Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Γιατί Διαβάζουμε Εφημερίδα;


Επ’ ευκαιρία του κλεισίματος του Ελεύθερου Τύπου και του επικείμενου κλεισίματος και άλλων εφημερίδων λόγω μεγάλης πτώσης του αριθμού των αναγνωστών γενικώς, στο ερώτημα «γιατί ο κόσμος δεν διαβάζει πια εφημερίδες;», θα πρόβαλα σαν απάντηση το αντίθετο ερώτημα, «γιατί ο κόσμος συνεχίζει να διαβάζει εφημερίδες;».

Στο βαθμό που οι περισσότεροι μπορούν να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε ό,τι πιο φρέσκο αφορά την είδηση, σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική εφημερίδα, ενημερωτικό ιστό ή επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, σε οποιαδήποτε γλώσσα και για οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, πρόσβαση σε οποιοδήποτε ανάλυση ή άρθρο γνώμης γραμμένο από τον εγκυρότερο δημοσιογράφο έως τον πλέον σεβαστό καθηγητή πανεπιστημίου, μέσα από ημεδαπά ή δορυφορικά κανάλια και το internet, δεν είναι λογικό ν’ αναρωτηθούμε γιατί υπάρχει ακόμα κόσμος (και είναι πολύς), που συνεχίζει ν’ αγοράζει εφημερίδες, κι όταν μάλιστα αυτός ο κόσμος σαν σύνθεση δεν είναι και πολύ διαφορετικός απ’ αυτόν που είναι εξοικειωμένος με τα ηλεκτρονικά μέσα;

Το ερώτημα γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό, όταν στη σημερινή εποχή κανείς δεν πρόκειται να ισχυριστεί ότι οι εφημερίδες, σαν αντικείμενο από σκέτο χαρτί, επιτελούν κάποιο χρήσιμο σκοπό, όπως το να τυλίγουν ψάρια, να καθαρίζουν τζάμια ή να υποκαθιστούν το χαρτί τουαλέτας, αντικαθιστώντας την πάλαι ποτέ φυσική και αυθόρμητη ανακύκλωση με την εμβόλιμη και θεσμοθετημένη.

Τις εφημερίδες, θα έλεγα, συνεχίζουμε να τις αγοράζουμε από συνήθεια κι από νοσταλγία. Για όσους ακόμα καπνίζουν, ένα πακέτο τσιγάρα απ’ το περίπτερο δεν νοείται χωρίς τη συνοδεία εφημερίδας, έτσι ώστε οι κυκλοφορίες τους και μόνον να αποτελούν έναν προσεγγιστικό δείκτη του αριθμητικού μεγέθους των καπνιστών. Έτσι ώστε, μια πρόχειρη εξήγηση της πτώσης των εφημερίδων να μπορεί ν’ αποδοθεί στην ελάττωση του αριθμούν των καπνιστών στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως.

Οι εφημερίδες θα υπάρχουν γιατί υπάρχουν τα πρωινά της Κυριακής. Κυρίως τα χειμωνιάτικα. Μια βόλτα ως το περίπτερο, ένα δυο φλιτζάνια καφές στο τραπέζι, μια, δυο, τρεις εφημερίδες σκορποχώρι στο πάτωμα και τασάκια που στενάζουν, το καθένα τους κι από μια μικρή ευτυχία που όλες όμως μαζί συνθέτουν τον μεγάλο παράδεισο της μέρας.

Οι εφημερίδες θα υφίστανται γιατί υπάρχουν τα καφενεία, τα καφέ, οι καφετέριες και τα πάρκα. Γιατί ο καφές δεν είναι παρά μισός και άνοστος χωρίς το έτερό του ήμισυ, την εφημερίδα. Γιατί καφές ξεροσφύρι δεν πάει. Γιατί η εφημερίδα για να διαβαστεί θέλει τον καφέ να διαστείλει τις κόρες και να θέσει την εγκεφαλική ουσία σε κίνηση.

Οι εφημερίδες θα υπάρχουν, γιατί πάντα υπάρχουν οι άτυχοι που κάποιοι άκαρδοι τους στήσανε στο ραντεβού, έτσι για να τσουλάνε το χρόνο και να καλύπτουν την ντροπή και την αμηχανία τους.

Οι εφημερίδες θα υπάρχουν όσο βρίσκονται περίπτερα στην κάθε γωνιά και όσο αυτά συνεχίζουν να μένουν ανοιχτά ολημερίς και κάποια οληνυχτίς.

Οι εφημερίδες θα υπάρχουν για να συντροφεύουν την ξάπλα του απομεσήμερου και να εξασφαλίζουν την απαραίτητη συγκέντρωση την ώρα της τουαλέτας.

Επιπλέον, τις εφημερίδες τις ξεφορτώνεσαι τόσο εύκολα, όσο εύκολα και τις αποκτάς. Για την τιμή τους προσφέρουν πολλά, τον κόσμο ολόκληρο δηλαδή, σε μερικά επιτόπια ξεφυλλίσματα.

Η εφημερίδα σε αντίθεση με το internet αποτελεί ένα κλειστό και περιεκτικό σύστημα, το οποίο περιδιαβαίνοντάς το, σε περίπατο μιας ώρας ας πούμε, σού αφήνει μιαν αίσθηση επάρκειας και πληρότητας, του στυλ ότι ό,τι ήταν σημαντικό να μαθευτεί, μαθεύτηκε. To internet, απ’ την άλλη μεριά, ίδιο με απύθμενο πηγάδι, δεν σου παρέχει ποτέ τον εφησυχασμό ότι αυτό που έμαθες ήταν όλο κι όλο αυτό που έπρεπε να μάθεις, αλλά θα σε αφήνει πάντα μ' ένα αίσθημα λειψό, σχετικά με το αν το άλλο, που όσο κι αν έψαξες και δεν τα κατάφερες ποτέ να βρεις και να μάθεις, ήταν εν τέλει και το πιο σημαντικό που σού διέφυγε.

Οι εφημερίδες είναι τα σταυρόλεξα που λύσαμε μόνοι ή με παρέα, τα καραβάκια που φτιάξαμε για τα παιδιά, όταν μας έπαιρναν στα ταξίδια το κεφάλι, τα βρεμένα χαρτιά που μάς ξεστένευαν τα καινούργια μας παπούτσια, και οι ατέλειωτες ώρες που περάσαμε κάνοντας χαρτοκοπτική στις χιλιοδιπλωμένες τους σελίδες.

Με μια εφημερίδα στη βρεμένη μας πλάτη γλιτώναμε το κρύωμα και τις κρυάδες όταν μάς έπιανε στα ξαφνικά η μπόρα του καλοκαιριού. Με μια εφημερίδα στο τζάμι μπλοκάραμε τον ήλιο που μας κάρφωνε στο κούτελο, όταν οι κουρτίνες παρά ήταν λεπτές για να τού αντισταθούν. Μια παλιά εφημερίδα ξεκίναγε την ιεροτελεστία του ανάμματος του τζακιού το χειμώνα, μια εφημερίδα, καλύτερη κι από βεντάλια, έκανε υποφερτή την κάψα, το καλοκαίρι.

Πολύ αργότερα, με τις εφημερίδες φτιάξαμε τις δισκοθήκες μας, κλασσική μουσική με τα κουπόνια της «Καθημερινής», Όπερες από το «Βήμα», και αγαπήσαμε την Ιστορία με τα περίφημα «Ιστορικά» της «Ελευθεροτυπίας». Και παλιές ταινίες είδαμε, αποσυρμένες πια από τις αίθουσες και τα video clubs, και καλά βιβλία διαβάσαμε, και άτλαντες και λευκώματα στολίσανε τα τραπέζια και τις βιβλιοθήκες μας και δόξα τω θεώ ήταν πολλές οι φορές που μάς τάισαν καλή τροφή.

Κρίμα λοιπόν, και διπλοκρίμα, όταν αναλογίζεται κανείς πόσα ωραία πράγματα χάνονται όταν μια εφημερίδα κλείνει !

33 σχόλια:

VAD είπε...

Οπως το λες,για να τυλίγουμε τα ψάρια,να καθαρίζουμε τα τζάμια κλπ,και δε φταίμε εμείς γι αυτό!Ειναι επιλογή μας ,για να μην ταϊζουμε τον κάθε Κουρή,Λαμπράκη και...και...και...

NP είπε...

Γειά σου φίλη Cynical,

να προσθέσω στο ρωμαντικό και νοσταλγικό σου άρθρο μια πιο "ορθολογική" εξήγηση ?

Στη ροή της εξέλιξης, κάποια αντικείμενα, εργαλεία, μέσα, αντικαθιστούν κάποια προηγούμενα. Αν το νέο αντικείμενο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα απο το παλιό επικρατεί. Αν όμως το παλιό έχει έστω και ένα (1) ΠΡΑΚΤΙΚΟ ένα πλεονέκτημα απέναντι στο καινούριο δεν εξαφανίζεται εντελώς.
Αντίθετα, αν το καινούριο υπερτερεί σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς απέναντι στο παλιό, τότε το δεύτερο δεν σώζεται απο τη νοσταλγία.
Παραδείγματα:
Τα σύγχρονα τουφέκια αντικατέστησαν τα καριοφύλια και τους γκράδες γιατί υπερήχαν στα πάντα, αλλά δεν αντικατέστησαν το αρχαιότατο μαχαίρι. Γιατί το μαχαίρι διατηρεί κάποια πλεονεκτήματα: ελαφρύ, αθόρυβο, φτηνό, βολικό σε πολύ μικρές αποστάσεις, κλπ.
Τα στυλό αντικατέστησαν τους κονδυλοφόρους, τα δοχεία μελάνης και τα στυπόχαρτα. Κανείς δεν χρησιμοποιεί σήμερα αυτά τα ρωμαντικότατα αντικείμενα.
Η ερώτηση, λοιπόν, είναι: Ποιό πλεονέκτημα έχει η εφημερίδα ακόμη σήμερα απέναντι στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το internet ?
Απάντηση: Διαβάζεται απευθείας η ίδια, χωρίς τη βοήθεια κάποιου μέσου.
Η ραδιοφωνική εκπομπή χρειάζεται ραδιόφωνο, η τηλεοπτική τηλεόραση, το internet υπολογιστή. Όλα αυτά χρειάζονται μια πηγή ενέργειας, κλπ.
Ενώ η εφημεριδούλα χρειάζεται μόνο το φώς του Ήλιου η της ΔΕΗ, που και τα δύο αφθονούν.
Όσο λοιπόν δεν υπάρχει άλλο μέσον απο το οποίο να ενημερωνόμαστε αδιαμεσολάβητα, θα διασώζονται οι εφημερόδες και τα περιοδικά και θα τα παίρνουμε στις τουαλέτες...

NP είπε...

Ήμουν σε διακοπές και μόλις σήμερα διαπίστωσα τον μετριασμό σχολίου. Τί έγινε ? Δεχτήκαμε άνανδρες επιθέσεις ?

cynical είπε...

Γεια σου @VaD,

λες να μην αγοραζουμε σημερα εφημεριδες γιατι εχουν απογυμνωθει πια απο τις τοσες πολλες προηγούμενες χρησεις τους, οπως τις περιεγραψα; Λες να μην τις αγοραζουμε επειδη δεν χρειαζεται πια να τυλιγουμε ψαρια μ' αυτες ή να καθαριζουμε τα τζαμια όπως παλια; (αστειευομαι!)

cynical είπε...

Γεια σου καλέ μου φίλε ΝP,

οι εφημεριδες θα συνεχίσουν να υπάρχουν για τις τοσες πολλες και διαφορετικές χρήσεις τους. Πιστευω οτι δεν παιρνεις μια εφημεριδα για τις ξερές ειδησεις και μονο. Θελεις να διαβασεις τον αγαπημενο σου δημοσιογραφο,όπως και τον μη-αγαπημενο σου για να τον βρισεις, να μπεις στο παιχνιδι τού μαντευω πισω απο τις λεξεις, να μαθεις τα πολιτικά κουτσομπολια, κι ολα αυτα στο δρομο, στο καφενειο, στο λεωφορειο, στον καναπε, στο κρεβατι.


Ξεχασα ακομα, να αναφερθω και στη συμβολή τους στο γυάλισμα των παπουτσιών, κάθε φορά που τα βάφαμε με camel.

Παντως, δεν πιστευω οτι οι εφημεριδες εχουν χειροτερη ποιοτητα απο παλια. Ισα ισα ειναι πολυ καλυτερες. Ενας κοσμος μενει στην τηλεοραση και χανονται αναγνωστες και εσοδα. Αλλα μηπως ειναι και οι υπερογκες αμοιβες μερικων μεγαλοδημοσιογραφων που τις βουλιαζουν;

ΥΓ. Αμα άρχισες απο τωρα ΝP διακοπες, τι θα σε κανουμε το υπολοιπο καλοκαιρι; Καποιοι ανωνυμοι και κακοήθεις σχολιαστες δεν γνωριζουν τι σημαινει ευπρεπεια στο διαλογο. Επομενως Θεωρω οτι δεν αξιζουν το δημοσιο βημα.

Tyler Durden είπε...

και μια ακόμα χρήση, πολύ εξειδικευμένη αλλά τεράστιας σημασίας για τους άμεσα ενδιαφερόμενους, που την ξέρω από πρώτο χέρι και είμαι βέβαιος ότι θα προκαλέσει σημαντική αναστάτωση αν κλείσουν όλες: Αποτελεί απαραίτητο και δωρεάν υλικό πρώτης ανάγκης και σε πολύ μεγάλες ποσότητες για τα διάφορα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων, οι οποίες κομμένες σε λωρίδες με το χέρι αποτελούν πρώτης τάξεως απορροφητικό των ακαθαρσιών τους και μαλακό υπόστρωμα για πουλιά με σπασμένα πόδια ή νεοσσους.

Κατά τα άλλα, η στυγνή μετατροπή τους σε εμπόρευμα, η ξυλινη τυποποιημένη γλώσσα, η στήριξη συγκεκριμένων συμφερόντων, η αγορά τους από μεγιστάνες που ελέγχουν ποια πληροφορία θα βγει και ποια θα θαφτεί, ε δεν θέλει και πολύ για να πάρει την κατρακύλα. Η τιβί και το ραδιόφωνο είναι τουλάχιστον δωρεάν, την εφημερίδα την πληρώνεις

de profundis είπε...

Για τις Αγγελίες εύρεσης εργασίας τις αγοράζουμε .

Ανώνυμος είπε...

Όμορφο!!

Νοσφεράτος είπε...

E ... αυτό ειναι το αριστουργημα σου ..
Εγραψες που λένε
καλη μου φίλη

Θανασης Ξ. είπε...

Φαίνεται να υπάρχουν πολλοί λόγοι σήμερα που 'πιέζουν' προς την 'εξαφάνιση' της εφημερίδας. Όικονομικοί. Οικολογικοί (χαρτί). Ανταγωνισμός (τηλεόραση-ραδιόφωνο). Internet.
Σίγουρα δεν θα συμβεί αυτό όσο υπάρχει η δική μας γεννιά, για όλες αυτές τις όμορφες 'συνήθειες' που περιγράφει η cynical, αλλά δεν ξέρω αν η νεολαία διαβάζει εφημερίδα πια. Είναι λοιπόν ίσως η αρχή του τέλους, το δείχνουν οι ίδιες οι εφημερίδες με την στροφή τους στις προσφορές, στα ένθετα, στα βιβλία, στα cd, στην δωρεάν διανομή κλπ κλπ.
Να προσθέσω, τέλος, εκείνο που νομίζω πως απομένει σαν συγκριτικό πλεονέκτημά τους: Οι εφημερίδες είναι μετερίζια. Έχουν 'ταυτότητα', συγκεκριμένη άποψη, θέση, πολιτική, κοινωνική κλπ. Όταν σταθείς στο περίπτερο και χαζέψεις τους τίτλους, παίρνεις υπόψιν σου και το ΠΟΙΑ εφημερίδα είναι η κάθε μία. Δεν αγοράζεις μια εφημερίδα στην τύχη. Αγοράζεις την εφημερίδα ΣΟΥ, αυτή που σου ταιριάζει, αυτή που εκτιμάς, αυτή με την οποία 'ζυμώνεσαι' που λέγαμε κάποτε.
Αντίθετα το internet -ενώ μπορείς εκεί να βρείς ίσως και καλύτερες σκέψεις, σίγουρα πιό ελεύθερες- είναι κάπως ..χάος. Χάνεις τον μπούσουλα.
Όσο για την τηλεόραση φαίνεται ενδιαφερόμενη μόνο για τα νούμερα(=διαφήμιση) οπότε μετατράπηκε σε μια σούπα, δεν κάνουμε πλέον ζαππινγκ, δεν χρειάζεται χα χα....

Γ.Θ. είπε...

Παρακαλώ να προσθέσετε ότι τις αγοράζουμε ΚΑΙ για να πληροφορηθούμε ότι έγινε κάτι που ΠΟΤΕ όμως δεν συνέβη!

cynical είπε...

καλημερα @Tyler

αγνοούσα αυτη της τη χρηση, αλλα μού θύμησες τα κουταβακια που βλεπω στα κλουβια των pet shops που ειναι κιαυτα μεσα σε εφημεριδες. Ασε, που αν θες να κανεις εναν ζωηρό σκυλάκο να πειθαρχήσει χτυπάς καπου μια εφημεριδα, ο θορυβος της οποιας φαινεται οτι τον τρομαζει.

Να σου πω, πολιτικη δημοσιογραφια σπανια διαβαζω, γιατι ειναι αυτα που λες. Αλλα απο την αλλη υπάρχει τοση σημαντικη αρθρογραφια απο ελληνες και ξενους, ειτε δημοσιογραφους ειτε πανεπιστημιακους, λογοτεχνες φιλοσοφους, κ.α., που λες χαλάλι το δίευρο.

cynical είπε...

@de Profundis
υπαρχουν και αγγελιες για πραγματα που χαρίζονται.

cynical είπε...

Ανώνυμε
τις ευχαριστιες μου.

cynical είπε...

Καλέ μου φίλε Νοσφεράτε,

ποιος το φανταζοταν ότι η Γιαννα ΕΤ θα εβγαζε στην επιφανεια την κρυμμενη μου ρομαντικη ψυχη!

cirut είπε...

anonymos = cirut

Πάλι αφηρημάδα, φίλη Cyn. Έρχεται το άτιμο ολοταχώς.

Tyler Durden είπε...

Να σου πω, πολιτικη δημοσιογραφια σπανια διαβαζω, γιατι ειναι αυτα που λες. Αλλα απο την αλλη υπάρχει τοση σημαντικη αρθρογραφια απο ελληνες και ξενους, ειτε δημοσιογραφους ειτε πανεπιστημιακους, λογοτεχνες φιλοσοφους, κ.α., που λες χαλάλι το δίευρο.

όχι όμως στον ΕΤ και στις συναφείς, ή στις νερόβραστες τύπου Αγγελιοφόρος, Μακεδονία). Αν κρατάνε ακόμα μερικές είναι για αυτήν την μερική ποιότητα στην ύλη τους

cynical είπε...

καλημερα Θανάση Ξ.,

η δικη μας η γενια εθιστηκε στην εφημεριδα γιατι ηταν ανακατωμενη και με την πολιτικη. Η εφημεριδα δε, ηταν και ενα σημειο αναγνωρισης λιγο πολυ ομοιδεατων. Δεν υπηρχε και αλλο εξω απο αυτην. Ο μονος λογος που ξεραμε ηταν ο έντυπος.
Σημερα εφ 'οσον οι νεες γενιες ειναι εξω απο τα κοινα, δεν την χρειαζονται. Μια σκορπια πληροφορηση απο το ιντερνετ αρκει.
Η εφημεριδα ομαδοποιει τα γεγονοτα, τα βαζει κατω απο μια ομπρελλα, και εν δυναμει δημιουργει και ταυτοτητες. Σημερα βεβαια σε λιγοτερο βαθμο απ' ότι παλιοτερα.

ΥΓ. Πώς πάει η πάλη με το τσιγαρο;

cynical είπε...

γεια σου Ντελάλη,

πριν λιγο καιρο διαβαζα για εναν παλιό ρεπορτερ που ηταν εντεταλμενος απο την εφημεριδα του να καλυψει τα θαυματα της παναγιας της Τηνου. Επειδη, εκεινη τη φορα βαρεθηκε να ταξιδεψει για να γραψει τα ιδια και τα ιδια οπως καθε χρονια, ετοιμασε ενα ρεπορταζ απο το σπιτι του σαν να ειχε οντως επισκεφτει το νησι. Και εγραψε τα συνηθισμενα.
Ελα ομως που εκεινη τη μερα βυθισαν την "Ελλη";

Ο σημερινος αρθογραφος που σχολιαζε το παθημα του συναδελφου του και χασκογελουσε λεγοντας οτι σημερα δεν συμβαινουν πια αυτα, αραγε τι θα εχει να μας πει;

cynical είπε...

@Τyler

τον ΕΤ ποτε μου δεν τον αγγιξα. Τον εχω συνδεσει στη μνημη μου με την παλια του φυσιογνωμια. Μιλαω για 4-5 αθηναικες εφημεριδες, οπου παντα (ιδιως στις Κυριακατικες) βρισκω παρα πολλα ενδιαφεροντα αρθρα.

Θανασης Ξ. είπε...

Το τσιγάρο..το απολαμβάνω ακόμη, χα χα...
Είπαμε. Ζγα ζγα.
Εσύ ??;;??

cynical είπε...

Θαναση Ξ,

μετα απο χρονια ακαπνιας, ξαναρχισα με 2-3 τη μερα. Αστα ας υπάρχουν, μεχρι την επομενη κριση πανικου.

Sophia Kollia είπε...

Όλα χρειάζονται...απλά να σταματήσουν τις πορσφορές, να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να αξίζει το γραπτό, και να κάνουν και κανένα ρεπορτάζ και έρευνα..
Καλό Σ/Κ

Nikos Lioliopoulos είπε...

Και να γεμιζουν τα ντουλάπια μας με ενα σωρο dvd που δεν θα δουμε ποτέ αλλά λυπόμαστε τα λεφτα που δωσαμε και δεν τα πεταμε...

Nikos Lioliopoulos είπε...

Bonus(εωσ οτου περασω το face control tou moderation!)
"Θόδωρε, όταν γυρνάς φέρε μου μια εφημερίδα” κι εκείνος της πήρε τον “Ελεύθερο Τύπο”!
Bonus 2:
Και αυτός της είπε προ ημερών, βλέποντάς την να διαβάζει επί ώρες τον Ε.Τ.: "θα την κλείσεις επιτέλους την εφημερίδα, να πάμε για φαγητό; Έχουμε αργήσει.
Kαι αυτη την εκλεισε!"

NdN είπε...

Πραγματικά εξαιρετική η ανάλυση σου Cynical. Δεν θα γράψω κάτι άλλο γιατί ειλικρινά…δεν έχω. Η αίσθηση του χαρτιού στο χέρι είναι τελείως διαφορετική. Γι αυτό κι όταν έρχομαι στην Ελλάδα μολονότι και πάλι μπορώ να τις διαβάζω από ιντερνετ τις αγοράζω. Ειδικά τις Κυριακές, το διάβασμα εφημερίδων αποτελεί ιεροτελεστια. Ακόμα και το διάβασμα του Ριζοσπαστη στη σχολή από φίλους Κνιτες, είχε το γλέντι του. Επίσης θυμάμαι την πρώτη φορά που είχε δημοσιευτεί κείμενο μου σε εφημερίδα την χαρά που είχα πάρει…

cynical είπε...

Γεια σου Σοφία,

Ειναι αλήθεια οτι στα καθημερινα φυλλα οι ειδησεις δεν εχουν κανενα νοημα, γιατι εχουν ηδη χιλιοειπωθει και αναλυθει απο τα βραδυνα δελτια της προηγουμενης μερας. Αλλα οι κυριακατικες εκδοσεις των 4-5 εφημεριδων ειναι χαρμα οφθαλμων, ειδικα αν τις εχεις ολες μαζι. Και οι σαββατιατικες δεν ειναι κακες. Και ΄κει υπαρχει ενδιαφερουσα υλη. Βεβαια αν περιμενεις την κατεβαζεις ολη αποτο ιντερνετ το απογευμα.

cynical είπε...

Γεια σου Νίκο,

γιατι αγοραζεις παιδι μου τις ενισχυμενες εκδοσεις; Αν αγοραζες τις απλες θα ειχες να πεταξεις λιγοτερα και θα εκανες και οικονομια.

Καιρος ηταν πια, μετα τοσα χρονια γαμου, να σταματησει ο Θοδωρος να κανει τα χατίρια της Γιαννας. Ετσι δεν συμβαινει σε ολους τους γαμους;

cynical είπε...

Γεια σου ΝdN,

Ε τώρα σκεφτεσαι να μαζευτειτε σπιτι κυριακη πρωι οι φιλοι και να απλώσετε τα laptop σας στο τραπέζι για να διαβασετε εφημερίδες;
Εικονα απο ταινια σουρεαλιστικη θα εμοιαζε!

geokalp είπε...

δυστυχώς ή ευτυχώς τα τυπωμένα γράμματα κάνουν την είδηση περισσότερο πιστευτή

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Διαφωνώ μαζί σου. Ο λόγος δεν είναι ότι είμαι "εξαρτημένος" από την εφημερίδα αλλά και ότι μου "κρατάει παρέα" σε διάφορα μέρη όπως στα ΜΜΜ ή στην τουαλέττα.

cynical είπε...

@geokalp,
υποτιθεται οτι ο τυπωμενος λογος εχει μπερασει απο περισσοτερα σταδια ελεγχου!

cynical είπε...

Γεια σου Ιωάννη Κ,

άντε να πεισεις το εντερο να λειτουργησει αν δεν εχεις την καταλληλη εφημεριδα.