Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Οι 300 της Νομικής και το ξεγύμνωμα της κοινωνίας


Όσο η Σταχτοπούτα παραμένει χάρτινη φιγούρα εγκλωβισμένη στις σελίδες του παραμυθιού, ο καθένας μπορεί να δηλώνει όσο φιλεύσπλαχνος αντέχει η φαντασία του, και να χύνει όσα δάκρυα του επιτρέπουν οι δακρυγόνοι αδένες του. Όταν όμως η Σταχτοπούτα πάρει αίφνης σάρκα και οστά, σου χτυπήσει την πόρτα και στρογγυλοκάτσει στο κατώφλι του σπιτιού σου, τότε τα παραμύθια τελειώνουν. Πρέπει τότε να αναμετρηθείς με τη φιλευσπλαχνία σου και να δεις κατάματα ποιος είσαι συ και ποια η Σταχτοπούτα.

Το πλοίο δεν μετέφερε μόνο 250 ανθρώπους από την Κρήτη στην Αθήνα, αλλά έκανε κάτι παραπάνω απ' αυτό: τους έβγαλε απ' το παρασκήνιο και τους εγκατέστησε στο προσκήνιο. Οι προβολείς όμως δεν είναι στραμμένοι κατά πάνω τους, τι παραπάνω άλλωστε να δείξουν, παρά στρώματα και εξασθενισμένα κορμιά, αλλά έχουν γυρίσει κατά πάνω μας και εμάς είναι που ανακρίνουν. Και το φως είναι τόσο δυνατό, τόσο ενοχλητικό που δεν μπορείς να βρεις ούτε στάλα σκιά για να κρυφτείς. "Τσούζει...", όπως έλεγε κι ο μακαρίτης.

Νάμαστε λοιπόν, εδώ μπροστά σας, αυτοί είμαστε εμείς, και το τι θα κάνετε, θα δείξει και ποιοι είσαστε εσείς. Εδώ θα φανούν οι αντοχές σας, εδώ θα φανούν οι αξίες σας, εδώ θα φανούν οι προτεραιότητές σας. Εδώ θα φανεί η ανθρωπιά σας, εδώ θα φανεί η αλήθεια και οι προθέσεις σας.

Για να δούμε τώρα πώς θα μπορέσετε να ξεφύγετε. Μπορεί να πείτε ότι είναι το φρεσκοβαμμένο κτίριο που θα χάσει τη γυαλάδα του, μπορεί να βάλετε μπροστά τους φοιτητές που θα χάσουν μια βδομάδα μάθημα, μπορεί να ξεφουρνίσετε κάνα τσιτάτο, ότι δεν έρχεται έτσι ασύντακτα και στα ξεκούδουνα ο σοσιαλισμός, μπορεί ακόμα να σκεφτείτε ότι δεν είναι της ώρας η σύγκρουση, αυτή η ώρα η άχρονη που, πανάθεμά της, ποτέ δεν βρήκε μια ώρα κατάλληλη για νάρθει, μπορείτε να βγάλετε τη ζυγαριά και να ψάχνετε πόσα θα χάσετε στο ζύγι στο πάρε δώσε με την εξουσία, δίνουμε τους μετανάστες, κερδίζουμε το άσυλο κ.λ.π.

Κάτω απ' τον φερετζέ των λέξεων όμως, δεν θα μπορέσετε να κρύψετε αυτό που πάψατε να είστε. Δηλαδή, άνθρωποι...




Υ.Γ. Δείτε επίσης το ποστ του Δείμου του Πολιτη: Σκέψεις για την κατάληψη στη Νομική

28 σχόλια:

Θανασης Ξ. είπε...

Πες τα βρε CYNICAL ! Ίσως να είναι η πλεον ουσιαστική χρήση του ασύλου σε όλη τη μεταπολίτευση....

cynical είπε...

θαναση

διαβασα πρωτα το δικο σου ποστ, και μετά πηρα φορα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έξοχος. Σε τέτοιο ύφος ετοιμάζω ένα κείμενο (αλλά επειδή με πρόλαβες το αφήνω να δημοσιευτεί αύριο, να προλάβει να διαβάσει ο κόσμος και το δικό σου και το δικό μου). Συμφωνούμε απολύτως.

Οι μετανάστες κοινωνιολογικά ονομάζονται "αφανείς". Είναι η μεταφορά του νομικού όρου για τον αγνοούμενο, που ενώ δεν είναι νεκρός/δεν έχουμε βρει το πτώμα, τον θεωρούμε ζωντανό, αλλά τον αντιμετωπίζουμε ως νεκρό). Έτσι, και τους μετανάστες δε θέλουμε να τους βλέπουμε. Είναι αφανείς. όταν όμως παρουσιαστούν μπροστά μας κι απαιτήσουν και δικαιώματα, τότε ενοχλούμαστε.

celin είπε...

cynical,για να μην αρχισω να γραφω ολοκληρα κατεβατα που ισως να κουραζουν οσους δε θελουν να τα διαβασουν,ιδου η γνωμη μου για το ζητημα
http://celinathens.blogspot.com/2011/01/237-237.html
Αν παντως ριξουμε το κρισιμο ερωτημα-προσκληση,ιδου η Ροδος(η Νομικη)
ιδου κ η ανθρωπια σας,για να αναμετρηθουμε να δουμε τι σταληθεια ειμαστε,
νομιζω-κ ελπιζω να ειμαι απλα απαισιοδοξος-
οτι το χασαμε το παιχνιδι.
Γιατι σε αυτη τη μετρηση-αναμετρηση,θα ζυγιστουμε κ θα βγουμε λειψοι,τουλαχιστον αυτο διαισθανομαι εγω.
Διασθανομαι δηλδη οτι οι 8 στους δεκα,τη καταπιαν αμασητη τη προπαγανδα απο τα χουντοκαναλα.

Κ αν αποφασιουμε οτι αυτο ειναι το πεδιο αντιπαραθεσης,αν αποφασισουμε δηλαδη οτι αυτη ειναι η συμβολικη -κ οχι μονο-ωρα της συγκρουσης,τοτε αυτη θα ειναι μια συγκρουση,χαμενη απο χερι.
Οχι φυσικα γιατι οι ανθρωποι στη Νομικη εχουν αδικο,αντιθετως,
σαφως κ εχουν δικιο,απλα ειναι ενα δικιο που η μεγαλη πλειοψηφια ακομα δεν ειναι ετοιμη να τους δωσει.

Θελει κ αλλη ψυχραιμια,θελει κ αλλη μεθοδικοτητα,θελει ψυχραιμες παρεμβασεις οπως αυτες και του Τσιπρα σημερα και της Παπαρηγα.Ο ενας θελει ασφαλη μεταφορα απο τη Νομικη,η αλλη ζητησε ασυλο.
Δεν ειναι ακομα η ωρα της ρηξης,δν εχει γινει κτημα ακομη στον λαο.

Κ εκει βεβαι,καποιος θα δανειστει τα λογια του Πριμο Λεβι και θα με ρωτησει,"αν οχι τωρα,ποτε;"
Τι να πω κ εγω,μακαρι να ξερα να του απαντησω.

Αναρχοφιλελευθερος είπε...

Σήμερα διαφάνηκε, σε όλο της το μεγαλείο, η σπουδαιότητα και η σημαντικότητα της ύπαρξης του Πανεπιστημιακού Ασύλου.

Η αντίδραση όλων των ΜΜΕ στο θέμα, με τρομάζει.

Gryzor είπε...

Και τί προτείνεις, αγαπητέ Cynical?

Είναι τρομερά ατυχές όταν αναγκάζεται κανείς να συμφωνήσει με τον Τράγκα, αλλά... αν είναι διατεθιμένοι να παλέψουν μέχρι θανάτου για τα δικαιώματά τους, γιατί δεν το κάνουν στη χώρα τους;

Προσπαθούμε (;) να λύσουμε(;;;;) ένα πρόβλημα δημιουργώντας ένα άλλο, άσχετο πρόβλημα (και, εν τη πορεία, προκαλώντας όλα τα καλόπαιδα). Με το να λέμε ότι το πρώτο πρόβλημα ισχύει, και παλεύοντας για μία λύση η οποία δεν είναι καν σίγουρο ότι είναι αποδεκτή/σωστή (τρέχα να νομιμοποιήσεις όλους τους μετανάστες, να παμε εμείς στο Μαρόκο), με ένα σαφώς λάθος τρόπο επίλυσης, τα ακυρώνουμε όλα.

Και με το να αγνοούμε όλα τα προβλήματα επειδή το πρώτο πρόβλημα ισχύει, ε, συγγνώμη, αλλά αυτό είναι μία λογική που οδηγεί στο ότι αν δεν είσαι άγιος είσαι για τα τάρταρα.

Γιατί δηλαδή βρε συ Cynical εσύ έχεις και κουμπιούτερ να γράφεις ενώ οι 250 πεθαίνουν στη νομική; Εεεεε; Ε, το ίδιο σχετικό είναι και αυτό.

Και, βεβαίως, με τέτοιες άστοχες και ηλίθιες ενέργειες μια στερημένης, πολιτικά, αριστεράς, τρέχουν οι πάντες στους φασίστες...

cynical είπε...

ΔΕΙΜΟ,

ανεβασε το αμα θελεις σημερα, και να ανταλλαξουμε λινκς ο καθενας στο ποστ του αλλου.

cynical είπε...

celin,

δεν νομιζω οτι μπορουμε να κρυβομαστε αλλο πισω απο το δαχτυλο μας. Και το θεμα δεν ειναι αν θα μεινουν στην Νομικη, ή αν θα πανε αλλου σε γηπεδο. Το ζητημα ειναι να δουμε καταματα το προβλημα και να το αντιμετωπισουμε.

Δεν ειναι προβλημα μονο του Αγ. Παντελεημονα οπως παει να εμπεδωθει τον τελευταιο καιρο. Ουτε ειναι θεμα ενισχυμενης φυλαξης των συνορων.

Αν δεν κανεις ενεργειες που να διακοπτουν τον υπνο των λογων και των λεξεων, η κατασταση θα οξυνεται.

Οι συσχετισμοι διαμορφωνονται μεσα και απο τις συγκρουσεις. Αλλιως δεν θα δημουργηθουν ποτε, και θα περιμενουμε, θα περιμενουμε.

Αλλωστε πολιτικη χωρις συγκρουση δεν νοειται. Περασε πια ο καιρος των συναινεσεων...

cynical είπε...

Αναρχοφιλελευθερε,

το ασυλο ειναι σαν τον φουρνο του Χοτζα. Οπως μας συμφερει το γυριζουμε.

Αλλωστε η εννοια του ασυλου, οπως και ολες οι εννοιες αποκτουν περιεχομενο μεσα απο τη συγκρουση. Δεν ειναι δεδομενα τα περιεχομενα εξ αρχης. Κι αυτο που θεωρειται δεδομενο ειναι απλα το κυριαρχο.

celin είπε...

cynical,μπορει να εχεις και δικιο.
Απλα πιστευω οτι οι συσχετισμοι που λες πρεπει να προετοιμαστουν οσο δυνατον καλυτερα πριν τις συγκρουσεις.Η δικια σου οπτικη,οτι δηλαδη οι συγκρουσεις ειναι αυτες που διαμορφωνουν τους συσχετισμους,
για να ειμαι ειλικρινης,εχει δικαιωθει πολλες φορες στο παρελθον.
Ισως λοιπον δεν ειναι πρωθυστερο σχημα,τι να πω,παντως οι τωρινοι συσχετισμοι παραμενουν αρνητικοι κ ανισοι.

athinovio είπε...

Αυτό που ευχαριστήθηκα στην όλη υπόθεση είναι το πως κατάπιαν τη γλώσσα τους οι δήθεν φιλέυσπλαχνοι, όπως λες κι εσύ.

Ωστόσο, η κατάληψη ενός κτιρίου από ξένους είναι θέμα εξαιρετικά σοβαρό και θεωρώ ότι παραδειγματικά και μόνο πρέπει να τους μαζέψουν και να τους στείλουν πίσω, εφόσον μόνο ως παράνομοι είχαν μπει στη χώρα εξαρχής.
Τυχόν νομιμοποίησή τους θα αποτελέσει τρομερό προηγούμενο σε μία χώρα που κατά το ένα δέκατο αποτελείται από μετανάστες.

cynical είπε...

celin,

ουτε εγω ξερω, αλλα τα βαζω κατω και βλεπω το εξης:

το δικομματικο συστημα ειναι απονομιμοποιημενο. Καθε τους κινηση τους χωνει ακομα πιο βαθια στην ανυποληψια. Η αριστερα δεχεται τις μυριες οσες επικρισεις για την ανανδρια της και την αδυναμια της να βγει μπροστα. Επιπλεον δεν υπαρχει ουτε ενα προσωπο απο τα παλια, που να αποπνεει κυρος, να εχει παθος και που να μπορει βγει μπροστα να εμπνευσει, να δωσει οραμα.

Εκει που συμφωνουν ολοι, ειναι οτι χρειαζονται νεα προσωπα. Και ειναι λογικο. καθε εποχη βγαζει τα δικα της.

Και ρωταω: Από που θα ξεπηδησουν αυτα τα νεα προσωπα; Απο που θα γεννηθουν οι νεες ιδεες;

Δεν υπαρχει αλλη απαντηση, παρα απο το δρομο και τη συγκρουση. παντως οχι απο τα κομματικα γραφεια οπως ηταν μεχρι σημερα.

cynical είπε...

Gryzor,

προσωπικα δεν θα εβλεπα αυτη την κινηση σαν προσπαθεια εκβιασης μιας λυσης στο εδω και τωρα, όπως αμεση νομινοποιηση κλπ.

Το πως την ειδα, το γραφω στο κειμενο. και φαινεται απο τις μασκες που επεσαν, οπως και απο τη ζυμωση που προκαλεσε στον καθενα μας.

Ουσιαστικα, προκειται για την αναδειξη ενος πιεστικου ζητηματος, το οποιο πρεπει πια να τεθει στη βαση οτι αφορα ολη την κοινωνια και οχι μονο τον Αγ. Παντελεημονα.

Πιεζεις, για να πιεστουν και να ψαξουν για λυση.

Κοιταξε, ενας απο τους λογους που η αριστερα εχασε ποντους ήταν οτι απεφευγε τη συγκρουση σαν το διαολο το λιβανι.

Μην κανουμε αυτο, γιατι θα στεονοχωρησουμε την Τρεμη και θα πει κακα λογια για μας, μην πουμε αυτο γιατι θα τα παρουν στο κρανιο οι νοικοκυραιοι, μην μιλησεις, μην γελάσεις γιατι καποιον θα θιξεις.

Αυτο δεν εινα αριστερα, αυτο ειναι παρθεναγωγειο...

cynical είπε...

γεια σου Αθηνα,

στο δια ταυτα σφιγγουν οι ...κωλοι!

Με το καιροπεταγμα και τις επικοινωνιακες μπαρουφες δεν λυνεται το θεμα.

Οκ να τους στειλεις πισω. Αλλα πρωτα οφειλεις να εξετασεις τα στοιχειωδη. Δλδ ποιοι δικαιουνται ασυλο, αλλιως θα γινεις δολοφονος.

Η ελλαδα πρωτα πρεπει να πεταξει στα σκουπιδια την Αννα, τρομαρα της για υπ. μεταναστευσης!

Μετα να πιεσει για ν' αλλαξει το Δουβλινο ΙΙ. Ηδη ολο και περισσοτερες χωρες δεν στελνουν πισω τους μεταναστες που φτανουν σ' αυτες απο ελλαδα.

Αν δεν γινει τιποτε, να τους δωσει διαβατηριο και να τους αφησει να πανε οπου θελουν.

Επισης, μεταναστες δεν υπηρχαν σε τετοια εκταση πριν απο τους πολεμους Ιρακ και Αφγανισταν.

Οσοι αφγανοι και πακιστανοι θελουν να φυγουν να τους δωσει βιζα η Αμερικη.

Τελος τελος οσοι ευθυνονται για το ξεριζωμα των ανθρωπων, ας δωσουν το κατιτις τους.

ο δείμος του πολίτη είπε...

cynical, μόλις δημοσίευσα τις δικές μου σκέψεις για την κατάληψη στη Νομική.

Napo είπε...

Ευτυχως που υπαρχει και ο συρριζα και κανει τετοια δωρα στο πολιτικο συστημα

μια ευκαιρια εψαχνε το πασοκ και οι λοιποι να καταργησουν το ασυλο

ενα μεγαλο ευχαριστω στη συνιστωσα "δικτυο" για την αυξηση των ποσοστων του λαος και της χ.α.

Xavier είπε...

Napo αν με αυτά που συμβαίνουν ο κόσμος τοποθετείται στην ακροδεξιά, καλύτερα. Άλλο που δε θέλαν στο κάτω κάτω... Να πέσουν και οι μάσκες, να ξέρουμε και με ποιους έχουμε να κάνουμε.

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους μια σοβαρή γροθιά στο Δουβλίνο 2, μεσούσης της ευρωπαϊκής κρίσης, και μια κατ' έννοιαν διεκδίκηση-ανανοηματοδότηση του Ασύλου στις νεοπολιτευτικές συνθήκες.

Πολλοί, ευώνυμοι, αγωνιούν για τη συντήρηση μιας νεομαρκεζίνειας περιόδου, μερικοί μεταρρυθμεθυσμένοι βρίζουν ασύστολα τα παιδιά και τα ξαναλέν αλήτες, κάμποσοι συμφωνούν διαφωνώντας, κι άλλοι, ευτυχώς, αρκούμαστε στο "κρείττον σιγάν".

Alexandros είπε...

Δεν το έχω παρακολουθήσει το θέμα πολύ στενά. Απ'οτι κατάλαβα πάντως, κάποιοι Συριζαίοι μάντρωσαν 300 μετανάστες, τους καθοδήγησαν, τους δασκάλεψαν και τους έχωσαν στην Νομική με σκοπό να αναδείξουν το μεταναστευτικό και να το φέρουν στην επικαιρότητα. Το αποτέλεσμα είναι κανένας να μην ασχολείται με την ουσία του προβλήματος, αλλά με τις ενέργειες των Συριζαίων. Από τα παραπάνω, το συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι οι Συριζαίοι είναι ηλίθιοι.
Σύμφωνα με τον ορισμό που έχει επικρατήσει, "Ηλίθιος είναι αυτός που προκαλεί ζημιά σε κάποιον άλλο αλλά παράλληλα δεν πετυχαίνει κάποιο πλεονέκτημα για τον εαυτό του ή ακόμα και υφίσταται ζημιά και ο ίδιος."

cynical είπε...

Αλεξανδρε,

μου θυμιζει το "μη μιλας, μη γελας, κινδυνευει η Ελλας...".

Δεν υπάρχει περιπτωση να γινει κατι εξω απο τα πεπατημενα, και να μην πολεμηθει.
Σημασια εχει να ανοιγει ο δρομος, να παιρνονται πρωτοβουλιες, και να αναταρασσονται οι βαλτοι. Που θα παει, θα καθαρισουν καποια στιγμη.

zalion είπε...

Βαθεια πολιτικο το συμπερασμα του Αλεξανδρου. Απο που καταλαβε ολα αυτα που περιγραφει δεν μας λεει. Εχω λοιπον κι εγω το δικαιωμα να πω πως ηλιθιος ειναι αυτος που δεν καταλαβαινει τι συμβαινει και χρειαζεται παντα κατι για να το κρεμασει στα καγκελα της απαξιωσης.
"μάντρωσαν 300 μετανάστες, τους καθοδήγησαν, τους δασκάλεψαν και τους έχωσαν στην Νομική με σκοπό να αναδείξουν το μεταναστευτικό" Επισης καταπληκτικη αναλυση πρετεντερειας κοπης. Αξιος ο μισθος.

Alexandros είπε...

@zalion

Εσύ μπορείς να δίνεις στη λέξη "ηλίθιος" όποια ερμηνεία θέλεις. Ελευθερία του λόγου έχουμε. Αφενός δεν σημαίνει ότι μπορούμε να σε πάρουμε στα σοβαρά, αφετέρου δεν δείχνεις κανένα σεβασμό σε τόσους φιλόλογους και στοχαστές που κατέληξαν στον ορισμό που παρέθεσα παραπάνω. Αν αναγνώρισες μέρος της προσωπικότητας σου και των κατά καιρούς πράξεων σου σε αυτόν τον ορισμό δεν σου φταίω εγώ για να τα βάζεις μαζί μου.

Αφού θέλεις και σοβαρό πολιτικό συμπεράσμα να στο δώσω: Η συγκεκριμένη ενέργεια ΔΕΝ λύνει το σοβαρό μεταναστευτικό πρόβλημα ούτε θέτει τους μετανάστες σε προνομιακή θέση στις περαιτέρω συζητήσεις και ενέργειες που θα γίνουν από την πλευρά της πολιτείας. Αντιθέτως, ενεργοποιεί να ρατσιστικά αντανακλαστικά κάποιων μετριοπαθών, επιτείνει και ενισχύει το μίσος που ήδη νοιώθουν οι ακροδεξιοί, και ταυτόχρονα συρρικνώνει την πολιτική ισχύ του ΣΥΡΙΖΑ που είχε 3% και θα φτάσει στο 2%. Αν αυτά δεν σου φτάνουν για να χαρακτηρίσεις την συγκεκριμένη ενέργεια ως ηλίθια, τότε δεν ξέρω τι άλλο χρειάζεται.

cynical είπε...

Αλεξανδρε

η απηχηση μιας πραξης δεν ειναι παντα σωστο να αποτιμαται με βαση τα εντελως βραχυπροθεμα αποτελεσματα, που αλλωστε στη συγκεκριμενη περιπτωση δεν υπαρχουν καν, περα απο τα συνηθη των ΜΜΕ.

Οταν ενα συστημα γινεται perturbed δεν ξερεις που θα καθισει. Κανεις υποθεσεις, αλλα ποτε δεν ξερεις αμεσα τι εχει τεθει σε κινηση.

Σε ενα συστημα ακινητο που πηγαινει σε λαθος κατευθυνση , οφειλει καποιος να του δινει ενα kick, και να το παλεψει στη συνεχεια.

zalion είπε...

Αλεξανδρε ασε τους φιλοσοφους στην ακρη. Εκανες μια εκτιμηση που απειχε ετη φωτος απο την πραγματικοτητα. Απλη αναπαραγωγη των κυβερνητικων ΜΜΕ. Εκτος του οτι ειναι υποτιμητικο για τους μεταναστες αυτο το σχολιο σου ειναι και βαθεια ακροδεξιο.
Κι αφου δε προκειται να σου αναγνωρισω καμια σοβαροτητα μετα απο αυτο το σχολιο διαβασε και κατι αλλο εκτος απο βημα και καθημερινη μηπως σε βοηθησει και στο κυβερνητικο σου ρεπερτοριο.
Ειρησθω εν παροδω οι μεταναστες μπορουν να κρινουν και μονοι τους τι ωφελει το αγωνα τους και τι οχι.

katerina είπε...

Ξέρετε τι με τρομάζει περισσότερο απο ότιδηποτε άλλο; Αυτή η παρόλα όσων ξεκινούν τον φασιστικό λιθοβολισμί "μα οι φουκαριάρηδες οι ...λαθρομεταναστες". Όταν ένας λαθραίος άνθρωπος,ένας ανασφαλιστος εργαζομενος,σκοτωθηκε καθαρίζοντας τα τζάμια του Υπουργείου Εργασίας μας... ήταν απλά ένας θάνατος. Ένας νομιμος θάνατος.

Ειλικρινα προτιμώ τον Μιχαλολιακο από όλες αυτές τις χυδαιες,ερπουσες σαυρες. Τουλάχιστον αυτός ειναι φασίστας και το λέει.

Alexandros είπε...

Άβυσσος η ψυχή του Αριστερού, Zalion... Βλέπει παντού ακροδεξιούς. Σαν τους Χριστιανούς που βλέπουν παντού θαύματα. Σαν τους ακροδεξιούς, που βλέπουν παντού κοπρίτες λαθρομετανάστες. Άντε, καλό σου βράδυ.

Panos είπε...

Για όσους αρέσκονται σε στερεότυπα, μια ερώτηση. Ο χαρακτήρας που παίζει ο Clint Eastwood στο 'Grand Torino' είναι ρατσιστής;

Ανώνυμος είπε...

Krima, apo tis elaxistes fores pou to keimeno sou einai alogo...

calmirita