Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Η εξέγερση, αγαπητοί μου, δεν θέλει business plan...


Από την επομένη της πρωτοχρονιάς του 2011 κανένα πλέον τασάκι δεν θα κοσμεί τα τραπέζια των εστιατορίων και των μπαρ της Ισπανίας. Αυτά λέει ο νόμος. Όχι όμως και οι χρήστες τους, οι οποίοι με σύνθημα «απαγορεύεται το απαγορεύεται» δείχνουν αποφασισμένοι να επιδοθούν σε ένα δυναμικό αγώνα ανυπακοής ενάντια στην πρόθεση ρύθμισης της κοινωνικής τους ζωής από το μακρύ χέρι ενός αφερέγγυου και από χιλιάδες πλευρές, ανάλγητου κράτους.

Το αντάρτικο της γόπας(;), θα μου απαντήσετε ανθυπομειδιώντας. Και ναι και όχι. Τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν και έτσι αν η συγκυρία ήταν διαφορετική. Αν για παράδειγμα η ανεργία δεν έστελνε στα σπίτια τους τουλάχιστον το 20% του ενήλικα πληθυσμού, αν τα κτίρια δεν έχασκαν μισοτελειωμένα σε ολόκληρες περιοχές, αν οι δημόσιες παροχές δεν έβαινα μειούμενες σε κρίσιμους τομείς, και αν το κράτος είχε καλύτερη φήμη ως προς την υπεράσπιση του wellbeing των πολιτών του, την υγεία των οποίων υποτίθεται ότι με τον νόμο αυτό επιθυμεί να προασπίσει.

Μέσα στο ευρύτερο οικονομικό κλίμα λοιπόν και τη συντονισμένη ολομέτωπη επίθεση στους ευρωπαϊκούς λαούς, τα λόγια του δικού μας ακατανόμαστου πρωθυπουργού ότι με τον αντικαπνιστικό νόμο «μεριμνούμε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας», ακούγονται και ξετσίπωτα και γελοία.

Το τι στην ουσία της σημαίνει η νέα αυτή επίθεση, το λέει καλύτερα ο Δανός υπουργός υγείας, « Ένα θετικό αποτέλεσμα της απαγόρευσης του καπνίσματος είναι ότι οι καταναλωτές(;) που περνούν όλη τους τη μέρα περιφερόμενοι άσκοπα από καφέ σε καφέ, θα μπορούσαν να έκαναν άλλα πιο χρήσιμα πράγματα. Η παραμονή σε καφέ δεν είναι μια δραστηριότητα που παράγει αξία!». Εδώ λοιπόν είναι η ουσία, και όλα τα άλλα είναι ηθικολογίες και αντιπερισπασμοί.

Το αντάρτικο της γόπας, που απ’ ότι φαίνεται, μετά την κινητοποίηση των μαγαζατόρων, σημείωσε και την πρώτη του επιτυχία στην Ελλάδα, είναι πάνω απ’ όλα αντάρτικο και δοθείσης της συγκυρίας είναι και καλοδεχούμενο. Η κίνηση αυτή με βάζει σε κάποιες σκέψεις για το πώς και για το από πού θα προέλθει μια μαζική αντίσταση ενάντια στην παρούσα κατάσταση. Σίγουρα δεν είναι οι απεργίες της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ όσες ακόμα και να εξαγγείλει. Σίγουρα δεν φαίνεται να είναι τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία μαζί με τη ΓΣΕΕ μοιράζονται την ίδια επίσης αναξιοπιστία και περιφρόνηση. Είναι βέβαια οι διάφορες κινήσεις και πρωτοβουλίες στις γειτονιές, αλλά όσο παραμένουν διάσπαρτες η εμβέλειά τους παραμένει περιορισμένη και προς το παρόν δεν δείχνουν ικανές να συσπειρώσουν το κίνημα κάτω από ένα ενιαίο και αδιαπραγμάτευτο αίτημα. Αίτημα όπως η εκδίωξη της κυβέρνησης και όλων των «δώρων» που δολίως και πιθανόν ιδιοτελώς έφερε μαζί της από την πίσω πόρτα

Βλέποντάς το από μια σκοπιά, αυτό θα μπορούσε όντως να το κάνει το «τσιγάρο». Όχι το κάπνισμα αυτό καθ’ αυτό, αλλά το ακόμα ένα στρίμωγμα που επιβάλλεται σε ένα ήδη σπαταλημένο λαό από μια δοτή και ξεπουλημένη κυβέρνηση. Το τσιγάρο, το τσιγαράκι, η στιγμιαία χαλάρωση και αμεριμνησία που κουβαλάει, θα είχε τη δυνατότητα, μέσα από μια τύποις εκστρατεία υπεράσπισής του να μαζέψει κόσμο, να τον κατεβάσει στο δρόμο, ούσα σίγουρη ότι τα συνθήματα που θα ακούγονταν δεν θα ήταν μόνο γι αυτό. Θα πήγαιναν πολύ παραπέρα, και ότι σύντομα θα τα αντικαθιστούσαν άλλα.

Οι ξεσηκωμοί, απ’ ό,τι θυμάμαι, είχαν πάντα μια αφορμή που λίγο σχετιζόταν με τη βαθύτερη αιτία τους. Πότε μια τυχαία δολοφονία, πότε ένας άτυχος φόρος, ήταν αυτά που έδιναν τη σπίθα για τη μεγάλη φωτιά.

Κι εδώ ερχόμαστε στο μεγάλο ερώτημα που κατά τη γνώμη μου κρατάει τον κόσμο ακόμα μουδιασμένο και κλεισμένο στο σπίτι του. «Και τι θα γίνει μετά; Ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση;»

Λάθος αγαπητοί μου, Λάθος. Κανένας ξεσηκωμός δεν έγινε, έχοντας από τα πριν προδιαγράψει την πορεία του. Οι λαοί ξεσηκώνονται για το δυσβάσταχτο τώρα. Για το μη παρέκει. Όλα τα άλλα έρχονται και βρίσκονται στο δρόμο. Έτσι πορεύτηκαν όλες οι εξεγέρσεις, όλες οι επαναστάσεις, όλοι οι ξεσηκωμοί. Από το ’21 μέχρι το Πολυτεχνείο. Ήξερε κανένας τη 17η Νοέμβρη του ’73 για το τι θα ξημέρωνε η άλλη μέρα. Φυσικά και δεν το ήξερε. Κι όμως το έκαναν. Αυτή είναι η πορεία. Οι εξεγέρσεις αποτελούν το πρότυπο των δυναμικών καταστάσεων. Όλα παίζονται και όλα είναι δυνατά. Παλιές δυνάμεις χαντακώνονται και νέες ξεπηδούν από το πουθενά. Οι επαναστάσεις αγαπητοί μου δεν έχουν business plan και ούτε το χρειάζονται. Δεν έχουν χρονοδιαγράμματα, ασφυχτικά οργανογράμματα, deliverables και αυστηρούς και εκ των προτέρων κανονισμούς. Οι επαναστάσεις είναι δυναμικές ανοιχτές διαδικασίες και το κυριότερο έχουν απρόβλεπτα αποτελέσματα. Όπως οι επιστήμες, έτσι και οι κοινωνίες, μόνο με μια ξαφνική και θεμελιακή ανατροπή μπορούν ν’ αλλάξουν.


14 σχόλια:

στελιος είπε...

Princess of bloggers
Πρώτα-πρωτα μια μικρή ένσταση για την φωτογραφία.Η εξέργεση στην φαντασία μου ,είναι μια κοπέλα τελείως διαφορετική από αυτές που μας έχεις.Την φαντασιώνομαι συχνά.
Εχεις δίκιο ότι μια μικρή σπίθα τυχαία, ανάβει μια τεράστια πυρκαϊά
που δεν σβήνει.
Σν φυσικός που είσαι γνωρίζεις οτι μια μικρή προστιθέμενη κρίσιμη ποσότητα μετατρέπει την όλη ποσότητα σε νέα ποιότητα.
Πολλές φορές το αυθόρμητο προηγείται του συνειδητού αλλα΄τελικά και τα δυο χρειάζονται.

cynical είπε...

Στελιο,

οι γυναικες της φωτο μου φαινονται ακομπλεξαριστες, τσαχπίνες, σε καλη σχεση με τον εαυτο τους, ευδιαθετες, συντροφικες...

Τι αλλο να ζητησεις πια;

Στελιο, πολλα νεα πραγματα γεννιουνται μεσα στη δραση και πολλα ερωτηματα παιρνουν απαντηση. Δεν μπορουμε να περιμενουμε να λυσουμε την εξισωση πρωτα στα χαρτια και μετα να βγουμε με τη λυση στους δρομους. Πιστευω οτι το αναποδο ειναι αυτο που δινει τη λυση.

LeftG700 είπε...

Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει ο λαός για σένα. Ρώτα τι μπορείς να κάνεις εσύ γι' αυτόν.

Ανώνυμος είπε...

Τι να πω?Προ των επιχειρημάτων σου
παραδίνομαι εγώ , το πολυβόλο μου και ο αδελφός μου που είναι στην 10
Μεραρχία!

the elf at bay είπε...

Πολύ ωραία η ανάρτησή σου κι όχι απαραίτητα επειδή καπνίζω και με έχει βγάλει έξω φρενών η ηλίθια κυβέρνηση με τα τερτίπια της. Επίσης έχεις απόλυτο δίκιο για την επόμενη μέρα. Ουδείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει πόσο μάλλον όταν μιλάμε για επανάσταση. Ζω για αυτήν την μέρα.

στελιος είπε...

cynical ο ανώνυμος 4.ο2
είμαι εγώ!H βιασύνη ουκ κάλλιστη συνοδός!

Ανώνυμος είπε...

http://www.holgerappel.com/media/second.hand.smoking02.jpg

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Εμένα πάντως οι γυναίκες της φωτογραφίας μια χαρά μου φαίνονται για εξέγερση. Χρειάζεται και ειδικό βάρος.
Κατά τα άλλα είμαι λέξη προς λέξη σύμφωνος μαζί σου. Το πρόβλημα όμως είναι ότι χρειάζεται και εκείνη η σπίθα η μικρούλα η αόρατη ίσως. Νομίζω ότι με τόση τριβή θα παραχθεί και αυτή.

katerina είπε...

Χαιρετώ σε Cynical! Με κολάζεις,και ξέρεις τωρα, εγώ ειμαι και επηρρεπής στην ...αμαρτία.

Προσωπικά,αν και καπνιστρια όπως καλά γνωριζεις, είπα να μην κάνω ανταρτικο τσιγάρου. Όχι βέβαια γιατί επεισθην για το πόσο η φιλευσπλαχνη κυβερνηση μας,πονάει, εργάζεται και νομοθετεί για το καλό μας. Πόσο αφελής μπορεί πια να είναι ένας άνθρωπος;
Αλλά γιατί, θέλω να τους αναγκάσω να αποσυρουν τον Νόμο. Δεν θέλω να μπω στο τρυπάκι συναλλαγής μαζί τους. Εσείς θα κάνετε ότι δεν καπνιζετε και εγώ θα κάνω ότι δεν σας βλέπω.

Μάγκες εγώ θα παιξω με τα όπλα σας. Μου είπατε ότι η αγορά είναι υπερτερη όλων. Στα ποδια της σφαζονται άνθρωποι,εργαζομενοι, πολίτες, γεροι,άρρωστοι,αδυναμοι. Πολύ ωραία λοιπόν,η λατρεμενη σας αγορά...απαιτεί να αλλάξετε τον Νόμο. Απαιτεί να ξεβρακωθειτε για μια ακόμη φορά. Μέχρι να τον αλλαξετε...εγώ ΑΠΕΧΩ.

Ήδη νοιωθω περιεργα. Ένα πραγμα σαν να είμαι κανένας μεγαλομετοχος της Goldman Sachs βρε παιδί μου.

Θανάσης είπε...

Οι εξεγέρσεις γίνονταν πάντα για 2 λόγους. Για την αποτίναξη ενός ζυγού ή λόγω (πραγματικής) πείνας. Εδώ απ' ότι φαίνεται και τα δύο υπάρχουν αλλά ακόμη δε σχηματίστηκε η κρίσιμη μάζα για να προκληθεί η ανάφλεξη. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί που βρίσκονται ψηλά δεν ασκούν πλέον την καταπίεση και το ξεζούμισμα μέχρι εσχάτων αλλά λίγο πριν το όριο. Η μόνη ελπίδα είναι να ανοίξουμε τα μάτια μας νωρίτερα και να τους κάνουμε μια ωραία έκπληξη.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Η αναγκαιότητα και το τυχαίο είναι η καλύτερη ερμηνεία του αυθόρμητου και του συνειδητού. Το πώς θα σκάσει το καζάνι που βράζει δεν το ξέρουμε άλλο το να σκάσει είναι αναγκαίο. Το ποιος θα το κάνει δεν το ξέρουμε αλλά κάποιοι πρέπει να το κάνουν. Το πότε θα γίνει δεν το ξέρουμε αλλά πρέπει κάποτε να γίνει. Μετά όλα μετατρέπονται από ποσότητα σε ποιότητα και είναι όλα εύκολα στην ερμηνεία.

Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε τώρα; Αυτό είναι το ερώτημα γιατί σηματοδοτεί το επόμενο στάδιο. Δε κουνιέται φύλο! Δε κουνιέται;;; λάθος! Απλά δεν βλέπουμε τις κινήσεις. Όταν μετατραπούν σε έκρηξη όσοι δεν βλέπουμε θα απορούμε. Ωστόσο όλοι σήμερα λέμε «πού είναι;;;»

Αν ήξερα θα προανήγγειλα την επανάσταση!!!

Όσο για τις αφορμές και τις αιτίες των εξεγέρσεων η ιστορία μας έχει διδάξει τόσους ώστε να μην έχουμε αμφιβολία για τη σχέση τους. Και «μια γόπα» θα ήταν ικανή να ξεσηκώσει έναν λαό. Αρκεί να υπάρχει η αιτία.

Απομένει κάτι: το «δια ταύτα». Τα ξαναλέμε…

Στέργιος

Ευρυτερος είπε...

Είναι θλιβερό πάντως ότι οι μόνοι που έκαναν κάποιας μορφής οργανωμένη αντίσταση ενάντια στην αντικαπνιστική εκστρατεία είναι οι μικρομεσαίοι και μεγαλύτεροι επιχειρηματίες λόγω οικονομικού συμφέροντος. Το ζήτημα είναι ότι οι απαγορεύσεις ποτέ δεν περιορίζονται στους κλειστούς χώρους.¨Ηδη επεκτείνονται σε αυτοκίνητα και σε πολλούς ανοιχτούς χώρους ενώ θα επεκταθούν και σε μια ακτίνα γύρω από κάθε δημόσιο κτήριο. Για το καυσαέριο που αναπνέουμε όλοι καθημερινά φυσικά στους δρόμους της Αθήνας και την ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας συγκοινωνίας και της υγείας η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτων τίποτα.

eilidh είπε...

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Αν το αντάρτικο πρόκειται να ξεκινάει (και να τελειώνει) ενάντια στον αντικαπνιστικό νόμο, φοβάμαι πως θα είμαστε λίγο για τα μπάζα. :(

(Βέβαια αυτό το λέω εν μέρει γιατί είμαι εδώ και χρόνια αυτοεξόριστη από μπαράκια και τα συναφή λόγω ευαισθησίας στον καπνό και δεν θα με χάλαγε καθόλου να μπορώ να αναπνέω ελεύθερα σε τέτοιους χώρους.)

Πάντως cynical οι επιλογές σου στις εικόνες των κειμένων σου είναι πάντοτε το λιγότερο ενδιαφέρουσες! Να σου κάνω κι εγώ κανένα guest illustration μια μέρα αν θες ;)

cynical είπε...

eilidh,

αυτο που λεω ειναι να μην αφησουμε αδιερευνητο ο,τιδηποτε κινειται. Γιατι δεν ξερεις που μπορει να βγαλει. Αν μια τετοια κινηση δεν ξεφυγει απο τα στενα διεκδικητικα πλαισια τοτε δεν εχει νοημα. Αλλωστε σαν αφορμη το βλεπω και οχι σαν σκοπο.

Λοιπον, ειχα δει ενα πολυ ωραιο πινακα που ειχες ζωγεαφισει. το "hunger" και το ειχα βαλει με λινκ στο youpay.

Μεγαλη μου τιμη να δωσεις πινακα στο βλογ. Μον να φροντισω να κανω καμια καλη αναρτηση...