Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Ελαττωματικά Ανθρώπινα Προϊόντα


Η κυρία Donovan, μια εύθυμη και χειραφετημένη γυναίκα αφού τέλειωσε γρήγορα γρήγορα τα ψώνια της εκείνο το πρωί, είδε ότι είχε αρκετό ακόμα χρόνο στη διάθεσή της πριν αναλάβει την απογευματινή βάρδια στη δουλειά. Η διάθεσή της ήταν καλή και σκέφτηκε ότι δεν θα έβρισκε καλύτερη ευκαιρία να πραγματοποιήσει επιτέλους αυτό που καιρό τώρα γυρόφερνε στο μυαλό της.

Έστριψε στη γωνιά του δρόμου και μετά από λίγα τετράγωνα βρέθηκε σ’ ένα καλαίσθητο δωμάτιο να φυλλομετράει τους καινούργιους καταλόγους με την τελευταία πραμάτεια των δωρητών σπέρματος. Η κυρία Donovan είχε πραγματικά χαζέψει με τη τεράστια ποικιλία των φιλάνθρωπων ανδρών, κάποιος από τους οποίους δυνητικά θα γινόταν και ο πατέρας του παιδιού που ήθελε να φέρει στον κόσμο. Εδώ μια φούστα πας να διαλέξεις από ένα κατάλογο και κάνεις ώρες μέχρι ν’ αποφασίσεις και μάλιστα μέσα από μια ποικιλία 20, 30 διαφορετικών ειδών. Σκεφτείτε λοιπόν το ζόρι της, μπροστά σε μια ασυγκρίτως μεγαλύτερη ποικιλία πατεράδων, εκ των οποίων ο ένας φαινόταν καλύτερος, δυνατότερος, ομορφότερος και πιο λαμπερός από τον άλλον.

Τέλος πάντων, για να μην τα πολυλογώ, μετά από μερικές επίπονες και γεμάτες διλήμματα επισκέψεις στην τράπεζα και με τη βοήθεια μιας ευγενικής υπαλλήλου, η κυρία Donovan κατέληξε στο G783, το σπέρμα των ονείρων της. Γίνανε και οι τελευταίες επαληθεύσεις ότι ο εκλεκτός σπερματοδότης ήταν όντως κελεπούρι με τα σέα του και τα μέα του, τα δεκάδες ISO9001, ECDL, και HACCP του και η κυρία Donovan ευτυχής όσο ποτέ, με το σπέρμα αγκαλιά και τυλιγμένο σε πολυτελή συσκευασία, πήγε στην ευχή του Χριστού και της Παναγιάς.

Μετά από εννιά μήνες, όπως είθισται, το σπέρμα ξεβλάστησε στην κοιλιά και έδωσε την Brittany Donovan, ένα τρισχαριτωμένο κοριτσάκι, καμάρι της μάνας της και του τραπεζίτη που βοήθησε στην εκλογή. Όλα θα πήγαιναν κατ’ ευχήν αν η μικρή Brittany δεν γεννιόταν με μια ιδιαιτέρως επικίνδυνη γενετική ανωμαλία που προκαλεί νοητική καθυστέρηση και προβλήματα συμπεριφοράς και την οποία είχε κληρονομήσει από τον άγνωστο G783 πατέρα της.

Η κυρία Donovan δεν ήταν από τις γυναίκες που το βάζουν εύκολα κάτω κι έτσι έστειλε ένα περιποιημένο εξώδικο στην τράπεζα, στον πατέρα ούτε λόγος, για την πώληση ελαττωματικού σπέρματος για το οποίο είχε εγγυηθεί, με εφτά πήχεις εγγυητικές επιστολές, ότι ήταν προϊόν ΑΑ, και με τέτοια μάλιστα σιγουριά, που σε μέγεθος την ξεπερνούσε μόνο η σιγουριά των 29 κατασκευαστών πλυντηρίων όταν συστήνανε πριν από χρόνια το Skip.

Ποια θα είναι όμως η τύχη της εν λόγω αγωγής; Στις περισσότερες Πολιτείες της Αμερικής το σπέρμα δεν θεωρείται προϊόν, παρά το γεγονός ότι περνάει από tests, διαδικασίες επεξεργασίας, καταλογραφείται, διαφημίζεται, πακετάρεται και πωλείται κανονικά και με το νόμο. Όχι όμως και στη Ν. Υόρκη, όπου εκεί το σπέρμα και κατ’ επέκταση τα παράγωγά του, δηλαδή τα μωρά, θεωρούνται προϊόντα.

Έτσι, αν η κυρία Donovan κερδίσει τη δίκη, που τής το ευχόμαστε, θα είναι λόγω της εφαρμογής του νόμου περί προστασίας των καταναλωτών από πώληση ελαττωματικών προϊόντων, όπως σεντόνια, πλυντήρια, βίδες, τηλεοράσεις κ.λ.π. Δηλαδή η θετική έκβαση της δίκης θα είναι η επικύρωση και με τη βούλα του νόμου, του γεγονότος ότι οι άνθρωποι είναι πρώτον και κύριο προϊόντα και γιατί όχι και εμπορεύματα!

36 σχόλια:

ange-ta είπε...

καλά να πάθει η κυρία και το μόνο που θα ενδείκνυτο να της πούμε είναι «άντε πηδήξου κυρά μου» αλλά δεν θα το εκτιμούσε!

Δυστυχώς είναι και η νέα ελατωματική ζωή που της προέκυψε και αυτη είναι η δυστυχία στην ιστορία μας.

Καλή λαμπρή καλή μου,

Greek Rider είπε...

Καλησπέρα, στην αρχή δυσκολεύτηκα να χωνέψω το περιστατικό και διάβασα το κείμενο στο Newscientist.

Τελικά όχι μόνο το προϊόν "άνθρωπος" μπορεί να είναι ελαττωματικό αλλά έχει και τιμή όπως οποιοδήποτε άλλο κοινό προϊόν (π.χ. ένα αυτοκίνητο).

Κάτι που δείχνει ότι η έννοια άνθρωπος δεν έχει πλέον καμία αξία.

Μπορεί να γίνει μια αναγωγή όλων σε έναν κοινό παρανομαστή που λέγεται χρήμα-κέρδος; Δυστυχώς γίνεται...

marianaonice είπε...

Πολύ ενδιαφέρον!!
Ότι μπορούμε να διαλέγουμε σπέρμα όπως διαλέγουμε ντομάτες στη λαϊκή ούτε που μπορούσαμε να το φανταστούμε κάποτε!! χαχαχα!!!

Πέρασα για να ευχηθώ Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

MVel είπε...

Θυμάμαι ένα επεισόδιο στα Φιλαράκια που η Μόνικα κι ο Τσάντλερ θέλουν να κάνουν παιδί με εξωσωματική και ανιχνεύουν υποψήφιους όπως η κυρία Donovan μέσα από χαρτιά από διάφορους δότες. Κι ένας από αυτούς είναι ο Τζόι...

Νοσφεράτος είπε...

καταναλωτική κοινωνια ομως ε;
(σαν ενα φίδι που τρωει την ουρά του..η σαν τονΚρόνο που τρωει τα παιδια του)
Στο τελος τι θα μεινει εξω απο την καταναλωση;

Rodia είπε...

Τι να κάνει κι αυτή η καημένη γυναίκα; Αφού μάλλον δεν θα της είχε μιλήσει κανείς για τα "παιδιά του έρωτα"...

Σοβαρά τώρα: γιατί ελαττωματικό προϊόν; Απλά, έπεσε στο 5% με 10% περίπου. Και γιατί φταίει ο δότης; Η συμπεριφορά της κυρίας αυτής δεν με πείθει καθόλου πως έχει τα μυαλά της στη θέση τους.
Είμαι πραγματικά περίεργη για το αποτέλεσμα, πώς θα το χειριστεί ο αντίδικος το θέμα, κλπ κλπ
Στη περίπτωση που θα κερδίσει η κυρία τη δίκη, κινδυνεύει να γίνει μόδα η γονιμοποίηση με αυτό τον τρόπο, άσε που μπορεί σε λίγο να δούμε να γεννιούνται μωρά σε ειδικά ντουλαπάκια -σαν τα κοτόπουλα- και να ξεσκαρτάρονται τα "ελαττωματικά"...
(πού είσαι Αλντους να μας δεις!)

anepidoti είπε...

πάντως στις φούστες, χρειάζεται νάχεις και απόδειξη για να την αλλάξουν και στα πολυκαταστήματα μόνον 10-1 νομίζω...πιστεύω να σας διαβάσει και να ενημερωθεί η κυρία...

de profundis είπε...

Εδω και χρόνια πάντως τα ανθρώπινα προιόντα είναι κυρίως αναλώσιμα.

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Άκου εκεί "ξεβλάστησε"!!!

'Εξοχο και ανατριχιαστικό.

Καλό Πάσχα, άλλη μια φορά.

VAD είπε...

Με χίλιες αποδείξεις γνησιότητας,αλλά τι να το κάνεις;Γουρούνι στο σακί!

Καλό Πάσχα...

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΑ!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Tyler Durden είπε...

θα πρέπει να προσυεθεί όρος συμβολάιου: η εγγύηση να είναι λιγότερο από 9 μήνες και ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από τη μήτρα

Ανώνυμος είπε...

Χρονιάρες μέρες, δεν αφήνετε γιά λίγο τις εκβλαστήσεις, γιά καμμιά ευχή; Και μετά συνεχίζετε, δεν χάθηκε ο κόσμος!

Καλή Ανάσταση (αν και αμφιβάλλω)

Στέργιος (ο Β')

cirut είπε...

Για να το πούμε πιο κυνικά, μέρες που είναι:

Ο άνθρωπος θα πρέπει με το που γεννιέται να παίρνει μια ..τιμή (αξία μετοχής), βάσει του γονιδιώματος που φέρει, των πιθανών κ προβλέψιμων ...επισκευών που θα χρειαστεί στη διάρκεια της ζωή του (εγχειρήσεις -μεταμοσχεύσεις, ασθένειες κλπ). Καθολική εφαρμογή του προγαμιαίου πιστοποιητικού υγείας.

Οι γυναίκες - άντρες με υψηλό βαθμό στο τεστ πιστoποιησης θα φιγουράρουν στο Forbes, Economist. Θα γίνει πίνακας ποινών (να τι δεν προβλέφθηκε για την κα Donovan). Το σπέρμα και τα ωάρια θα είναι σημαντική συστατική επιστολή. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ζήσουν, επιτέλους, τη φάση "των αγελάδων" στο Boston Box (που προβλέπει τον κύκλο ζωής των εταιρειών). Κι αν πιστεύουμε ότι όλα αυτά ήδη δεν γίνονται, γελιόμαστε.

Επειδή ο θαυμαστός αυτός κόσμος έρχεται, ας παρατηρήσουμε ότι η μόνη περίοδος που η μάσα, στην Ελλάδα έστω, ήταν πιο προσεκτική, είναι μετά το Βατοπέδι και τον Αλέξη. Μόνο κάτι φόβοι και αντιστάσεις μπορούν να τους σταματήσουν.

Τώρα για τη δύσμοιρη Donovan κι ο Ρώσος ελαττωματικό πεύκο γέννησε, μα δεν έκανε έτσι...

Ανώνυμος είπε...

Aν και n νοητική "καθυστέρηση" συν τω χρόνω αποδεικνύεται 'μειονεξία' προτερημάτων και ταλέντου, την ευθύνη έχει η εταιρία που δεν ήλεγξε την συμβατότητα ωαρίου και σπέρματος και η οποία εν πάσει περιπτώσει οφείλει με χαρά να συνδράμει την κυρία στην ανατροφή και τις σπουδές, όπως το καλάθι που έφερε τον Μωϋσή(;) στην βασιλική αυλή των Αιγυπτίων.

cynical είπε...

Καλημερα ange-ta
Τις ευχες μου, για ενα Καλο και ανέφελο Πάσχα!

τώρα τι τις ευχεσαι της κυρας; Να κανει αυτο που ηθελε να αποφυγει;

Αυτα παθαινεουν οσοι πιστευουν στις πιστοποιησεις!

cynical είπε...

καλημερα @Greek Rider,

Για να γινει ομως 100% ο ανθρωπος Προιον, θα πρεπει η επιστημη να αυτοματοποιησει τη διαδικασια παραγωγης η οποια ειναι και χρονοβορα και χαμηλης παραγωγικοτητας: δεν μπορεις να δεσμευεις πορους για 9 τουλαχιστον μηνες για να παραξεις ενα μονο προιον!
Επισης δεν εχει λυθει και το προβλημα των ελαττωματικων προιοντων. Τα ειστρεφουμε ή όχι;

Καλα να περασεις αυτες τις μερες.

cynical είπε...

Καλη ανασταση και σε σενα Μαριαννα μου,

Αν μπεις στο site καποιας απο αυτες τις τραπεζες και δεις τον αναλυτικοτατο καταλογο με τις υπηρεσιες, θα φριξεις!. Μεχρι και σε ρωτουν αν θελεις το σπερμα πλυμμενο ή οχι!

cynical είπε...

Καλημερα @mvel,

οτι τα πραγματικα ονοματα των δοτων παραμενουν απορρητα. Μαλλον μας δουλευουν τα "φιλαρακια"!

Καλο Πάσχα

cynical είπε...

Καλημερα Νοσφερατε,

Γιατι να μπαινουν στη διαδικασια να αγοραζουν σπερμα, που δεν θα ξερεις και τι θα σου βγει;

Να παμε κατευθειαν ν' αγοραζουμε ετοιμα μωρα απο το ραφι, και να ησυχαζουμε. Ποιος καινοτομος επιχειρηματιας θα το τολμησει αραγε;

Καλη Ανασταση.

cynical είπε...

Καλημερα Ροδια,

την τραπεζα θα μηνυσει η κυρια γιατι παρ' όλες τις εγγυήσεις πούλησε σκάρτο πράγμα!

Ο δοτης δεν εχει εμπλοκη.

Παντως και εγω συμφωνω οτι τα μωρα πρεπει να τα αγοραζουμε ετοιμα απο το ραφι... Στα 3 δε, το ενα θα ειναι δωρεαν!
Ειμαστε τωρα να παιρνουμε ρισκα;

Καλη ανασταση μερα που ειναι!

cynical είπε...

καλημερα anepidoti,

η κυρια πέρα απο αποδειξη ειχε και ολοκληρη εγγυητικη επιστολη οτι πουλουσε πρωτο πραγμα. Για να δουμε τι θα απογινει με τη δικη..

Πολλες ευχες

cynical είπε...

καλημερα de Profundis

ευκολα καταστρεφονται, δυσκολα παραγονται ομως. Η ολη διαδικασια ειναι οντως inefficient.

τις ευχες μου για τις αγιες αυτες μερες

cynical είπε...

Γεια σου Πόλυ

ευχαριστω για τις ευχες και ανταποδιδω και απο δω.

Nikos Lioliopoulos είπε...

πολυ ατυχη η κυρία donovan.Τη λυπάμαι...

Ανώνυμος είπε...

"μειονεξία' προτερημάτων και ταλέντου" δηλαδή ένα κάποιο ελάτωμα που κρύβει μεγάλο ταλέντο ή χάρισμα,
βλ. "Αρχή της μειονεξίας".
Υποχρεώνομε αυτοκλήτως στην διευκρίνηση προς αποφυγήν παρεξηγήσεως.

cynical είπε...

καλησπερα @VaD,

κοίταξε, η κυρια donovan φερθηκε λογικα, διοτι το ν ψωνισεις πατερα απο το δρομο εγγυμονει περισσοτερους κινδυνους. Μαλλον το συστημα πιστοποιησης της τραπεζας εφταιγε. Θα πρεπει να μεταπηδησει σε ασφαλεστερο ISO.
τις ευχες μου και πάλι

cynical είπε...

Καπιταλιστικο κομμούνι,

Τις καλυτερες μου ευχες για εναν τελεια ψημμενο οβελια!

cynical είπε...

@Tyler

δεν γινεται, θα το παρουν πρεφα οι μαναδες και θα γεννανε ολες τους εφταμηνίτικα!

cynical είπε...

Γεια σου Στεργιε Β! Μεγαλοπρεπή,

Καλή Ανασταση και ολα τα παρελκομενα.
(γιατι ομως Β! και οχι Α!);

cynical είπε...

Γεια σου @cirut

καλομελετα κι έρχεται..

Να την η νεα οικονομια και η νεα αγορα. Υποχρεωτικη πιστοποιηση γονιδιωματος, νεα ασφαλιστικα προιοντα, νεα κοινωνια. Οι αντιστασεις στην τεχνολογια και στα ηθικα προβληματα που εγειρουν αντεχουν για καποιο καιρο. μετα ολα τα σαρωνει η αγορα.

cynical είπε...

Γεια σου @airgood,

για να δουμε τι θα αποφασισει το δικαστηριο! Δεν νομιζω πάντως οτι θα κερδισει, γιατι η κυρια θα μπορουσε να ηταν πιο συνειδητη καταναλώτρια και να ζητουσε περισσοτερες γενετικες εξετασεις.
Το θεμα ομως δεν ειναι εδω, αλλα στο οτι στην πολιτεια της Ν. Υορκης τοσο το σπερμα οσο και τα παραγωγα αιματος θεωρουνται προιοντα.

cynical είπε...

Γεια σου Νικο Λιολιόπουλε,



ειχε κακο ..χερι η κυρια. Τι να πεις.

Τις ευχες μου για ενα αξεχαστο Πάσχα.

Ανώνυμος είπε...

"Δηλαδή η θετική έκβαση της δίκης θα είναι η επικύρωση και με τη βούλα του νόμου, του γεγονότος ότι οι άνθρωποι είναι πρώτον και κύριο προϊόντα και γιατί όχι και εμπορεύματα!"

δες και εκθέσεις Bodies

cynical είπε...

γεια σου ανωνυμε

τα bodies τα μαζεψαν και εφυγαν απο Γαλλια, με δικαστικη αποφαση. Δες το ποστ μου "Σώματα για φάγωμα", οπου αναπτυσσω το θεμα.