Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Αναταραχή με τους Μισθούς στην ΕΡΤ


Δεν μου κάνουν τόσο εντύπωση οι προκλητικές υπερ-αμοιβές των κρατικοδίαιτων δημοσιογράφων, που βγήκαν στη φόρα το τελευταίο 24ωρο και κάνουν το γύρο των blogs. Οι αμοιβές Λυριτζή-Οικονόμου όπως και άλλων είχαν σκάσει μύτη από καιρό, κάπως διστακτικά στην αρχή, είναι αλήθεια. Ισχυρό το ταμπού, του να μη ρωτάς απ’ ευθείας και να μη συζητάς ανοιχτά για το μισθό το δικό σου, και το μισθό των γνωστών σου. Όχι πλέον!


Το ίδιο, δεν μου κάνουν εντύπωση και οι αμοιβές των λιμενεργατών. Και οι αμοιβές των διοικητών των ΔΕΚΟ. Το ίδιο και παρα-ίδιο και οι αμοιβές των βουλευτών, των γιατρών, των δικαστών.


Κάνοντας τη σούμα λοιπόν όλων των προηγούμενων, αυτό που μου κάνει ιδιαίτερα μεγάλη εντύπωση είναι το ΣΠΑΣΙΜΟ του προαιώνιου ταμπού και η ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ των αποκαλύψεων, που απ’ ότι φαίνεται θα πάρει αμπάριζα και άλλα στρώματα, προικισμένα μέχρι πρότινος με φεουδαρχικά προνόμια. Και ίσως δεν σταματήσει μόνο εδώ.


Τι γίνεται λοιπόν; Σε άλλες πιο άγριες και πρωτόγονες εποχές, αυτό κάλλιστα θα μπορούσε να ονομαστεί έκρηξη Λαϊκής Οργής και θα έπαιρνε πιο βίαιες μορφές.


Όχι, ότι τώρα δεν μπορεί να πάρει, αν συνεχιστεί η περιφρόνηση, η αδικία, ο εμπαιγμός και η προσπάθεια συγκάλυψης μέσα από μεταμοντέρνα σοφίσματα του τύπου «Ευαίσθητα Προσωπικά Δεδομένα». Ο Γερουλάνος πιάστηκε στον ύπνο και μόνο χρόνο να κερδίσει προσπαθεί. Αυτό του ήρθε πρόχειρο, αυτό ξεστόμισε, με μόνο σκοπό να ξεστρατίσει την κουβέντα. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η ουσία δεν αλλάζει.


Τα πράγματα δεν είναι πια τα ίδια. Τέρμα οι δικαιολογίες, τέρμα οι δισταγμοί, τέρμα το κλείσιμο του ματιού, τέρμα οι καλοί τρόποι, τέρμα η ανοχή. Αν χρειαστεί μέχρι και να σφαχτούμε μπορούμε μεταξύ μας ! Άλλωστε, αυτό που λέγεται κοινωνία προσπάθησαν πολύ και πολλοί να το διαλύσουν. Και το κατάφεραν. Κάποιος όμως πρέπει κάποτε να εισπράξει και τον λογαριασμό.


ΥΓ. Για τους μισθούς στην ΕΡΤ δείτε για παράδειγμα ΕΔΩ.



28 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Cynical καλησπέρα και χρόνια πολλά.

Την ίδια οργή αισθάνομαι και εγώ.

Δ. Δρακονάριος είπε...

Να τα πω; Θα τα πω!

Καλήν εσπέρα άρχοντες κι αφού είναι πεθυμιά σας

χαρές και γέλια να 'χετε μέσα στα σπιτικά σας!

Καλά Χριστούγεννα, Καλή Χρονιά, στην οικοδέσποινα και σ' όλους!


Χαιρετώ.

Θανασης Ξ. είπε...

Φαίνεται πως ο κ. Γερουλάνος έχει σοβαρά προβλήματα να λύσει.
Εάν όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι κλπ δούλευαν σε ιδιωτικό κανάλι, δήλωναν το εισόδημά τους ώστε να φορολογηθεί κανονικά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Όμως τώρα πρόκειται για Δημόσια υπηρεσία. Πάει να πει τους πληρώνω εγώ κι εσείς. Αναρωτιέμαι με τι τρόπο παίρνουν τέτοιες αμοιβές. Προφανώς δεν πρόκειται για κάποια συλλογική σύμβαση. Πιθανώς να πρόκειται για συμβάσεις έργου.
Για το ζήτημα του εάν προσβάλλονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα δεν είμαι ειδικός δεν ξέρω. Είτε ναι, είτε όχι, πάντως, ο Υπουργός ασφαλώς νομιμοποιείται να γνωρίζει αυτά τα στοιχεία, και έχει υποχρέωση άμεσα να βάλει τάξη. Την ώρα μάλιστα που μιλάμε για μείωση των δαπανών...

cynical είπε...

@Rider,

Καλα να μας ξημερώσει! Και πάντα καλά νέα ν' ακούμε!

Ακούω όμως από κάτω τα νερά του ποταμού να φουσκώνουν... Με φτηνιάρικες τρίπλες, δεν θα κρατηθεί το νερό στην κοίτη. Θα μας πάρει και θα μας σηκώσει.

cynical είπε...

Και βεβαια να τα πεις @Δ. Δρακονάριε. Καλοδεχούμενος στο αρχοντικό μου!

Έχεις και τις δικές μου ευχές! Νασαι καλα!

cynical είπε...

Καλα Χριστούγεννα Θανάση,

Εμενα με πειραζουν ακομα και οι υπερβολικες αμοιβες στον ιδιωτικο τομεα. Ανοιγουν πολύ την ψαλλιδα και αυτο δεν ειναι καλο σε μια κοινωνια.
Διότι, οι μεγαλες αμοιβες στα υψηλα κλιμακια παντοτε συνοδευονται απο αμοιβες πεινας στα κατωτερα, που ειναι και τα περισσοτερα. Δεν πάνε δυστυχώς τα πράγματα αναλογικά.
Τι ειναι αυτο που κανει τον Α να κοστολογει την εργασια του τοσο πολυ; Γιατι δεν συνεβαινε αυτο πριν απο 20-30 χρονια; Τι προκαλει αυτό το inflation των αμοιβών; Δεν ειναι φυσιολογικά πραγματα αυτά. Δεν δικαιολογούνται ουτε στον ιδιωτικο τομεα. Ποσο μαλλον στον δημόσιο.

Ο Γερουλάνος με το να επικαλειται τα ευαισθητα προσωπικα δεδομενα ειναι φανερο σε μενα οτι υπεκφεύγει και οτι ζηταει να κερδισει χρόνο. Μονο αυτο. Και το προβλημα δεν ειναι να στραφουμε σε τετοιου ειδους αναζητησεις. Τον εξυπηρετούμε. Ειτε ετσι ειτε αλλιως, οι μισθοι αυτοι υπαρχουν. Εδω ειναι το ζουμι. Το γιατι; το αν ειναι νομιμη ή οχο η δημοσιοποιηση τους, αυτο δεν αλλαζει την ουσια.

Θανασης Ξ. είπε...

Ούτε κι εμένα με κάλυψε η ..προσφυγή του Γερουλάνου στα Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Σίγουρα η απόφασή του για την εξάμηνη παράταση δείχνει πως χρειάζεται χρόνο, αλλά δεν ξέρω ακόμη τις προθέσεις του.
Τελικά η Κρατική Τηλεόραση δεν πρέπει να αποτελέσει το μέτρο μόνο για την ποιότητα του προγράμματός της, τη αμεροληψία της ενημέρωσής της, κλπ. Πρέπει να αποτελέσει το μέτρο και για τις λογικές αμοιβές των golden boys της ενημέρωσης...
Κι αν το σκεφτούμε, ΕΥΚΟΛΑ είναι στην πραγματικότητα και τα δύο. Αυτονόητα όπως λέει και ο πρωθυπουργός.....

Unknown είπε...

Δεν ξέρω αν η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων θα αποβεί εν τέλει θετική ή αρνητική.

Να θυμίσω για παράδειγμα πως οι γιατροί που θέλουν τα φακελάκια, πίνουν νερό στο όνομα του τριανταφυλλόπουλου, γιατί αυτός είναι που τα καθιέρωσε στη συνείδηση του ελληνικού λαού σας αναγκαία!

the elf at bay είπε...

Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί κάποιοι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν τόσο μα τόσο υψηλούς μισθούς. Φυσικά οργίζομαι με όλους αυτούς αλλά ευτυχώς πλέον λίστες με ονόματα εμφανίζονται και τουλάχιστον πολύς κόσμος ξεστραβώνεται και μαθαίνει την αλήθεια. Σίγουρα αυτό με κάνει και αισθάνομαι πολύ καλύτερα. Χρόνια πολλά!

cynical είπε...

Καλημέρα Θανάση,

μεσα στο πνευμα των ιδιωτικοποιησεων οι δημοσιοι οργανισμοι αρχισαν να λειτουργουν με ιδιωτικοοικονομικα κριτηρια και σε επιπεδο μισθων, με το σκεπτικό ότι για να τραβηξεις καλούς θα πρεπει να δωσεις και "ανταγωνιστικους" μισθους με τον ιδιωτικο τομεα.
Γιαυτη την εξισωση, του "καλού" με του "καλά αμοιβόμενου" υπαρχει ολοκληρη φιλολογια, για το αν ισχυει και το τι σημαινει "καλος" κλπ.

Πάντως Θαναση, δεν ξερω αν ο δημοσιος τομεας μπορει να συγκρατησει τις αμοιβες του ιδιωτικου τομεα.

cynical είπε...

@Darthiir,

αναγκαια τα φακελακια τα εκανε η πραγματικοτητα του ελλην. νοσοκομειου, που δεν εχει καποιο κανονα για το ποιος μπαινει στο χειρουργειο και ποιος οχι.

Μπαινει πρωτος αυτος που τον "κόβουν" ότι έχει να πληρωσει στην έξοδο. Αλλιως τον καιροπετάνε.

Η δημοσιοποίηση των αμοιβων αυτων γίνεται τη στιγμή που ο κόσμος είναι ήδη οργισμένος.
Να βγουνε ολα στη φορα, να φαγωθούμε μεταξύ μας, εχει συσσωρευθει πολλή ανομία, πολλή καχυποψια, πολύ μίσος. Ας δούμε ποιοι ειμαστε και ποιοι ειναι οι διπλανοι μας...

cynical είπε...

@elf, χρονια πολλά κι απο δω,

αυτο αναρωτιομουν κι εγω: ποιος μηχανισμος τροφοδοτησε τη διόγκωση των αμοιβων;

Φαντάζομαι απο τοτε που τις εταιριες αρχισαν να τις διοικουν οι managers και όχι οι ιδιοκτήτες. Αυτοί μπορουσαν να κοβουν ό,τι μισθό ήθελαν, αρκει να εδειχναν κερδη (βραχυπρόθεσμα). Οι τιμες παρεσυραν και άλλα επαγγέλματα και άγγιξαν και αλλους τομεις στην οικονομια. Δες πώς εκτοξεύτηκαν οι τιμες μερικών τραγουδιστων, ηθοποιων ποδοσφαιριστων...

Εν τω μεταξυ καλλιεργηθηκε η εντύπωση ότι το "καλό" στέλεχος πρεπει να αμοιβεται, μην και χαθει το κελεπουρι..

Το ποσο έωλο είναι όμως αυτο φαινεται απο το γεγονος ότι όταν ένα μεγαλοστέλεχος απολύεται επειδη κριθηκε ανικανο να φερει τα αναμενομενα κερδη, σε λιγο προσλαμβανεται απο αλλη εταιρια με τον ιδιο ή παραπάνω μισθο για να φερει ακριβώς κερδη.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Δεν ξέρω αν πρόσεξες την ειδοποιό διαφορά, δεν είπα τα καθιέρωσε, αλλά είπα «τα καθιέρωσε στην συνείδηση σαν θεσμό». Είναι γενικώς παραδεκτό ότι μετά τις εκπομπές του, διπλασιάστηκαν, γιατί πέρα των γιατρών που ζητούσαν, οι ασθενείς τα έδιναν από μόνοι τους ως θεσμοθετημένα. Ο τριανταφυλλόπουλος κοινώς πέτυχε ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που φαινόταν να επεδίωκε.
Ας μην ξεφύγουμε όμως από το θέμα σου, το οποίο δεν είναι οι γιατροί αυτοί καθ’ εαυτοί, αναλύοντας τα προβλήματα της υγείας, διότι και πάλι έχεις εν μέρει άδικο σε αυτά που λες.
Το θέμα είναι η δημοσιότητα της «παρανομίας» και τα μονοπάτια της δημοσιότητας σήμερα είναι λίγο «σκοτεινά» και δεν είναι πάντα αυτό που «φαίνεται». Εμένα αυτό με απασχολεί, χωρίς να έχω έτοιμη καμία θεωρία συνομωσιολογίας για το τι επιδιώκεται στην παρούσα φάση.

navarino-s είπε...

Με αυτά και με άλλα έχουν δημιουργηθεί πια δυο Ελλάδες! Η μία οργιάζει στις Αράχωβες και τα Περτούλια και η άλλη παίρνει κοτόπουλο αντί για γαλλοπούλα ή βγαίνει 10 μήνες απλήρωτη στους δρόμους! Χρόνια πολλά και υγεία!

ΥΓ: το λάδι είναι θολό γιατί είναι πολύ φρέσκο, εννοείται!

VAD είπε...

Δε ζητώ πολλά,βρε,για ένα χρόνο μόνο το μισθό του Λυριτζή,τι συνονόματος ειναι να μη μου κανει τη χάρη;Ετσι μπας και τελειώσω καμιά φορά απ'το Χαρτούμ,γμτ τα φιτίλια τους μέσα γιορτιάτικα!!!

Κι όμως έχω το κουράγιο να ευχηθώ Καλές Γιορτές...

Aris Gem είπε...

Σε ανάρτηση στο ίντερνετ πάνω στο θέμα (νομιζω στο Foreign Press, αλλά δεν είμαι εντελώς σίγουρος) ενημέρωνε ότι οι μισθοί που παρουσιάστηκαν στο διαδίκτυο δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Πολλές απολαβές είχαν "φουσκωθεί", άλλες είχαν μειωθεί, και μερικές μάλιστα αφορούσαν δημοσιογραφούς που δεν βρίσκονταν πλέον εν ζωή.

Δεν αμφισβητείται φυσικά το γεγονός ότι ορισμένοι πληρώνονται αδρά για υπηρεσίες που ουσιαστικά δεν προσφέρουν. Στο μόνο που ήθελα να εφιστήσω την προσοχή είναι η πιθανότητα τα ονόματα που δημοσιεύτηκαν να μην αντιστοιχούν στους δημοσιογράφους με τους πραγματικά παχυλούς μισθούς.

cynical είπε...

Καλημέρα @Darthirr,

θα ελεγα οτι υπερτιμάς την ικανοτητα επηρεασμου του Μακη. Δυσκολευομαι να το αποδεχτω.

Τη στγκεκριμενη δημοσιοποιηση την τοποθετω στο στο μπαραζ δημοσιοποιησεων μισθων τον τελευταιο καιρο, αρχης γενομενης απο τα golden boys των ΔΕΚΟ, πραγμα που απο μονο του δειχνει τον βαθμο της κοινωνικης δυσανεξιας. Νομιζω οτι το φαινομενο ειναι πρωτογνωρο.

Οσοι τη δημοσιοποιησαν τη λιστα ανεξαρτητα απο τους σκοπους τους, τη δημοσιοποιησαν την καταλληλη στιγμη.

ο κύριος "αμ" είπε...

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά ,
μα στ' αλήθεια , που βρίσκουν την δύναμη (την κινητήρια) και "σφυράνε" τόσα χιλιάρικα euro , όταν μπορεί δίπλα μας να υπάρχουν , "πολίτες" (υπήκοοι είναι το σωστό) που "ζουν" με 900 + 750 (της συζύγου) τον μήνα ;
Δεν είμαι βέβαιος , αν θα πρέπει να γίνει μείωση των μισθών τους ή γενναία αύξηση των μισθών των υπηκόων .
Τελικά , αρχίζω να πιστεύω , πως εμείς οι υπήκοοι , έχουμε πολύ γερή κράση !

"Γυναίκααα , η γέμιση στο κοτόπουλο ήταν τέλεια , φτιάξε για σήμερα μια "άσπρη" μακαρονάδα κι έλα κάτσε δίπλα μου να δούμε τον Οικονόμου "

cynical είπε...

Καλημέρα navarino-s και Χρονια Πολλα.

Οσμιζομαι παντως αναταραχες, αν η ανισοτητα συνεχισει να διευρυνεται με τον ιδιο ρυθμο.

Μολις τα τελευταια χρονια εχει αντιηφθει ο πολυς κοσμος οτι το να τρωμε τα λεφτα του κρατους σημαινει οτι τρωμε τις σαρκες μας.

cynical είπε...

Καλημερα και Χρονια Πολλα VaD,


πολλοι σου λενε ότι πληρωνεται τοσα ο Α ή ο Β γιατι το αξίζει! Ειναι η μεγαλυτερη μαλ..ια που υπαρχει και δυστυχως καποιοι την πιστευουν.

Ή οτι αυτες ειναι οι τιμες της αγορας, σαν να προκειται για το απαραβιαστο θελημα του θεου, Ποιοι ομως και πως τη φτιαξανε ετσι την αγορα;

cynical είπε...

Καλημερα Τim Cape και Χρονια Πολλα,

Οι μισθοι των 350,000 νομιζω οτι πιανουν οροφη. Δεν εχει σημασια ποιος τους παιρνει και ουτε αν τους παιρνουν χωρις να δουλευουν.

Ακομα και να δουλευαν ολημερις και ολονυχτις τα νουμερα ειναι πολυ μεγαλα. Τετοια μεγαλη ανισοτητα και αδικια δεν ειναι καλο να υπαρχει στην κοινωνια. Η δημοσιοποιηση ειναι μια πρωτη πραξη αντιδρασης. Και απορω που πηρε τοσο καιρο να συμβει.

cynical είπε...

Καλημερα κυριε "αμ" και ευχομαι σε σας και στην οικογένειά σας χρονια πολλά και καλά!

Τωρα με τη νεα χρονια, αν ζητησουν απο τον κοσμο παραπανω θυσιες να δεις τι εχει να γινει: εμφύλιος!

Νοσφεράτος είπε...

Xρονια πολλά ..
επί του θεματος ..Ντροπή.Μονο αυτό. Ντροπή
Επικαλουνται και ..προσωπικά δεδομένα ..Απο ποτε τα δικα΄ΜΑΣ λεφτά γνανε προσωπικά Τους δεοδομένα;

cynical είπε...

Νοσφεράτε Χρόνια σου Πολλά!

Δεν πρεπει να αφησουμε ν' ανοιξει διαλογος προς αυτη την κατευθυνση, γιατι δεν ειναι εκει το προβλημα. Το προβλημα ειναι η ασυδοσια, η ρουσφετολογια, η κλεψια...

Οκ, αν θεωρουν τους μισθους προσωπικα δεδομενα, ας στειλουν εισαγγελεά να δωσει εντολη να διερευνηθουν, γιατι πολλα αδικηματα εμπλεκονται εκει μεσα: διασπάθηση δημοσιου χρηματος, απιστια, κλπ

Unknown είπε...

θα έλεγα ότι υποτιμάς το ρόλο της "ενημέρωσης" στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης...

Η στιγμή είναι όντως κατάλληλη, για τί όμως; Οι στόχοι, η διαχείριση και τα αποτελέσματα είναι πάντα το ζήτημα!

cynical είπε...

@Darthiir, δεν σε καταλαβαινω καλα.

Δεν υποτιμω τα ΜΜΕ. Αλλωστε ειναι τα μονα που διαμρφωνουν ιδεολογια. Αλλα τι ειπα και σου εδωσα αυτη την εντυπωση;

Unknown είπε...

Είπες πως υπερτιμώ την δυνατότητα του Μάκη να επηρεάζει :)