Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ψάχνουμε Δήμαρχο


ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ


Το πρόβλημα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας δεν είναι πρόβλημα μεταναστών – είναι πρόβλημα ανεξέλεγκτης λειτουργίας παράνομων κυκλωμάτων, με την “ύποπτη” ανοχή της πολιτείας.
Οι κάτοικοι, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στις γειτονικές περιοχές ψάχνουμε Δήμαρχο (και Δημοτικό Συμβούλιο) που θα έχει πολιτική προστασίας των μεταναστών, θα “μπει μπροστά” στις κινητοποιήσεις μας και θα θέσει προ των ευθυνών τους τα αρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών,Υγείας και Δημόσιας Τάξης – εκπονώντας και υποβάλλοντας ολοκληρωμένο ρυθμιστικό σχέδιο για την ανάπλαση και διάσωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Ψάχνουμε Δήμαρχο (και Δημοτικό Συμβούλιο) που θα φροντίσει την καθαριότητα του κέντρου αυτής της πόλης – μια και αυτό είναι αποκλειστικά δική του αρμοδιότητα. Ψάχνουμε Δήμαρχο (και Δημοτικό Συμβούλιο) που θα επαναφέρει τουλάχιστον την πόλη στην κατάσταση, στην οποία την παρέλαβε.

Γι αυτό, την Τρίτη 30 Ιουνίου, στις 3μμ, κυκλώνουμε με χρωματιστές κορδέλες και μπαλόνια το Δημαρχείο στην Πλατεία Κοτζιά, σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας.

Σύλλογος Κεραμεικού-Γκάζι-Ρουφ “Μέγας Αλέξανδρος”
Εξωραϊστικός Σύλλογος “Ο Λυκαβηττός”
Σύλλογος κατοίκων και επαγγελματιών «Τα Εξάρχεια»
Πολιτιστικός Σύλλογος “Παναθήναια”
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου "MOnuMENTA" (www. monumenta.org)
Σύλλογος Καταστηματαρχών Μοναστηρακίου «Ο Ήφαιστος»
Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας και
Ξενοδοχεία του ιστορικού κέντρου



Οι σύλλογοι και ενεργοί πολίτες που συμμετέχουμε σε αυτή την κίνηση αποποιούμαστε κάθε είδους ρατσισμό προς αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, αλλοδαπούς και μη και αποδεχόμαστε αυτονοήτως το παρακάτω ψήφισμα, που έγινε ομοφώνως αποδεκτό κατά την ίδρυση μας:



ΨΗΦΙΣΜΑ

-- Καταγγέλλουμε τη συνειδητή υποβάθμιση του “ιστορικού τριγώνου”, που οφείλεται στις πράξεις και στις παραλείψεις της πολιτείας, με την ανοχή και την αδιαφορία της οποίας, η περιοχή μετατράπηκε από πρότυπο προσπάθειας αναβάθμισης την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σε “αποθήκη ψυχών” και ανεξέλεγκτο γκέτο ανομίας και εξαθλίωσης, το 2009.

-- Απαιτούμε την άμεση ενεργοποίηση όλων των φορέων της πολιτείας (Δήμος, Νομαρχία, συναρμόδια Υπουργεία) και τη μεταξύ τους συνεργασία, χωρίς τις συνήθεις δικαιολογίες “οτι αυτά είναι αρμοδιότητες άλλων”.

-- Απαιτούμε την άμεση ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος, για την εκπόνηση ενός οργανωμένου ρυθμιστικού σχεδίου (στα πρότυπα του αντιστοίχου για την Πλάκα, στις αρχές της δεκαετίας του '90), που θα αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, με άμεσους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

-- Απαιτούμε τη συγκρότηση ειδικού επιτελείου (task force), στελεχωμένου από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, που θα αναλάβει να αντιμετωπίσει και να καταδιώξει συστηματικά τα κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος, που λυμαίνονται το “ιστορικό τρίγωνο” (ναρκωτικά, πορνεία, εκμετάλλευση λαθρομεταναστών με παράνομα “υπνωτήρια”, παρεμπόριο).


-- Απαιτούμε τη διαρκή και συστηματική (βάσει σχεδίου) αστυνόμευση της περιοχής – και όχι αποσπασματικά αστυνομικά μέτρα, με τη στάθμευση μιας κλούβας, που απλώς μεταφέρει το πρόβλημα “λίγο παρακάτω”. Δεν είναι δυνατόν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τη Δημοτική Αστυνομία, να δηλώνει “οτι οι υπάλληλοι της φοβούνται να μπουν στο γκέτο”, λίγες δεκάδες μέτρα από το Δημαρχείο και το Αρχηγείο της.

-- Απαιτούμε την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών πρόνοιας του κράτους και του Δήμου Αθηναίων (με τους χιλιάδες υπαλλήλους), ώστε να αντιμετωπιστεί βάσει οργανωμένου σχεδίου, η έλλειψη περίθαλψης στους αρρώστους (ναρκομανείς και άλλους) και αναξιοπαθούντες, που κατακλύζουν την περιοχή.

-- Απαιτούμε την άμεση μεταφορά της μονάδας του ΟΚΑΝΑ, καθώς η περιοχή (με τη συγκέντρωση τόσων δραστηριοτήτων αλλά και μεταναστών) αποτελεί προνομιακό χώρο, για τη δράση των εμπόρων ναρκωτικών.

-- Καταγγέλλουμε το σοβαρό πρόβλημα υγιεινής που έχει δημιουργηθεί. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε δημόσιο ουρητήριο και αφοδευτήριο. Απαιτούμε την εκπόνηση σχεδίου καθαριότητας, όλες τις ώρες της ημέρας (και όχι μόνο τη νύχτα), καθώς και την ουσιαστική μελέτη για την απομάκρυνση των εστιών μόλυνσης. Ζητούμε ουσιαστική ανακύκλωση - και όχι το απορριμματοφόρο να ρίχνει στον ίδιο κάδο σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά, που με τόσο κόπο έχουν διαχωρίσει οι δημότες.

-- Απαιτούμε τον διαρκή έλεγχο των χρήσεων γης, αδειών και συνθηκών ασφαλείας και υγιεινής (άδειες καταστημάτων, ηχορύπανση, χωροταξική διευθέτηση, παράνομο παρκάρισμα και φορτοεκφόρτωση), λόγω και του συνωστισμού που παρατηρείται, σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και της εβδομάδας.

-- Απαιτούμε μέτρα για την επαναφορά της κοινωνικής ζωής στην περιοχή και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, με τη δημιουργία σχολείων, παιδικής χαράς, ΚΑΠΗ και άλλων κοινωνικών παροχών.

-- Δηλώνουμε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε ενεργά και εθελοντικά ως πολίτες, στην οποιαδήποτε συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής.
Η γελοιογραφία σου Ανδρέα Πετρουλάκη από την Καθημερινή είναι "δάνειο" από τον John Black, www.mementumvivere.blogspot.com

13 σχόλια:

Τσαλαπετεινός είπε...

Θα είμαστε όλοι εκεί!

Greek Rider είπε...

Φαντάζομαι αν μπορούσαν θα μετέφεραν και την έδρα της δημαρχίας σε άλλη διεύθυνση, ακόμη και εκτός Αθηνών.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς "μάζεψαν" τόσους εκατοντάδες από τους δρόμους (ή μήπως απλά κρύβονται;) και δεν έκαναν απολύτως τίποτα με τα πρεζόνια.

Από την άλλη, λίγο πιο κάτω, στη Σοφοκλέους, οι Νιγηριανοί έχουν την προνομιακή διαχείριση των ανήλικων κοριτσιών.... Γίναμε Ταϊλάνδη και δεν το ήξερα;

Μερικές φορές νοσταλγεί κανείς τον περασμένο Δεκέμβρη...

Ανώνυμος είπε...

realestatkh* kai 8emith apaitish vriskw thn ekenosh tou istorikou kentrou ths a8inas apo metanastes kai allous loumpen!

*auth einai aloste kai apaitish ths agoras leal estate!

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12930&subid=2&tag=12734&pubid=11595135

skoupa is my business and business is good!

@GR kai to emporio narkotikwn einai business opote mallon to aorato xeri ths agoras dia tou kratous 8a aponimei thn polupo8ith dikaiosunh.

http://api.ning.com/files/94G9GTuxLQ9fOjzEe7KaYGVcU3J5dHztboIkqTherqrq0NLJyyKf0*LyqnJvh5qP4UTH2woJc5eroGJhjG81m10beOJguvvR/its_not_fascism_when_we_do_it.jpg

VAD είπε...

Mην ενοχλείτε τον ...ευπατρίδη...

Swell είπε...

@Greek Rider: Ακουσα ότι σκέφτονται να το μεταφέρουν στο χώρο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στην Κατεχάκη...

cynical είπε...

Αγαπητέ @Rider,
απ' όσο γνωριζω δεν εβαλε στην ατζεντα του τα πρεζονια ο Καρατζαφερης. Γιατι, να κανουν ασκοπη δουλεια τοτε;

cynical είπε...

γεια σου Τσαλαπετεινε,

ας φροντισουμε μονο να μην ξυπνησει ο Κακλαμανης απο τη φασαρια!

cynical είπε...

Κοιταξε Ανωνυμε,

παρα το γεγονος οτι υφισταται και η απαξιωση ακινητων, τα οποια θα αναβαθμιστουν με την "εκκαθαριση" δεν μπορουμε να το θεωρουμε σαν το κινητρο των κινητοποιησεων και καθε νοημων καταλαβαινει οτι δεν ειναι.

cynical είπε...

Γεια σου @VaD,

μπορει να θεωρει ο ευπατριδης οτι ετσι επιτυγχανεται η πολυπολιτισμικοτητα..

NdN είπε...

Γεια σου αγαπητη μου cynical,

Ψάχνετε Δήμαρχο, ε; Για στείλε requirements καθώς και μισθό, bonus κτλ και θα το σκεφτώ αν είναι να κάνω αίτηση. Θα πρέπει να περάσω πάλι από numerical test, τηλεφωνικες συνεντεύξεις κτλ; Και μία τελευταία ερώτηση...κάνει να μένω Θεσσαλονίκη; Γιατί και πάλι πιο αποτελεσματικός θα είμαι από αυτόν που έχετε τώρα...

Greek Rider είπε...

@cynical ακριβώς αυτό που λες είναι η απάντηση! Πώς γίνεται ο Καρατζαφέρης και κανονίζει την πολιτική είναι ένα θαύμα. Έτσι και βήξει ο Καρατζαφέρης θα τα κάνει πάνω της η κυβέρνηση....

Τώρα όμως που μειώθηκαν ιδιαίτερα οι αλλοδαποί φάνηκαν και οι Έλληνες-πρεζόνια πιο έντονα.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ξεχασμένο από όλους.

cynical είπε...

@Rider,
το θεμα με τον Καρατζαφερη ειναι πολυ απλο. Μαζευει ψηφους απο την κυβερνηση! Αν δεν ταυτισει την πολιτικη της, οχι μονο ψηφους δεν θα παρει αλλα και βουλευτες θα χασει.

Στα ναρκωτικα πώς να ψηφοθηρίσεις; Για τους μεταναστες και την "επικινδυνοτητα" τους υπάρχει καλα εδραιωμενη ιδεολογια (εθνικιστικη ή απωλεια θεσεων εργασιας κ.λ.π.) που μπορεις να επικαλεστεις.
Απ' όσο ξερω, ενω το προβλημα των ναρκωτικων ειναι σαφως μεγαλυτερο για τον κοινωνικο ιστο, εν τουτοις δεν εχει αναπτυχθει αναλογη φοβικη επιχειρηματολογια που να κανει τον νοικοκυρη να νοιωσει απειλημενος.

cynical είπε...

Γεια σου αγαπητέ NdN,

εσενα μονο για δήμαρχο του Λονδινου σε χαλαλιζω!