Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Πόσο μεγάλο είναι το μεγάλο κράτος; Και πόσο το μικρό;


Πόσο μεγάλο είναι το κράτος; Είναι μεγάλο, είναι υπερμέγεθες, είναι αδηφάγο, είναι, είναι... ακούς να σου έρχεται πολλαπλασιαστικά από παντού η ηχώ του Πάσχου και του Μάνου. Α! και της Μιράντας τελευταία. Τον Χαρίδημο όμως έχω καιρό να τον ακούσω, και όσο να 'ναι ανησυχώ.

Ναι, αλλά από πού συνάγεται αυτό; Ποιο είναι αυτό το x, το optimum δηλαδή του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και πιο το y, το optimum των δημοσίων δαπανών; Υπάρχει κανείς αλγόριθμος που να το εξάγει; Όχι! Κακό τότε γι αυτούς, τους ορθολογιστές και για την αξιοπιστία τους, αν δεν μπορούν να υποστηρίξουν τον εξορθολογισμό, τον οποίο τοποθετούν πέρα και πάνω από κάθε κριτική, με κάποια θεωρία, με κάποια ανάλυση βρε παιδί μου, με κάποια νούμερα τέλος πάντων.

Πώς υποστηρίζεται ότι ένα κράτος με 1,000,000 υπαλλήλους είναι μεγάλο; Και γιατί να μην είναι με 2,000,000 ή με 5,000,000; Και ποιο είναι το ορθολογικά μικρό κράτος; Με τους 100,000, με τους 200,000 υπαλλήλους; Και αν έλεγα ότι το ορθολογικά μικρό κράτος είναι αυτό με τους 1,000 υπαλλήλους, με τι τρόπο θα μπορούσε κάποιος να αντικρούσει τον ισχυρισμό μου;

Γιατί απορείτε; Σας φαίνεται μικρό το νούμερο; Εμένα πάντως κι αυτό το 1,000 μου φαίνεται μεγάλο, αδιανόητα μεγάλο! Τι μπορούν να κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, που να μην μπορούν να το κάνουν οι εταιρίες; Στρατό; Ας είναι ιδιωτικός, όπως η Βlackwater. Αστυνομία; Οι εταιρίες security. Φυλακές; Ιδιωτικές όπως Αμερική. Εφορία; Εταιρίες συλλογής φόρων, όπως επί Μπους. Σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια; Αυτό δεν το συζητάω, είναι αυτονόητο. Υπουργεία; Κι αυτό αυτονόητο. Συστήνεις μια επιτροπή από πέντε ας πούμε πρόσωπα υπεράνω κάθε υποψίας, όπως δικαστές, μέλη του ΣΕΒ και του βιομηχανικού επιμελητηρίου οι οποίοι και προκηρύσσουν μειοδοτικό διαγωνισμό για την οργάνωση και στελέχωση του κράτους. Η εταιρία που θα προκριθεί θα προκηρύξει τις θέσεις υπουργών, γραμματέων, και υπαλλήλων, αλλά και του πρωθυπουργού μέσα από κατάθεση των βιογραφικών μέσα σε κάποιο site. Η επιλογή θα γίνεται μέσα από expert systems για να ικανοποιούνται τα δόγματα της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Δηλαδή τι παραπάνω έκανε ο ΓΑΠ; Άσε που ήταν και διαβλητές από πάνω οι επιλογές του. Άσε που και αυτούς που διόρισε ήταν κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσίν του, δηλαδή άσχετοι, για να μην προσθέσω και ανόητοι. Αν το κράτος διοικείται καλύτερα από τους managers, μιας και η πολιτική σαν έννοια και ουσία έχει πάψει πλέον να υφίσταται, άσε που δεν βρίσκεται και κανείς που να γνωρίζει τι σημαίνει, γιατί να τους πληρώνουμε όλους αυτούς που κάνουν ότι δήθεν κυβερνούν;
Λογικό; Λογικότατο! Κάτω λοιπόν από αυτές τις προϋποθέσεις, ένα κράτος με 1,000 υπαλλήλους θα ήταν μεγάλο, υπερβολικά μεγάλο.

Σε τι από τα προηγούμενα λοιπόν, θα είχε αντίρρηση ο Πάσχος, ο Μάνος και η Μιράντα; Θα ήθελα να άκουγα για μια φορά, καθαρά τη γνώμη τους, για το τι θα έπρεπε να βρίσκεται στη δικαιοδοσία του κράτους, για το τι θα μπορούσε να κάνει το κράτος καλύτερα από μια εταιρία. Δεν το έχω δει όμως ποτέ, και ανησυχώ για το βαθμό ορθολογισμού αυτών των φυλάκων της λογικής.

Όσα εξέθεσα προηγουμένως ισχύουν και για το μέγεθος των κοινωνικών δαπανών. Πότε οι δαπάνες θεωρούνται μεγάλες; Ποιες παροχές πρέπει να λογίζονται ως κοινωνικές; Τι λένε γιαυτό οι ορθολογιστές μας; Πρέπει να είναι η παιδεία και η υγεία; Και ως ποιο βαθμό; Γιατί να είναι ιδιωτική η τριτοβάθμια και όχι η δευτεροβάθμια; Γιατί να πληρώνουμε εξ ίσου τα σχολεία στην Εκάλη και στο Κερατσίνι; Άδικο δεν είναι κε Πάσχο; Και γιατί να μην λογίζεται κοινωνική παροχή και να παρέχεται δωρεάν το ηλεκτρικό ρεύμα και το τηλέφωνο και οι μεταφορές; με ποια λογική τις απορρίπτετε; Κια δω νομίζω ότι μου χρωστάτε μια εξήγηση.

Δεν θέλω να επεκταθώ παραπέρα, μιας και νομίζω ότι κατέστη σαφές ότι η λογική εδώ δεν έχει καμιά θέση. Απλά, σηκώνει τα χέρια ψηλά και παραδίδεται. Γιατί;

Διότι η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δεν είναι απόρροια της λογικής, αλλά της ταξικής πάλης και του συσχετισμού δυνάμεων στην κοινωνία. Αυτή και αυτός θα καθορίσουν τι θα ονομάζεται δημόσιο αγαθό, τι θα περιέχεται στις κοινωνικές παροχές και τι θα παρέχεται δωρεάν ή θα επιδοτείται. Κανένα από αυτά δεν βρίσκονται γραμμένα σε βιβλία και λυσάρια, παρά εμπεδώνονται και κατακτώνται μέσα από την πάλη των ιδεών, ή αν χρειαστεί και των όπλων

Και μην ακούτε τις σειρήνες δήθεν της λογικής, και τις παγίδες που στήνουν πάνω σε δήθεν αντικειμενικότητες και κανονικότητες. Ιδεολογία πουλάνε και παπάρες σε πολυτελείς συσκευασίες.

28 σχόλια:

Zaphod είπε...

Eξαιρετικο το ποστ!!

Νμζ πως το έχεις πιάσει το νόημα. Ολοι αυτοι οι ..ιεροκύρηκες της "ελευθερης αγορας" (ορος φετιχ) ενω ειναι ικανοι να μιλουν με νουμερα με τις ώρες, δεν έχουν δώσει ποτε μια ποσοτική απάντηση σε αυτό. Πόσο κράτος θέλουμε, ποιες υπηρεσίες θέλουμε κτλ.

Μαλλον τελικά ο ανομολόγητος πόθος ειναι η κατάργηση του κράτους γενικότερα και η υπαγωγή του σε....συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Οχι επιτροπες για στελέχωση της κυβέρνησης όπως λες αλλά απλά φεουδαρχία. Οχι πολιτες αλλα υπήκοοι

cynical είπε...

Ελα ντε Zaphod!

Ας σκιαγραφισουν το κρατος που θελουν, βασει της "λογικης", της ανεξαρτητης και αδεκαστης, την οποια υποστηριζουν οτι εκπροσωπουν και παγιδευουν τον κοσμο.
Απο τη μια μερια οι ορθολογιστες, και απο την αλλη οι λαικιστες!
Ε οχι!

Ας το πουμε καθαρα. Η λογική ειναι η λογική τους, δλδ, η ιδεολογια τους, δλδ ο νεοφιλελευθερισμος τους.
Αλλα κι αυτος μπάσταρδος! Δεν μπορουν ούτε καν να τον ορισουν στοιχειωδώς!

bbimbo ( PR PROFILE ) είπε...

αγαπητή cynical,
το μεγάλο κράτος όπως μας αποκαλύπτει
η wikileaks και άλλες πλατφόρμες του διαδυκτίου και της παραδοσιακής ενημέρωσης είναι η αμερική, που τόσα χρόνια ,μάταια, προσπαθούμε να μοιάσουμε...

το μικρό κράτος είναι η Αϊτή που μαστίζεται από τα "στοιχειά της φύσης και της πολιτικής",που δεν συμπαθούμε,αλλα δυστυχώς μοιάζουμε....

ένας στρατολάτης είπε...

Ή αν χρειαστεί και των όπλων! Καλά κάνεις και το επισημαίνεις, τα βρωμόσκυλα της εξουσίας ξέρουν πως είμαστε σκυλάκια σαλονιού, ίσως δεν αργεί η ώρα να γίνουμε λύκοι.

στελιος είπε...

Το κράτος από πάντα είναι όργανο ταξικής κυριαρχίας και αναλογα με την εποχή ,άλλες δραστηριότητές του αδρανεί και άλλες υπερμεγενθύνει.
Σήμερα οι τομείς της Υγείας,Πρόνοιας,Καταστολή του κοινού εγκλήματος, Παιδείας κλπ γίνονται για τους κυβερνώντες μεγάλο οικονομικό βάρος. Η προσοχή τους είναι οι δυνάμεις καταστολής του εργατικού κινήματος,η αντιτρο, μοκρατική,ο στρατός, τα ΜΜΕ και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης κλπ.
Αυτό είναι το κράτος των ολίγων που θα πρέπει να τους περιφρουρεί για να απολαμβάνουν το πλούτο τους.
Ο αντίποδας είναι το κράτος προς εξυπηρέτηση της κοινωνίας που θα έχει ακριβώς της αντίθετες προτεραιότητες.
Το φτηνό κράτος είναι μόνον στην σοσιαλιστική κοινωνία όπου ο μισθός που θα αμείβονται οι κρατικοί υπάλληλοι σε ενα αποκεντρωμμένο κράτος θα είναι ισος με τον μισθό ενός εργάτη.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τα ίδια -με άλλο ύφος,λιγότερο γλαφυρό, είναι η αλήθεια- συζητούσε τις προάλλες με κάποιο φίλο. Ποιος ορίζει τελικά το μικρό και το μεγάλο; Με ποια μαθηματική πράξη, αν όχι από τις ίδιες τις κοινωνικε΄ς ανάγκες; Γιατί αναμοχλεύουμε ακόμα το 1 εκ υπαλλήλων ή το 750 χιλιάδες όταν στο δημόσιο είναι μόνο 600 χιλιάδες (μαζί με τους ΟΤΑ) και οι άλλοι είναι είτε αιρετοί είτε μετακλητοί υπάλληλοι; Γιατί ακόμα τόση προπαγάνδα;

Ας σημειώσουμε πως έχει ήδη αποδειχθεί ότι στις μεγάλες εταιρείες η γραφειοκρατία είναι μεγαλύτερη από την κρατική...

Unknown είπε...

Κοίτα, παν μέτρο άριστο, ακόμα και στον ορθολογισμό. Αλλά άμα μπλέξεις με αμετροεπείς ορθολογιστές…

Ανώνυμος είπε...

Δεκαετίες προσπαθειών, τελικά έπιασαν τόπο.
Όλα όσα γενιές ολόκληρες είχαν κρίνει πως απαιτούνται για να λειτουργήσει στοιχειωδώς μια οργανωμένη κοινωνία προσβλέποντας στο κοινό καλό, ήταν λάθος. Όλα, πρέπει να δοθούν σ αυτούς που ποτέ δεν ξέχασαν πως κάποτε οι άνθρωποι εξαρτώντο από μερικούς που τα είχαν όλα κι οι υπόλοιποι τίποτα, ακριβώς για να τάχουν οι λίγοι, όλα.
Το γαμώτο όμως, είναι πως όψιμοι εκφραστές εμφανίζονται κάποιοι τύποι οι οποίοι τρέφονται επί τριάντα χρόνια απ τον δημόσιο κορβανά, χωρίς ποτέ να παράγουν κάτι (μην σου πω πως σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσαν και ζημιά και κατακραυγή- θυμηθείτε τι είπε ο Γιάννης Καψής περί εκτελεστικού αποσπάσματος).
Ε, πάει πολύ το δούλεμα ρεεεε!!!!!!

cynical είπε...

Θα ηθελα να ακουγα εστω για μια φορα από τους κήρυκες του "μεγαλου" κρατους" ποιο είναι το κάτω οριο του μικρου κρατους. Με λογικες εξηγησεις, φυσικα. Ποιο είναι το κάτω φραγμα της λογικης τους.

Εχω σοβαρες υπονοιες οτι ενα τετοιο κατω φραγμα δεν μπορει να υποστηριχτει. Γιατι;

Διοτι υπαρχει το άλλο δογμα που διακηρυσσουν: ότι ο ιδιωτικος τομεας ειναι καλυτερος, αποδοτικοτερος και φτηνοτερος.

Συμφωνα με το δευτερο, το κρατος θα επρεπε να ειναι ΜΗΔΕΝ.

Γιατι κολωνουν και δεν το λενε;
Δεν ειναι λογικο αυτο; Γιατι αυτοαναιρουνται;

Robopsychologist είπε...

Δεν υπάρχει για αυτούς κανένα "κάτω όριο" για το κράτος. Η μάλλον δεν τολμούν να ομολογήσουν ότι το "κάτω όριο" τους είναι μηδέν. Είναι το νεοφιλελεύθερο δόγμα, δηλαδή ουσιαστικά η συνισταμένη των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων. Σε αυτό τον ρυθμό χορεύουν οι πάντες. Πρώην σοσιαληστές, πρώην παραδοσιακοί δεξιοί, πρώην επαναστάτες..ώπα ώπα ώπα, ω,ρε γλέντια μανούλα μου!

cynical είπε...

Δειμε,

ειδες τι καλη δουλεια κανει η προπαγανδα;

Δεν υπαρχει ουτε ενας που να μην εχει πει οτι το κρατος ειναι μεγαλο.
Ποσοι ομως αναρωτηθηκαν πόσο θα πρεπει να ειναι το μικρο;

Με ζωνουν τα φιδια!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μόνο καλή; Μοναδική. Με τέτοιο στρατό προπαγάνδας ο Χίτλερ θα είχε χάσει στον πόλεμο και όλοι θα νόμιζαν ότι είναι θριαμβευτής.

Sophia Kollia είπε...

Το μεγαλύτερο λάθος των υπαλλήλων είναι ότι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ με την συμπεριφορά τους αναιρούν την ουσία τους.Δεν μου έχει τύχει ΠΟΤΕ να έρθω σε επαφή για δουλειά και να μη βλαστημίσω την ώρα και την στιγμή.
Είμαι τόσο άτυχή? Δεν το πρόσεξαν. δεν το διαφύλαξαν, δεν το τίμησαν,δυστυχώς. Πιστεύω ότι δημόσια θα πρέπει να είναι όλα τα κοινά.Αλλιώς να μη λεγόμαστε χώρα..
Καλημέρα

Alexandros είπε...

Από τη στιγμή που η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα είναι τραγική, το ερώτημα για μεγάλο ή μικρό κράτος δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Εξυπηρετεί τις προπαγανδιστικές πρακτικές αμφότερων των αντιμαχόμενων πλευρών (νεοφιλελεύθερων και Αριστερών) αλλά στην ουσία του προβλήματος δεν δίνει καμία απάντηση. Η Σουηδία έχει τεράστιο Δημόσιο και τρομερές υπηρεσίες. Η Γερμανία έχει πολύ μικρό δημόσιο και επίσης τρομερές υπηρεσίες. Εμείς τι έχουμε; Τα μαύρα μας τα χάλια! Και εσείς ασχολείστε με το αν το δημόσιο είναι μικρό η μεγάλο εδώ και δεν ξέρω πόσα χρόνια. Και εγώ σου λέω, έχεις δίκιο (που δεν έχεις) και το Δημόσιο δεν είναι μεγάλο, είναι όσο πρέπει. Τι έγινε τώρα; Τους "κατατροπώσαμε" τους κατάπτυστους τους νεοφιλελεύθερους; Και με την ουσία του προβλήματος που είναι η κακή ποιότητα υπηρεσιών και τα τεράστια ελλείμματα του κράτους τι κάνουμε;

cynical είπε...

Αλεξανδρε

εχεις δικαιο σε οσα λες.

Αλλα ολη η κουβεντα περι μεγαλου ή μικρου κρατους εχει να κανει με το που μπαινουν τα ορια του κεφαλαιου και κατ' επεκταση με την ποιοτητα των εργασιακων σχεσεων.

Εκει ειναι το ζουμι, και οχι στην ποιοτητα των υπηρεσιων. Αλλωστε κανεις δεν ασχολειται με αυτες. Ειδες καμια "μεταρρυθμιση" προς αυτη την κατευθυνση;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Μα πάνω σε αυτά διαφώνησα καθέτως και οριζοντίως με τον Χάγιεκ. Εγώ έλεγα ότι μικρό κράτος είναι ο ένας δημόσιος υπάλληλος και αυτός μου τα έλεγε περί διαγραμμάτων και αναγκαίων κακών για ένα κάποιο κράτος με ελάχιστες λειτουργίες κλπ, κλπ.

Μα έναν ΔΥ θέλουμε που θα παραδώσει το κλειδί της χώρας, στη «Διαχείριση ΔΝΤΕΛΛΑΔΟΣΕΕ Α.Ε.» η οποία και θα αναλάβει τα πάντα για τους διαγωνισμούς εκχώρησης, ξεπουλήματος, εκτέλεσης κλπ. Μετά θα καταργηθεί και αυτός και το πραγματικά μικρό κράτος θα είναι το νεκρό κράτος. Γιατί σε όλους είναι γνωστό ότι καλό κράτος είναι το νεκρό κράτος!

Το είπε και ο… Μαρξ. Η απονέκρωση του κράτους είναι το μέλλον του κράτους!!! Εντάξει, τι απονέκρωση τι νέκρωση. Ο σκοπός να επιτευχθεί!

Α, ξέχασα, με ρωτάνε, τότε χωρίς κράτος ποιος θα κάνει τη δικτατορία, που και ο Αλέκος Παπαδόπουλος υπονοεί τάχα με κοινοβουλευτικά μέσα; Μα καλά υπάρχουν ακόμη αφελείς που πιστεύουν ότι τις δικτατορίες δεν τις κάνουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές; Σιγά μη τους λείψει ο στρατός. Με στρατιές θα τον αντικαταστήσουν!

de profundis είπε...

εξαιρετικο ειδικα ο επιλογος


Μη σκυβεις το κεφάλι ρίξε π'ετρα και μπουκάλι

celin είπε...

Πολυ σωστα,cynical.Ακριβως αυτο θελουν,αυτο που περιγραφεις εσυ δια της υπερβολης,αυτοι το θελουν στη πραξη.
Ολα στους ιδιωτες.Ολα στις εταιρειες,ζητω το κορπορατικο κρατος,που ξεκινησε ο Πινοτσετ κ εξαπλωθηκε στις χωρες του Νοτιου Κωνου

ΥΓ Ειμαι στη σελιδα 400 του βιβλιου της Ναομι Κλαιν,μα τι ξεβρακωμα ειναι αυτο που τους κανει;
απορω πως αυτο το βιβλιο καταφερε να εκδοθει.
Α ρε κ να διαβαστει απο πολλους να παρουν χαμπαρι τι παιζεται,
με τα ντουφεκια στους δρομους θα βγουν οταν συνειδητοποιησει η πλειοψηφια το βρωμικο κ σικε παιχνιδι που εκτυλισσεται.

cynical είπε...

Και ολα οσα γραφει ειναι αληθεια. Χωρις καμια υπερβολη.

cynical είπε...

de profundis,

προσεχε τη μεση σου!

cynical είπε...

καλως ορισες Robophsychologist!,

H αληθεια ειναι οτι δεν τους πειραζει το μεγαλο κρατος. Ετσι το θελουν, και πολυ μεγαλυτερο, αλλα στα χερια των εταιριων. Ειναι πολυ μεγαλη η αγορα, να τους ξεφυγει.

Ασε που δεν υπαρχει τωρα κατι σιγουρο να επενδυσουν τα κεφαλαια που λιμναζουν.

cynical είπε...

Σοφια,

δεν τους κοφτει καλη μου που το δημοσιο δεν δουλευει αξιοπρεπεως. Και δεν ειναι οι υπαλληλοι. Το οργανωτικο μπαχαλο εχει μεγαλο μεριδιο επισης.
Αυτο που τους κοφτει ειναι να μεγαλωσει το δημοσιο αλλα με υπαλληλους που θα τους προσλαμβανουν εταιριες με συμ,βαζεις και ψιχουλα.

Τωρα που εχουν απολυσει συμβασιουχους, να δεις τι μπαχαλο γινεται.

Και μην πει κανεις οτι το κρατος τωρα δουλευει καλυτερα με λιγοτερους.

cynical είπε...

Darthiir,

οι ταλιμπαν της λογικης.

Α! ξεχασα και τον Ανδρεα τον Ανδριανό, που εχει και τη γιορτουλα του σημερα και μαλιστα εις διπλουν!

cynical είπε...

στρατολατη,

εχεις και το ονομα, οποτε ταμαμ!

cynical είπε...

celin

σε περασα στο διαβασμα,

ειμαι στην 403 σελιδα! Διαβαζω και μετα δεν μπορω να κοιμηθω απο την κτηνωδια...

cynical είπε...

Β. Βimbo,

η Αμρικη οντως εχει τεραστιο κρατος. Απλως βαζει σταχτη στα ματια του κοσμου, ταχαμ δηθεν οτι κοβει υπηρεσιες και τις δινει σε εταιριες.

Τις οποιες ομως χρυσοπληρωνει. Ετσι ο κοσμος το χαφτει και κοιμαται ησυχος ότι στη χωρα του θριαμβευει η ιδιωτικη πρωτοβουλια...

Dyer είπε...

Ο ελάχιστος αριθμός ΔΥ σε ένα κράτος είναι αυτός ο αριθμός για τον οποίο το κράτος μπορεί να τους μισθοδοτεί αξιοπρεπώς χωρίς να δανείζετε.
Λόγω της κρίσης έχει ξεσπάσει η διαμάχη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα λες και έχουμε εμφύλιο. Ο καθένας για να στηρίξει τη θέση του επικαλείται ότι πιο ακραίο. Ας μη μπούμε και εμείς σαυτη τη καταστροφική λογική. Στραβά υπάρχουν παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι, όπως και σωστά.
Γι’ αυτό που ζούμε δεν φταίει ούτε ο δημόσιος ούτε ο ιδιωτικός τομέας. Θύματα είμαστε όλοι ενός νεοφιλελεύθερου παγκόσμιου συστήματος που επιβλήθηκε από τους νικητές του ψυχρού πολέμου.

Napo είπε...

Διαβασε και λιγο περι νεοφιλελευθερισμου δεν κανει κακο
Το οτι ο νεοφιλελευθερισμος αναγνωριζει την ελευθερη αγορα δε σημαινει πως θελει να ειναι και ελευθερα τα κοινωνικα θεματα

Αστυνομια ιδιωτικη δεν μπορει να εχεις σε μεγαλο ευρος λογω συμφεροντων. Το ιδιο και στο στρατο.
Εαν εσυ καταφερεις να μας υποδειξεις πως θα φτιαξεις αντικειμενικο δικαστη και αστυνομικο και εθνικο στρατο που βασιζεται σε κερδοσκοπικο συστημα πες μας το

επισης ξεχασες πως σε μια δημοκρατια χρειαζεσαι και αντιπροσωπους των πολιτων αρα βουλη κτλ.


Ενα ιδανικο κρατος χρειαζεται τουλαχιστον 3-4 βασικα πραγματακια


1) δικαιο => νομο => συνταγμα
2) συστημα αλλαγης του νομου => βουλη/δημοψηφισματα => νομοθετικη εξουσια => υπουργειο εσωτερικων
3) συστημα διαιτησιας των πολιτων οσων αφορα την ερμηνεια του νομου => δικαστηρια => δικαστικη εξουσια => υπουργειο δικαιοσυνης
4)συστημα εφαρμογης νομου => μοναδες εφαρμογης δημοσιας ταξης/καταστολης => εκτελεστικη εξουσια => υπουργειο δημοσιας ταξης/καταστολης (εφαρμογη νομου στο εσωτερικo) και υπουργειο εθνικης αμυνας (εφαρμογη νομου στο εξωτερικo)

α και θελεις και ενα υπουργειο οικονομικων που θα μαζευει φορους για να δουλευουν τα παραπανω

τα υπολοιπα υπουργεια παιδειας/ υγειας/ ασφαλισης/ εμποριου/ αναπτυξης/ οικονομιας/ γεωργιας/ ναυτιλιας/ συγκοινωνιων/ επικοινωνιων /ενεργειας/ κτλ ειναι αχρηστα

συνεπως ενα δημοσιο που εχει 3-4 υπουργεια μπορει να δουλεψει με το 3-4% του πλυθησμου οπως κανουν οι σοβαρες χωρες.

Σε σοβιετικου τυπου οικονομιες τυπου ελλαδας που μονο οι καθηγητες δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης ειναι (απο προεδρο ΕΛΜΕ αθηνας) 288.946 φαντασου αλλοι τοσοι οι υπολοιποι φαντασου αλλοι τοσοι γιατροι φαντασου ποσους αχρηστους εχουμε


δεν ειναι δυνατον μια χωρα 10εκατ να εχει 1.5 εκατ δημοσιους υπαλληλους - υπολογιζοντας μονιμους/συμβασιουχους/δεκο/νομαρχιες/υπουργεια/δικαστικους/παπαδες/στρατιωτικους δηλαδη 1.5εκατ οικογενειες δηλαδη 4εκατ ατομα να συντηρουνται απο το δημοσιο και 2εκατ συνταξιουχοι να ζουν απο το δημοσιο και τα υπολοιπα 4εκατ του ιδιωτικου τομεα να ζουν και αυτοι με λαμογιακες σχεσεις διαφθορας/μιζας απευθειας αναθεσεων στο δημοσιο 10Χ του κοστους που θα επρεπε.

Α ξεχασα εχεις και 2εκατ λαθραιους που τρωνε απο τις δουλιες μας τους πληρωνουμε την παιδεια τους πληρωνουμε για να πανε τα παιδια τους σχολιο, τους πληρωνουμε τις συνταξεις τους (ναι εχει γινει και αυτο), τους πληρωνουμε επιδοματα, παρεμποριο, και διωχνουν λεφτα στο εξωτερικο