Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η πράσινη ραδιενέργεια της Φουκουσίμα




Η αστοχία στο σύστημα ψύξης των τριών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα, οι εκρήξεις που ακολούθησαν και ο πολύ υπαρκτός κίνδυνος επανάληψης του δυστυχήματος του τσερνομπίλ, κατέδειξαν πόσο πλαστό είναι το επιχείρημα ότι οι σταθμοί παραγωγής πυρηνικής ενέργειας είναι απολύτως ασφαλείς.

Όσο περνούσαν τα χρόνια από την έκρηξη στην Ουκρανία, τόσο και το πυρηνικό λόμπι σήκωνε κεφάλι, ώσπου με το πες-πες είχε φτάσει ένα πόντο κοντά στο να κατοχυρώσει την πυρηνική ενέργεια σαν πράσινη, και να τη βάλει στο ίδιο τσουβάλι με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά. Μια ανάλογη επίσκεψη είχε πραγματοποιήσει πριν κανά δυο τρίαχρόνια και στην Ελλάδα, οργανώνοντας ημερίδες και επιστρατεύοντας πλειάδες «ειδικών», (δείτε σχετικό ρεπορτάζ στο " Η ...Πυρηνικοποίηση της Χώρας"), είχε μάλιστα αποσπάσει και την ευλογία του πλέον ανυπόληπτου ιδρύματος της χώρας, της Ακαδημίας Αθηνών. Ήρθε όμως η κρίση και το σχέδιο δεν περπάτησε παραπέρα, τουλάχιστον στα φανερά.

Η εμμονή περί ασφαλούς πυρηνικής ενέργειας, πέρα από την αναθέρμανση της αντίστοιχης αγοράς, κυρίως αντανακλά ένα βαθύτερο φαινόμενο που έχει να κάνει με την αλαζονεία και έπαρση της τεχνοεπιστήμης και των τεχνοειδικών, με διαβεβαιώσεις ότι μπορούν να ελέγχουν και να προβλέπουν τα πάντα στη λεπτομέρεια. Τη χρεοκοπία της αντίληψης αυτής την είδαμε επίσης πρόσφατα να αποτυπώνεται και στην ανοησία των περίφημων εξελιγμένων χρηματο-οικονομικών μοντέλων, τα οποία τίναξαν στον αέρα τις χρηματαγορές και στη συνέχεια τους λαούς.

Αντίληψη, η οποία δρώντας όμως αντίστροφα, πυροδότησε μια διογκούμενη δυσπιστία για όσα πορίσματα κατοχυρώνονται πίσω από τη λέξη «επιστημονικό», δείτε για παράδειγμα τη δυσπιστία για το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της επαπειλούμενης κλιματικής αλλαγής.

Ταυτόχρονα όμως ευδοκιμεί και μια άλλη αντίληψη, σε συνέργεια της προηγούμενης, η οποία είναι έτοιμη να παραδεχτεί την ύπαρξη ρίσκου που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε απώλειες ανθρώπινης ζωής, αλλά το οποίο ρίσκο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί στο όνομα της προόδου και ενός γενικότερου οικονομικού οφέλους.

Έτσι είδαμε πολύ εύκολα να υποβαθμίζονται οι επιπτώσεις από το πυρηνικό ατύχημα του τσέρνομπιλ, και να περιορίζονται στην καταμέτρηση μόνο των άμεσων απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, φυσικά μέσα από «αξιόπιστες» μελέτες, πληρωμένων «αξιόπιστων» αλλά αδίστακτων καθηγητάδων, τέτοιων που ευδοκιμούν σε όλα τα περιφανή ιδρύματα της Αμερικής, αφήνοντας στο σκότος τις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής όχι μόνο της τωρινής γενιάς μα και των μελλοντικών, οι οποίες γεννήθηκαν και θα γεννηθούν από μισοκαταστρεμμένα και πυροβολημένα με ραδιενέργεια κύτταρα.

Το ατύχημα της Φουκουσίμα, μακάρι να μείνει ως εδώ, και να μη χρειαστεί να το πληρώσουν περισσότερες αθώες ζωές, θα δώσει και κάτι καλό: ένα ακόμα χτύπημα αφύπνισης στους παραζαλισμένους λαούς για τις τόσες λευκές επιταγές που είχαν παραχωρήσει στα χέρια των τυχοδιωκτών, είτε κυβερνήσεις λέγονται αυτοί, είτε κεφάλαιο, είτε επιστήμονες.





28 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Και να μην ξεχνάμε ότι οι Ιάπωνες είναι Ιάπωνες και δεν είναι Βαλκάνιοι, και έχουν και μια Α εμπειρία ραδιενέργειας από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Και όμως ούτε αυτοί μπόρεσαν να αποφύγουν το μοιραίο.

cynical είπε...

Ευτυχως Rider, που εχουν αρχισει οι λαοι και ξυπνουν απο το ληθαργο.
Θα θυμασαι τους τελευταιους μηνες του 2010 τις μεγαλες διαδηλωσεις και τις καταληψεις τρενων στη Γερμανια, εν οψει της επιμηκυνσης της αδειας λειτουργιας των πυρηνικων αντιδραστηρων.

Το πυρηνικο ατυχημα δεν ειναι ενα οποιοδηποτε ατυχημα. Σημαδευει τις μελλοντικες γενιες με τη χειροτερη αρρωστεια.

Unknown είπε...

Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος πως θα εγκαταλήψουμε οριστικά την πυρινική ενέργεια...
Και αν και δεν μου αρέσει η σκέψη, η εμπειρία από τη Χιροσίμα είναι που οδήγησε στο σταμάτημα του ψυχρού πολέμου... δεν θέλω να ξέρω πόση εμπειρία χρειάζεται για να σταματήσουν οι πυρηνικοί ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί :(

grsail είπε...

http://grsail.blogspot.com/2011/03/blog-post_9065.html

Side21 είπε...

Και Πράσιν' άλογα !!!
Η αιώνια σύγκρουση
μεταξύ αρνητών κι υποστηρικτών
της Πράσινης Πυρηνικής Ενέργειας !!!
Πριν 3 χρόνια μια ανάρτησή μου άνοιξε
συζήτηση στα blogs που συνεχίστηκε
μετά με E-mails και σε σε φόρουμς ...
Η άποψή μου μου παραμένει η ίδια ...
Και δυστυχώς επιβεβαιώνεται !!!

eparistera είπε...

Βλέπεις cynical, ο άνθρωπος υπερέβη τα όριά του. Η υπέρβαση αυτή τον οδήγησε στην αλαζονεία. Και η αλαζονεία είναι ύβρις. Όταν λέω ο «άνθρωπος» δεν εννοώ φυσικά τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά υποχρεωτικά. Εννοώ το ιδεατό εκείνο ον που κυριαρχικά διαμορφώνει την κρατούσα ιδεολογία και την κρατούσα πολιτική. Και ο «άνθρωπος» αυτός πίστεψε πως είναι κυρίαρχος στη φύση. Για την ύβρη αυτή δε φταίνε ούτε οι επιστήμονες ούτε η επιστήμη. Αυτοί γνωρίζουν τόσο τα όριά τους όσο και τις ανεπάρκειές τους. Γνωρίζουν πως απλά έχουν μια καλύτερη παράσταση και προσέγγιση του κόσμου από χθες. Και μια ατελέστερη σε σχέση με το αύριο. Ή τουλάχιστον το γνώριζαν εκείνοι οι μεγάλοι φυσικοί-φιλόσοφοι του τέλους του δέκατου ένατου και των αρχών του εικοστού αιώνα. Ο ιδεατός άνθρωπος για τον οποίο μιλάω είναι ο άνθρωπος καπιταλιστής.

Leo Kastanas είπε...

Mια ασύδοτη ζήτηση σε ενέργεια, μια ασύδοτη "ανάπτυξη" βρίσκονται πίσω από την διάδοση των πυρηνικών εργοστασίων. Ίσως ένα ακόμα ατύχημα φοβίσει τις ελίτ και ενεργοποιήσει τις μάζες, Δυστυχώς τα αντιπυρηνικά κινήματα μετά την πτώση του υπαρκτού υποχώρησαν αισθητά γιατί ήταν συνδεδεμένα περισσότερο με τον πυρηνικό πόλεμο και όχι με την παραγωγή ενέργειας.
θα το αναδημοσιεύσω με την άδειά σου

cynical είπε...

leo,
αφ'ενος ειναι η απαιτηση για διαρκη αναπτυξη με οποιοδηποτε κοστος, και αφ' ετερου η αποκρυψη του κοστους, οχι του οικονομικου, βασει κυνικών συμψιφισμών, οπως και η παράκαμψη της θελησης των πολιτων, που σε οσες χωρες εγιναν δημοσκοπησεις δηλωνουν σε μεγαλα ποσοστα αντιθετοι στη χρηση πυρηνικης ενεργειας.

παντως οπως ελεγα και παραπανω, στη γερμανια το Νοεμβρη / Δεκεμβρη το αντιπυρηνικο κινημα ξαναζωντανεψε δυναμικα. Θυμασαι το τρενο με τα αποβλητα που το ειχαν ακινητοποιησει χιλιαδες ακτιβιστες.

Μπορεις να αναδημοσιευεις ο,τι θελεις. Τιμη μου, άλλωστε...

cynical είπε...

Side 21,

ειδα την παραπομπη που κανεις σε παλιοτερο δικο σου ποστ, και τη θυμηθηκα. Ειναι απο την εποχη που ειχε ψιλο-αναθερμανθει εδω το θεμα των πυρηνικων εργοστασιων..
Πολυ καλο.

cynical είπε...

Darthiir,

πιστευω οτι στα επομενα χρονια, το θεμα πυρηνικη ενεργεια θα χασει την momentum που ειχε παρει.
Για μετα βλεπουμε. Ισως ξαναφουντωσει η επαγρυπνιση των λαων.

cynical είπε...

grsail,

οταν εσκασε η πλατφορμα αντλησης στον κολπο του μεξικου, λυπηθηκαμε βεβαια, αλλα η καρδια μας συνεχιζε να χτυπαει κανονικα. Τωρα, με τη Φουκοσιμα, καπου 6 δις καρδιες εχουν αρχισει να ανεβαζουν παλμους.

Εχει διαφορά. Αυτο που παιζεται δεν ειναι η ρυπανση. Αλλα η γενεοκτονια.

cynical είπε...

eparistera

ειναι αυτη η αλαζονεία που με βγαζει απ' τα ρουχα μου. Ειναι η αλαζονεία που υποδαυλίζεται και συντηρειται απο ένα κυνικό ρεαλισμο: "θελουμε αναπτυξη; θα την πληρωσουμε! Οι απωλειες, το κοστος ειναι μεσα στο παιχνιδι. Άλλωστε σε λιγα χρονια θα εχει ξεχαστει".


Τι θα πουνε για τη Φουκουσιμα;
Μα, οτι ο αντιδραστηρας ηταν παλιος. 40 τα χρονια λειτουργιας του. Ενω ο μεσος χρονος ζωης ειναι τριαντα χρονια.
Αλλα για να λειτουργει, σημαινει οτι θα ειχε εξασφαλισει τις προδιαγραφες που εχουν και οι καινουργιοι. Τις ειχε; Ή το επαιζαν κορωνα-γραμμα για να μην υποστει η εταιρια το επιπλεον κοστος; Μαλλον το δευτερο. Τον λειτουργουσαν στα ορια...

Ακομα θα πουνε οτι δεν περιμεναν τοσο ισχυρο σεισμο. Αρα, παλι για το κοστος τον ειχαν κατασκευασει για με χαμηλοτερες προδιαγραφες.

Αλλα αυτος ειναι και ο τροπος λειτουργιας ολων των καπιταλιστικων επιχειρησεων. Δεν ξοδευουν γα να καλυψουν ολα τα ρισκα, παρα μονο τους πιο πιθανους κινδυνους. Ετσι, καποιος, καποτε θα την πληρωσει ασχημα.

Αλλα τα πυρηνικα ειναι αλλου ειδους κινδυνος. Εδω παιζεις με τη φωτια , δλδ με τις ζωες και των επομενων γενεων, αν υπαρξουν.

grsail είπε...

Αγαπητή μου cynical,

δεν βλέπω κάποια γενοκτονία, αυτό ας μου επιτρέψεις να πω ότι αποτελεί έντονη υπερβολή (η οποία και πάλι με εκπλήσσει).
Επίσης πως είναι δυνατόν να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση (η οποία έδειξε πραγματικά _εξαιρετική_ συμπεριφορά σε σεισμό τάξης 9 και ταυτόχρονο τσουνάμι 14 μέτρων !) είναι ήδη άνω των σαράντα (40) ετών και επομένως _απόλυτα_ασύγκριτη_, από πλευράς ασφάλειας, με τις σύγχρονες μονάδες. Ακόμη και οι προδιαγραφές δόμησης των υποστηρικτικών κτηριακών έχουν αυστηροποιηθεί απίστευτα τα τελευταία χρόνια. Η καταστροφολογία και η πολιτική υστερία περί τα πυρηνικά οδηγεί σε στροφή προς τα ορυκτά καύσιμα, πράγμα που είναι για πάρα πολλούς λόγους πολιτικά, οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά καταστροφικό, αλλά και σε όργιο κερδοσκοπίας των πρασινο-maniac (δηλ. των πετρελαιάδων και πάλι).
Η θέση σου είναι πολιτικά επικίνδυνη, αλλά αυτό είναι απλή εκτίμηση οπότε σηκώνει συζήτηση.
Το _κύριο_, και παράξενο, είναι ότι η θέση σου είναι επιστημονικά, απολύτως λανθασμένη !

Πάταξον μεν άκουσον δε !
.

cynical είπε...

grsail,

Δεν εχει συμβει ακομα. Αλλα αν συμβει θα ειναι καπως ετσι. Γενοκτονια! Για σκεψου τι εγινε στο τσερνομπιλ. Θα πηγαινε κανεις εκει να γεννησει παιδια;
Για τα περιθωρια ασφαλειας, εγραψα καποια λογια παραπανω, για το πως υπολογιζονται τα ορια ασφαλειας.

Στην ελλαδα για παραδειγμα θα χτιστει καποιο εργοστασιο με ορισμενα περιθωρια ασφαλειας, οχι αυτα φυσικα της Ιαπωνιας. Αλλα αμα εχουμε ενα συμβαν που ξεφετγει, τα αποτελεσματα θα ειναι δραματικα.
Και εδω ειναι η ενσταση μου. Δεν μπορεις να παραβγεις με τη φυση.

Για το αν η υστερια αυτη πυροδοτειται απο τους πετρελαιαδες, δεν υιοθετω αυτη την εκδοχη. Νομιζω οτι τα επιχειρηματα που δινω ειναι ευλογα. Και η δικη μου ανησυχια ειναι η ανησυχια πολλων και δεν ειναι καθολου μεταφυσικη.

Δεν εχω καμια εμπιστοσυνη στους ειδικους, οταν μαλιστα αυτοι προσαρμοζονται στα κελευσματα των επενδυτων...

grsail είπε...

Όλα τα υπερσυντηρητικά γεράκια τρίβουν τα χέρια τους [ ακόμα και ο ΣΚΑΪ χαίρεται :-) ].

Είμαστε κομμάτι της φύσης σαν είδος, δεν παραβγαίνουμε ούτε την αντιμετωπίζουμε με τρόμο.
Αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο επιστημονικό μας προσωπικό, αυτό που εξερευνά το μικρό και το μεγάλο σύμπαν και που κατασκεύασε το Hubble και τον τομογράφο, τότε δεν εκπίπτουμε άραγε στην μεταφυσική;
.

cynical είπε...

βρε grsail,
κανεις τωρα σαν να επεσες απο τον Αρη!

δεν εχεις ακουσει το πως οι μεγαλες εταιριες εξαγοραζουν το καλυτερο επιστημονικο προσωπικο για να βαζει τη σφραγιδα της επιστημοσυνης του, σ' αυτα που εχουν αποφασισει να κανουν;

Τωρα, μαλλον πλακα μου κανεις!

grsail είπε...

Να σου πω.
Δεν είναι όλα μέσα στην κοινωνία για ξήλωμα.
Τα χιλιάδες υπερασφαλή αεροπλάνα που πετάνε ένα γύρω την στιγμή αυτή που μιλάμε τα έφτιαξαν αεροναυπηγοί. Οι καρχαρίες καρπώνονται τα κέρδη αλλά η επίδραση του μέσου υπερισχύει: οι άνθρωποι ταξιδεύουν, μαθαίνουν και επικοινωνούν. Αυτό δεν είναι πολιτισμός;

Οι εταιρείες έρχονται και παρέρχονται (ελπίζω). Τα υπόλοιπα μένουν.
.

Leo Kastanas είπε...

cyn
Είχα ξεχάσει είναι αλήθεια τις κινητοποιήσεις των Γερμανών οι οποίοι στο παρελθόν είχαν ένα πολύ δυναμικό αντιπυρηνικό κίνημα. Μακάρι να ενταθεί.
Στη συζήτηση τώρα που έχει ανάψει όπως πάντα. Θα συμφωνήσω ότι οι προδιαγραφές σήμερα είναι διαφορετικές και πράγματι πολύ αυστηρές αλλά πέρα από την ασφάλεια υπάρχει και το θέμα των πυρηνικών αποβλήτων που είναι ένα άλλο καρφί και μάλιστα χοντρό στη δημόσια υγεία. Λάθη και αστοχίες, απρόβλεπτοι παράγοντες θα υπάρχουν πάντα και θα μας απειλούν. Σίγουρα η ανάπτυξη των ερευνών στη σύντηξη θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της ενέργειας, όπως βέβαια και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών. Αλλά θα επιμείνω στο αρχικό μου σχόλιο. Περισσότερη ενέργεια σημαίνει περισσότερη σκλαβιά, περισσότερα σκουπίδια, περισσότερη καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά και περισσότερο εθισμό στην κατανάλωση. Το αξίωμα της υποβάθμισης της ποιότητας της ενέργειας μας δείχνει το δρόμο. Ευτυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, αλλά αυτό το ξεχνάμε και τεντώνουμε επικίνδυνα το σκοινί. Η σκέψη μας στο λαό της Ιαπωνίας και στις προσπάθειες των επιστημόνων να μη λιώσει η καρδιά του αντιδραστήρα.

cynical είπε...

grsail

αν ειναι ετσι οπως τα λες, αν δλδ ολοι εμπιστευονταν ο,τι βγαζει το μολυβι και το χαρτι, δεν θα εκαναν πισω στα σχεδια τους ενα καρο χωρες, οπως ανακοινωθηκε σημερα.

Εδω δεν προκειται περι αγνης και αδολης επιστημης, αλλα περι διαμεσολαβουμενης επιστημης μεσω των συγκεκριμενων σχεδιασμων συγκεκριμενων εταιριων.

και επειδη δεν θελω να μιλαω στο κενο, προσπαθησα να εξηγησω με λιγα λογια στον eparistera, πώς επενδυουν οι εταιριες:
κανοντας trade-off μεταξυ ασφαλειας και κοστους.

Αν ενα φυσικο συμβαν εχει μικρες πιθανοτητες να συμβει, τοτε δεν το λαμβανουν υπ' οψιν στο σχεδιασμο διοτι τοτε το κοστος θα ανεβαινε ας πουμε εκθετικα.

Καπως ετσι...

cynical είπε...

λεο

συμφωνω μαζι σου σχετικα με την ενεργειακη βουλιμια και τα aftermaths, που ειναι και οι πολεμοι. Αλλα, ενα διαφορετικο οικονομικο συστημα που θα λαμβανει υπ'οψιν του λελογισμενες αναγκες, το περιβαλλον, την σπανη των πορων κλπ, προυποθετει και διαφορετικη κοινωνικη οργανωση και πολιτικη.

Στα παλισια του καπιταλιμου, δεν βλεπω να υπαρχει αλλο μονοπατι.

καλο βραδυ

grsail είπε...

Το περιβαλλοντικό κόστος αλλά και το άμεσο κόστος σε ανθρώπινες ζωές από την κυριαρχία των ορυκτών καυσίμων είναι ασύγκριτα βαρύτερο από αυτό των πυρηνικών. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το γνωρίζεις καλύτερα από ότι εγώ.

Αν υπάρχουν πράγματι ακυρώσεις και δεύτερες σκέψεις για τα πυρηνικά, τότε αλίμονο στους πολίτες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Θα πληρώσουν με το ζοφερό τους μέλλον, ίσως και το αίμα τους, την συνεχιζόμενη ενεργειακή εξάρτηση της ανθρωπότητας από το πετρέλαιο.

Φαντάζομαι τα τέρατα του νέο-φιλελευθερισμού ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, πόση χαρά θα έχουν από την ‘θεόσταλτη’ παρατεινόμενη ενεργειακή εξάρτηση της Ινδίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, (της Γαλλίας ;) κλπ από το πετρέλαιο το οποίο ελέγχουν απόλυτα.

Δεν είμαι αγύριστο κεφάλι. Απλώς βλέπω τι γίνεται γύρω μου χωρίς κολλήματα πράσινα ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος ...

Ανώνυμος είπε...

http://www.eeae.gr/gr/index.php?menu=2&fvar=html/president/_ana_press

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1943597

cynical είπε...

το φαινομενο ειναι σημερα τοπικο. Αλλα και τα παγκοσμια πριν γινουν τετοια, απο τοπικα ξεκινησανε.

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με το wikipedia, η ηλιακή ενέργεια που έρχεται στη γη και είναι εκμεταλλεύσιμη (θεωρητικά)είναι περίπου 120 petawatt (120.000 gigawatts!!!) που σημαίνει, όση ενέργεια ξοδεύει η ανθρωπότητα σε ένα χρόνο, απορροφάται από τη γη σε 1 ώρα απ' τον ήλιο. Με την υπάρχουσα τεχνολογία, με τις υπάρχουσες ανάγκες (ίσως επαναπροσδιορισμένες προς τα κάτω) και με τροποποίηση της τεχνολογίας θα μπορούσαν να λυθούν τα πάντα. Αυτό που δεν υπάρχει (και δεν μπορεί να υπάρξει) είναι η κοινή βούληση, η κοινή παγκόσμια στρατηγική. Not in this system!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν έχεις καθόλου άδικο. Όσο ξεχνιέται το Τσερνομπίλ και όσο απομακρυνόμαστε από το παραλίγο αμερικανικό ατύχημα, τόσο κάποιοι επαναφέρουν τη συζήτηση στην πυρηνική ενέργεια. Πολύ ωραίο κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

και τι να κανουμε? ο κινδυνος της τεχνολογιας και της μολυνσης του περιβαλοντος υπηρχαν απο παντα στην ανθρωποτητα .
μπορουμε να ξεφυγουμε απο την τεχνολογια?

aristarxos είπε...

Λίγο off topic αλλά σχετικό με το πως βλέπουν την επιστήμη αρκετοί....
Ο γελοίος εμετικός Ταρζαν της ελλάδας, προμοτάρει στη ζούγκλα του μαγικό-γιλέκο-φτιαχνω-την-ισσοροπία-σας-και-γενικά-τα-πάντα-όλα με την ευεργετική "δράση" far infrared technology, 2 eura σε όποιον καταλάβει τι είναι απο εμένα, ενώ συνάμα το πουλάει γύρω στα 400 ευρώπουλα απο το ζουγκλο-site!Ο Σιμόπουλος που ήταν μπροστά στις μαγικές επιδείξεις πάνω σε έναν μπετόβλακα σεισμολόγο, αυτόν με τα γυαλιά που μετά το χτεσινό ρεζίλεμά του πρέπει να τον βάλουν στο πανεπιστήμιο να τσαπώνει το χώμα και μόνο αυτό, δεν μίλησε ο παπάρας ενώ ήταν εμφανώς ντροπιασμένος και μόνο με την παρουσία του εκεί..
Βέβαια υπάρχουν αρκετοί ηλίθιοι που σε ποδηλατικό forum το σκέφτονται σοβαρά να πληρώσουν για να ισιώσει η ενεργειακή τους ισσοροπία, 1500 ευροπουλα και στήσιμο κώλου 1/μηνα για την εξήγηση αυτού του φυσικού μεγέθους....

Σωκράτης είπε...

Το καλό που έχει η πυρηνική ενέργεια είναι ότι μετατρέπει τις σφιχτοχέρικες κυβερνήσεις σε γαλαντόμες (extra large). Αν δεν γινότανε το πατατράκ στην Ιαπωνία, ΗΠΑ, ΕΕ και όλοι γενικά ήταν έτοιμοι να επιδοτήσουν με μερικές εκατοντάδες δις € ή $ τον κλάδο.
Κρίμα όμως! Οι κυβερνήσεις πρέπει να βρουν άλλο τρόπο να τα χώσουν σε πανίσχυρες ομάδες συμφερόντων. Κάποιον θα παρακαλέσουν να δεχτεί κανένα ΤΡΙΣ μιας και ούτως ή άλλως θα κόψουν από παιδεία - υγεία - πρόνοια.