Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Ο Νοικοκύρης Χατζηδάκ-Αφέντης: (Η Διάλυση της Έρευνας)


Στις 3 Ιουνίου, ημέρα Τετάρτη και λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ), out of the blue, ανακοίνωση, στην ουσία φετφάς, σύμφωνα με την οποία ο Αγιατολάχ Χατζηδάκης απεφάσιζε για λόγους οικονομίας, αλλά κυρίως λόγω στριγμώματος να αποδείξει στους ψηφοφόρους ότι η Κυβέρνηση ακόμα κι όταν καταποντίζεται μεριμνά και παράγει έργο, απεφάσιζε ξαναλέω, να προβεί στη γνωστική και χωροταξική αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού της χώρας. Και όχι μόνο.

Μαζί λοιπόν με την κατάργηση ενός αριθμού εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΑΝ, τη συγχώνευση των Λαϊκών Αγορών της Αθήνας-Πειραιά και Μαγαδασκάρης, και τη συγχώνευση του ελληνικού κέντρου Γούνας με αυτό του Καναδά, στο ίδιο ακριβώς κείμενο αποφάσιζε τη διάλυση και το σκόρπισμα στους πέντε ανέμους μιας σειράς ιστορικών ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας με σκοπό τον επανακαθορισμό του ερευνητικού χάρτη.

Μιας λοιπόν και η Κυβέρνηση απεδείχθη, τότε που ήταν στα ντουζένια της, άκρως αποτελεσματική στην επιχείρηση «Επανίδρυση του Κράτους», η οποία χαιρετίστηκε με ιαχές θριάμβου από τα άνεργα κομματικά της στελέχη και τους άνεργους ψηφοφόρους της, τους οποίους ξοφλούσε με τον τρόπο αυτό για τη νομιμοφροσύνη τους, σήμερα, που πνέει τα λοίσθια, αποφασίζει ένα εξ ίσου «μεγαλειώδες» έργο, αυτό της «Επανίδρυσης της Έρευνας». Για την υστεροφημία που λένε, ρε ...γαμώτο!

Ας αρχίσουμε με το τι διαλύει: Στην ουσία, όλα τα ινστιτούτα της Αττικής.
1. Το Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Το παίρνει ο διάολος, τα μαζεύει και πάει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ).

2. Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών αφήνει κάτι τις πίσω του, κάποια δηλαδή ινστιτούτα, που εν καιρό θα τα πάρει κιαυτά ο διάολος για Σίνα μεριά, ενώ από τα υπόλοιπα άλλα τα μαζεύουν και φεύγουν για Δημόκριτο, άλλα για το Φλέμινγκ στη Βάρη, και άλλα σε ένα νέο κέντρο-φαντομά που μπορεί να είναι ακόμα στα χαρτιά , αλλά έχει ήδη όνομα, «Αθηνά» το λένε, οπότε και θεωρείται ότι υπάρχει.

3. Η ίδια κατάσταση και στον Δημόκριτο, άλλα έρχονται, άλλα φεύγουν.

3. Και στο Ινστιτούτο Φλέμιγκ το ίδιο.

4. Και το Αστεροσκοπείο το πιάνει η σκούπα, καταργώντας το, και άλλα για να μην μακρηγορώ.

Μια γιγαντιαία επιχείρηση δηλαδή, τού στυλ «μπες εσύ – βγες εσύ» που για να καταλάβετε δεν διαφέρει σε σύλληψη από το γνωστό μας «παιχνίδι με τις καρέκλες». Και ο Χατζηδάκης στο ρόλο του πρώτου βιολιτζή.

Το σκεπτικό του νοήμονος υπουργού είναι σύμφωνα με την πάγια γραμμή της Κυβέρνησης, το νοικοκύρεμα και η διασφάλιση των δημόσιων πόρων. Θα σας αποκαλύψω κι έναν άλλο λόγο στο τέλος, έτσι για να έχετε αγωνία. Ο δε στόχος της γιγαντιαίας αυτής επιχείρησης είναι να μειώσει, όπως γράφει και στην αρχή του φετφά, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των Ερευνητικών Ινστιτούτων από 192 σε 66, αγνοώντας φυσικά ότι εδώ, σε αντίθεση με τα χρυσοπληρωμένα ΔΣ των ΔΕΚΟ, τα μέλη είναι παντελώς άμισθα. Τόσα ξέρει τόσα λέει!

Ενώ λοιπόν ο υπουργός φρόντισε να μετρήσει με ακρίβεια των αριθμό των μελών των ήδη υπαρχόντων ΔΣ, παρέλειψε να μετρήσει το κόστος της συγχώνευσης/μετεγκατάστασης δεκάδων ινστιτούτων και εκατοντάδων ερευνητών, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων, σαν κάτι το ανάξιο λόγου. Πουθενά λοιπόν, δεν αναφέρεται σε αυτό.

Για να τον βοηθήσω όμως θα του αποκαλύψω ένα μονάχα νουμεράκι, (εν καιρώ έρχονται και άλλα), ότι μόνο η μετεγκατάσταση των εργαστηρίων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, θα κοστίσει γύρω στα 6,000,000 ευρώ, χώρια που απαιτούνται και νέες κτηριακές εγκαταστάσεις μερικών χιλιάδων τ.μ. (6,000 για την ακρίβεια). Σε ερώτηση του γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, (ΓΓΕΤ), πού θα βρεθούνε τα λεφτά, ο κ. Τσαλίδης απάντησε με τη γαλήνια σιγουριά του Καίσαρα ότι «τα λεφτά υπάρχουν». Μάλιστα κ. Παπανδρέου, που συνέχεια αναρωτιέστε «Πού πήγαν τα λεφτά!». Εδώ είναι λοιπόν τα λεφτά, καλά φυλαγμένα στο χρηματοκιβώτιο του ΥΠΑΝ για το καλό του τόπου και της Έρευνας!

Ο οικονόμος όμως Χατζηδάκης μαζί με την παρέα του αμέλησε να κάνει και κάτι άλλο, το οποίο σε μια δημοκρατική χώρα λογίζεται σαν σπουδαίο, και το οποίο ονομάζεται διάλογος, διαβούλευση, ή όπως διάολο αλλιώς το λένε. Ο αφέντης λοιπόν του ΥΠΑΝ παρέλειψε να έρθει σε επαφή, να ζητήσει τη γνώμη τους για κάτι που τους αφορά άμεσα και να ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς, όπως τους προέδρους των Ιδρυμάτων, τους οποίους, για να μην ξεχνιόμαστε, το ίδιο το υπουργείο τούς διόρισε όταν ο χαλίφης Καραμανλής επανίδρυε το κράτος, όπως επίσης και τα όργανα των ερευνητών και των εργαζομένων. Πλήρης απαξίωση και παράκαμψη, αγνοώντας φυσικά ο αλαζών, ότι αυτό κάποια μέρα θα του γυρίσει μπούμερανγκ.

Η συγχώνευση μετά μετεγκαταστάσεως, δεν είναι απλώς παίρνω την καρέκλα μου και τα βιβλία μου και αλλάζω δωμάτιο. Εργαστήρια και βαρύτατος εξοπλισμός δεκαετιών δεν μπαίνουν σε τρίκυκλο μαζί με τα στρώματα και τις καρέκλες και δεν μεταφέρονται σε μια νύχτα. Θέλουν χρόνο, θέλουν δουλειά, χρονοδιάγραμμα και κυρίως πλήρη και τεκμηριωμένη απάντηση στο ερώτημα του γιατί γίνονται όλα αυτά. Χώρια που σε κάθε συγχώνευση κάποιοι πέφτουν από το τρίκυκλο και χάνουν τη δουλειά τους. Α!, παρεμπιπτόντως, χάνονται και τα περιουσιακά στοιχεία , όπως κτήρια, των Ιδρυμάτων που μετακομίζουν.

Πού είναι το χρονοδιάγραμμα, κ. Χατζηδάκη και κ. Τσαλίδη (ΓΓΕΤ);
«Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα», απήντησε ο δεύτερος.

Ποια είναι η ανάλυση κόστους της μεταφοράς, κ. Χατζηδάκη και κ. Τσαλίδη;
«Δεν υπάρχει αυτό το είδος», απάντησε ευθαρσώς ο κ. Χατζηδάκης.

Ποια είναι τα οφέλη από τη συγχώνευση, ποιοτικά και οικονομικά;
«Καλά μαλάκες είστε, αφού δεν υπάρχει μελέτη και έκθεση εμπειρογνωμόνων, περιμένετε να σάς δώσω απάντηση; Γιατί; Χρειάζεται;».

Μα γιατί το κάνετε τότε κ. Χατζηδάκη;
«Είπαμε, για να δείξουμε ότι κάνουμε έργο και ότι φροντίζουμε να περιορίσουμε τις σπατάλες στο σπίτι μας στην Ελλάδα. Και ποιος σας είπε ότι η συγκατοίκηση είναι a priori κακό πράγμα;».

Μόνο γιαυτό;
«Ε, είναι και κάτι ωραία κτήρια-φιλέτο στο κέντρο της Αθήνας, Μεσογείων χαμηλά, και Βας. Κωνσταντίνου κέντρο (πίσω από Ρηγίλλης), που αν πάρετε τον πούλο, και μάς αδειάζει τη γωνιά το ΕΚΚΕ και το ΕΙΕ, θα μας μείνουνε ατόφια να τα φτιάξουμε να τα νοικοκυρέψουμε και να τα κάνουμε ξενοδοχεία για πουτάνες πολυτελείας. Καταλάβατε ζωντόβολα;».

Καταλάβαμε, καταλάβαμε!

Υ.Γ. Τα ερευνητικά ινστιτούτα, σε αντίθεση με τα πανεπιστήμια είναι τα μόνα που από το 1995 αξιολογούνται από διεθνείς επιστημονικές επιτροπές. Κάποια δε από αυτά έχουν αναδειχθεί σε κέντρα αριστείας, αν αυτό λέει κάτι. Η χρηματοδότηση της έρευνας γίνεται κατά κύριο λόγο από ανταγωνιστικά προγράμματα της ευρωπαϊκής ένωσης. Μόνο στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών αυτή τη στιγμή το ύψος των εξωτερικών χρηματοδοτήσεων ανέρχεται στα 30,000,000 ευρώ. Τα υπό διάλυση Ινστιτούτα (ΕΚΚΕ-ΕΙΕ-ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ) έχουν πενηντάχρονη παρουσία και έχουν αποκτήσει σημαντικές υποδομές για τις οποίες η παρούσα κυβέρνηση δεν φέρει καμιά ευθύνη.

Σαν νέοι Ηρόστρατοι λοιπόν αντί να οικοδομούν, καίνε! Άλλωστε και τώρα δεν κάνουν τίποτε παραπάνω από αυτά που ήδη έχουν αποδείξει οτι ξέρουν να κάνουν καλά και με συνέπεια. Α! και με υπευθυνότητα, προπαντός!

38 σχόλια:

kostis είπε...

Πες τα χρυσόστομη... Η έρευνα στην Ελλάδα ουσιαστικά βασίζεται στο μεράκι και την "τρέλα" των Ελλήνων επιστημόνων, που πολλές φορές παράγουν άμισθη εργασία (η πλειοψηφία των υποψήφων διδακτόρων επί παραδείγματι). Το κράτος, δε φτάνει που μας πετάει ένα ξεροκόμματο (0.7% του ΑΕΠ για την έρευνα) μας δημιουργεί και φοβερά προσκόμματα από πάνω, για να είναι σίγουρο ότι θα σβήσει κάθε δημιουργική σπίθα. Ούτε ψύλος στον κόρφο των ερευνητών σε αυτά τα ιδρύματα.

P.S. δειτε παρακάτω και ένα κατατοπιστικότατο άρθρο για άλλη μια κατάντια της ελληνικής κυβέρνησης, μια παγκόσμια πρωτοτυπία: Δεν πλήρωσαν τα subscriptions στους εκδότες επιστημονικών περιοδικών με αποτέλεσμα να έχουμε μείνει χωρίς πρόσβαση στα περιοδικά και συνέδρια της IEEE (κοινώς καλύτερα να αρχίσουμε τα μπάνια, γιατί έρευνα χωρίς βιβλιογραφικές αναφορές ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ).

http://thezocalo.blogspot.com/2009/06/blog-post_14.html

de profundis είπε...

Μην αναφέρετε τίποτα για φωτιές γιατί απο αρμοδιότητα του κ Χατζηαβάτη θα περάσετε στην αρμοδιότητα του κ Μαρκογιαννάκη ,και τότε ζήτω που καήκατε.

ΥΓ Ψάξτε και λίγο και εμημέρωστε μας τι θα γίνει με τα εργασικά δικαιώματα του προσωπικού .Αν για παράδειγμα διαλυθεί ο φορέας στον οποίο εργάζεστε και επομένως θα λυθεί η σύμβασή σας θα δικαιούστε αποζημίωση? Ο νέος φορέας θα υποχρεούται να υπογράψει σύμβαση μαζί σας? Σε περίπτωση που δεν έχετε αποζημιωθεί από τον παλαιό φορέα ο νέος φορέας θα αναγνωρίσει την προυπηρεσία σας ???

Εμένα εδώ μου φαίνεται οτι κρύβεται όλο το ζουμί και οχι στην μείωση των αμίσθων μελών των Δ.Σ .Δεν τους θεωρώ όλους αυτούς ανίκανους αλλά κουτοπόνηρους καιροσκόπους .

Η μόνη σας ελπίδα είναι να πείσετε τον Καρατζοφύρερ να σας υποστηρίξει ,τ΄τε οι άλλοι θα υπερθεματίσουν και θα σωθείτε(αστειευομαι βέβαια)

Greek Rider είπε...

cynical καλησπέρα, νομίζω ότι έχεις καταλάβει ότι η κυβέρνηση δρα όπως ο εχθρός που οπισθοχωρεί καίγοντας και καταστρέφοντας τις υποδομές..

Η στρατηγική τους είναι συνεπέστατη με την ιδεολογία τους και την ψυχοσύνθεσή τους. Ότι δεν μπορούν να το ελέγξουν απόλυτα το καταστρέφουν.

Επιπλέον σε άλλες περιπτώσεις ισχύει και η συνειδητή αδράνεια που θα τους επιτρέψει να πούνε: "εεε...αφού βλέπετε ότι δεν λειτουργεί θα το καταργήσουμε".

Είχα δει την ανακοίνωση με τα ερευνητικά ινστιτούτα και σε σκέφτηκα.

Swell είπε...

Ειδικά για το ΕΚΚΕ αγαπητή μου Cynical, δεν βλέπω το λόγο να μην καταργηθεί. Τα κοινωνικά προβλήματα έχουν πλέον εκλείψει. Ζούμε την απώτατη ευτυχία. Ή μήπως όχι;

Να ρωτήσω και κάτι: Αν σε επηρεάζει κι εσένα ο φετφάς του ντορόπαιδου, που θέλει να λέγεται και υπουργός, πράγμα που απεύχομαι, να υποθέσω ότι θα πίνουμε καφέ στας εξοχάς και παρά θιν αλός, πιο συχνά;

cynical είπε...

@Kostis καλημερα,

κοιτα να δεις απο πού βρηκαν να κόψουν κονδυλια και να κανουν οικονομια! Μιλαμε για ξεφτιλισμενους. Εχουν πει τοσα, μα τοσα ψεμματα, που ακομα και να εχουν καποιο δικαιο κανεις δεν τους εχει την ελάχιστη εμπιστοσυνη, οτι στο τελος θα κανουν αλλα, για αλλα. Ποιος δεχεται εγγυήσεις απο αφερεγγυους ανθρώπους; Ουδεις!!

cynical είπε...

@de profundis,
επισημως λενε οτι τα εργασιακα θα διασφαλιστουν.

Αλλα ποιος τους πιστευει πλεον; Κανεις επιπλεον δεν πιστευει οτι τους επιασε κανενας πονος για την ερευνα και την καλλιτερευση της. Αφου δεν εχουν καν σχεδιο. Οπως σε καθε περιπτωση, κατι αλλο πιο ευτελες θα εχουν στο μυαλο τους...

cynical είπε...

Ωραια η παρομοίωση @Rider,
με το καψιμο της γης!

Θεε μου ποσο επικίνδυνοι ειναι; Και δεν βγαίνει απο κανενος το μυαλο οτι το κανουν απο ιδιοτελεια και μονο.

cynical είπε...

Καλησπέρα @Swell,

το ΕΚΚΕ ειναι το μοναδικο Ινστιτουτο Κοινωνικων Ερευνων. Γιαυτο ειπαν να το ...συγκατοικήσουν!
Βρε αυτος ο Καρατζαφερης και εδω φωτιες έβαλε!
Και μεις θα συγκατοικησουμε, αλλα εντος οικιστικου ιστου, αν βρεθει βεβαια χωρος να μας υποδεχτει, πραγμα που δεν διαφαινεται.

Ανώνυμος είπε...

Εχω μιά ερώτηση, πολύ απλή, και ελπίζω να πάρω απάντηση, πολύ απλή επίσης, με ένα Ναι ή με ένα ΟΧΙ:

Κινδυνεύει η δική σου καρέκλα;

Να μάθουμε δηλαδή πόσο αμερόληπτος είναι ο φιλιππικός κατά της ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΗΣ συγχώνευσης των ιδρυμάτων αυτών.

cynical είπε...

Aνώνυμε Σχολιαστη

η δικη μου καρεκλα ειναι πολυθρόνα!!

Alexandros είπε...

Ο λόγος ύπαρξης των ερευνητικών κέντρων είναι η παραγωγή επιστημονικού έργου. Παράγουν έργο τα ιδρύματα αυτά; Και αν ναι, γιατί τότε όλοι οι νέοι και ταλαντούχοι ερευνητές φεύγουν για το εξωτερικό; Ή κάτι δεν πάει καλά ή κάνω λάθος και δεν φεύγουν οι περισσότεροι για το εξωτερικό.

Στέργιος είπε...

ΧΑ, ΧΑ, ΧΑ! Λέγε εσύ ότι το ΕΙΕ είναι κάτι καλό που διαφέρει και προσφέρει έργο και μετά περίμενε να μη το συνθλίψουν. Καλά βρε Cynical δεν έμαθες ακόμα σε ποια χώρα ζεις; Γίνεται να υπάρχει κάτι καλό και να το αφήνουν να χαλάει τη πιάτσα;

Εγώ πάντως είμαι υπέρ των ενοποιήσεων γενικώς! Μας φτάνει ένα ίδρυμα ερευνών δια πάσα νόσο. Από την αντοχή των υλικών μέχρι τα εκλογικά γκάλοπ και την ευεργετική επίδραση της ευωδιαστής αύρας της Ψυτάλλειας στην ανατροφή του γόνου του Σαρωνικού! Ακόμη απορώ πως δεν σας συγχώνευσε με το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή» και το «ΙΣΤΑΜΕ Α. Παπανδρέου». Αυτά γιατί τα άφησε έξω αφού είναι μέσα για μέσα σε όλα;

Εμένα με συναρπάζουν οι συγχωνεύσεις των ινστιτούτων στο ΕΛΚΕΔΕ και η συγχώνευση Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων με το Κέντρο Αργιλλομάζης, λάσπης δηλαδή που σε λάθος μεριά τη πετάνε…

Καλά, τα περισσότερα από αυτά αφού πρώτα τα απαξίωσαν κανονικά και τα μετέτρεψαν σε θέσεις διορισμένων στελεχών, μετά ανακάλυψαν ότι δεν… δουλεύουν! Γιατί μήπως δούλεψε η κυβέρνηση για να δουλέψουν και αυτά;

Ή μήπως κανένας από εδώ περιμένει να δουλέψουν συγχωνευμένα; Το μόνο πράγμα που δουλεύει εδώ είναι το δούλεμα του λαού και η εκμετάλλευσή του. Πέρα από κει μερ-χαμπάρ.

Καλά, για τα εργασιακά μην ορκίζεστε… μετά τις συγχωνεύεις έρχονται οι ιδιωτικοποιήσεις. Σε αυτές θα βολευτούν μόνο τα πολύ δικά τους παιδιά που απ ότι φαίνεται θα είναι πράσινα αν…

Και μη ξεχνάτε τα γκάλοπ που βγάζουν όλα κατάργηση της μονιμότητας, των συμβάσεων, και των… ξεπερασμένων «κεκτημένων» όπως άδειες, ωράρια και προπαντός συνδικαλισμός και απεργίες που αναστατώνουν τη κοινωνική ζωή και δεν μπορεί ο φτωχός εμποράκος της Τσακάλωφ και της Ερμού (από τα ακριβότερα ενοίκια του κόσμου!) να… επιβιώσει…. Το κόλπο είναι καλά στημένο. Και να δείτε που φταίνε και οι… λαθρομετανάστες για όλα αυτά!

Unknown είπε...

Ανώνυμε, εσύ που χαρακτηρίζεις τη χατζηδάκεια "συγχώνευση" (=διάλυση) της ελληνικής επιστημονικής έρευνας ως "λογικότατη", τη μόνη απορία που προκαλείς σε κάποιον άλλον αναγνώστη των blogs όπως εμένα είναι "τι συμφέροντα μπορεί να έχεις κάποιος Έλληνας πολίτης σήμερα για να υποστηρίζει την προχειρότητα του Χατζηδάκη;"
Βρε, καλώς τον τον κουμπάρο!

cynical είπε...

Καλημερα Αλεξανδρε

υπαρχουν ινστιτουτα που παραγουν αριστης ποιοτητας εργο. Και αυτα εχουν γινει κεντρα αριστειας. Τα παιδια που κανουν διδακτορικο σε αυτα ειναι πολλες χιλιαδες και δεν μπορει να ειναι ολα δευτερης ποιοτητας. Αναμεσα τους υπάρχουν εξαιρετικα μυαλυα με εξαιρετικες δουλειες.

Δεν ισχυει πια η γενικη διχοτομια Ελλαδα=κακο, εξωτερικο=καλο. Παντου υπαρχουν καλα και κακα τμηματα. Μερικα απο τα καλυτερα παγκοσμιως βρισκονται οπως ειναι λογικο στο εξωτερικο.

Καποια πηγαινουν στο εξωτερικο για μεταπτυχιακα. Δεν ειναι παντα οι καλυτεροι. Ειτε πανε σε οντως ονομαστα και καλυτερα πανεπιστημια απ' οτι εχουμε εδω, ειτε θελουν να ζησουν την εμπειρια μιας ξενης χωρας. Ξερεις ποσοι ευρωπαιοι ερχονται στην ελλαδα σαν μεταδιδακτορικοι; Παρα πολλοι.

Για μεταπτυχιακα δεν ερχονται. Εμποδιο: η γλώσσα.

katerina είπε...

Cynical καλημέρα,

Το πιο σημαντικό δεν ειναι ο στοχος, που κινειται στην μονοθεματικότητα κάθε Ερευνητικου Ιδρυματος. Αυτή κρινεται, και κατα την γνωμη μου δνε ειναι κακή σαν αντιληψη. Αλλωστε νομιζω ότι αυτή ηταν και η προταση που περασε απο το ΕΣΕΤ (Εθνικό Συμβουλιο Ερευνας και Τεχνολογίας). Σημερα υπάρχει ένας απιστευτος κατακερματισμός ερευνητικών δραστηριοτητων σε Ινστιτουτα με παρεμφερές ερευνητικό αντικειμενο.

Το μεγάλο προβλημα όμως, ειναι ότι όλη αυτή η αποφαση κρυβει μεσα της προχειρότητα. Όπως ακριβώς και ο νομος για την ερευνα, που τελικά ειναι τόσο δυσλειτουργικός, που απλά δεν λειτουργεί.

Τωρα για τις αξιολογήσεις του 2005, δεν θα έλεγα ότι ήταν... και ότι καλυτερο εχει να επιδειχτει, και μιλάω για την αξιολογηση των ινστιτουτων βιολογικής ερευνας. Αυτήν ειχα διαβασει και την ξαναειδα και τωρα, επ’ ευκαιρια... της αποφασης.

Όσον αφορά στο ΕΚΚΕ, ναι υπήρξαν τεραστιες διοικητικές δυσλειτουργίες... αλλά ποιο ειναι το εργο του ΕΚΚΕ, εδώ και τόσα χροοοονια;;;. Θα μου πεις και τι φταινε οι ερευνητές, για το απιστευτο τουρλουμπουκι που γινεται εκει πέρα. Ειμαι η τελευταια που μπορώ να απονειμω ευθυνες, αλλά το αποτελεσμα ...και φαινεται πολύ καλά και στις αξιολογήσεις του 2005 για το ΕΚΚΕ, ειναι... ας πουμε όχι καλό(και ειναι πολύ επιεικης ο χαρακτηρισμός). Θα μου πεις ότι οι αξιολογησεις, ειναι για να λαμβάνονται υποψη οι παρατηρήσεις... Και ...τα επομενα 4 χρονια το ΕΚΚΕ, συνεχισε την ...πορεια του, αμεριμνο. Παντως νομιζω ότι στην αξιολογηση του ΕΚΚΕ, ειχε προταθει η μετεγκατασταση... Λες επιτελους η Πολιτεία... να παιρνει υποψη της, τα πορισματα της αξιλογησης;;; (αυτ’ο το τελευταίο ήταν αστειο βεβαια)

cynical είπε...

Καλημέρα Στέργιο,

Δυστυχώς έχει πάψει να λειτουργει η εξωθεν καλη μαρτυρια αυτης της κυβερνησης ειδικα. Λογω βεβαρυμενου παρελθοντος ο,τι εξαγγέλεται εχει αλλο σκοπο απο αυτον που διατυπώνεται. Η δυσπιστια ταυτοχρονα με την προχειροτητα γεννανε δικαιολογημενες αντιδρασεις.

Και στη συγκεκριμενη περιπτωση δεν υπαρχει καμια αιτιλογια για τις συγχωνευεσεις ουτε εκτιμηση του κοστους (που ειναι τεραστιο) ουτε υπαρχει το στοιχειωδες που ειναι η κτιριακη υποδομη.
Ας μην γελιομαστε. Κανεις δεν αντιδρα γιατι θα φυγει απο την οδο Καραισκακη για να παει στην οδο της μαριας πενταγιώτισσας. Αντιδραει γιατι δεν υπαρχει τιποτε στην οδο Μ. πενταγιωτισσας, και γιατι τα ερευνητικα του προγραμματα που εχει απο ΕΕ θα μεινουν στον αερα, γιατι δεν θα μπορεσει να ξαναστησει τους παγκους του.
Η ΕΕ υπογραφει συμβαση με ενα φορεα. Αν αυτος παψει να υφισταται τοτε οι συμβασεις μενουν σκαι αυτες στον αερα. Και η χρηματοδοτηση αυτη ειναι η μοναδικη για να κανεις ερευνα. Η τακτικη χρηματοδοτηση δεν φτανει ουτε για μισθους ουτε για παγια λειτουργικα εξοδα.

cynical είπε...

Κατερινα καλημερα,

πριν μπω στα επι μερους θεματα που θιγεις, θα κανω μια παρατηρηση που νομιζω οτι δειχνει τη σκοπιμοτητα των μετακινησεων.

Αν προσεξει κανεις τη νεα χωροταξικη διευθετηση των ινστιτουτων θα δει οτι υπάρχει μια σαφης κινηση απο το Κεντρο προς την Περιφερεια της Αττικης ανεξαρτήτως αξιολογησεων.

Το ΕΙΕ απο Βας. Κωνσταντινου μετακινειται προς Αγ. Παρασκευη και Βαρη. (Στους νεους τοπους υπαρχει ελλειψη χωρων. Δηλ. η μεταφορα ειναι αδυνατη παρα μονον αν χτιστουν νεα κτηρια ή γινουν ανασκευες σε παλια για να δεχθουν αλλης φυσης εργαστηρια. Δεν ξερει κανεις ποσος χωρος θα απελευθερωθει απο αυτους που φευγουν και αν ειναι καταλληλος).

Το ΕΚΤ παει στη Βάρη. (Το ιδιο με πριν)

Καποια Ινστ. του Δημοκριτου πανε επισης στη Βαρη.

Το ΕΚΚΕ απο Μεσογειων ερχεται στο ΕΙΕ. Αλλα ο ογκος των 3+ΕΚΤ πειραματικων Ινστιτουτων που φευγουν ειναι πολλαπλασιος του ογκου του ΕΚΚΕ που ερχεται. Αυτο σημαινει οτι θα παραμεινει πολυς χωρος κενος στο κτηριο του ΕΙΕ. Και με τα οικονομικα κριτηρια που επικαλουνται θα ειναι ασυμφωρο να παραμενει μισοαδειο. Αρα ο στοχος ειναι το αδειασμα εντελως του κτηριου.

Αν δεις και το ΙΓΜΕ που φευγει προς θρακομακεδονες, γινεται φανερο οτι σκοπος ειναι το αδειασμα κτηριων του κεντρου για συμφεροτερη εκμεταλλευση.

Αν θεωρησουμε οτι το ΕΚΚΕ δεν ειχε καλη αξιολογηση, γιατι οταν αλλαξει διευθυνση κατοικιας θα αποκτησει καλυτερη; Στο ΕΙΕ τα ινστιτουτα που παραμενουν ειναι τα Βυζαντινα, τα αρχαιοελληνικα και της νεωτερης ελλαδας. Ειναι ιστορικα ινστιτουτα και οχι κοινωνιολογικα.

Επίσης εντος του 2009 επικειται η νεα αξιολογηση των ερευνητικων κεντρων. Αν πραγματι ενδιαφεροταν ο Χατζηδ. θα περιμενε τα νεα αποτελεσματα για ν' αποφασισει. Αλλα, οπως καθε ενας διαισθανεται δεν ειναι αυτος ο σκοπος, η αποτελεσματικοτερη δηλ. λειτουργια των ερευνητικων κεντρων.

Επισης μετακινουνται τμηματα τα οποια ειναι ηδη κεντρα αριστειας. Αφου αναγνωρισμενα ειναι καλα γιατι διαλυονται;; Υπάρχει λογικη;

Το ΕΚΤ γιατι διαλυεται; Αναγνωρισμενη η συνεισφορα του.

Αυτο το περι ομοειδων ινστιτουτων δεν το καταλαβαινω. Σαν να υπάρχει καποιος νομος που να λεει οτι θα πρεπει να υπαρχει ενα ινστιτουτο βιολογικων ερευνων, ενε ινστιτουτο υλικων κ.ο.κ. Και σαν ολα τα βιολογικα ινστιτουτα να κανουν το ιδιο πραγμα, για παράδειγμα. Αυτο πουθενα δεν συμβαινει. Πουθενα.


Εν κατακλειδι, η πολιτεια δεν παιρνει υπ' όψιν της καμια αξιολογηση και δρα αυστηρα κατω απο ιδιοτελεις σκοπους και μονο. Τα κτηρια θελει, οπως επισης και να δειξει μια κινητικοτητα και θεληση συμμορφωσης προς την ΕΕ. Επι πλεον νομιζει οτι θα κανει και οικονομια. Αφου δεν υπαρχει καμια μελετη, πώς το γνωριζει; Και άλλα πολλα.

Γιαυτο ειναι καταστροφικη.

cynical είπε...

γεια σου @Pandamator.

Ανώνυμος είπε...

Μάταιη η συζήτηση.
Τίποτε δεν προκειται να συμβεί.
Όλα θα μείνουν εκεί που είναι, όπως είναι.

Ακόμη και οι ανεξέλεγκτοι "Ειδικοί" Λογαριασμοί...

Ακούγονται φήμες οτι οι παλαιότατες εγκαταστάσεις στο Αστεροσκοπείο, θα γίνουν cafe bar τουριστικού ενδιαφέροντος.

Αλλά όλα, είναι φήμες.

Αρκεί να τ' ακούν οι "απ' έξω" για να στέλνουν το λαλάκι...

:-)))

Ανώνυμος είπε...

Tί βρίσκεται απέναντι στην έρευνα και την καινοτομία;
Μάλλον βρίσκεται η τρέχουσα κυρίαρχη αντίληψη.
Εχω μπερδευτεί κυρίες και κύριοι, ποιά είναι η σύζυγος ποία η ερωμένη.
Μάλλον πρόκειται περί απιστίας η σύζυγος ως έρευνα τού ενός είναι η ερωμένη του αλλουνού μα δεν είναι έρευνα αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Σαν η σύζυγος του κάθε Υπουργού νάναι η ερωμένη του άλλου πολιτικού. Μόλις μπει στο σπίτι την διώχνει με τις υπηρέτριες.
Τα ερευνητικά ιδρύματα ως η νόμιμη σύζυγος του Υπουργού την διεκδικούν ως μνηστήρες οι πολιτικοί του αντίζηλοι, ορθώως.
Αχ αυτή "η κατσίκα του γείτονα" ...

Manos Kal. είπε...

Να προσθέσουμε και τις συγχωνεύεις των ταμείων.

Κυρίως όμως να δούμε πόσους οργανισμούς ιδρύσανε για να βολέψουν ημετέρους την ώρα που έκλειναν άλλους..

Η ΝΔ δεν παίζεται...

Ανώνυμος είπε...

Βρε τι γίνεται αμα σου χαλάνε την βολεψη σου...

Σπατάλες γίνονται παντού και πρέπει να σταματήσουν.

Τώρα, αν καθόμαστε και τσακωνόμαστε για το από που πρέπει να ξεκινήσουν, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι γίνονται σπατάλες.


cynical είπε...

Ανώνυμε 12:07 μμ,

Η απουσια προετοιμασιας και η δυσκολια του εγχειρηματος να γινει στα γρηγορα οδηγουν στο συμπερασμα οτι δεν θα γινει τιποτε, ουτε προς το καλο ουτε προς το κακο.

Αλλά, ποτέ μη λες ποτέ.

Στην αγωνια του ο ΚΚ να βρει λεφτα και τη μανα του θα ξεπουλησει.

cynical είπε...

@airgood
με εμπλεξες περισσοτερο..

cynical είπε...

Γεια σου Δημόσιε Υπάλληλε,

Τι βγηκε απο τις συγχωνευσεις; Δεν το ζερω το θεμα. Τα ομολογα που χαθηκαν παντως ηταν απο τα συγχωνευμενα ταμεια;

cynical είπε...

Ανωνυμε,
γιαυτο φωναζουμε. Να υπαρξει χρονοδιαγραμμα ωστε να μην γινουν σπαταλες.

Ανώνυμος είπε...

Cynical,

Οταν λεμε "δεν θα γιενι τιποτε" το εννοούμε.

Εξ άλλου, θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

aka knmwon as Kostis

Unknown είπε...

Θα σας ανασχηματίσομεν!

cynical είπε...

γεια σου Κostis,

το δεν θα γινει τιποτα μπορουμε να το εκλαβουμε απο δυο μεριες: ειτε δεν θα καταφερουν τιποτε οι ερευνητες και η συγχωνευση θα δρομολογηθει (απιθανο λογω απουσια οργανωσης και υψηλου κοστους) ειτε θα καταφερουν και δεν θα συμβει τιποτε απο τα εξαγγελθέντα τελικα.

cynical είπε...

@Darhiir,
αν μας αναβαθμισουν, ας μας ανασχηματισουν!

Ανώνυμος είπε...

Ο λάθος άνθρωπος στην λάθος Θέση:
Καλά, δεν κατάλαβε ο Χατζηδάκ-εφέντης ότι τα ερευνητικά κέντρα δεν είναι "Ολυμπιακή";

Γιατί έστησε το ΥΠΑΝ την "φιέστα" της 1ης Απριλίου 2009 στο Μέγαρο για την συμβολή της Ε&Τ στην ανάπτυξη της χώρας;
Πόσα ευρώ (ναι, από αυτά που μας λείπουν!) ξοδεύτηκαν για την ικανοποίηση της ματαιοδοξίας κάποιων;

Ο ερασιτεχνισμός και η ασχετοσύνη σε όλο του το μεγαλείο!
Ή η Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο (αυτό το είχε πει ο "άλλος" Καραμανλής, αυτός που έχτιζε την έρευνα).

ΕΕΕ

Ανώνυμος είπε...

Στο μέσο των προγραμμάτων FP7 και
4ου ΚΠΣ,τα "ξεφτέρια" του ΥΠΕΘΟ και του ΥΠΑΝ ετοιμάζουν μετακομίσεις;

Στην χώρα της μίζας, της ρεμούλας και της εκτεταμένης διαφθοράς, με 40% του ΑΕΠ παραοικονομία, πάλι στις εύκολες λύσεις καταφύγανε; Μήπως οι κύριοι αυτοί έχουν τέτοια σχέση με οικονομία και ανάπτυξη, όσο ο "φάντης με το ρετσινόλαδο";

ΕΕΕ

geokalp είπε...

ακόμα κι εγώ άργησα να αντιληφθώ ότι ορισμένα πράγματα είναι μέρος ολοκληρωμένης στρατηγικής, η οποία είναι καθαρά ιδεολογική και σύμφωνή με το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος που εκπροσωπείται

θυμίζει έντονα Ρήγκαν

Ανώνυμος είπε...

Ένα πρόβλημα είναι ότι η έρευνα στην Ελλάδα δεν προβάλεται καθόλου. Αν διαβάσεις τα επιστημονικά των εφημερίδων όλα είναι μετφράσεις από επιστημονικά επιτεύγματα του εξωτερικού. Για την Έλλαδα σιγή... Ίσως γιατί για τις εφημερίδες είναι ευκολότερο να μεταφράσουν ένα επιστημονικό αρθρο από το
να στείλουν κάποιον να ενημερωθεί για το τι γίνεται στον τόπο μας. Κρίμα...

cynical είπε...

Γεια σου Ανώνυμε,

και μεταφερουν όσα ειναι περίεργα, ευτραπελα και εν τελει δυσφημιστικα. Κοιταξε να δεις τι δημοσιοτητα πήρε αυτος ο ανεκδιηγητος Χριστακης για τον "Ιο της Ευτυχιας", ή κατι αρλούμπες των νευροφυσιολογων.

Μεταφραζουν κατα κορον τον New Scientist, αλλα ποτε δεν αναφερουν την πηγη, υποπτευομαι για να μην πληρωνουν δικαιωματ...

Επιστημονικοι συντακτες δεν υπαρχουν. Το προβλημα του communication της επιστημης ειναι τεραστιο ακομα και σε χωρες με επιστημονικη παραδοση.

cynical είπε...

ΕΕΕ,
ειδες την χθεσινη ομιλια του Χατζηδακη στον κομβο του ΥΠΑΝ γιαν την Corelia?

cynical είπε...

@geokalp
σχετικα με την αναδιαρθρωση του ερευνητικου ιστου εχει να κανει με το 4ο ΚΠΣ. Δηλ. ποιοι απο τα πανεπιστημια το μεθοδευουν για να γινει πιο επωφελης η μοιρασια. Το ψαχνω...