Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Φοιτητικές Αντιδράσεις ανά τον Κόσμο


Ακόμα σφυρίζει στ’ αυτιά μου το σπαραχτικό ξέσπασμα του de Profundis σ’ ένα του σχόλιο, για το ότι κανείς δεν αντιδράει πια που η Παιδεία κατάντησε κι αυτή εμπόρευμα σαν όλα τ’ άλλα.

Δεν έχει όμως και πολύ δίκαιο γιατί στη χώρα μας είναι ακόμα φρέσκος ο απόηχος των καταλήψεων τόσο στα σχολεία όσο και στα πανεπιστήμια, όπως και των κινητοποιήσεων για το άρθρο 16 και τις διασταλτικές ερμηνείες του. Ανεκδιήγητο φρούτο αυτός ο Στυλιανίδης, απ’ όπου κι αν πέρασε «έγραψε» και ...εσχάτως καταχρέωσε(!)

Πέρα όμως απ’ τα δικά μας, τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, μιας και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό; Δεν θυμάμαι να σας έχω μιλήσει ποτέ για τον προστάτη άγιο των blogs, και συγκεκριμένα για τον Άγιο Φανούριο τον site-ο-βρέτη, ο οποίος σαν μια άυλη και κατά πολύ ανώτερη εκδοχή του ψαχτηριού της google, μπορεί να μαντέψει οποιαδήποτε σκέψη σάς τυραννά και να σας φανερώσει τον κατάλληλο διαδικτυακό τόπο με τις απαντήσεις. Και επιπλέον, το service είναι δωρεάν όλες τις ώρες του 24ώρου, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι πιστεύετε στις δυνάμεις του και ότι τού φτιάχνετε που και που και καμιά φανουρόπιτα τού καψερού και λιγωμένου φτωχοδιάβολου.

Έκανα όλη αυτή την εισαγωγή για να σάς εξηγήσω το θαυμαστό τρόπο με τον οποίο μού αποκαλύφθηκε την περασμένη νύχτα, σαν σε όνειρο, ολοζώντανη μπροστά μου αυτή η μοναδική ιστοσελίδα με καταγεγραμμένες σε ημερολογιακή βάση όλες τις κινητοποιήσεις παγκοσμίως για την προστασία της Παιδείας.

Με μια ματιά ανακαλύπτουμε ότι δεν είμαστε καθόλου μόνοι και ότι από το Βορά έως το Νότο και από τη Δύση ως την Ανατολή όλο και κάποιοι φοιτητές διαδηλώνουν, όλο και κάποιοι φοιτητές καταλαμβάνουν. Μέχρι τώρα απ’ τις αρχές του έτους μέτρησα περίπου 50 κινητοποιήσεις.

Κοινοί τόποι συνάντησης, οι αυξήσεις των διδάκτρων όπου υπήρχαν ήδη, η προσπάθεια επιβολής νέων και οι περικοπές στη χρηματοδότηση.

Στο Μπαγκλαντές διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις των διδάκτρων, όπως και στην Αγγλία, στο Ho Chi Minh City στο Βιετνάμ, στη Μανίλα, στο Ν. Δελχί.

Στην Αμερική, στο Vermont, στο Λος Άντζελες, στην Πομόνα, στο Ορλάντο, στη Νέα Υόρκη με συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών, στο Ώστιν, στη Μιννεάπολη, στο Φοίνιξ οι φοιτητές ξεσηκώνονται για τις περικοπές στη χρηματοδότηση. Στη Λεττονία 10,000 δάσκαλοι βγήκαν στους δρόμους επίσης για περικοπές στα κονδύλια των σχολείων και τους μισθούς, στο Περθ της Αυστραλίας για τον ίδιο λόγο.

Στη Βαρκελώνη το πανεπιστήμιο παρέμεινε υπό κατάληψη για 118 μέρες, ενώ στην πορεία που ακολούθησε την άλλη μέρα με κεντρικό σύνθημα την αλλαγή της εκπαιδευτικής πολιτικής, συμμετείχαν 50,000 άτομα. Στο Ελσίνκι φοιτητές κατέλαβαν κτήριο διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της κυβέρνησης να εισαγάγει δίδακτρα. Στο Δουβλίνο διαδηλώνουν 120,000 ενάντια στην επανεισαγωγή διδάκτρων.

Στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις στη Γαλλία, στις 5 Φεβρουαρίου, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι.

Στη Ζιμπάμπουε ξεσηκώνονται ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να απαιτήσει τα δίδακτρα σε δολάρια, στη Λαχώρη ενάντια στις αυξήσεις, στο Τορόντο απεργεί το βοηθητικό προσωπικό και οι μεταπτυχιακοί, ένας τραυματίζεται σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Και ακόμα είμαστε στην αρχή.

Αγαπητέ de Profundis αναθαρρήσατε λιγάκι μετά απ’ όλα αυτά;

21 σχόλια:

Sophia Kollia είπε...

Πολύ ευχαρίστως θα σταματούσα την δουλειά μου, αν υπήρχε λύση από το κράτος. Δεν προστατεύουμε τα κεκτημένα. Και το πληρώνουμε και θα το πληρώσουμε ακριβότερα στο μέλλον.
Καληνύχτα

κάκος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ , ήδη προώθησα την διέυθυνση στο βλαστάρι μου για κάθε χρήση !!!!


σ.σ. 1.
κάποιο ανάλογο για κινητοποιήσεις τ. Γαλλίας με εγκλεισμούς στελεχών κλπ έχεις να προτείνεις ; Θα ήμουν ευγνώμων !!!!
σ.σ. 2.
φοβάμαι πως σε μερικούς δεν θα ανοίγει η σελίδα για ευνόητους λόγους !!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Στέργιος λείπει σε… μεταπτυχιακά και δεν μπορεί να σχολιάσει σήμερα. Κάνει μόνο μια παράκληση στη Cynical: να πει σε αυτά τα κωλόπαιδα που διαδηλώνουν απ έξω από το πανεπιστήμιό «του» να βγάλουν τον σκασμό γιατί μέσα δεν ακούει τη προσφορά και ζήτηση των επί μέρους μελετών που του πουλάνε για το S-MBA. Ε, όχι να τον πιάσουν Κώτσο τα αμερικανάκια γιατί δεν ακούει!

…αν και αποκλειστικές πληροφορίες ανταγωνιστικών blog λένε ότι πριν του πουλήσουν κατάφερε και τους πούλησε το blog της Cynical και έβγαλε τη πρώτη δόση τζάμπα!!!

Άντε, φέρνει… επενδυτές και χορηγούς από CNN μεριά !!! Τι σου είναι ρε παιδί μου το S-MBA. Σε κάνει έξυπνο πριν το πάρεις!

Άθεος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Άθεος είπε...

Μερικοί μόλις τώρα καταλαβαίνουν ότι τα πάντα εμπορευματοποιούνται.
Θα περάσει πολύς καιρός ακόμα μέχρι να μάθουν ότι σαν εμπορεύματα θα γίνουν φετίχ και θα μας εξουσιάζουν σαν θεοί!
…την στιγμή που άλλοι, αυτά, τα βρήκαν από τον 19ο αιώνα!

MVel είπε...

Πολύ χρήσιμη η σελίδα.

Και ως συνήθως, αυτοί που μιλάνε για "ελληνική ιδιαιτερότητα", "τεμπέληδες φοιτητές", "διαδηλωσομανία" κλπ., δεν κάνουν και πολύ καλό research...

nelly είπε...

Ξεσπασε σπαραχτικα
ο de profundis ? !

κι εγω που ημουν?
Μαλλον ξεκοκαλιζα τα τελευταια παϊδακια του οβελια...
Βασικα δεν ηθελα να δω το ξεσπασμα τοσο, οσο το σπαραγμο.

...de profundis?
:ΡΡΡ

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ!!!
Μετά από δεκαήμερο, πέρασα να πω ένα «γεια σας» και βρήκα ύλη εξαμήνου!
(Φυσικά, έκανα κοπάνα).

Εύχομαι τα καλύτερα για εσάς, τους ανθρώπους σας, και τους ανθρώπους που σας αγαπούν ειλικρινά.

Παράγραφος

Ανώνυμος είπε...

Here's a real challenge for cynically-minded people. This is where the crunch is: http://www.adbusters.org/campaigns/digitaldetox.
Take it, if you have the guts, and then write a post on it. That would be interesting.

cirut είπε...

Εγώ κάτι Ζεγκακούρεν ήξερα. Πάλιωσα, μάλλον. Πάει!!

de profundis είπε...

@nelly υπερβολες της συγγραφεως

cynical είπε...

Κι εγω μαζί σου Σοφια!

cynical είπε...

Κακο καλησπέρα,

στη Γαλλία δουλεψε ο καταμερισμός εργασίας. Στα εργοστασια ανέλαβαν να καθαρισουν οι εργατες!

cynical είπε...

Στέργιο, κατέβαινε γρηγορα τα λεφτα από το βλογ!!

cynical είπε...

Άθεε, εχεις δικαιο.
Ο Θεός βοηθός!

cynical είπε...

@mvel καλησπέρα,

για το 2009 την ειδα αδεια τη σελιδα απο ανταποκρισεις απο ελλαδα. Δεν πρεπει να γραψουμε κατι;

cynical είπε...

Ασε Νελλη,
ακομα κλαιει και δεν μπορεί να φαει παιδακια!

cynical είπε...

Γεια σου Παραγραφε,

ευχαριστω πολυ για τις ευχες και κοιταξε να δικαιολογησεις τις απουσιες!
Χρονια πολλα και σε σενα.

cynical είπε...

Ευχαριστω για το λινκ Ανωνυμε.

Το εχω βαλει ηδη στη λιστα με τα προσεχή.

cynical είπε...

@cirut,

εγω ξέρω για τα παιδια των Ζιγκαγκούρεν που γινανε καγκουρες..

cirut είπε...

@Cyn,

σου προσέχαμε το ..blog όσο έλειπες. Και ποιος δεν έγινε κάγκουρας, σήμερα. Με κάναν οι Ζενγκακούρεν να γελώ με την ευρηματικότητα τους.

Στις διαδηλώσεις κατέβαιναν σε σχηματισμούς, δόντια δράκου, κρατούσαν ανά 5 ένα δοκάρι και αλληλοκαλυπτόταν. Η έφιππη είχε πάθει την πλάκα της, δε σπάγαν με τίποτα. Όταν τα δοκάρια ..απαγορεύτηκαν δια νόμου, σε μια υποδοχή του Τζόνσον, έπιναν μπίρες 2 μέρες πριν την άφιξη του. Τη στιγμή της υποδοχής ...κορύφωσαν πανηγυρικώς, πνίγοντας το Τόκιο στην ...υγρή αμμωνία. Ούτε Oktober-fest στο Μόναχο, νάτανε...

Νάσαι καλά