Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Οι Πολιτισμικές Συγγένειες του κ. Σαμαρά


«...Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα γίνει σε λίγες μέρες μια μοναδική στέγη πολιτισμού για ολόκληρο τον κόσμο...», είχε δηλώσει ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς. Και φυσικά δεν είχε άδικο.

Μόνο που βλέποντάς τον σήμερα στη δεύτερη σελίδα της «Καθημερινής», να ποζάρει ολόχαρος δίπλα στον ελληνικής καταγωγής, γνωστό και με εξαιρετέο, Nicholas Cage, κατά κόσμον Νίκο Γκατζογιάννη, (ευκαιριακό) συγγραφέα του περιώνυμου βιβλίου «Ελένη» σχετικά με τα παθήματα και τελικά τη δολοφονία της μητρός του από του "κομμουνιστοσυμμορίτες" στη διάρκεια του Εμφυλίου και στη δημοσιότητα που απέκτησε για ευνόητους ψυχροπολεμικούς λόγους παγκοσμίως, εξ αιτίας αυτού του βιβλίου και μόνο, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς για το είδος του πολιτισμού που έχει στο βάθος των εγκεφαλικών του κυττάρων ο κ Σαμαράς.

Δεν βρέθηκε άραγε κανένας άλλος εκπρόσωπος του υψηλού πολιτισμού εκεί τριγύρω για να τον πλαισιώσει;

ΥΓ. Η φωτογραφία είναι από την "Καθημερινή", 28/6/2009.

47 σχόλια:

papajohn είπε...

Εντελώς ειλικρινά, μιας και μόλις πρόσφατα διάβασα την Ελένη, τι είναι αυτό που βγάζει τόσο μίσος προς αυτό το βιβλίο? ΟΚ, δέχομαι ότι εστιάζει μόνο προς τη μία πλευρά, αλλά πέρα απο αυτό τι?

cynical είπε...

καλησπερα @papajohn και καλωςορισες.

Αν το βιβλιο αυτο παρεμενε στην εξιστορηση, καθ ολα θεμιτη, της ιστοριας της μητερας του, δεν θα ηταν παρα ενα ακομα βιβλιο, αναμεσα στα αλλα και θα κρινοναν αναλογως απο τους αναγνωστες.

Ο συγγεκριμενος "συγγραφεας" ομως ενταχθηκε για τα καλα στον μηχανισμο της αντι-κομμουνιστικης προπαγανδας της αμερικης. Ποσους πρωτοβγαλτους συγγραφεις ξερεις που το πρωτο τους βιβλιο μεταφραζεται σε δεκαδες γλωσσες, κανει το γυρο του κοσμου, γινεται ταινια και το χρησιμοποιει κιολας ο Ρηγκαν σε μια συνοδο με τη Σοβ. Ενωση, αν (δεν απατωμαι);

Ο Cage δεν ειναι ενας απλος συγγραφεας. Ειναι μερος ενος μηχανισμου και προς τουτο οι αντιρρησεις μου τωρα αλλα και τοτε που πρωτοεμφανιστηκε (1983).

Swell είπε...

O Cage είναι αυτό που λέμε πληρωμένη συγγραφή (κατά την αντίστοιχη δημοσιογραφία). Βέβαια η επιλογή της συγκεκριμένης φωτό έχει να κάνει με τα συμφέροντα του Αλαφούζου, όπως τα αντιλαμβάνεται αυτός σήμερα. Οι δε "εκλεκτικές" συγγένειες του Σαμαρά, να θυμόμαστε το ρόλο του στο θέμα των Σκοπίων, έχουν αναφορά στον τόπο καταγωγής του. Τη Μάνη. Τέλη δεκαετίας του 70, μπαίνω σ' ένα μπακάλικο στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης. Το εσωτερικό του μαγαζιού παλοκαιρισμένο. Παλιά άδεια ψυγεία, μια μαυροντυμένη με μαντήλα γιαγιά και στον τοίχο το μοναδικό κάδρο, ήταν το τελευταίο βασιλικό ζεύγος.

μ είπε...

Τί περιμένουμε από μια χώρα στην οποία η λέξη "κομμουνιστής" είναι βρισιά ή στην καλύτερη ισοδυναμεί με το απόλυτο κακό;

Δε μένω τόσο στη φωτογραφία Cynical, γιατί αυτές βγαίνουν στο τσακ μπαμ για δημοσιοσχετίστικους λόγους...

Αν φέρει τα Μάρμαρα, θα τον παραδεχτώ τον Τόνι :PPP

Eva Stamou είπε...

Καλησπέρα Cynical.

Πολύ ενδιαφέρουσα η επισήμανσή σου - νομίζω ότι εδώ ταιριάζει το: μια εικόνα αξίζει όσο 1000 λέξεις!

papajohn είπε...

Καλώς σας βρήκα! :-)

Κοίταξε, προφανώς και το βιβλίο αυτό ήταν ότι ήθελε ο δυτικός κόσμος τα χρόνια του ψυχρού πολέμου να ακούσει για τον μισητό εχθρό.

Αλλα απο εκεί και πέρα, ναι είναι ένα βιβλίο που όπως όλα τα βιβλία κρίνεται απο τους αναγνώστες. Προσωπικά το βρήκα τρομερά καλογραμμένο και θα το συστηνα άνετα σε γνωστούς και φίλους (και όχι ως μέσο επίθεσης σε μια ιδεολογία). Και το γεγονός οτι πουλάει ακόμα είναι απόδειξη του ότι είναι ένα επιτυχημένο βιβλίο (εκτός και θεωρούμε ότι ακόμα κάνουμε προπαγάνδα). Το συναίσθημα που μου έβγαλε κυρίως είναι το σε τι άκρα μπορεί να φτάσει μια ιδεολογική διαμάχη. Και διαβάζοντας το δε μπορώ να πω ότι διάβαζα απλώς προπαγάνδα. Δέχομαι ότι εμφάνιζε τη μία πλευρά, αλλα ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι γράφει βιβλίο ιστορίας. Στο βιβλίο λέει πως παρουσιάσει διασταυρωμένα γεγονότα που έγιναν στο χωρίο του, και απ' όσο γνωρίζω αυτά δεν έχουν διαψευτεί. Απο εκεί και περα, δε μπορώ να δεχτώ αυτό που λέει ο Swell, ότι δηλαδή έγραψε ένα τέτοιο βιβλίο αποκλειστικά και μόνο επειδή "πληρώθηκε". Ναι, φυσικά και οι Αμερικάνοι θα το έκαναν σημαία τους, αλλα το να πεις οτι το έγραψε γι' αυτό το λόγο είναι κάπως παρατραβηγμένο.

Στέργιος είπε...

Παλιά - ξυνά σταφύλια ο Γκατζογιάννης και οι φίλοι του. Αν στην Ελλάδα ήταν κεντρικό θέμα αδικίας στον εμφύλιο, οι δικαίως ή αδίκως εκτελεσμένοι από τους αντάρτες μάλλον η ιστορία γράφεται ανάποδα. Απλά ο νικητής έγραφε, πρόβαλλε, και επέβαλλε ό,τι ήθελε. Εκατοντάδες ιστορίες βασανιστηρίων, αίματος και δακρύων από την άλλη πλευρά έμειναν στη σιωπή. Τι να λέμε τώρα για τη προπαγάνδα που έκανε το άσπρο μαύρο σε αυτή την ιστορία;

Αλλά ο Σαμαράς ποτέ δεν έκρυψε τις κρυφές σχέσεις του με ακροδεξιές και ψυχροπολεμικές απόψεις. Σε τι να μας κάνει έκπληξη μια επιβεβαίωση με τον Γκατζογάννη;

Μάλλον μεγάλη αξία του έδωσες Cynical

cynical είπε...

@papajohn,

εδω δεν κρινω τη λογοτεχνικοτητα του βιβλιου. Αυτο που κρινω ειναι οτι στα εγκαινια ενος υψιστης σημασιας μουσειου ο υπ. πολιτισμου φωτογραφιζεται με το συγκεκριμενο ατομο που ουτε μεγαλος συγγραφεας ειναι, ουτε στον πολιτιμο εχει συνεισφερει, και ο οποιος κατακριθηκε σφοδρα την εποχη που κυκλοφορησε το βιβλιο του. Αν ο Σαμαρας ειχε προσκαλεσει αλλους πενηντα συγγραφεις και διανοουμενους, που θα ηταν προφανώς πολυ μεγαλυτερης αποδοχής, καλώς να ειχε προσκαλεσει και αυτον ανάμεσα τους. Αλλα σαν τι προσεκληθη ο Γκατζογιαννης; Για το πνευματικο του υψος; ΄Μαλλον οχι.

cynical είπε...

καλησπερα @swell,
ειναι γνωστο με ποιους συντονιζεται ο Σαμαρας, αλλα ας κραταει και καποια προσχηματα.

cynical είπε...

Γεια σου @Μανο

δημοσιες σχεσεις με τον Γκατζογιαννη;; Απο ποιους ειναι αποδεκτος; Ποιος τον ξερει; Και γιατι τον ξερουν; Αυτα ειναι γνωστα παρα μην στους νεωτερους.

Αν ερθουν τα μαρμαρα εδω, (που δεν θα ερθουν), θαρρεις πως θα ειναι αποτελεσμα της ακτινοβολου προσωπικότητας του υπουργου; Εδω την Μελινα ειχαν "γραψει".

cynical είπε...

Γεια σου Ευα,

ποσα χρονια μάς πηγε πίσω; Ξαναζωντανεψαν τα φαντασματα!

cynical είπε...

Στεργιο καλησπερα
Ξερεις με τι εκνευριζομαι;

Που τους ξαναφερνουν στο προσκηνιο λευκους και αποκαθαρμενους, με ολη την ιστορια που τους συνοδευε οταν πρωτοεμφανιστηκαν, επιμελως σβυσμενη.

Περιπαιζεται η μνημη του κοσμου, και οχι μονο σε αυτη την περιπτωση, που δεν ειναι μεγαλης σημασιας. Εδω συγγραφεις που ειχαν υμνησει τους ναζι, μετα απο χρονια τους ξαναβγαλανε στο προσκηνιο σαν αθωεες περιστερες, σαν να μην ειχε συμβει τιποτε.
Εδω θα μου πεις αμφισβητουν τη μνημη μας για γεγονοτα που συνεβησαν πριν μια βδομαδα, στις παλιες ιστοριες θα κολλησουν;

Greek Rider είπε...

Cynical καλησπέρα. Εγώ ασφαλώς δεν είχα ιδέα για το θέμα.

Είναι όμως σημαντικό να ξέρουμε ότι υπάρχουν οργανώσεις που άτυπα και δήθεν αθώα προωθούν συγκεκριμένες ιδεολογίες και συμφέροντα στήνοντας καταστάσεις.

Ασφαλώς από τότε μέχρι σήμερα θα έχουν υπάρξει και άλλοι σαν αυτόν σε άλλους τομείς (κινηματογράφο, μουσική, κτλ..)

VAD είπε...

Χιλιάδες Ελληνες κουβαλάνε χιλιάδες "Ελένες" κι απ'τις δυο πλευρές,απλώς οι "Ελένες" των "νικητών"(;;;) προβάλλονταν περισσότερο,η χρονική απόσταση μας επιβάλλει πιο ψύχραιμη ματιά και όχι προσπάθεια εκμετάλλευσης όπως έκανε ο Γκατζογιάννης.

VAD είπε...

Όσο για το Σαμαρά,αυτός δεν ήταν που ανέμυαλα στις αρχές της δεκαετίας του '90 καλούσε τους Βορειοηπηρώτες συνέλληνες και τους Αλβανούς ναρθούν στον ελληνικο παράδεισο;Ή μήπως δε θυμάμαι καλά;Τι να περιμένεις λοιπόν από τέτοιον "αέρα";Πολιτισμό;Οχι δα...

ELvA είπε...

Kαλημερα cynical

Νομιζω οτι δεν σοκαρει και τοσο η φωτο οταν εχουμε...ραμματα για τη γουνα πολλων απο τους σημερινους πολιτικους....
Μια αλλη, βεβαια, εξηγηση που θα μπορουσαν να σωσουν οι δικοι τους κυκλοι ειναι της ενασχολησης του Γκατζογιαννη με την...εβδομη τεχνη! :(

cynical είπε...

καλημερα @Rider,

για πολλες δεκαετιες η δεξια δεν ειχε κανενα διανοουμενο της προκοπής να επιδειξει. Ο πνευματικος χωρος μονοπωλειτο επο την αριστερα. Ετσι με το που ξεπηδησε αυτος τον κανανε σημαια. Και, αν κρινει κανεις τη δημοσιοτητα που απεκτησε το βιβλιο παγκοσμιως, θα πρεπει να πεσανε χοντρα λεφτα απο γνωστα και μη εξαιρετεα "ευαγη" ιδρυματα.
Και σημερα που η αριστερα εχει αφησει κενο χωρο , και η μνημη ατονει, ειναι καιρος να ξανακατοικηθει ο χωρος απο τα παλια φαντασματα και απο αλλα νεα που θα επιβληθουν.

cynical είπε...

Γεια σου @Elva,

Ναι, τα ειχε παρει το ματι μου, τα περι ταινιας...
Ετοιμαζουν το εδαφος για το νεο τεκνο της ελλαδας που μεταλαμπαδευει το ελληνικο φως στα 4 σημεια της οικουμενης!

cynical είπε...

Καλημερα @VaD,

ο Γκατζογιαννης εκμεταλλευτηκε και τον εκμεταλλευτηκαν , με την καλη την εννοια. Η Ελενη προωθηθηκε σαν η βιβλος του αντικομμουνισμου. Και τωρα, νατονα ξανα στο προσκηνιο!

Ναι ο Σαμαρας, ελεγε στους βορειοηπειρωτες να ερθουν στον ελληνικο παραδεισο. Για τους Αλβανους που δεν ειχαν "ελληνικο αιμα", δεν θυμαμαι τι ελεγε.
Τελος παντως απ' αυτο το υπ. πολιτισμου εχει περασει ο καθε ...πικραμενος και επιεικως ασχετος!

akrat είπε...

καλημέρα
ειρήσθω εν παρόδω κατά την ταπεινή μου γνώμη ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ουδεμία σχέση έχει με τον σταλινισμό και τα αντάρτικα ....
ειδάλως ο Μάρξ θα μας πρότεινε βόλτες στις Άλδεις και τα καλύτερα γκουλάγκ....
Αυτά για να μην αισθανόμαστε και τύψεις δηλαδή....

μ είπε...

"Τελος παντως απ' αυτο το υπ. πολιτισμου εχει περασει ο καθε ...πικραμενος και επιεικως ασχετος!"

Την Πρωθυπουργάρα μας εννοείς Cynical;;
:)

Ανώνυμος είπε...

Το βιβλίο του Γκατζογιαννη δεν το έχω διαβάσει, επειδή όμως προέρχομαι από τα μέρη του, η ιστορία της μητέρας του είναι αληθινή, όπως και χιλιάδες ιστορίες πόνου και από τις δύο πλευρές. Για τον Σαμαρά δεν έχω να πω κάτι, δεν τον είχα σε υπόλειψη ποτέ, ούτε φυσικά και τον Γκατζογιάννη, ο οποίος στις ΗΠΑ θεωρείται το αγαπημένο παιδί της κρατικής προπαγάνδας. Αν το "Ελένη" προπαγανδίζει απίστευτα, ντροπή του που χρησιμοποίησε τη μητέρα του για αυτό τον σκοπό.Το θεωρώ όμως υπερβολικό να εξισώνεται ο Γκατζογιάννης με τους Ναζιστές συγγραφείς, οκ έγραψε ένα βιβλίο ίσως και σε συναισθηματική φόρτιση, ίσως και επειδή πληρώθηκε για να κάνει αντισοβιετική προπαγάνδα. Αν είναι Ναζιστής ο Γκατζογιάννης, τότε για τον Πλέυρη τι να πούμε...Μήπως την ίδια προπαγάνδα δεν έκαναν και η Σοβιετικοί οι οποίοι παρουσίαζαν τον κόσμο της Δύσης ως δαίμονες; Και κάτι τελευταίο: πράγματι η Δεξιά με τον πνευματικό κόσμο (με εξαίρεση τον Χατζηδάκη, τον Χορν και τη Συνοδινού) είχε σχέσεις οργής και μίσους. Γνωστά αυτά, τα βλέπουμε ακόμη και σήμερα. Πόσους όμως καλλιτέχνες "εξαφάνισε" από το προσκήνιο η ελληνική Αριστερή διαννόηση μόνο και μόνο επειδή δεν δέχτηκαν να γίνουν πειθήνια όργανά της; Εκτός κι αν θεωρούμε πνευματικό κόσμο της Αριστεράς την Αρβανιτάκη και τον Νταλάρα...

Little Red Ridding Hood

cynical είπε...

@Little Red Ridding Hood καλημερα,

οχι προς θεού, δεν εξομοιώνω τον Γκατζογιαννη με τους Ναζι. Ανεφερα κατι σε ενα σχολιο προηγουμένως, για να υπενθυμισω οτι πολυ χειροτερες "αναβαπτισεις" εχουν γινει στο παρελθον. Και οτι ειναι σημαντικο πραγμα να κραταμε τη μνημη και την ιστορια ζωντανη. Ο Γκατζογιαννης δεν ειναι παρα ενα πταισμα.

Δεν θα ελεγα οτι απο καπου πληρωθηκε για να γραψει αυτο το βιβλιο. Αλλα εχοντας απο τα πριν εξασφαλισμενη δημοσιοτητα, (που γιαυτο ειμαι περισσοτερη σιγουρη), δεν θα τού ηταν και πολυ δυσκολο να καθισει και να το γραψει.

Και οι σοβιετικοι εκαναν προπαγανδα. Δεν τους εξαιρω καθολου, ουτε οτι η αριστερα "εφαγε" πολλα απο τα παιδια της.

cynical είπε...

@Μανο,

Απο τοτε φαινεται οτι αρχισε να κουραζεται ο Καραμανλης. Απο τοτε που ειχε αναλαβει εξ ολοκληρου στους ωμους του το υπουργειο για να το αναβαθμισει σε παραρτημα του Μπαιρακταρη.

cynical είπε...

@akrat καλημερα,
εκει την πατησε εν πολλοις η αριστερα που δεν διαχωρησε με αποφασιστικοτητα τη θεση της απο τον σταλινισμο. Εσκυψε το κεφαλι και εδωσε λαβη στους δεξιους να την τσαλαπατησουν ηθικα.

geokalp είπε...

ίσως έρχεσαι δεύτερη (διάβασα πριν μερικές εβδομάδες ένα παρόμοιο χώσιμο για τον επόμενο αρχηγό αλλά δυστυχώς δεν θυμάμαι που) όμως το ότι έβαλες φώτο (οι άλλοι απλά έχωναν) σε ανεβάζει αυτόματα στη πρώτη θέση!

navarino-s είπε...

Για το βιβλίο "Ελένη" έχω να καταθέσω κάποια πράγματα για να μην μπερδεύουμε την μετέπειτα πορεία και στάση του Γκατζογιάννη και παίρνει η μπάλα και το βιβλίο. Εγώ το έχω διαβάσει και ξέρω ότι τη μετάφραση του στα ελληνικά την έκανε ένας σημαντικός λογοτέχνης μας και προοδευτικός άνθρωπος: ο Αλέξανδρος Κοτζιάς. Ο οποίος πήγε στο χωριό Λιά και έκανε ολόκληρη έρευνα και διαστάυρωσε όλα τα ονόματα και τα γεγονότα που περιγράφονται και στην εισαγωγή του έλεγε ότι δεν βρήκε κάτι το ψεύτικο. Όλα γίνανε όπως περιγράφονται. Άλλο μετά που ο Γκατζογιάννης από την επιτυχία του βιβλίου σήκωσε μύτη και πήρε φόρα επί δικαίων και αδίκων. Αυτά τα ολίγα και σας συνιστώ να το διαβάσετε το βιβλίο.

grsail είπε...

Από την σκύλα (Θεοδώρα) στην Χάρυβδη (Αντώνης). Η παράταξη αυτή δεν έχει μέλλον ...


[ ... άρρωστη βέβαια η φωτογραφία με τον ‘μπαμπά της Ελένης’, αλλά θα καταλάβατε πιθανόν ποιο Υπουργείο αδράνησε επιδεικτικά ώστε να απουσιάζει η Ευρώπη από τα εγκαίνια του Μουσείου, Υπουργός Πολιτισμού είναι ο αντίπαλος !! ]

cynical είπε...

Γεια σου @geokalp,
Η "Καθημερινη" εκανε το λαθος και εβαλε φωτογραφια. Αλλα ποσο μυαλο να περιμενεις απο την Ελενη Μπιστικα;

cynical είπε...

Ναι βρε @Navarino-s,

Δεν εξεταζω την αληθεια των γεγονοτων που εξιστορει. Και αληθινα να μην ηταν τα συγκεκριμενα, γνωριζουμε απο αλλες μαρτυριες οτι εγιναν βαρβαροτητες και απο την μερια των ανταρτων. Και ο Παπουλιας το ειχε προλογησει τοτε, στην (αστοχη) του προσπαθεια να κρατησει ισως ισες αποστασεις. Μου θυμιζει την προσφατη ιστορια με το ψηφισμα του ευρωκοινοβουλιου που θελησαν επισης να κρατησουν ισες αποστασεις απο τον Χιτλερ και τον Σταλιν.

Λιγο μενει να δουμε τον Γκατζογιαννη να παρουσιαζεται ως ο εθνικος μας διανοουμενος. Μετα τον Γιανναρα και τον Μπαμπινιωτη, δεν θα μου φαινοταν περιεργο. Που ειναι η αριστερη διανοηση, καλε μου Navarino-s!

cynical είπε...

γεια σου @Grsail,

Ποιος ηταν υπευθυνος για την απουσια πρωτοκλασατων προσωπικοτητων απο τα εγκαινια ; Βλεπω να στεκει η αποψη που λεει οτι γιαυτο φταιει η ταυτιση των εγκαινιων με τη διεκδικηση των μαρμαρων. Ειναι ετσι;

grsail είπε...

Το επιχείρημα έχει βάση αλλά δεν θεωρώ ότι εξηγεί πλήρως το φαινόμενο, οι μίζερες αντιπαλότητες ήταν πάντοτε πολύ 'φίλες' με την ... αποτυχία :-)

Ανώνυμος είπε...

Οικοδέσποινα, τον Ντοστογιέφσκι θα τον κατατάσατε σε ποιά διανόηση;
Ρέφλης

cynical είπε...

Αγαπητέ Ρέφλη,
ο Ντοστογιεφσκι ήταν συγγραφεας και απ' όσο γνωριζω δεν συχναζε στα χειμερινα ανακτορα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή οικοδέσποινα,
θα σας παρακαλούσα όμως να τον κατατάξετε στον κατάλληλο χώρο του φάσματος της διανόησης για να κατανοήσουμε καλύτερα τι εννοείτε 'αριστερή' διανόηση.
Ρέφλης

Alexandros είπε...

"εδω δεν κρινω τη λογοτεχνικοτητα του βιβλιου"

"Δεν εξεταζω την αληθεια των γεγονοτων που εξιστορει"

Δεν κρίνεις το ένα δεν εξετάζεις το άλλο, ε, με συγχωρείς αλλά με αυτό το σκεπτικό μπορώ να κρίνω αρνητικά το ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ. Επιλέγω κάτι που δεν μου αρέσει και τα "χώνω". Αν και δεν έχω ιδέα από το συγκεκριμένο βιβλίο, νομίζω ότι αν είναι λογοτεχνικά καλό και ιστορικά αληθές, για ποιο λόγο να μην φωτογραφιθεί με τον συγγραφέα του ο Σαμαράς; Επειδή δεν είναι αριστερός διανοούμενος; Ή επειδή ήταν προπαγανδιστής εν καιρώ ψυχρού πολέμου; Περίεργα μας τα λες ρε συ cynical ορισμένες φορές...

cynical είπε...

Γεια σου Αλεξανδρε,

για να το πω ωμα, ο Γκατζογιαννης ήταν ενας ψυχροπολεμικος προπαγανδιστης και ετσι προσληθφηκε το εν λογω βιβλιο, κατασταση την οποια και ο ιδιος επεδιωξε. Πηγε πολυ παρα περα απο το απλο και αδολο συγγραφιλικι.

Αν δεν εχεις παραστασεις απο το κλιμα του '83, εγω δεν μπορω να σου τις μεταφερω με απλο τροπο.

Ανώνυμος είπε...

Ναι βρε Cynical, σωστά αυτά που καταλογίζεις στον Γκατζογιάννη, όμως για να κάνω το συνήγορο του Διαβόλου, υπάρχει και ο αντίλογος που λέει πως παραστάσεις από το 1983 μπορεί να μην έχει, έχει όμως από το 89 και τον Θεοδωράκη στο πλευρό του Ακατονόμαστου, το 97 από τον Σαββόπουλο να συμμετέχει στο φεστιβάλ των Rangres,δλδ της Οννεδ, τον Μαρκόπουλο να υποστηρίζει ανοιχτά τους Δεξιούς στις εκλογές του 2007.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν γνωρίζω τον Αλέξανδρο ούτε την ηλικία του. Χρησιμοποιώ μόνο την αναφορά σου στο 83, για να δείξω με αντεπιχειρήματα πως η mainstream Αριστερή διαννόηση που ψάχνουμε έχει ξε-πουληθεί εδώ και αρκετό καιρό. Φυσικά και υπάρχουν ευαίσθητοι άνθρωποι με αριστερή σκέψη, όμως δεν έχουν βήμα να ακουστούν...

Little Red Ridding Hood

cynical είπε...

Γεια σου Little Red Ridding Hood,

γιαυτο εβαλα και το ερωτημα "πού ειναι η διανοηση της παλαι ποτε αριστεράς", η οποία διατηρουσε ακομα στην κυκλοφορια καποιες αξιες, καποιες ανιδιοτελειες, καποιον ουμανισμο, κάποια ανθρωπιά, που ο λόγος τους ηταν βαλσαμο κι ελπιδα (παρασυρομαι και γινομαι λιγακι μελο, αλλα...).

Οσο πιο μακρια ειναι καποιος απο τα γεγονοτα δεν μπορει να αισθανθει το βαρος τους, και τα βλεπει με μια αλλη αποστασιοποιημενη ματια, και θετει αλλα κριτηρια.

Θα φερω ενα παραδειγμα, ακραιο μεν, αλλα δεν μου ερχεται αλλο καλυτερο στο μυαλο. Τη Ρίφενσταλ. Προσέφερε την τεχνη της για να στηρίξει ενα καθεστως αποτροπαιο. Για ενα σημερινο νεο που δεν ξερει και πολλα πολλα απο κεινη την εποχη, η Ριφενσταλ προσλαμβανεται σαν μια πολυ καλή καλλιτεχνης.
Τι κανουμε λοιπον; Μπορούμε να διαχωρισουμε το καλλιτεχνημα απο τη χρηση του με τη συναινεση μαλιστα του δημιουργου; Η δικη μου αποψη ειναι πως οχι.

Little Red Ridding Hood, δεν μπορω να χωνεψω πώς εχουν αλλαξει οι καιροι...

Ανώνυμος είπε...

Επειδή απάντηση δεν πήρα για τις ταμπέλες που φαίνεται ότι σε αρέσει να βάζεις στους ανθρώπους εξαιρετικά αφεριωμένο:

And I have known the eyes already, known them all
The eyes that fix you in a formulated phrase,
And when I am formulated and wriggling on the wall,
Then how should I begin
To spit out all the butt-ends of my days and ways?
And how should I presume?

Ρέφλης

cynical είπε...

Αγαπητε Ρέφλη,

ευχαριστω για το ποιημα!
Αισθανομαι οτι το εξαντλησα το θεμα. Αν εχεις αντιρρησεις, γραψε ευθεως τις αποψεις σου.
Αυτο που θυμαμαι απο τον Γκατζογιαννη ειναι ο κομπος στο στομαχι που μου ερχεται οταν ακουω το ονομα του, κι ας εχουν περασει 25 χρονια απο τοτε. Καλως ή κακως αυτη ηταν η ατμοσφαιρα τοτε. Και αστα αυτα για ταμπέλες. Σαν η ιστορια του να ειναι αγνωστη.

grsail είπε...

"Αυτο που θυμαμαι απο τον Γκατζογιαννη ειναι ο κομπος στο στομαχι που μου ερχεται οταν ακουω το ονομα του"

... κάποια κοινά γονίδια πρέπει να έχουμε, ακριβώς την ίδια αίσθηση έχω και εγώ ... :-)

Ανώνυμος είπε...

Πόσταρα μέχρι στιγμής δύο φορές δίχως να σου πω ούτε ένα "γεια". Καλησπέρα λοιπόν,Cynical! Καταλάθος ξαναέστειλα το προηγούμενο μήνυμά μου,οπότε μην το αναρτήσεις.

Ναι, θα συμφωνήσω απόλυτα στο παράδειγμά σου για τη Riefenstahl. Κι εγώ πιστεύω πως η προσωπικότητα και η ιδεολογία ενός καλλιτέχνη αντανακλάται στο έργο του, πόσο μάλλον ο επιτήδειος τυχοδιωκτισμός του (να το πω πιο λαϊκά "ό,τι αρπάξει ο...βόλος μας).

Όσο για τους καιρούς, πάνω κάτω οι ίδιοι είναι ανα τους αιώνες -το ίδιο και οι προσωπικότητες που τους στιγματίζουν...

Little Red Ridding Hood

cynical είπε...

@grsail, παλιοσειρα!

cynical είπε...

Little Red Ridding Hood

Συγχωρημενος/η που δεν εχαιρετησες άμα τη εισόδω εις το βλογ! με δεκα μετανοιες ξεμπερδεψες!

Odyssey είπε...

Το Πασοκ πήρε θέση;
Πάντως, ο Ζακύνθου παραδέχτηκε στο ΜΕΓΚΑ, ότι το περιστατικό συνέβη, όταν αποφάσισαν οι χριστιανοί να μετατρέψουν τον ναό της αθηνάς σε ναό της παναγίας.
Επικαλέστηκε, την μη αναμόχλευση παθών για καταστροφές που έγιναν εκατέρωθεν, για να δικαιολογήσει τη λογοκρισία.
Θα ήταν "σωστός", αν το θέμα το δίδασκαν στα σχολεία και ήταν σχετικά γνωστό.
Η πραγματικότητα είναι άλλη: Κόπηκε για να αποκλειστεί και αυτή η χαραμάδα προς την γνώση και την αλήθεια.

cynical είπε...

Καλημερα Οδυσσέα,
Το γεγονός είναι οτι η εκκλησια μάς σέρνει από τη μύτη. Και εχει τον πρωτο και κυριο λογο.
Διαβαζα σημερα για το Τεξας. Εκει οι χριστιανοι ειναι πιο επιθετικοι ισως γιατι δεν εχουν και τοσο ευηκοο ους απ' ότι εδω. θελουν να εισαγουν την εκλλησιαστικη ιστορια ή κατι τετοιο στα σχολεια με προμετωπιδα ότι η Αμερικη δεν θα φτιαχνοταν αν δεν πιστευε στο θεο και αλλα συναφή.
Το Πασόκ, δεν ρωτηθηκε για ενα τετοιο λεπτο θεμα, οποτε προτιμησε να σιγησει. Δεν ξερω αν το εκανε, αλλα αν το εκανε, καλώς το εκανε. Μηπως ειναι η πρωτη φορα που θα τηρησει μεσοβέζικη σταση;