Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Οι πόρτες των φτωχών


Ας υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται επιτέλους κυβέρνηση, ότι ανακάμπτει η οικοδομική δραστηριότητα, αφού προηγουμένως κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχουν χάσει το σπίτι τους, και ότι αποφασίζει κατά προτεραιότητα να κατεβάσει νόμο στη βουλή, σύμφωνα με τον οποίο οποιαδήποτε νέα πολυκατοικία ή συγκρότημα κατοικιών που θα κατασκευάζονται θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό διαμερισμάτων με χαμηλό ενοίκιο, έτσι ώστε οι νεόπτωχοι να μπορούν να βάλουν ένα κεραμίδι στο κεφάλι τους σε οποια συνοικία της πόλης θελήσουν και να μην δημιουργούνται καστροπολιτείες τύπου Εκάλης, Παλαιού Ψυχικού ή Λατινικής Αμερικής με ηλεκτροφόρα σύρματα, τάφρους και περίτεχνα οχυροματικά έργα.

Μια τέτοια απόφαση θα ξεσήκωνε αναμφίβολα θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο στα κανάλια, αλλά και στην ίδια την ελληνική κοινωνία, η οποία θα διέβλεπε στην πρόταση αυτή την αναβίωση του λενινο-σταλινο-μπολσεβίκικου φαντάσματος, έτοιμο με το κονσερβοκούτι στο χέρι ν' απειλήσει τις ελευθερίες και τις περιουσίες των κατά τ' άλλα ανελεύθερων και λεηλατημένων νοικοκυραίων. Διότι τι αξία θα έχει πλέον το ιδιόκτητο διαμέρισμα του κυρίου τάδε, που το χρυσοπλήρωσε, αν αναγκάζεται, λόγω της κομμουνιστογεννούς νοοτροπίας της νέας κυβέρνησης, να συγκατοικεί στο ίδιο οίκημα με κάποιον κύριο δείνα, πρώην τρόφιμο Μπουρναζίου, ή ακόμα χειρότερα Περάματος; Θα μπορεί ν' αντέξει το συγχρωτισμό, το μοίρασμα του ασανσέρ, τις έντονες μυρωδιές της κατσαρόλας, τις φωνασκίες και τα καψουροτράγουδα αυτών των κοινωνικώς δευτεροκλασάτων; Εδώ ολόκληρη Μύκονος σφραγίστηκε, ώστε κανείς επισκέπτης να μην μπορεί να διαβεί τη μπούκα του καραβιού χωρίς ενδελεχή έλεγχο του εκκαθαριστικού της εφορίας. Δεν τα σηκώνει αυτά η ελληνική κοινωνία. Θέλει μεταρρυθμίσεις, θέλει εκσυγχρονισμό, θέλει να γίνει Ευρώπη, θέλει θεσμούς και νόμους που να σέβονται και να διαφυλάσσουν την περιουσία και των μόχθο των πολιτών.

Κι όχι σαν κάτι χώρες, όπως η κομμουνιστική Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα, που για να πάρει μια κατασκευαστική εταιρία άδεια ανοικοδόμησης θα πρέπει πρώτα να δεσμευτεί ότι ένα ποσοστό των κατοικιών ή των διαμερισμάτων θα διατίθενται με προσιτά νοίκια σε κατηγορίες αναξιοπαθούντων. Για το λόγο αυτό και για ν΄αντιμετωπιστεί η οικιστική κρίση, υπάρχουν οι Housing Associations, (Οικιστικές Ενώσεις), ως προμηθευτές κοινωνικής κατοικίας, κατά κανόνα μη κερδοσκοπικές και επιδοτούμενες από το κράτος, οι οποίες διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό διαμερισμάτων νοικιάζοντάς τα με χαμηλό νοίκι κατά προτεραιότητα σε δικαιούχους, όπως αυτοί έχουν καταγραφεί στα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια.

Το συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο είχε προωθήσει ο Ken Livingstone, δήμαρχος του Λονδίνου μέχρι το 2008, και το οποίο υιοθετήθηκε τόσο στη Σκοτία, όσο και στην Ουαλλία, είχε σαν σκοπό την ανάμιξη των διάφορων κοινωνικών τάξεων για την αποφυγή δημιουργίας γκέτο εργατικών κατοικιών και υποβαθμισμένων προαστίων. 
 
Το μέτρο συνεχίζει να εφαρμόζεται, αλλά από την “πίσω πόρτα”, κιαυτό κυριολεκτικά, αλλάζοντας δηλαδή είσοδο. Με μεγάλη έκπληξη δημοσιογράφοι του βρετανικού Guardian ανακάλυψαν ότι οι ποσοστώσεις διατηρούνται, αν και με διάφορα τερτίπια (λέγε μίζες), αρκετά κουτσουρεμένες, εν τούτοις οι δευτεροκλασάτοι ένοικοι, εν είδη απαρτχάιντ, αποκτούν πρόσβαση στα διαμερίσματά τους όχι από την κύρια χλιδάτη είσοδο με το φροντισμένο lobby, τον θυρωρό και τα τοιαύτα που προορίζονται για τους ιδιοκτήτες, αλλά από την πόρτα υπηρεσίας, αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν διαφορετικό ασανσέρ, αλλά και διαφορετικούς κάδους σκουπιδιών, γραμματοθυρίδες και αποθηκευτικούς χώρους. Τουτέστιν, οι πολυκατοικίες σχεδιάζονται έτσι ώστε οι μεν να μην έρχονται ούτε σε οπτική επαφή με τους δε, πόσο μάλλον σε φυσική. 
 
Η επινοητικότητα των κατασκευαστών μάς δείχνει πώς ένα κατά τα άλλα σοσιαλιστικό μέτρο μπορεί να μεταρρυθμιστεί και να επιβιώσει στο σύγχρονο νεο-φιλελύθερο περιβάλλον,-μπορεί δε κάλλιστα να επεκταθεί και στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε πείσμα της Ρόζας Παρκς-, αλλά και να καθησυχάσει τους εγχώριους ανησυχούντες για τα μελλοντικά σοσιαλιστικά πειράματα του ΣΥΡΙΖΑ.


 

13 σχόλια:

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

http://www.huffingtonpost.com/2014/07/21/extell-poor-door-_n_5606572.html

A controversial plan to have the lower-income residents of a New York City luxury condo go in and out through a separate entrance has officially been given the green light. ..

cynical είπε...

@L'Enfant

στο ιδιο αρθρο ο Guardian αναφερεται και στο οικημα της Ν. Υορκης, λεγοντας οτι αν και μοναδικη περιπτωση βγηκε στα πρωτοσελιδα, ενω στο ΗΒ ουτε που ασχοληθηκε κανεις. Ο δε νεος δημαρχος De Blasio (κοψιά Ομπαμα στα πρωτα του βηματα στην προεδρια) βγηκε εξω απο τα ρουχα του λεγοντας οτι δεν προκειται να επιτρεψει κατι τετοιο.

Σε λιγο θα φτασουμε στο σημειο να μπαινουμε σε διαφορετικα βαγονια στο μετρο αναλογα με τα εκκαθαριστικα μας...

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

Όπως οι μαύροι, πρώτη και δεύτερη θέση.
Αλλα και στο Παρίσι, στο μετρό και στο RER, μέχρι το '86 υπήρχε πρώτη και δεύτερη θέση

spiral architect είπε...

Χα! Αν μη τι άλλο, ο Red Ken ουδεμία σχέση έχει με οποιοδήποτε απ' τα πουλέν του ΣΥΡΙΖΑ, στο βαθμό τουλάχιστον που είδαμε στο Λονδίνο τ' αποτελέσματα της πολιτικής του πρώτου.
Επί του προκειμένου η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα έχει πιτώσει, με 250.000 απούλητα διαμερίσματα με νομοθεσία επί θύραις για κατασχέσεις διαμερισμάτων απ' τις τράπεζες και επανενοικίασή τους στους "ιδιοκτήτες" (τα εισαγωγικά γιατί δεν ήταν ποτέ ιδιοκτήτες) κλπ, κλπ, βλέπεις ότι, θα κάνει η όποια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τέτοια γκουμουνιστικά; Και ο Σάλλας κύριε;

Το ενοίκιο ενός αξιοπρεπούς εναμισαριού 40m2 στην γ' ζώνη του Μητροπολιτικού Λονδίνου (προάστια) κοστίζει κοντά στις 500£. Τα ενοίκια είναι πανάκριβα εκειά πέρα και απορώ πόσο θα κρατήσουν αυτές οι επιδοματικές πολιτικές, έστω και με ξεχωριστές πόρτες εισόδων.

Unknown είπε...

Ολα αυτά είναι η αρχή μιας εποχής που έρχεται με μεγάλες ταξικές ανισότητες και που τα κάποια δημοκρατικά μέτρα δεν μπορούν να την σταματήσουν.

cynical είπε...

spiral,
λεμε τωρα υποθετικα! οτι ο συριζα θα γινει κυβερνηση, οτι η οικοδομικη δραστηριοτητα θα ανακαμψει, οτι θα υιοθετησει τετοια μετρα, κλπ

Εκει ομως που ειναι το ζουμι ειναι οτι στις χωρες οπου ανθισε ο νεοφιλελευθερισμος οι τοπικες κυβερνησεις και οι κοινωνιες ειναι ευαισθητοποιημενες στην καταστρατηγηση του μετρου αυτου, ενω ειμαι σιγουρη οτι αν κατι τετοιο συνεβαινε στην "αριστερη" ελλαδα, θα αναβαν τα αιματα για να καταργηθει.

Πώς θα συνεχισουν αυτες τις επιδοματικες πολιτικες; Α! Θυμασαι τον bedroom tax? Θα τα παρουν απο κει! Πολυ εφευρετικοι οι αγγλοι!

cynical είπε...

στελιο, θαρρεις οτι η ιστορια κανει κυκλους. Τωρα ειμαστε στη φαση που παμε προς τα πισω.

Αναρχοφιλελευθερος είπε...

Στο Η.Β η πολιτική του φθηνού μισθώματος δεν έχει καμία σχέση με τον κομμουνισμό.

Ειδικά στο Λονδίνο οι τιμές των μισθωμάτων έχουν φτάσει στο φεγγάρι, με αποτέλεσμα να απειλείται η ύπαρξη νέων και καινοτόμων μυαλών που στα πρώτα τους βήματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στα υψηλά μισθώματα.

Το γεγονός αυτό απομακρύνει από το Λονδίνο τους ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να πρωτοπορήσουν.

Επίσης, τα πολύ υψηλά μισθώματα απομακρύνουν τους χαμηλόμισθους, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλο εργατικό δυναμικό για τις χαμηλής εξειδίκευσης θέσεις απασχόλησης.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλημα υψηλών μισθωμάτων. Για παράδειγμα, μπορείτε να ενοικιάσετε studio (35τμ) στην Εκάλη με 190 ευρώ το μήνα.

spiral architect είπε...

... ενω ειμαι σιγουρη οτι αν κατι τετοιο συνεβαινε στην "αριστερη" ελλαδα, θα αναβαν τα αιματα για να καταργηθει.
Ω, ναι, σίγουρα! Εδώ έκαναν ολόκληρο σκηνικό τις προάλλες σε παραλία της Αττικής για να απαγορεύσουν την τοποθέτηση ράμπας για ΑΜΕΑ!

cynical είπε...

αναρχο

εισαι σιγουρος οτι αυτο το 35 αρι στην εκαλη δεν ειναι το σπιτακι του σκυλου;

ΒΕΤΤΥ είπε...

Οι νεόπτωχοι να μένουν μαζί με τους πολυεκατομυριούχους, κάτι σαν τιμωρία ακούγεται, καθόλου κακό. Αλλά πως μπορείς σε μία πολυκατοικία, φαντάζομαι των 40-50 διαμερισμάτων να κάνεις και διαμερίσματα για νεόπτωχους. Θα βάλεις φτηνότερα υλικά, πως θα γίνει αυτό. Και μετά στη συντήρηση, στη θέρμανση, θα τα επιδοτεί το κράτος? "φέξε μου και γλύστρισα"!
υ.γ. Πάντως εγώ στη Μύκονο, παρόλο που το εκκαθαριστικό μου θα γινόταν δεκτό, δεν πάνω ούτε να με πληρώσουν!

cynical είπε...

Betty

τα διαμερισματα με χαμηλο ενοικιο ειναι οντως φτιαγμενα οπως αρμοζει στο υψος του ενοικιου, δηλαδη στο οπως-οπως. Αλλα η ιδεα της αναμειξης των ταξεων ειναι super.

BETTY είπε...

Nαι, είναι super, σε condo στο N.Y. θα είναι τουριστικό αξιοθέατο!!!!. Πάντως εγώ το βλέπω σαν υποκρισία του συστήματος και τίποτε παραπάνω. 'Ενας ακόμη νόμος που τάχα συμπεριλαμβάνει και τους μη προνομιούχους. Θου Κύριε!!!!