Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

"Πράσινες" Φανταστικές Κηδείες


Μιας και το επόμενο διάστημα, βάσει των προγνωστικών όλων των επιδημιολόγων-γριπολόγων, πρόκειται να θρηνήσουμε εκατομμύρια θύματα σε όλο τον κόσμο, γεννάται το εύλογο ερώτημα περί της διαχείρισης του κρίσιμου προβλήματος της ταφής τους. Το ερώτημα αυτό, λόγω και της σοβούσης κλιματικής αλλαγής αποκτάει, όπως αντιλαμβάνεστε, ιδιαίτερη βαρύτητα, καθ’ όσον τόσον οι μαζικές ταφές, όσον και οι αποτεφρώσεις που αναγκαστικά θα προκύψουν, για όσους φυσικά τις επιλέξουν, αναμένεται να ανατρέψουν δυναμικά το ενεργειακό ισοζύγιο του πλανήτη και να επιταχύνουν την περιβαλλοντική καταστροφή.

Με νηφάλιο τρόπο λοιπόν, εξηγώντας αμέσως παρακάτω τι εννοώ, θα αναλύσω την κατανάλωση ενέργειας και την ποσότητα των εκπεμπομένων αερίων του θερμοκηπίου για καθέναν από τους δυο δόκιμους τρόπους αποκομιδής των νεκρών, (αποτέφρωση δηλαδή και ταφή), έτσι ώστε, όταν φτάσει η μοιραία εκείνη ώρα, οι αποφάσεις που θα πάρουμε να είναι όσο το δυνατόν οι πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Ας αρχίσουμε με την αποτέφρωση. Αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τον παραδοσιακό τρόπο, μια μεγάλη πυρά από ξύλα δηλαδή, τρόπο που επιλέγουν οι φίλοι μας οι Ινδοί, είτε με τον πιο εξελιγμένο, που είναι οι ηλεκτρικοί φούρνοι μεγάλης ισχύος, τους οποίους επιλέγουν οι φίλοι μας ευρωπαίοι και αμερικανοί.

Αν υποθέσουμε ότι χρειαζόμαστε 100 κιλά ξύλων για να κάνουμε μια αποτελεσματική πυρά, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η κατά κεφαλή κατανάλωση ενέργειας θα ανερχόταν σε 1700 megajoules. Ενώ αν επιλέγαμε την ηλεκτρική λύση, τότε η κατανάλωση ενέργειας θα ανερχόταν σε μόλις 0.5 megajoules ανά άτομο. Παρά τη συντριπτική ενεργειακή υπεροχή του ηλεκτρικού φούρνου έναντι της πυράς, η αποτέφρωση δεν μπορεί να αποτελέσει την πλέον ενδεδειγμένη πράσινη μέθοδο, λόγω της εκπομπής τοξικών ουσιών, όπως υδραργύρου, παρά τα ισχυρά φίλτρα με τα οποία είναι εφοδιασμένες οι εγκαταστάσεις.

Πόσο όμως περιβαλλοντικά υπεύθυνη είναι η απλή ταφή; Αν εξαιρέσουμε την αποψίλωση των δασών για την κατασκευή φερέτρων, το σώμα όπως αποσυντίθεται εκπέμπει μεγάλες ποσότητες από τα επικίνδυνα αέρια διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, τα οποία διαχεόμενα στην ατμόσφαιρα επιβαρύνουν το κλίμα, σε λιγότερο όμως βαθμό απ’ ότι ο καπνός από την πυρά.

Πέραν των μεθόδων αποκομιδής και ανακύκλωσης των σωμάτων, που περιγράψαμε μόλις τώρα, υπάρχουν φυσικά και άλλες, περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον, οι οποίες όμως δεν εντάσσονται στις πολιτισμικές παραδόσεις των περισσοτέρων λαών, παραμένοντας δυστυχώς περιθωριακές. Τέτοιες μπορεί να είναι το ρίξιμο στη θάλασσα, όπως έκαναν παλιά οι ναυτικοί με τους ατυχήσαντες συντρόφους τους, ή το ρίξιμο στα βουνά, βορά στα όρνια και τους γυπαετούς όπως μας δείχνει η Ζωροαστρική παράδοση.

Ζυγίζοντας λοιπόν τα υπέρ και τα κατά όλων όσων εκτέθηκαν προηγουμένως, δεν χωράει αμφιβολία, πως όταν έρθει εκείνη η ώρα, ο καθένας από μας θα ενεργήσει με τον πλέον περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο.

34 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

σήμερα παρα εισαι...cynical...μπρρρρ ανατριχιασα.

μ είπε...

Φτου φτου φτου.
Κάτσε να ψοφίσουμε και βρίσκουμε μετά την οικολογική μας συνείδηση cynical, μη βιάζεσαι!!!

vripol είπε...

O.K.
Κατακόρυφη ταφή, χωρίς φέρετρο, στό βυθό της θάλασσας, ή σε μεγάλο βάθος στην ξηρά, ομαδικά..
Υπάρχει πιθανότητα να γίνουμε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, συμβάλλοντας στην επίλυση τού ενεργειακού μελλοντικά;
Κι άν ναί, πώς μπορεί να αποτυπωθεί η θέλησή μας γιά τό τί καύσιμο θα θέλαμε να γίνουμε ο καθένας;
Διότι εγώ θά ήθελα να γίνω οπωσδήποτε αμόλυβδος, ως πλέον οικολογικός..
Δέν μπορώ να με φαντασθώ πετρέλαιο θέρμανσης..
Ερωτώ, ανησυχών διά την οικολογικωτέρα δυνατή ανακύκλωση τού σαρκίου μου καί για την ενεργειακά αποδοτικότερα.
Τί λέγεις επ αυτού, ώ εμβριθεστάτη θεραπαινίδα της φυσικής επιστήμης;

Sophia είπε...

Άσε, άσε, νομίζω με τόσο ζοφερές προοπτικές, είμαστε στο τσακ να μας σκάσει καμιά pro-life εταιρεία που να μας κρυονικιάζει για την μετα-γριπική περίοδο, που δεν θα τίθεται πλέον θέμα μαζικών θανάτων ... Αλλά θα μου πείς, πόσο environmentally correct να είναι αυτό? Χμ... Μας βλέπω λίπασμα στα ειδικού τύπου νεκροταφεία με οικολογικά υλικά...

vripol είπε...

Αγαπητή μου, cynical,ανυπομονώ να σε καταστήσω κοινωνό της κάτωθι παρατήρησής μου:
Οταν τό 1987 βρέθηκα εκπαιδευόμενος στρατιώτης υγειονομικού στην Αρτα, μία μέρα μας κατέβασαν στόν κάμπο για να ξεθάψουμε από την λάσπη μιάς πλημμύρας, ένα στρατόπεδο.
Δίπλα ήταν ένα νεκροταφείο, καί ακριβώς πάνω από αυτό, ένα χωράφι με πορτοκαλιές.
Ηταν Ιανουάριος, και οι πορτοκαλιές ήταν κατάφορτες από τούς ηδεστάτους καρπούς τους.
Παρατήρησα ότι τά πιό μεγάλα, ζουμερά και γλυκά πορτοκάλια (διότι επεδράμαμε έναντι αυτών..), ήταν τά ευρισκόμενα αμέσως άνωθεν των ακροτελευτίων τάφων τού νεκροταφείου..
Αφού εκόρεσα μεθ' αυτών την πορτοκαλοτρόπο βουλιμία μου (τότε δέν είχα ζάχαρο..), κατέβηκα και άναψα από ενα κεράκι στούς αμέσως παρακείμενους τάφους, αναγνωρίζοντας έτσι έμπρακτα την συμβολή των ως άνω τεθνεώτων, στην ποιότητα των πορτοκαλιών πού καταβρόχθισα.
Καί ερωτώ: Θά ηδυνάμην να απολαύσω τοιούτον γεύμα, εάν εκαίγοντο τότε οι νεκροί;

de profundis είπε...

Η αποτέφρωση ειναι μια αναισχυντη καπιταλιστικη νεοφιλελευθερη πρακτικη που μοναδικό στόχο έχει να αντιπαλέψει το ΕΝΑΣ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.

ΣΤΕΡΓΙΟΣ

και για την αντιγραφή

Θανασης Ξ. είπε...

Το επόμενο ερώτημα είναι πόσο θα επιβαρύνει το περιβάλλον όποιος ...επιζήσει !!??
(Λέτε να έχουμε να κάνουμε με ....'πράσινο' ιό ???)..

ELvA είπε...

A, και η συμπαθης ταξη των... παπαδων τι θα κανει τοτε; Στην ανεργια; :) Πρωτοφανη πραγματα...
Φτου, φτου μακρια απο εμας,τετοια..
ξενοφερτα πραγματα!!

Tyler Durden είπε...

εκτροφεία πιράγχας, η καλύτερη λύση, θα έχουν και ψαρικό μετά οι πεινασμένοι επιβιώσαντες, η πλήρης αποκατάσταση του φυσικού διατροφικού κύκλου σε τέτοιες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης

Swell είπε...

Kαι η αυτοπυρπόληση στον Αγνωστο Στρατιώτη ή έξω από το Μαξίμου, θα συμβάλει κι αυτή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά έχει μια σημειολογία για που εκμηδενίζει το πρόβλημα. Σωστά;

cynical είπε...

Γεια σου Νικο,
επρεπε καποτε να αποκαταστησω το όνομά μου, γιατι πολύ μού το αμφισβητησανε τελευταία.

cynical είπε...

Κοιταξε Μανο,
μετα την απομάκρυνση εκ του ...ταμειου, ουδεν λαθος αναγνωριζεται. Τωρα πρεπει να αναλαβουμε τις ευθυνες μας!!

cynical είπε...

Γεια σου Βριπολιδη.

Δεν προσδιορισες τα οκτανια, για να βρω την καταλληλη μεθοδο. Επισης, σε αλλη ηπειρο, με διαφορετικες γεωλογικες διαστρωματωσεις πανε αυτοι που θα γινουν super αμολυβδη, σε άλλη για diesel.
Τα κατωτερα δε, κοινωνικα στρωματα μαλλον προς καρβουνο τα βλεπω να μετατρεπονται.

Το χειροτερο βεβαια ειναι να καταληξεις να γινεις ουρανιο.

Καλα με τα νυστερια σας στειλανε να καθαρισετε το στρατόπεδο; Καλα, Βριπολιδη, απο ποτε εγινες ανθρωποφαγος; Τα πορτοκαλια που μου περιγραφεις, μονο μιλιά δεν ειχαν.

cynical είπε...

Α πα πα Sophia

Η κρυονικη ειναι πολυ ενεργοβορος μεθοδος. Δεν κανει για τους οικολογους. Μονο τα πρασινα νεκροταφεια ειναι η λυση και πιθανώς η κομποστοποιηση!

cynical είπε...

Προβοκάτορα de profundis,

γιατι τι θα πειραζε να λεμε, "ενας στο κρεματόριο, χιλιαδες στο πεζοδρόμιο;"

cynical είπε...

Δεν εχεις αδικο Θαναση Ξ.

Μιας και ειναι βεβαιο οτι ο καθενας ζωντανος επιβαρυνει το περιβαλλον, ο εν λογω ιος, με το να ξεπαστρεψει μερικους θα δωσει καποια ανασα στον πλανητη μας. Οποτε κατα βαση, ο Η1Ν1 ειναι οικολογικος.

cynical είπε...

Elva,
μην ανησυχεις, κανενας δημοσιος υπαλληλος δεν θα χασει τη δουλεια του. Οι παπαδες θα μεταφερθουν, λογω ειδικοτητας στην υπηρεσια Κτηματολογιου.

cynical είπε...

Ειπα και γω, μπορει να λειψει ο Tyler, απο οικολογικο ποστ; Δεν γινεται!

Βλεπω εισαι και συ υπερ της λυσεις του φαγωματος απο τα ψαρια. Γιατι πιραγχας βρε παιδι μου; Εμενα θα ηθελα να με φανε οι σαργοι και τα μπαρμπουνια. Θελω να αφησω καλη κληρονομια πισω μου.

cynical είπε...

@swell,
ωραια εικονα,
και απο πισω να παιζει σε playback η Κούκα το "ρίξε στο κορμί μου σπίρτο να πυρποληθώ..."

navarino-s είπε...

Πάντως τότε με το τσουνάμι στα μέρη που λόγω θρησκεύματος έκαιγαν τους νεκρούς -κάτι που έγινε πολύ γρήγορα σε σχέση με την ταφή- δεν αναπτύχθηκαν καθόλου επιδημίες.

Unknown είπε...

Μμμ
Θα διαφωνήσω:
Η βορά στα όρνια μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοση του ιού σε αυτά και πιθανών σε ακόμα περαιτέρω μετάλλαξή του. Μιας και ήδη είναι συμβατός με τον ανθρώπινο οργανισμό λοιπόν, το μεταλλαγμένο στέλεχος αναμένεται συμβατό! Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή λύση.
Η λύση της θάλασσας στην ουσία εμπεριέχει τη βορρά στα ψάρια και άρα καταλήγει στην προηγούμενη περίπτωση.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ταφή αποτελεί σίγουρα ασφαλέστερη λύση, αν και η πυρά είναι η πιο ασφαλής. Συνυπολογίζοντας όμως το περιβαλλοντικό κόστος, σε συνδυασμό με το κόστος υγείας, αφού αυτά παρουσιάζουν αντίθετης κλίσης καμπύλες, τείνω να καταλήξω πως η ταφή αποτελεί την βέλτιστη λύση!

Τί ‘χες Γιάννη, τί ‘χα πάντα…

Sophia Kollia είπε...

Πω πω πρωί πρωί! Όνομα και πράγμα,το κυνική εννοώ!!
καλημέρα

Στέργιος είπε...

Ό,τι κι αν λες, καλές διακοπές χωρίς γάμους και κηδείεες και με πολλές και πλούσιες φαντασίες....

athinovio είπε...

έχοντας υπόψιν όσα παραθέτουν οι προηγούμενοι, έχω να προσθέσω ότι η ταφή είναι το καλύτερο σύστημα με τα ως τώρα δεδομένα.

Η τεχνολογία καθιστά δυνατή την χημική ταφή, κατά την οποία διάλυμμα οξέων, ενζύμων και ποιός ξέρει τι άλλο διαλύει τους ιστούς και τα οστά ταχύτερα από την φυσική διαδικασία αποσύνθεσης. Τα αέρια που εκλύονται χρησιμοποιούνται ως καύσιμο, έτσι ώστε να μην πηγαίνει χαμένο τίποτα. εκτός από τους τεθνηκώτες, η μέθοδος αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνει και τα απορρίμματα φυτικής ή ζωικής προελεύσεως, όπως αποφάγια ή γεωργικά απορρίμματα.

Το παράγωγο, η βιοσούπα που θα παράγεται, θα απελευθερώνεται σε άγονες περιοχές όπως έρημους, τούνδρες και εκτάσεις αργιλοχώματος ή κοκκινοχώματος, όπου θα αποτελέσει το υλικό για την δημιουργία μαύρου χώματος (compost σα να λέμε) το οποίο θα απορροφάται από το οικοσύστημα γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα, χάρη στο νερό που θα περιέχει. Αν μάλιστα συνδυαστεί και με δενδροφύτευση της περιοχής, τότε τα αποτελέσματα θα είναι πιο άμεσα ορατά.

Τα ρέστα μου...
:)

substratum είπε...

KAΛΟ ΜΗΝΥΜΑ
αγαπητή ιστολογική φίλη
πράσινο είναι ότι ανασαίνει και ανασαίνουμε
ή
What thou lovest well remains
the rest is drust
Φαίνεται πώς δεν ξέρουμε ακόμη ως άνθρωποι τι αγαπάμε για μείνει καλώς - τουτέστιν μέχρι να γίνουμε πολίτες βλέπουμε (αντιστρόφως του Ρουσώ)
Καλό μήνα
:)
Bαγγέλης Ι.

cynical είπε...

Καλησπερα Navarino-s

πέρα από τα μικροσωματιδια απο το καψιμο ξυλων που προκαλουν βλαβες στην υγεια, δεν παραγονται αερια του θερμοκηπιου, οποτε η καυση δια της πυράς, εκτος απο θεαματικη, ειναι και περισσοτερο φιλικη προς το περιβαλλον!
Αρα συμφωνουμε!

cynical είπε...

Darthiir,

ειναι και η ανθρωποφαγια την οποια δεν εθιξα εδω. Το ειχα κανει σε αλλη αναρτηση σε σχεση με την εκθεση bodies, αλλα για αλλους λογους, ...φιλοσοφικούς!

Φοβαμαι οτι με την ταφη, μπορει να μεταλλαχθουν τα σκουληκια, τα οποια θα μεταλλαξουν τα ψαρια, τα οποια θα πιασουμε με δολωμα τα σκουληκια, και καταλαβαινεις τι μπορει να συμβει. Εκτος αν απαγορευτει αυτο το ειδος ψαρεματος.
Τι να πω, πολύπλοκο το θεμα.

cynical είπε...

Γεια σου Σοφια,

εμ με τοση κινδυνολογια, ολο κατι τετοια σκεφτομαι κι εγω η αμοιρη!

cynical είπε...

Γεια σου Στεργιο,

καλα θα αρχισω να σκεφτομαι για ναυάγια..

cynical είπε...

Με κούφανες Athinovio!

δηλαδή, με τη μεθοδο αυτή μπορει να καταλήξω από σούπα σε γηροκομείο, μέχρι δεντράκι στη σαχάρα;

Την ψηφιζω χωρις δευτερη σκεψη.

cynical είπε...

Γεια σου φίλε Βαγγέλη,

Ότι αγαπάμε μένει!
καλό μήνα και σε σένα και καλές διακοπές!

Unknown είπε...

Κοίτα, υπ' αυτό το πρίσμα, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και τη σαπονοποιία (δοκιμασ΄μένη επίσης τεχνική), ή ακόμα και ακόμα και τις διεργασίες παραγωγής ενέργειας...

cynical είπε...

Darthiir,
ειναι οντως απιστευτο με ποσους τροπους μπορει να ανακυκλωθει το ανθρωπινο σωμα ωστε να χρησιμευσει στους επομενους. Απο τα οστα θα μπορουν να παραχθουν εως και κουμπια, μπιζου κ.λ.π.

Unknown είπε...

Τα μαλλιά μόνο δεν είναι και τόσο αποτελεσματικά στα πουλόβερ...
Άσε που δεν είναι και πολύ ζεστά...