είναι αυτές; Ακούς εκεί, "νοικοκύρης" και "νοικάρης";
Plus jamais!

Από τούδε και στο εξής οφείλεις να χρησιμοποιείς εκφράσεις όπως "ανάπτυξη", "επενδύσεις", "επενδυτές", "ανασυγκρότηση της οικονομίας" κλπ παρόμοιες που ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, δίνουν μια ανάλαφρη αύρα αισιοδοξίας για την απαγκίστρωση απ' τα γκουμουνιστικά κατάλοιπα του παρελθόντος και δίνουν άλλη μια μικρή ώθηση στο σαξές στόρι που εκτυλισσεται γύρω μας.

Οφείλεις εσύ και όλοι εμείς να ανάβουμε λαμπάδες, κεριά και ρεσό (αχ, το άναμμα του ρεσό, τι χαριτωμένη κίνηση!) στους αγίους της οικονομίας και των επενδύσεων καθώς και να φροντίζουμε να προσέχουμε τα λόγια και τα γραφόμενά μας, γιατί πλέον η δημοσίευση κειμένων που συνάδουν με τη φιλοσοφία και τους σκοπούς μιας εγκληματικής οργάνωσης στοχεύει στη διαμόρφωση συνθηκών επηρεασμού της κοινής γνώμης, καθώς η περιγραφή των πραγματικών περιστατικών υλοποιείται κατά τρόπον που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ενισχύει το φοβικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία, με σκοπό να πλήξει το εθνικό συμφέρον.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνσου αρμοδίως στους μπιστικούς της κίνησης των 58 διανοουμένων της εν Ελλάδι Ελιάς, οίτινες γνωρίζουν τους νέους δρόμους για την ανατροπή της κατεστημένης νοοτροπίας της παιδείας, της υγείας στο σάπιο μας κράτος και κατέχουν την τεχνογνωσία του sales & lease back.

cynical είπε...

αυτη η νομικη ερμηνεια για το τι σσυνιστα εγκληματικη οργανωση πολυ μου αρεσει. Ετσι, θα κινηθει διαδικασια και εναντιον του Σκαι και Μεγκα!


οι 58, νομιζω οτι πετυχαν το σκοπο τους. Τραβηξαν τα φωτα της δημοσιοτητας, ειδαν τα ΜΜΕ να ασχολουνται μαζι τους, εκαναν γνωστες τις σοφιες τους και τωρα που τονωθηκε το Εγω τους, μπορουν να αποσυρθουν μεχρι την επομενη κριση εγωπαθειας.

Ο Πιγκουϊνος είπε...

Οι 58 είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από ότι φανταζόμαστε. Ας μην τους παίρνουμε ελαφρά.

spiral architect είπε...

Για τα ακούνητα της ελληνικής Τρόιχαντ διάβασε το παρακάτω:

Το ΣΤΡΟΥΓΚ Ανοίγει Το Φάκελο "Αποκρατικοποιήσεις": Εκεί Που Χιλιάδες Μοιράζονται Δισεκατομμύρια
(το πρωτότυπο απ' το μπλογκ του στρουγκ έχει κατέβει, αλλά βλέπεις την αναδημοσίευση με τα λινκ στο λεφτ)

spiral architect είπε...

Πιγκουίνε, πέρα από τον απαραίτητο σαρκασμό προσωπικά τους παίρνω σοβαρά, μα πολύ σοβαρά:
Ν. ΑλλαξοΜπίστης: «Έχω αλλάξει κόμματα για να μην αλλάξω απόψεις»
Έλεος δηλαδή, οι άνθρωποι θέλουν τη μεταχείριση που περιγράφει ο Μπρεχτ για το φασίστα

cynical είπε...

Σχετικα με τους 58, εχω την εντυπωση οτι προσπαθουν να αποτελεσουν το πολιτικο χερι του protagon και της Athens Voice.
Με τον Μπιστη και την Σωτη, πόσο στα σοβαρα να τους παρεις;

Αν σκεφτουμε ειδικα την τυχη τοσων και τοσων κινησεων που εχουν φτιαχτει αυτα τα χρονια και οι οποιες χαθηκαν στο μηνα πανω.

Ο κοσμος νομιζω οτι δεν τσιμπαει απο τετοια τυχαρπαστα σχηματα. Χωρις να ασπαζομαι τελεολογιες, πιστευω οτι τα κομματα που ηθελαν (στα λογια) να αντιπροσωπευουν την κεντροαριστερα τις προηγουμενες δεκαετιες εχουν πεθανει. Τελεια και παυλα. Τον χωρο ειναι ετοιμος να τον καταλαβει πλεον ο Συριζα.
Αυτος θα ειναι ο νεος αποκαθαρμενος κεντροαριστερος πόλος.

akrat είπε...

η θεία μου η Ελπίδα από την Ελευσίνα μου έλεγε...

"παιί μου τα χρήματα δεν γένονται σε ήρεμες καταστάσεις"

ήξερε δύο πλευρές ηρεμία ανωμαλίες

μάλλον είχε δίκαιο...

τώρα για τους 58 τα είπατε...

spiral architect είπε...

Αντίστοιχο:
κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ, ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ ΕΥΘΕΩΣ, ΑΝ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΠΕΜΨΕΤΕ … | lobbystas

Περαστικός είπε...

Καλή είναι η ανάλυση στα επί μέρους, όμως να μη μας διαφεύγει το όλον. Και το όλον λέει “η ιδιοκτησία κατάσχεται”. Τι δημόσια, τι ιδιωτική (να το ξαναθυμηθούμε αυτό, το λαλήσαν δια των προφητών). Αυτό που ίσως αξίζει να βλέπουμε, είναι αν το ένα (το ιδιωτικό) χρησιμοποιείται ως προσωρινό φόβητρο για το άλλο (το δημόσιο). Πάντως, ανεξάρτητα από την διαδρομή, επιτέλους, “καπιταλισμός” και “σοσιαλισμός” έχουν συμφωνήσει. Προφανώς έχουν συμφωνήσει και η ελληνική δεξιά με την αριστερά: Με το Ευρώ καλύτερα! Να περιμένουμε τι θα πει και ο διαθρησκευτικός διάλογος;