Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Οι Καρκινοπαθείς Καταναλωτές του κ. Χατζηδάκη


Θα επανέλθω και σήμερα στην προβληματική και εσπευσμένη απόφαση του Χατζηδάκη (ΥΠΑΝ), την οποία είχα σχολιάσει σε προηγούμενη ανάρτηση, για το κλείσιμο ορισμένων ερευνητικών κέντρων και τη συγχώνευση αναδιάταξη άλλων, μια απόφαση αυθαιρεσίας, απύθμενης άγνοιας, (αλλά και σκοπιμότητας που διαφεύγει του καθαρά ερευνητικού αντικειμένου), για το ποια είναι τα ερευνητικά ιδρύματα, για το είδος της έρευνας που επιτελούν, για το ποια είναι η θέση τους στην παγκόσμια ερευνητική κοινότητα, και κυρίως για την αναγκαιότητα της διάλυσής τους, καθώς και για τις επιπτώσεις εξ αυτού τόσο στην οικονομία, όσο και στην ομαλή διεξαγωγή των τρεχουσών ερευνητικών δραστηριοτήτων οι οποίες και βιαίως θα διακοπούν.

Η ολοκληρωτική υπαγωγή των ερευνητικών κέντρων, και εν μέρει των πανεπιστημίων στην υπηρεσία των εταιριών και της βιομηχανίας είναι ένας καθαρά διακηρυγμένος στόχος του ΥΠΑΝ, ο οποίος απορρέει από την διαστροφική νοοτροπία των καιρών ότι τίποτε δεν νοείται ότι κατέχει και παράγει αξία αφ΄ εαυτού, παρά μόνον εφ’ όσον καταλήγει σε εμπορεύσιμο προϊόν και αποφέρει χρήμα (στις εταιρίες). Είχαμε τονίσει και σε προηγούμενο σημείωμα πώς οι εταιρίες φειδώμενες ιδίων πόρων για την οργάνωση και στελέχωση δικών τους ερευνητικών τμημάτων, προσβλέπουν στην ποδηγέτηση και εκμετάλλευση των ήδη υπαρχόντων δημόσιων ερευνητικών κέντρων, προσπάθεια που σήμερα ενορχηστρώνεται από τον συγκεκριμένο υπουργό, αλλά και που ομοίως θα ενορχηστρωθεί και αύριο από τον όποιον άλλον τυχάρπαστο επόμενο.

Αφορμή για τούτο δω το κείμενο, στάθηκε απόσπασμα ομιλίας του Χατζηδάκη στις 29/06 στο συνέδριο για τους Συνεργατικούς Σχηματισμούς (Clusters) Επιχειρήσεων, οι οποίοι πιστές στο Χατζηδάκειο όραμα θα δημιουργούν «...στρατηγικές συμμαχίες με άλλους οργανισμούς, όπως για παράδειγμα πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, φορείς μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών κλπ... με κοινές εγκαταστάσεις, υποδομές και υπηρεσίες...»


Ως επίρρωση των λεχθέντων στην προηγούμενη παράγραφο περί του σφετερισμού των δημοσίων ερευνητικών κέντρων από τον ιδιωτικό τομέα, στο συγκεκριμένο cluster μικροηλεκτρονικής (Corallia) στο οποίο αναφερόταν ο υπουργός, συμμετέχουν συνολικά 70 επιχειρήσεις, 36 πανεπιστημιακά εργαστήρια και ινστιτούτα ηλεκτρονικής από όλη την Ελλάδα και προσέξτε, μόνο 3 ερευνητικά τμήματα πολυεθνικών εταιρειών, δηλαδή σε αναλογία 3/36.

Στη συνέχεια, επιδιώκοντας τη γενίκευση του μοντέλου αυτού των clusters και σε περισσότερα θεματικά πεδία, φαίνεται καθαρά ότι η μόνη μεταφορά γνώσης που αντιλαμβάνεται ο υπουργός είναι αυτή που αφορά μόνο στις επιχειρήσεις, εκμηδενίζοντας οποιαδήποτε άλλη και μερικεύοντας την κοινωνία σε ένα ελάχιστο τμήμα της μόνο.

Η νέα γνώση που παράγει η έρευνα οφείλει να διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία, η οποία είναι κάτι παραπάνω από την οικονομία. Η γνώση αυτή είναι ελεύθερη και στη διάθεση του καθενός τολμηρού να την αξιοποιήσει κατά το δοκούν. Η ελεύθερη και ακηδεμόνευτη έρευνα έδωσε όλες τις μεγάλες ανακαλύψεις, όπως το transistor και το laser, για ν’ αναφερθούμε σε δυο από τις πιο σημαντικές. Αντίθετα, η στοχευμένη έρευνα ουδόλως παράγει καινούργια γνώση, παρά μόνον εφαρμογές πάνω σε χιλιοπατημένα μονοπάτια. Με τον τρόπο λοιπόν αυτό μπορεί να γίνεται οικονομικά αποτελεσματική, γιατί το διακύβευμα είναι μικρό, αλλά παράλληλα αποτελεί και φραγμό στο να ανοιχτούν καινούργιοι δρόμοι. Μόνο κοντόφθαλμες κοινωνίες σκέφτονται και λειτουργούν με τον τρόπο αυτό.

Η κορύφωση όμως της ξετσιπωσιάς και της ποταπότητας έρχεται λιγάκι παρακάτω όταν μέσα στο παραλήρημα των οραματισμών για τη δημιουργία βιοτεχνολογικών πάρκων, προβάλει ως στόχο «...την παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων σε διαφορετικές μεγάλες καταναλωτικές ομάδες, όπως αυτές των νεφροπαθών, διαβητικών, ηλικιωμένων, καρκινοπαθών, εγκύων...» οι οποίοι και θα συμβάλουν (ΝΑΙ μα τω Θεώ) στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μετά από αυτό νομίζω ότι πρέπει να σταματήσω από σεβασμό και μόνο προς τους ανθρώπους που ποδοπατά.

Ναι αγαπητοί καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικοί και λοιποί αναξιοπαθούντες, δεν είστε τίποτε άλλο παρά εύρωστοι καταναλωτές προϊόντων υγείας, βιοτεχνολογίας, κ.λ.π., είστε εσείς το μέλλον της χώρας, είστε εσείς αυτοί που τρέφετε τα όρνια που σας ξεσκίζουν, είστε σεις αυτοί που δίνετε ψωμί σ’ ό,τι πιο σάπιο ανδρώνεται σ’ αυτή η χώρα, είστε εσείς αυτοί που με τις λιωμένες απο την αρρώστια σάρκες και την αξιοπρέπειά σας στο ναδίρ, δίνετε την ευκαιρία σε κάποιους ανόητους να οραματίζονται το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ζήτω οι καρκινοπαθείς καταναλωτές!


Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι από τo citypress-gr 1/10/2008

42 σχόλια:

Swell είπε...

Καλησπέρα Cynical, τί άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς από άθλιους πολιτικούς, που το μόνο προσόν τους, είναι η γωνία που καταφέρνουν να σκύβουν τη μέση τους στην Αγία Οικογένεια;

Tyler Durden είπε...

όλη η αθλιότητα του σύγχρονου καπιταλισμου διατυπωμένη σε αυτή την ανακοίνωση.

Odyssey είπε...

Τα clusters, υποτίθεται, ότι φτιάχτηκαν για να ενισχύσουν τις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω συμπράξεων. Θα άξιζε να αναφέρεις μερικά ονόματα αυτών των συνεργαζόμενων εταιρειών, για να δούμε πόσο μικρές είναι.
Αυτό είναι ελληνική διαστροφή. Μια εταιριοκρατικής τάξης πραγμάτων, που είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ, εξασφαλίζουν, χάρις στις εκλεκτικές συγγένειες, κάθε είδους προνόμιο και το αντίστοιχο χρήμα.
Σ' αυτό και σ' άλλα πολλά, χρωστάμε τη ραγδαία εξέλιξη της ελληνικής ανταγωνιστικότητας στους διεθνείς πίνακες που τη μετράνε. Δε νομίζω να υπάρχει άλλη χώρα, που να κατρακυλά πιο γρήγορα. Και μέλλον, χωρίς επανάσταση, δεν υπάρχει.
(Έχω τραυματικές εμπειρίες, από το πως διαχειρίζονται οι τραγικές κυβερνήσεις των εκπροσώπων ΜΑΣ, τα κοινοτικά κοντύλια).
Κάποιοι κλαψουρίζουν στα καφενεία και τα βλογς και μετά τους ψηφίζουν.
Καλύτερα ζητιάνος...

Greek Rider είπε...

Cynical καλησπέρα.

Θυμίζω ότι ο Χατζηδάκης είναι υπουργός "ανάπτυξης".

Όπως είναι γνωστό, ανάπτυξη σήμερα σημαίνει μόνο ό,τι παράγει χρηματικό κέρδος και μόνο αυτό. Δεν εννοούν ανάπτυξη του πνευματικού κεφαλαίου της χώρας ή κάτι παρόμοιο. Ανάπτυξη=ΚΕΡΔΟΣ.

Το κέρδος είναι ο κοινός παρανομαστής της ηθικής, της ευημερίας, της πολιτικής, της επιστήμης, και της κάθε στρατηγικής.

Σύμφωνα με την παραπάνω "αναπτυξιακή" λογική του νεοφιλελευθερισμού που υιοθετείται απαρέγκλιτα τουλάχιστον από ΟΛΑ τα κόμματα εξουσίας, όπου δεν υπάρχει κέρδος υπάρχουν μόνο τεμπέληδες, ανίκανοι ή αριστεροί...

Είναι αυτονόητο για τους νεοφιλελεύθερους ότι όλοι θα ζούνε μόνο για το χρηματικό κέρδος και έτσι θα κρίνονται.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ιατρικοί ασθενείς είναι κάτι σαν τα ATMs για τις εταιρείες.

Γι' αυτό λέω πολύ συχνά ότι αν κάποιος θέλει να κερδίσει πολλά χρήματα αυτό είναι εύκολο στην εποχή μας. Αρκεί όπως λες να βλέπει, σαν τον Υπουργό, τους καρκινοπαθείς ως καταναλωτές.

Τα Χρήματα και το κέρδος βγαίνουν εύκολα, όμως η πραγματική πρόοδος και η πραγματική ανάπτυξη (ατομική/κοινωνική) έρχονται πραγματικά δύσκολα.

Ανώνυμος είπε...

Η κοινωνική αναλγησία σε όλο της το μεγαλείο.

ELvA είπε...

Γεια σου cynical,

Δεν μου κανουν καθολου εντυπωση αυτα αφου οι ντιρεκτιβες που δινονται απο ΕΕ μιλουν καθαρα για υπαγωγή των ερευνητικών κέντρων, και εν μέρει των πανεπιστημίων στην υπηρεσία των εταιριών. Αυτο μου μου κανει εντυπωση ειναι ΠΩΣ υπαρχουν ακομη ατομα που παρ ολα αυτα (αν ενημερωνονται βεβαια!) τους ψηφιζουν! :(

cynical είπε...

Οδυσσεα
κοιταξε εδω για εταιριες που χρηματοδοτουνται απο ΥΠΑΝ:

http://www.corallia.org/gr/
clusters/Corallia-MicroInnoEcoGR.pdf

και στην αριστερη στηλη του

http://www.corallia.org/gr/
clusters/cluster01.html

Το cluster ονομαζεται "corallia" kai εδρευει στο Μαρουσι.

cynical είπε...

καλησπερα @swell,

το οπλο στη φωτο μαρτυραει τις κρητικες συγγενειες.

cynical είπε...

καλησπερα @Tyler,

αυτους στο χωριο μου τους λεμε πορωμένους. Ξεχασε να πει, πώς οι καρκινοπαθεις ανεβαζουν και το ΑΕΠ.

cynical είπε...

και τους καρκινοπαθεις βρε @Rider σαν μοχλό ανάπτυξης;

Εχουν ξεφυγει Rider. Εχουν περασει τη γραμμη. Εχουν πια αφηνιάσει και δεν μπορουν ουτε προσχηματα να κρατησουν.

Αφου δεν μπορουν να καταλαβουν τη νεα γνωση, κανουν σαν να μην υπαρχει. Μονο προιοντα μπορουν να καταλαβουν Και αν γυαλιζουν, τοσο το καλυτερο.

cynical είπε...

γεια σου Ανωνυμε,
η αναλγησια ειναι ένας παρα πολυ ηπιος χαρακτηρισμος!

cynical είπε...

Γεια σου Elva,

αν σκεφτεις τις τοσες δεκαετιες πλυσης εγκεφαλου ότι ολα ειναι οικονομια, ολα μετρανε σαν αποτελεσματικοτητα, ανταγωνιστικοτητα, κερδος και χρημα, οτι η κοινωνια δεν θα πρεπει να συντηρει τιποτε αλλο απο αυτο που φερνει ζεστο χρημα, κ.λ.π.,

αν σκεφτεις οτι τοσοι νεοι ανθρωποι στην παραγωγη μεγαλωσαν με αυτα τα δογματα,

δεν ειναι να απορεις πως ο κοσμος εχει μαθει να σκεφτεται με αυτο τον τροπο και φυσικα να τους ψηφιζει.

Γ.Θ. είπε...

Κρίμα στο επίθετο που φέρει...το άτομο...

Ανώνυμος είπε...

Κάτι για έρευνα υψηλού ρίσκου άκουσε ο ΥΠ(υπαν)ΑΝ;

Υπάρχει βιομηχανία εδώ που θα χρηματοδοτήσει τέτοια έρευνα;

Αλλά τι να περιμένει κανείς από ένα ακόμη άπληστο (για προσωπική προβολή) Golden Boy, σαν αυτά που καταστρέψανε την οικονομία χωρών τους τελευταίους μήνες; Ήλθε φαίνεται και η ώρα της έρευνας στην Ελλάδα.


ΕΕΕ

Ανώνυμος είπε...

Μήπως πρέπει να στείλουμε τον κ. ΥΠ(υπαν)ΑΝ, παρέα με τον ΓΓΕΤ του στην Φιλανδία για μιά ταχύρυθμη εκπαίδευση σε θέματα έρευνας, τεχνολογίας και πραγματικής ανάπτυξης;
Θυμίζω ότι η Φιλ. είναι πολύ μικρότερη χώρα από εμάς σαν πληθυσμός και έχει την ΝΟΚΙΑ που έχει κατακυριεύσει τον κόσμο.
ΕΕΕ

S G είπε...

η αληθεια ειναι οτι δεν καταλαβα ποιο ειναι το προβλημα σου με τα clusters.

Και βεβαια αυτο που λες στο τελος περι κακρινοπαθων ειναι πραγματικο αλμα που δεν στηριζεται πουθενα. Η Ελλαδα σημερα δεν παραγει αξιολογη ερευνα στα φαρμακευτικα. Αν τα πανεπιστημια μας σε συνεργασια με επιχειρησεις καταφερουν να το αλλαξουν αυτο και να προσφερουν εστω ενα χρησιμο φαρμακο κερδσμενοι βγαινουν ολοι, απο τους ερευνητες μεχρι τους ασθενεις. Ειλικρινα δεν καταλαβαινω τι προβλημα μπορει να εχεις με αυτο.

"Αντίθετα, η στοχευμένη έρευνα ουδόλως παράγει καινούργια γνώση, παρά μόνον εφαρμογές πάνω σε χιλιοπατημένα μονοπάτια. "

αυτο ειναι ασυναρτησια πρωτου μεγεθους, με ολον τον σεβασμο. Οι τηλεορασεις και οι υπολογιστες που χρησιμοποιειτε, τα κινητα, τα ipod/iphone κτλ ειναι ολα προϊοντα απολυτα στοχευμενης ερευνας. Οπως ειναι και σχεδον ολα τα φαρμακα που παιρνετε, απο την ασπιρινη μεχρι το βιαγκρα, τα μηχανηματα στα νοσοκομεια κτλ

Greek Rider είπε...

http://physlib1.physics.auth.gr/

cynical είπε...

Αγαπητε SG
παρασερνεις την κουβεντα περα απο εκει που την εχω εστιασει.

Δεν εστιασα στα clusters , την ελληνικη τους version για να εξηγούμαστε, διοτι δεν εχω στοιχεια στα χερια μου. Αν ειχα θα εγραφα οχι για την αξια τους αλλα για το πώς ειναι δομημενα και για το πώς μοιραζονται τα χρηματα.

Ειναι πεποιθηση μου οτι τα ερευνητικα κεντρα πρεπει να δρουν ανεξαρτητα και οχι να εντασσονται στα συμφεροντα των επιχειρησεων. Η βασικη ερευνα ειναι μια δραστηριοτητα μακροπροθεσμης αναπτυξης και φυσικα κοστιζει, διοτι μπορει να αποδωσει μπορει και οχι. Δεν αποτιμαται με κριτηρια βραχυπροθεσμες αποτελεσματικοτητας. Οι επιχειρησεις ειναι ελευθερες να συνενωθουν και να ανπτυξουν τις δικες τους ερευνητικες μοναδες και να ερευνησουν ο,τι θελουν. Δεν μπορουν να δεσμευουν κοινωνικους πορους για τις δικες τους στενες σκοπιμοτητες. Ειναι θεματα ηθικης ταξεως. Δεν μπορει το κρατος να προκηρυσσει προγραμματα στα οποια να θετει σαν ορο για την εγγριση τους τη συμμετοχη επιχειρησεων και τελικο προιον. Πιστευω να καταλαβαινεις τη διαφορά.

Παρα ταυτα, στο συγκεκριμενο ποστ εξεφρασα την οργη μου για το λεκτικο ατοπημα , που δεν ειναι εκ παραδρομης, παρα εκφραζει την κυριαρχη σταση που εξομοιωνει πολιτες-ανθρωπους και εδω (για πρώτη φορα) ασθενεις, με καταναλωτες - πελατες.
Για την αναγωγη ολων των ανθρωπινων ιδιοτητων σε μια και μοναδικη, αυτη του καταναλωτη-πελατη εχω γραψει αρκετες φορες ειδικα για την αντιμετωπιση ως τετοιων των φοιτητων.

Οσο για τα ipod/iphone δεν ειναι παρα εφαρμογες πολυ πρωταρχικων ανακαλυψεων που συνεβησαν απο ανθρωπους που ηταν ελευθεροι να πειραματιζονται και να "παιζουν".

Για τις φαρμακοβιομηχανιες + πανεπιστημια εχω γραψει τρις.

cynical είπε...

Γεια σου Ντελαλη,
Νομιζω οτι ο αείμνηστος το εγραφε με -ιωτα στο τελος.

cynical είπε...

Το link που εδωσε σε σχολιο ο @Rider

οδηγει σε site του συνδεσμου ελληνικων βιβλιοθηκων για τη διακοπη των συνδρομων 9,000 τιτλων

Δειτε το:
http://physlib1.physics.auth.gr/


Ημερομηνία εκκίνησης της διαδικασίας: Ιούνιος 19, 2009


ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
ΣΕ 9.000 ΤΙΤΛΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β./HEAL-Link) σας πληροφορεί ότι, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Υπουργείου, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες χρηματοδότησης της οριζόντιας δράσης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών συμπεριλαμβανομένων των συνδρομών στα ηλεκτρονικά περιοδικά για την τριετία 2009-2011. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι η διακοπή της πρόσβασης των Ελληνικών Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας σε περισσότερους από 9.000 τίτλους επιστημονικών ηλεκτρονικών περιοδικών.

---Στο ιδιο site μπορειτε να υπογραψετε ζητωντας επαναληψη της χρηματοδοτησης.

cynical είπε...

Καλημερα ΕΕΕ,

πραγματικα δεν ξερω πώς αναπτυχθηκε η ΝΟΚΙΑ και τι πρεσβευει το φιλανδικο μοντελο και τι κοινωνικες επιπτωσεις εχει. Αλλα αν αξιζει, να τον στειλουμε τον ΥΠΑΝ, φυσικα και πρωτη θεση.

S G είπε...

"Οσο για τα ipod/iphone δεν ειναι παρα εφαρμογες πολυ πρωταρχικων ανακαλυψεων"

εχεις ιδεα τι εσοδα εχει η apple απο αυτα? αν ειναι "απλες εφαρμογες" πως και δεν τις σκαρφιστηκαμε και μεις να γινουμε δισεκατομμυριουχοι?

"Ειναι πεποιθηση μου οτι τα ερευνητικα κεντρα πρεπει να δρουν ανεξαρτητα και οχι να εντασσονται στα συμφεροντα των επιχειρησεων."

και η βασικη ερευνα εχει νοημα, και η συνεργασια με επιχειρησεις. Οποιος ζητα ολη η ερευνα να εχει αμεσο πρακτικο οφελος προφανως κανει λαθος, οποιος ομως ζηταει καθε ερευνητης που πληρωνεται απο το κρατος να αποφευγει τις πρακτικες εφαρμογες και σχεσεις με επιχειρησεις επισης κανει ενα πολυ βαρυ λαθος. Αν μια επιχειρηση εχει ορεξη να ριξει μεγαλα κεφαλαια να στηριξει ενα εργαστηριο, με ανταλλαγμα καποιες συγκεκριμενες εφαρμογες, μονο οφελος βλεπω για ολες τις πλευρες.

τελος το ατοπημα για το οποιο μιλας δεν το βλεπω, απο την μερια μιας φαρμακευτικης οποιος αγοραζει φαρμακα ειναι καταναλωτης. Ειλικρινα δεν καταλαβαινω γιατι χρειαζεται ολη αυτη η φορτιση των λεξεων, ποιος ειπε οτι η λεξη καταναλωτης ειναι κακη? Το φαγητο ειναι προϋποθεση για να επιζουμε, αλλα αυτοι που μας το προσφερουν το προσφερουν επειδη ειμαστε καταναλωτες για την επιχειρηση τους. Ειναι κακο αυτο???

"αναγωγη ολων των ανθρωπινων ιδιοτητων σε μια και μοναδικη, αυτη του καταναλωτη-πελατη "

για ονομα του θεου, αυτο το συμπερασμα εβγαλες απο μια φραση?

S G είπε...

και επειδη καποιος ανεφερε την ΝΟΚΙΑ, λετε στην Φινλανδια να απαγορευουν στους ερευνητες ΑΕΙ καθε σχεση με ιδιωτικες επιχειρησεις?

akrat είπε...

.... καλή

Ανώνυμος είπε...

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για την σχέση επιχειρήσεων με τα ΕΚ και μάλλον τα μπερδέψαμε τα πράγματα, η γνώμη μου είναι η παρακάτω:

Σε όλα τα σοβαρά μέρη του κόσμου, μία επιχείρηση "στέκεται" μόνη της, χωρίς οικονομικές "τσόντες" από το κράτος. Αλλιώς κλείνει. Ούτε οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τα λάθη αποτυχημένων επιχειρηματιών.

Βέβαια ο πρώτος διδάξας ήταν ο Ανδρέας Παπ. που "κοινωνικοποίησε" αποτυχημένες επιχειρήσεις και φόρτωσε τα χρέη τους στον ελληνικό λαό. Και μετά ήλθε η επιδρομή των πράσινων συνδικαλιστών σε αυτές. Αλλά αυτό είναι μια άλλη αμαρτωλή ιστορία.

Γυρίζοντας στα ΕΚ, είναι παγκόσμια πρωτοτυπία η Ελλάδα να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις μέσω των συνεργασιών τους με τα ΕΚ και αυτό να το βαφτίζει χρηματοδότηση των ΕΚ.

Αντίθετα,η διεθνής προκτική είναι η ίδρυση spin-off εταιρειών ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΕΚ, που υλοποιούν τα ερευνητικά αποτελέσματα των ΕΚ και συνήθως επανδρώνονται στο αρχικό στάδιο από επιστήμονες που περάσαν από τα ΕΚ. Πουθενά δεν γίνεται η δια της βίας και οικονομικών εκβιασμών η "σύνδεση έρευνας και παραγωγής" (τι ωραία καραμέλα!) όπως γίνεται εδώ. Πότε η πολιτική ηγεσία θα σοβαρευτεί στην χώρα μας;

Βεβαίως πρέπει να δεχτούμε ότι ο γνώμονας σε μία επιχείρηση είναι το κέρδος, αλλιώς δεν στέκεται στον ανταγωνισμό. Σε ένα ερευνητικό κέντρο ο γνώμονας θα πρέπει να είναι αξιόλογη, αξιόπιστη και ποιοτική έρευνα. Οι συνεργασίες με τις επιχειρήσεις θα προκύψουν μόνες τους.

Τέλος, ο διαχωρισμός της έρευνας σε βασική, εφαρμοσμένη κλπ. είναι τουλάχιστον ανόητος (η βασική έρευνα σήμερα είναι η εφαρμοσμένη του αύριο). Ποιό σημαντικό πάντως είναι να οριοθετήσουμε την έρευνα από την απλή "παροχή υπηρεσιών" την οποία πολλοί "ερευνητές" χρησιμοποίησαν για να κάνουν καρριέρα!

ΕΕΕ

Xavier είπε...

Έπεσα από τα σύννεφα...

Greek Rider είπε...

@cynical σε ό,τι αφορά τη διακοπή πρόσβασης στα 9000 επιστημονικά περιοδικά, αυτά χρηματοδοτούνταν από το ΕΣΠΑ. Αποφάσισαν όμως από το υπουργείο να κατευθύνουν το ποσό αυτό σε άλλες ανάγκες (από ότι ξέρω)...

Πάντοτε οι πραγματικοί συντηρητικοί είχαν κακές σχέσεις με την έρευνα και τους ερευνητές οι οποίοι ήταν πηγή κακού.

Σήμερα αυτός ο συντηρητισμός έχει εκσυγχρονιστεί και καλύπτεται από το δόγμα της αγοράς που νομιμοποιεί όλες τις ανωμαλίες, από τα ναρκωτικά και τις ανήλικες πόρνες της Σοφοκλέους μέχρι την κατάργηση ερευνητικών ινστιτούτων από ηλίθιους πολιτικούς και χαρτογιακάδες. Αν κινείται το εμπόριο γίνονται τα στραβά μάτια, αν όμως δεν κινείται το εμπόριο λαμβάνονται Χατζηδάκια μέτρα...

Εκτός από τον Καραμανλή στην Ελλάδα και τον θλιβερό του περίγυρο, αυτό που έγινε (και με τα περιοδικά και με τα ερευνητικά κέντρα) θα μπορούσε να το κάνει μόνο ο Μπους και ο δικός του επίσης θλιβερός υπερ-συντηρητικός περίγυρος από παρατρεχάμενους και λόμπι με μεγάλες οικονομικές πλάτες που έχουν πλημμυρίσει όλο τον κόσμο για να υπερασπιστούν τις ιδέες τους και να μας πείσουν ότι το μαύρο είναι άσπρο...

Ανώνυμος είπε...

SG : Μια απορία έχω. Ας υποθέσουμε ότι ένας καρκινοπαθής δεν μπορεί οικονομικά να αγοράσει τα απαραίτητα φάρμακα ή δεν αντέχει οικονομικά να κάνει την θεραπεία του. Με τη λογική σου, όντας κακός καταναλωτής/άφρων/τεμπέλης/αριστερός θα πρέπει να ψοφήσει, έτσι δεν είναι;

S G είπε...

ανωνυμε αν μου δειξεις απο που προκυπτει το συμπερασμα σου θα ημουν υποχρεος. Που ειπα εγω οτι πρεπει καποιος να ψοφησει? Αυτο που λεω ειναι οτι δουλεια της φαρμακευτικης ειναι να πουλαει φαρμακα, οχι να τα χαριζει.

Αλλωστε αυτο που λες ισχυει και για το φαγητο που ειναι ακομα πιο απαραιτητο για την επιβιωση μας. Φταινε τα ΜακΝτοναλντς ή ο φουρνος της γειτονιας για καθε αστεγο που δεν εχει να φαει?

ας σταματησουμε να μπλεκουμε τα πραγματα. Η περιθαλψη ειναι υποχρεωση του κρατους, δεν ειναι υποχρεωση ομως των φαρμακευτικων να δινουν δωρεαν τα φαρμακα τους!! (η περιπτωση φτωχων χωρών να παραγουν φαρμακα με ειδικη [δωρεαν] αδεια απο τις φαρμακευτικες ειναι διαφορετικη και ειμαι οπωσδηποτε υπερ του να βρει ο ΟΗΕ μια λυση στο θεμα οπως προσπαθει ηδη)

greek rider αναθεμα κιαν ξερω τι σχεση εχει ο Μπους με την συζητηση. Στις ΗΠΑ παρεπιμπτοντως η ερευνα χρηματοδοτειται με τεραστια κεφαλαια, ακομα και επι Μπους, πολυ μεγαλυτερα απο αυτα που ριχνει ξερω γω η Γερμανια ή καποια σοσιαλιστικη χωρα της αρεσκειας σου.

Greek Rider είπε...

Cynical επίσης να συμπληρώσω, προς επιβεβαίωση του όρου "καρκινοπαθείς καταναλωτές", το παρακάτω άρθρο:

http://www.newyorker.com/reporting/2009/06/01/090601fa_fact_gawande

Ακόμη και οι υπερκαπιταλιστικές ΗΠΑ μερικές φορές καταλαβαίνουν τα λάθη τους, ίσως επειδή, όπως συχνά λέω, διαθέτουν αυξημένες δόσεις ρεαλισμού.

Εκτός βέβαια από τα πληρωμένα λόμπι που σκέφτονται χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και τους φανατικούς.

cynical είπε...

@SG,

χαιρομαι που και συ βλεπεις την αναγκη να διατηρηθει η βασικη ερευνα. Ο λογος που αντιδρω ειναι οτι την τελευταια δεκαετια υπαρχει μια συστηματικη και επιταχυνομενη μετατοπιση προς χρηματοδοτηση ερευνητικων δραστηριοτητων που ενδιαφερουν την αναπτυξη των εταιριων και μονο.

Οι τελευταιες δεν ειναι η πρωτη φορα που απομυζουν το κρατος, και ουτε συμβαινει αυτο μονο στην ελλαδα. Αυτη την αδηφαγα τους επεκταση σε χωρους που και καταστατικα δεν τους ανηκουν, στηλιτευω και κατακρινω.

Απο τη διαπλοκη επιχειρησεων/πανεπιστημιων κερδισμενες βγαινουν οι εταιριες και οχι η κοινωνια, για το λογο ότι οι πατεντες που προκυπτουν απο αυτες τις συνεργασιες βγαινουν στο ονομα των εταιριων κατα 99,99%. Αν κανεις μια αναγωγη στις big pharma, ευκολα βλεπεις που καταληγουν τα δημοσια κονδυλια και ποιος επωφελειται. Παντως οχι η κοινωνια. Μια πατεντα στα χερια εταιριων, καταλαβαινουμε ολοι τι σημαινει.

θα πρέπει να επιχειρηματολογησω για να σε πεισω ότι η συμπύκνωση της ουσιας του ανθρωπου σε αυτη του καταναλωτη αποτελει ύβρη; Ιδιως οταν αυτος ο ανθρωπος ειναι σοβαρα πάσχων;

Βρε SG δεν μπορεις να ορθολογικοποιεις τα παντα. Οι λεξεις εχουν ποιοτητες και ειναι φορτισμενες με συμπαραδηλωσεις που δεν βρισκονται στα λεξικα, αλλα τις νοιωθεις. Μερικα πραγματα μπορει να ειναι σωστα, αλλα ειναι ανήθικα...

cynical είπε...

@greek rider,
καλημερα,

το κοιταξα στο περιπου το αρθρο για την υγεια.(ειναι πολυ μεγαλο!!). Και ο τελευταιος economist εχει ολοκληρο αφιερωμα γιατι η υγεια ειναι ακριβη στην Αμερικη.

οσο για τις επιχειρησεις εχουν απλωσει παρα πολυ τα χερια τους τα τελευταια χρονια σε δημοσιους πορους, εκβιαζοντας στο ονομα της αναπτυξης. Δυστυχως ειναι ιδιον της μετεξελιξης της Δημοκρατιας στην εποχη του νεοφιλελευθερισμου η μεγαλη διαπλοκη της πολιτικης με τοις επιχειρησεις. Ο,τι κενο αφησε η συρρικνωση της εργατικης ταξης, ηρθαν και το οικειοποιηθηκαν.,

S G είπε...

"θα πρέπει να επιχειρηματολογησω για να σε πεισω ότι η συμπύκνωση της ουσιας του ανθρωπου σε αυτη του καταναλωτη αποτελει ύβρη;"

μα ποτε ειπε κανεις κατι τετοιο?? Το οτι οι λεξεις ειναι φορτισμενες με καποιο νοημα σε καποιους κυκλους στην Ελλαδα ειναι νομιζω προβλημα των κυκλων οχι των λεξεων. Η λεξη καταναλωτης εχει ακριβες και ουδετερο νοημα, ας ξεκολλησουμε λοιπον και ας την βλεπουμε ετσι (οπως και αρκετες αλλες που εχουν κακοχρωματιστει ποιος ξερει για ποιον λογο).

"Απο τη διαπλοκη επιχειρησεων/πανεπιστημιων κερδισμενες βγαινουν οι εταιριες και οχι η κοινωνια, για το λογο ότι οι πατεντες που προκυπτουν απο αυτες τις συνεργασιες βγαινουν στο ονομα των εταιριων κατα 99,99%."

που ναρχισω που να τελειωσω. Διαπλοκη λες την συνεργασια επιχειρησεων ΑΕΙ? Και κερδισμενη λεει δεν βγαινει η κοινωνια? Γιατι η επιχειρηση σε ποιον ανηκει? σε εξωγηινους? Δεν εχει μετοχους, εργαζομενους, πελατες που οφελουνται απο ενα καλο προϊον που θα βγει απο την συνεργασια?

ειλικρινα δεν καταλαβαινω αυτην την αποστροφη στο επιχειρειν. Δεν μιλαμε εδω για λέρες που πανε να αναδιανειμουν υπαρχοντες πορους αλλα για επιχειρησεις που θελουν να συνεργαστουν με ερευνητες, να παραγουν κατι νεο και χρησιμο! Υπαρχει υγιεστερη επιχειρηματικοτητα απο αυτην?

"Αν κανεις μια αναγωγη στις big pharma, ευκολα βλεπεις που καταληγουν τα δημοσια κονδυλια και ποιος επωφελειται."

για ποιο πραγμα μιλας ακριβως, πως τρωνε οι φαρμακευτικες δημοσια ερευνητικα κονδυλια?

Alexandros είπε...

Έγραφα στο ποστ μου "ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ" :

"Η σχέση τεχνολογίας-επιστήμης είναι αμφίδρομη. Η μία τροφοδοτεί την άλλη και η μία δίνει ώθηση στην άλλη. Χωρίς την επιστήμη δεν μπορεί να υπάρχει ανεπτυγμένη τεχνολογία και χωρίς την τεχνολογία δεν μπορεί να εκτοξευτεί η επιστήμη.
Δίνω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Μέχρι τον 16ο αιώνα οι άνθρωποι φορούσαν φακούς οράσεως κατασκευασμένους από χαλαζία. Η τεχνολογία της υαλουργίας είχε αρχίσει να αναπτύσσεται και η κατεργασία του γυαλιού έδωσε στην ανθρωπότητα τα γυαλιά οράσεως. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην πορεία σε κάτι ακόμα μεγαλύτερο και πιο σημαντικό. Στην κατασκευή του τηλεσκόπιου και του μικροσκόπιου! Δεν νομίζω να χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση το πόσο σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις έγιναν με την χρήση των δύο προαναφερθέντων οργάνων."

Η τεχνολογία είναι κατά βάση επιχειρηματική, βιομηχανική και εταιρική υπόθεση. Δεν είναι τυχαίο που τις μεγάλες ανακαλύψεις τις κάνουν τα Αμερικάνικα, Ιαπωνικά και Γερμανικά κέντρα. Αν έχεις ακούσει καμία μεγάλη ανακάλυψη ή εφεύρεση των Κινέζων ή των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ θα ήθελα να την ακούσω. Επίσης θα περίμενα να ξέρεις ότι σχεδόν όλες οι μεγάλες ανακαλύψεις στο παρελθόν έγιναν είτε από πάμπλουτους επιστήμονες, είτε από επιστήμονες που έπαιρναν επιχορήγηση από αυτοκράτορες και βασιλιάδες, είτε από επιστήμονες που υποστηρίζονταν από εταιρίες. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες και επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Χωρίς λεφτά έρευνα γιοκ!
Η ιατρική έρευνα δεν διαφέρει σε τίποτα από τις άλλες. Μην μπερδεύουμε την έρευνα με την περίθαλψη. Η περίθαλψη είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει αν απολαμβάνουν όλοι. Ακόμα και οι ανασφάλιστοι. Την έρευνα όμως για ποιο λόγο να την επιχορηγεί το κράτος; Πότε ενεπλάκη το κράτος και είδαμε προκοπή; Πότε;

cynical είπε...

Γεια σου Αλέξανδρε,

η τεχνολογια δεν μπορει να υπάρξει χωρις τη βασικη και ελευθερη ερευνα. Η τελευταια ομως δεν χρηματοδοτειται ουτε απο τις επιχειρησεις, παρα μονον απο μερικες μεγαλες που μετριούνται στα δακτυλα, οπως παλια η IBM και τα Bell Labs, ούτε από το κρατος, διοτι θελει προιοντα. Γιαυτο βαζει τις επιχειρησεις να κονουν κουμαντο στα ερευνητικα κεντρα. Ουσιαστικα θέλει να χρηματοδοτει τις επιχειρησεις και μεσω αυτων και τα ερευνητικα κεντρα.
Αλλα γινεται ετσι δουλειά; Οσοι θελουν, ας το κανουν, αλλα η βασικη και ελευθερη ερευνα ειναι δουλεια της πολιτειας. Ειπαμε οτι παραγει γνωση που δεν παει προς μια μονο επιχειρηση που θα την δεσμευσει με μια πατεντα, αλλά προς καθε ενδιαφερομενο.

S G είπε...

"Οσοι θελουν, ας το κανουν, αλλα η βασικη και ελευθερη ερευνα ειναι δουλεια της πολιτειας."

γιαυτο τα σημαντικοτερα ερευνητικα ιδρυματα στον πλανητη ειναι ιδιωτικα (ΜΙΤ, Καλτεκ, Χαρβαρντ, Στανφορντ...)? ειλικρινα δεν καταλαβαινω αυτην την μανια σου.

cynical είπε...

@SG,

και συ βλέπω δεν πας πισω σε "μανία". Κατι τελευταιο για να μην το κουραζουμε αλλο. Το Harvard et al. εχουν κληροδοτηματα που τα χρηματοδοτουν και ειναι μη κερδοσκοπικα.
Εχεις ομως τσεκαρει ποση ερευνα σ' αυτα χρηματοδοτειται απο το NSF?

S G είπε...

"Το Harvard et al. εχουν κληροδοτηματα που τα χρηματοδοτουν και ειναι μη κερδοσκοπικα. "

δεν το αρνηθηκα. Εσυ ειπες ξεκαθαρα ομως οτι η ερευνα ειναι δουλεια της πολιτειας και εγω λεω ξεκαθαρα οτι και οι ιδιωτες μια χαρα μπορουν να χρηματοδοτουν και κανουν ερευνα.

"Εχεις ομως τσεκαρει ποση ερευνα σ' αυτα χρηματοδοτειται απο το NSF?"

μπολικη. ομως ουτε τους τα χαριζουν ουτε ειναι η μονη πηγη χρηματοδοτησης τους.

cynical είπε...

@SG

δεν βλεπεις οτι υπαρχει διαφορα μεταξυ "ιδιωτικου" και "ιδιωτικου";

Ειναι το ιδιο πραγμα ας πούμε, η κυρια Μπιχλιμπίδου, η οποία επειδη εκτος απο τις γατες της δεν εχει κανεναν αλλον στον κοσμο, αφηνει κληροδοτημα σε καποιο πανεπιστημιο για να την μακαριζουν τα παιδακια του κοσμου, και το ιδιο μια φαρμακευτικη που χρηματοδοτει ενα τμημα ιατρικης;

Αλλα για να μην επανερχομαστε στα ιδια και τα ιδια, πιστευω οτι οι εταιριες εχουν σηκωσει πολυ κεφαλι, οι κυβερνησεις τις κανακευουν και εκχωρουν καινουργιες αγορες που δεν ηταν πριν τετοιες, και οτι για το καλο της δημοκρατιας θα πρεπει να αλλαξει ο συσχετισμος δυναμεων μεσα στην κοινωνια...

S G είπε...

"δεν βλεπεις οτι υπαρχει διαφορα μεταξυ "ιδιωτικου" και "ιδιωτικου""

φυσικα, αλλα κανενα απο τα δυο δεν ειναι κρατικο. Και εσυ ειπες οτι "η βασικη και ελευθερη ερευνα ειναι δουλεια της πολιτειας", ενω απλα δεν ισχυει.

"οι εταιριες εχουν σηκωσει πολυ κεφαλι, οι κυβερνησεις τις κανακευουν και εκχωρουν καινουργιες αγορες που δεν ηταν πριν τετοιες"

ε αφου σηκωσαν κεφαλι ας τις κλεισουμε ολες και ας γινουμε σοβιετια. Το οτι καποιες αγορες ανοιγουν καλο ειναι. Το οτι ηταν κλειστες δεν σημαινει οτι πρεπει να παραμεινουν ετσι (συντηρητικοτατη σκεψη αν θςε την γνωμη μου).

Unknown είπε...

Είναι πολύ δύσκολο είν' η αλήθεια, άνθρωποι που έχουν μάθει να κινούνται σε ράγες, να κατανοήσουν το τρισδιάστατο (και ίσως όχι μόνο;) του σύμπαντος.

cynical είπε...

Γεια σου @Darthiir the abban,

εντελώς κουρντισμενος ο Χ, να τα βλεπει ολα σαν αγορα.