Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Το Ναρκοπέδιο των Βοτάνων


Η παράλληλη, και εναλλακτική επονομαζόμενη ιατρική στηρίζεται εν πολλοίς στη δυσπιστία των ασθενών απέναντι στο ισχυρό κύκλωμα των φαρμακοβιομηχανιών, ιατρών και κυβερνητικών οργανισμών, αλλά αρχίζω να πιστεύω ότι ένα μέρος της δυσπιστίας αυτής οφείλεται και στην καλά οργανωμένη και ταλιμπανικής φύσεως επίθεση των εναλλακτικών ενάντια στην mainstream ιατρική και τις μεθόδους της, με όπλα την παραπληροφόρηση, τη συνωμοσιολογία και τον φανατισμό που καλλιεργούν, κι όλα αυτά μέσα σε ένα οιονεί αριστερό περιτύλιγμα. Πέρα από αυτά όμως θα ήταν ψευδές και ανήθικο να εκμηδενίζαμε τη συνεισφορά της ιατρικής επιστήμης στη θεαματική επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής των προγόνων μας και ημών των ιδίων, με την προϋπόθεση φυσικά ότι βάζουμε και ‘μεις λιγάκι το χεράκι μας.


Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο κύριος όγκος της επίθεσης κατευθύνεται στα φάρμακα, με τη συστηματική υπονόμευση της θεραπευτικής τους ικανότητας αφ’ ενός και τον υπερτονισμό των παρενεργειών τους αφ’ ετέρου, σε τέτοιο βαθμό ώστε να παρομοιάζονται με κοινά δηλητήρια. Παράλληλα δε παρατηρείται άνθιση και ραγδαία εξάπλωση μιας ολόκληρης βιομηχανίας εναλλακτικών φαρμάκων-σκευασμάτων, πέρα από τα ομοιοπαθητικά, τα οποία υπόσχονται όλων των ειδών τις θεραπείες και τα οποία υποτίθεται ότι βασίζονται σε φυσικά και ακίνδυνα συστατικά. Άλλωστε αυτό αποτελεί και το κύριο όπλο προώθησής τους. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Είναι τα διάφορα βοτάνια που κυκλοφορούν τόσο ακίνδυνα.


Εδώ θα κάνω μια μικρή παρέκβαση για να τονίσω τη σύγχυση που υπάρχει ανάμεσα στο φυσικό και το τεχνητό. Οι περισσότερες δραστικές ουσίες βρίσκονται ήδη μέσα στη φύση σε φυτά και ζώα, και υπάρχει ειδικός κόσμος που τριγυρνάει τον πλανήτη με μόνο σκοπό να αντλήσει από ντόπιους και ιθαγενείς πληροφορίες γύρω από παραδοσιακά γιατροσόφια. Οι φυσικές αυτές ουσίες αναλύονται και τις περισσότερες φορές όπου είναι δυνατόν παρασκευάζονται με χημικές μεθόδους στα εργαστήρια, ώστε μεταξύ των φυσικών και των τεχνητών να μην υπάρχει καμιά διαφορά. Με όλα αυτά θέλω να πω ότι παρ’ όλο που η λέξη φυσικό παραπέμπει σε κάτι αγνό και ακίνδυνο, στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Φτάνει μόνο να φέρουμε στο νου μας τα κατακόκκινα μανιτάρια με τις άσπρες βούλες της κοκκινοσκουφίτσας.


Σχετικά με την επικινδυνότητα διαφόρων φυσικών σκευασμάτων, πέρα από τις κατά καιρούς επισημάνσεις των επιστημόνων, θα αναφερθώ σε μια πρόσφατη εργασία από το πανεπιστήμιο της Αδελαίδας στην Αυστραλία όπου τονίζεται ο τοξικός χαρακτήρας πολλών φυτικών σκευασμάτων, τα οποία σημειωτέον κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο και τα οποία λανθασμένα θεωρούνται ασφαλή.


Σύμφωνα με το άρθρο, πολλά από τα σκευάσματα αυτά περιέχουν υδράργυρο, αρσενικό και μόλυβδο και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες ή και θάνατο ακόμα αν ληφθούν σε αυξημένες ποσότητες ή σε ενέσιμη μορφή, ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Συγκεκριμένα, ανάλυση 251 ασιατικής προέλευσης σκευασμάτων, που κυκλοφορούν στην Αμερική εντόπισε αρσενικό σε 36 από αυτά, υδράργυρο σε 35 και μόλυβδο σε 24. Πολλά από αυτά δε αναμειγνύονται με κανονικά φάρμακα για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους, και κατά συνέπεια και την επικινδυνότητά τους.


Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι χρησιμοποιούνται από το 30% των αμερικανών, και μάλιστα χωρίς τη γνώση των ιατρών τους. Μερικές από τις σοβαρές παρενέργειες των φυτικών αυτών σκευασμάτων περιγράφονται στη δημοσίευση για όσους θέλουν να τις πληροφορηθούν.


Additional Information

The Herbal Minefield


6 σχόλια:

katerina είπε...

Για τα βοτανια του έρωτα, δεν εχεις να μας πεις τίποτα, μερα που ειναι σήμερα...μεγάλη η χάρη του!!!

Ετσι, ένα κερί δεν θα του αναψεις;
Κι αν παρεξηγηθεί; Παναγιά μου φυλαγε απο την οργή του. Αλλά ακομα χειροτερα απο τον σνομπισμό του, απο το να μην μας ξαναγραψει στην λίστα του, αυτή που χωνει μέσα στην φαρετρα.

Ειναι εποχες για τετοιες ιεροσυλίες ρε Cynical;

cynical είπε...

Κατερινα,

...Κι αν ο ερωντας σε θελει, θαρθει να σε βρει και μη σε μελει...

Οπως λεει και ο ιερουργος του ο Λουδοβικος.

Ελα βρε Κατερινα σιγα να μην αφεθουμε στις διαθεσεις του τσιτσιδου κωλοπαιδου με τη φαρετρα και το βελη.

Υπαρχουν πιο αποτελεσματικες ενεργειες να κανουμε. Ή θα ζητησουμε απο τον Αη Βασιλη να μεσολαβησει ωστε να υποχρεωθει ο ερωτιδευς και να μας γραψει στη λιστα του, ή θα δωροδοκησουμε τη γραμματεα του να το κανει αυτη και μαλιστα, με κατιτις παραπάνω να μας βαλει σε θεση προτεραιοτητας...

Ποια βοτανια καλή μου. Ποια κερια και λιβανια...
Μονο στην ιστοσελιδα του να μπουμε κρυφιως και να της αλλαξουμε τα φωτα της λιστας!

Στέργιος είπε...

Δεν ακολουθώ ποτέ ομοιοπαθητική ούτε κομπογιαννίτικα γιατροσόφια. Όμως από την κληρονομία της οικογένειας που όλους τους αιώνες από πριν 60 χρόνια ζούσε μέσα στη φύση, έμαθα την δύναμη κάποιων βοτάνων, όχι τεχνιτών παρασκευασμάτων. Φυσικά η δύναμή τους ήταν πάντα στα φυσικά όρια των θεραπευτικών ουσιών τους όχι στα συμπυκνωμένα που γίνονται επικίνδυνα με τη τεχνητή αναπαραγωγή. Μόλις όμως η ασθένεια είναι κάπως βαριά ο γιατρός και τα φάρμακα δεν αντικαθίστανται. Φυσικά έχουν και αυτά συνέπειες αλλά δεν ξέρω τη σχέση αυτών με αυτές των ομοιοπαθητικών ή των κομπογιαννιτών.

Πάντως και τα χημικά φάρμακα σε ουσίες που βρίσκονται στη φύση και στους οργανισμούς βασίζονται νομίζω και αναπαράγονται με τεχνητό τρόπο. Η διαφορά είναι μάλλον στο δικαίωμα των βοτανικών σκευασμάτων να είναι ανεξέλεγκτα λογω… φυσικής καταγωγής!!!

Οι γιατρός μου γέλασε όταν του είπα γι αυτά. Μάλιστα για ένα βοτανικό φάρμακο μου είπε πόσο «θεαματικά αποτελέσματα» είχε αφού επιφανειακά έδειχνε συρρίκνωση του όγκου τόσο που να αποκρύβει από τις συνήθεις ιατρικές εξετάσεις τη διόγκωση του προβλήματος μέχρι που να είναι αργά. Τρομοκρατήθηκα…

Nikos Lioliopoulos είπε...

Εγω απο βοτανια δεν ξερω αν και ασχολουμαι με τη γη. Γραφω μονο να μοιραστώ την χαρα μου που το σημερινο Βημαγγαζινο κανει αναφορα στο μπλογκ σου..
2+ χρονια σε διαβαζω βλεπεις!

cynical είπε...

Γεια σου Νικο,

σ'ευχαριστω για την ειδηση! Τωρα πού να το βρω; Δεν το αγορασα σημερα.

Μηπως μπορεις να μου πεις με τι τροπο αναφερεται στο βλογ; Δλδ θελεις να πεις οτι ΟΛΟ το ΒΗΜΑgazino εχει αφιερωμα στη cynical;

Nikos Lioliopoulos είπε...

Μα δεν αγορασες το Βημα σημερα που ειχε τη συνεντευξη τησ Ντορουλας? Θα σε μαλώσω..
Εγω το πηρα γιατι ειχε προσφορα τον"πλουτο τον Εθνων" του Ανταμ Σμιθ. σ.σ. τωρα μπορεις να με μαλωσεις εσυ!

Λοιπον επι του θεματος.
Στη σελ 14 υπαρχει μια στηλη με τιτλο ανησυχο ποντικι οπου ο αρθρογράφος κανει κοπυ-παστ οπως λεει. . Αφου λοιπον κανeι παστ ενα απόσπασμα αpο αναρτηση σου, γραφει διευκρινιστήκα
Ο διαχειριστης του blog cynical αγαπα να δημοσιευει επιστημονικά στοιχεια οπως τα παραπανω ή τελευταίες ανακαλύψεις σχετικα με την προελευση του φωτος, μαζι με καθημερινες ιστοριες στο υφος που επιτασει ο τιτλος της σελιδας του"

Αυτο. Σε απογοητευσα ε?