Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Oι Βιαστές του Κολωνακίου


Έπ’ ευκαιρία της επίθεσης στο Κολωνάκι, πήραν ξανά φωτιά τα κανάλια και τα συναφή μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, για την έξαρση της βίας, η οποία πάραυτα μεταφράστηκε σε γενικευμένη ανασφάλεια των πολιτών και σε γενικευμένα αιτήματα για περισσότερη αστυνόμευση.

Θέλοντας να εξετάσω το τοπίο από πιο κοντά, θα ξεχώριζα δυο διαφορετικές μορφές βίας, αυτή που συνδέεται με την ανασύσταση αναρχικών ομάδων στοχευμένης βίας και αυτήν που σχετίζεται με πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου και η οποία δρα επί δικαίων και αδίκων αδιακρίτως. Ενώ η πρώτη μορφή, βρίσκεται όντως σε έξαρση, για τη δεύτερη δεν είμαι και τόσο σίγουρη, αν και δεν θα απέκλεια το γεγονός, η πρώτη μορφή βίας να δρα και σαν καταλύτης και να συμπαρασύρει και την δεύτερη, μιας και η πασιφανής αδυναμία της αστυνομίας να την αναχαιτίσει, θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως και στους δεύτερους να δράσουν με μεγαλύτερη ευχέρεια, γνωρίζοντας ότι δεν έχουν και πολλές πιθανότητες να συλληφθούν.

Στο εξής, θα ασχοληθώ με την πρώτη μορφή βίας. Δεν ωφελεί και πολύ να κλείνουμε τα μάτια στις γενεσιουργές της αιτίες, μιας και εμφανίστηκε δυναμικά στο προσκήνιο μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη, τα οποία έλαβαν την έκταση που έλαβαν και είχαν τη συμμετοχή που είχαν, όχι σαν ανταπόκριση στη δολοφονία του Γρηγορόπουλου αυτή καθ’ αυτήν, (αυτή ήταν μόνο η αφορμή), αλλά εξ αιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης της ελληνικής κοινωνίας και της βίας που υφίσταται, εξ αιτίας της έλλειψης συνοχής, οράματος και κυρίως πολιτικής εκπροσώπησης, που θα μπορούσε να δώσει διέξοδο και λύσεις. Όταν στηλιτεύονταν οι μαθητικές εξεγέρσεις λόγω έλλειψης αιτημάτων, μάλλον διέφευγε των σοφών της πολιτικής το γεγονός ότι οι εξεγέρσεις δεν θα είχαν λόγο να συμβούν, ή ότι θα ήταν σαφώς πιο περιορισμένες, αν υπήρχε κάποιος αξιόπιστος αποδέκτης των αιτημάτων τόσο αυτών, όσο και της ελληνικής κοινωνίας συνολικά.

Στη συνέχεια, είχαμε την εξ ίσου μεγάλης έκτασης, κινητοποίηση συμπαράστασης προς την Κούνεβα, η οποία εκτιμώ ότι σε άλλους, λιγότερο χαλεπούς καιρούς, θα ήταν σαφώς πιο περιορισμένη. Ταυτόχρονα, ήταν η εξ ίσου δυναμική αντίδραση για το πάρκο της πλατείας Κύπρου, η οποία και πάλι συμπύκνωνε συνολικότερη βαθιά δυσαρέσκεια, που έψαχνε αφορμές να διοχετευτεί και να ξεσπάσει. Η εκτίμησή μου είναι ότι όσο περισσότερο, λόγω οικονομικής κρίσης, σφίγγουν τα λουριά, όσο η πολιτική αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων να διαχειριστεί τα ελάχιστα και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, όσο η επικαιρότητα ασχολείται με τα ενδοκομματικά και δια-κομματικά ξεκατινιάσματα και τους φτηνούς κανιβαλισμούς, τόσο οι εκρήξεις βίας θα είναι εντονότερες και συχνότερες.

Και θα διακινδυνεύσω να πω ότι, ως προς αυτό, υπάρχουν αρκετά αποθέματα κοινωνικής ανοχής, διότι άλλως, τόσο η παρ’ ολίγον έκρηξη στη Citibank, όσο και οι απανωτοί εμπρησμοί, και η επιδρομή στο Κολωνάκι θα είχαν βγάλει αρκετό κόσμο στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και να εκφράσουν την ανασφάλειά τους. Το τι είναι αυτά που δημιουργούν ανασφάλεια στον κόσμο, αντικατοπτρίζονται και στους λόγους για τους οποίους κινητοποιείται.

Η υπεράσπιση του Κολωνακίου, όχι σαν ένας οποιοδήποτε τόπος, αλλά σαν ένας συγκεκριμένος τόπος συγκέντρωσης της οικονομικής και της πολιτικής δύναμης, καλώς ή κακώς, δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα του κόσμου και όσο οι διάφοροι φωστήρες θα αποδίδουν τις επιδρομές και τους βανδαλισμούς είτε σε υποκίνηση της αστυνομίας και των ξένων πρακτόρων, είτε σε υποκίνηση των τζαμάδων, των νονών της νύχτας, ή των παράπλευρων παρκαδόρων, τότε να δούμε σε ποιους θα αποδώσουν τα χειρότερα που θα έρθουν. Και αυτά δεν θα είναι από 20-30 ευέξαπτους νεαρούς κουκουλοφόρους, αλλά από τους πρώην φιλήσυχους πολίτες που αγρίεψαν.

Έκανα χάζι προχτές τον κ. Γιανναρά, που στην γνωστή του στήλη της Κυριακής, εξανίστατο για την επίθεση που υπέστησαν πρόσφατα οι βιτρίνες του Ιανού. Δεν μπορούσε να χωνέψει πώς κάτι τέτοιο ήταν δυνατόν να συμβεί στον εν λόγω ευυπόληπτο χώρο πολιτισμού. Αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ο κ. Γιανναράς ότι αυτό που αυτός βλέπει σαν ιλουστρασιόν ναό του πολιτισμού, κάποιοι άλλοι μπορεί να μην τον βλέπουν έτσι, αλλά να τον εκλαμβάνουν σαν χώρο άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων ή σαν σουπερμάρκετ ή έστω ντελικατέσσεν μιας fast και recycled κουλτούρας, (διευκρινίζω ότι ως προς την εκμετάλλευση, δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο, επειδή δεν γνωρίζω τα εσωτερικά του, αλλά γενικά), και ότι ενώ το Κολωνάκι παρουσιάζεται σαν χώρος περιπάτου, αναψυχής και κατανάλωσης μιας ανέμελης Ελλάδας, για κάποιους άλλους είναι εκ των πραγμάτων απροσπέλαστο και επιπλέον έμπλεο αρνητικών συμβολισμών. Η διαφορετική λοιπόν αντίληψη και γλώσσα ανάμεσα στους μεν και τους δε, δείχνει και τις βαθιές τομές της ελληνικής κοινωνίας, κάτι σαν τα παντεσπάνια της Αντουανέτας, δηλαδή.

Κοντολογίς, πιστεύω ότι η μάχη κατά της «κουκούλας» θα κερδηθεί στη μάχη κατά της «ανεργίας», της «ανομίας», της «ανικανότητας» και της «διαφθοράς», διότι είναι αυτά τα τελευταία τα οποία συντηρούν και το κλίμα της βίας και την ανοχής της.

Να πω και κάτι τελευταίο για την αντίδραση της Αριστεράς μπρος τα «κατορθώματα» των κουκουλοφόρων. Αντί για μια ψύχραιμη και τίμια κριτική ανάλυση, αναλώνεται σε ομφαλοσκοπήσεις και σε καλλιέργεια φοβικών συνδρόμων, που συγκλίνουν στο κατά πόσο η δράση των αντιεξουσιαστών θα ερεθίσει περαιτέρω την αστυνομία και στο κατά πόσο το ξύπνημα του θεριού θα πυροδοτήσει σειρά σκληρών μέτρων καταστολής και περιστολής των ελευθεριών. Φαίνεται, ότι η διαλεκτική της Αριστεράς σταματάει ως εδώ: διότι ξεχνούν προφανώς ότι αν η Αριστερά ήταν ζωντανή, οι κουκουλοφόροι δεν θα έβρισκαν τόπο να στεριώσουν, και ότι αν τα λουριά γύρω από τις ελευθερίες έσφιγγαν ακόμα πιο πολύ , τότε ίσως θα γεννιόντουσαν και οι λόγοι για να ξεπροβάλλει και πάλι το περιβόητο λαϊκό κίνημα.

55 σχόλια:

Νοσφεράτος είπε...

μπραβο ...σκετα!

cynical είπε...

Καλέ μου Νοσφεράτε,
βλέπω μετα λυπης ότι το "αγαπητη, καλή μου φίλη cynical" το έφαγε η μαρμάγκα! Αχ!!

Greek Rider είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Greek Rider είπε...

Μπράβο ρε cynical ειλικρινά μπράβο. Πολλές λες φορές αυτά που δεν μπορώ να πω εγώ γιατί τσατίζομαι πολύ τα λες εσύ.

Είχα γράψει ένα κείμενο πριν 2-3 μέρες συν τοις άλλοις για τον κυνισμό.

Όντως αυτό που δεν έχουν καταλάβει ακόμη είναι ότι θα τους έρθει από εκεί που δεν το περιμένουν: "Και αυτά δεν θα είναι από 20-30 ευέξαπτους νεαρούς κουκουλοφόρους, αλλά από τους πρώην φιλήσυχους πολίτες που αγρίεψαν.", όπως αναφέρεις, κάπου εκεί είμαι και εγώ ένας πρώην φιλήσυχος!

Καλά είναι εντελώς ηλίθιοι, κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους;; Δεν βλέπουν ότι η Ευρώπη φλέγεται στην πρώην φιλήσυχη Πορτογαλία, στην Γαλλία, στη Γερμανία, στην Αγγλία, και αλλού που έπεσαν κυβερνήσεις.

Η Ελλάδα πάει προς τα πολύ χειρότερα, δεν έχει πλέον δυνατότητες να χρηματοδοτήσει παροχές και κοινωνικό κράτος. Καταρρέει μια εποχή για εμάς όπως καταρρέει και μια άλλη πιο νεοφιλελεύθερη για τους Ευρωπαίους.

Σε αυτό το πλαίσιο όπως λες και εσύ η αριστερά σφυρίζει αδιάφορα ενώ οι υπόλοιποι είναι κολλημένοι στο παρελθόν τους.

Η διεθνής οικονομία μπορεί να ανακάμψει βραχυπρόθεσμα αλλά έχει μπροστά της μεγάλα λούκια τα επόμενα χρόνια και ακόμη δεν είδαμε τις μεγάλες οικολογικές καταστροφές άνευ προηγουμένου που θα αρχίσουν να έρχονται σύντομα.

Αυτά που είδαμε φέτος και πέρυσι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι ΜΟΝΟ η αρχή. Οι κοινωνικές αντιδράσεις θα πιάσουν κόκκινο.

Νοσφεράτος είπε...

αγαπητη, καλή μου φίλη cynical

οπως καταλαβαινεις τ θερησα αυτονοητο γιαυτό δεν το επανέλαβα..
Ομως κακώς .Εχεις δικιο
Στις μερες μας ιδιαιτερα πρεπει να δειχνουμε οσο μπορουμε την εκτιμηση και την συμπαθεια μας σε οσους το αξιζουν
ετσι λοιπόν : αγαπητη, καλή μου φίλη cynical
αγαπητη, καλή μου φίλη cynical
επ'απειρον και με ολη μου την καρδια
Ειλικρινά δικος σου ..
Ν.

marios είπε...

Κυνικη μου καταπιαστηκες εκτος των αλλων και με τι αδυνατει ή οχι να δειξει οτι καταλαβαινει ο Γιανναρας?
...
ενας επαγγελματιας χριστιανος...
...
στον οποιο παρεπιπτοντως χαρισε ολοκληρη την τελευταια -σοβαρη κατα τα αλλα- εκπομπη του "ανιχνευσεις" της ερτ3 ο δημοσιογραφος Σαββιδης για το τελευταιο του "επιστημονικο" πονημα "Το αινιγμα του κακου"

navarino-s είπε...

Μπράβο και πάλι μπράβο λεβεντοκόριτσο cynical!!! "θέτεις τας χείρας σου επί των τύπων των ήλων" όπως θα έλεγε και νεώτερος ο ανορθόδοξος. Βάζεις το θέμα στις σωστές του βάσεις. και από ό,τι βλέπω από τις πρώτες αντιδράσεις αγγίζεις πολλούς.

Όσο για τον Ιανό να σου πω εγώ που είμαι λίγο πιο αθυρόστομος: ξεκίνησε σαν βιβλιοπωλείο και τώρα έχει μετατραπεί σε καμουφλαρισμένο σκυλάδικο.

Γιανναράς; "θου Κύριε φυλακή τω στόματι μου"

Βεζύρης είπε...

Καταρχας καλησπερα και συγχαρητηρια για την οξυδερκεια, και την συγροτηση στο λογο σου.
Ποση ανοχη ομως διαθετει πραγματι η κοινωνια στη χωρα μας απεναντι στη βια, με λυπη μου βλεπω μια συντηρικοποιηση και οι φωνες του στυλ:"Αρκετα ας τα μαζεψει καποιος τα κ***παιδα!", πληθαινουν. Αυτη η βια ξυπνα αντανακλαστικα του παρελθοντος που θα επρεπε κατα τη γνωμη μου να τα ειχαμε αποκυρηξει οριστικα σαν κοινωνια. Η ιστορια εχει δειξει οτι ο μεσαιος χωρος, οι νοικοκυραιοι μπροστα στην ασφαλεια της περουσιας τους μπορουν να στραφουν στα ακρα...
Ναι αλλα τι μπορει να γινει; Η αποψη μου ειναι καπως κυνικη ( αλλα στο blog αυτο δεν νομιζω να τιθεται θεμα), αφου εχουμε ενα συστημα που παραπαταει πλεον μηπως να σκεφτουμε αντι για στηριξη να του δωσουμε καμια σπρωξια μπας και βγει κατι καλυτερο;

k1 είπε...

Μπράβο ρε Cynical! Επιτέλους μια ψύχραιμη ανάλυση της γενικότερης σχιζοφρένειας. Η έννοια της βίας πάντως είναι κομβική. Το τελευταίο διάστημα φοριέται πολύ και στη Γαλλία. Έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αναφορές σε "βίαια ξεσπάσματα" όχι μονο στον παραδοσιακό τύπο αλλά κυρίως στα σχόλια αναγνωστών, οι οποίοι επιδεικνύουν υπερβάλλοντα συντηρητισμό στα σχόλιά που αφήνουν. Δεν λέω ότι αντιπροσωπεύουν απαραίτητα την κοινή γνώμη, αλλά είναι σίγουρα ενδεικτική η μεταστροφή τους απέναντι σε όποια μορφή εναντίωσης. Υποψιάζομαι ότι πρόκειται για τον επόμενο φαντασιακό εσωτερικό εχθρό.

Ανώνυμος είπε...

Δεν τα μπορώ τα πολλά μπράβο. Μου θυμίζουν "κάνε συ, χειροκρατάμε εμείς". Καλά, μη βαράτε!! Μια κουβέντα είπαμε.

Ανώνυμος είπε...

Δεν τα μπορώ τα πολλά μπράβο. Μου θυμίζουν "κάνε συ, χειροκρατάμε εμείς". Καλά, μη βαράτε!! Μια κουβέντα είπαμε.

Συγν. δεν πρόλαβα την υπογραφή. Δεν φορώ κουκούλα!! Αν και η αμυντική δε θα με πείραζε...

Ανώνυμος είπε...

Ομολογείς πάλι Κυνικά ότι έχουνε "διαφορετική γλώσσα" και γιατί δε μιλάνε; δεν ακούνε, δε βλέπουνε;
Μήπως θέλουνε να φιμώσουνε το "Βαθύ λαρύγγι" οι ανοικτομάτηδες και τα μεγάλα αυτιά;

Sophia Kollia είπε...

Καλημέρα,
η αντικειμενική αντιμετώπιση βοηθάει να καταλάβει ο αναγνώστης το μήνυμα του κειμένου. Μακάρι να το είχαν και άλλοι που μιλάνε στα μέσα!
καλημέρα

cynical είπε...

Καλημέρα @Rider,

εχω την εντυπωση οτι το καζανι βραζει απο κατω και οτι ο πολιτικος κοσμος συνεχιζει τον χαβα του, και κυριως η κυβερνηση. Ενω ολοι ριχνουν μουτζες προς καθε κατευθυνση, καμια απο τις πρακτικες που εξαγριωνουν τον κοσμο δεν εχει αλλαξει. Οταν θα συμβει καποιο ατοπημα, ο κοσμος θα βρεθει και παλι στους δρομους. Οι κουκουλοφοροι αποτελουν μια ασημαντη μειψηφια και αποτελουν το μαυρο προβατο για να μετατιθενται πανω τους τα πραγματικα προβληματα. Ωραιο θεμα βρηκαμε!

Κανεις δεν εχει ιδεα τι πρεπει να γινει, απο μετρα καταστολης, απο γελοιοτητες τυπου απαγορευω την κουκουλα,(μεθοδος ξεπατικομένη απο τη ξοφλημενη συμπεριφορικη ψυχολογια), μεχρι αποψεις οτι οι κουκουλοφοροι ειναι δικα μας παιδια και θελουν την προσοχη και τη στοργη μας.

Δεν θ' αργησει η ανεργια να πιασει διψηφια νουμερα...

cynical είπε...

Ετσι μπραβο Νοσφερατε!.

Αλλα για να μην σε κουραζω σε προσεχη σχολια, τις προσφωνησεις τις εβαλα σε template, οποτε δεν χρειαζεται να τις επαναλαμβανεις καθε φορα. Θα μπαινουν απο μονες τους.

Καλη σου μερα.

cynical είπε...

@Μαριε,

Ο Γιανναρας ειναι έτσι κι αλλιως ημιμονιμος θαμων των Ανιχνευσεων. Η εκπομπή εχει μια ροπη προς φωτισμενους θεολογους. Δεν ειναι ο μονος. Αυτο λιγο με πειραζει. Αυτο συμβαινει διοτι δεν ειναι και πολλοι, αυτη την εποχη, οι δημοσιοι διανοουμενοι. Ο Γιανναρας και ο Ραμφος ειναι απο τους πιο κινητικους, και ειναι κριμα σημερα η φιλοσοφια να εκπροσωπειται στη χωρα μας απο θεολογους ή θεολογιζοντες! Δεν φταινε αυτοι. Βρισκουν κενο χωρο και απλώνονται. Κατα τα αλλα ο Σαββιδης ειναι ο μονος απο συντονιστες εκπομπων, που δεν αφηνει τιποτε να πεσει στο εδαφος, χωρις να το διερευνησει. Και ειναι αυτος που κανει την εκπομπή ξεχωριστη.

cynical είπε...

Γεια σου @navarino-s.

Σωστες, λαθος, δεν αντεχω να αναγεται η κριση της ελλαδας σε ενα σμαρι 30-50-100 ανθρωπων. Και να σηκώνει κεφαλι απο την αλλη μερια και να αποκαθερεται σε "σοβαρες" εκμπομπες, ποιος;;, ο Βουλγαρακης!!

cynical είπε...

Καλημέρα @Βεζυρηδες κ Χανουμ μπουρεκ και καλωςορισες!
Πολυ χορταστικος τιτλος για blog!

Ο κοσμος νομιζω οτι κραταει μια ερμαφροδυτη σταση, απ' τη μια βριζει τα "κωλοπαιδα", αλλά εφ 'οσον παραμενουν μακρια απο τη γειτονια του, και λιγο πολυ ξερει οτι θα παραμεινουν μακριά, δεν τόχει και τιποτε να λεει και μπραβο, καλά κάνανε τα "κωλόπαιδα". Ο κοσμος δεν θα κατεβει ποτε στους δρομους για αυτη τη μορφη της βιας, γιατι αισθανεται στο πετσι του χειροτερες μορφες βιας, οπως ανεργια, υγεια, παιδεια, κοροιδια κλπ.


Λογω πάλι αντανακλαστικών, ο κοσμος πολύ δυσκολα θα σταθει στο πλευρο της αστυνομιας. Κανεις δεν ξεχνα οτι μεχρι το 1980 η αστυνομια ηταν κρατος εν κρατει.

Γνωμη μου ειναι οτι οι εξελιξεις δεν προεξοφλουνται. Η κατασταση ειναι ετσι κι αλλιώς ρευστή. Η ιδια η πορεια των γεγονοτων στη διαρκεια της κρισης θα δειξει και τους τροπους αντιδρασης, αρκει να αναλυθουν και να αξιοποιηθουν σωστα οι ευκαιριες.

cynical είπε...

@k1 καλημέρα,

σχεικά με τη Γαλλια, εννοεις τη βια που ενδημει στα υποβαθμισμενα προαστεια του Παρισιού;
Ενταξει, ο κοσμος ανησυχει, δεν λεει κανεις οτι ειναι ευχαριστα. Αλλα, αμα του βαλεις τον αστυνομικο εξω απο την πορτα θα αρχισει ν' ανησυχει πιο πολύ. Παντως και πριν ειχε ανθισει ο Λεπεν.

Αν παει η ελλαδα στα ακροδεξια δεν θα ειναι απο τους κουκουλοφορους αλλα απο τη διογκωση του προβληματος των μεταναστων.
Ηδη, αρχιζουν να το παιζουν τα ΜΜΕ. Προς το παρον τα ριχνουν στους λαθρομεταναστες.

Επισης, ποσες περουσιες χανονται απο βανδαλισμους και ποσες απο την κριση;; Ας βαλουμε κατω τη λογικη για να δουμε και που βρισκεται το προβλημα.

cynical είπε...

@cirut,
να τα ψαλλεις του Νοσφερατου, αυτος αρχισε.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή εξαιρετική κυρία Cynical,
Αφού παρακάμψω την όποια απόπειρα δικαιολόγησης της "στοχευμένης", άρα "καλής" βίας σε αντιπαράθεση με την "επί δικαίων και αδίκων" ποινική βία, στέκομαι και συμφωνώ με την τελευταία παράγραφο "περί αριστεράς".
Η τσάμπα κατανάλωση ενεργητικότητας "ενάντια στο σύστημα", με τον τρόπο της "κολονακιώτικης βίας" έχεισαν αιτία την κουλτούρα της αριστεράς. Έχει για ιδεολογική βάση την περιφρόνηση της δημοκρατίας και κατ΄επέκταση της πλειοψηφίας, εκ μέρους της μαρξιστικής αριστεράς. Η "καλή βία" ενάντια στα κολονακιώτικα symbols έχει για ιδεολογική αφετηρία την παραχάραξη της "αριστερής" ρήσης "η βία είναι η μαμμή της επανάστασης". Κατόπιν τούτου, και προς επιβεβαίωση της ρήσης, βρίσκουν όλοι μαζί οι "αριστεροί", δεξιοί και "αναρχοαυτόνομοι" καθεστωτικοί την ευκαιρία να μας "γκαστρώσουν" ποικιλοτρόπως.
Προς δόξαν και διαίωνιση των Ολιγαρχικών Πολιτευμάτων πάσης φύσεως.
Και τελειώνω:
Ανοιχτή Πολιτική, Ανθρώπινου Μέτρου Πολιτική, Δημοκρατική Πολιτική είναι εκείνη στην οποία καμιά αλήθεια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μόνιμη και υπεράνω κριτικής. Δημοκρατική Πολιτική είναι αυτή που επιτρέπει τις αντίθετες ιδέες και τις πράξεις που τις υλοποιούν, χωρίς να εμποδίζουν την άλλη άποψη. Η καθεστωτική και πολιτική βία εμποδίζει, άρα δεν μπορεί να είναι δημοκρατική. Βία που δεν έχει πλατιά αποδοχή είναι βία ολιγαρχική και στοχεύει στη δημιουργία ολιγαρχικών καθεστώτων.
Στην εποχή της νιότης μου, η δική μας "βία" ήταν ο μόνος τρόπος, είχε απήχηση, είχε λαϊκό έρεισμα και ΦΑΙΝΟΤΑΝ.
Το τελευταίο το έβαλα, γιατί κάποιοι μπερδεύουν αγώνες με "αγώνες". Toύτοι οι "αγώνες" ενάντια στις βιτρίνες απωθούν και στηρίζουν το καθεστώς. Δεν έχουν καν τη γοητεία και την αφέλεια του Δον Κιχώτη.
Μου είναι πιο συμπαθής η "ποινική βία" εκείνων που κλέβουν πίτσες, από τα παιδιά με τα παπιά.
Μου είναι πιο κατανοητή η "ποινική βία", που εκπορεύεται από τις πολυκατοικίες της αθλιότητας.
Είναι πιο αληθινή και πιο επαναστατική η βία του Γιάννη Αγιάννη και των Αθλίων του Βίκτωρος Ουγκώ. Έχει περισσότερη ελπίδα, ότι κάποιοι, ίσως αφυπνιστούν και θα συμμαχήσουν με τους άθλιους για ψωμί και αξιοπρέπεια.
Η "άλλη βία" αποκοιμίζει. Άσε που μάλλον αρέσει στο σύστημα. Κάνει πολύ θόρυβο για το τίποτα και αποπροσανατολίζει, κρύβοντας αίτια, υπεύθυνους και δράσεις ουσιαστικές και απελευθερωτικές. Ασχολούμαστε θετικά ή αρνητικά με τις κουκούλες, κουκουλώνοντας την ουσία. Βολεύει.
(Δεν τα καταφέρνω, να τα πω με λίγα λογια). Συγνώμη.

cynical είπε...

@airgood,

Και βλεπουν και ακουν, αλλα επιλεκτικα.

cynical είπε...

Καλημερα @Σοφία

ενα μηνυμα που βλεπω ειναι "ψυχραιμία"! Και να μην χανουμε τη θέα των πραγματικων προβληματων.

katerina είπε...

Cynical καλή σου μέρα,
Το είχα ξαναδεί το παραμυθι... της ευκολιας, και με τα περιφημα Δεκεμβριανά. Όταν η το ένα έγκλημα συμψηφιζόταν με το άλλο.
Και ξέρεις γιατί Cynical; Γιατί είμαστε όλοι παράνομοι και παραβατικοί. Και πάνω απο όλα υποκριτές. Εμεις που κλαιμε για την κ. Κουνεβα, που μας έδωσε μαθηματα συμπεριφοράς και αξιοπρέπειας, έχουμε ανασφάλιστους όλους τους οικιακούς μας υπηρέτες. Αυτοί οι αγρότες που έκαιγαν τις κομματικές τους ταυτότητες, έχουν ανασφαλιστους το 70% των μεταναστών στον πρωτογενή τομέα.

Το εχω πει, δεν θα διαχωρίσω ποτε΄ τον νταβατζή και την πουτάνα, όσο κι αν κλαιγεται, ότι δικαιολογία και αν χρησιμοποιεί.
Πιστευω βαθιά, ότι το μεγάλο μας πρόβλημα δεν είναι ούτε οι κουκουλοφόροι, ουτε η παραβατικότητα, ουτε η εγκληματικότητα, ουτε η έλειψη οποιασδήποτε επιχειρησιακής ανεπάρκειας της Αστυνομίας, ουτε καν το πολιτικό έλλειμμα. Αποτελέσματα είναι όλα αυτά, της αδιανοητης κοινωνικής αναπηρίας μας, αυτής που διατρέχει οριζόντια τους πάντες, όλη την Ελληνική κοινωνία.
Είναι απλά άρρωστη, και ψάχνει δικαιολογίες μίζερες, άθλιες, ακίνδυνες ή επικίνδυνες, για να επιβιώσει. Τα μόνα που παράγουμε σαν χώρα, είναι συναλλαγή, βαρβαρότητα, και βλακεία.

Ας συζητησουμε τώρα, για τις γελοιοτητες της ποινικοποιησης της κουκουλας, όταν ανεχόμαστε την τρομοκρατία της συναλλαγής ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΕΔΟ. Κανενας δεν ειναι ανευθυνος. Κανένας μας. Θυτες και θυματα, σε εναλλαγή ρόλων.

Ανώνυμος είπε...

@cyn,

και του πέρασε του ...κερατά, του Νοσφ. Και είχε και δίκιο...Πάλι...Μια ζωή βεζύρης θα μείνω!

cynical είπε...

Καλημέρα @Οδυσσεα,

Προσπαθω να ξεφυγω απο μαναχαιστικα διλημματα του γενικου τυπου εισαι με τη βια ή εισαι εναντια στη βια; Καθε μορφη βιας ειναι διαφορετικη και εχει αλλες γενουσιεργες αιτιες. Και αν δεν τις αναλυσουμε, θα πιαστουμε σε δοκανα που στηνονται αριστερα και δεξια και οδηγουν σε γελοια μετρα συμπεριφορισμού: φταινε οι κουκολοφοροι; Απαγορευουμε την κουκούλα!
Και η πρακτικη των κουκουλοφορων ειναι συμπεριφορικη επισης και ανερματιστη. Συμπτωμα των καιρων και της απουσιας αριστερου λογου. Και πολυ φασαρια για να κρυφτει το συνολικο προβλημα της χωρας που ξαναβγαζει καθαρους στα παραθυρα, σε τοσο συντομο χρονικο διαστημα, προσωπα απο πάνω μεχρι κατω λερωμενα.

Κανω την εξης σκεψη: Γιατι η αστυνομια δεν συλλαμβανει τους κουκουλοφορους; Γιατι οι πρυτανεις τους δινουν ασυλο; Διότι φοβουνται το πολιτικο κοστος. Τι σημαινει πολιτικο κοστος; Κατ' εμε σημαινει οτι φοβουνται την αντιδραση των πολιτων!!! Αρα, οι πολιτες "προτιμουν" τη δραση των κουκουλοφορων από την επανεργοποιηση της αστυνομιας. Εδω καταλήγω.Και γιατι οι πολιτες τους ανεχονται; Για τους λογους που εχω εκθεσει σε προηγουμενα σχολια.

Δεν μπορεις κυρία κυβερνηση να γινεσαι τιμητης της ομαλοτητας, αν εσυ την εχεις υποσκαψει τοσα χρονια τωρα. Δεν πειθει τον κοσμο. Εχει χασει τα ηθικα της ερεισματα .

Ας πουμε οτι η αστυνομια πιανει 5 κουκουλοφορους. Πιστευεις οτι θα επέλθει γενικη ανακουφιση; Η εκτιμηση μου ειναι πως όχι. Ας γινει αυτο και το ξανασυζηταμε.

Καμια αριστερα δεν θα βγει στους δρομους επειδη καποιοι τα σπασανε στο κολωνακι. Αυτη ειναι δουλεια της ακροδεξιας. Μην συγχεουμε τους ρολους! Αλλα ουτε και ο Καρατζαφερης μπορει να τους συσπειρωσει.

Η δουλεια της αριστερας ειναι να στρεφει τον κοσμο στα πραγματικα του προβληματα και στις αιτιες του. Εφ οσον ειναι απουσα, ο κοσμος θα βρισκεται εκτεθειμενος και αμηχανος στα διλημματα της ακροδεξιας.

Tic Tac είπε...

Σε συγχαιρω για την επιλογη της φωτογραφιας. Εγω διακρινω σ' αυτες τη βια να ξεδιπλωνεται [ σ' ολο της το μεγαλειο ] με περισση χαρη.

Ακριβως αυτος ειναι και ο λογος που δεν συλλαμβανεται απο την κοινη γνωμη τοσο ευκολα. Τα χρωματα, η κινησεολογια, τα ηθη της βιας/σπασιματος δεν ειναι τοσο συνηθη οσο της βιας/φακελακι λογουχαρη. Ετσι και δεν αφηνουν τις ιδιες εντυπωσεις στο κεφαλι μας.

Η βια υπαρχει οπως ελεγε κι ο Χατζιδακις "απο το δασκαλο, τον επιστατη, τον οδηγο του λεωφορειου..."

Και απο εμας. Απλα εμεις ειμαστε αδεξιοι.

Swell είπε...

Χαίρομαι, αγαπητή Cynical, που απέδειξες ότι δεν είσαι μόνο του "σαλονιού". Πολύ σωστή ανάρτηση. Εγώ πάντως έχω αμφιβολίες αν αυτοί που τα σπάνε είναι αναρχικοί.

Ανώνυμος είπε...

Το γκουβέρνο και το πόπολο στην Ελλάδα βρίσκονται σε αμοιβαία διαπλοκή. Ο ένας κλείνει το μάτι στον άλλο και βολεύονται αναξιοκρατικώς, αμφότεροι. Έτσι ο ένας δεν μπορεί να "τιμωρήσει" τον άλλο. Στις εκλογές τους κουμπάρους θα βγάλουμε, που μας βγάλαν το λάδι. Ευλογημένο λαδάκι! Και το γκουβ δεν είναι "σκληρό" στα ψιλοπαραπτώματα.

Το γκουβέρνο ρημάζει μακροσκοπικώς, η Μαγνησία φαγώθηκε π.χ με τη Μεσογειάδα, όπως η Βιστωνίδα κλπ πριν, Πόρτο Καρράς Πάχτηδες παραπριν. Το πόπολο τσιμπολογάει, στοκάρεται χρήμα για τα Κολωνάκια κλπ κλπ. Πιστεύω ότι το πόπολο, επιτέλους, νιώθει "τύψεις" εν όψει τιμωριών κάποιων εξεγερσιών. Τα δράματα, γενικώς, δεν είναι για απείθαρχες κοινωνίες. Έχουμε και τις .. ευαισθησίες μας. Και δε θα βγει άκρη..

Ποιος νοιάζεται; Οι σκεπτόμενοι.. Ας πρόσεχαν...

cynical είπε...

καλη σου μερα κατερινα,

οτι ειμεθα ενοχη σαν κοινωνια ειμεθα. Και εκμαυλισμενη απο πανω.
Τουτεστιν, δεν εχουμε σταθερο χαρτη αξιων για να προβαλλουμε αυτο που θελουμε και αντιδρουμε σπασμωδικα και αμφιρροπα στις κρισεις μας. Ετσι ειμαστε οπως σε μια βαρκα που οταν κουναει απ τη μια ολοι γερνουν προς την ιδια πλευρα. Οταν αλλαξει η πλευρα που γερνει , παλι ολοι τρεχουμε.

Απο καπου ομως πρεπει ν' αρχισουμε για να ισιωσουμε τη βαρκα. Και θα ελεγα οτι ας το κανουμε ιεραρχωντας τα πραγματικα μας προβληματα. αλλο δεν ξερω.

cynical είπε...

καλημέρα @Tic Tac,

γιαυτες τις πολυτελεις σακούλες τιναχτηκε η οικονομια του πλανητη στον αερα. Οι σειρηνες τις καταναλωσης, και ο υπερδανεισμος!

cynical είπε...

@swell,
αν δεχτω οτι η αστυνομια βγαζει τους κουκουλοφορους στο μειντανι για να βοσκησουν βιτρινες, τοτε θα στερεψουν τα αναλυτικα μου εργαλεια και θα αφησω αδιερευνητες ενα σωρο πλευρες της κοινωνιας. Αυτη η εκδοχη, δεν αφηνει την σκεψη να εκτυλιχτει και γιαυτο την απορριπτω.

Ανώνυμος είπε...

Θα δώσω ένα παράδειγμα του τι σημαίνει "αριστερά", που περιφρονεί τη δημοκρατία και την πλειοψηφία.
Είναι κάτι παιδιά φίλοι μου. Οργανώνουν παρέμβαση για τις παρελάσεις κι έφτιαξαν ένα κείμενο για συζήτηση. Ο συγγράψας την "εισήγηση" την διακινεί με ένα συνοδευτικό σχόλιο, που ήταν περίπου έτσι:
"Η γλώσσα δεν είναι πολύ καλή, αλλά αυτοί στους οποίους απευθυνόμαστε, θα καταλάβουν. Οι άλλοι δεν πειράζει".
Αυτού του τύπου τα κείμενα παράγονται κατά χιλιάδες από την ποικιλώνυμη αριστερά.
Έχουν λησμονήσει ότι πρωταρχικός σκοπός της αριστεράς είναι να γίνει πλειοψηφία.
Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε "ευχαριστημένος", με το 7,5%. Η "Αριστερά" έχει αποποιηθεί τον βασικό μορφωτικό της ρόλο: Την απελευθέρωση του λαού από την κεφαλαιοκρατική ιδεολογική εξάρτηση. Χιλιάδες άλλα παραδείγματα, μπορώ να επικαλεστώ για να αποδείξω αυτή την εγγενή απέχθεια προς τις πλειοψηφίες. (Όσα δεν φτάνει η αλεπού...)
Και, βέβαια, δεν είναι σίγουρο ότι οι "μπαχαλάκηδες" είναι αναρχικοί, χωρίς εισαγωγικά. Και μάλλον γι΄αυτό τους αφήνουν να υπάρχουν. Ξέρετε πόσες ΧΙΛΙΑΔΕΣ άνθρωποι ήθελαν να κατέβουν στις διαδηλώσεις του Δεκέμβρη, αλλά δεν ήθελαν να μπλέξουν στις πολεμοχαρείς εκδηλώσεις κάποιων, που βολεύονται από την ύπαρξη των άκρων;
Τέλος τα σχόλια για σήμερα.
(Και στις αναρτήσεις_Δεν έχω το Δικαίωμα στην τεμπελιά;)

cynical είπε...

@cirut,

Ο μονος κοινος βηματισμος, αυτη τη στιγμη στην ελλαδα, ειναι της διαπλοκης και του σωζω το τομαρι μου. Αυτος λες να ειναι και ο λογος που δεν συσπειρωνονται σε τιποτα; Το απολυτο σπασιμο της κοινωνιας σε ανασφαλεις μοναδες;

cynical είπε...

Οδυσσέα,

αυτο που λες για το κειμενο των φιλων σου ειναι ...πταισμα. Εδω η αριστερα για δεκαετιες πήγε και οικειοποιηθηκε τον πιο στρυφνο και ασαφη και αδιεξοδο λογο που υπήρξε ποτε, της σχολης Ντεριντα και των ομοιων του. Τι μου λες τωρα;

Λιγο πιο πανω ελεγα για την περιπτωση Γιανναρα ότι ειναι ο πιο κινητικος δημοσιος διανοουμενος. Αδιανοητο αυτο πριν απο 30 χρονια.

Προτιμω την εκδοχη που περιεγραψα στο σχολιο του Σουελ για τους κουκουλοφορους. Αν δεχτουμε οτι αποτελουν παραρτημα της αστυνομιας, τοτε τα πραγματα ειναι εξαιρετικα απλα και ας την κλεισουμε την συζητηση. Δεν εχει νοημα να συνεχιζεται.

Ανώνυμος είπε...

"Καμια αριστερα δεν θα βγει στους δρομους επειδη καποιοι τα σπασανε στο κολωνακι. Αυτη ειναι δουλεια της ακροδεξιας. Μην συγχεουμε τους ρολους! Αλλα ουτε και ο Καρατζαφερης μπορει να τους συσπειρωσει. "

Cynical, Δεν νομιζω οτι ολοι αυτοι του κολωνακιου ειναι ψηφοφοροι του Κατατζαφερη. Ο Καρατζαφερης απευθυνεται στους νοσταλγους του βασιλια, της χουντας και φυσικα στους φανατικους της εκκλησιας, ΟΧΙ ομως στο κεφαλαιο. Θυμησου οτι σε καποια πραγματα, οπως για παραδειγμα οι συνταξιουχοι και οι αγροτες, οι θεσεις του Καρατζαφερη δεν διαφερουν πολυ απο αυτες του ΚΚΕ. Δεν νομιζω οτι η γκομενα που θα παει να ακουμπησει 500ευρω για ενα παντελονι (οπως π.χ. αυτη που δειχνεις στην φωτο να κανει ανεμελα τα ψωνια της)ανηκει στους ψηφοφορους του ΛΑΟΣ. Δεν την πολυενδιαφερουν, πιστευω, οι πολιτικες τοποθετησεις του Καρατζαφερη και αμφιβαλλω αν τις γνωριζει κιολας. Διοτι το κεφαλαιο σημερα στην ελληνικη πολιτικη σκηνη εκπροσωπειται απο τους βολεμενους των 2 μεγαλων κομματων που εκμεταλλευομενοι γνωριμιες εχουν ολα τα σημαντικα ποστα και εχουν πλουτισει. Χθεσινοι πασοκοι και σημερινοι νεοδημοκρατες που κανουν οτι θελουν στον δημοσιο τομεα, με απευθειας αναθεσεις, δημοσια εργα κλπ. Ειναι ολοι αυτοι που εχουν φιλαρακια τους τους υπουργους, τους γενικους γραμματεις κλπ, και προσπαθουν να γεμισουν κι αλλο την τσεπη τους εις βαρος, συνηθως, του δημοσιου.

grsail είπε...

Τα τελευταία μέτρα περί κουκούλας περιύβριση δημόσιου λειτουργού (αρχής ;) αλλά και τα ... παπάκια, όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι αναποτελεσματικά ως αφ’ ενός άσχετα με την ουσία του προβλήματος και αφ’ ετέρου διότι η συμπεριφορά ενός υπολογίσιμου τμήματος της κοινωνίας δεν αλλάζει με φιρμάνια και νόμους αλλά με την εξάλειψη των αιτιών της συμπεριφοράς αυτής.

Η υιοθέτηση τέτοιας ‘παλαιοκομματικής’ στάσης από την κυβέρνηση και την παράταξη την οποία εκπροσωπεί, την απομακρύνει ακόμη περισσότερο από το κεντρικό ‘ζητούμενο’ που είναι η δυνατότητα πραγματικά δημιουργικής και θετικής κοινωνικής και πολιτικής δράσης. Αυτό δεν θα πρέπει να είναι το ‘ζητούμενο’ κάθε κυβέρνησης;

Αυτό όμως που προκαλεί φόβο και σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον είναι ότι και από μετριοπαθή άτομα της πολιτικής και των γραμμάτων αγνοείται επιδεικτικά το ‘ζητούμενο’ και πολλοί προσχωρούν στο εύκολο δρόμο των επικοινωνιακών τεχνασμάτων και της λογικής των καταστολών.

Η χώρα γνωρίζει (από παλιά) ότι οι δρόμοι αυτοί οδηγούν μόνον σε οδυνηρά αδιέξοδα – ποτέ σε λύσεις.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Cynical,




Δυσκολεύτηκα πολύ να ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου πώς πρέπει να σχολιάσω το άρθρο σου. Μου φάνηκε αρκετά αμφίσημο. Αλλού πάλι, αντιφατικό, ή "φλου". Τέλος, συνολικά επιχρωματισμένο με το στοιχείο που χαρακτηρίζει πολλά κείμενά σου: Αυτό της "αντικειμενικής μη-ουδετερότητας" που συχνά παρουσιάζεται με την αντίστροφη μορφή της "μη-αντικειμενικής ουδετερότητας". Είπα, ας περάσει η βραδυά, ας τα συζητήσω με το μαξιλάρι μου που έλεγε κι ο Καπετάνιος, ας διαβάσω και μερικά απαντητικά σχόλιά σου, μπας και βοηθηθώ. Δούλεψε η μέθοδος, αλλά εν μέρει. Γιατί εν μέρει δούλεψε ανάποδα. Εν πάσει περιπτώσει, ας ξεκινήσω. Με την μανία που έχεις να δημοσιεύεις κάθε μιάμιση μέρα, δεν μου μένει και πολύς χρόνος μέχρι ν' αλλάξεις "πρωτοσέλιδο".


Η εικόνα και οι λέξεις


Παρατηρώ την φωτογραφία - σε συνδυασμό με τον τίτλο βέβαια - που επέλεξες να εικονογραφήσει (με μιά άλλη διατύπωση: Να "καθοδηγήσει" την ανάγνωση) το κείμενό σου. Ως γνωστόν "μιά εικόνα λέει χίλιες λέξεις". Καλά, ας αφήσουμε τις χίλιες - θα ξημερώσουμε. Ας προσπαθήσουμε να βρούμε τις κύριες.

Νομίζω ότι είναι δύο. Η πρώτη:
"Έτσι που μας μοστράρεις κοπέλλα μου τις ποδάρες σου, τι περίμενες; Ήθελές τα και παθές τα!". Να εννοεί κάτι τέτοιο και ο @Tic Tac όταν λέει "Σε συγχαιρω για την επιλογη της φωτογραφιας. Εγω διακρινω σ' αυτες τη βια να ξεδιπλωνεται [ σ' ολο της το μεγαλειο ] με περισση χαρη."; Άγνωστο.

Η δεύτερη: "Θα κάτσουμε να χολοσκάσουμε για το μέρος που ψωνίζουν (ίσως και 'ψωνίζονται';) αυτές οι γκόμενες ρε παιδιά; Αξίζει τον κόπο να ασχολούμαστε με τα 'ξέκωλα' της ανέμελης κοινωνίας της κατανάλωσης";


Where is the beef?


Να το πω ξεκάθαρα: Αυτός ο τρόπος ανάγνωσης των γεγονότων του Κολωνακίου (αυτό δεν είναι το θέμα σου;) είναι λάθος. Εντυπωσιακός, θεαματικός, "πιασάρικος", αλλά λάθος! Και είναι λάθος για τον ίδιο λόγο, που μία υπέροχη σχολική έκθεση, την οποία θα γράφαμε στις 31Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα της Αποταμίευσης) για την σημασία της Επανάστασης του '21, θα έπαιρνε μονάδα: Είναι εκτός θέματος!

Γιατί το θέμα αγαπητή Cynical δεν είναι το Κολωνάκι! Παγιδεύεσαι στις συμβολικές διαστάσεις της συγκεκριμένης περιοχής (διαστάσεις με εμφανή σημάδια σμίκρυνσης τα τελευταία χρόνια) και υποβαθμίζεις το πρόβλημα στο απλό: Είστε υπέρ ή κατά του Κολωνακίου; Kαι πάλι όμως το θέμα δεν είναι, αν κάποιος τάσσεται υπέρ ή κατά του Κολωνακίου.


Where the beef is


Το θέμα είναι το παραγόμενο αποτέλεσμα τέτοιου είδους ενεργειών. Ξέρω, το έχεις πει ήδη με το άρθρο σου, ότι για σένα η εστίαση εκ μέρους της Αριστεράς στο ζήτημα αυτό ισοδυναμεί με
"καλλιέργεια φοβικών συνδρόμων".

Θα καταφύγω σε μία μεταφορά για να βοηθήσω στην κατανόηση του λάθους: Κάποιοι ντύνονται λύκοι. Και βγαίνουν οι εκπρόσωποι των τσομπάνηδων και φωνάζουν: "Λύκοι, λύκοι, θα μας φάνε! Χρειαζόμαστε περισσότερα και πιό άγρια τσομπανόσκυλα!". Και βγαίνει κι ένα μέρος της Αριστεράς (που διαχέεται σε όλα τα αλληλοσπαρασσόμενα κομμάτια της) και λέει: "Παιδιά, μην ντυνόμαστε λύκοι, γιατί οι τσομπάνηδες το εκμεταλλεύονται και θα μας φέρουν περισσότερα και πιό άγρια τσομπανόσκυλα". Οι πρώτοι καλλιεργούν φοβικά σύνδρομα αναμφίβολα. Αλλά και οι δεύτεροι που προειδοποιούν για την καλλιέργεια φοβικών συνδρόμων, πάλι αυτά καλλιεργούν; Πώς γίνεται; Δεν νομίζεις, ότι το σχήμα πάσχει, ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ;

Κι έπειτα, αγαπητή Cynical, από τι αποτρέπει τον κόσμο αυτή η υποτιθέμενη "καλλιέργεια φοβικών συνδρόμων" εκ μέρους της Αριστεράς; Από την μαζικοποίηση τέτοιου είδους "καταδρομικών επιχειρήσεων"; Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε; Ειλικρινά, δεν το καταλαβαίνω.


Αντίφαση


Πέρα από το γεγονός της ανυπόστατης στο συγκεκριμένο σημείο κριτικής προς την Αριστερά, μου κάνει εντύπωση που αδιαφορείς τελείως για τα απόνερα των γεγονότων της περασμένης Παρασκευής. Και η εντύπωσή μου γίνεται έκπληξη όταν καλείς την Αριστερά σε "ψύχραιμη και τίμια κριτική ανάλυση". Οι λέξεις που έχεις διαλέξει εδώ υποδηλώνουν σοβαρό πρόβλημα το οποίο και πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλόγως. Ναι, αλλά στο κείμενό σου το πρόβλημα δεν φαίνεται. Ή μάλλον φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι απλώς το Κολωνάκι το οποίο και αντιμετωπίζεις με ένα "σιγά τα ωά πνεύμα. Οπότε;


Το ασήκωτο βάρος


Αγαπητή Cynical, ας είμαστε ειλικρινείς: Ο αντιεξουσιαστικός χώρος με όλα όσα κρύβει - που δεν τα ξέρουμε μεν, αλλά τα αισθανόμαστε - έχει γίνει πιά ασήκωτο βαρίδι για την Μαρξιστική και Μαρξιστογενή Αριστερά, κοινοβουλευτική και μη. Το πρόβλημα "σέρνεται" βέβαια πολλά χρόνια τώρα. Όμως στις παρούσες συνθήκες - και στις χειρότερες αυριανές - αντιπροσωπεύει πρόβλημα τόσο μεγάλο, που η επίλυσή του καθίσταται ζήτημα ζωτικής σημασίας. Κανένα τμήμα της Αριστεράς δεν έχει βρει το "φάρμακο". Κι επειδή οι χημικοί μας τα έχουν βρει "μπαστούνια", δεν είναι κακή ιδέα θαρρώ να μας φωτίσετε κι εσείς οι φυσικοί...


Αριστερά


Να κλείσω με τα ολίγα περί Αριστεράς που αναφέρεις στο τέλος. Όλα τα τμήματα της Αριστεράς ξέρουν, ή τουλάχιστον ξέρουν διαισθητικά, τα αδιέξοδα ενώπιον των οποίων βρίσκονται. (Και πάλι: Οι φυσικοί μπορούν να βοηθήσουν στην άρση τους...). Όμως, όταν λες πως ξεχνάνε ότι "αν τα λουριά γύρω από τις ελευθερίες έσφιγγαν ακόμα πιο πολύ , τότε ίσως θα γεννιόντουσαν και οι λόγοι για να ξεπροβάλλει και πάλι το περιβόητο λαϊκό κίνημα", στην ουσία υιοθετείς - εκτός κι αν πρόκειται για λανθασμένη διατύπωση - την λογική του "όσο χειρότερα, τόσο καλύτερα". Κάποτε η Αριστερά, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ακολούθησε αυτήν την λογική. Την "πλήρωσε" με βαρύτατο τίμημα. Νομίζω, ότι καλώς την ξέχασε και την άφησε πίσω της.


Χαιρετώ.

grsail είπε...

Επειδή βλέπω να γίνεται πολύς λόγος στα σχόλια εδώ και περί αριστεράς ήθελα να πω ότι δεν μου φαίνεται εφικτή ή ύπαρξη αυθεντικών κινημάτων στην χώρα αν τέτοια δεν δραστηριοποιούνται την ίδια στιγμή και στην Ευρώπη ΚΑΙ αντίστροφα !

Στην Ευρώπη λοιπόν σήμερα, η γνήσια έκφραση στο πολιτικό και στο πρακτικό επίπεδο της αριστεράς με την έννοια του προοδευτικού – νεωτεριστικού και ανθρωποκεντρικού κινήματος είναι απλώς ανύπαρκτη !


(1) [Όταν λεω Ευρώπη δεν εννοώ τις ανατολικές χώρες, αυτές έχουν άλλα προβλήματα και άλλες προτεραιότητες]

(2) [Όταν λεω Ευρώπη επίσης δεν εννοώ την Μεγάλη Βρετανία, αυτή είναι εκτός ΕΕ, διαβάστε τις πρόσφατες δηλώσεις του Κάμερον !]

ανεστης είπε...

Εγώ πάντως επιθυμώ να υπερασπιστώ το δικαίωμα του Κολωνακίου να υπάρχει όπως και το ανάλογο δικαίωμα των Εξαρχείων. Διαφωνώ κάθετα με δράσεις που υπαγορεύουν ή απαγορεύουν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Οι κοτούλες που εικονογραφούν το post σου (προφανώς αμέριμνες ψωνοφέρουσες βουτηγμένες στην ευωχία) έχουν το ίδιο δικαίωμα ύπαρξης και κατανάλωσης με όσους επιλέγουν διαφορετικά. Μην ξεχνάμε τη σ΄χεση αίτιου και αιτιατού. Η τυφλή βία κάνει το εκκρεμές να κι νηθεί αντίθετα, ενοχοποιεί τον στοχευμένο ακτιβισμό και μας φοράει φέσι τις κάμερες, την περισσότερη αστυνόμευση και την κατάργηση ασύλων κάθε είδους.
Με εκτίμηση

Ανώνυμος είπε...

Σε μια ωραία ανάλυση δεν χρειαζόταν η τελευταία παράγραφος. Και αυτό γιατί η ιστορία την έχει πλήρως διαψεύσει. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους πρέπει να θυμίσω ότι οι προβοκάτορες αλλά και κάποια μαζικά στοιχεία που παρά τη θέλησή τους δρούσαν αντικειμενικά ως απρόσκλητοι προβοκάτορες, υπήρχαν σε όλους τους καιρούς και κάθε άλλο παρά μόνο σε περιόδους παρακμής της Αριστεράς.

Θυμίζω για την Ελληνική ιστορία τα Δεκεμβριανά του ’44 όταν η Αριστερά κυριολεκτικά κυριαρχούσε και η προβοκάτσιες ήταν το καλύτερο μέσο υπονόμευσής της, τη δολοφονία Λαμπράκη όταν η Αριστερά ήταν σε ανάπτυξη και ωθούσε σε δημοκρατική αλλαγή, τα Ιουλιανά όταν δεκάδες ασφαλίτες ξεχύνονταν στους δρόμους με «προκηρύξεις» της… ΕΔΑ και πύρινα συνθήματα, τις πρώτες πορείες του Πολυτεχνείου…

Θυμίζω την εξέγερση του Σπάρτακου και τις προβοκάτσιες του Σάϊντεμάν με τις… «ρωσικές» προκηρύξεις, τις ναζιστικές προβοκάτσιες και τη φωτιά στο Ράιχσταγκ κατά του ισχυρότατου ΚΚΓ και τόσες άλλες περιπτώσεις που μάλλον το αντίθετο δείχνουν.

Σήμερα η ανάγκη για προβοκάτορες είναι σχετικά μικρή αφού μπορούν να περνάνε νόμους που δεν παίρνουμε χαμπάρι. Ποιος δηλαδή έχει πάρει χαμπάρι τι εστί ο ψηφισμένος αντιτρομοκρατικός νόμος, η έκδοση Ελλήνων για να δικαστούν στο εξωτερικό για αδικήματα που διέπραξαν στην Ελλάδα, η ΣΕΓΚΕΝ, η πρόσβαση κάθε ξένης υπηρεσίας στα ελληνικά αρχεία…. Ποιος πήρε χαμπάρι ότι αυτό που ζητάει ο Μίχαλος για την εργασία 3 ημερών είναι ήδη νομοθετημένο από πολλά χρόνια επί ΠΑΣΟΚ, αυτό που λένε για κατάργηση του ασύλου όταν γίνονται εγκληματικές πράξεις είναι φαρδιά πλατιά περασμένο στο νόμο (Ν. 3549/07 (ΦΕΚ 69 Α/20-3-2007 Άρθρο 3 παρ. 6 «Επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια του αρμόδιου οργάνου του Α.Ε.Ι. επιτρέπεται μόνον εφόσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής»).

Για τι πράγμα μιλάνε τώρα με το άσυλο και το ιδιώνυμο της κουκούλας; Φυσικά όλοι ξέρουμε ότι κανένα άσυλο και καμιά κουκούλα δεν εμπόδιζε να συλληφθούν εκείνοι που τον Δεκέμβρη έσπαζαν βιτρίνες το Σύνταγμα και πήγαιναν με τη προστασία των ΜΑΤ ομαδικώς, σε στρατιωτική διάταξη, μέσω Σταδίου και Πατησίων στο άσυλο του Πολυτεχνείου ε, το έβλεπα μπροστά μου να εκτυλίσσονται μη μου πει κανείς, τι λες τώρα.

Μόλις όμως έμπαιναν μέσα άρχιζε η «αγανάκτηση» των «αγανακτισμένων πολιτών» για το άσυλο που δεν αφήνει, λέει, την αστυνομία να συλλάβει τους εγκληματίες που τελούν εγκληματικές πράξεις, ξεχνώντας ότι ο νόμος το επιτρέπει…

Θέατρο του παραλόγου; Όχι, ο σκοπός ήταν η ήττα των δημοκρατικών κατακτήσεων στο πρόσωπο του ασύλου. Αυτό θέλουν και όχι ότι μόλις καταργηθεί το άσυλο θα πιαστούν οι προβοκάτορες, οι αναρχικοί και οι κουκουλοφόροι. Σιγά μη τους πιάσουν. Όσο τους πιάνουν τώρα ένα μέτρο έξω από το άσυλο. Το πολύ – πολύ να πιαστούν στοχευμένοι διαδηλωτές που έκαναν «κουκούλα» το κασκόλ για να προφυλαχθούν από τα ληγμένα δακρυγόνα και να κατηγορηθούν για «εξύβριση δημόσιου λειτουργού» με επαρκή μαρτυρία αυτή του αστυνομικού. Πόσο επιθύμησαν άραγε κάποιοι την εποχή του εμφυλίου όταν η απόδειξη της ενοχής ήταν η κομματική ιδεολογία και η «μαρτυρία» του χαφιέ και του χωροφύλακα επικουρική αλλά αναμφισβήτητη αλήθεια!

Για να λέμε την αλήθεια, πολλές (μαζικές βέβαια) διαδηλώσεις, καταλήγουν σε βίαια επεισόδια και δεν είναι μόνο των προβοκατόρων. Κάθε φορά οι αιτίες καλύπτονται πίσω από όσα η ανάρτηση λέει και οι αφορμές χάνονται στο ποιος έριξε πρώτος, τα ΜΑΤ ή οι διαδηλωτές. Σε κάποιες διαδηλώσεις που έφαγα κατάμουτρα τα χημικά ξέρω καλά ποιος άρχισε… Αλλά αυτές οι βίες είναι οι κορυφές του παγόβουνου που κινείται και ζητά εκδίκηση και δυστυχώς έτσι εκτονώνεται… Θα προτιμούσα οργανωμένα, πολιτικά, δυναμικά να μπορεί να ανατρέψει τη πολιτική εξουσία αλλά…

Κατά τα άλλα η ανάρτηση αξίζει να πάρει τα εύσημα. Μόνο που όποιος καταλαβαίνει, ο κύβος ερρίφθη. Θα έχουμε νέο περιορισμό των ελευθεριών και η συζήτηση είναι το πόσο και σε ποια σημεία. Και αν γλυτώσει σήμερα το άσυλο την επόμενη φορά… Βλέπετε το σχέδιο είναι μακρόπνοο και οι προβοκάτορες θα χρειαστούν και αύριο… Αν η Αριστερά πρέπει να κριτικαριστεί είναι εδώ σε αυτή την πολιτική και οργανωτική αδυναμία αντιμετώπισης. Αλλά δεν είναι μόνη στο κόσμο να τον σχεδιάζει. Μάλλον άλλοι τον έχουν δικό τους και τον σχεδιάζουν. Ως την ανατροπή αυτού του σκηνικού από την ίδια, ο καθείς στη καθημερινή μικρομάχη.

Odyssey,

Τι να σου πω; Λες: «Η τσάμπα κατανάλωση ενεργητικότητας "ενάντια στο σύστημα", με τον τρόπο της "κολονακιώτικης βίας" έχει σαν αιτία την κουλτούρα της αριστεράς.(!!!) Έχει για ιδεολογική βάση την περιφρόνηση της δημοκρατίας και κατ΄ επέκταση της πλειοψηφίας, εκ μέρους της μαρξιστικής αριστεράς. Η "καλή βία" ενάντια στα κολονακιώτικα symbols έχει για ιδεολογική αφετηρία την παραχάραξη της "αριστερής" ρήσης "η βία είναι η μαμή της επανάστασης"».

Ναι Οδυσσέα, εμείς όταν ήμασταν στα κρατητήρια της χούντας για την… κατάργηση της δημοκρατίας το κάναμε. Για να μπορείς εσύ να μιλάς σήμερα ελεύθερα με αυτόν τον τρόπο για τους αγώνες μας. Μπράβο! Και φταίει η Αριστερά που όλη η ιστορία της ανθρωπότητας είναι παιδί της βίας και εμείς απλά το διαπιστώνουμε. Ναι, εμείς έχουμε… περιφρόνηση για το δικαίωμα στη δουλειά, στο μεροκάματο, στα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, στο δικαίωμα του συνέρχεσαι λες και ξέρεις ποιος έχει φάει το ξύλο της αρκούδας στην Ελλάδα μαζί με δολοφονίες, φυλακές και εξορίες για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα… (επειδή πήγα εξορία και φυλακή με βάση το Ιδιώνυμο του Βενιζέλου και τους νόμους της μετά τον εμφύλιο δημοκρατίας, δεκαετίες μετά τη νομοθέτησή τους, κάτι ξέρω και από δημοκρατία που νομοθετεί αντιδημοκρατικά…) Σίγουρα θα νομίζεις ότι και χθες στη διαδήλωση κατά των απολύσεων και της ανεργίας την δημοκρατία υπονομεύαμε!

Ναι, ναι οι κουκουλοφόροι είναι παιδιά της… Αριστεράς που μαζί με τους φασίστες, τους μοναρχικούς, τους αναρχοαυτόνομους, τους καθεστωτικούς κ.α. υπονομεύουν τη δημοκρατία που εσύ κατέκτησες με τους αγώνες της όποιας ιδεολογικής παράταξής σου και έγινε ιδιοκτησία σου που πρέπει να διαφυλάξεις από το μίασμα. (αλήθεια ξέρεις τι είναι το «μίασμα»;;;). Εκτός και αν δεν έχεις καμία ιδεολογική προτίμηση και νομίζεις ότι η δημοκρατία δεν είναι κατάκτηση με αγώνες κάποιων αλλά δώρο που έπεσε εξ ουρανού χωρίς κανένας να ματώσει και τώρα σου ανήκει εσένα μαζί με το καθήκον να την υπερασπίσεις από την επιβουλή της Αριστεράς!

Καλά και το γέλιο είναι πάντα μέσα στην ανθρώπινη φύση. Τι να κάνω;

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Δημητρη ΝΥ,

εννοω οτι το κεφαλαιο "ασφαλεια" ανηκει κατα παραδοση στην ακροδεξια. Αυτη το ανακινει και σειει την σημαια του φοβου. Η αριστερα εχει αλλο λογο. δεν το συνδεω με θαμωνες της περοχης.

Ανώνυμος είπε...

@grsail καλημερα,

δεν χρειαζεται να σχολιασουμε παραπανω τα μετρα της κυβερνησης για τους κουκουλοφορους. Μου κανει εντυπωση πως ποινικοποιησε την κουκουλα και δεν ποινικοποιησε τα λοσταρια και τις βαριοπουλες!
Μεγαλη της πραλειψη.
Η αριστερη θα επρεπε τουλαχιστον στο ιδεολογικο πεδιο να ηταν παρουσα οπως ηταν για δεκαετιες και να εκπαιδευει τον κοσμο στο να σκεφτεται και να αναλυει, οχι να συνθηματολογει.
Τωρα διαβαζα στον economist οτι ξαναγυριζει παλι ο καιρος των συνδικατων που ειχαν διαλυθει. Τουλαχιστον ας εχει και κατι καλο να δωσει η κριση.

cynical είπε...

Αγαπητε Δ. Δρακοναριε,

To blog διαθετει και αισθητικη γιαυτο εβαλα και ωραια κοριτσια. Για να προδιαθεσω θετικως τους αναγνωστες!

Ε πώς δεν ειναι το Κολωνακι. Αν χτυπούσαν στο Κερατσινι θα εγραφα αλλη αναρτηση.

Η υπολοιπη παραγραφος, τού υπερ ή κατα κολωνακιου αποτελει αποκλειστικα δικη σου αναγνωση και η συγγραφεας ουδεμια ευθυνη φερει. Ισα ισα που το ετονισε πολλαπλώς οτι δεν σκοπευει να παγιδευτει σε ερωτηματα περι καλης ή κακης βιας. Τα παρακαμπτει ως λανθασμενα.

Και λυπαται που η αριστερα ενοχοποιειται και τρεχει να απαντησει σε προβληματικες της ακροδεξιας, αντι να αρθρωσει τον δικο της λογι που δεν ειναι αυτος της ασφαλειας των φοβισμενων πολιτων.
Αυτα.

cynical είπε...

Καλημερα Ανεστη,

δεν νομιζω οτι κανενας θα συνηγορουσε στην απαγορευση του οποιουδηποτε να ζησει οπως θελει και μαλιστα με βιαιο τροπο. Αλλιμονο! Αλλα την κριτικη κανεις δεν θα την απαγορευσει. Και τοσο στο παρον κειμενο οσο και στα σχολια δεν εξεφρασα αξιολογικες κρισεις ουτε προς τους μεν ουτε προς τους δε. Για την δυσκολια μας να επικεντρωθουμε στα αιτια των προβληματων και στο χασμα που βαθαινει μεσα στην κοινωνια μας.

Xavier είπε...

Βλέπω μια δυσκολία στο να γίνει αντιληπτό το ότι το θέμα δεν είναι τα διάφορα σπασίματα, ο τόπος τους και οι ενδυματολογικές προτιμήσεις των δραστών τους.

Το θέμα είναι η οργή που μεγαλώνει. Τα αίτια και η διαχείρησή της.

Το θέμα δεν είναι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του Κολωνακιότικου lifestyle όπως σχολίασε ο Ανέστης, όχι γιατί δεν υπάρχει ως δικαίωμα, αλλά επειδή το lifestyle αυτό υπάρχει και κινείται εις βάρος άλλων lifestyles. Και όσο αυτά τα lifestyles την παλεύουν, έχει καλώς. Τώρα που αρχίζουν να μην την πολυπαλεύουν... θα δούμε τι θα γίνει.

grsail είπε...

Αγαπητή cynical,

Ήθελα να σημειώσω επίσης ότι ‘καταδικάζω την βία’ είναι ένας πολύ ωραίος αφορισμός αλλά και μια χοντροκομμένη υπεκφυγή. Η βία έχει πολλές μορφές και πολλούς στόχους.

Πάντως όπως έγραψα και σε δικό μου post βρισκόμαστε μέσα σε σφραγισμένη χύτρα ταχύτητας. Η απώλεια ελέγχου είναι πλησιέστερα από ότι νομίζουν ορισμένοι.

Αν ο μέσος πολίτης αλλά και οι συνειδητοποιημένες ομάδες των Αναρχικών(*) αποφασίσουν στ’ αλήθεια να κατέβουν στον δρόμο θα τινάξουν τις πόλεις στον αέρα!

(*) Αναφέρομαι στους ανθρώπους με σοβαρή ιδεολογική βάση. Με αυτή την κοινωνική ομάδα συμπλέουν (διότι εκφράζονται από την συγκυρία) εν’ όλο ή εν μέρει και άλλες ομάδες του Αριστερού χώρου. Ο όρος ‘αντεξουσιαστές’ κατά την άποψή μου είναι ομιχλώδης και στην ουσία δεν σημαίνει τίποτα! Αν κάποιος είναι παρατηρητικός θα έχει αντιληφθεί ότι η συμμετοχή των με_αυτή_την_εννοια Αναρχικών στα δρώμενα των τελευταίων μηνών είναι περιορισμένη και μετριοπαθής.

cynical είπε...

Νομιζω @xavier

οτι οι περισσοτεροι θελουν αγωνιωδως να βρουνε μια ολοστρογγυλη απαντηση στο ακροδεξιο διλλημα, (που δυστυχως δεν γινεται αντιληπτο σαν τετοιο) καταδικαζουμε τους κουκουλοφορους ή οχι; Ενα ναι ή ενα οχι, χωρις κανενα αλλο παρελκομενο, θα τους καθησυχαζε. Η αρνηση υιοθετησης τετοιων λογικων προς οφελος μιας λεπτομερεστερης καταγραφης του τοπιου δεν γινεται αποδεκτη, γιατι εισαγει πολυπλοκοτητες, αμφιβολιες και αμφισημιες . Αλλα αυτη ειναι και πραγματικοτητα. Πολυχρωμη και περιπλοκη.

cynical είπε...

Αγαπητε @grsail,
οπως λες η απλη φραση "καταδικαζω τη βια" δεν ξεπλένει και τιποτε. Ας ρωτησουμε: ποιο θα ειναι το επομενο βημα αυτου που απαντησε μονολεκτικα; Θα κατεβει σε πορεια εχοντας αυτο σαν αιτημα; ποιος νομιζει οτι θα οργανωνε μια τετοια πορεια; Ποια θα ηταν τα συνθηματα που φυσιολογικα θα ακολουθουσαν; Θα ειχαν να κανουν μονο με τους κουκουλοφορους; Μαλλον θα επαιρναν αμπαριζα και τους μεταναστες. Θα γινοταν καθολου μνεια για τη "βια" που υφιστανται μεγαλες ομαδες εργαζομενων; Μαλλον οχι.

Διαβασα το ποστ σου "περι χυτρας", και νομιζω οτι υπαρχουν πιο πιεστικες προτεραιοτητες για τους εργαζομενους.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Cynical,


ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ, ότι η απάντηση σου αδικεί αρκετά το σχόλιό μου. Ίσως το διάβασες βιαστικά. Δεν παραγνωρίζω φυσικά τον φόρτο εργασίας που έχει ένα τόσο δραστήριο blog σαν το δικό σου για τον διαχειριστή του. Ωστόσο, δικαιούμαι πιστεύω να καταθέσω το παράπονό μου. Το παράπονο φυσικά δεν έχει εγωιστικά κίνητρα. Μου έλειψε η τοποθέτησή σου σε αρκετά ζητήματα που θίγω (καλοδεχούμενο το χιούμορ για τα "κορίτσια της φωτογραφίας" αλλά βέβαια δεν είναι τοποθέτηση, έτσι δεν είναι;). Πιστεύω, ότι είναι ζητήματα σημαντικά - θα συμφωνείς φαντάζομαι - για τα οποία και περίμενα την γνώμη σου. Ας είναι.

Όμως και σε μερικά από τα ζητήματα στα οποία απαντάς, πάλι με αδικείς φοβάμαι.

ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ "η Αριστερά τρέχει να απαντήσει σε προβληματικές της ακροδεξιάς" - που δεν συμφωνώ ότι συμβαίνει - το νόημα του δικού μου σχολίου δεν ήταν αυτό. Και στον βαθμό που δεν κάνεις κάποιον διαχωρισμό, νομίζω ότι με "τσουβαλιάζεις" και μένα στο ίδιο σακί. Γιατί τέτοιο "φτύσιμο" ρε φιλενάδα;

Η προβληματική που λέει "παιδιά, αφήστε τις μαλακίες, γιατί πρώτον δεν κάνουμε τίποτα έτσι και δεύτερον αλείβουμε με βουτυρόμελο το ψωμί των Πρετεντεροχατζηνικολάκηδων" είναι ακροδεξιά λογική; Από πότε; Αχ Cynical, Cynical!... Πώς να μην αναστενάξω όταν σε ένα σχόλιό σου λες:
"Η δουλεια της αριστερας ειναι να στρεφει τον κοσμο στα πραγματικα του προβληματα και στις αιτιες του". Έκτακτα! Κι όταν η αξιοποίηση από τα κυρίαρχα ΜΜΕ τέτοιων "επαναστατικών δράσεων" τύπου Κολωνακίου εμποδίζει την Αριστερά - πέραν των δικών της αδυναμιών - να στρέψει τον κόσμο στα πραγματικά του προβλήματα και στις αιτίες του, τι πρέπει η Αριστερά να κάνει; Να περιοριστεί μόνο στην καταγγελία των Πρετεντεροχατζηνικολάκηδων; Και τα "κατορθώματα" (δικά σου είναι τα εισαγωγικά) των ανεγκέφαλων - τουλάχιστον - που "τρέφουν" την προπαγάνδα των κυρίαρχων πρέπει να τα αφήσει στο απυρόβλητο; Με ποιά λογική;

ΡΗΤΟΡΙΚΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ, την έχεις εκφράσει την λογική σε πολλά σημεία. Το χαρακτηριστικότερο είναι όταν απαντάς σε έναν αναγνώστη λέγοντας: "Νομιζω @xavier οτι οι περισσοτεροι θελουν αγωνιωδως να βρουνε μια ολοστρογγυλη απαντηση στο ακροδεξιο διλλημα, (που δυστυχως δεν γινεται αντιληπτο σαν τετοιο) καταδικαζουμε τους κουκουλοφορους ή οχι;".

Είμαι σε θέση να σε διαβεβαιώσω, ότι το τελευταίο διάστημα έχουν δαπανηθεί αναρίθμητες ώρες σε όλα τα κομματικά γραφεία της Αριστεράς για το θέμα "τι θα κάνουμε με δαύτους;". Πρόσεξε: Όχι αν καταδικάζουμε ή δεν καταδικάζουμε, αλλά τι θα κάνουμε! Όλοι αυτοί συζητούσαν "ακροδεξιά διλήμματα";

Ένα μέρος της Αριστεράς (δυστυχώς της πιό πρόθυμης για θεωρητικές αναζητήσεις αριστεράς - αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη αυτή η προθυμία λέω εγώ και νομίζω τα πράγματα με δικαιώνουν), έχει πέσει στην λούμπα (το γιατί και το πώς είναι άλλη ιστορία) να θεωρεί, ότι η επαρκής τήρηση των αποστάσεων από πρακτικές τύπου Κολωνακίου ισοδυναμούν με "δήλωση μετανοίας"! Έχω βάσιμους λόγους να πιστεύω, ότι έχεις πέσει στην ίδια λούμπα - όχι υποχρεωτικά για τους ίδιους λόγους βέβαια.

ΜΟΥ "ΧΡΕΩΝΕΙΣ" ΠΑΡΑΝΑΓΝΩΣΗ των απόψεών σου. Τις ξαναδιάβασα. Δεν μπορώ να συμφωνήσω. Και σε προσκαλώ να αναλογιστείς: Καλά εγώ υπέπεσα στο λάθος της παρανάγνωσης λέγοντας, ότι ανάγεις σε τελική ανάλυση το ζήτημα στο "υπέρ ή κατά του Κολωνακίου" ερώτημα. Οι έπαινοι του @Greek Rider για το post σου, που την ίδια ημέρα έκανε ομοθεματική ανάρτηση και της οποίας το πνεύμα ήταν "σιγά που θα σκάσουμε επειδή δεν θα μπορούν οι 'κυρίες' να ψωνίζουν κυλόττες", δεν σου λένε τίποτα; Παρανάγνωση έκανε κι αυτός; Κι αν δεν σου λέει τίποτα αυτό, ούτε τα δικά σου λόγια ("Η υπεράσπιση του Κολωνακίου, όχι σαν ένας οποιοδήποτε τόπος, αλλά σαν ένας συγκεκριμένος τόπος συγκέντρωσης της οικονομικής και της πολιτικής δύναμης, καλώς ή κακώς, δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα του κόσμου......"), σου λένε κάτι; Και αν κι αυτά δεν σε πείθουν πως καλώς "ανέγνωσα", όταν μου λες στην απάντησή σου "Ε πώς δεν ειναι (το θέμα) το Κολωνακι. Αν χτυπούσαν στο Κερατσινι θα εγραφα αλλη αναρτηση" δεν καταλαβαίνεις ότι επιβεβαιώνεις πανηγυρικά την "ανάγνωσή" μου; Δηλαδή, τι είδους "άλλη" ανάρτηση θα έκανες;
Να αποπειραθώ μία μαντεψιά: Αν τα ίδια γεγονότα συνέβαιναν στο Κερατσίνι θα τα κατεδίκαζες ρητώς, επειδή θα χτυπιότανε η φτωχολογιά, έτσι δεν είναι;

ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΠΟΥ "χτυπήθηκε" η "πλουτοκρατία", δεν "εκφράζεις αξιολογικές κρίσεις" όπως λες σε κάποιο σχόλιό σου. Στ' αλήθεια πιστεύεις, ότι επειδή δεν λες ρητώς "γειά στα χεράκια σας", τα κείμενά σου χαρακτηρίζονται από αξιολογική ουδετερότητα;

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Νομίζω αγαπητή Cynical ότι δεν δίνεις δεκάρα για το Κολωνάκι (ως συμβολικό τόπο οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας). Εγώ να δεις!

Η διαφορά μας: Επειδή ακριβώς δεν δίνεις δεκάρα για το Κολωνάκι, αδιαφορείς και για τα γεγονότα της Παρασκευής. Εμένα πάλι, αυτά τα γεγονότα με "κόβουν και με σφάζουν"! Και νομίζω ότι εξήγησα επαρκώς τους λόγους.


Χαιρετώ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν προκειται κανεις νας σας
παρει την κουκουλα σας μην

ανησυχειτε καθολου...
Ετσι και αλοιως την φορατε

επι εικοσιτετραωρου βασεως
για να μην επικοινωνειτε

με το περιβαλλον...
Πιστεψτε με οι θεωρητικες

σας αναζητησεις και τα
υπαρξιακα σας αδιεξοδα για

το ανυπαρκτο μελλον της
ελληνικης και παγκοσμιας
αριστερας αφορουν την

ελληνικη κοινωνια οσο αφορα
και τον νεο προεδρο του Ισραηλ

η τυχη των παλαιστινιων προσφυγων
στα χαλασματα της Λωριδας της

Γαζας...

Ακομη δεν εχετε καταλαβει οτι
ειστε μια "ελιτ" που μπορει

στον ελληνικο ιστοχωρο να
κανει παρτυ, αλλα στην κοινωνια

δεν αντιπροσωπευει ΑΠΟΛΥΤΩΣ τιποτα
(και ευτυχως εδω που τα λεμε)

Μεχρι να ξεμπερδεψετε τα αξεμπερδευτα και την πληρη θεωρητικη σας συγχυση...

για τους στοχους της αριστερας
την καλη και την κακη βια,

τα τρια γουρουνακια, την αλικη
στην χωρα των θαυματων κ.λ.π.

Σας αποχαιρετω οριστικα και
αμετακλητα...

Ειμαι απο αυτους που πιστευουν
οτι μερικες φορες η βια ειναι

αναποφευκτη οταν πλεον δεν
υπαρχει αλλο οξυγονο...

Αλλα αγαπητη e-cynical ειναι
ατυχια για μενα μεγαλη που

ανοιξα σημερα το ιστολογιο σου
το οποιο πολυ το πιστευα και

το ειχα πολυ ψηλα...
Διαλογος για οποιο θεμα θελεις,

αλλα με υμνωδους της Ναζιστικης
κουκουλας διαλογος...αντιο

"Επειδή βλέπω να γίνεται πολύς λόγος στα σχόλια εδώ και περί αριστεράς ήθελα να πω ότι δεν μου φαίνεται εφικτή ή ύπαρξη αυθεντικών κινημάτων στην χώρα αν τέτοια δεν δραστηριοποιούνται την ίδια στιγμή και στην Ευρώπη ΚΑΙ αντίστροφα !

Στην Ευρώπη λοιπόν σήμερα, η γνήσια έκφραση στο πολιτικό και στο πρακτικό επίπεδο της αριστεράς με την έννοια του προοδευτικού – νεωτεριστικού και ανθρωποκεντρικού κινήματος είναι απλώς ανύπαρκτη !

Grsail γιατι χαλας την σουπα?

Ανώνυμος είπε...

Αν δε τάβλεπες όλα ουτοπία μου
αριστερά δεξιά
ή μαύρα άσπρα
και καλά ή κακά
αλλά σα ποιήτρια
ή πολιτικιά
θα έβλεπες τα αδιέξοδα της
πως η τύχη στη Γάζα αφορά την Παλαιστίνια ουτοπία
και τη πολιτική την Ισραηλινιά
αριστερά τώρα δα δεξιά.

cynical είπε...

Αγαπητε Δ. Δρακονάριε
θα ηθελα να μου αναγνωριζες καποιο δικαιο, αντι να αισθανεσαι θιγμενος, οταν δεν μπορω να αφιερωνω παντοτε τον ιδιο χρονο στα σχολια, ειδικα αν ειναι πολλά και εκτενη, και ιδιως αν αισθανομαι οτι δεν εχω να πω και τιποτε καινουργιο απο αυτα που εχω ήδη πει στο ποστ και στα σχολια που προηγηθηκαν.

οι κουκουλοφοροι δεν αποτελουν παραπαιδια της αριστερας για να αισθανεται οτι πρεπει να δικαιολογειται γιαυτα. Τι εννοεις; Να βγαλει τον μπογια να τους μαζεψει;

Δεν ξερω τι κανουν στα κομματικα γραφεια, αλλα αν εφτιαχνα το δικο μου θα συζητουσα για αλλα πιο ουσιαστικα πραγματα.

και δεν θα ηθελα να απολογούμαι ούτε για το τι κανουν τα κομματικα γραφεια, ούτε και για το πώς σκεφτομαι. Επίσης δεν κανω ουτε πολιτικη, ούτε οδηγιες περι του πρακτεου ξερω να δινω.

Μια γενικη ιδεα του πως μπορει να εχουν τα πραγματα εχω και αυτη προσπαθω να εκθεσω. Περαν τουτου, ουδεν.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Οutopia,

Μιά και "κούνησες μαντήλι" σ' αυτό το blog, γράφω στον αέρα. Δεν πειράζει. Scripta manent. Έτσι, για τα πρακτικά...


Μπορεί όντως η Αριστερά να μην επικοινωνεί με το περιβάλλον. Μπορεί όντως να μην έχει Μέλλον. Και μπορεί όντως οι αναζητήσεις της να μην αφορούν την Ελληνική κοινωνία. Δεν κατάλαβα όμως αν αυτό σε χαροποιεί ή σε θλίβει.

Για να το καταλάβω, έριξα μια ματιά στο blog σου. Είδα πολλή και μεγάλη σύγχυση και μπερδεύτηκα ακόμα περισσότερο.

Αγαπητέ, άλλο ουτοπία, άλλο "μυωπία"...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Cynical,


Διαμαρτύρομαι εντόνως! Ούτε κατά διάνοιαν αισθάνθηκα θιγμένος! Για όνομα του Θεού (sorry, της Επιστήμης ήθελα να πω)! Προς διευκόλυνσή σου, παραθέτω όλο το σχετικό απόπασμα του τελευταίου σχολίου μου:

"ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ, ότι η απάντηση σου αδικεί αρκετά το σχόλιό μου. Ίσως το διάβασες βιαστικά. Δεν παραγνωρίζω φυσικά τον φόρτο εργασίας που έχει ένα τόσο δραστήριο blog σαν το δικό σου για τον διαχειριστή του. Ωστόσο, δικαιούμαι πιστεύω να καταθέσω το παράπονό μου. Το παράπονο φυσικά δεν έχει εγωιστικά κίνητρα. Μου έλειψε η τοποθέτησή σου σε αρκετά ζητήματα που θίγω (καλοδεχούμενο το χιούμορ για τα "κορίτσια της φωτογραφίας" αλλά βέβαια δεν είναι τοποθέτηση, έτσι δεν είναι;). Πιστεύω, ότι είναι ζητήματα σημαντικά - θα συμφωνείς φαντάζομαι - για τα οποία και περίμενα την γνώμη σου. Ας είναι.".

Πίσω από τις λέξεις αυτές βρίσκεται ένας άνθρωπος θιγμένος; Ή απλώς ένας άνθρωπος που προσδοκούσε έναν πιό πλήρη διάλογο με έναν άλλον άνθρωπο (και προσδοκούσε γιατί έχει προσδοκίες από αυτόν) και εκφράζει την λύπη του επειδή αυτό δεν συνέβη; Θα σε παρακαλούσα θερμά να αναθεωρήσεις.

Από το απόσπασμα αυτό φαίνεται επίσης, ότι ασφαλώς και σου αναγνωρίζω "κάποιο δίκαιο". Δεν το εκφράζω ρητώς; Κι εδώ να κάνω μιά διευκρίνηση: Σου αναγνωρίζω ελαφρυντικά, όχι "δίκαιο", αν χρησιμοποιείς την λέξη με την συσταλτική της έννοια.

Αφού τελείωσα με τα"προσωπικά" μας, εφτά λόγια για τα επίμαχα θέματα:

1) Οι κουκουλοφόροι είναι παιδιά της Αριστεράς. Άρα, κατ' αρχήν δεν "τα πουλάς" και εξηγείς στην κοινωνία (είσαι υποχρεωμένος, αφού είναι δικά σου παιδιά) γιατί δεν "τα πουλάς". Κατά δεύτερον μιλάς μαζί τους. Και μιλάς δεν σημαίνει ότι απλώς τους λες: "Είδατε παιδιά, είδατε; Εγώ δεν σας 'πούλησα' ".

2) Παιδιά-ξεπαιδιά, δεν τα αφήνεις να σου χαλάνε και το σπίτι! Και δεν παίρνεις τους δρόμους ντυμένος μπόγιας. Παίρνεις τις αποστάσεις που χρειάζεται για να μειώσεις τις παράπλευρες απώλειες από την προπαγάνδα της καθεστηκυίας τάξης.

3) Η προπαγάνδα της καθεστηκυίας τάξης είναι ουσιαστικό πράγμα. Η προπαγάνδα της καθεστηκυίας τάξης επαναφέρει οσονούπω το ΠΑΣΟΚ στην διακυβέρνηση εν χορδαίς και οργάνοις!

4) Εξ όσων γνωρίζω, ουδεμία κατηγορία σου έχει απαγγελθεί. Πόθεν προκύπτει η "απολογία";

5) Κανείς δεν θέλει να οδηγείται η σκέψη του. Όλοι όμως θέλουν να υποβοηθείται!

6) Αν δεν κάνεις πολιτική, πώς κάνεις προπαγάνδα;

7) Ως φυσική επιστήμων το ξέρεις πολύ καλά: Οι γενικές ιδέες είναι αναγκαία συνθήκη. Όχι όμως και ικανή.


Χαιρετώ.