Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Γιατί μάς Σέρνει ο Καρατζαφέρης; (Συσχετισμοί με τη Γαλλική Εμπειρία)


Την επαύριο των ευρωεκλογών παρ’ όλο που το ΠΑΣΟΚ ήρθε πρώτο σε αριθμό ψήφων με ένα 36.64%, και η Νέα Δημοκρατία δεύτερη μ’ ένα άλλο 32.29%, αντιπροσωπεύοντας αμφότερα τα κόμματα το 69% του εκλογικού σώματος, εν τούτοις αυτό που έμεινε σαν γεύση στο στόμα ήταν ότι ο αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών ήταν ο πολύς Καρατζαφέρης, παρ’ όλο που απέσπασε το 7.12%, ένα υποπολλαπλάσιο δηλαδή αυτού που απέσπασε το πρώτο κόμμα.

Δεν ξέρω πώς, αλλά αυτό το αποτέλεσμα εκτιμήθηκε σαν άκρως επικίνδυνο, ώστε από την επομένη της επομένης των εκλογών τα δυο μεγάλα κόμματα να σπεύσουν να δηλώσουν τη νομιμοφροσύνη τους στον νικητή, συντάσσοντας εν μια νυκτί το πρώτο πακέτο μέτρων της μεταναστευτικής τους πολιτικής, που ήταν κομμένο και ραμμένο πάνω στο πατρόν του ΛΑΟΣ. Άλλωστε κακά τα ψέματα, ήταν και ο μόνος που είχε έτοιμο, ξεκάθαρο και αμέσου εφαρμογής πρόγραμμα για το θέμα αυτό.

Αν ο Καρατζαφέρης με την αύξηση της δύναμής του κατά 3% θορύβησε τη χώρα, τι να πούνε και οι Γάλλοι με το Εθνικό Μέτωπο (FN) του Λεπέν ο οποίος κάποια στιγμή το 1986 απέσπασε 34 έδρες στη βουλή με το 9.7% των ψήφων (απλή αναλογική γαρ, δώρο του Μιττεράν), το 1997 απέσπασε 1 μόνο έδρα, αν και είχε καταφέρει να πιάσει το 15% των ψήφων, (οι Γάλλοι μάζεψαν άρον άρον την απλή αναλογική πίσω στα συρτάρια, όχι που θα το διακινδύνευαν), ενώ έκτοτε η δύναμή του βρίσκεται σταθερά σε πτώση κατρακυλώντας το 2007 στο 4.3%.

Συνεχής πτώση της δύναμής του καταγράφεται από το 1995 και εντεύθεν και στις Προεδρικές εκλογές, (1ος γύρος), πηγαίνοντας από το 15% το 1995, στο 10.45% στις τελευταίες εκλογές πρόπερσι, που μας έδωσαν τον Νικολά. Φυσικά όλοι θυμούνται το θρίλερ του 2002 όπου ο Λεπέν πέρασε στο δεύτερο γύρο με 17.79% βγάζοντας έξω από το παιχνίδι τον σοσιαλιστή Ζοσπέν.

Στις τελευταίες ευρωεκλογές το Εθνικό Μέτωπο (FN) κυριολεκτικά κατακρημνίστηκε στο 6.3% (από γύρω στο 10% που έπαιρνε), χάνοντας τέσσερις ολόκληρες έδρες.

Έκανα αυτή τη σύντομη παρουσίαση του εκλογικού ιστορικού της γαλλικής ακροδεξιάς ακριβώς λόγω της εκπληκτικής ομοιότητας των αντιδράσεων των δικών μας πολιτικών κομμάτων με αυτών της Γαλλίας.

Βλέποντας λοιπόν οι γάλλοι «αδελφοί» μας τα σημαντικά ποσοστά του FN, άρχισαν να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον με πλειοδοσίες πάνω, (πού αλλού;) στο μεταναστευτικό. Ο Σιράκ, έχοντας χάσει το 1988 με πολύ μεγάλη διαφορά από τον Μιτεράν, και με τον Λεπέν να έχει καρπωθεί το 14.5% των ψήφων, δεν πρόφταινε να κολακεύει τα αφτιά των ψηφοφόρων του τελευταίου. Μάλιστα, το καλοκαίρι του 1991 μίλησε για την οδύνη του Γάλλου εργάτη που βλέπει μια μουσουλμανική οικογένεια με ένα πατέρα τρεις ή τέσσερις γυναίκες και γύρω στα είκοσι παιδιά να κερδίζει 10,000$ σε κοινωνικά επιδόματα χωρίς να εργάζεται. Και συνέχισε αναφερόμενος, έως και στις μυρωδιές της μουσουλμανικής κουζίνας, οι οποίες, τόνισε ότι κάθε άλλο παρά ευχάριστες θα είναι στη μύτη του μέσου Γάλλου. Ενώ ο Ζισκάρ ντ’ Εσταίν από την πλευρά του, άρχισε να συζητάει την ιδέα θεμελίωσης των πολιτικών δικαιωμάτων στο δίκαιο του αίματος και όχι στο δίκαιο του τόπου. (jus sanguinis, αντί jus soli). Στην Ελλάδα παρεμπιπτόντως ισχύει το πρώτο. Στη Γαλλία αλλάζοντας η μεταναστευτική πολιτική από το 1993 και εντεύθεν προς το χειρότερο, υιοθετήθηκε τελικά το δίκαιο του αίματος.

Αλλά και οι σοσιαλιστές δεν έμειναν πίσω. Το 1991 η Edith Cresson, πρωθυπουργός της Γαλλίας εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την ιδέα να επαναπατρίζονται οι νέοι μετανάστες με πτήσεις τσάρτερς ναυλωμένες από την Κυβέρνηση!

Όπως αναφέρει, ο Richard Wolin στο βιβλίο του «Η γοητεία του ανορθολογισμού», (σσ.439-442), (εκδ. ΠΟΛΙΣ), σ’ όλη τη δεκαετία του ’90 ο Λεπέν ήταν αυτός που καθόριζε τον γενικό τόνο και το περιεχόμενο της πολιτικής συζήτησης στη Γαλλία. Ο δε Andre Glucksmann παρατηρούσε ότι

«...στη Γαλλία έχουμε ένα μάλλον ασυνήθιστο φαινόμενο, το 80% του λαού που δεν είναι ούτε κομμουνιστές ούτε υποστηρικτές του Λεπέν να συζητάνε μονίμως για τον Λεπέν. Θέλω να πω ότι όλοι στην Ευρώπη διατρέχουμε τον κίνδυνο να μιλάμε για τη φασιστική απειλή γιατί δεν έχουμε τίποτε άλλο να πούμε. Οι λέξεις δημιουργούν τα πράγματα, κι αν υφίσταται σήμερα φασιστική απειλή, αυτό συμβαίνει γιατί δεν γίνεται καμιά συζήτηση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ή για την εξέλιξη της δημοκρατίας σε κάθε χώρα, και όχι επειδή υπάρχουν λίγοι φασίστες...»

Αν δεν σταματήσουν, συνεχίζει ο Wolin, τα παραδοσιακά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς να σκέφτονται με κριτήριο το στενό κομματικό τους συμφέρον, κι αν δεν αποφασίσουν στο όνομα των δημοκρατικών αρχών, να ενωθούν και ν’ αντισταθούν στη νοοτροπία του φόβου και του μίσους, το Εθνικό Μέτωπο θα συνεχίζει να καθορίζει το πολιτικό τοπίο της Γαλλίας για πολύ ακόμα.

Πόσο οικεία μού ακούγονται τα λόγια αυτα!

28 σχόλια:

Swell είπε...

Καλησπέρα Cynical, αν μείνω στα λεγόμενα του R.Wolin, εδώ στην Ελλάδα δεν διατρέχουμε κανένα κίνδυνο. Γιατί τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Θα ενωθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που δεν έχουν καμιά ουσιαστική διαφορά, και τότε ο κάθε Καρατζαχίτλερ θα πάει σπίτι του. To μέλλον διαγράφεται μακρυά από τους φασίστες και σε επαφή με τους κρυπτοφασίστες...

cirut είπε...

Γεια σου καλοκαιρινή @Cyn,

όσο τα κόμματα του δικομματισμού δεν "ενεργούν" είτε επειδή αδρανούν είτε επειδή μασούν (Ελλάδα) κάθε "πραγματιστής", μπορεί να τους τη βγαίνει. Ο νεωτερικός εθνικισμός (εθνολαϊκισμός) ποντάρει στην απλή συγκίνηση. Δώσαν μέρος του μισθού για τη φτώχεια, της εξουσιοδότησης στη Μεσσηνία κλπ

Με τους μετανάστες υπάρχει πρακτικό πρόβλημα. Αφού τα κράτη δεν το προωθούν ούτε εξηγούν στον κόσμο τους τι συμβαίνει, με κουλτούρα εξοικείωσης κλπ οι πονηροί θα βρίσκουν κοινό.

Θεωρώ ότι η σύγχρονη μετανάστευση είναι μακρινή συνέπεια της αποικιοκρατίας, συνάδει με το δικαίωμα ή την ανάγκη καθενός επί γης να πάει όπου θέλει να ζήσει και το κράτος υποδοχής να του δίνει τις συνθήκες. Αλλιώς να μάσουμε τα 4 εκ Έλληνες μετανάστες άρον άρον πίσω

alex_m είπε...

Πάντα επίκαιρη "Cynical" !
Το θέμα που θίγεις έρχεται την κατάλληλη στιγμή . Ποιά είναι αυτή ; Το αποτέλεσμα των εκλογών , τα σχέδια της κυβέρνησης και της συμπλέουσας σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης για το μεταναστευτικό , το έγκλημα της Μανωλάδας αλλά και το σκηνικό του νέου μουσείου της Ακρόπολης .
Εγώ νομίζω , πως από αυτό το σκηνικό , απουσιάζουν αυτοί που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάδειξη της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και ασφαλώς εννοώ τους βαρώνους των ΜΜΕ αλλά κι ο σκιώδης ρόλος του γκρουπ που τους σκηνοθετεί . Γιτί μην μου πεις , πως στα καλά καθούμενα η ακροδεξιά (που ναι μεν υπήρχε πάντα) απέκτησε τέτοιου μεγέθους υπόσταση και φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός απ' αυτούς που σε τελική ανάλυση τους εξυπηρετεί ο "λαθραίος" ?
Καλό σ/κ να έχεις !

Ανώνυμος είπε...

Οντως, Κυνική, αυτο το ντεζαβου είναι κωμικοτραγικο, αν οχι κωμικοκωμικο. Τιμη στο συντροφο Παβλοφ...

VAD είπε...

Το ξαναλέμε,δεν ανέβηκε κανενας Καρατζαφέρης,η αποχή τούδωσε ανέλπιστα την ευκαιρία να βρεθεί με υψηλά ποσοστά.

Καλημέραααα....

Θανασης Ξ. είπε...

Ο ΛΑΟΣ εμφανίζεται πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές του 2004. Επί 7.404.934 ψηφισάντων, παίρνει 162.103 ψήφους ποσοστό 2,19% και μένει εκτός βουλής.
Στις Ευρωεκλογές του ίδιου έτους (2004) επί 6.122.632 ψηφισάντων παίρνει 252.429, πιάνει 4.12% και μπαίνει στην ευρωβουλή (ο ίδιος).
Το 2007 (εθνικές εκλογές) επί 7.355.026 εγκύρων, παίρνει 271.809, πιάνει το πολυπόθητο 3,8% και βγάζει 6 βουλευτές.
Τώρα, προσέξτε, πιάνει μεν 366.615 ψήφους, αλλά το αποτέλεσμά του διογκώνεται διότι έχουμε μονο 5.261.036 έγκυρα λόγω της τεράστιας αποχής, και έτσι εμφανίζει ένα ποσοστό 7.15% που όμως είναι πλαστό. Στις επόμενες εκλογές, ακόμη και τις ίδιες ψήφους να πιάσει (που κι αυτό δύσκολο είναι), δηλαδή περίπου 365.000, επί τουλάχιστον 7.300.000 που λογικά θα είναι τα έγκυρα, το ποσοστό του θα πέσει στο 5%.
Η αντίδραση των μεγάλων κομμάτων επομένως, να χορεύουν στον ρυθμό του, αν μη τι άλλο είναι αντίδραση αδικιολόγητου πανικού. Απ' την άλλη, κι ο ίδιος νομίζω τα ξέρει αυτά, πως συγκυριακά (αποχη, όξυνση του μεταναστευτικού), αυτή είναι η μεγαλύτερή του ευκαιρία να ζητήσει συνεργασίες, να χωθεί στο παιχνίδι της εξουσίας, αν και φαίνεται πως η ΝΔ δεν θα τσιμπήσει εύκολα το δόλωμα. Απ' την άλλη, νομίζω πως άρχισε να κάνει λάθη, και προσπαθώντας να ψαρέψει βουλευτές της ΝΔ, αλλά κυρίως με το καβαλημένο καλάμι με το οποίο εμφανίζονται οι βουλευτές του τον τελευταίο καιρό στα τηλεοπτικά πάνελ, αποκαλύπτοντας τελικά, το άδειο πρόσωπό τους.

cynical είπε...

Καλημέρα @Swell,

Ενοεις οτι θα γινει συγχωνευση; Κατω απο ποιο αρχηγο ομως; Αν συναινεσουν σε κοινο αρχηγο τοτε μεχρι και ο σπανος θα βγαλει γενια.

cynical είπε...

Καλη σου μερα @Cirut,

παντως προς το παρον ο Καρατζαφερης κραταει χαμηλο προφιλ ως προς τους μεταναστες. Δηλ. δεν κανει ρατσιστικες επιθεσεις, αν και κανενας δεν το κανει πια στην ευρωπη ετσι ανοιχτα. Εχει μεταφερθει το πραγμα, οπως λεγει ο Wolin απο τον βιολογικο ρατσισμο του ιστορικου φασισμου, στον πολιτιστικο ρατσισμο.
Βεβαια το μεταναστευτικο και η ασφαλεια ειναι τα δυνατα χαρτια της ακροδεξιας, κυριως γιατι λεει εξω απο τα δοντια αυτα που θελουν αλλα δισταζουν να πουνε τα αλλα κομματα. Οποτε σειοντας τον κινδυνο της ακρας δεξιας που κερδιζει εδαφος, δικαιολογουν τα οποια σκληροτερα μετρα παρουν, δηθεν περα απο τη θεληση τους.

cynical είπε...

Καλημερα Κακο,
το σημερινο ΛΑΟΣ ειναι περισσοτερο ελκυστικο απο την παλια ακροδεξια καποιων γραφικων εν τελει αποστρατων και αλλων κομμουνιστοφαγων. Εχει νεο κοσμο, ντυμενο κομφα, με ωραιες συζύγους και συμμετεχει στο lifestyle της πολης.
Αν σκεφτεις οτι δεν λειπουν ποτε απο καθε εκπομπη της τηλεορασης, οπου εχουν μια προσεγμενη παρουσια, δεν ειναι δυσκολο να ανεβει το ποσοστο τους. Τα ΜΜΕ θελουν να κοψουν ψηφους απο τη ΝΔ και ο Καρατζ τους ερχεται κουτι. Αλλα, συμβαινει και το αλλο. Οσο ο Καρατζ θα θελει να γινεται μαζικος, μοιραια θα στρογγυλευει τις αποψεις του και τοσο ο Βοριδης θα γινεται κεντρο-δεξιος!

cynical είπε...

Καλημερα @Herrkstories,

σε αυτο το ντεζαβου υπαρχει μια σημαντικη διαφορα στη διατυπωση: η Εντιθ Κρεσσον "εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την ιδέα με τις πτήσεις τσάρτερς...", ενω εμεις εφαρμοσαμε την ιδεα για τις πτήσεις τσάρτερς, χωρις ενδιασμους.
Αχ η έρμες οι λεξεις!!

κάκος είπε...

χμ... ελκυστικό στους νέους και ανιστόρητους , σ' αυτούς που δεν έχουν γνωρίσει το σκληρό (με την κυριολεξία του όρου) πρόσωπο της δεξιάς , σ' αυτούς που τα άλλα κόμματα του δικοματισμού θέλουν να κρατήσουν σε απόσταση από τα πεδία των διεκδικήσεων .
Cynic μου , μην ξεχνάς , πως αυτά τα τυπάκια , είχαν πάντα σαν τρόπο ζωής το λάιφ σταιλ ήταν πάντα δημοσιοσχετίστες , άλλο αν τους αντέγραψαν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις αναγνωρίζοντας την δύναμη του μέσου .
Οσο για τον Βορίδη ....
είναι σαν αυτό που λένε και συγγνώμη για την έκφραση ,"θέλει η πουτάνα να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει" !

καλημέρα σε σένα και σ όλους τους αναγνώστες σου

Ανώνυμος είπε...

Καλό ερώτημα Cynical αλλά "πονάει" η απάντηση.
Ο Καρατζαφέρης χρησιμοποιεί την Κυρίαρχη αντίληψη της αριστεράς που τόσο άφρονα αυτή οικοδόμησε.

Eva Stamou είπε...

Τα θέματα της εθνικής ταυτότητας και της λαθρομετανάστευσης αφορούν όλο το πολιτικό φάσμα και όχι την ακροδεξιά και τους οπαδούς της και δεν καταλαβαίνω γιατί τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τα εν λόγω ζητήματα ως αποκλειστικότητα της ακροδεξιάς ιδεολογίας. Από την άλλη βέβαια η απουσία συγκροτημένου λόγου από τα κεντρώα, σοσιαλδημοκρατικά και αριστερά κόμματα τα οδηγεί στην εύκολη και δημοσκοπικά συμφέρουσα λύση υιοθέτησης ή αντιγραφής της ακροδεξιάς ρητορικής με αποτέλεσμα να θεωρούν οι πολίτες ότι υπάρχει ένας μόνο τρόπος να προσεγγίζουμε αυτά τα ζητήματα.

cynical είπε...

Γεια σου Θανάση Ξ.

πολυ κατατοπιστικη η καταγραφη του αριθμου ψηφων του ΛΑΟΣ. Αν αφησουμε τα ποσοστα στην ακρη, διοτι αυτο που μετραει ειναι το ποσες παραπάνω ψηφους κερδιζει τελικα απο αναμετρηση σε αναμετρηση, βλεπουμε οτι και στις δυο ευρωεκλογες παιρνει περιπου 100,000 παρπανω ψηφους απ' ότι στις κοντινες βουλευτικες, αριθμος που δεν ειναι αμεληταιος, αλλα ουτε και φοβερος. Δικαιολογειται τετοιος πανικος; Μαλλον ναι, αν σκεφτει κανεις πως η ΝΔ για να κερδισει τις επομενες εκλογες θα πρεπει να μαζεψει καθε δεξια ψηφο που μετακομισε κατα Καρατζαφερη, ενω ελυσε και στα δυο κομματα τα χερια να προχωρησουν στην ανακοινωση μετρων για τη μεταναστευση, που διαφορετικα χωρις τον μπαμπούλα της ακροδεξιας δισταζαν να τα ανακοινωσουν.

cynical είπε...

Καλημέρα VaD,

συνηθησες το κρυο της ελλαδας μετα τα πενηνταρια του Χαρτουμ;

Ριξε μια ματια στους αριθμους του Θαναση Ξ. για τις ψηφους του Καρατζ. και εκτιμησε αν η ανοδος κατα 100,000 συνιστα αιτια πανικου. Ειναι μικρη, ειναι μεγαλη; Στελνει κανενα ανησυχητικο μηνυμα; Τι λες;;

cynical είπε...

Οντως, οπως φανηκε τωρα η εκλογική βάση του ΛΑΟΣ ειναι κυριως νεοι. Το 42,4% των ψηφοφόρων αυτού του κόμματος ανήκει στις ηλικίες 18-34 ετών. Αλλα, ας μην ξεχνάμε οτι και τα τεσσερα πρωτοπαλλίκαρα του ΛΑΟΣ ειναι κιαυτοι νεοι και δυναμικοι. (Πλευρης, Βελοπουλος, Αδωνις, Βοριδης).

Η ακροδεξια, σε ολη την ευρωπη προσπαθει να προσαρμοστει στην καινουργια εποχη και αλλάζει κι αυτη προσωπο. Δεν εχει νοημα να ειναι αντικουμουνιστικη ή θεματοφυλακας της θρησκειας, γιατι
θα βρισκοταν χωρις ακροατηριο. Διαφοροποιειται στα δυο hot θεματα των καιρων, σε αυτα της ασφαλειας και της μεταναστευσης. Στο βαθμο που οι νεοι βιωνουν την ανεργια και ειναι πεπεισμενοι οτι τα δυο μεγαλα κομματα δεν προκειται να τους φροντισουν παρα μονο ρουσφετολογικα, δεν το 'χουν και πολύ ν' ακουμπήσουν την ψηφο σε ενα νεο κομμα που δινει περισσοτερες "εγγυησεις" για παταξη της διαφθορας και φροντιδα των αδυνατων. Γιατι αυτο λεει ο Καρατζαφ, μεριμνα για τους φτωχους) αφου ανεκαθεν η ακροδεξια δεν τα πήγαινε και πολυ καλα με την αστικη ταξη. Απ' όσα διαβαζω, γιατι δεν ξερω πραγματικα τι ακριβως πρεσβευει το ΛΑΟΣ. Μιας και δεν εχει βρεθει ποτε στην εξουσια μπορει να λεει ο,το θελει για να προσελκυει κοσμο.

Η αριστερα προσελκυει και αυτη νεους (περιπου 1 στους 3 απο τους ψηφοφόρους της), γεγονος που δειχνει την απογοητευση τους απο τα μεγαλα κομματα.

Η αριστερα σε αντιθεση με τον Καρατζ δεν ειναι σε θεση να διατυπώσει καθαρες πρακτικες λυσεις σε προβληματα των νεων οπως δουλεια.

Δεν πιστευω πάντως οτι η ευρωπη κινδυνευει να γινει φασιστικη. Για διαφορους λογους.

cynical είπε...

@airgood καλησπερα

πώς χρησιμοποιει την αριστερα; Έκμεταλλεύεται θελεις να πεις, τη δικη της ανεπάρκεια;

cynical είπε...

Γεια σου Εύα,

Στα θεματα που αναφερεις (εθνικη ταυτοτητα και μεταναστευση) η ακροδεξια ειναι η μονη που εχει πολυ καθαρες και γρηγορες προτασεις. Θα μου πεις γιατι τα αλλα κομματα δεν παιρνουν καθαρες θεσεις, παρα μονο αν εξαναγκαστουν; Γιατι, λεω τωρα, ο προγραματισμος που θα οδηγουσε σε καλυτερα αποτελεσματα δεν ειναι το δυνατο τους σημειο, και διατι οταν σφιξουν τα πραγματα πάντα υπαρχει η γρηγορη λύση της ακροδιεξιας όπως και ο τροπος σερβιρισματος της.

Η αριστερα, το εχω ξαναπει, δεν εχει καλη σχεση με το εφικτο και τα νουμερα. Επικεντρωνεται σε ενα σημειο και χανει το γενικοτερο. Η παραμενει γενικως χαμενη σε ενα ασαφες ολον.

VAD είπε...

Η εκτίμηση του Θανάση Ξ. επιβεβαιώνει την δική μου θέση,
αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε,πολύ περισσότερο όταν εκδηλώνονται απανθρωπιές τύπου Μανωλάδας,πολύ φασισμός βρε παιδί μου!

cynical είπε...

@VaD,

δεν θα εβαζα το χερι μου στη φωτια οτι αυτοι της Μανωλαδας για παραδειγμα, ψηφισαν ΛΑΟΣ...
Η βαρβαροτητα ειναι υπερκομματικη.

NdN είπε...

Γεια σου Cynical,

Νομίζω πως το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι διαφορετικό από το πρόβλημα των Γάλλων το 1986. Τουλάχιστον έτσι παρουσιάζεται να είναι από αυτά που διαβάζω. Μάλλον οι πολιτικοί βλέπουν ότι το πρόβλημα θα συνεχίζει να διογκώνεται (δεν χρειάζεται να είσαι και ο Κάλχας για να το μαντέψεις) και καταλαβαίνουν ότι αφήνοντας το πεδίον ελεύθερο στον Καρατζαφέρη μόνο να χάσουν (ψήφους) μπορούν. Επομένως το βρίσκω λογικό να τους σέρνει ο Καρατζαφέρης.

Στην Αγγλία μπορεί το British National Party να πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία του, αλλά οι πολιτικές δυνάμεις δεν ασχολήθηκαν μαζί του ούτε όταν ο αρχηγός του "λούστηκε" με αυγά. Ισως να φταίει που εδώ οι άνθρωποι έχουν κάτι σημαντικότερο να ασχοληθούν όπως το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας από την εποχή της "Σιδηρας Κυρίας".

Καλή σου εβδομάδα!

substratum είπε...

σε κάθε περίπτωση η ακροδεξιά στην Ευρώπη φαίνεται να ασχολείται με ό,τι δεν ασχολείται η δημοκρατία
ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΠΩΣ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ
΄Εχουμε και λέμε:
Ασχολήθηκε η δημοκρατία με τους μετανάστες; οχι
Ασχολήθηκε η δημοκρατία με τους ανέργους; όχι
Ασχολήθηκε η δημοκρατία με την εγκληματικότητα; όχι
Ασχολήθηκε η δημοκρατία με τα ζητήματα της υποβάθμισης περιοχών; όχι
Με αυτά θα ασχοληθεί εκείνος που επιβουλεύεται τη Δημοκρατία.
Θα ασχοληθεί με όσα η δημοκρατία δεν ασχολείται
θα ασχοληθεί με εκείνους τους νέους που τα κείμενα όπως αυτά δεν γίνονται αντικείμενα συζήτησης επειδή στα σχολεία η υποεκπαίδευση είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση
Και εκεί...και από αυτούς τους απογοητευμένους και τους απορημένους θα πάρει ψήφο κάθε εχθρός της δημοκρατίας για να νιώσει σημαντικός εκεί που η δημοκρατία τον καθιστά ασήμαντο.
Προσφάτως και για λόγους ευνόητους στη Βουδαπέστη κυκλοφορούν τα τάγματα του διπλού ΄ξίφους (μελανοχίτωνες του Β΄παγκόσμιου Πολέμου). ΄Οταν ρώτησα τι είναι αυτοί κάποια νέα γυναίκα στο δρόμο της Βουδαπέστης, μου απάντησε πως αυτοί είναι "η καλή αστυνομία που μας φροντίζει" γιατί η άλλη αστυνομία είναι διεφθαρμένη...στη Βόρεια Ιταλία η αστυνομία κρίνεται ανίκανη να τους προστατέψει από την εγκληματικότητα και ζητείται από τους νεοφασίστες να κυκλοφορήσουν και πάλι οι μελανοχίτωνες του Μουσολίνι στους δρόμους...
Η ίδια καλή συνταγή...Μας έκαψαν το Ράιχστακ θα τους κάψουμε τώρα όλους...Υποταχθείτε στο όνομα όλων εκείνων που εγκατέλειψε η δημοκρατία...και υποταχθείτε παραδίδοντας στον ολοκληρωτισμό την ελεύθερη βούλησή σας...
Κοινώς αγαπητή Κυνική
Κακή είναι η νύχτα
και στο τέλος κάθε τέτοιας ανωμαλίας (με τα λόγια του Σεφέρη) μας περιμένει η τραγωδία και η καταστροφή
Βαγγέλης

cynical είπε...

καλημερα @NdN και καλη βδομαδα,

Πολυ ενδιαφερουσα η επισήμασή σου οτι στην Αγγλια δεν ασχολουνται νυχθημερον με το National party, γιατι εχουν να ασχοληθουν με τις αιτιες που ανεβασαν τις ψηφους του.

Γιαυτο το λογο παραθετω και τα λογια του Glucksmann στο τελος που λεει:
"...Θέλω να πω ότι όλοι στην Ευρώπη διατρέχουμε τον ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ για τη φασιστική απειλή γιατί δεν έχουμε τίποτε άλλο να πούμε..." Προφητικα για τα εδω..

cynical είπε...

Καλημερα Βαγγελη και καλη βδομαδα,

Και το πιο επικίνδυνο Βαγγελη ειναι ότι αντι να αλλαξουνε τακτικη, προσπαθουν να επωφεληθουν απο την ανοδο της ακροδεξιας για να φοβισουν και μονο να φοβισουν τον κοσμο για να κερδισουν ψηφους. Χωρις καμια διαθεση αυτοκριτικης και ειλικρινούς διαθεσης για αλλαγη πορειας.

Το μονο που ευχομαι ειναι η σε τετοιο βαθμο ανικανοτητα να ειναι μονο ελληνικη, και οτι δεν θα χρειαστει να δουμε μια δευτερη Βαιμαρη στην Ευρωπη. Αν και αυτα που αναεφερες για Ουγγαρια και Ιταλια με ανησύχησαν.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Υπάρχει μία τεράστια διαφορά ανάμεσα στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Όταν ο LePen βγαίνει στα πάνελς οι Γάλλοι δημοσιογράφοι τον χτυπάνε σαν χταπόδι ενώ στην Ελλάδα οι "δικοί" μας είναι κοσμιότατοι με τα μέλη του ΛΑΟΣ.

Μία άλλη διαφορά είναι πως τα μέλη του ΛΑΟΣ είναι σαν τραμπούκοι ενώ του FN όχι.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ότι θυμάμαι χαίρομαι.

Και στη Γαλλία το FN επηρεάζει και τα άλλα κόμματα. Στις προεδρικές εκλογές που ο LePen πέρασε στον δεύτερο γύρο ο σοσιαλιστής Jospin είχε σαν σύνθημα: Aucune tollerence pour la criminalite, το οποίο είναι κλασσικό σύνθημα της ακροδεξιάς.

Σίγουρα όμως πρωτιμάω τη Γαλλική πολιτική σκηνή.

cynical είπε...

ΙωάννηΚ,
κατι θα ξερεις παραπανω για τον Λεπέν. Δεν εχω παρακολουθησει γαλλικη τηλεοραση.

Η λεξη "κοσμιοτητα" που χρησιμοποιεις ειναι πολυ ηπια. Εδω του στρωνουν χαλια. Οπως και να το κανουμε ο Καρατζαφερης ανεβαζει την τηλεθεαση.

Εδω επισημως ο ΛΑΟΣ δεν δερνει. Αυτο το κανει η θυγατρικη του Χρυση Αυγη

Ανώνυμος είπε...

ΝδΝ,

το αντίστοιχο του ΛΑ.Ο.Σ στην Αγγλία δεν είναι το British National Party αλλά το UK.I.P