Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Η Ακαδημία Αθηνών και τα Πράσινα Πυρηνικά


Τι βλέπω πάλι εδώ;

Ότι ανακινείται το θέμα της πράσινης Πυρηνικής Ενέργειας στη χώρα μας; Και μάλιστα βάζοντας μπροστά το βαρύ πυροβολικό, την ίδια την Ακαδημία Αθηνών, για να τραβήξει την κοινή γνώμη στην αγκάλη της με το κύρος και την αξιοπιστία που διαθέτει; Όσο για το κύρος και αξιοπιστία, ένα αστείο είπαμε, μη βαράτε!

Μόλις πέρσι το Μάιο είχε διοργανωθεί στην Αθήνα ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν πυρηνικοί επιστήμονες, στην πλειονότητά τους έλληνες του εξωτερικού, με στόχο την παρουσίαση οικονομοτεχνικών στοιχείων σχετικών με την δυνατότητα εγκατάστασης πυρηνικού αντιδραστήρα στη χώρα μας. Δείτε σχετικό ...ρεπορτάζ στην ανάρτηση «Η Πυρηνικοποίηση της Χώρας».

Έκτοτε το θέμα πέρασε σε ύπνωση, ή έτσι νομίζαμε, για να ξανάρθει όμως αυτή τη φορά στην επιφάνεια μέσω μιας πρόσκλησης σε δημόσιο διάλογο, από την 15μελή επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, σχετικά με την ένταξη ή μη της πυρηνικής ενέργειας στον ελληνικό χώρο.

Και δεν είναι μόνο αυτό, διότι η επιτροπή εισηγείται μάλιστα και συγκεκριμένες δράσεις που θα στοχεύουν στην «υπεύθυνη ενημέρωση» των πολιτών για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας, προτείνει μέτρα δημιουργίας ενδογενούς ανθρώπινου δυναμικού με μακροπρόθεσμη εθνική επένδυση στον τομέα της εκπαίδευσης, και συστήνει την προετοιμασία των αναγκαίων μελετών, νομοθεσιών και υποδομών, ώστε η χώρα να είναι, «εν δυνάμει», έτοιμη για την όποια επιλογή.

Και για το τέλος :
Ενώ στο πόρισμα της η εν λόγω επιτροπή, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αναζήτησης εναλλακτικών πηγών, σαν τέτοιες αναγνωρίζει (α) τις εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, (β) τον εισαγόμενο λιθάνθρακα, και (γ) την πυρηνική ενέργεια.

Καλά η περισπούδαστη Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, δεν ήξερε δεν ρώταγε; Δεν έμαθε τίποτε για την αιολική ενέργεια, τα φωτοβολταικά, τα ΑΠΕ γενικά; Τόσος ντόρος γίνεται εκεί έξω.

Εγώ δεν θα βγάλω αμέσως το συμπέρασμα ότι η Επιτροπή κινείται δολίως. Όχι. Θα πω απλώς ότι κοιμάται, κι ότι αν κάνουμε λίγη φασαρία μπορεί και να ξυπνήσει.



ΥΓ. Η πληροφορία σχετικα με τις προθέσεις της Επιτροπής είναι από το Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

29 σχόλια:

Tyler Durden είπε...

εύκολος αντίπαλος και προπαντός εκτός τόπου και χρόνου.

κανένας επώνυμος καθηγητής πυρηνικής φυσικής με όλο το βαρύγδουπο κύρος της επιστημονικής αθυεντίας μην αρχίσει να μας πιπιλάει το μυαλό, καμιά ύποπτη σφήνα σε κανένα βιβλίο φυσικής του γυμνασίου (όπως με το βιβλίο βιολογίας και τις μεταλλαγμένες ντομάτες) είναι πιο ύπουλες και επικίνδυνες τακτικές από τις οποίες δεν ξεμπερδεύεις εύκολα.

Sissi Soko είπε...

Έχεις μία π΄ροσκληση σε μένα!

Ανώνυμος είπε...

να και το "DEBATE" στην ώρα του...

http://www.openmag.gr/?p=1241

Ανώνυμος είπε...

Υποτίθεται ότι,
Το υπουργείο Ανάπτυξης απαντά, από την άλλη, πως δεν τίθεται θέμα πυρηνικής ενέργειας.
Αυτοί είναι "οι καλοί". ΑΝ όμως τους πιέσει η "επιστημονική κοινότητα", τί να κάνουν ? Θα το επανεξετάσουν...

Μα καλά, τίποτε λογικό δε θα ακούσουμε επιτέλους ?

Greek Rider είπε...

@cynical καλησπέρα. Τα παιδιά στην Ἂκαδημία έχουν συντηρητική αχρωματοψία. Για να μην πούμε δηλαδή ότι δεν σε διαβάζουν κιόλας..

Αν η κοινωνία όμως είναι ευαισθητοποιημένη δύσκολα θα περάσουν οι απόψεις περι πράσινης πυρηνικής ενέργειας. Ο όρος πράσινη πυρηνική ενέργεια μου θυμίζει τις Ανώδυνες δολοφονίες.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας.

Πριν λίγα χρόνια, ιδρύθηκε -και παραμένει εν λειτουργία- το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, με έδρα την Ρόδο. Στο http://www.manw.org, μπορεί, όποιος ενδιαφέρεται, να δει περισσότερα.

ΚιρΣος

une enfant gâtée είπε...

Cynical, καλησπέρα και απο εδώ.

Πρώτα απο όλα να ξεκαθαρίσουμε τα αυτονόητα, η πυρηνική ενεργεια δεν είναι πράσινη και σε καμμια περίπτωση ανανεωσιμη.
Πρέπει να είσαι αδιανοητα άσχετος, αν και Υπουργός, για να επικαλεισαι όρους που χρησιμοποιησε πρωτος ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και ακολουθησαν και υπόλοιποι άσχετοι και πονηροί.

Η προσωπική μου ενσταση με την πυρηνική έχει να κάνει πάνω απο όλα με τα αποβλητα και σε πολύ μικρότερο βαθμό με την ασφάλεια απο ατύχημα.

Από την αλλη δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι σαν χώρα περιβαλλόμαστε απο εργοστάσια πυρηνικής ενεργειας, έχει η Βουλγαρία, έχει πια η Τουρκία και ξεκινάει τώρα η Αλβανία.
Αρα λογικές ...αποπυρηνικοποιημένης Ελλαδας, σε αυτό το σκηνικόπου μας περιβάλλει, είναι τοσο αστείο, όσο το ανεκδοτο με την φοβερή ταμπέλα στον Περιφερειακό "Δαφνη αποπυρηνικοποιημενη ζώνη".

Και να σου πω δεν φοβάμαι ουτε της Τουρκιας, γαλλική κατασκευαστική εταιρία, και ξέρεις βέβαια ότι η Γαλλία καλύπτει πάνω απο το 70% των ενεργειακών της αναγκών, με πυρηνική εδώ και χρόνια, ακόμα και με πολύ παλιοτερες και λιγωτερο ασφαλεις τεχνολογίες. Δεν φοβάμαι ουτε καν της Αλβανίας, τα ίδια και εκει...

Αλλά ΤΡΕΜΩ την Βουλγαρία. Εχω επισκεφθει το Κοζλοντουι, τρεις φορές, και δνε χρειαζεται να εισαι ουτε ειδικός, ουτε τίποτα.
Η εγκαταλειψη ειναι τόσο εμφανής, η τεχνολογία παναρχαιη, εχει διαρκώς διαρροές, οι εργαζόμενοι δουλευουν το πολύ 2 χρόνια στο ίδιο πόστο, και χωρίς ενδειξη ταμπλέτας χαλκού. Και όσο κινδυνευουν οι Βουλγαροι, ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο κινδυνεουμε και εμεις.

Ειναι παραμετροι στις οποίες δεν μπορούμε να κλεινουμε τα μάτια. Δεν εκφράζω καμμια θέση, απλά βάζω κάποια απο τα δεδομένα. Και αυτά ειναι ΔΕΔΟΜΕΝΑ.

ange-ta είπε...

Οταν ο κόσμος μιλάει για ξεπουλημένους επιστήμονες:

Ε! Αυτούς εννοεί.
Να υποθέσω ότι στην επιτροπή είναι και ο κ. Κόλμερ;

Λέω να πάω και να πάρω μαζί μου και πέτρες.

Τι να πω ρε φιλενάδα, τι να πρωτοπεί κανείς.
Για τις ανοιχτές κλοπές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων; Και σ αυτά σούπερ παίδες του Χάρβαρντ (γράψε Χαβρα)εργάζονται και γνωμοδοτούν!
Για τα μεταλλαγμένα; και κει σούπερβιολόγοι!
Για τα βιοκαύσημα;
Για τους πολέμους; Και κει σουπερ απο τα ίδια. Μετα απο 10 χρόνια μπορεί κάποιοι απο αυτούς (διάβαζε Οπεναχάϊμερ )να βγαίνουν και ζητάνε συγνώμη!

Είναι άδικο να πει κανείς, ότι όλοι οι επιστημονες ειναι πουλημένα κορμιά;; Και αν υπήρχε ένα δικαστηριο του μέλλοντος, μήπως έπρεπε να τους περάσει απο δίκη για εγκλήματα κατά του πλανήτη. Αν δε, υπήρχε ενα δικαστηριο ζώων, μήπως έπρεπε να ζητησει να εγκλιστεί όλο το ανθρώπινο είδος σε φυλλακή;

Τι να πω πια.
Για τι να πρωτοκλάψω....

cynical είπε...

Ποτέ μην πεις ποτέ @Τyler. Ειναι μια μεθοδευμενη εργασια. Η Ακαδημια βγαινει στο ταχαμ δηθεν να προλειάνει το εδαφος. Οι εμποροι αντιδραστηρων ήδη πιεζουν. Μου κανει εντυπωση που μιλανε για θεσμικες αλλαγες και αλλαγες στην εκπαιδευση. Δεν ειναι πρωτολειος διαλογος αυτος. Παει πιο βαθεια.
Τα ιδια λεγανε και τον Μαιο στην ημεριδα.
Καποια στιγμη, θα σκασει η βομβα.

cynical είπε...

Σ' ευχαριστω @Ανδρεα με τα ευστοχα σου link. Ναι, οι Βουλγαροι ειναι πολυ ειδικοι σε αυτα. ΤΟ κοζλοντουι ειναι κοσμημα και ερχονται να δωσουν και σε μας τα φωτα τους!

ange-ta είπε...

@ Ανδρέας,

ευχαριστώ για το λινκ. πέρασα και άφησα μια καρτ ντε βιζίτ, ως κάτωθι!

"Λυπάμαι που είμαι στην Αθήνα!

Αλλιώς θα ερχόμουν με πέτρες, για να δηλώσω, ότι μετά την έκρηξη ενός τέτοιους τερατουργήματος, οι επόμενες ντεμπάτες θα γίνονται με πέτρες και ντομάτες!

καλά να τα πείτε"

cynical είπε...

@ΝP,
οι εμποροι ειναι αυτοι που πιεζουν!
Αλλα σου λεει, ας φερω πρωτα τους "ειδικους", να μιλησουν εγκυρα και καθησυχαστικα και μετα βλεπουμε. Προλειαινουν το εδαφος ετσι... Νεο marketing. Μονο που ξεχνουν ότι τωρα πια ουτε την απιστημη δεν εμπιστευεται κανεις, έτσι που εγινε!

cynical είπε...

Εμενα @Rider μου θυμιζει τον Γκαιμπελς. Το "Πες πες, κατι θα μεινει". Με το να τη βαφτιζουν πρασινη, δεν στοχευουν εμας τις παλιοκαραβανες, αλλα τους νεωτερους. Καποια στιγμη θα δρα αυτοματα πια ο συνδιασμος. Κατι που αρχισε χωρις νοημα, καποια στιγμη θα το αποκτησει από τη συνηθεια. Και μονο που καθομαστε και το συζηταμε ειναι σαν να το νομιμοποιουμε.

cynical είπε...

Καλησπέρα @ΚιρΣος
Το εχω ήδη στα Links στη δεξια στηλη με εικονιδιο μαλιστα.
Ευχαριστω για την πληροφορια

marios είπε...

Το πιο κυνικο κυνικη μου που ακουσα απο καθηγητη πυρηνικης φυσικης, στα μμε, τον τελευταιο καιρο που ανακινηθηκε το θεμα, περα απο τα γνωστα περι πιθανοτητων ατυχηματος και προβληματος διαθεσης των αποβλητων ειναι οτι και στην Γαλλια στην οποια αντλειται τα 3/4 της ενεργειας απο τα πυρηνικα, λογω υψηλου κοστους κατασκευης των εγκαταστασεων δεν πληρουνται οι προυποθεσεις της απολυτης ασφαλειας αλλα απλως θεωρειται θεμιτες οι προβλεψεις για αποζημιωσεις του προσωπικου για κρουσματα καρκινου.

cynical είπε...

Καλησπέρα @u.e.g.

Τα απόβλητα σε πεθαινουν λίγο-λίγο, ενω ενα ατυχημα ετσι και συμβει έχει πολύ μεγαλύτερο ανθρώπινο κοστος και σε βαθος χρονου.

Το ζητημα ειναι να ζητησουμε καταργηση των πυρηνικων οπου υπαρχουν. δεν συμφωνω με τη λογικη, οτι αφου εχουν οι διπλανοι μας, γιατι να μην εχουμε και μεις.

Πιστευω ότι οσο πιο πολλα εργοστασια γινονται τοσο αυξανει ο κινδυνος ατυχηματος. Δεν ειναι λογικο; Και αν εχουμε ανοχη για ενα, στη βαση οτι ειναι ασφαλη, τοτε γιατι να μην εχουμε ανοχη και για περισσοτερα;

Αντε, ας αρχισουμε να ζηταμε να κλεισει το Κοζλοντουι. Δεν εκλεισε δηλαδη; Πως ειχα αυτη την εντυπωση;

cynical είπε...

@ange-ta καλησπερα,
κανε κρατει, για τους super επιστημονες! Βγαζω καποια στοιχεια για διαπλοκη φαρμακοβιομηχανιας και πανεπιστημιων. (δυστυχως στην Αμερικη) Για εδω δεν ξερω. Ακόμη.

cynical είπε...

@Μαριε, έ αυτές είναι οι παράπλευρες απώλειες! Αν αρχιζουν και ξεπερνουν το budget που εχει προβλεψει η εταιρια για αποζημιώσεις, τοτε θα αρχισουν ν' ανησυχούν και να ψάχνονται!

Ανώνυμος είπε...

Θα το βλέπουμε συχνά μπροστά μας το θέμα.
Είδα την είδηση.
Είδα και το μεροληπτικό αφιέρωμα του ΣΚΑΙ.
Το γράφουν και τα νέα σχολικά βιβλία: "Η πυρηνική ενέργεια δεν ρυπαίνει".
Το λόμπυ των πυρηνικών ξοδεύει το περισσότερο χρήμα, από κάθε άλλο λόμπυ.
Να ρωτήσω πόσα πήραν;
Ήδη το θέμα, πρόσφατα, έχουν θέσει και κάποιοι πολιτικοί μας.
Βλέπε Σουφλιάς.
Οι πολιτικοί μας δεν τα παίρνουν.
Η Ακαδημία;! Ένα θαυμαστικό ερωτηματικό για την Μήτρα του πνεύματος.

cynical είπε...

Kαλημέρα Οδυσσέα,

Μετα το Τσερνομπιλ που καθε σκεψη για πυρηνικα ειχε ευλογως παγώσει, θεωρησαν τωρα οτι το θεμα μπορει να βγει απο την καταψυξη με νεο περιτυλιγμα. Και εχουν ξαμολυθει δεξια και αριστερα, επιστρατευοντας ανθρωπους και οργανισμους "Κύρους" για να διαμορφωσουν την κοινη γνωμη. Το συγκροτημα Αλαφουζου απο την μια κοπτεται για το περιβαλλον, απο την αλλη αλληθοριζει και προς τα πυρηνικα. Το ιδιο και ο ΔΟΛ, που την ιδια περιοδο (Μαιος) με την ημεριδα περι της αναγκαοτητας των πυρηνικων στη χωρα μας ειχε επιστρατευσει και τον Γιουτσο απο τον Δημοκριτο για να επισφραγισει την χρησιμοτητα τους.

Αυτο που ειναι σκανδαλωδες και δειχνει το bias της υποθεσης ειναι οτι η Ακαδημια στην εκθεση της, οταν αναφερεται στις εναλλακτικες λυσεις για παραγωγη ενεργειας, δεν λεει ΛΕΞΗ για τα ΑΠΕ. Ειναι να μην μπαινουν υποψιες στο μυαλο σου;

grsail είπε...

Η μόνη σοβαρή κριτική για τα πυρηνικά είναι
(α) ότι συγκεντρώνουν ‘εξουσία’ σε πολύ λίγους ανθρώπους σε κέντρα παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας. Παράγεται δηλαδή επί πλέον ιεραρχία σε μια ήδη υπερ-συγκεντροποιημένη οικονομία.
(β) απαιτείται σοβαρό θεσμικό πλαίσιο και έλεγχοι που να εξασφαλίζουν την σωστή διαχείριση των αποβλήτων.

Τώρα, ποιά είναι χειρότερα απόβλητα; αυτά ή οι χιλιάδες τόννοι αργού πετρελαίου που χύνονται στην θάλασσα κάθε χρόνο μαξί με τα τοξικά παράγωγα της καύσης του;

Φοβάμαι ότι δεν είναι τόσο απλό το ζήτημα. Εγώ πάντως από το πετρέλαιο (που στιρίζει και την αυτοκρατορική παντοδυναμία του δολλαρίου) μάλλον προτιμώ τα πυρηνικά.

cynical είπε...

Γεια σου @Θανάση,

Εχω την εντυπωση οτι ενα ατυχημα σε πυρηνικο αντιδραστηρα θα προκαλεσει παρα πολλους θανατους και θα στιγματισει και τις επομενες γενιες. Η τοξικοτητα των πυρηνικων αποβλητων νομιζω οτι δεν συγκρινεται με αυτη των πετρελαικων κηλιδων.
Αυτο που με ανησυχει στα πυρηνικα ειναι οι μακροπροθεσμες επιπτωσεις τους σε περιπτωση ατυχηματος (που θα αυξανει η πιθανοτητα τους, οσο θα γενικευονται).

Παναγιωτης είπε...

Η ελλειψη αξιοπιστων πληροφοριων στο θεμα μεταξυ σας ειναι τραγικη.

Οι ΑΠΕ προφανως και μπορουν να χρησιμοποιηθουν αλλα χρειαζονται μια "βαση" σταθερης παροχης ενεργειας, ειτε με την μορφη μοναδων αεριου, καυσης ορυκτων υλικων η πυρηνικων εργοστασιων. Οι ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομενων των τεχνητων φραγματων) λειτουργουν συμπληρωματικα στις βασικες μοναδες και οχι αυτονομα. Αλλωστε οι ΑΠΕ πουθενα, σε καμια χωρα, δεν προσφερουν πανω απο το 25% της συνολικης ετησιας παραγωγης ενεργειας και ειναι εξαιρετικα απροβλεπτη. Αυτο σημαινει οτι πρεπει να υπαρχει η βαση για να λειτουργησουν σωστα οι ΑΠΕ.

Οσο για τις εκπομπες αεριων του θερμοκηπιου, τα πυρηνικα εργοσταστια συνολικα, σε ολο τον κυκλο απο την εξορυψη του ουρανιου μεχρι την αποσυναρμολογηση, παραγουν 3gr/kWh συγκριτικα με τα 400 του φυσικου αεριου και των 700 του ανθρακα. Επισης, δεν εκπεμπει οξειδια του αζωτου ή του θειου. Τωρα, για την ασφαλεια των αντιδραστηρων, εδω και 50 χρονια εχουν γινει 2 σοβαρα ατυχηματα, του Chernobyl και του Three Mile Island. Να σημειωσω οτι οι δυτικες και οι ρωσικες σχεδιασεις πυρηνικων αντιδραστηρων ειναι σημαντικα διαφορετικες, με τις δυτικες να ειναι ασυγκριτα πιο ασφαλεις, κατι που φαινεται απο την ελλειψη ατυχηματων παρολη την μεγαλυτερη χρηση τους σε σχεση με τις χωρες τις πρωην ΕΣΣΔ.

Τα υπολοιπα, περι πιπιλισματος, περι πλυσης εγκεφαλου ειναι οι "κλασσικες" πλεον αριστεριστικες συντηρητικες αγκυλωσεις που δεν εχουν καμια σχεση με την πραγματικοτητα και τα δεδομενα που εχουμε στα χερια. Αυτες ειναι λεπτομερειες μπροστα στα ιδεολογηματα των faux αριστερων που αφθονουν στην ψωροκωσταινα.

cynical είπε...

Εμενα αγαπητε Παναγιωτη δεν μου πεφτει και πολύς λογος. Αφιερωσα ηδη αρκετες αναρτησεις στα ΑΠΕ (labels: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ) με τεχνικα και με οικονομικα στοιχεια τα οποια δεν θα επαναλαβω.

Η επιβαρυνση των αντιδραστηρων δεν ειναι μονο απο πιθανη εκρηξη. Αν γινει βεβαια οι νεκροι δεν θα ειναι 36, οπως σημειωνε ενας γελοιος καθηγητης (δεν θυμαμαι ονομα) σε μεσημεριανη εκπομπη του Φυντανιδη για το ατυχημα του τσερνομπιλ. Υπαρχουν διαρροες, υπαρχει εκπομπη CΟ2 απο εξορυξη ουρανιου.

Η Γερμανια σκεφτεται να τους κλεισει, και αμερικη θα πρασινισει...

Κανεις δεν αμφιβαλει οτι το μελλον ειναι εκει.

Μηπως θα επρεπε εσυ να διαβασεις λιγακι παραπανω;

Παναγιωτης είπε...

Νομιζω οτι εχω διαβασει αρκετα μιας και αυτο ειναι το αντικειμενο του μεταπτυχιακου μου. Τα ενεργειακα συστηματα και το περιβαλλον. Οποτε θεωρω οτι ειμαι καλυμμενος.

Ξαναλεω οτι τα στοιχεια που εδωσα για τις εκπομπες διοξειδιου του ανθρακα αφορουν ολο τον πυρηνικο κυκλο, απο την εξορυξη μεχρι την αποσυναρμολογηγη του αντιδραστηρα.

Η Γερμανια μπορει να σκεφτοταν να τους κλεισει αλλα αλλαξε γνωμη. Το ιδιο και η Σουηδια, καθως και η Ιταλια. Οσοι μπορουν να αποκτησουν πυρηνικα εργοστασια (Αλβανια, Τουρκια, χωρες της πρωην ΕΣΣΔ) το κανουν. Οι υπολοιποι τα αυξανουν. Η ταση εχει αντιστραφει εδω και αρκετα χρονια.

Δεν διαφωνω οτι το μελλον ειναι οι ΑΠΕ αλλα υπαρχουν τεραστια πρακτικα προβληματα στην διαχειριση και την μεταφορα της παραγομενης απο ΑΠΕ ενεργειας. Λογω της απροβλεπτης παραγωγης και των εντονων διακυμανσεων ΔΕΝ ειναι δυνατο να χρησιμοποιηθουν ως βαση παραγωγης αλλα συμπληρωματικα. Το ιδιο συμβαινει και με την υδροηλεκτρικη ενεργεια. Χρησιμοποιειται συμπληρωματικα για να καλυψει την αναγκη που ξεπερναει την παραγωγη των βασικων μοναδων. Το προβλημα με τις ΑΠΕ ειναι οτι χρειαζεται ενα παγκοσμιο συστημα μεταφορας και διαχειρησης της ενεργειας που δεν μπορει να απορροφηθει απο ενα εθνικο ή τοπικο δικτυο. Κατι τετοιο δεν υπαρχει, ουτε υπαρχει προβλεψη να δημιουργηθει στα επομενα χρονια. Ο αλλος τροπος ειναι η αποθηκευση αυτης της ενεργειας, ειτε σε μορφη υδρογονου ειτε με καποιο αλλο τροπο. Οσον αφορα το υδρογονο, ειμαστε αρκετα μακρυα, κυριως λογω της ανυπαρξιας καταλληλων καταλυτων (για την ηλεκτρολυση νερου) για να αντεχουν τα απροβλεπτα φορτια και την μεγαλη ισχυ (κυριως των μεγαλων >2ΜW ανεμογεννητριων). Ενας τροπος που εχει προταθει ειναι η χρησιμοποιηση σπηλαιων για αποθηκευση πεπιεσμενου αερα και την χρηση αυτου σε τουρμπινες που θα παραγουν ενεργεια. Μενει να αποδειχθει αν ειναι αρκετα αποδοτικο. Οπως και να εχει, αν δεν λυθουν αυτα τα πολυ σοβαρα προβληματα, δεν γινεται να μιλαμε για παραγωγη ενεργειας απο ΑΠΕ μονο. Και δεν μιλαμε για λιγα χρονια μεχρι να γινουν αυτα. Εχουμε αρκετο καιρο ακομα.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

"πράσινης Πυρηνικής Ενέργειας";;; Χα χα και ξανά χα. Σε λίγο θα μας πούνε πως ο Χίτλερ ήταν φιλάνθρωπος.

Δεν καταλαβαίνω που απορείς με το γεγονός ότι έβαλαν την Ακαδημία Αθηνών σαν μπροστάρη. Από πότε απέκτησε Οικολογικες ευαισθησίες;

cynical είπε...

Κανουν ότι μπορούν, ΙωάννηΚ,

νομιζουν οτι η Ακαδημια εχει κυρος στη συνειδηση του μεσου ανθρωπου. Τοσο ασχετοι ειναι!

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη είμαι απο την επιτροπή εξέτασης της πτυχιακής σου διατριβείς και θεωρώ οτι μας παραπλάνησες (σαν τον Γκουντενμπεργκ, τον γερμανό που αντέγραπσε για το PhD του). Έτσι, μετά το ατύχημα στην Ιαπωνία, και αφού διαπιστώσαμε οτι είσαι λακές των πολυεθνικών (πχ της G.E.) και δεν έκανες έρευνα αλλά πήρες διαφημιστικά στοιχεία και τα αντέγραψες, θέλουμε να σου πάρουμε πίσω το πτυχίο.

Ανώνυμος είπε...

Σαν να ξεχνάμε τον λόγο ύπαρξης των εταιριών αυτών, που είναι το κέρδος.
Και κρατικές να είναι, περιορίζονται απ τους κοστολόγους για να συμπιέσουν το κόστος κατασκευής και συντήρησης.
Οπότε, η συνέχεια είναι προδιεγραμμένη.
Να θυμίσω το "Σύνδρομο της Κίνας", προφητική ταινία λίγες μέρες πριν το ατύχημα στο Θρή Μάηλ Τέτοιο;
Λόγοι οικονομικοί (παράδες ρεεεεε), ήταν η αιτία της υπόθεσης της ταινίας. Χέστηκαν για ασφάλεια, περιβάλλον, εργαζόμενους και περίοικους.
Τι σας κάνει να νομίζετε πως δεν έιναι έτσι η πραγματικότητα;
Πάμε παρακάτω.
Εξυπνάδες μεταπτυχιακών φοιτητών δεν τις μπορώ.
Προφανώς ο φίλος Παναγιώτης, φαντάζεται τον μεταπτυχιακό εαυτό του υψηλόμισθο διευθυντή ενός τέτοιου εργοστασίου και τι αίγλη θάχει και γκόμενες θα ρίξει.
Έχει δίκιο στη σχέση που περιέγραψε με τα εργοστάσια βάσης κι αιχμής.
Κι αν είναι να περιμένουμε 10 χρόνια για να κατασκευαστεί ένα τέτοιο εργοστάσιο, κι άλλα δέκα ωσότου σκάσει, γιατί να μην διασυνδέσουμε τα δίκτυά μας ανα τον κόσμο, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής τροφοδοσία απο ανανεώσιμες πηγές στο σύστημα;
Κάπου θάχει ήλιο, ενώ εδώ βρέχει, αν καταλαβαίνετε τι λέω...

mbiker