Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Πότε μια Απεργία είναι "Παράνομη";


Με τη απεργία διαρκείας των ναυτεργατών, την κήρυξή της ως παράνομη από τα δικαστήρια, και την, παρ’ όλη την απαγόρευσή της, συνέχισή της, μοιραία γεννιούνται ουσιαστικά ερωτήματα, πρώτα πρώτα για τη φύση της απεργίας, για το πότε κηρύσσεται παράνομη ή καταχρηστική, και για το ρόλο της δικαιοσύνης.


Αν σταθούμε στο γράμμα του νόμου μόνο, και όχι στην ερμηνεία του, η οποία είναι εν πολλοίς αυθαίρετη και στις πλείστες των περιπτώσεων, υπαγορευμένη από τα εργοδοτικά συμφέροντα, καθ’ ότι 9 στις 10 απεργίες κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές, πράγμα που δεν είναι καθόλου τυχαίο, βλέπουμε ότι μια απεργία είναι παράνομη, (Κ. Μπέης):

  1. όταν δεν έχει κηρυχθεί από το αρμόδιο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων,
  2. όταν έχει άλλους στόχους από τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών συμφερόντων των εργαζομένων (Σ 23 § 2 και 32 § 1 ν. 330/1976).
  3. όταν τα δύο μέρη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις μέσω διαιτησίας.


Συγκεκριμένα, η άσκηση του δικαιώματος προσφυγής σε απεργία, μπορεί ν’ ανασταλεί για διάστημα 45 ημερών όταν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία και μπει σε κίνηση η αναγκαστική διοικητική διαιτησία, και για διάστημα 60 ημερών, σε περίπτωση που η διαδικασία συνεχιστεί στο δευτερόβαθμο διοικητικό διαιτητικό όργανο, (18 § 2 ν. 3239/1955, βλ. και άρθρα 6 και 7 ν.δ. 186/1969).


  1. Αν η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας γίνεται καταχρηστικά. Πραγματικά το άρθρο 25 § 3 του Συντάγματος απαγορεύει την καταχρηστική άσκηση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό και το άρθρο 33 § 1 ν. 330 απαγορεύει την καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος της απεργίας.


Το Σύνταγμα όμως, δεν εξηγεί πότε η άσκηση ενός ατομικού ή κοινωνικού δικαιώματος είναι καταχρηστική. Εξάλλου ο ν. 330, μόνο ενδεικτικά αναφέρει δυο περιπτώσεις καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος της απεργίας.


Το άρθρο 33 § 2 ν. 330 ορίζει ότι «καταχρηστικήν άσκησιν του δικαιώματος της απεργίας συνιστά ιδία η πραγματοποίησις ταύτης άνευ προηγουμένης προειδοποιήσεως του εργοδότου ή του επαγγελματικού σωματείου αυτού, προς άμεσον διεξαγωγήν διαπραγματεύσεων, επί σκοπώ εξετάσεως των αιτημάτων και διευθετήσεως της ανακυψάσης διαφοράς ή κατ' άρνησιν της προσφοράς αυτών προς έναρξιν διαπραγματεύσεων».


Μια απεργία μπορεί να χαρακτηριστεί, ως καταχρηστική, και στην περίπτωση που τα αιτήματα των εργαζομένων έχουν μικρότερη χρηματική αξία από τη ζημιά που θα υποστεί η εθνική οικονομία από την απεργία τους. Στη δικαστική όμως πρακτική η ερμηνεία αυτή συνήθως αμφισβητείται.


Ειδικά για την καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος της απεργίας παρατηρήθηκε ότι δεν μπορεί να χρησιμέψει ως μέτρο η στάθμιση της αξίας, από τη μια μεριά, της ζημιάς που θα υποστεί η εθνική οικονομία από την απεργία και, από την άλλη, της ωφέλειας που προσδοκούν να αποκομίσουν οι απεργοί. Και τούτο, γιατί πάντα θα μπορούν να βρεθούν περισσότερα επιχειρήματα για την προτεραιότητα του αγαθού της εθνικής οικονομίας. Και με αυτό τον τρόπο θα εκμηδενίζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων...


Διαβάζοντας τα προηγούμενα, θα ήθελα πολύ να έριχνα μια ματιά στις δικαστικές αποφάσεις και να διάβαζα το σκεπτικό με το οποίο, στο σύνολό τους σχεδόν, κηρύσσουν τις απεργίες παράνομες. Δεν έχει άδικο λοιπόν, που κάποιος συνδικαλιστής δήλωνε πρόσφατα με αγανάκτηση ότι «αν απεργούσαμε μόνο νόμιμα, δεν θ’ απεργούσαμε ποτέ...».


Γι αυτό και η επίκληση της νομιμότητας και η απαίτηση άμεσης εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων, ακόμα και με τη συνδρομή των ΜΑΤ, στην περίπτωση της πρόσφατης απεργίας των ναυτεργατών, ειδικά από τους επικοινωνιακούς διαύλους του Αλαφούζου, που όλως τυχαίως είναι και εφοπλιστής, μπάζει πολλά νερά.

55 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απεργία είναι η μη εργασία για καθορισμένο χρονικό διάστημα. Η κατάληψη καταπέλτη πλοίου θεωρείται απεργία;

cynical είπε...

Αν βαλουμε την πορτα του εργοστασιου στη θεση του καταπελτη και τους απεργους που συγκεντρωνονται εξω απο το εργοστασιο οπου απεργουν και δεν το αφηνουν να λειτουργησει, στη θεση των ναυτεργατων που στηνονται μπροστα στον καταπελτη και δεν το αφηνουν να αποπλευσει, δεν βλεπω και πολλες ουσιαστικες διαφορες.

Dimitris είπε...

Συμφωνώ με τον Ανώνυμο.
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν θα έπρεπε να απεργήσουν οι συνδικαλιστές και αυτοί απήργησαν.
Αρα κάνανε κάποιο διοικητικό παράπτωμα και μπορεί να έχουν διοικητικές ποινές απο τον εργοδότη τους. Αν καταλαβαίνω καλά, ποτέ δεν τιμωρήθηκε κανένας για συμμετοχή σε παράνομη απεργία, αρα η δικαστική απόφαση δεν εφαρμόζεται στην πραξη (δεν ειμαι όμως σιγουρος, διότι μένω στο εξωτερικό)

Επιπλέον όμως, και άσχετα με την απεργία τους, κατέλαβαν τους καταπέλτες.

Γιατί; Διότι αν είχαν πραγματικά μεγάλη συνδικαλιστική δύναμη, δεν θα κουνιόταν τίποτα στο λιμάνι. Απλά έχουν πολύ μικρή συνδικαλιστική δύναμη και αυτη τη μικρή δύναμη την χρησιμοποιούν σαν πολλαπλασιαστή κάνοντας καταλήψεις.

Εξυπνο μεν, αλλά εμένα μου μυρίζει κατάχρηση, παραβίαση βασικών δημοκρατικών κανόνων, καταπάτηση ελευθερίας του πολίτη (των ταξιδιωτών), συντεχνιακή νοοτροπία...

Επαναλαμβάνω, θα ήμουν μαζί τους αν η απεργία τους είχε μαζικότητα.

Δημήτρης
(πρώην-) συνδικαλιστής

Dimitris είπε...

Αγαπητή Cynical,

Με όλη την εκτίμηση που τρέφω σε σένα μέσω των γραπτών σου, θεωρώ ότι είναι θέμα συσχετισμών και βασικών κανόνων δημοκρατίας:

Αλλο να απεργούν 900 και να απαγορεύουν την είσοδο σε 100 ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ και άλλο να απεργούν 100 και να μπλοκάρουν 900 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

(Ειρήσθω εν παρόδω: σαν συνδικαλιστής ποτέ δεν μπλόκαρα την είσοδο κατά τη διάρκεια απεργίας. Ετσι κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας, περισσότερα μέλη και μεγαλύτερη συμμετοχή σε απεργίες).

cynical είπε...

Δημητρη,

αυτο ρωταω. Ποια ηταν η αιτιολογια της αποφασης. Η αποφαση ειναι γνωστη.
Αν και με το να εχει κακο ιστορικο η δικαιοσυνη στο να βγαζει δλδ 9 απο τις 10 απεργιες παρανομες, δεν ειναι και πολυ αξιοπιστη και αυτη και τα σκεπτικα της.

Απ' οτι καταλαβα μπαινει πολυ υποκειμενισμος στην ερμηνεια της καταχρηστικοτητας, οποτε ειναι ευκολο να βγει μια διατεταγμενη αποφαση.

Για το πως βλεπω τον καταπελτη σε σχεση με την πορτα εργοστασιου, εγραψα ακριβως απο πανω. Αν δεν ηταν δλδ πανω στον καταπελη αλλα μπροστα του, θα αλλαζε η αποφαση;

Αυτο περι καταπατησης ελευθεριων των ταξιδιωτων κλπ δεν ευσταθει. Η απεργια ειναι νομιμο δικαιωμα να προκαλεσεις ζημια. Αν δεν θιχτει κανεις, τοτε η απεργια δεν ειναι απεργια. Φυσικα η προπαγανδα μπορει να τα διαστρεφει ολα.

Ρωταω, υπαρχει προβλεψη στη νομοθεσια ωστε μια απεργια να κηρυσσεται παρανομη αν δεν ειναι μαζικη; Δεν νομιζω, γιατι θα γινονταν διακρισεις αναλογα με ποσο μεγαλη ειναι η επαγγελματικη ομαδα που θιγεται, πραγμα που δεν ειναι δικαιο.

cynical είπε...

Δημητρη,
δεν θελω να μπω στην ειδικη απεργια των ναυτεργατων και να ψαχνω πόσοι ειναι εγγεγραμενοι στο σωματειο τους, ποσοι απεργουν και ποσοι οχι, (αν και για να γινει απεργια, φανταζομαι οτι αποφασιζεται με πλειοψηφια). Απλώς θελω να δω με ποιους τροπους νομικους, και ιδεολογικους, ψαλλιδιζεται σιγα σιγα το δικαιωμα της απεργιας, και συκοφαντειται για ευνοητους λογους.

Αν οι εργαζομενοι χασουν και αυτο το δικαιωμα, τοτε τι αλλο τους μενει;

Dimitris είπε...

Αγαπητη Cynical,

Εσύ επιμένεις στη δικαστική απόφαση που την ορίζει παράναμη (και ομολογώ ότι ούτε εγώ διάβασα την αιτιολόγηση μιας τέτοιας απόφασης). Σίγουρα η συμμετοχή δεν είναι κριτήριο, διότι η απόφαση βγαίνει πριν την απεργία, άρα πριν την καταμέτρηση της συμμετοχής. Η συμμετοχή στη λήψη της αποφασης μπορει να είναι ενα κριτηριο.

Εγώ πάω παραπέρα: ακόμα και αν η απόφαση ήταν θετική, έχει το δικαίωμα μια σαφής μειοψηφία να επιβληθεί στη σαφή πλειοψηφία; Αν το ΠΑΜΕ μπορεί να κατεβάσει σε απεργία το 80% των ναυτεργατών, καλά θα κάνει να παρεμποδίσει τη συγκοινωνία και τους ταξιδιώτες, προφανώς όμως δεν έχει τέτοια δύναμη,

Γράφεις: Η απεργια ειναι νομιμο δικαιωμα να προκαλεσεις ζημια.

Αυτό είναι λάθος. Συμφωνα με το Administrative Tribunal tou Int. Labour Organisation απεργία είναι η μη προσέλευση στην εγρασία, η οποία μή προσέλευση μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Το να προκαλέσεις εσκεμμένα ζημιά π.χ. με παρακώληση, ή επιμέρους καταστροφή, λέγεται σαμποτάζ και τιμωρείται.

cynical είπε...

Δημηρη,
Με το ζημια δεν εννοω υλικη καταστροφη. Ζημια ειναι η διακοπη της παραγωγης, του αποπλου, η απωλεια εσοδων, η ταλαιπωρια, κ.α.

Αυτα μοιραια συμβαινουν σε μια απεργια. και δεν μπορει να τα επικαλειται καποιος για να την βγαλει παρανομη.

Επρεπε να το διευκρινησω.

Η απεργια εχω την εντυπωση οτι αποφασιζεται βασει πλειοψηφιας. Αλλιως δεν ισχυει και ειναι οντως παρανομη αν πραγματοποιηθει. Αν και δεν νομιζω οτι συμβαινει αυτο ποτέ.

Με την ειδικη περιπτωση των ναυτεργατων, αυτοι ειναι οργανωμενοι (καλως ή κακως) σε διαφορα σωματεια, αναλογα της θεσης τους στο πλοιο. Ανωτερα, κατωτερα πληρωματα, μηχανικοι κλπ εχουν διαφορετικες ενωσεις.

Στην περιπτωση αυτη με την αρση του cabotage θιγονται τα κατωτερα πληρωματα γιαυτο απεργουν και δυο σωματεια, αυτα που τα εκπροσωπουν.
Μπορει να ειναι και αλλος λογος αλλα δεν τον ξερω.

Αλλα αν ειναι μικρο το σωματειο, τι να κανει; Να μην διεκδικησει;

Δημητρη, επειδη εχει πεσει βαρυς ο πελεκυς στην εργασια τελευταια, θεωρω οτι πρεπει να ειμαστε περισσοτερο ανεκτικοι, απο ποτέ, απεναντι στους απεργους. Στους οποιους απεργους.

Επειδη το ΚΚΕ, για τους οποιους λογους δεν ειναι ιδιαιτερα αρεστο, οταν βρισκεται πισω απο μια απεργια, ο κοσμος αντιδρα με λαθος αντανακλαστικα και παρακαμπτει τους ιδιους τους απεργους και αυτα που πανε να διεκδικησουν ή να προστατεψουν.

Ειδικα αυτη την εποχη πρεπει να εχουμε κλειστα τα αυτια μας σε οσα δολιως διοχετευουν τα καναλια πάνω σε θεματα απεργιας. Με σκοπο να την αποδομησουν. Και το κυριοτερο επιχειρημα που θελουν να εμφυτευσουν στον κοσμο ειναι οτι θιγεται η ελευθερια των αλλων. Αυτα ειναι πολυ νεοφιλελευθερα. copy paste απο Ηayek.

Πρεπει να αποκαταστησουμε το νοημα και την ουσια της απεργιας. Αυριο θα ειμαστε εμεις στη θεση τους. Και πολλοι αλλοι ειναι ηδη απο σημερα στη δικη τους...


καλο βραδυ

Ανώνυμος είπε...

TO KKE μας θελει ανεργους

την παρακατω φραση την ακουσα πριν 35 χρονια
"το κκε σε θελει φτωχο
για να σε εχει οπαδο"

αλοζανφαν

Ανώνυμος είπε...

"Αν βαλουμε την πορτα του εργοστασιου στη θεση του καταπελτη και τους απεργους που συγκεντρωνονται εξω απο το εργοστασιο οπου απεργουν και δεν το αφηνουν να λειτουργησει, στη θεση των ναυτεργατων που στηνονται μπροστα στον καταπελτη και δεν το αφηνουν να αποπλευσει, δεν βλεπω και πολλες ουσιαστικες διαφορες."

Αν ήσουν ηλίθια θα το καταλάβαινα ότι δεν βλέπεις τις ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν. Αλλά επειδή δεν είσαι, το ζήτημα είναι καθαρά προπαγανδιστικό. Προπαγανδίζεις δηλαδή υπέρ οποιασδήποτε "απεργίας". Ότι και να συνέβαινε μα ότι και να συνέβαινε εσύ θα ήσουν υπέρ. Άρα δεν είναι υπάρχει λόγος να συζητάει κάποιος μαζί σου, απλώς χάνει το χρόνο του.

akrat είπε...

cynical

ευχαριστώ σαν παλαιός ναυτικός που σκύψατε σε αυτά τα υπολείματα... τις λίγες πλέον χιλιάδες κακόμοιρους Έλληνες εργάτες... που μεγάλωσαν και αυτοί την χώρα μας οικονομικά...

Κυριολεκτικά δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα τους...

Η ΠΝΟ αγωνίζετε για ένα και μόνο λόγο... ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΧΑΘΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΝΟ... στο μουσείο θα μπουν...

Είναι κρίμα που όλοι έχουν υποταχθεί στους εφοπλιστές και θέλουν να διώξουν τις τελευταίες 10,000 ύστατες ψυχές...

Μετά θα δουλεύουν τα πλοία με κάτι Βούλγαρους Φιλλιπινέζους και άλλους απίστευτους έναντι πινακίου φακής με κάτι συλλογικές συμβάσεις που κάνουν οι εφοπλιστές μαζί με τα εκεί συνδικάτα που τις περισσότερες φορές (τα ασιατικά κυρίως) είναι υπάλλοιλοι των ελλήνων εφοπλιστών....

δεν είναι χωρίς ΣΣΕ.... αλλά όχι με τις Ελληνικές.... είναι με τις εκεί...

Εν τω μεταξύ μπορεί για ένα δύο χρόνια """μεταβατικά""" να βάλουν ξένους με ντόπιες ελληνικές ΣΣΕ και όταν καπαρώσουν καλά ποσοστά... να γίνει το πανηγύρι...

γι αυτό οι μπουκαπόρτες είναι το παν...

αν μπουν μέσα οι πελάτες ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ γιατί μετά δεν βγαίνουν... θα λυποθυμούν και θα λένε ότι τους χτύπησαν οι ναυτεργάτες...

ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ ΟΙ ΜΠΟΥΚΑΠΟΡΤΕΣ...

cynical είπε...

Αλονζανφαν,

οταν η ανεργια καλπαζει σημερα με τη φανερη στο 12% και με προοπτικη να φτασει οσονουπω το 20%, θεωρεις οτι αυτα τα νουμερα ειναι αποτελεσμα του ΚΚΕ και της απεργιας των ναυτεργατων;

Δηλ το πακετακι μετρων δεν παραγει καθολου ανεργια;

Γκιωνης είπε...

. Σε όλα όσα συζητάτε αγαπητή μου cynical, γιατί κάνετε οτι δεν καταλαβαίνετε ;
. Το ερώτημα δεν είναι στην προκείμενη περίπτωση δεν είναι " πότε μια Απεργία είναι "παράνομη"; " αλλά
. - Πότε μια απεργία είναι Απεργία ;

. Και είναι Απεργία, όταν σ' αυτή συμμετέχουν τα περισσότερα μέλη τού/τών Συνδικάτων !
. Τί έχουμε εδώ ; Έχουμε Απεργία ; Τρία ερωτήματα που θέλουν απάντηση :
- Γιατί συμμετέχουν μόνο δύο από τα 14 ( δεκατέσσερα ) σωματεία ;
- Και τί ποσοστό ναυτεργατών εκπροσωπούν αυτά τα σωματεία ;
- Και γιατί χρειάζεται να "μεταμφιέζονται" σε ναυτεργάτες φοιτητές και φοιτήτριες 19 - 23 χρονών για να γεμίσουν με μπάζα τούς καταπέλτες τών πλοίων ; ( γιατί έτσι τούς μεταχειρίζονται οι σύντροφοι· σαν σακκιά με πατάτες ή με άμμο στα "επαναστατικά αναχώματα" ! )

. Λοιπόν, δεν ξέρω εάν είναι "παράνομη" η όχι η απεργία !
. Απεργία πάντως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ !

Greek Rider είπε...

Cynical καλησπέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αθηνών οι 9 στις 10 απεργίες βγαίνουν παράνομες ή καταχρηστικές. Ακόμη λοιπόν θα στηριζόμαστε στο νόμο ή θα πρέπει να προσπαθήσουμε πολιτικά να τον αλλάξουμε;

Πηγή: http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4650760&publDate=22/7/2008

Τα σημερινά αυτά χάλια είναι αποτέλεσμα του ότι τα τελευταία 15 χρόνια όσοι φώναζαν ήταν γραφικοί, οι υπόλοιποι ήταν ευχαριστημένοι. Τα κακά μαντάτα έρχονται με χρονική υστέρηση, πρώτα έρχεται η αποχή και το μη ενδιαφέρον για όλα αυτά για σειρά ετών και μετά η κατάρρευση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το 2008 που φώναζα για τα εργασιακά επειδή έβλεπα που πάμε ήμουν σχεδόν υστερικός ή γραφικός στα μάτια πολλών που αισθανόταν βολεμένοι. Η κατάντια των υπαλλήλων στις καφετέριες και τις πιο επισφαλείς εργασίες ήρθε τώρα μέχρι και το δημόσιο και τους συνταξιούχους.

Για παράδειγμα θυμίζω ότι η ΕΕ αρχίζει και προσανατολίζεται στον "ενεργό" και "μη ενεργό" χρόνο εργασίας; Οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώνονται για όλο το χρόνο εργασίας τους αλλά για όσον θεωρεί η επιχείρηση "ενεργό". Επίσης η Πετραλιά ψήφισε λευκό στο παραπάνω όπως και στη θέσπιση του 65ωρου! (http://greekrider.blogspot.com/2008/11/cercas.html)

Σε λίγα χρόνια έτσι όπως κινούμαστε θα δουλεύουν οι άνθρωποι 65 ώρες με αποδοχές πείνας.

Έγινε λοιπόν κατανοητό σήμερα ότι χρειάζεται αγώνας;

Νόμος σήμερα είναι το καπιταλιστικό Δίκαιο:

Την 1η Μαίου 1866 στο Σικάγο έλαβαν μέρος στην πορεία μόλις 90,000 άνθρωποι. Επικεφαλής της πορείας ήταν ο αναρχοσυνδικαλιστής Άλμπερτ Πάρσον μαζί με τα επτά παιδιά του.

Δύο μέρες αργότερα οι απεργοσπάστες προσπάθησαν να μπουν σε εργοστάσιο και χύθηκε αίμα. Στην συγκέντρωση για την καταδίκη αυτής της βίας οι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν την ειρηνική συγκέντρωση στην οποία πρωτοστατούσαν οι αναρχικοί. Όταν η αστυνομία επενέβη οι διαδηλωτές έριξαν μια χειροβομβίδα στους αστυνομικούς, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ.


Για το περιστατικό της χειροβομβίδας κατηγορήθηκαν κάποιοι συνδικαλιστές επειδή υποκίνησαν το πλήθος. Στις 11 Νοεμβρίου 1887 οι Σπις, Πάρσον, Φίσερ και Έγκελ απαγχονίστηκαν τραγουδώντας τη Μασσαλιώτιδα. Στη χώρα μας ο πρώτος εορτασμός έγινε το 1893 στην Αθήνα με πρωτοβουλία του επίσης αναρχοσυνδικαλιστή Σταύρου Καλλέργη.

Οι αγώνες κερδίζονται με μάχες και θυσίες. Η σημερινή επιφανειακή εργασιακή ειρήνη έχει πολύ ακριβό και εξευτελιστικό τίμημα για τους εργαζομένους, καιρός να ξεκινήσει ο πόλεμος.

cynical είπε...

Αγαπητε Γκιωνη,

εστω ότι η εν λογω απεργια κηρυχτηκε παρανομη λογω μικρής αριθμητικης συμμετοχης (αν και δεν γνωριζουμε το σκεπτικο της απαγορευσης). Πώς γινεται ομως το 90% των απεργιων να κηρυσσονται επισης παρανομες;

Εδω διαβλεπω καποιο ισχυρο bias, πραγμα που ενισχυεται απο την απουσια ρητων αναφορων στο νομο για το τι συνιστα καταχρηση ατομικων και κοινωνικων δικαιωματων.

Αυτο που βλέπω πολυ απλα ειναι μια συντονισμενη προσπαθεια , φαινομενικα νομοτυπη, για την σταδιακη απαγορευση των απεργιων. Επαναλαμβανω, 9/10 κηρυσσονται παρανομες.

Το ερωτημα ειναι: Το γεγονος αυτο μάς αφηνει αδιαφορους; Γιατι;

Διοτι θεωρουμε οτι όλα βαινουν καλώς, οποτε δεν χρειαζεται αντίδραση; Ή διοτι πιστευουμε ότι με τις απεργιες δεν θα καταφερουμε τιποτε;
Αν ειναι το δευτερο, τοτε ποιος τροπος αντιδρασης ειναι ο πλεον αποτελεσματικος;

Το προβλημα δεν εστιαζεται στη συγκεκριμενη απεργια. Αλλα επεκτεινεται στον τροπο που η κοινωνια αντιμετωπιζει πλεον τις απεργιες. Και να πεις οτι ολα πηγαιναν ρολοι;

cynical είπε...

akrat

για τις 10,000 θεσεις ναυτικων που θα χαθουν απο την αρση του cabotage που θα λειτουργησει σαν ντομινο και για την ελληνικη ακτοπλοια, τα εγραφε την προηγουμενη κυριακη και η freesunday του Κυρτσου και οχι ο Ριζοσπαστης.

Εκανε καμια εφημεριδα ερευνα τι θα σημαινει αρση cabotage και τι διακυβευεται;

Μονο αναθεματιζουν.

10,000 θεσεις εργασιας δεν ειναι λιγες...

cynical είπε...

καλησπερα Rider,

εχω αναρτησει στο youpay εναν αναλυτικο πινακα απο το bbc news σχεικα με τη δημοσιονομικη κατασταση των χωρων της ΕΕ και αλλων της ευρωπης, και τα μετρα λιτοτητας που θιοθετηθηκαν.

Αυστηρα μετρα λιτοτητας και περικοπες μισθων και κοινωνικων παροχων υιοθετησαν και χωρες με πολυ καλη οικονομικη εικονα τα τρι ατελευταια ετη.
τι χρειαζοταν αραγε;
Αρα, το σχεδιο ειναι αλλο: Το νεο σταδιο της παγκοσμιοποιησης. Μισθοι Κινας για να ανταγωνιστουμε, αφου δεν μας βγηκαν τα προηγουμενα.
Ειναι ν' ανατριχιαζεις...

Dimitris είπε...

Αγαπητή cynical,

Βλέπω ότι δεν απαντάς στην βασική κριτική που γινανε απο τον Ανωνυμο, τον Αλονζανφαν, το Γκιώνη και μενα:

Οι απεργίες αυτες δεν έχουν μαζικότητα. Δεν έχουν μαζικότητα διοτι για πολλά χρόνια το ΚΚΕ έκανε καταχρηση αυτου του όπλου για να κερδίσει συμφέροντα συντεχνιών και κύρια για να κερδίσει θεσεις συνδικαλιστων, μονιμότητες, προνομια...

Τώρα που ο λύκος μπαινει στο χωριό, το βοσκόπουλο φωνάζει, αλλα κανείς πλεον δεν τον παιρνει στα σοβαρά.

Γι΄ αυτό καταλήγει στους εκβιασμούς και τις γελειότητες με τις μπουκαπόρτες, τους φοιτητές...

Δεδομένου ότι δεν απάντησες σε επανειλημένες ερωτήσεις μου (μας) όσο αφορά τη μαζικότητα της απεργίας, αλλά επιμένεις να επικεντρώνεσαι στη δικαστική απόφαση, θεωρώ ότι κλείνεις το διάλογο.

Dimitris είπε...

akrat

Η βαριά βιομηχανία της Ελβετίας είναι η ωρολογοποιήα (κάτι αντιστοιχο της δικής μας ναυτιλίας).

Πως κρατήσανε τις θεσεις τους οι Ελβετοί εργάτες;

Αποδεχθήκανε χαμηλα, ασιατικά μεροκάματα; Οχι βέβαια.

Μπλοκάρανε μπουκαπόρτες και εργοστάσια; Φυσικά οχι.

Απλά αποδείξανε με χρόνια σκληρής συστηματικής δουλειάς ότι είναι ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ και τελικά ΦΤΗΝΟΤΕΡΟΙ απο τους Ασιάτες, διοτι είναι πολύ παραγωγικοί.

Εσείς, κάνατε αντίστοιχες προσπάθειες;

cynical είπε...

Dimitris

την ελβετια την κρατανε οι τραπεζες, κι οχι τα ρολογια. Κοινως το ξεπλυμα.

Οι ναυτεργατες ειναι ενα επαγγελμα χαμηλης εξειδικευσης. Για να γινουν ανταγωνιστικοι πρεπει να αποκτησουν μεροκαματα Κινας και χαμηλοτερα. Επισης αυτοι οι ναυτεργατες φερνουν το "πολυτιμο" συναλλαγμα απο τη ναυτιλια.
Η περιθωριοποιηση τους το μονο που ευνοει ειναι τους εφοπλιστες για να κερδιζουν αθεμιτα με μηδενικη σχεδον φορολογια. Καταλαβαινεις τι σημαινει αυτο.

Παιρνω τους συγκεκριμενους σαν παραδειγμα του πώς εννοειται η ανταγωνιστικοτητα στο νεοφιλελευθερο κοσμο.

Δεν μ' ενδιαφερει το ΚΚΕ. Η εργασια μ' ενδιαφερει και οσοι την υπερασπιζονται. Και οι ανθρωποι που θυσιαζονται και πετιουνται για να μπορει ο Αλαφουζος και οι συν αυτω να στηνουν μιντιακες αυτοκρατοριες με τα αφορολογητα υπερκερδη τους.

Αν κολλατε στο ποσοι ειναι στη μπουκαπορτα, λυπαμαι, αλλα βλεπετε το δεντρο και χανετε το δασος. Κριμα.

Γκιωνης είπε...

. Cynikal δεν μπορώ να καταλάβω πως ασχολούμαστε με κάποια θέματα, λές και ανακαλύψαμε μόλις τον τροχό, την γραφή, το μπαρούτι και την Αμερική !
. Δουλειά τού αστικού καθεστώτος είναι μέσα από τα Δικαστήριά του να βγάζει εν ριπή οφθαλμού τέτοιες αποφάσεις που τις μοιράζει μετά επί δικαίων και αδίκων. Και μετά, με την Αστυνομία Του και μερικές φορές ακόμη ΚΑΙ τον στρατό Του ! Τα τελευταία χρόνια έχει και την βοήθεια τών ΜΜΕ. Πολλά χρόνια συνεχίζεται αυτή η ιστορία. Τώρα θα το μάθουμε ;
. Μα το ερώτημα δεν είναι, φαντάζομαι, ποιά είναι η φύση τού καπιταλιστικού καθεστώτος ! Και ούτε : « Το ερωτημα ειναι : Το γεγονος αυτο μάς αφηνει αδιαφορους ; Γιατι ; »
. Σ’ αυτό το ερώτημα λοιπόν, έχουμε ήδη απαντήσει.

. Μένει το επόμενο : « θεωρουμε οτι όλα βαινουν καλώς, οποτε δεν χρειαζεται αντίδραση; Ή διοτι πιστευουμε ότι με τις απεργιες δεν θα καταφερουμε τιποτε ;
Αν ειναι το δευτερο, τοτε ποιος τροπος αντιδρασης ειναι ο πλεον αποτελεσματικος ; »
- 1ον ). Λοιπόν πολλά δεν βαίνουν καλώς, αλλά κάποια, επί τέλους, βαίνουν προς κάποια κατεύθυνση. Δεν ξέρω αν πάντα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ούτε αν υπήρχε άλλος δρόμος πιό αποτελεσματικός και σύντομος. Προσπαθώ να έχω τα μάτια μου ανοιχτά.
. Κάποιοι όμως, επί τέλους, αρχίζουν να δουλεύουν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες( εξωτερικές και εσωτερικές ), και χωρίς κανένα σύμμαχο παρά μερίδα τού λαού που αντιστέκεται στις δημοσκοπήσεις.
- 2ον ). Ναί ! Με τις απεργίες σαν κι αυτές τού ΚΚΕ είναι απόλυτα βέβαιο οτι ΔΕΝ θα καταφέρουμε τίποτε ! Μήν ξεχνάς οτι ενώ 5 ½ χρόνια τής καταστροφικότερης και αχρηστότερης Κυβέρνησης Καραμανλή-ΝΔ κάνανε μόνο 7 ή 8 ήπιες απεργίες γα να κρατάνε τα προσχήματα, και μετά τις εκλογές, πρίν ακόμη ορκιστεί η νέα Κυβέρνηση, ορμήσανε να κάνουν την κατάληψη τών χειμερινών ανακτόρων στο Υπουργείο Εργασίας, για να δημιουργήσουνε εντυπώσεις, και να μην χάσουν κανένα οπαδό.
. Κι ακόμη χειρότερα ! Ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος ! όταν βλέπει αυτές τις κινητοποιήσεις με τούς 21 χρονών «ναυτεργάτες» κάτι νοιώθει ! Κάτι αισθάνεται ! Αποστροφή προς το οφθαλμοφανές ψέμμα κατ’ αρχήν. Και δεν πλησιάζει απεργία ξανά !

. ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΑΛΛΑ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΠΟΙΩΝ !

. Κι έτσι πέρα από τα «θεωρητικά» περί καπιταλισμού και αγώνων, φίλη cynical, το πρόβλημα εστιάζετα και σε κάθε απεργία που ΔΕΝ είναι Απεργία, αλλά δημόσιες σχέσεις ενός αποστεωμένου κόμματος χωρίς Πρόταση ! ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ! Που τέτοιες μέρες και μ' όλα αυτά που συμβαίνουν δεν έχει κερδίσει ούτε 0,5 % ! Γιατί ;
. Γι αυτό ! Γιατί ο κόσμος είναι ωριμότερος και πιό μπροστά από αυτό.
. Την εποχή που εξ άλλου μεγάλες μάζες κόσμου τείνουν από φόβο και ανασφάλεια να συντηρητικοποιούνται, τέτοιες ενέργειες συντείνουν τελικά σ’ αυτό ακριβώς, προς όφελος φυσικά τής Αντίδρασης και τής Πλουτοκρατίας ! Πόσο μυαλό θέλει για να το καταλάβουν οι «σύντροφοι» ;
. Και τέλος, και συγνώμη για την πολυλογία μου, Δεν υπερασπίζεται έτσι η Εργασία ( όπως γράφεις στον Dimitris ). Υπερασπιζόμαστε την Εργασία όταν πέρα από βερμπαλισμούς και παράλογες απαιτήσεις, έχουμε αναλύσει ( ΨΥΧΡΑΙΜΑ και όχι εν θερμώ ) την κατάσταση, και αποφασίσουμε να ξαναφτιάξουμε εκείνο τον κοινωνικό ιστό που μπορεί να γίνει κίνημα και να έχει θέσεις και προτάσεις και όταν κάνει Απεργία, να έρχονται όλα τα μέλη τού Σωματείου και να μην επιστρατεύονται φοιτητές και φοιτήτριες 20 - 23 ετών. Γιατί αλήθεια δεν πλησιάζουν την απεργία οι ναυτεργάτες ;
. Αλλοιώς θα ...βλέπουμε το δάσος ( από μακρυά ), αλλά δεν θα ξέρουμε πώς είναι, πώς συμπεριφέρεται και αντιδρά το κάθε δέντρο ... Και δεν θα μπορούμε να το προσεγγίσουμε και να το πείσουμε να δρά συλλογικά και τότε να γίνει Δάσος !

Ανώνυμος είπε...

Dimitris, Γκιωνης

Εγω σας προειδοποίησα ότι διάλογος σε αυτό το μπλογκ δύσκολα μπορεί να γίνει. Μετά από μακροχρόνια παρακολούθηση του, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι καθαρά προπαγανδιστικό και κάθετο. Θα πει αυτό που θέλει να πει και τέλος. Δεν στηρίζεται σε επιχειρήματα παρά μόνο σε ιδεολογήματα.

Για παράδειγμα:
"Δεν μ' ενδιαφερει το ΚΚΕ. Η εργασια μ' ενδιαφερει και οσοι την υπερασπιζονται. Και οι ανθρωποι που θυσιαζονται και πετιουνται για να μπορει ο Αλαφουζος και οι συν αυτω να στηνουν μιντιακες αυτοκρατοριες με τα αφορολογητα υπερκερδη τους"

Η παραπάνω πρόταση, τι σχέση έχει με το θέμα που συζητάμε; Είναι ιδεολογικό το θέμα παιδιά, άκρη δεν πρόκειται να βγάλετε...

Γκιωνης είπε...

Ανώνυμο 2:34

. Όσο κι αν μερικές φορές συμμερίζομαι την απόγνωσή σου, έχω να πώ ένα πράγμα.
. Γνώρισα αυτό το ιστολόγιο to 2008, και εντυπωσιάστηκα από την σκέψη, τήν γνώση και την μόρφωση τής cynical.
. Μπήκε αυτομάτως στα αγαπημένα μου. Τα θέματά της δεν ήταν από αυτά που μπαίνες για να αφήσεις μιά καλημέρα, ή μιά εύκολη απάντηση ή γνώμη. Έπρεπε να ασχοληθείς, να μελετήσεις το κείμενό της, να σκεφθείς και μετά να μπείς για διάλογο. Κάνε ένα κόπο, χρήσιμο θα είναι, και δες παληές της αναρτήσεις.
. Δειγματοληπτικά : ( http://e-cynical.blogspot.com/2008/10/blog-post_12.html

http://e-cynical.blogspot.com/2008/10/blog-post_22.html

http://e-cynical.blogspot.com/2009/02/blog-post_08.html ), αλλά και άλλες πολλές.

. Έτσι, παρά την ξαφνική και ανεξήγητη ( για μένα ) πορεία της λίγο μετά τις εκλογές, τις ακροβασίες και την μετατροπή της σε κάτι άλλο από αυτό που θαύμαζα, ούτε από τα "προτεινόμενα" στο ιστολόγιό μου βγήκε, κι ούτε σταμάτησα να διαβάζω ( αν και πιό σπάνια πιά ) όσες από τις αναρτήσεις της αντέχω να παρακολουθήσω, μιάς και μου φαίνεται να διακατέχονται από ένα είδος "θρησκευτικού" φανατισμού.
. Έχοντας θαυμάσει ένα καθαρό μυαλό, με τις αγκυλώσεις μου κι εγώ, δεν παραιτούμαι και δεν κλείνω ένα παράθυρο πρός κάτι που θαύμασα και αγάπησα κάποτε. Είναι λίγο μαζοχισμός ίσως, αλλά μαζί με όλα τά άλλα, άς έχει και η Cynical δικαίωμα ενός μεριδίου από τις ταλαιπωρίες μου...

cynical είπε...

Γκιωνη σ' αυχαριστω,

οσα συνεβησαν μετα τις εκλογες σταθηκαν οροσημο τοσο για μενα, οπως και για πολλους άλλους. Θα προδιδα τη συνειδηση μου αν συνεχιζα αμεριμνη σαν να μην ειχε συμβει τιποτα, και αμετοχη.

Η αντιδραση του καθενος εξαρταται απο τις αξιες, τις ευαισθησιες και το παρελθον του. Με αδικεις οταν μου προσδιδεις φανατισμο. Απλά τα κειμενα μου πλεον στρεφονται κατα πλειονοτητα γυρω απο την πολιτικη πραγματικοτητα και επικαιροτητα. Πώς αλλιως;;

Στέργιος είπε...

Αν το πρόβλημα της εξουσίας του κεφαλαίου ήταν οι νόμοι και το σύνταγμα για τις απεργίες, θα τα άλλαζαν σε μια μέρα (και όχι νύχτα) και όλες οι απεργίες θα ήταν εξ ορισμού παράνομες και δεν θα ψάχναμε να βρούμε γιατί είναι «παράνομες και καταχρηστικές» μόνο το… 99% από αυτές!

Αφού η απεργία είναι σαφώς άσκησης συλλογικής βίας γύρω από μια αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας για τη κατανομή του πλούτου που παράγει η εργασία, γιατί τη νομιμοποιούν;

Απλά γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Μη ξεχνάτε τι ίσχυε πριν νομιμοποιηθεί…

Μόλις όμως μπορέσουν και το συμφέρον του κεφαλαίου το απαιτεί, θα τη ξανακαταργήσουν πάλι. Τώρα την έχουν απλά καταργημένη κατά 99% «νομίμως» ως «παράνομη και καταχρηστική»!

Ξέρετε πότε θα γίνει αυτό; Μόλις οι εργαζόμενοι θα είναι αδύνατο σε ταξικό και πολιτικό επίπεδο να υπερασπίσουν τα πολιτικά, συνδικαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Τότε ή με τη βία ή με το νόμο όλα θα καταργηθούν. Μέχρι τότε θα βολεύονται έτσι…

Και μη ψάχνετε τους νόμους. Αυτοί εκφράζουν σε νομικό επίπεδο ότι είναι κατακτημένο και περιφρουρημένο σε ταξικό. Μόλις αλλάζουν οι ταξικοί και πολιτικοί συσχετισμοί δυνάμεων αλλάζουν και οι νόμοι. Μήπως έτσι δεν εξηγείται πως καταντήσαμε ο νόμος που «προστατεύει» το δικαίωμα της απεργίας να βγάζει σε εποχή 21ου αι. παράνομες τη συντριπτική πλειοψηφία των απεργιών;

Οι νόμοι για τη προστασία της απεργίας (συλλογικής βίας) φαίνονται εντελώς αυθαίρετοι σε μια καπιταλιστική κοινωνία που η νομιμότητα ορίζεται από το δικαίωμα του εργοδότη να κάνει ότι θέλει την επιχείρησή του και σε όποιον δεν αρέσει να πάει παραπέρα, όχι να ασκεί βία. Στη πραγματικότητα όμως είναι η πολιτική μετάφραση των ταξικών συσχετισμών δυνάμεων και δεν έχει καμία σχέση με καμιά λογική.

Πρακτικά στη αστική κοινωνία έχουμε διαπάλη ανάμεσα δυο «ίσα» Δίκαια (νόμος -κυρίαρχος -είναι το Δίκαιο του εργοδότη / νόμος – μελλοντικά κυρίαρχος - είναι το Δίκαιο του εργάτη) και όταν έχουμε δυο «ίσα» δίκαια τη λύση δίνει η βία ή ο προσωρινός συμβιβασμός. Μόνο έτσι εξηγείται η συνύπαρξη και αναγνώριση της νομιμότητας της βίας της απεργίας και μόνο έτσι ερμηνεύεται η προσπάθεια νομικού και ηθικού περιορισμού της. Τίποτα δεν είναι φυσικό ή λογικό. Είναι απλά ταξικό.

Η μεγάλη ήττα της εργατικής τάξης στη δεκαετία του ΄80 και ΄90 σηματοδότησε τη έναρξη κατεδάφισης όλων σχεδόν των εργασιακών δικαιωμάτων που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Δεν είναι καθόλου παράξενο που μερικά δικαιώματα σήμερα θεωρούνται «υπερβολικά» και καταχρηστικά. Η ανατροπή των συσχετισμών δυνάμεων τα έκανε υπερβολικά. Τα έκανε να αντιφάσκουν στους σημερινούς συσχετισμούς, δεν είναι εξ ορισμού καταχρηστικά. Αν αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση θα είναι και πάλι «λογικά»!

Η ιδεολογική Μάχη συνεχίζεται. Αν σήμερα φαίνεται στα μάτια της κοινής γνώμης μέσω της μιντιακής προπαγάνδας κατάχρηση αυτό που κάνει το ΠΑΜΕ, αύριο θα είναι κατάχρηση ακόμη και η διαδήλωση και η αντίθεση της δικής τους ΓΣΕΕ. Αρκεί να έχουν ανατραπεί τόσο οι συσχετισμοί σε βάρος της εργατικής τάξης που να την κάνουν αχρείαστη (τη ΓΣΕΕ) στο κεφάλαιο.

Αντίθετα, αν το κεφάλαιο χάσει αυτή τη μάχη, όχι του ΠΑΜΕ (που η συκοφάντηση των ενεργειών του είναι το τυρί για να πιαστεί «κοτσος» όλη η εργατική τάξη από το κεφάλαιο) αλλά η επιχείρηση της απόλυτης επιβολής των μέτρων ή θα πρέπει να κηρύξει δικτατορία ή να παραδεχτεί έναν άλλο συσχετισμό δυνάμεων που θα μεταφραστεί πολιτικά σε αυξημένα εργασιακά δικαιώματα (ΝΌΜΟΥς)και φυσικά σε άλλη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου για τον οποίο γίνεται και όλη η διαμάχη. Δεν υπάρχει άλλη λύση και ας χτυπιόνται το κεφάλαιο, το ΔΝΤ η ΕΕ κι ας σημαίνει απαξίωση των αξιώσεων του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου κλπ.

Αν δεν κατάλαβε κανένας τι είδους μάχη δίνεται τώρα, καλό θα είναι να σκεφτεί ότι τα αποτελέσματα αυτών των μαχών αύριο θα πάρουν τη μορφή νόμων, όπως σήμερα παίρνουν τη μορφή αρνητικών νόμων οι μέχρι σήμερα χαμένες μάχες της εργατικής τάξης.

Αυτή είναι η σχέση ταξικής πάλης και νομοθεσίας. Ποτέ οι νόμοι δεν ήταν εμπνεύσεις σοφών πολιτικών. Ήταν καταγραφή συσχετισμών.

Dimitris είπε...

@Γκιώνη,

Συνυπογράφω το τελευταίο σου post.

@Cynical,

αν η λέξεις "θρησκευτικός φανατισμός" πονάνε, πρέπει να ψάξεις απο που προέρχονται (οχι απο ποιον). Αν τις αντικαθιστούσαμε με "δογματισμό" θα ένοιωθες καλύτερα; Δεν νομίζω.

Μηπως μπορείς να ξεκαθαρίσεις τι χειροτέρεψε μετά τις τελευταίες εκλογές;

presuntos είπε...

Οι απεργοί ναυτεργάτες είναι λίγοι και καταπατούν ελευθερίες.

Οι απεργοί του μετρό είναι όλοι βύσματα γι'αυτό καλά κάνουν και τους απολύουν.

Αυτές οι αντιλήψεις μου ακούγονται πολύ πιο συντεχνιακές και στενόμυαλες απ'ό,τι οι αντίθετες.

Η απεργία είναι ζημιά, διότι παραγωγική εργασία στον καπιταλισμό είναι η εργασία που παρέχει υπεραξία στον εργοδότη, η εργασία, δηλαδή, που μπλέκεται σε σχέση εκμετάλλευσης, ώστε να παράγει κέρδος, οπότε αν απέχεις από μια τέτοια εργασία, κάνεις ζημιά. Στον καπιταλισμό, πληρώνεις, πρώτα και κύρια, δουλεύοντας. "Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω" = δε δουλεύω, ΔΕ ΔΟΥΛΕΥΩ!!

Και μόνο ότι προέκυψε τόση συζήτηση από τη δράση μιας "μειοψηφίας", η ΑΠΕΡΓΙΑ για μένα πέτυχε (σε έναν πρώτο βαθμό και στη δεδομένη φάση) το σκοπό της.

Για τη νομιμότητα της απεργίας, υπάρχει και επιβεβαίωση εκ του αντιθέτου, δηλαδή το γνωστό : "αν οι εκλογές άλλαζαν τον κόσμο, θα ήταν παράνομες."

Λατρεύω τα σχόλια του Στέργιου.

Γκιωνης είπε...

Cynical
. μιά διευκρίνηση :

- το βάρος στο "θρησκευτικός φανατισμός", δεν είναι στο φανατισμό αλλά στο "θρησκευτικός". Στην ένταση με την οποία έχετε στρατευθεί, ελάχιστους μήνες μετά στην λοιδωρία, επίθεση, πολεμική απέναντι στην όποια προσπάθεια αυτής τής Κυβέρνησης. Στις εύκολες κριτικές, στα σαρδάμ τού Παπανδρέου και σε μιά αντιπολίτευση που είναι ( νομίζω ) φτηνή και ανάξια για σένα...
. Αυτά υπάρχουν βέβαια και σε άλλα σημεία στο Διαδίκτυο. Να τα συναντάς εκεί μπορεί και να το βρίσκω φυσικό. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω, είναι η ένταση τής μεταστροφής σετο δικό σου ιστολόγιο, και εκεί απέβλεπε η χρήση τής λέξης "θρησκευτικός".

. Και είναι "θρησκευτικός" όταν δεν αφήνει κάποιον να καταλάβει τις απορίες, ερωτήσεις ίσως και επιχειρήματα ενός τυχαίου συνανθρώπου του, και προσπερνάει εύκολα ( συνεχώς ) τα εύκολα ή δύσκολα ερωτήματα που τού απευθύνονται και που περιμένουν απαντήσεις...
. Δεν απάντησες σε καμμία ερώτηση όσων σού απηύθυναν ερωτήσεις σοβαρές και μή.

. Συμφωνώ σχεδόν με όλα όσα έγραψε ο Στέργιος, σε κάποια έχω ελαφρά διαφορετική οπτική γωνία, αλλά όχι "ιδεολογικές διαφορές". Δεν είναι καινούρια. Είναι πολύ παληά και είναι ακριβή.
. Άν θυμάσαι το έθιξα κι εγώ λίγο : " Δουλειά τού αστικού καθεστώτος είναι μέσα από τα Δικαστήριά του να βγάζει εν ριπή οφθαλμού τέτοιες αποφάσεις που τις μοιράζει μετά επί δικαίων και αδίκων."

. Αλλά σχετικά με το σχόλιο τού presuntos, οτι "η ΑΠΕΡΓΙΑ πέτυχε" επειδή συζητήθηκε ( ! ), απλά να σκεφθεί οτι λίγες βδομάδες πρίν συζητήθηκε η ...Τζούλια ! Άν νομίζει οτι πέτυχε, ας δεί τις επόμενες πωλήσεις τής Ντούβλη ! ! !

"Αν νομίζεις ότι πετυχαίνεις κάτι, τότε είσαι πολύ μακριά νυχτωμένος- η αγανάκτηση είναι κακό συναίσθημα για κάποιον που την αισθάνεται... Και κάτι ακόμη: κινητοποιήσεις αυτού του χαρακτήρα που κάνουν τον άλλον να νιώθει ότι τον εκδικείσαι για κάτι δημιουργούν κοινωνικούς αυτοματισμούς."( από κάποιον αρθρογράφο για τούς αγώνες στούς καταπέλτες ).
. Όποιος μένει στο οτι κάποιες στιγμές "παίξαν" στα κανάλια και έγινε γνωστός ο "αγώνας" στα Τρίκαλα ή τις Σέρρες, είναι φίλαθλος και όχι αγωνιστής με ιστορική και ταξική συνείδηση. Έχει διαβρωθεί από την medioκρατία, και μόνο με τούς όρους της μπορεί να ...σκέφτεται( τρόπος τού λέγειν ! ) Παίζει όμως, χωρίς να το ξέρει, στο δικό της γήπεδο. Από χέρι χαμένος.
. Κι αν δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει "κοινωνικός αυτοματισμός", ας δεί τα πάρα πολλά ιστορικά παραδείγματα με τις ραγδαίες συντηρητικοποιήσεις μεγάλου πλήθους λαϊκών στρωμάτων προς την "ασφαλή" συντήρηση, απέναντι στην "αβέβαιη" επανάσταση, που καλό είναι να την ονειρεύεται κανείς, αν όμως δεν μπορεί να την προετοιμάσει, ας κάτσει στ' αυγά του.

Γκιωνης είπε...

Στέργιο
. Γράφω στο προηγούμενο σχόλιο πως συμφωνώ σχεδόν σε όλα με το δικό σου κείμενο. Το αναγνωρίζω, όπως όταν πέσουμε τυχαία σε κάποιο κείμενο και θυμόμαστε οτι ήταν στο Αναγνωστικό τής Δ' ή Ε' Δημοτικού. Είναι όλα ( σχεδόν ) αυτά καταγραμμένα μέσα μου και τα ενστερνίζομαι.

. Αλλά πές μου σε παρακαλώ :

- τί σχέση έχει η "μάχη" τού ΠΑΜΕ με τούς Αγώνες τής Εργατικής τάξης ; Όταν στρέφονται πολύ περισσότερο εναντίον αυτών που θέλουν να ταξιδέψουν, να πουλήσουν προϊόντα στούς τουρίστες, να στείλουν ή να πάρουν φορτία εμπορευμάτων από τα νησιά, ή να περάσουν τα Τέμπη σε άλλες περιπτώσεις " Λαϊκών Αγώνων" κλπ παρά στην ...πλουτοκρατία και τούς εφοπλιστές ;

- "Κατάχρηση" φαίνεται στα μάτια τής κοινής γνώμης η συμπεριφορά τού ΚΚΕ/ΠΑΜΕ λόγω τής μιντιακής προπαγάνδας, ή λόγω ακριβώς αυτής τής ανερμάτιστης στενοκέφαλης απολιθωμένης συμπεριφοράς αυτών τών ίδιων ;

- Σκέφτεσαι οτι είναι δύσκολο αυτός που δεν μπορεί να πάει στο νησί είτε για δακοπές είτε επειδή πρέπει να πάει σπίτι του βρε αδερφέ, όταν βλέπει τέσσερεις φοιτητές να τού φράζουν τον δρόμο επειδή νομίζουν οτι είναι ...αγωνιστές τής Εργατικής Τάξης, να πεί : επί τέλους να απαγορευθούν οι διαδηλώσεις και οι απεργίες ;

- Ποιό πρόβλημα θα έχει Στέργιο τότε το Αστικό Καθεστώς να νομοθετήσει ( ακριβώς όπως αναλύεις ! ) με την κάλυψη τής πλειοψηφίας τού λαού ;;;;;;;;

- Ποιό είναι το αποτέλεσμα τής ιδεολογικής Μάχης που ..."συνεχίζεται", όταν δεν μπορούν να μαζέψουν ούτε καν τα μέλη τών σωματείων, και αναγκάζονται να επιστρατεύσουν Φοιτητές που κατεβαίνουν στούς καταπέλτες σήμερα σαν αγωνιστές τής Μεγάλης Μελλοντικής Κόκκινης Επανάστασης, και αύριο θα είναι ή θα θέλουν να είναι στελέχη σε Τράπεζες ή μεγάλους Οργανισμούς ; Είδα πολλούς συμφοιτητές με τσακισμένα ή θαμμένα τα όνειρά τους σε τέτοιες θέσεις...

. Λές :
. " ....Αν δεν κατάλαβε κανένας τι είδους μάχη δίνεται τώρα, καλό θα είναι να σκεφτεί ότι τα αποτελέσματα αυτών των μαχών αύριο θα πάρουν τη μορφή νόμων, όπως σήμερα παίρνουν τη μορφή αρνητικών νόμων οι μέχρι σήμερα χαμένες μάχες της εργατικής τάξης. "

. Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ !

. Κι ίσως για αυτό ακριβώς, έχω δικαίωμα να θυμώνω με τα καραγκιοζιλίκια τού ΠΑΜΕ και τών απολιθωμάτων τού ΚΚΕ ! Γιατί εξευτελίζουν κάθε έννοια δικαιοσύνης, λογικής τών Αγώνων, και συνακόλουθα τού σεβασμού τών πολιτών.

. Κι αυτό έχει επιπτώσεις αργά ή γρήγορα.
. Μόνο που αυτές τις επιπτώσεις τις υφίσταται όλη η υπόθεση τής Αριστεράς και τών αγώνων για ένα καλύτερο κόσμο ! Που θα είναι πολύ απαραίτητοι σύντομα ίσως, για ουσιαστικούς λόγους και όχι για να επιπλέουν στην δημοσιότητα οι φελλοί τού ΚΚΕ/ΠΑΜΕ( στο πουθενά).

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση: Πότε μια Απεργία είναι "Παράνομη";

Απάντηση: Όταν το δικαστήριο την κρίνει ως τέτοια.

Αναφορικά με την νομιμότητα δεν μπορεί να υπάρχει άλλη απάντηση. Αν πιστεύεις πως το νομικό πλαίσιο είναι αναχρονιστικό ή άδικο περιμένω νομικά επιχειρήματα, όχι στατιστικές.

Το γεγονός οτι 9 στις 10 απεργίες κρίνονται παράνομες δε λέει τίποτα. Μπορώ να σου δώσω αμέσως μια εναλλακτική εξήγηση: 9 στις 10 απεργίες είναι παράνομες αλλά η πολιτεία είναι τόσο ανεκτική που οι παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές έχουν γίνει κανόνας.

Κυριάκος

cynical είπε...

Κυριακο,
αν διαβασεις το κειμενο του νομου που παρεθεσα (και επεσημανα μετα η ιδια) το ποτε μια απεργια κηρυσσεται καταχρηστικη ειναι θεμα ερμηνειας, δλδ εξαρταται απο την κυριαρχη αποψη περι καταχρηστικοτητας.

Η ερμηνεια τουτεστιν δεν ειναι μαθηματικη εξισωση του 1+1 κανει 2, ωστε να εγειρει αξιωσεις αδιαμφισβητησης αντικειμενικοτητας. Γιαυτο ακριβως το λογο, λογω παρεισφρησης της υποκειμενικοτητας στην ερμηνεια, υπαρχει ολιγωρια στην αμεση επεμβαση των δυναμεων καταστολης οταν οι απεργοι δεν συμμορφωνονται με μια δικαστικη αποφαση, οπως γινεται για παραδειγμα οταν το αδικημα σε αλλες περιπτωσεις ειναι καραμπινατο (καταστροφες, εμπρησμοι κλπ).

blackbedlam είπε...

Μια απεργία είναι παράνομη όταν εμποδίζει τους υπόλοιπους να ασκήσουν τα δικαιόματά τους στην εργασία στις μεταφορές......
Αγαπητοί μου πρέπει να μάθουμε σε μια αξιοπρεπή συμπεριφορά στις απεργίες,επιτέλους!
Όταν απεργούν οι φορτηγατζήδες, είναι σε βάρος των αγροτών και της διακίνησης προϊόντων,οταν κάνουν απεργία στις μεταφορές,εμποδίζεται η διακίνηση των επιβατών,όταν κατεβαίνουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις κάποιοι που βαριούνται εκείνη την ημέρα να δουλέψουν,καταλαμβάνοντας τα πεζοδρόμια εμποδίζουν τους περαστικούς.....Γι΄αυτό σας λέω πρέπει να συνταχθεί,να γίνει μια έρευνα και μελέτη σε βάθος,ώστε να αποκτήσουν και οι εργαζόμενοι το
σαβουάρ βιβρ της απεργίας και να
αναδέίξουμε σε αξιοπιστη αποφασιστική κίνηση τις "ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ"

presuntos είπε...

Φίλε Γκιώνη,

ξεκαθαρίζω κατ'αρχήν ότι είμαι πολύ μακριά από το ΚΚΕ, για αποφυγή παρεξηγήσεων. Συμφωνώ ότι τέτοιες κινητοποιήσεις στοχεύουν στη δημοσιότητα. Διαφωνώ στο ότι η δημοσιότητα που αποκτούν τέτοιες κινητοποιήσεις, στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία, και το αίσθημα αγανάκτησης που προκαλούν είναι "κακό".

Το αίσθημα αγανάκτησης δεν είναι "κακό", δεν υπάρχει λόγος να χρωματίσεις αρνητικά, ως προς τον κοινωνικό του αντίκτυπο και τις δυνατότητες μετασχηματισμού του, ένα αίσθημα, απλά και μόνο επειδή λαμβάνει αρνητικό πρόσημο στο συναισθηματικό σου άξονα.

Για μένα, το αίσθημα αγανάκτησης πηγάζει από την κυβερνητική πολιτική, κι απλά αποπροσανατολίζεται και εξοστρακίζεται πότε στους σκουπιδιάρηδες που φταίνε που βρομίζουν οι πόλεις μας, πότε στους βυσματίες του μετρό που δε μας αφήνουν να μετακινηθούν και πότε στους ναυτεργάτες που δε μας αφήνουν να πάμε διακοπές.

Οι πόλεις είναι βρώμικες γιατί οι βιομήχανοι δε δίνουν δεκάρα τσακιστή για το περιβάλλον, η γιαγιά δε μετακινείται γιατί της κόψανε το ΕΚΑΣ και παίρνει 300 ευρώ σύνταξη όταν το εισιτήριο του μετρό έχει 1 ευρώ και δεν πάμε διακοπές γιατί δεν έχουμε να φάμε, χώρια να πιούμε.

Διαβλέπω την προσπάθεια να επιστρέψουμε σε τακτικές άλλων εποχών, όταν οι απεργοί αντιμετωπίζονταν ως εθνικός εχθρός και όργανο αρμόδιο για την καταστολή τους οριζόταν ο στρατός.

Όντως, πριν κάτι βδομάδες συζητιόταν η Ντούβλη. Πιστεύω, όμως, ότι υπάρχει ποιοτική διαφορά στο τι συζητιόταν δυο βδομάδες πριν και στις αγανακτισμένες συζητήσεις που γίνονται σήμερα σχετικά με τους υπαίθριους μικροπωλητές, τους μετανάστες και τους απεργούς.

Η Ντούβλη είναι το όπιο του λαού, αλλά είναι κι ο δονητής ενός ανέραστου κόσμου. Και το να εστιάζει, πλέον, αυτός ο κόσμος στα πραγματικά του προβλήματα, ακόμα και με αγανακτισμένες προκαταλήψεις, πιστεύω ότι τον φέρνει πολύ πιο κοντά και στην πραγματική τους επίλυση. Το ότι συζητιόταν η Τζούλια και τώρα οι ναυτεργάτες, δείχνει ότι τα προβλήματά μας δε θα λήξουν με έναν αυνανισμό (εξαιρόντας διάφορα αστικά φετίχ με κηπουρούς, βεβαίως).

Δεν ξέρω κατά πόσο οι "απεργοί" ήταν ομοιογενείς και αποτελούνταν μόνο από φοιτητές, αν δεχτούμε όμως ότι δε γίνεται απεργιακή κινητοποίηση χωρίς να γίνει απεργία (!), ε ναι, χαίρομαι πάρα πολύ που φοιτητές μπήκαν μπροστά δείχνοντας ότι παρά τα όσα θέλει να νομίζει η κοινωνία για το φοιτητικό κίνημα, διαψεύδεται, και φοιτητές καλούνται να παίξουν πρωτοπόρο ρόλο, συστρατευόμενοι με το εργατικό κίνημα, σε μια περίοδο που σε φοιτητικό επίπεδο μπορούν μόνο να διαβάζουν ή να πάνε διακοπές(?).

Και, πραγματικά, καλώς ή κακώς δεν έχω κανέναν ηθικό ενδοιασμό που δεν επιτρέπεται σε πολίτες να πάνε διακοπές. Εδώ ο κόσμος καίγεται και το μουνί χτενίζεται αγαπητέ. Όλοι χρειαζόμαστε διακοπές κι όλοι θέλουμε να πηγαίνουμε, σύντομα, όμως, κι αν δε θυσιάσουμε τώρα τις διακοπές μας, εκκούσια κι ακούσια, δε θα μπορούμε έτσι κι αλλιώς να ξαναπάμε στο μέλλον. Ας μην κατηγορούμε αυτούς που "δε μας αφήνουν να πάμε διακοπές", άλλοι μας πίνουν το αίμα! Και στα λέει αυτά ένας μεγάλος διακοπολάγνος.

Μου φαίνεται ότι "δεν έχεις καταλάβει τι μάχη δίνεται τώρα", διότι σε μία συγκυρία όπου έχουν βγει οι περισσότερες και μαζικότερες πανεργατικές απεργίες, στέκεσαι στους ναυτεργάτες λες και είναι κάποιοι εξωγήινοι που προσγειώθηκαν στους καταπέλτες για να μη μας αφήσουν να πάμε διακοπές. Μεθαύριο έχουμε πανεργατική απεργία, έχει προκηρυχθεί κι άλλη μέσα στον Ιούλιο (!) και το κάλεσμα του ΚΚΕ στο Ριζοσπάστη δυο Κυριακές πριν δείχνει αυτό ακριβώς, πόσο, δηλαδή, οι ηγεσίες, τόσο του ΚΚΕ, όσο και των συνδικαλιστικών οργάνων πιέζονται από τη βάση τους και καταλήγουν σε συναγωνισμό κινητοποιήσεων.
Γι'αυτό ας κάτσουμε στην Αθήνα.

Και, δυστυχώς, μπορώ να δω στον ορίζοντα το ενδεχόμενο συντηρητικοποίησης εις βάρος της ριζοσπαστικοποίησης των μαζών, που αναφέρεις. Απλά, έχουμε αντίθετες αντιλήψεις σχετικά με το ποιες πρακτικές οδηγούν προς αυτήν την κατεύθυνση, ερμηνεύοντας διαφορετικά την πραγματικότητα.

Γκιωνης είπε...

presuntos
. Σωστή η κατάληξή σου. ".... Έχουμε αντίθετες αντιλήψεις ....ερμηνεύοντας διαφορετικά την πραγματικότητα "

. Αυτό και κάνουμε ! Όπως οι επίσκοποι νηστεύουν βαφτίζοντας τα γουρουνόπουλα και τα κατσικάκια "ψάρι" έτσι μπορούμε , τί λέω ; δικαιούμαστε

- να πιστεύουμε οτι θα σταματήσει να συζητιέται η Ντούβλη, επειδή τώρα συζητιέται ο "αγώνας" και συνεπώς οτι έχει γίνει "ποιοτική αναβάθμιση" στο λαό ( ! ).

- να βλέπουμε σαν "αναβάθμιση τής Ταξικής συνείδησης τών φοιτητών που μπήκαν μπροστά,...συστρατευόμενοι με το εργατικό κίνημα"( ντς ντς ντς ! ). Μόνο που φοιτητές μπροστάρηδες βλέπω, αλλά δεν βλέπω το ...κίνημα ! Δες και σύ τις φωτογραφίες από όπου θές, ακόμα και τον Ριζοσπάστη.Μήπως πήγε για να μορφωθεί να μοιάσει στην "πρωτοπορία";

- Οτι όποιος θέλει να ταξιδέψει με το καράβι, είναι ..."αστούρα, καλοβολεμμένος, βασιβουζούκος που αδιαφορεί για το ...κίνημα. Μόνο που αυτοί πάνε με το αεροπλάνο. Πάνε λίγο να δείς τί είδος κόσμου ταξιδεύει με τα καράβια. Δεν είναι μόνο μοντέλλες και αστόπαιδα !

και το άκρον άωτον :
" το κάλεσμα στον Ριζοσπάστη δυό βδομάδες πρίν δείχνει..... πόσο οι ηγεσίες τοσο τού ΚΚΕ όσο και των συνδικαλιστικών οργάνων πιέζονται από την βάση τους " για να καταλήξουν σε κινητοποιήσες ( ! ! ! )
. Φαντάζομαι οτι το ΚΚΕ το πιέζει η ίδια ακριβώς βάση που το...πίεζε και μόλις τρείς μέρες μετά τις εκλογές να κάνει μπροστά στις κάμερες ( έ ; ) γιουρούσι στο Υπουργείο Εργασίας επειδή ...δεν τούς δεχόταν ο Υπουργός ( ! ) Ο Υπουργός, που ακόμη δεν είχε ορκιστεί, και δεν είχε κάν καρέκλα να καθίσει γιατί την είχαν βουτήξει με τα κομπιούτερ, τις κουρτίνες, τούς πίνακες και τα ...τασάκια οι προηγούμενοι αλήτες τής ΝΔ.
. Πού βέβαια απολάμβαναν ασυλίας έξη χρόνων από το ΚΚΕ. Μέτρησε απεργίες και κινητοποιήσεις στα έξη χρόνια τού Καραμανλή, και μέτρα στους έξη μήνες τού Παπανδρέου !. Φαίνεται το ΚΚΕ δεν το πίεζε τότε η βάση του ! ! ! !
. Και είσαι, λές, και πολύ μακρυά από το ΚΚΕ ! Είναι προφανές αυτό ! Αλλοιώς θα ήσουν ...στούς καταπέλτες !.....( Ίσως και να 'σαι μακρυά από το ΚΚΕ. Δεν είσαι όμως μακρυά από την δεινοσαυρική και απολιθωμένη "λογική "του. Σκέψου το. ).

. Αλλά εδώ είναι σοβαρό ιστολόγιο. Οπότε τέλος στα αστεία !
. Άνοιξε ένα άλλο πιό εξειδικευμένο ιστολόγιο, και θά 'ρχομαι και 'γώ να λέμε τέτοια ανέκδοτα και να χαιρόμαστε...

cynical είπε...

παιδια, για να κανω μια ερωτηση:

Ποιο ειναι το προβλημα;

1. Ο τυπος των κινητοποιησεων του ΚΚΕ (ειδικως στην περιπτωση ΠΕΜΕΝ);

ή

2. οτι οι απεργιες δεν ενδεικνυνται ως μορφη διαμαρτυριας διοτι ταλαιπωρουνται οι πασης φυσεως, οδοιπορουντες, ταξιδευτες, ψωνιστες, καταναλωτες, περιπατητες, εμποροι, μαγαζατορες, μαθητες, και ετεροι αναξιοπαθούντες;

Ας μην ξεφευγουμε, διοτι ειναι ευκολο η ασκηση κριτικης στο ΚΚΕ, ενω ειναι αρκετα πιο δυσκολη η διατυπωση θεσης στο δευτερο ερωτημα.

Αυτο που εν τελει διασυρεται εδω και ενα και παραπανω χρονο αν δεν απατωμαι ειναι το δευτερο, που ειναι και το σοβαροτερο.

cheers!

Γκιωνης είπε...

cynical
cheers indeed ! κι έχεις δίκηο !

και για να μήν χανόμαστε, αυτό που εγώ τουλάχιστον έθεσα, ήταν ποιό θεωρώ κυρίαρχο ερώτημα σ' αυτό που κάποιοι επιμένουν να βλέπουν μεσα από επαναστατικά γυαλιά τους με το έτσι θέλω, σαν Μεγάλη-Απεργία-τής-Εργατικής-Τάξης-που-προοιωνίζεται-το-Κόκκινο-Μέλλον ! :

. Σε όλα όσα συζητάτε αγαπητή μου cynical, γιατί κάνετε οτι δεν καταλαβαίνετε ;
. Το ερώτημα στην προκείμενη περίπτωση δεν είναι " πότε μια Απεργία είναι "παράνομη"; " αλλά
. - Πότε μια απεργία είναι Απεργία ;

. Και είναι Απεργία, όταν σ' αυτή συμμετέχουν τα περισσότερα μέλη τού/τών Συνδικάτων !
. Τί έχουμε εδώ ; Έχουμε Απεργία ; Τρία ερωτήματα που θέλουν απάντηση :

- Γιατί συμμετέχουν μόνο δύο από τα 14 ( δεκατέσσερα ) σωματεία ;

- Και τί ποσοστό ναυτεργατών εκπροσωπούν αυτά τα σωματεία ;

- Και γιατί χρειάζεται να "μεταμφιέζονται" σε ναυτεργάτες φοιτητές και φοιτήτριες 19 - 23 χρονών για να γεμίσουν με μπάζα τούς καταπέλτες τών πλοίων ; ( γιατί έτσι τούς μεταχειρίζονται οι σύντροφοι· σαν σακκιά με πατάτες ή με άμμο στα "επαναστατικά αναχώματα" ! )

. Λοιπόν, δεν ξέρω εάν είναι "παράνομη" η όχι η απεργία !
. Απεργία πάντως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ !

Και φίλη cynical, χρωστάς κάπου κάπου και καμιά απλή απάτηση ! Φιλικά....

cynical είπε...

Φιλε Γκιωνη,
ουτε κι εσυ απαντας!

Ειχα ρωτησει αν η νομιμοτητα μιας απεργιας μπορει να εξαρτηθει απο την αριθμητικη constitution του συνδικατου τους. (δεν υπαρχει τετοια προβλεψη).

Επισης, επισυρει ποινη η συμμετοχη κατηγοριων εγαζομενων σε διαφορετικα συνδικατα, αναλογως του καταμερισμου της εργασιας; Σε ενα εργοστασιο οφειλουν ολοι οι εργαζομενοι ν' ανηκουν στο ιδιο συνδικατο, αν εχουν διαφ. συμφεροντα;

Γιατι ολες οι απεργιες λοιδωρουνται απο τα ΜΜΕ με επιχειρηματα οπως καταργηση ατομικων ελευθεριων (νεα καραμελα κι αυτη) απο τους απεργους, εκτος απο αυτες των πολυ μεγαλων οργανωσεων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ?

Το θεμα που εθεσα στην αναρτηση ειναι θεωρητικο και δεν σκοπευω ν' ασχοληθω με το ειδικο του ΚΚΕ.

Ευκαιρια πηρα απ΄τη συγκεκριμενη απεργια για να θεσω γενικοτερα ερωτηματα περι προσληψης απεργιων απο την κοινωνια σημερα, όπως

ΕΔΩ.

Αλλα και επι του συγκεκριμενου, τασσομαι αλληλεγγυα σε οποιαδηποτε κινητοποιηση παει να υπερασπιστει θεσεις εργασιας (οι οποιες ουτε χαριστικα, ουτε ευνοιοκρατικα εδοθησαν) που χανονται για να μπορουν να αλωνιζουν οι γνωστοι ασυδοτοι και να αυγατιζουν τις καταθεσεις τους εις βαρος αδυναμων εργαζομενων.

Δεν με νοιαζει αν ηταν φοιτητες, ή οποιοι αλλοι. Και γω θα πηγαινα. και ουτε με νοιαζει αν ηταν 5 ή 10 ή 100. Τη δουλεια τους θελουν και την παλευουν με τραγικο τροπο.

Και στην ερωτηση σου γιατι δεν πηγαν τα αλλα 12 συνδικατα. Η απαντηση μπορει να ειναι στην αχρειοτητα που κατανταει ο συνδικαλισμος. Αν τα αλλα συνδικατα προσκεινται στο Πασοκ, προφανως και θυσιαζουν εργαζομενους για να σωσουν(!) το κομμα τους. Η πρωτη φορα ειναι;

θα επανελθω στο θεμα, δοθεισης αλλης ευκαιριας.

Ανώνυμος είπε...

Αχ βρε Γκιώνη... Και να πεις ότι δεν σε είχα προειδοποιήσει...

presuntos είπε...

Ε πες το μας ρε Γκιώνη ότι ο πόνος σου είναι πως δεν είχε καρέκλα ο Υπουργός του ΠΑΣΟΚ ν'αγιάσει το στόμα σου!

Εμένα μου τα'λυσες όλα!

Να'σαι καλά, και μην τα ξαναλέμε

Γκιωνης είπε...

presuntos
τόση ώρα δεν βρήκες κάτι πιό έξυπνο να πείς ;
. Στο καλό και δεν θα μού λείψεις !
. Κι αν από τα 19 σου χρόνια τά 'χεις λύσει όλα, μπορεί να γίνεις και Αλέκα ή Αλέξης όταν μεγαλώσεις !
. Κι αυτοί τα ξέρουν όλα !

. Καλή σταδιοδρομία....

Γκιωνης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dimitris είπε...

@ cynical

Αν και δεν απάντησες σε άλλες ερωτήσεις, εγω δεν πτοούμαι και κάνω κι αλλες:

1. Συμμετέχουν στην απεργία μόνο κάποιοι εργαζόμενοι απο δύο μόνο συνδικάτα (απο τα 14). Γιατί υπάρχουν 14 συνδικάτα. Ποιός κατακερμάτισε έτσι το εργατικό κίνημα; Τι αξιοπιστία έχει καθε ενα απο αυτά; Γιατί δεν ενώνονται; Μήπως βολεύει όλα τα κόμματα αυτος ο κατακερματισμός, έτσι ώστε όλοι να έχουν τους χώρους επιρροής τους; Γιατί οι εγραζομενοι αποδέχονται τη χειραγώγηση του συνδικαλισμού τους απο τα κόμματα;

2. Υποστηρίζεις κάθε αγώνα που αποσκοπεί στη διατήρηση θέσεων εργασίας. Ακούγεται πολύ ηθικό, αλλά είναι λάθος. Η μείωση αυτών των θέσεων εργασίας προέρχεται (έμμεσα) απο την παγκοσμιοποίηση. Μπορείς να διαφωνείς με την παγκοσμιοποίηση και είμαι μαζί σου, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα που δεν ανατρέπεται σπρώχνοντας 30-40 εργάτες στις απεργίες. Αν είχες ένα γιο ή ένα καλό φίλο 18 χρόνων, θα τον προέτρεπες να γίνει ναυτεργάτης με σκοπό να του σταθείς στις απεργίες, ή θα τον έσπρωχνες σε μεγαλύτερη εξειδίκευση; Αν διάλεγες το δεύτερο, τοτε κάνε το ιδιο και για τους εργάτες που λές ότι πονάς.

Στέργιος είπε...

Αγαπητέ Γκιώνη,

Δεν θα σου απαντήσω σε όλα τα ερωτήματα γιατί νομίζω ότι κάποιοι ήδη απάντησαν αλλά και δεν θα κομίσω γλαύκα εις Αθήνας. Όλα είναι γνωστά. Εκτός αν περάσω στη θεωρητική ανάλυση της στάσης του ΠΑΜΕ και της σχέσης των ενεργειών του με τους ταξικούς συσχετισμούς δυνάμεων (τίποτα που σήμερα φαίνεται χαμένο δεν πάει χαμένο… και χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν γίνονται…) όπου άλλα μπορεί να φαίνονται και άλλα πραγματικά να γίνονται, άσχετα από λάθη του ΠΑΜΕ, αλλά δεν έχω χρόνο.

Θα αναφερθώ πιο εύκολα στην ιστορία.

Αν ξεσκαλίσεις τι ακριβώς έλεγαν διάφοροι, όχι μόνο συντηρητικοί, για τις απεργίες και κινητοποιήσεις που στήριζαν ή οργάνωναν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της Αριστεράς από γεννησιμιού της, ίσως προβληματισθείς με τα επιχειρήματά σου. Όχι γιατί είσαι τώρα λάθος ή σωστός αλλά για την απίστευτη ομοιότητα.

Όμως εσύ, φοβάμαι ότι για το παρελθόν των εργατικών κινητοποιήσεων έχεις εξιδανικευμένη εικόνα. Ίσως να νομίζεις ότι εμείς (και οι προηγούμενοι) τότε ήμασταν εξ ορισμού «ήρωες» και όχι «ρεμάλια» που υπονομεύαμε το έθνος, την εθνική οικονομία, την εργασία των συνειδητών εργαζομένων… Πρόσεχε οι ομοιότητες σπάζουν κόκκαλα. Και φυσικά μιλάω για τις ευγενικές όπως η δική σου κριτικές γιατί αν δεις τις χυδαίες υβρεολογίες θα πάθεις!

Τελικά πως σήμερα οι δράσεις των τότε μειοψηφιών έγιναν σπουδαίοι αγώνες «όλου του λαού»;;; Γιατί, μην έχουμε αυταπάτες, μειοψηφίες ήταν πάντα, οι άλλοι κρύβονταν και απλά μετά απολάμβαναν τα κέρδη και γιόρταζαν τη νίκη.

Μη το ψάχνεις έτσι είναι, έτσι θα είναι. Μικρές πρωτοπορίες ανοίγουν το δρόμο και μετά οι ερχόμενες γενιές επειδή αποδέχονται το δίκαιο του αγώνα νομίζουν πλασματικά ότι «όλος ο λαός και όλη η εργατική τάξη σαν μια γροθιά» έσκιζαν τον καπιταλισμό, την εξουσία κλπ, κλπ. Τρίχες! Πάντα λίγοι ήμασταν. Και όσο διαρκούσαν οι αμφίρροποι αγώνες και οι ταλαντεύσεις για το ποιος θα νικήσει, η μοναξιά σε συνδυασμό με την ύβρη γινόταν αβάσταχτες.

Δεν έμαθα να χαϊδεύω αυτιά και να λέω για τότε «όλος ο λαός…». Όχι και τότε δεν ήταν διαφορετικά. Έτσι το τι κάνει πραγματικά το ΠΑΜΕ θα το κρίνει η ιστορία. Για την ώρα απλά διατυπώνουμε συγκυριακές απόψεις και εγώ τις σέβομαι.

Και μια θεωρητική επισήμανση. Οι αγωνιζόμενοι εργάτες για ένα αίτημα δεν μετρώνται αριθμητικά αλλά πολιτικά και ταξικά. Επακριβώς μετρώνται στη διαλεκτική τους αλληλεπίδραση με την εργατική τάξη και τους συσχετισμούς δυνάμεων που υπόγεια διαμορφώνουν. Έτσι ένας απεργός πείνας, και όχι μάλιστα 15 ή 50 σε ένα πλοίο, μπορεί να εκπροσωπεί εν δυνάμει ολόκληρη εργατική τάξη. Ωστόσο αριθμητικά η εξουσία θα τον χλευάζει λέγοντας «μα είσαι μόνο ένας, κανένας άλλος δεν είναι μαζί σου…». Τελικά αν ο ένας δικαιωθεί και μαζί του δικαιωθεί η εργατική τάξη, θα ειπωθεί ότι ήταν… «όλος ο λαός»!!!

Το ίδιο συμβαίνει συλλογικά με τα συνδικάτα.

Η ιστορία ποτέ δεν μέτρησε τον αριθμό των μελλών και πόσοι μετείχαν από αυτούς στην απεργία, πόσοι τη ψήφισαν κλπ ,κλπ. Αυτά τα θεωρεί γελοία. Έχει άλλα κριτήρια που ξεπερνούν τις συγκυριακές μικρότητες και τις μικρόνοες αριθμητικές.

Αν ξέρεις, κάποτε ο Γεννηματάς έφερε το περίφημο «άρθρο 4» που έλεγε ότι για να κηρυχτεί απεργία, πρέπει από το σύνολο των εργαζομένων τουλάχιστον το 50% να ταχθεί υπέρ αυτής. Πολύ λογικά νομοθετημένο άρθρο θα μου πεις, σύμφωνα με την αριθμητική της κυβερνητικής λογικής. Όμως η ζωή το έκανε κουρελόχαρτο και οι εργαζόμενοι προκαλούσαν τον Γεννηματά αν τολμά να το εφαρμόσει! Δεν τόλμησε ποτέ κανείς! 22 και πλέον χρόνια μετά το άρθρο εκείνο μόνο τη χλεύη μαζεύει, παρότι σήμερα κάποιοι θέλουν να το επαναφέρουν από τη πίσω πόρτα κάνοντας ότι δεν γνωρίζουν το «άρθρο 4» και την ιστορία του. Βλέπεις άλλο να φαίνεται κάτι δίκαιο και άλλο να είναι.

Το άρθρο 4 θα περάσει στην ιστορία σαν αντεργατικό άρθρο ενώ τυπικά φαίνεται πιο λογικό από λογικό.

Στους ταξικούς αγώνες ποτέ το δίκαιο δεν πήγαινε με τη λογική της άρχουσας τάξης. Αν ήταν έτσι θα έπρεπε να εγκαταλειφτούν πάραυτα όλοι οι αγώνες.

Στέργιος είπε...

Άκουσα μόλις στο ΑΛΤΕΡ τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, να λέει ότι αύριο απεργούν και οι ναυτεργάτες στο λιμάνι που κλείνει και η νομιμότητα ( της δικαστικής απόφασης που απαγορεύει την απεργία ως «παράνομη και καταχρηστική») είναι σχετική!

Έπεσαν επάνω του λυτοί και δεμένοι να τον φάνε. Άκου «η νομιμότητα είναι σχετική»!!! Δεν το είδαν ούτε το άκουσαν ποτέ ακόμη και στις αποφάσεις για το Μνημόνιο κλπ. Και να οι θεωρίες για το κράτος της νομιμότητας, το Σύνταγμα κλπ. να και οι δηλώσεις των πολιτών μεταξύ των οποίων εφοπλιστές που διαπιστώνουν διδακτορία του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Να και η επιλογή επιβατών με δάκρυα για το δράμα που θα ζήσουν (αυτούς δεν τους λοιδορώ τα κανάλια λοιδορώ). Και να τέλος τα καλέσματα στην κυβέρνηση να επιβάλει με τη (νόμιμη φυσικά, φυσικά) βία το κράτος του νόμου στη παράνομη βία των ναυτεργατών!

Μα πότε οι απεργοί είχαν δίκαιο και ήταν με τη νομιμότητα; Πότε δηλαδή η νομιμότητα δεν ήταν σχετική για την εξουσία που τη χρησιμοποιούσε όπως ήθελε για να βγάζει τη κάθε απεργία παράνομη και τώρα εκπλήσσεται που το ίδιο μέτρο χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι;

Φοβάμαι ότι αύριο θα έχουμε σκληρή μέρα με απροσδιόριστες εξελίξεις στο λιμάνι και όχι μόνο. Οι προβοκάτορες παντού ετοιμάζονται μαζί και οι δυνάμεις της… νομιμότητας.

Θα είμαστε στην απεργία.
Όμως οι φόβοι δεν είναι λίγοι. Όσο οξύνονται τα πράγματα τόσο η νομιμότητα θα είναι πραγματικά σχετική για όλους και ιδίως για τη κυβέρνηση και τόσο η δύναμη θα αντικαθιστά τη πλαστή, και βιασμένη προ πολλού από την εξουσία, νομιμότητα.

Στέργιος είπε...

Κάποιος φίλος μου έστειλε ένα σχόλιο από το οποίο αλίευσα τη φράση «Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο είναι και νόμιμο» για την άρνηση της ΠΝΟ να απεργήσει κόντρα στην απόφαση της ΓΣΕΕ της οποίας είναι μέλλος.

Μάλλον η ΠΝΟ τεκμηριώνει η θέση ότι «η νομιμότητα είναι κάτι σχετικό»!!!

Το σχόλιο του φίλου από την Αλεξανδρούπολη έχει ως εξής:
«Ζήτω η υπεύθυνη ΠΝΟ!
Αύριο 29/6 είναι πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ (ιδιωτικοί υπάλληλοι) & ΑΔΕΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι), ενώ η ΓΣΕΒΕ (εμποροβιοτέχνες) θα συμμετάσχει κι αυτή στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ. Δηλαδή η αυριανή απεργία είναι ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ. Καλύπτει όλα τα σωματεία και ομοσπονδίες που μετέχουν σ' αυτές τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Όλες; Ε, όχι κι όλες! Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ενώ συμμετέχει στη ΓΣΕΕ κήρυξε αντίθετα προς τη ΓΣΕΕ "μη απεργία", δηλ. ενώ καλυπτόταν από την απόφαση της ΓΣΣΕ εφόσον δεν αποφάσιζε κάτι το διαφορετικό, ψήφισε να μη κάνουν τα σωματεία της απεργία. Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο είναι και νόμιμο, αλλά δεν είναι η ουσία εκεί. Σημασία έχει ότι η ΠΝΟ είναι η μόνη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα που αύριο δεν απεργεί.

Αυτή είναι υπεύθυνη συνδικαλιστική οργάνωση. Μπράβο στην ΠΝΟ! Έτσι προστατεύει τα κέρδη των εφοπλιστών εεεε.... συγνώμη την ομαλή συγκοινωνία των νησιωτικών περιοχών. Αυτό θα πει κοινωνική ευθύνη.

Τι ακριβώς είπατε πως είναι ο απεργοσπαστικός μηχανισμός;».

Τελικά η ίδια ΠΝΟ θα ζητήσει όπως τα πολιτικά αφεντικά της, την εφαρμογή της νομιμότητας και για ποιους ή θα θεωρήσει ότι η νομιμότητα είναι… σχετική;

geokalp είπε...

χρειάζονται κι άλλοι δικηγόροι... δυστυχώς...

ένας στρατολάτης είπε...

Με κάποια καθυστέρηση θα σημειώσω τις εξής απόψεις:
α. Η μαζικότητα μιας απεργίας ή διαδήλωσης δεν είναι κριτήριο νομιμότητάς της. Μάλλον είναι τεκμήριο ευθύνης των απεργοσπαστών. Εξάλλου είτε οι αναλογία απεργών προς απεργοσπάστες είναι 9 προς 1, είτε 1 προς 9, αν η απεργία έχει αποφασιστεί μέσα από συλλογικές διαδικασίες ο απεργοσπάστης θα είναι πάντα απεργοσπάστης. Ο ίδιος μπορεί κάλλιστα να αυτοαποκαλείται "εργαζόμενος".
β. Ποια "ελευθερία" ποιού "πολίτη" καταπατάται από τις απεργίες; Το 90% των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα τρέμουν μη χάσουν τη δουλίτσα τους (ή απλά το μεροκαματάκι τους) και δεν συμμετέχουν σε απεργία. Περιλαμβάνονται σ' αυτούς των οποίων καταπατάται η "ελευθερία" από την απεργία; Όταν είναι να απεργήσουν τους πάει πέντε-πέντε αλλά όταν είναι να ταξιδέψουν απαιτούν από τους απεργούς να κλάνουν κι αυτοί μέντες;
γ. Κάθε θεσμός έχει το ρόλο του. Τα δικαστήρια υπάρχουν για να βγάζουν τις απεργίες παράνομες, τα κανάλια για να τις συκοφαντούν, τα ΜΑΤ για να τις ψεκάζουν. Μαζί με κάθε θεσμό και ο εσμός του.

santa maura είπε...

ας υποθεσωμε λοιπον οτι ο απεργος λειτουργει εις βαρος των αλλων , το ιδιο δεν κανει και ο "εφοπλιστης" η ακομα και ο "υπουργος"? κι΄αυτοι εις βαρος των αλλων δεν ζουν κλεβοντας? τα επιχειρηματα περι νομιμοτητας της απεργειας κ.λ.π. θα μπορουσαν να σταθουν , αν μιλουσαμε για αλλα κρατη

LeftG700 είπε...

Φίλη Cynical,


Από βράδυ Πέμπτης, απόγευμα της επόμενης Πέμπτης και τίποτα; Ούτε ένα ποστ; Ούτε ένα ποστάκι έστω; Σαν πολύ στην τεμπελιά δεν το ρίξαμε; Πόσο να αντέξει αυτός ο έρημος ο κόκορας;


Τα λέμε


ΥΓ Τι έγινε, πάλι στην πέσανε τα UFIs;

Γκιωνης είπε...

. Μετά από όλη αυτά τά θεωρητικά και ιδεολογικά μαθήματα επιμόρφωσης ( που μπάζουν από παντού ), μού μένει μιά θλίψη που μάς μάθανε οι γονείς μας γράμματα και ξοδέψαμε τόσα χρόνια σε διάφορα ιδρύματα μόνο για να έχουμε τρόπο να μην αφήνουμε το μυαλό μας ανοιχτό σε μιά απλή συζήτηση.
. Να βάζουμε όλες τις γνώσεις που αποκτήσαμε και τούς τρόπους έκφρασης αλλά και απόκρυψης τών επιχειρημάτων στην υπηρεσία τού υποκειμενισμού τού "συγγραφέα" που επικεντρώνεται σε κάποια θέματα αφήνοντας τεχνηέντως κάποια άλλα σαφή ερωτήματα που έχουν τεθεί να μένουν συνεχώς αναπάντητα, όσες φορές και εάν τεθούν.
. Ξαναλέω : τα Αστικά Δικαστήρια αυτήν την δουλειά κάνουν. Γι αυτό έχουν ιδρυθεί. Αυτός είναι ο ρόλος τους ! Τελείωσε !
. Η Απεργία είναι Απεργία ; Ποιός το νομιμοποποιεί αυτό όταν για παράδειγμα οι απεργοί είναι επιστρατευμένοι άλλων επαγγελμάτων και άλλης ταξικής και κοινωνικής σύνθεσης ; Ποιός μπορεί να χαρακτηρίζει απεργία κάτι που γίνεται μόνο σε τρία πλοία που 26 άτομα όλο-όλο, παίζουν τον ρόλο τού επαναστάτη ;
. για σένα cynical το κείμενο που βρίσκεται εδώ. Με μιά τελευταία ελπίδα, μην περιμένοντας πλέον καμμιά απάντηση. Δώσε την μέσα σου.

http://aristeristrouthokamilos.blogspot.com/2010/07/blog-post_01.html

cynical είπε...

Αγαπητε Γκιωνη,

ενα γεγονος μπορεις να μεινεις και να το κοιτας τυπολατρικα μεσα απο τις συμβατικες προυποθεσεις που εκπληροι ή δεν εκπληροι.

Μπορει ομως και να υπαρχουν και προεκτασεις συμβολικες ή μη τις οποιες καποιοι λιγοι να τις πηγαινουν πολυ μακρυτερα.

Για παραδειγμα η Κουνεβα τι ηταν; Μια γυναικα μεταναστρια που της εριξαν βιτριολι. Αμα το δεις πραγματιστικα ήταν μια ποινικη πραξη. Ειδες τι συνεβη μετα.

Ο Γρηγοροπουλος τι ηταν. Καποιο οπλο εκπυρσοκροτησε και τον σκορωσε. Ενα απιθανο, μεμονωμενο γεγονος. Ειδες τι εγινε μετα.
Λοιπον, εκει που θελω να καταληξω ειναι οτι καποια γεγονοτα εχουν μεγαλυτερη συμβολικη αξια απο οταν τα βλεπεις γυμνα και "ορθολογικα".

Οι συγκεκριμενοι απεργοι μπορει να ηταν "απλα 10 ναυτικοι που παρεμποδιζαν την ναυσιπλοια" πριν απο 2 χρονια.
Σημερα, ειναι κατι πολυ πολυ παραπανω.

cynical είπε...

Αγαπητοι Left@G700

μετα το σχολιο σας, κινητοποιηθηκα. Πιστευω να βρηκατε το λογο της απουσιας μου σοβαρο και να με συγχωρησατε...

cynical είπε...

Giorgos

η νομιμοτητα ειναι ενα λαστιχο, που το τραβαει μακρυτερα οποιος εχει και πιο δυνατο χερι.

Ειδικα σ' αυτη τη χωρα μονο για προσηλωση στη Νομιμοτητα δεν μπορουμε να καυχωμεθα. Ανεκδοο ακουγεται πια.

LeftG700 είπε...

Φίλη Cynical,


Να σε συγχωρήσουμε; Και λίγα λες! Ήδη ανακαλέσαμε την κριτική και παραπέμψαμε αυτόν που την εισηγήθηκε σε προανακριτική επιτροπή.

Τι; Το εγκρίναμε, οπότε γιατί να τον καθήσουμε στο σκαμνί;

Α, εμείς είμαστε αριστεροί! Πιστεύουμε στις μάζες και δεν ζητάμε π ο τ έ τα ρέστα από την πλειοψηφία!

Και οι αριστεροί θέλουν τον αποδιοπομπαίο τράγο τους, τι νόμιζες;


Τα λέμε

Robopsychologist είπε...

Και πάλι επίκαιρο το ενδιαφέρον post σου... Δεν ήξερα πως 9 στις 10 απεργίες κρίνονται παράνομες!

Εμένα αυτό που με ανησυχεί πιο πολύ είναι η απονομιμοποίηση αυτού του μέσου διεκδίκησης στα μάτια πολύ κόσμου (με τη βοήθεια των ΜΜΕ βεβαίως βεβαίως)...Και δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω αυτό... Γιατί ναι, υπάρχουν πολλά συντεχνιακά σωματεία ή κόμματα που κινούνται με βάση τα στενά συμφέροντά τους στο συνδικαλισμό. Αλλά τι να κάνουμε δηλαδή, να κάτσουμε απαθείς να χάσουμε και τα πιο βασικά δικαιώματά μας ως εργαζόμενοι, όλοι με ατομικές συμβάσεις, χωρίς ελάχιστα όρια αμοιβών;

Σκέφτομαι τα (ανύπαρκτα) εργασιακά δικαιώματα στην Κίνα (ή και στην Αμερική) και νομίζω πως πλέον βαδίζουμε προς τα εκεί και πως οι περισσότεροι γκρινιάζουν απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αντίστασης...Άραγε είναι αυτός ο τύπος νεοφιλελεύθερης οικονομικής οργάνωσης ένα στάδιο, από το οποίο "πρέπει" να περάσουμε πριν ανακαλύψουμε ξανά το "εμείς" αντί του εγώ και το πως διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στην αξιοπρεπή εργασία; (ελπίζω πως όχι...)