Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

26/2: Όλη η Αμερική στο πόδι!


Η απόφαση του νέο-εκλεγμένου ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη του Ουισκόνσιν να περάσει νόμο για την κατάργηση του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων προκάλεσε τον ξεσηκωμό όχι μόνο των άμεσα θιγομένων, οι οποίοι αντέδρασαν με πολυήμερες διαδηλώσεις και κατάληψη του κυβερνείου από δεκάδες χιλιάδες Ουισκονέζους, αλλά έδωσε το σήμα και σε άλλες πολιτείες να οργανώσουν κι αυτές το δικό τους ξεσηκωμό, εμπνεόμενες από τα τελευταία γεγονότα της Αιγύπτου και Τυνησίας.


Ο νόμος μπορεί να πέρασε με επεισοδιακό τρόπο από τη βουλή, αλλά θα κολλήσει στη Γερουσία, μιας και οι 14 δημοκρατικοί βουλευτές οι οποίοι συνεχίζουν να διαφεύγουν στο γειτονικό Ιλλινόι, της στερούν την απαρτία.



Στη Georgia, στο Idaho, στο Ohio, στο Tennessee και στην Montana, και στα πλαίσια της Main Street Movement για την υπεράσπιση της μεσαίας τάξης στην Αμερική, χιλιάδες κατέβηκαν επίσης σε διαδηλώσεις υπερασπιζόμενοι εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και δηλώνοντας την οργή τους για την επίθεση στους δημοσίους υπαλλήλους και τις πρωτοφανείς περικοπές των δημοσίων υπηρεσιών. Στην Ιndiana, το σκηνικό όπου στήθηκαν οι διαμαρτυρίες ήταν το ίδιο με το Ουισκόνσιν. Κι εδώ οι δημοκρατικοί βουλευτές την «έκαναν» σε άλλη πολιτεία για να μην ψηφιστεί ο νόμος που απαγορεύει τον συνδικαλισμό, και οι πολίτες προέβησαν σε κατάληψη του Κυβερνείου. Η προσπάθεια απέδωσε και ο κυβερνήτης απέσυρε τον νόμο.


Η Αμερική αυτή τη στιγμή, και ειδικά σήμερα (26/2), βρίσκεται κυριολεκτικά στο πόδι. Πέρα από τις διαδηλώσεις της Main Street Movement και του US-UNCUT το οποίο έχει εν τω μεταξύ απλωθεί από τη Ν. Υόρκη, ως τη Χαβάη, σε συγκεντρώσεις μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο σε κάθε πολιτεία, στις 12 το μεσημέρι, καλεί επίσης και το Moveon.org, με σύνθημα τη διάσωση του αμερικανικού ονείρου.


Δείτε για το θέμα τις προηγούμενες αναρτήσεις:

1. GREECE: UN-CUT?

2. Έφτασε η σπίθα και στην Αμερική;



12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε, σ' ενα προηγουμενο σχολιο μου, ειχες απαντησει λακωνικα οτι, η Ανατολη διαθετει η εχει(δεν θυμαμαι ακριβως) παθος! Ομως, η Ανατολη, κατα εναν νομοτελειακο, ανεξηγητο, μεταφυσικο, θα μπορουσαμε να πουμε, τροπο, δεν εχει μονο Παθος, ειναι η παγκοσμια Μητρα των Ιδεων! Και οσοι, αυτο δεν το γνωριζουν, δεν το αποδεχονται η το αρνουνται, αργα η γρηγορα ειναι καταδικασμενοι! Τα γεγονοτα τα οποια αναφερεις, ειναι μια ελαχιστη, μονο, αποδειξη περι αυτου! Εχουμε να δουμε, ακομη, σημεια και τερατα στη Δυση! Περιμενε λιγο και, θα δεις τι θα γινει στην Ευρωπη!
Καλημερα!

α. χ.

cynical είπε...

καλημέρα α.χ.,

ο,τι και να γινει παντως στη Δυση, δυσκολα τους φανταζομαι να βαζουν το κεφαλι τους στη μπουκα του κανονιού, οπως ας πούμε στη Λιβυη. Τους βομβαρδιζουν κυριολεκτικα απο γης κι απο αερος κι αυτοι ειναι ανυποχωρητοι, οι αοπλοι και οι απλοι πολιτες. Πρεπει νασαι πολυ παθιασμενος, περα απο την απελπισια, για να το κανεις.

Στην ευρωπη, ο πολεμος εναντια σε ο,τι δημοσιο δεν ειναι τοσο οξυς οσο στις ΗΠΑ, οπου αν ενταθουν κι αλλο οι πιεσεις μπορει να ερθει αντιμετωπος ο κοσμος και με το στρατο του tea party.

Παντως, τι εννοεις οταν λες οτι η ανατολη ειναι η παγκοσμια μητρα των ιδεων;

ένας στρατολάτης είπε...

Τελικά μάλλον είμαστε ο πιο υπνωτισμένος λαός του γνωστού σύμπαντος..

Ανώνυμος είπε...

Εννοω οτι, ειναι αυτη που γεννα Ιδεες. Ειναι αυτη που κρατα στα "χερια" της το μοναδικο "κλειδι" που ανοιγει το "κουτι" των μυστικων δρομων που οδηγουν στην Ιστορικη ανελιξη! Οι αρχαιοι Ελληνες το ειχαν συγκεκριμενοποιηση, αποκαλωντας την λεκανη της Μεσογειου και, ακριβεστερα τη λεκανη του Αιγαιου, σαν τη Μητρα του Κοσμου!
Ασφαλως γνωριζεις οτι, το εργατικο κινημα ξεκινησε στην Αμερικη, αλλα οι μεγαλες μαχες, η μεγαλη επανασταση, οι επιπτωσεις της και η εδραιωση του κοινωνικου κρατους εγινε στην Ευρωπη! Το ιδιο και το φοιτητικο κινημα της 10ετιας του '60, απο το Μπερκλε'υ. Η φοιτητικη ομως θυελλα, κατα πολλους επανασταση, και οι εξ' αυτης συνεπειες, ξεσπασε στην Ευρωπη!
Οι Ιδεες, ομως, της Ελευθεριας, της Δικαιοσυνης και της Ισοτητας - στις οποιες στηριχθηκε και η Γαλλικη Επανασταση - ειναι δημιουργηματα της Ανατολης, στην οποια συμπεριλαμβανεται και η Ελλαδα. Κι αυτο ειναι κατι που, το γνωριζει ολη η Δυση! Εμεις... το εχουμε "ξεχασει". Η υπολοιπη ανατολη, οχι!

α.χ. ./.

Sophia Kollia είπε...

Αγαπητή cynical είναι απίστευτο το σε πόσο λίγο χρόνο έχουν γίνει τόσα πολλά. Απο την άλλη χτες που είχα τραπέζι, πέρασα πολλές ώρες να ετοιμάσω το σπίτι, τα φαγητά, το στόλισμα, και όμως σε πάρα πολύ λιγότερες, το τραπέζι είχε τελειώσει και οι καλεσμένοι είχαν φύγει. Λοιπόν, μήπως τα είχαν ετοιμάσει και τώρα απλά είμαστε στο τραπέζι? Θα δούμε..
Καλό βράδυ να έχεις.

Ανώνυμος είπε...

συνεχ.

Οπως εγραψα και σε αλλο σχολιο μου, οι προβλεψεις και οι εξελιξεις στο Λιβυκο προβλημα, ειναι παρακεκινδυνευμενες. Αυτο που συνεβη και ειναι σε εξελιξη, ηταν εκτος της προβλεψης των αμερικανικων think tanks. Η αντιμετωπιση του θα γινει εκ των ενοντων κι εδω ακριβως βρισκεται ο μεγαλος κινδυνος. Το οποιο αποτελεσμα θα επιρρεασει τις ολες εξελιξεις στην ευρυτερη περιοχη, της Ελλαδας συμπεριλαμβανομενης, λογω της κομβικης της γεωγραφικης και, προπαντων, ιστορικης της θεσης. Καθως και των ευρωπα'ι'κων εξελιξεων.
α. χ.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βασικά ούτε στο Ανώτατο Δικαστήριο θα περάσει. Βέβαια, είναι μια ισχυρή ένδειξη πώς θέλουν μερικοί πολιτικοί να μετατρέψουν τα εργασιακά δικαιώματα και πώς να προστατεύσουν το κεφάλαιο. Ας θυμόμαστε ότι τα αμερικανικά συνδικάτα (λόγω πολλών παραμέτρων και κυρίως τις πιέσεις και τη βία που ασκούν σε αντιδραστικούς, απεργοσπάστες κλπ) έχουν πολύ μεγάλη δύναμη και αποτελούν ισχυρό θεσμό. Απλά δεν κινητοποιούνται όσο πρέπει.

OMADEON είπε...

To ότι οι Αμερικανοί πολίτες είναι... οπλισμένοι (απολύτως νόμιμα) συχνά το ξεχνάμε.

Η οπλοφορία δεν απαγορεύεται εκεί. Ο μόνος λόγος που δεν επαναστατούν είναι γιατί τρώγανε πολύ κουτόχορτο. Things are changing now...

OMADEON είπε...

We're Rapidly Approaching the Crisis to Which 2008 Was a Warm Up - ZeroHedge blog, by Phoenix Capital Research, 25 Feb. 2011

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Αυτά είναι τα καλά νέα. Σε λίγο ο καπιταλισμός, οι ιδέες του και οι πολιτικές του δεν θα έχουν κανένα ασφαλές καταφύγιο. Και που νόμισαν κάποιοι το 1989 ότι ξεμπέρδεψαν… Ούτε στη Μητρόπολή του δεν είναι πια ασφαλής. Αλλά ανίκανος να προσαρμοστεί εξακολουθεί τις επιθέσεις του στα εργασιακά δικαιώματά και ας τρώει το έδαφος όπως το έτρωγαν ο Μουμπάρακ, ο Καντάφι κλπ που νόμιζαν την εξουσία τους αιώνια. Ίδιος βρικόλακας που ξέρει ότι αν πνίξει το θύμα του θα πεθάνει και ο ίδιος αλλά αδυνατεί να μη το πνίξει.

nikos__alfa είπε...

Όσο περνάμε σε πιο μεγάλη συγκέντρωση εξουσίας και δύναμης στις αγορές,όσο η ολιγαρχία του κεφαλαίου μετατρέπεται σε μια νέα φεουδαρχία ,όσο η παγκόσμια διακυβέρνηση γίνεται όλο και περισσότερο πράξη ,τόσο οι εξεγέρσεις θα μοιάζουν μεταξύ τους και θα απλώνονται σε Δύση και Ανατολή ενάντια στον κοινό εχθρό της ανθρωπότητας,στους εξουσιαστές της ,
τους νέους (επίδοξους) ιδιοκτήτες της Γης (by Ankostis)!

Μπορεί τα διακυβεύματα από χώρα σε χώρα να είναι πολύ διαφορετικά αλλά ο πυρήνας της αντιπαράθεσης είναι παντού ο ίδιος!Οι δούλοι ενάντια στους νέους αφεντάδες!
Και αν αλλού η αντιπαράθεση γίνεται με τα όπλα και με ποταμούς αίματος και αλλού με ποταμούς παραπληροφόρησης και αντιστροφής των εννοιών το διακύβευμα είναι το ίδιο!
Ελεύθερες κοινωνίες και άνθρωποι ή υποταγή και υποδούλωση!

Η μητέρα των μαχών είναι εδώ!

Φως και σκοτάδι!

Αν αυτό είναι ολοφάνερο για τις κοινωνίες της Ανατολής θα γίνει σε λίγο ολοφάνερο και στην Δύση!

Αν εκείνοι αντιμετωπίζουν τείχη των φυλακών και σφαίρες εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις φυλακές που δημιουργούν οι λέξεις μιας εικονικής πραγματικότητας!

Προσφεύγω στην βοήθεια του ΚΙΜΠΙ:

"Τι είναι ελευθερία; Ελευθερία είναι η ασυδοσία των αγορών. Και τι άλλο; Το δικαίωμα της επιχειρηματικής ελίτ να απολύει με ελάχιστο κόστος και να μειώνει τους μισθούς κατά βούληση. Τι είναι δημόσιο χρέος; Δημόσιο χρέος είναι αυτά που κλέψαμε από τους ανυποψίαστους φιλάνθρωπους που μας δάνειζαν. Τι είναι σωτηρία; Σωτηρία είναι το μνημόνιο της τρόικας. Και τι άλλο; Η υπακοή στις εντολές της. Τι είναι πατρίδα; Πατρίδα είναι το trading book των τραπεζών, οι τιμές των μετοχών τους, το δικαίωμα των ξένων επενδυτών να παίρνουν κοψοχρονιά τον δημόσιο πλούτο της χώρας. Τι είναι πρόοδος; Πρόοδος είναι να ρίχνεις το εισόδημα των ήδη φτωχών κατά 30%, να καταργείς τα δικαιώματα της μισθωτής εργασίας και να προασπίζεις το δικαίωμα των πιστωτών να πάρουν μέχρι δεκάρας τους τοκογλυφικούς τους τόκους.

Αυτό είναι ένα μικρό απάνθισμα του λεξιλογίου της κρίσης, η γλωσσική φυλακή που κρατά την ελληνική κοινωνία εντός του μνημονιακού τείχους, τις ευρωπαϊκές κοινωνίες εντός των τειχών του νεοφιλελευθερισμού, τις αφυπνισμένες αραβικές κοινωνίες στα τείχη του αυταρχισμού, της φτώχειας, του αμερικανικού imperium, της κοινωνικής και εθνικής καταπίεσης. Και ο κυνόδοντας; Πού κολλάει; Ο δικός μας κυνόδοντας, που καρτερικά περιμένουμε να πέσει, ακούει στα ονόματα επιστροφή στις αγορές, επιμήκυνση, αναδιάρθρωση χρέους, ανάκαμψη… Ούτε κουβέντα για έξοδο από τον φαύλο κύκλο του χρέους. «Εκεί έξω περιμένουν τα τέρατα, οι αγριόγατες των αγορών». Τις οποίες φροντίζουμε να εξευμενίσουμε, ταΐζοντάς τις με τις σάρκες του μέλλοντός μας…"

http://kibi-blog.blogspot.com/2011/02/522011_06.html

Θα χρειαστούμε κουράγιο και δύναμη ,είθε να το βρούμε πριν φτάσουμε στην εξαθλίωση που υποκριτικά αγνοήσαμε ότι επιβάλλαμε στον υπόλοιπο κόσμο ,εμείς οι Δυτικοί που υποκύψαμε τόσα χρόνια στο καταναλωτικό τέρας και στην λεηλασία της Γης επειδή απλά ήταν άλλοι πολύ χειρότερα από μας και η παγκόσμια ιεραρχία μας επιφύλαξε καλύτερη θέση μέχρι σήμερα!Αυτή η ιεραρχία καταρρέει μέρα με την μέρα από την απληστία των αφεντικών, που δεν δέχονται συνεπεία της κρίσης, να τρέφουν πια πολυπληθείς ομάδες πραιτωριανών, ούτε στις μητροπόλεις του καπιταλισμού ,τυφλωμένοι από τις εξουσίες που κατέκτησαν ως ελίτ,υποκαθιστώντας σε πολλά το σύγχρονο κράτος!
Οφείλουμε να παλέψουμε για μας και ακόμη περισσότερο για τα παραμελημένα αδέλφια μας όπου Γης, για μια νέα πλανητική ισορροπία ,για τα πανανθρώπινα ιδανικά ,της ελευθερίας ,της δημοκρατίας και της ισότητας,για μια Γη των λαών που θα την φροντίσουν και όχι των δυναστών της που θα την καταστρέψουν!
Ας κάνουμε επιτέλους αρχή σαυτόν τον αγώνα από την χώρα μας και την Ευρώπη!
ΥΓ Κυνική μας σόρυ για το σεντονάκικαι καλή δύναμη!

cynical είπε...

Niko

πολυ ωραιο το κειμενο του κιμπι. το ειχα ανεβασει στο youpay.

Οσο για το σεντονακι... Ας ειναι καλα οι servers της google. μεχρι και ολοκληρη την Πειραική-Πατραική μπορείς να ανεβάσεις!