Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΥΣ



Τί μπορεί να κάνει κάποιος αργόσχολος που του αρέσει να περιδιαβαίνει έτσι στη τύχη, ας πούμε Κυριακή νωρίς τ’ απόγευμα, τα σοκάκια και τα παρασόκακα μιας πόλης και του οποίου το μάτι αρνείται να αιχμαλωτιστεί από τα, πολλές φορές, προκλητικά εμπορεύματα των βιτρινών;

Τί άλλο, από το να εκτρέψει το μάτι είτε προς τους άλλους βιαστικούς ή εξ ίσου αργόσχολους διαβάτες, είτε να το στρέψει προς τα πάνω και προς τις επιγραφές των καταστημάτων, οι οποίες, ενώ κατά κανόνα είναι απρόσωπες και χωρίς έμπνευση, μερικές φορές τυχαίνει να αποζημιώνουν τον παρατηρητή παρέχοντάς του υλικό για πρώτης τάξης σενάρια και ονειροφαντασίες.

Παρά το γεγονός ότι το ψάρεμα ιδιότυπων επιγραφών δεν στερείται συγκινήσεων, (με ολίγους είναι αλήθεια, αλλά πιστούς και αφοσιωμένους οπαδούς), προς το παρόν δε θ’ ασχοληθώ με την ευφρόσυνο αυτή δραστηριότητα, αλλά με μια παραπλήσια και συγγενική, που είναι η συλλογή ιδιότυπων επωνύμων.

Πουθενά αλλού δεν εντόπισα τέτοια μεγάλη συγκέντρωση ευφάνταστου και χαρακτηριστικού υλικού, όση σε μερικά μόνο μέτρα δρόμου στην κεντρική αγορά του Ηρακλείου, στην επικράτεια της Κρήτης.

Έτσι διαπίστωσα ότι δεν ήταν λίγοι οι έμποροι που λέγονταν Φονιαδάκηδες, μην αφήνοντας καμιά αμφιβολία για την προέλευση του ονόματος αυτού, προφανώς από τις ακραίες πράξεις κάποιου ζόρικου μακρινού παππού, πράγμα όχι ασυνήθιστο για έναν τόπο ο οποίος καθαγίαζε και ακόμη εν μέρει καθαγιάζει τη βεντέτα.

Ακόμα υπήρχε κάποιος ονόματι Νερολαδάκης, ο οποίος, σε αρμονική συνέργια με το εμπόρευμα που διακινούσε, ήταν ονομαστός έμπορος λαδιών με αξιοσέβαστο μαγαζί σε κεντρικό σημείο της αγοράς, στο Μεϊντάνι. Είτε το όνομα αυτό είχε δοθεί από κάποιον πρόγονο που είχε περίσσεια μαύρου χιούμορ, είτε γιατί κάποιος άλλος στη σειρά την είχε κάνει τη λαδιά και είχε πιαστεί, από άγνοια βέβαια, μιας και το νερό και το λάδι δεν θέλουν να ταιριάξουν, το σίγουρο ήταν ότι ο τωρινός κύριος Νερολαδάκης δεν ένοιωθε καθόλου δυσάρεστα με τ’ όνομά του. Άσε που αυτός θα ‘ταν κι ένας λόγος για να περάσει κάποιος το κατώφλι του μαγαζιού του, γιατί, τί διάολε; Είναι δυνατόν ένας έμπορας να πουλάει νερωμένο λάδι και ταυτόχρονα να το διαφημίζει έτσι φαρδιά πλατιά και ξεδιάντροπα; Δε γίνεται. Γι’ αυτό λοιπόν, δεν θα ήταν παρακινδυνευμένο να υποθέσουμε ότι λόγω ακριβώς αυτού του ονόματος το μαγαζί του κυρίου Νερολαδάκη αυγάτιζε και ότι πάλι λόγω αυτού του ονόματος η κυρία Νερολαδάκη, που σίγουρα στην αρχή θα της ξίνιζε, θα μπορούσε να κάνει τις διακοπές της σε αξιοπρεπή ξενοδοχεία κάπου κοντά στην Ελούντα.

Τέλος, δυο στενά παρακάτω υπήρχε ο κύριος Εφταμηνιτάκης, που τόσο ο ίδιος όσο και τα παιδιά του δεν χρώσταγαν σε τίποτε να κουβαλούν για τόσες γενιές τον απόηχο της ατυχούς εγκυμοσύνης μια κάποιας μακρινής γιαγιάς. Δεν θυμάμαι τι κατάστημα διατηρούσε ο εν λόγω συμπαθής, και παρά το όνομά του, ευτραφής κύριος, πάντως είμαι σίγουρη ότι δεν ήταν εμπορικό με ρούχα για μέλλουσες μαμάδες. Αν ήταν τέτοιο, σίγουρα θα είχε κλείσει από καιρό, γιατί σίγουρα καμιά τους δεν θα τόλμαγε όχι μόνο να περάσει το κατώφλι, μα ούτε καν να βρεθεί στον ίδιο δρόμο με δαύτο.

24 σχόλια:

Swell είπε...

Kαλημέρα και καλό μήνα Αλσήνικαλ, να καταλάβω ότι πρωτομηνιάτικα αργοσχολάς;

cynical είπε...

Καλημερα και σε σενα αλσουελ. Δηλαδή για τις υπολοιπες μερες του μηνα σου εδωσα άλλη εντυπωση;

katerina είπε...

cynical ανησυχω.

Πιστευα ότι μεσα στα πολλα κοινά που μοιραζόμαστε, οπως πχ ο κυνισμός, ήταν και η αισθηση του χρόνου.
Δηλαδή εγω εχω εγκλωβιστει(;;;) στην αντιληψη ότι ειναι Κυριακή 1 Ιουνίου 11.10 το πρωί. Εσυ πάλι περιγράφεις την Κυριακη το απόγευμα.

Επειδή μάλλον βαρέθηκα αυτήν την συμβατικότητα του χρόνου, επειδή εχω απομυθοποιησει την αστρολογία αλλά έχω έννοια( μεγάλη!!!) για το πως θα πάει ενα πιθανο(;;;) ραντεβου το απομεσήμερο της Κυριακής, μπορεις να κάνεις κάτι να μου μεταβιβασεις την τεχνική της πρόβλεψης;;;

Θα με ενδιέφερε επισης και η τιμη της μετοχής του ΟΤΕ, το επόμενο τριμηνο.

Αν πάλι ειναι ...κληρονομικό το χαρισμα.... και παλι η γνωριμία μαζί σου, πολύ χρησιμη.

Αλλωστε πάντα έλεγα ότι η φιλια μεταξυ των γυναικων δεν εχει καμμια συναισθηματικη χρησιμοτητα.
Η μόνη χρησιμότητα της ειναι ...πρακτικη.

PN είπε...

Πολύ καλό και ωραίο post για Κυριακή πρωϊ την ώρα που τρώω τα corn flakes μου με τις φράουλες και το γάλα. Έτσι, για να σχηματίσεις πλήρη εικόνα.

Λοιπόν, τώρα μου θύμισες δυο ονόματα εμπόρων που και μένα μου έχουν κάνει εντύπωση. Πρώτον, ένα φαρμακείο στη Χαριλάου Τρικούπη που ο ιδιοκτήτης λέγεται "Χάρος" ή "Χαρός" (το point ίδιο μένει). Δεύτερον, ένα μαγαζί που πουλάει μελάνια για εκτυπωτές και ο ιδιοκτήτης ονομάζεται "Μουτζούρης".

Have a nice Sunday Cynical!!!

Y.Γ. Αλήθεια γιατί σε λένε πολλές φορές Αλσήκιναλ επί το ελληνικότερον οι αναγνώστες σου και φίλοι;;;;

nelly είπε...

παρατηρηση Νο 1:Οι αργοσχολοι της Κυριακης που παιρνουν τους δρομους σπανιως κοιταζουν(προσεκτικα)βιτρινες

παρατηρηση Νο 2:Τις Κυριακες ΔΕΝ βλεπεις βιαστικους διαβατες

(προχειρο συμπερασμα:αχ...δε μπορεις να γινεις αργοσχολη...αχ...μας χαλας την πιατσα...)

παρατηρηση Νο 3:πολυ σωστα εγραψες "εμπορας" αντι για "εμπορος".Διοτι τα σωστα ειναι:εμπορας,προεδρας,πιθηκας,Θοδωρας.

cynical είπε...

VK καλημερα σου. Κοίταξε εφω τις φραουλες συνηθιζω να τις συνοδευω με σαμπανια!
Ο κ. Χάρος δεν έχει μονο εμπορικό στη Χ. Τρικούπη, (ισως γιαυτο γκαντεμιασε το ΠΑΣΟΚ)αλλά τυγχάνει και πιλοτος τηε ΟΑ.
Τώρα γιατι με λεει Αλσηνικαλ ο αλσουέλ ...άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Το εξελαβα σαν το αραβικο αρθρο. Μπορει ο swell να εχει αραβικες καταβολές.Ρώτα τον...

cynical είπε...

Γεια σου Κατερινα και καλο μηνα. Η μαντική τεχνη που οντως κατεχω, δεν ειναι αποτελεσμα κληρονομικου χαρισματος, αλλά σπουδων στα καλυτερα δημοσια πανεπιστημια της Ινδιας. Μαθε τεχνη κιαστηνε κιαν πεινασεις πιαστηνε, οχι με το αζημιωτο φυσικα..
Προσεχως θα αναρτησω τιμοκαταλογο παρεχομενων μαντικων υπηρεσιων...Καλη η επιστημη αλλα χρειαζεται και καποιο συμπληρωμα....
Εμπρος στο δρομο που χαραξε ο κυνισμος!

cynical είπε...

Καλό μηνα και καλη μερα Νελλη. Εχεις δικαιο ως προς το δευτερο σημειο. Κυριακη απογευμα δεν υπαρχουν βιαστικοι παρα μονον αυτοι που βιαζονται να πανε στο γηπεδο. Σχετικα με το πρωτο, τις Κυριακες αντιθετως τις ξεσκιζουν (οπτικα) τις βιτρινες..
Καλα μην θιγεις την αργοσχολια μου, γιατι εδω θα σφαχτούμε...για την πρωτιά.

Ξεχασες το Φίλιππας..

Ανώνυμος είπε...

Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι,εμένα θα προτιμούσα να με έλεγαν Κροίσο Χασομέρι και να ημουν όνομα και πράγμα αλλά που τέτοια τύχη.

Spyros Vlahos είπε...

Να 'πω κι εγώ για μια ωραία ταμπέλα στη βόρεια Κέρκυρα

Επι+ (εννοώντας "επιπλάς")

Ανώνυμος είπε...

παλιά συνήθιζα να παρατηρώ ανθρώπους

μετά δεν είχε πια πλάκα και έβλεπα-οπως εσείς-επιγραφές και πινακίδες

τώρα που λόγω μυωπίας οφείλω να προσαρμοστώ στις νέες συνθήκες, όλο μου το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις φωτεινές επιγραφές

τρέμω στην ιδέα του τι μου επιφυλάσσει το ακόμη πιό μυωπικό μέλλον

Greek Rider είπε...

@σίνικαλ καλησπέρα και καλό μήνα σε όλους.

Αυτό με τα επίθετα είναι περίεργο. Μάλιστα έχω παρατηρήσει ότι έχουν σχέση με τους χαρακτήρες των ανθρώπων, π.χ. Τουβλάκης και είναι τούβλο, Καμπουράκης και σκύβει, Φραγκάκης έχει σπουδάσει στην Ιταλία και άλλα πολλά.

Τώρα αν επηρεάζει το επίθετο τον άνθρωπο ή τα γονίδια δεν ξέρω.

Τα πόστ αυτού του είδους σαν το σημερινό όπως και άλλα (με λεκάνες κτλ) εκτιμώ ότι είναι πολύ χρήσιμα στη βλογκόσφαιρα, είτε έχουν, είτε δεν έχουν πολιτικά μηνύματα.

Ανώνυμος είπε...

Όνομα και τιμωρία...
Είχαμε την ατυχία να έχουμε δυο ονόματα, ένα σλαβικό και ένα ελληνικό. Όταν έμπαιναν (στην Αν. Μακεδονία) οι Βούλγαροι μας έδιναν το σλαβικό αλλά μας φώναζαν με το ελληνικό που για του Έλληνες ήταν ήρωας μακεδονομάχος και για τους Βούλγαρους «προδότης, σφαγέας του βουλγαρικού λαού»! Όταν έμπαιναν οι Έλληνες μας έδιναν το ελληνικό όνομα αλλά μας φώναζαν με το σλαβικό που ήταν ένα βαρύ όνομα κομιτατζή, «σφαγέας του ελληνικού λαού» αλλά για τους βουλγάρους ήταν ένας εθνικός ήρωας αν και δανεισμένος γιατί ήταν Σλαβομακεδόνας!

Ακόμη και σήμερα κάποιοι σκαλίζουν!

100 χρόνια δράματα! Ας προσέχαμε…

Τυχαίνει να ξέρω την αλήθεια αλλά δεν έχει νόημα πλέον, το τίμημα πληρώθηκε με αίμα.

Βλέπεις δεν έχουν μόνο χιούμορ τα ονόματα

Στέργιος

Left Liberal Synthesis είπε...

Αγαπητή Cynical
Εχασα δύο αναρτήσεις σου,και δε έλαβα μέρος στην τρομερή κουβέντα για την Μεταφυσική του ιδιωτικού
Επειδή έχω κάθετη διαφωνεία με τις θέσεις σου (καλό????) ,σου αφιερώνω ετεροχρονισμένα την σημερινή ανάρτηση στο LLS
Keep Blogging please

cynical είπε...

Αν ειχατε αυτο το ονοματακι κ. Ντε Προφούντιε, θα αλλάζατε κλιμακα και δύσκολα θα σας βλεπαμε να φιγουράρατε σε καμια ταμπελα καταστηματος. Πολύ χαμηλά θα πέφτατε. Το πολυ-πολυ να σας βλεπαμε στις λιστες του Forbes.

cynical είπε...

Γιεά σου Σπύρο. Φανταζομαι οτι το επιπλαδικο θα το ανοιξε κανενας ανεργος μαθηματικος που νωρις-νωρις (και μπράβο του) κατάλαβε ότι επρεπε να το στριψει αλλιώς. Πολύ καλό!

cynical είπε...

Αν η μοιρα, κ. Κ.Κ.Μοίρη σάς επιφυλάσσει την τυχη του κ. Μπόρχες, να ειστε σιγουρος ότι θα βρεθει μια ωραια και συμπονετική Κοντσίτα να σας παρει από το χέρι. Μην χάνετε μόνο το ηθικό σας!

cynical είπε...

Καλημέρα Greek Rider και καλό μήνα.
Θα έλεγα ότι επ' αυτού ειδικός ν' αποφανθεί είναι ο κ. Dawkins για να μας εξηγησει αν τα "μιμίδιά" του μπορουν να αποτυπώσουν στο γενετικο υλικο τα χαρακτηριστικά που εξυπονούν οι επωνυμιες, έτσι ώστε αν ονομασω το παιδί μου Κροίσο να ξερω αν αυτό θα εχει πιθανοτητες να υλοποιηθεί.

Αν σε ένα μερος βρεις πολλους με το ονομα Φονιαδάκης, ε!, αυτο περικλειει καποιο πολιτικό μήνυμα!, περα από το κοινωνιολογικο ενδιαφερον. Κάπου στην Εθνική Αθηνα-Θεσσαλονικη υπηρχε ενα εργοστασιο που το ειχαν οι αδερφοί Φωνιά. Ανατριχιλα...

Τα επώνυμα αποτυπωνουν και αυτά ενα μερος της ιστοριας καποιου τοπου και αν μη τι άλλο κεντριζουν καμια φορά και τη φαντασία.

cynical είπε...

Σίγουρα Στέργιο , Πολλά συνέβησαν με τις βιαιες αλλαγες συνειδήσεων και καλά κανεις και το υπενθυμιζεις. Από τη γέννηση του ελλην. κράτους και την προσπαθεια δημιουργιας εθνικης συνειδησης, από τον βενιζελο με τα ρετσινολαδα, από τους μικρασιατες που υποχρεώθηκαν να μεταφράσουν τα τουρκικα επιθετα σε ελληνικα και τα άλλα που λες για τον Μακεδονικό αγώνα.
Πάντως η διαθεσή μου οταν το εγραφα ηταν ελαφριά...

Καλή σου μέρα και καλό μηνα.

cynical είπε...

Γειά σου LLS και καλό μήνα. Θα σου κάνω μομφή, μόνο δυο αναρτήσεις έχασες; Εδω, κατά τη διάρκεια της απουσιας σου κοντεύω να συμπληρώσω καινούργιο τόμο.

Για τα Πανεπιστ. έχω ανοιξει ειδικη κατηγορια "ΔΟΚΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ" και κατά καιρους γραφω διαφορα.

Αυτό που λες για καθετη διαφωνια με τρομαζει. Καλά θα τα πούμε στο βλογ σου.

Nomad είπε...

Φτου γμτ, ήρθα Δευτέρα...

cynical είπε...

Νομαδα, Καλή μέρα και καλό μήνα. Η Παρασκευή θα ξανάρθει. Είναι νομοτελειακό.

Π είπε...

Γειά σου cynical. Ανεξάντλητη πηγή απολαυστικών επιγραφών εδώ.

cynical είπε...

Καλημέρα Π. καλως όρισες. Σ' ευχαριστω για το site. Μονο που οι επιγραφες δεν ειναι στα αλληνικα.