Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Τι έχουν τα έρμα και τα ρημάζουν;


Είπα να μην μιλήσω για το φετινό Δεκέμβρη. Είπα να μην μιλήσω καθόλου για βία, είπα να αποφύγω να κάνω μια άλλη ανάλυση, είπα να μην προβώ σε άλλες καταδίκες.

Δεν άντεξα όμως και νάμαι πάλι.


Τι άλλαξε από πέρσι; Τίποτα το χειροπιαστό. Παρά μόνο η ελπίδα ότι θ’ αλλάξουν. Για άλλους είναι αρκετό, για άλλους τίποτα, μιας και περίσσεψε η ελπίδα και είναι και τζάμπα. Επί της ουσίας τα ίδια και χειρότερα, έως πολύ χειρότερα. Το ότι δεν είχαμε της ίδιας έκτασης επεισόδια με πέρσι είναι ότι έλειψε η αφορμή ν’ ανάψει τη σπίθα. Γιατί αν άναβε, η φωτιά θα ήταν ψηλότερη και η σύγκρουση πιο σφοδρή.


Ο κόσμος έχει κάθε λόγο να είναι θυμωμένος, πολύ θυμωμένος, έξαλλος, αφηνιασμένος, αλλόφρων. Λίγο θέλει να κατέβει κι αυτός στους δρόμους. Δεν το κάνει όμως τόσο εύκολα όσο τα παιδιά. Είναι βλέπεις και τ’ αρθριτικά και τα πονίδια στη μέση, και τα αργά αντανακλαστικά.


Είναι όμως πολύ θυμωμένος. Γιατί άραγε;


Το 98% θεωρεί ότι η διαφθορά είναι το μείζον πρόβλημα στη χώρα.


Το 74% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ είναι οι ΠΛΕΟΝ διεφθαρμένοι.


Το 72% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά ζει και βασιλεύει στο αστυνομικό σώμα.


Το 82% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι γιατροί είναι διεφθαρμένοι.


Το 72% των Ελλήνων πιστεύει ότι το σκηνικό των δημοσίων προμηθειών είναι διεφθαρμένο.


Το 72% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι πολεοδομίες είναι διεφθαρμένες.


Το 74% των Ελλήνων πιστεύει ότι η δικαιοσύνη είναι διεφθαρμένη.


Το 74% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι τελωνειακοί είναι διεφθαρμένοι.


Το 40% των Ελλήνων αποδίδει τη μεγάλη διαφθορά στη χώρα στις στενές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ πολιτικών και διαφόρων «νταβατζήδων» και το 37% στην ατιμωρησία, ενώ το 52% πιστεύει ότι οι πολιτικοί «κλείνουν τα μάτια».


Το 85% των Ελλήνων πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά και στα κοινοτικά όργανα.


Κατόπιν αυτών, είναι για να ρωτάς γιατί καίνε, σπάνε, ρημάζουν;


Δηλαδή, με το συμπάθειο η ΔΙΑΦΘΟΡΑ όλου του κρατικού μηχανισμού, η ΦΘΟΡΑ όλων των ΘΕΣΜΩΝ, δεν είναι βία και μάλιστα ολοκληρωτική; Υπάρχει αυτό που λέμε κοινωνία; Βέβαια για να πιστεύουν τα ¾ της κοινωνίας ότι οι άλλοι είναι διεφθαρμένοι, μέσα σ’ αυτούς δεν μπορεί παρά να λογαριάζουν και τον εαυτό τους. Αλλά δεν είναι δυνατόν να μοιράσουμε στα ίσα και ακριβοδίκαια τα βάρη της διαφθοράς. Η διαφθορά ποτέ δεν ξεκινάει από τα κάτω. Και τελειώνει μόνον όταν σταματήσει ο χορός της αρκούδας στα πάνω πατώματα. Κι όταν αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης.


Δεν νομίζω ότι χρειάζεται καμιά ανάλυση γι αυτά που συμβαίνουν. Ζύμωμα χρειάζεται. Διότι, όσοι δεν θέλουν να ζυμώσουν, όλη μέρα αναλύουν!


ΥΓ. Τα στοιχεία είναι από το "Χώρα Διεφθαρμένη λέει το 98% των Ελλήνων", του Κ. Μοσχονά στην "Ε"

18 σχόλια:

Alexandros είπε...

Όλα καλά αυτά που λες, αλλά για λύσε μου μία απορία. Τα "παιδιά" αυτά, πότε πρόλαβαν και ένιωσαν στο πετσί τους την άδικη και διεφθαρμένη κοινωνία και θύμωσαν κιόλας;
Από πολύ μικρά θυμώνουν βρε παιδί μου.
Μήπως το θέμα είναι ότι τα παιδιά επηρεάζονται πιο εύκολα (σε σχέση με τους μεγαλύτερους) από κάποιους κοστουμαρισμένους κενολόγους που το μόνο που φαντασιώνονται είναι η ρήξη με το "σύστημα"; Μήπως τα παιδιά είναι ο μοχλός πίεσης αυτών που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πλήξουν (λέμε και καμιά χαζομάρα..) την εξουσία; Τα πράγματα δεν αλλάζουν με τέτοιου είδους βία. Ούτε η διαφθορά μπορεί να εξαλειφθεί με το να δείχνουμε κάθε τρεις και λίγο την αγανάκτηση μας. Όλοι το γνωρίζουν αυτό αλλά εξυπηρετούνται από αυτήν την κατάσταση. Και δεν κάνουν τίποτα για να γαλουχήσουν μία νέα γενιά με διαφορετικές αξίες μπας και αλλάξει κάτι.

IonnKorr είπε...

Καλημέρα, Αλέξανδρε και Cynical

Το 98% θεωρεί ότι η διαφθορά είναι το μείζον πρόβλημα στη χώρα.

Απορία το 2%? Δεν το πήρε πρέφα?

cynical είπε...

Αλέξανδρε,

η περιρρέουσα ατμοσφαιρα ειναι πολύ ηλεκτρισμένη. Δεν ζει κανενας σε γυάλα. Η αγανακτηση ειναι διαχυτη και η αντιδραση ειτε ειναι κατευθυνομενη ειτε αυθορμητη δεν πέφτει ως κεραυνος εν αιθρία. Είτε μας αρέσει είτε όχι, είτε συμφωνούμε είτε όχι.

Σε μια εύτακτη κοινωνια θα παραξενευόμασταν. Εδώ δεν θα έπρεπε. Υπάρχει και μια παροιμια, που δεν θυμαμαι ακριβως, αλλά λέει για τον λυκο που χαίρεται στην αναμπουμπούλα. Αυτο συμβαινει κι εδω.

Μη το λες οτι η περσινη εξεγερση δεν επηρέασε τις πολιτικες εξελίξεις. Εγω νομιζω ότι έφερε στα πανω πανω το προβλημα της διαφθορας και της καταντιας της χωρας. Και αυτο το 98% που νομιζει φετος οτι αποτελει το υπ' αριθμον ενα προβλημα στη χωρα δεν ηταν τοσο μεγαλο παλιοτερα. Η κριση απλως επιταχύνθηκε και δρομολογηθηκαν πολιτικες εξελιξεις.

Τωρα Αλεξανδρε, μου φαινεται σαν ανεκδοτο να ζηταμε απο τους διεφθαρμενους να μεταδώσουν αξιες. Ποιοι; Ποσοι ειναι αυτοι; Να σεβαστουν και να πειθαρχησουν σε ποιους;

cynical είπε...

Καλημερα @ΙοnnKorr

μάλλον το 2% θα αντιπροσωπεύει αυτούς που ειναι βουτηγμενοι ολοκληροι στη διαφθορα. Αν δεν βλεπουν τιποτε αλλο γυρω τους, νομιζουν ότι αυτη ειναι και η κανονικη κατάσταση. Είναι όπως και τα αδρανειακα συστηματα συντεταγμενων. Δεν καταλαβαινεις οτι κινεισαι!

Greek Rider είπε...

Cynical καλησπέρα, πιστεύω ότι η απόφαση παραίτησης του Καραμανλή πάρθηκε όταν καιγόταν το κέντρο όλων των μεγάλων πόλεων.

Εφόσον οι θεσμοί δεν λειτούργησαν λειτούργησε η κοινωνία. Όπου δηλαδή δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος από την ανάποδη.

Φέτος μια νέα κυβέρνηση που είχε νομιμοποίηση πήρε σκληρά μέτρα και παρόλο που όλοι γκρινιάζουμε τελικά δεν έγινε και τίποτα. Αν πέρυσι η ΝΔ μετά από τόσα σκάνδαλα έκανε "προληπτικές" προσαγωγές θα έβγαιναν στους δρόμους και οι 80ρηδες παππούδες!

Και αν παρθούν τώρα κάποια σημαντικά μέτρα κατά της διαφθοράς είναι επειδή πέρυσι κόντεψε να γκρεμιστεί η Ελλάδα.

Ο Παπανδρέου φαντάζομαι θα σκέφτεται ότι ή θα πρέπει να καθαρίσει όπως και όσο μπορεί περισσότερο τα πράγματα ή θα έχει το τέλος του Καραμανλή ή και χειρότερο.

cynical είπε...

Καλησπέρα Rider

κι εγω αυτης της αποψης ειμαι, ότι ο Δεκεμβρης περσι εσπρωξε τις εξελίξεις. Εδειξε τα ορια της κοινωνιας.

Κοιταξε, αμα θελει ο πολιτικος κοσμος να ξελασπωσει θα πρεπει να το δειξει εμπρακτα, τωρα που ερχονται τα νεα φορολογικα βαρη που θα πεσουν στους μισθωτους.

Ας παραιτηθουν , το ιδιο και οι δικαστες, απο τους υψηλους μισθους τους. Να τους κοψουν κατα ενα μεγαλο ποσοστο, 30%, 40%
Με τα αυτοκινητα που τα κατεβασαν σε κυβικα χεστηκαμε. Δεν θα σωθει η οικονομια, αλλα θα ειναι μια κινηση γεναιοδωρη και καλης πιστης.

Θα ειναι μια σημαντικη αρχη αποκαταστασης της σχεσης με την κοινωνια. Ας το κανουν και θα τους χειροκροτησω πρωτη.

george είπε...

ξεχνάτε το σπουδαιότερο έχουμε πλέον νεα ΕΛΑΣ με υπουργάρα παρακαλώ...καλησπερα σας κιολας!!

cynical είπε...

Γεια σου loupasg

Προσπάθησα να εκτιμήσω τα επεισόδια ανεξάρτητα από τον αρχηγο της ΕΛΑΣ και από το ποιοι συμμετείχαν, αν ήταν αριστεροι, αριστεριστες, αναρχικοι, μπαχαλακηδες, ή άλλοι. Πήρα υπ' όψιν μονο τις εξωτερικες παραμέτρους, τις οποιες θεώρησα ικανες να προκαλεσουν βίαιες συμπεριφορες.

Η εξουσια εχει χασει τη νομιμοποίησή της για τους γνωστους λόγους, πράγμα το οποίο μεταφράζεται σε ανυπακοή. Οι μεν τα σπάνε, οι δε, δλδ οι πολίτες, αρνουνται να εφαρμοσουν τους νομους, μεσω της αισχροκερδειας, της φοροδιαφυγης, του λαδώματος, της κλεψιας κ.α.

Ουσιαστικά ειμαστε μια κοινωνια ακυβερνητη και διαλυμενη. Και δεν μου αρεσουν ουτε οι ηθικολογιες απο ανηθικους, ουτε οι νουθεσιες από υποκριτες.

Κανενας σημερα δεν εχει ούτε το κυρος ούτε και το ηθικο αναστημα να νουθετησει. Αυτος που σπαει μια βιτρινα ή καιει ενα αυτοκινητο προξενει ζημια σε ενα συγκεκριμενο προσωπο. Αυτος που λαδωνεται, φοροδιαφευγει εκμεταλλευεται προξενει ζημια σε πολλους περισσοτερους.

Αυτα...

Νοσφεράτος είπε...

''Ο Παπανδρέου φαντάζομαι θα σκέφτεται ότι ή θα πρέπει να καθαρίσει όπως και όσο μπορεί περισσότερο τα πράγματα ή θα έχει το τέλος του Καραμανλή ή και χειρότερο.''

Ελπίζω να το ..σκεφτεται

Στέργιος είπε...

Τώρα βαριέμαι να κάνω βαριές αναλύσεις αλλά πρέπει να πω ότι άλλοτε το παλούκι ήταν έναν και όλοι ήξεραν σε ποιόν θα μπει. Τώρα με τη κρίση τα παλούκια είναι πολλά και σίγουρα δε θα γλυτώσουν και κάποιοι από τους από πάνω. Οι πιο πάνω από τους πάνω, θα θυσιάσουν εκτός από τα γνωστά υποζύγια και τροφαντούς τράγους της διαφθοράς όχι γιατί θα τους πιάσει πόνος κατά της διαφθοράς και της ρεμούλας αλλά για να σώσουν την εξουσία και το τομάρι τους. Γιατί αν ξυπνήσουν τα υποζύγια μαύρο φίδι που τους έφαγε. Εκατό Δεκέμβριους μαζί θα βλέπουν…

Καλά ρε παιδιά, πού είναι ο νεοφιλελευθερισμός να εξυγιάνει τα πάντα με τη προσφορά και ζήτηση; Μήπως λειτουργεί μόνο για το ποιος θα προσφέρει περισσότερη διαφθορά και σε καλύτερη τιμή;

Α, καλά κάποιοι νομίζουν ότι οι νέοι που τους έλεγαν αλήτες, ξεσηκώνονται έτσι για πλάκα. Αιώνιο επιχείρημα του συντηρητισμού και όσων δεν κατάλαβαν ποτέ από ποιους άλλαξε ο κόσμος. Και αν έχουν ελευθερία ή παίρνουν σύνταξη θα ξέχασαν ότι τα κέρδισαν από κάποιους που τότε τους έλεγαν αλήτες και μετά ήρωες.

Αυτό ο υπουργός-Καίσαρ πολύ μου αρέσει. Κάτι από αρχαίο έχει. Μοιάζει του Πλύδωρα προς το σοσιαλιστικό. Μόνο εκεί με τις προσαγωγές στην ερώτηση του Οικονομέα μου φάνηκε μίζερος εκατόνταρχος. Μόνο 2.000 προσαγωγές θα κάνεις αν χρειαστεί; Όχι 2.000.000; Και πως θα γίνει αυτοκράτορας;

Και η Μιλένα ως Μυλάιδη όταν μιλούσε και έλεγε ότι αυτό το ξύλο είναι σοσιαλιστικό και δεν έχει καμία σχέση με το δεξιό, με έσκισε!

Διαφθορά; Ποια διαφθορά;;;

Α τώρα που φτάνουν όμως τα παλούκια και ο ΓΑΠ τη κατάλαβε – δεν την ήξερε τ’ ορκίζομαι – και θα πάρει μέτρα. Το ξέρω θα αποϊδρύσει το κράτος!!!

Καιρός για να πιάσουμε σειρά. Θα ανοίξουν θέσεις από τη πάταξη της διαφθοράς, «ώρα να τα οικονομήσουμε», βιογραφικά γρήγορα.. Ρε παιδιά στην ΥπΕΕ το πάλαι ποτέ ΣΔΟΕ, πόσο πάει η θέση;;; Και σε πόσους μήνες αποσβήνεται;

Τώρα σκέφτομαι ότι 250 εισηγμένες κέρδισαν σε 9 μήνες μέσα στη κρίση 8,5 δισεκ., τι είναι να διαθέσουν μερικά εκατομμύρια για εξαγορές συνειδήσεων… και αν μας κόψουν και τον 13ο… (τον 14ο τον έκοψε ήδη ο Καρατζαφέρης για τη σωτηρία του έθνους) θα είναι σωτηρία για τον ΓΑΠ αφού ο μισθός θα αναπληρωθεί και κανείς διεφθαρμένος δεν θα εξεγερθεί. Μαγικό κόλπο!

Θα βάλει και «πόθεν έσχες»; Τον έβαλε ο Γεώργιος το 1964, το έβαλε ο Ανδρέας, καλώς να τον βάλει και ο Γιώργος. 45 χρόνια παρακαλώ βλέπουμε μόνο το «έσχες» και ποτέ το «πόθεν».

Α, για το χτύπημα της διαφθοράς έρχονται νέοι φόροι σε καύσιμα, ποτά τσιγάρα. Για γυναίκες δεν είπαν τίποτα ακόμη.

Τελικά μωρέ ποιος πήρε τα λεφτά ρε παιδιά; Α, καλά δεν ξέρετε ποιος τα πήρε. Ξέρετε όμως ποιος θα τα πληρώσει. Αυτό θα πει κυβερνητική επιτυχία.

IonnKorr είπε...

Πλησιάζουν Χριστούγεννα.

Χιόνια στο καμπαναριό!

Οι άνθρωποι ντυμένοι με τα καλά τους θα πάνε στις εκκλησίες.

Η φάτνη έτοιμη να αποστείλει μύνημα ειρήνης σε όλους τους λαούς.

Αγάπη παντού. Στις καρδιές και στις ψυχές.

Όλοι θα γιορτάσουν. Και ο φτωχός και ο ταλαιπωρημένος πλούσιος.

IonnKorr είπε...

Έγραψα το "μήνυμα" ανορθόγραφα αλλά δεν πειράζει. Η θρησκεία θα με συγχωρέσει.

IonnKorr είπε...

Βαρέθηκες και συ φίλε Στέργιε!

Τώρα βαριέμαι να κάνω βαριές αναλύσεις αλλά πρέπει να πω ....

Τότε τι να πουν κι άλλοι.

Σκέφτομαι το μελάνι που έχει χυθεί για το θέμα. Τι ρύπανση που θα προκλήθηκε από τόσο χαρτί. Πόσα δέντρα κόπηκαν για να το καλύψουν.

Κι είναι πρωί ακόμα.

Στεργιος είπε...

IonnKorr,
Ουδείς υπεράνθρωπος μπρος στο χρόνο και τη κόπωση και ας λένε ότι τα Χριστούγεννα γεννήθηκε ένας…

Είχα τη τύχη να μιλήσω προχθές και πάλι με το φίλο μου από το ΓΛΚ που σχεδίασε το πρόγραμμα του ηλεκτρονικής μηχανοργάνωσης του μισθολογίου ΔΥ με ένα αριθμό και μια αρχή πληρωμής. Γελούσαμε θυμώμενοι το ’99 που το συζητούσαμε και του έλεγα αν, και αν, και αν, πάρε με τηλ. αν… Πράγματι από τότε πετάχτηκε πολύ χαρτί, ρύπανση τίγκα ακόμα και από τις χωριστές αποδείξεις και μυστικούς καταλόγους πληρωμών… αλλά πιο πολύ για να το ανασχεδιάζουν και ανασχεδιάζουν και να το διακηρύττουν, να το διακηρύττουν…

Η αλήθεια πάντως είναι ότι ακόμα βαριέμαι να κάνω βαριές αναλύσεις. Λες να αξίζει η εκατομμυριοστή επανάληψη; Ίσως, γιατί τίποτα δεν πάει χαμένο αλλά όλοι έχουν τα όριά τους.

Unknown είπε...

Ε ναι, το ψάρι ολόκληρο βρωμάει μεν, απ’ το κεφάλι ξεκινά η βρώμα δε…

cynical είπε...

@Darthiir,

όχι που πέφτουν κι απ' τα σύννεφα, και απορουν από που μάς έρχεται αυτή η βία!

Και γραφουν και γραφουν...

Θα διαβασες φανταζομαι τι εγραφε στο Βημα την Κυριακη ο πολυς κος Καλύβας, καθηγ του Yale.
Οτι ο Δεκεμβρης δεν υπήρξε καν!

Unknown είπε...

Τον Σαρκοζί τον ρώτησε;

cynical είπε...

Darthiir,

τον Καλυβα τον εστολισαν διαφορα blogs. δεν θυμαμαι ποιο, του αντέτεινε οτι η βια δεν ειναι, οπως εγραφε, τρικοσμικο ελληνικο φαινομενο, παρα υπήρχε και στη αγια αμερικη, μονο που κατευθυνόταν εναντιον των κοινωνικα αδικημενων (Kουκ-κουξ-κλαν κλπ). Αυτη δεν μετραει βεβαια σαν βια.
Βρε τι παθαμε!