Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Ένα Νηστίσιμο Ποστ



Οι οπαδοί κάθε πίστης, είτε θρησκευτική είναι αυτή, είτε πολιτική, είτε πίστη στο έθνος και την πατρίδα, εκδηλώνουν την αφοσίωση τους και τη βούλησή τους να συνεχίσουν να την ασπάζονται, είτε μετέχοντας στις αντίστοιχες τελετές και τελετουργίες, που για τις πολιτικές ομάδες είναι ας πούμε οι διάφορες συγκεντρώσεις, είτε τιμώντας τα ανάλογα σύμβολα.

Δεν νοείται δηλαδή κανείς να είναι μέλος μιας ομάδας δίχως να συμμετέχει στις πρακτικές που συνέχουν την ομάδα. Οι χριστιανοί είναι χριστιανοί γιατί υιοθετούν το δόγμα και ό,τι αυτό επιτάσσει, ασπάζονται τα σύμβολα, το σταυρό για παράδειγμα, αλλά και γιατί μετέχουν σε κάποιες τελετουργίες με κυριότερες αυτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Οι χριστιανοί σήμερα θεωρούν ότι είναι χριστιανοί μη κάνοντας βέβαια τίποτα από όλα αυτά και μη καταβάλλοντας κανένα κόστος, ούτε καν υπό τον τύπον της χρηματικής συνδρομής, όπως συμβαίνει σε μέλη εκκλησιών άλλων χωρών. Αν και οι Έλληνες δηλώνουν σε ποσοστό 99% χριστιανοί ορθόδοξοι σπανίως επισκέπτονται την εκκλησία, και όταν το κάνουν, σίγουρα θα συντρέχουν κάποιοι άλλοι λόγοι. Το σταυροκόπημα με το πέρασμα έξω από εκκλησία γίνεται στα γρήγορα και στα κλεφτά, με λοξές ματιές μην και μας δει κανείς που δεν πρέπει, ο σταυρός γίνεται κόσμημα χωρίς καμιά σχέση με τον original του μαρτυρίου, οι γάμοι συνεχίζουν να γίνονται στην εκκλησία, λόγω μαμάς όμως, πεθεράς ή για το τζέρτζελο ή για να έχουμε τα νώτα μας καλυμμένα σε περίπτωση που κάτι έχει ξεφύγει από την εξίσωση των αθεϊστών, η θεία κοινωνία κόβεται από το φόβο των ιών και των βακτηριδίων, ενώ η νηστεία, αν και πετσοκομμένη παίζει ακόμα στο τραπέζι, για κάποιο άλλο όμως λόγο κι αυτή.

Αντιγράφοντας τα περί νηστείας από την ιστοσελίδα της Μονής Πετράκη, βλέπουμε ότι
«..Νηστεία για μας τους ορθοδόξους είναι η είσοδός μας και η συμμετοχή μας σε κείνη την εμπειρία του Χριστού με τη οποία μας ελευθερώνει από την ολοκληρωτική εξάρτηση από την τροφή, την ύλη και τον κόσμο...».


Η κατανόηση και αποδοχή του νοήματος αυτού, όπως διατυπώθηκε παραπάνω, θα ήταν αδιανόητη για τον άκρως υλιστικό σημερινό κόσμο. Ο τρόπος όμως που πολλές πρακτικές ακατανόητες για τα σημερινά δεδομένα, συνεχίζουν μέχρι σήμερα να επιβιώνουν είναι η αντικατάστασή τους από την πολύ κατανοητή «αρχή της εργαλειακότητας», σύμφωνα με την οποία κάτι έχει νόημα να συμβαίνει, φτάνει να φέρνει κάποιο υλικό αποτέλεσμα ή να είναι χρήσιμο.

Έτσι δεν είναι απορίας άξιο που τα κανάλια και τα έντυπα έχουν γεμίσει αυτή την περίοδο, αντί ιερέων, από διατροφολόγους που επεξηγούν ξανά και ξανά τη σημασία της νηστείας στην υγεία και τη ευζωία του σώματος και μοιράζουν συνταγές σαν αντίδωρα και συγχωροχάρτια.

Αφού δεν την αντέχουμε τη θρησκεία, τι την κουράζουμε τέλος πάντων;

54 σχόλια:

nelly είπε...

απεξαρτηση απο την τροφη, την υλη και τον κοσμο, λεει... αχαχαχαχαχα

Το ποστ σου δεν ηταν νηστισιμο και το ξερεις καλα... πανουργα κυνικη Θεα...

doctor είπε...

Πως γίνεται οι παπάδες να ζητάνε νηστεία και εγκράτεια και είναι από 150 κιλά ο καθένας τους;;;;

Καλό Πάσχα ένη γουέη...!

pentanostimi είπε...

δηλαδή να μην ξεκουράσω τον εγκέφαλο μου μερες που ειναι....
ειπα οτι θα ειναι μια αναρτηση τελος πάντων...πιο βατή...
αλλά ''εξις δευτερα φύσις''κυνική μου

cynical είπε...

Καλημερα Νελλη,

αν προσεξες το ποστ, σε συγκριση με προηγουμενα, ηταν μικρο σε μεγεθος, μερικες αραδες μονο. ήταν λοιπόν ή δεν ήταν νηστίσιμο;

cynical είπε...

Doctor καλημερα

το υπερβαρον των ιερεων μαλλον θα το απεδιδα στο χαμηλό τους μεταβολισμό, αφού όλη μέρα μένουν ακίνητοι και προσεύχονται. Δεν βρισκω αλλη εξηγηση..

cynical είπε...

Γεια σου πεντανόστιμη,

ελάφρυνε το στομάχι, (λόγω νηστειας), βάρυνε το ποστ..

Αν επιθυμεις κατι ελαφρυτερο, σε παρακαλώ διαβασε ολο το κειμενο περι νηστειας της μονης πετρακη, και να κανεις μετα και μια περίληψη, γιατι κάπου στη δευτερη παραγραφο τα εφτυσα..

Δ. Δρακονάριος είπε...

Αγαπητή Cynical,


Τι θα γίνει με σένα; Έδωσες πάλι το σύνθημα και ο αντικληρικαλισμός πάει σύννεφο! Και μάλιστα Μεγαλοβδομαδιάτικα!...

Να υπενθυμίσω: Ο αντικληρικαλισμός είναι ατελέσφορος για την "απονομιμοποίηση" της θρησκευτικής πίστης.

Και να ζητήσω την προσοχή σου στο εξής: Ορθά στην εισαγωγή σου υπάγεις τις επιμέρους πίστεις στην καθολική της έννοια. Όμως, πουθενά δεν σύρεις την διαχωριστική γραμμή κατόπιν.

Αβλέψία; Ή ...πίστη;


Χαιρετώ.

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Γεια σας! Η μόνη ιεροτελεστία στην οποία συμμετέχω αυτό τον καιρό είναι η καταβρόχθιση του οβελία. Θα συμφωνήσω όμως με τον προλαλήσαντα σχετικά με τον αντικληρικαλισμό...

navarino-s είπε...

Γειά σου cynical πολύ εύστοχη και πράγματι νηστίσιμη για τα δικά σου δεδομένα η ανάρτηση! Όσο γι' αυτό που λέει ο doctor με τα κιλά των παπάδων, θα έπρεπε να υπάρχει ένα λιμιτ απ ανάλογα με το ύψος και κατά πυκνά διαστήματα να τους ζυγίζουν.

Alexandros είπε...

Όντως, σχεδόν κανένας δεν την αντέχει την θρησκεία, έλα όμως που το στοίχημα του Πασκάλ είναι πανίσχυρο και παντοδύναμο...

grsail είπε...

Η καταγωγή του ‘Πάσχα’ και η αντίστοιχη νηστεία (που απαντώνται σχεδόν σε όλο τον πλανήτη) έχει την καταγωγή του από την εποχή του κυνηγιού ( -10.000 και βάλε) όπου οι πονηροί κυνηγοί συνειδητοποίησαν ότι αν δεν σταματούσαν να κυνηγούν και να τρωνε αυτή την περίοδο, (αναπαραγωγή γαρ) του χρόνου θα ... έμεναν νηστικοί.

Επί πλέον οι ... εορταστικές εκδηλώσεις διανθίζονταν και με διάφορα πιπεράτα ‘παγανιστικά τερτίπια’ λόγω της βασιλεύουσας άνοιξης :-)

cynical είπε...

Aγαπητε Δ. Δρακονάριε,

ουδόλως ασχοληθηκα με τους κληρικους. Το πρόβλημα μου είναι η εργαλειακη χρηση των πάντων, και λόγω των ημερών η εργαλειακη χρηση της νηστειας. Με τους διατροφολογους τα εχω, όχι με τους παπαδες.

Πιστευω, οτι οποιος πιστευει πρεπει να συμπεριφερεται σαν πιστος. Οχι με το ενα ποδι εδω και με το αλλο εκει. Αυτο νομιζω ειναι το δευτερο ηθικο διδαγμα του ποστ!

cynical είπε...

Γεια σου Μιχαλη Τσαντιλα,

και συ ..εργαλειακα μου φαινεται αντιμετωπίζεις το Πάσχα! Για τον οβελία και μόνο!
Αντε καλο ψήσιμο!

cynical είπε...

Ωπα! navarino

η κοιλια του παπά! Θα ειναι το νεο σου ποστ, συνεχεια της προηγουμενης "κοινωνιολογιας της κοιλιας"..

cynical είπε...

Γεια σου Αλέξανδρε

Ποιο ειναι το στοιχημα του Πασκαλ;

cynical είπε...

Γεια σου grsail

αυτο που λες ειναι αληθεια. Εχω την εντυπωση οτι η νηστεια συνανταται σε ολες σχεδον τις θρησκειες σαν τροπος πλησιασματος του θείου. Και οχι για να βρουνε ευκαιρια ν'αδυνατισουν...

Γ.Θ. είπε...

Αγαπητή Κυρία, εμείς οι πιστοί εις τον ΘΕΟ "Άρη Θεσσαλονίκης" , να νηστεύσωμεν ή ού;
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

de profundis είπε...

Διάβασα με τη δέουσα προσοχή τις οδηγίες της Μονής για τη νηστεία,πουθενά δεν εντόπισα κάτι που να αναφέρεται σε αποχή από το sex .
Αντε μία αμαρτία λιγότερη για όλους μας.

alex_m είπε...

Χρόνια Πολλά "Κυνική" μας .
Αντί πασχαλοκουλούρας και λαμπάδας , παρακαλώ δεχθήτε αυτό

Δ. Δρακονάριος είπε...

Αγαπητή Cynical,


Δεν ασχολήθηκες, ασφαλώς. Γι' αυτό και είπα ότι έδωσες το σύνθημα! Οι απόψεις σου είναι γνωστές, οπότε, όπως συμβαίνει με όλους μας, τα κείμενα παίρνουν τον δικό τους αυτόνομο δρόμο, πέρα από τις προθέσεις του συγγραφέα. (Πάντως, η αρχή του σχολίου μου είχε περισσότερο χιουμοριστικό χαρακτήρα).

Το τέλος όμως ήταν σοβαρό. Ατυχώς, το προσπέρασες. Δεν πειράζει. Όπως λες κι εσύ, εδώ είμαστε να τα λέμε.


Χαιρετώ.

NdN είπε...

Δεν έρχεσαι μέχρι την Αγγλία που και το Πάσχα τελείωσε και είναι και φτηνή τώρα με την υποτιμημένη λίρα; Δεν θα έχεις ούτε παπάδες γυρω σου, ούτε μεγάφωνα έξω από εκκλησίες ούτε και παράξενες γιαγιάδες να σου λένε "είναι Μεγάλη εδομάδα και κλαίει ο Θεούλης, γι αυτό βρεχει". Σκέψου το...και άσε τους διαιτολόγους να βγάλουν κανα ευρωπουλο. Κρίμα είναι και αυτοί!

VAD είπε...

Καλά,νηστεία,ό,τι πείτε,και από το Σαββατόβραδο βαράτε χοήστερίνες πάλι!
Βούρ στη μαγειρίτσα για ορντέβρ προ της κυριακάτικης επιδρομής στα κοκορέτσια και στ'αρνιά:))

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ,
αγαπητή @φίλη...

vripol είπε...

Αγαπητή cynical: Προτείνω την εργαλιακή χρήση τών Παπάδων (προσοχή! δέν αναφέρομαι στον σεξουαλικό τομέα)
1.Εξομολόγηση :(Πιό φτηνή παρέα από την καφετέρια ή τόν ψυχαναλυτή)
2.Κοινωνία: Πού πίνεις πιά τζάμπα σφηνάκι και μάλιστα με το παρελκόμενο ψωμάκι.
3.Λειτουργία: Σέ ποιό καφωδείο μπορείς να ακούσεις ,πιά,τζάμπα βυζαντινή μουσική.
κ.α.
Καλό Πάσχα!

aerostatik είπε...

πάντως ανεξάρτητα από θρησκεία και νηστεία, πρέπει να παραδεχτώ ότι εγώ προσωπικά πρέπει να τρώω λιγώτερη ποσότητα και περισσότερο υγιεινά...

Στέργιος είπε...

Πρέπει να είσαι και πολύ Κυνική για να γράφεις τέτοια πράγματα για τις νηστείες κλπ. Δε λυπάσαι καθόλου αυτούς του ταλαίπωρους Παναθηναϊκούς που κάθε 12 χρόνια, νηστεύουν τα 11 για να πάρουν λίγο «τσι-τσι» μια φορά! Τώρα ξεκίνησε η νέα 12άδα!

Και δεν είναι μόνο αυτό. Συνωμότησε και ο Κύριος με τον τότε οικολόγο Πόντιο Κοκάλιους και έπλασε την Άνοιξη να έχει πράσινα «φυτά» από κάτω που όμως να βγάζουν κόκκινα λουλούδια από πάνω, άντε και κάποια άλλα χρώματα, ποτέ όμως πράσινα. Τι θεϊκή αδικία!

Βλέπουμε παντού Παπαρούνες, πασχαλιές, κόκκινα τριαντάφυλλα… Μας έβαλε και να βάφουμε σήμερα κόκκινα αυγά αλλά ποτέ πράσινα. Να έχουμε κόκκινη Πέμπτη και κόκκινο Πάσχα αλλά ποτέ πράσινο. Και η Θεία Κοινωνία κόκκινη και η Ανάσταση κόκκινη. Ανάσταση για τους άλλους, πότε Κύριε;

Τέτοιες εκδικητικές και κυνικές συμπροφορές είναι απαράδεκτες για τη σύγχρονη εποχή. Και αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτούς τους άτυχους που έλιωσαν νηστεύοντας χωρίς ελπίδα, ας κάνουμε κάτι έστω για τη… μάνα τους βρε Cynical! Βάψε σήμερα σε κάθε 12 αυγά και ένα πράσινο και ας σπάσει από τα κόκκινα δε χάλασε ο κόσμος!

Αυτά τα λέω γιατί αυτές οι μέρες είναι μέρες περισυλλογής και… αγάπης και μου βγαίνουν… αυθόρμητα. Θα μου πει κάποιος πράσινος, τα θέλει ο κωλαρίκος σου αλλά έχε χάρη που δεν μας βγήκε η πολυμετοχική νηστεία…. Εντάξει, και οι μαύροι τραγουδούσαν, «Αν ο Θεός ήτανε μαύρος…» θα είχαμε μαύρο διαιτητή, μαύρο πρωτάθλημα και μαύρο κύπελλο! Κάτι τέτοια έλεγαν και είναι τώρα 5-6 αιώνες στη νηστεία!!!

Xavier είπε...

Μ. Παρασκευη 11:00 το πρωι μποϋκοτάρουμε τη νηστεία. Βγαίνουμε όλοι στα μπαλκόνια κρατώντας ένα παϊδάκι στο χέρι μασουλώντας τσουρέκι, φορώντας κόκκινη μπλούζα, μαύρα γυαλιά και μπλε καπέλο.

Δείξτε ότι είστε ενεργοί πολίτες και δεν ανέχεστε να σας κοροϊδέυουν οι παπάδες καλώντας σας σε εγκράτεια ενώ αυτοί γεμίζουν τις κοιλίες τους.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!

Alexandros είπε...

Cynical, αυτό είναι το στοίχημα του Πασκάλ:
http://diagoras.wordpress.com/2008/01/06/pascals_wager/

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, η θρησκεία είναι λιγότερο (έως καθόλου!) μεταφυσική και περισσότερο εργαλειακού χαρακτήρα! Παραπέμπω στο δοκίμιο του Malinowski περί μαγείας και θρησκείας. Καλό Πάσχα σε όλους, ασφαλώς.

k1 είπε...

"Οι χριστιανοί σήμερα θεωρούν ότι είναι χριστιανοί μη κάνοντας βέβαια τίποτα από όλα αυτά και μη καταβάλλοντας κανένα κόστος, ούτε καν υπό τον τύπον της χρηματικής συνδρομής, όπως συμβαίνει σε μέλη εκκλησιών άλλων χωρών". Το σοφό κράτος έχει προβλέψει για όλα όμως. Για να εξασφαλίσει σε εκόντες άκοντες στασίδι στον παράδεισο πληρώνει τους παπάδες από την τσέπη του φορολογούμενου (κάτι σαν την ΕΡΤ δηλαδή) είτε αυτός δηλώνει χριστιανός είτε όχι. Αυτό θα πει έτη μπροστά...

Κούκος είπε...

Ας ευχηθούμε όταν θα μετρηθούμε στην συγκέντρωση της Κυριακής, να μην είμαστε λιγότεροι. Όλα τα άλλα περί ορέξεως...
Όσο για τη θρησκεία, θα σε συμβούλευα να το ξανασκεφτείς, με την έννοια "που πα να μπλέξεις" το δόγμα απλά δεν νικιέται.
Σε ότι με αφορά, κάποτε ήθελα να γίνω άθεος, αλλά τα παράτησα. Δεν έχουν αργίες.

Καλή Ανά(σ)ταση!

Nikos Lioliopoulos είπε...

αφού δεν την αντέχουμε όντως....

Άθεος είπε...

Διαβάζω κι εγώ, διαβάζω να δω πού θα το πας και τελικά στην τελευταία σου φράση το ξεφούρνισες!
Άντε και Καλή Ανάσταση στους πεινασμένους και καλό φαγοπότι στους χριστιανούς!

cynical είπε...

Αγαπητέ Ντελάλη,

ρωτώντας δεξια και αριστερά ποιος μπορεί να ειναι αυτός ο ΑΡΗΣ ο ΘΕΟΣ, μου ειπαν οτι οι οπαδοί του νηστευουν εδω και χρονια απο τιτλους, οπότε τι λιγοτερη τι περισσοτερη νηστεια!

Καλη Ανάσταση.

cynical είπε...

de Profundis

για γυρισε την πισω σελιδα του φυλλαδιου να δεις. Μη χαιρεσαι!

cynical είπε...

Καλη ξεκουραση Κάκο, και τον οβελια με ρέγουλα...

cynical είπε...

Γεια σου Δ. Δρακονάριε,

αν εσερνα διαχωριστικες γραμμες το ποστ θα ξεφευγε απο τον σκοπο του.

Θα προκυψει αλλη ευκαιρια

Καλες γιορτες.

cynical είπε...

Γεια σου NdN,

ολο αυτο το πασχαλιατικο φολκλορ, καμιά φορα, αν δεν συμμετεχω αλλα το βλεπω απο αποσταση ασφαλειας, μπορει και να μ'αρεσει.

Το βερολινο παραμενει ακομα φτηνο;

cynical είπε...

γεια σου VaD,

καλη η μαγειριτσα, οπως την εφτιαχνε η μανα μου, αλλα τωρα πού να βρεθει! Εψαξα στον Βασιλοπουλο, αλλα μου ειπαν οτι δεν πουλανε..

Καλο εξωτικο Πασχα

cynical είπε...

Αγαπητε vripol,

ωραια μας τα λες, αλλά δεν έχει αναπαυτικά καθισματα. Ο ψυχαναλυτης εχει ολοκληρη κρεββαταρα, και τα καφενεια ωραιους καναπέδες. Στο ορθιο στην εκκλησια δε λέει!

Καλη Ανάσταση!

cynical είπε...

aerostatik,
ερχεται και το καλοκαιρι...

cynical είπε...

Στεργιο,

ωστε 12-1 εφτασε η αναλογια; Ακομα και η ντροπη που νοιωθουν κοκκινη ειναι! Μα ποσο εκδικητικη είναι αυτη η φυση!

cynical είπε...

Xavier

ολα τα κατανοησα. Το μπλε καπελο δεν καταλαβα. Εχει καποιο συμβολισμο;
Ή το κανουμε για ξεκάρφωμα;

cynical είπε...

Αλέξανδρε ευχαριστω.

cynical είπε...

Γεια σου @herrkstories,

μαλλον εχεις δικαιο, διοτι ο θεος υπήρχε για να ικανοποιει επιθυμιες και αναγκες των ανθρωπων. Και οσο περισσοτερο πιστευαν σ' αυτον και τον υπηρετούσαν, τοσο αυξαναν και οι πιθανοτητες ανταπόκρισης.

Στη συγκεκριμενη ομως περιπτωση, της νηστειας για παραδειγμα, υπάρχει πληρης παρακαφη του θειου. Εκτος και αν νηστευοντας το Πασχα, πιστευουν οτι θα αδυνατισουν ευκολοτερα και γρηγοροτερα λογω των ημερων.

Καλο Πασχα και σε σενα.

cynical είπε...

@k1, καλησπερα,

Κοιταξε, το κρατος αντιμετωπιζοντας τη θρησκεια σα δημοσιο αγαθο, συνήψε τροπον τινα ...συλλογικη σύμβαση με το θεο, ωστε να μας απαλλαξει απο τις ατομικες διαπραγματευσεις και ανελαβε κιολας την μονομερή εξόφληση του συμβολαίου αυτού!

δηλ. οι φτωχοι που δεν θα ειχαν να πληρωσουν συνδρομη θα επρεπε να μεινουν εκτος παραδεισου;
Ειδες το κρατος;

cynical είπε...

Μακαρι Κούκε μου,
αυτο λεω και γω, σε καθε συγκεντρωση να ειμαστε περισσοτεροι και οχι λιγοτεροι.

Τωρα που καταργηθηκε το θρησκευμα απο τις ταυτοτητες μπορεις και αθεος να εισαι και στις αργιες να συμμετεχεις.

Αμα γινουμε και πολυπολυτισμικο κρατος θα συμμετεχουμε και στις αργιες των μουσουλμανων.

Καλα να περασεις!

Νοσφεράτος είπε...

καλό πασχα cynical

Νοσφεράτος είπε...

ξεχασα ..Αγαπητη φίλη φυσικά

katerina είπε...

Να ευχηθώ τα καλυτερα ανοιξιατικά.
Καλε όχι μόνο posts, ανοιξιατικα γενικώς.
Καλες γιορτες!!!!

cynical είπε...

Γεια σου Νικο Λιολιόπουλε,

μπορει να μην την αντεχουμε, αλλα ολο βρισκουμε τρικς και τη βολευουμε..

Καλη ανάσταση

cynical είπε...

Καλημερα Αθεε,

αυτο δεν σημαινει οτι απο δω και περα θα διαβαζεις μονο το την τελευταια παραγραφο..

Καλη ξεκουραση και να περασεις καλα αυτες τις μερες..

cynical είπε...

Αγαπητέ μου φίλε Νοσφεράτε,

ευχαριστω πολυ για τις ευχες σου. Καλο Πασχα και σε σένα.

cynical είπε...

Γεια σου Κατερίνα,

να υποθέσω οτι στα "ανοιξιάτικα" περιλαμβάνεις και τα φορεματάκια και τα πεδιλάκια;;

Καλοδεχούμενα, καλοδεχούμενα!

Τις καλυτερες μου ευχες γιαυτες τις μερες.

Δ. Δρακονάριος είπε...

Aγαπητή Cynical,


Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.

Ανταποδίδω ενθέρμως!


Χαιρετώ.