Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Αγοραστές χωρίς πελάτες


Όταν ο κ. Σμάγκι, χαρτογιακάς της ΕΚΤ, ρωτήθηκε από τους FT αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, δεν δίστασε ούτε στιγμή ν' απαντήσει ότι "ναι, είναι". Το ελληνικό κράτος κατέχει μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη περιουσίες, είπε με σιγουριά, παπαγαλίζοντας το νούμερο που είχαν ήδη επεξεργαστεί οι γκάνγκστερ της ντόπιας παράνομης αλητο-κυβέρνησης, γύρω στα 300 δις ευρώ δηλαδή, πάνω κάτω στο ύψος που ήταν το χρέος ...χτες.


Τα 50 δις είναι μόνο η πρόγευση. Ένα πρώτο πείραμα, μια βολιδοσκόπηση για το πώς θα προχωρήσει η δουλειά παραπέρα. Και όταν λέμε δουλειά, το εννοούμε: Μίζες+προμήθειες για όσους, λίγους και εκλεκτούς, πρωτο-βρεθούν στο σταυροδρόμι της μοιρασιάς. Με τόση προϊστορία στο άθλημα, θα ήταν τουλάχιστον αφέλεια αν πιστεύαμε ότι τώρα τα πράγματα θα μπορούσαν να ήτανε αλλιώς.


Σαν ένα καράβι που κάνανε ρεσάλτο και το κυρίευσαν οι πειρατές, μοιάζει η χώρα μας τον τελευταίο χρόνο. Και να μην έχεις όπλα να τους αποκρούσεις...Ούτε ένα κομμάτι σχοινί, ούτε δα ένα κοφτερό σπαθί.


Δεν είναι όμως αλήθεια. Αν ανοίξουμε το ντουλάπι θα βρούμε εκεί μέσα κρυμμένα πολλά εκρηκτικά. Τα μνημόνια θα περάσουν και η δημόσια περιουσία, όση παρέμεινε από προηγούμενα πλιάτσικα, θα βγεί στα μανταλάκια για πούλημα.


Ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ, για αρχή. Τι κάνουμε; Αν θέλουνε να μάς χρεοκοπήσουν έτσι, δεν θα προλάβουν. Θα τους χρεοκοπήσουμε πρώτοι εμείς.


Το κόλπο δεν είναι νέο. Το είχαμε επιχειρήσει παλιότερα με τις τράπεζες. Αλλά δεν είναι εύκολο να τρέξεις και να αποσύρεις τις καταθέσεις ομαδικά. Πέρα από το πρόβλημα της φύλαξης, υπάρχουν και άλλα μικροπροβλήματα όπως η σύνδεση λογαριασμών με πληρωμές προς άλλους, όπως λογαριασμοί ΔΕΚΟ κλπ. Οπότε δεν λειτουργεί. Μπορεί όμως να παρα-λειτουργήσει αλλού.


Το να αλλάξεις πάροχο τηλεφωνίας και ηλεκτρισμού είναι το πιο εύκολο πράγμα. Όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε και να το κάνουμε με ένα απλό τηλεφώνημα την ίδια μέρα.


Πουλήσατε τον ΟΤΕ; Υπέροχα! Το νέο αφεντικό θα βρεθεί με μια επιχείρηση χωρίς πελάτες!

Πουλήσατε τη ΔΕΗ; Τέλεια! Το νέο αφεντικό, από την άλλη κιόλας μέρα θα βρεθεί χωρίς ούτε ένα πελάτη!

LOL!

Απλό το κόλπο, άκοπο, τέλειο και άκρως αποτελεσματικό. Kαι με ποικίλες εφαρμογές...


11 σχόλια:

Κούκος είπε...

Eξαιρετική ιδέα! Και τώρα με την εξάπλωση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, πολύ πιο εύκολη. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά χαρτογιακάδες...

Dyer είπε...

Αγοραστές χωρίς πελάτες και όχι μόνο.
Πολυκαταστήματα ξένων συμφερόντων χωρίς πελάτες.
Προϊόντα πολυεθνικών χωρίς πελάτες.
Καιρός να καταλάβουμε τη δύναμη που έχουμε σαν καταναλωτές.
Γιατί συμπιέζουν την αμοιβή της εργασίας οι καπιταλιστές; Από κακία; Όχι βέβαια. Απλά για να έχουν χαμηλό κόστος στα προϊόντα που παράγουν ώστε όταν τα πουλήσουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
Ας φροντίσουμε να μη μπορέσουν να τα πουλήσουν ποτέ. Είναι σε βάρος μας όταν αγοράζουμε τα «συμφέροντα» προϊόντα τους. Γινόμαστε συνεργάτες στη διάλυση που επιχειρούν.
Η καπιταλιστική οικονομία έχει δυο πυλώνες την φτηνή παραγωγή και την ακριβή κατανάλωση. Είναι λάθος να στοχεύουμε μόνο στον ένα πυλώνα. Και στους δυο πρέπει να στοχεύουμε και μάλιστα ο δεύτερος είναι πλέον ευάλωτος επειδή η συνεισφορά μας είναι εθελοντική!

ΝοUseForAName είπε...

Εγώ δεν την βρήκα και τόσο καλή ιδέα. Τι δηλαδή ? θα αφήσουμε τι ΔΕΗ και θα πάμε που ? Σε κάποιον άλλον ιδιώτη πάροχο ? Και τι έγινε δηλ. ? Απλα ακόμα ένα τρωκτικό θα γίνει ζάπλουτος. Ο όμιλος-επιχειρηματίας που θα αγοράσει τη ΔΕΗ όταν δει ότι δεν βγάζει τίποτα θα τη πουλήσει και θα φύγει.
Αυτές οι ιδέες λυπάμαι αλλά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα διότι η προτεινόμενη λύση απλά ενισχύει έναν άλλον επιχειρηματία-κεφαλαιοκράτη.

Παρ όλο που συμφωνώ σε ΟΛΑ σχεδόν με την cynical, αυτό το βρήκα τραγικά λάθος. Άλλωστε πόσοι θα ακολουθήσουν ?

Εκτός αν δεν κατάλαβα καλά και εννοείται να μείνουμε στο σκοτάδι χωρίς ηλεκτρισμό.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή αυτής της τακτικής στα καταναλωτικά προϊόντα συμφωνώ απόλυτα. Με κάποιες μικρές επιφυλάξεις που έχουν να κάνουν με πιθανή αύξηση απολύσεων.

grsail είπε...

Αρκεί μόνο ένα νεύμα σου.
Δώσε το σύνθημα, αρκεί να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα είμαστε εσύ κι εγώ μόνοι στο κόλπο. Δεν χρειάζεται ούτε καν τηλεφώνημα, με ένα μικρό e-mail αλλάζει ο πάροχος ηλεκτρικού, τηλεφωνίας και internet ...


ΥΓ. Αλήθεια τι έγινε με την προσπάθεια ενιαίας εκπροσώπισης της αριστεράς; να περιμένουμε κάτι θετικό νομίζεις ;
.

cynical είπε...

παιδια,
το σχεδιο εχει διαφορα σταδια, όπου μπορει να εφαρμοστει και η μεθοδος του πάμε κι ερχομαστε, ωστε να τους τρελλάνουμε, μιας και ειναι τοσο ευκολο.

Σχετικα με τους αλλους παροχους, δεν υπαρχει αμφιβολια οτι ειναι παράσιτα και όχι κεφαλαιοκρατες.
Αυτο που κανουν ειναι οτι προαγοραζουν απο τον ΟΤΕ και ΔΕΗ μοναδες και κιλοβατωρες χοντρικη, τις οποιες μεταπωλουν στη λιανικη, γιαυτοκαι τις δινουν και φτηνοτερα.

Το θεμα δεν ειναι να στηριξουμε τα παρασιτα που δεν εχουν κανει καν σοβαρες επενδυσεις, αλλα να διωξουμε και να αποθαρρυνουμε τις αγορες στρατηγικων τομεων της οικονομιας.

Με τις απολυσεις θα υπαρξει ενα θεμα, αλλα μπορει και να μην υπαρξει, διοτι αφ' ενος θα χρειαζονται τεχνικοι για τις υποδομες ετσι κι αλλιως, ενω οι αλλοι υπαλληλοι γραφειου θα μετακινηθουν στους υπολοιπους παροχους οι οποιοι και θα δουν τις αναγκες τους σε προσωπικο να αυξανονται.

Επισης, λογω facebook κλπ, μπορουμε να κανουμε συμφωνιες με παροχους σαν ομαδα εκατονταδων χιλιαδων και οχι ατομικα.

Οποτε θα μπορουμε να πετυχαινουμε συμφωνιες που θα ειναι οφελημες για ολους.

Παντως υπαρχουν πολλες προοπτικες.

grsail είπε...

"μπορουμε να κανουμε συμφωνιες με παροχους σαν ομαδα εκατονταδων χιλιαδων και οχι ατομικα"

Αυτό δεν είναι μια σύγχρονη και αποτελεσματική "μορφή πάλης";

Τι θα έλεγε σχετικά ο Engels, ο Marx, ο Badiou, ο Zizek;
Είμαι βέβαιος ότι η Ρόζα και ο Καστοριάδης θα ήταν 'μέσα' με την μία ... για το ΚΚ ανησυχώ :-))
.

Ανώνυμος είπε...

Να και μια αλλη λυση ,
να αρχισουμε να αγοραζουμε μετοχες
στην ΔΕΗ στον ΟΤΕ και φυσικα στην ΕΘΝΙΚΗ και σε ολες τις εταιριες στρατηγικου χαρακτηρα εξαλλου η τιμη τους ειναι πολυ χαμηλη και μετα να συνενοηθουμε μεσω του facebook και αλλων μεσων δικτυωσης και να βαλουμε την δικη μας διοικηση σε αυτες τις εταιριες.

Ανώνυμος είπε...

και γω αναρωτιεμαι γιατι ο φωτοπουλος που εχει τοσα πολλα λεφτα 400εκατ δεν αγοραζει τη δεη αλλα προτιμα να τα δανεισει στο κρατος για να μην την πουλησει

Ανώνυμος είπε...

Μολις ελαβα με email αυτο το κειμενο.
Δεν το εχω σκεφθει καλα, αλλα το αφηνω ως προβληματισμο ως μια ενδεχομενη λυση σχηματισμού νέων πολιτικών σχηματισμών

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ?

....Τα ψηφοδέλτια τα διακρίνουμε σε έγκυρα, άκυρα και λευκά. Το κάθε ένα από αυτά τα ψηφοδέλτια έχει την δικιά του αρίθμηση κατά την εξαγωγή τους από την κάλπη. Τα έγκυρα εκφράζουν την επιλογή προτάσεων που δίδουν τα εκάστοτε πολιτικά κόμματα. Τα άκυρα εκφράζουν κάποια παραβίαση των παραπάνω αρχών και τέλος η λευκή ψήφος αποτελεί αρνητική ή ουδέτερη πολιτική τοποθέτηση απέναντι στις προτεινόμενες προτάσεις των κομμάτων.
Τι συμβαίνει στην περίπτωση που οι λευκές ψήφοι αποτελούν το 50% συν 1 του εκλογικού σώματος;
Όταν το 50% συν ένα του εκλογικού σώματος επιλέξει την λευκή ψήφο τότε υπάρχει πρόβλημα αντιπροσώπευσης και έκφρασης του κυρίαρχου λαού από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με βάση την αρχή της Δεδηλωμένης (δήλωση της βούλησης του λαού), της Λαϊκής Κυριαρχίας και την αρχή της Ισότητας της ψήφου πρέπει να διαλύσει τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς, να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση και να δώσει εντολή σχηματισμού νέων πολιτικών σχηματισμών προκειμένου να εκφράσουν την λαϊκή βούληση.
Παράδειγμα: 1) Έστω ότι έχουμε τις Α,Β,Γ,Δ και Ε πέντε προτάσεις προς ψήφιση (η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάσει ΠΔ 96/2007 το οποίο ισχύει και σήμερα) και υπάρχει το δικαίωμα της λευκής ψήφου από τους εκλογείς. Ο αριθμός των εκλογέων είναι εκατό (100) άτομα .
Από τα αποτελέσματα της ψηφοφορία προκύπτει ότι οι πενήντα ένας (51) ψήφισαν λευκό και 30 την Α πρόταση, 10 την Β, 5 την Γ , 2 την Δ, 1 την Ε και 1 άκυρο. Η πλειοψηφία των εκλογέων (51%) ψήφισε λευκό ( πλειοψηφικό σύστημα) και το λευκό αποτελεί συνειδητή επιλογή (και όχι αδιαφορία γιατί αυτή εκφράζεται από την αποχή ) που εκφράζει αρνητική ή ουδέτερη στάση τόσο απέναντι στις παραπάνω πέντε προτάσεις όσο και σε αυτούς που τις εκφράζουν. Τότε οι παραπάνω, αφού έχουν απολέσει την νομιμοποίηση τους να μιλούν εκ μέρους της πλειοψηφίας, πρέπει να αποσυρθούν (γιατί ανάλογη χρήσης έχουν και τα λευκά όταν έχουν μικρό ποσοστό, επίσης δεν υπάρχει εκπρόσωπος του λευκού) γιατί αυτό είναι το σαφές μήνυμα της λευκής ψήφου. Στη συνέχεια πρέπει να γίνουν ζυμώσεις, καταγραφή τάσεων και επιλογή (π.χ. δημοψηφίσματα) για το τι ζητάει η πλειοψηφία των εκλογέων και να διαμορφωθούν νέες προτάσεις που θα περικλείουν αυτές τις τάσεις της πλειοψηφίας Οι εκπρόσωποι αυτών των προτάσεων πρέπει να μπορούν να εκφράσουν την πλειοψηφία.
Παράδειγμα: 2) Σε σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Πρώτο Τμήμα) , που αφορά την υπόθεση Πασχαλίδη, Κουτμερίδη και Ζαχαράκη κατά Ελλάδος αρ. απόφασης: Ν Φ092.22-2512-1/1 10/4/2008 στο κεφάλαιο Εφαρμογή στην παρούσα υπόθεση και στην παράγραφο 32 αναφέρεται ΄΄ Περαιτέρω , το Δικαστήριο …..σώματος. Ειδικότερα, επιλέγοντας το λευκό ψηφοδέλτιο, ένα μέρος του εκλογικού σώματος της μείζονος εκλογικής περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας επιθυμούσε να εκφράσει την αποκήρυξη όλων των πολιτικών σχηματισμών.΄΄ Όλη η απόφαση στο www.nsk.gr/edad/ee474.pdf. Δηλαδή, σύμφωνα με τα παραπάνω, η λευκή ψήφος αποκηρύσσει όλα τα πολιτικά κόμματα. Όταν το ποσοστό της λευκής ψήφου υπερβαίνει το 50% συν 1 του εκλογικού σώματος τότε μήπως διαλύονται τα πολιτικά κόμματα;
Αφωτιστος Φιλελλην

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ?

(συνεχεια)

Αν στο Σύνταγμα α.41 παρ. 1΄΄ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δύναται να διαλύσει την Βουλή εάν αυτή ευρίσκεται εν προφανή δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα………΄΄ στην άνω περίπτωση που σε μεγάλο ποσοστό (50% συν 1) του εκλογικού σώματος αποκηρύσσει, με την ψήφο του, τα πολιτικά κόμματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ρυθμιστής του πολιτεύματος – αρχηγός της πολιτείας (α30 παρ.1 του Συντάγματος ) θα πρέπει να διαλύσει όλα τα κόμματα (αρχή της λαϊκής κυριαρχίας).
Στο α. 52 του Συντάγματος αναφέρει περί της ΄΄Γνήσια και ανόθευτη εκδήλωσης της λαϊκής κυριαρχίας΄΄ και αφορά την πληροφόρηση του λαού από τα ΜΜΕ. Ο λαός είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΤΟΣ για την δύναμη της λευκής ψήφου. Οι δημοσιογράφοι είναι επιλήσμονες των καθηκόντων τους έναντι στον ελληνικό λαό γιατί ο τελευταίος είναι εντελώς απληροφόρητος για την δύναμη της λευκής ψήφου.
Η λευκή ψήφος αποτελεί την μεγαλύτερη, δημοκρατικότερη και κυρίως ουσιαστικότερη μορφή διαμαρτυρίας στα δημοκρατικά καθεστώτα. Η λευκή ψήφος είναι πολιτική απόφαση που αποκηρύσσει το πολιτικό σκηνικό και στην εκλογική διαδικασία έχει την μορφή πολιτειακού δημοψηφίσματος.
Αν δεν ισχύουν τα παραπάνω, τι νόημα θα είχε η επιλογή της λε��κής ψήφου από το εκλογικό σώμα και ποια θα ήταν η ουσία της στην εκλογική διαδικασία με βάσει των αρχών της δεδηλωμένης και της λαϊκής κυριαρχίας ; Μήπως ο πολίτης – εκλογεύς ασκώντας το ανώτερο δημοκρατικό του δικαίωμα, συμμετέχοντας με την ψήφο του στις εκλογές, επιλέγοντας λευκό ουσιαστικά η ψήφος του είναι υποδεέστερη και άνευ σημασία για το εκλογικό σώμα καταπατώντας την αρχή της ισότητας; Θα έπρεπε τότε να υπάρχουν μόνο τα έγκυρα και τα άκυρα ψηφοδέλτια που σημαίνει ότι θα έπρεπε υποχρεωτικά να υιοθετήσουμε μία από τις επιλογές που δίδουν τα πολιτικά κόμματα χωρίς δικαίωμα άλλης επιλογής, όπως γίνεται ουσιαστικά σήμερα γιατί ποτέ δεν άνοιξε η συζήτηση για τις δυνατότητες που προσφέρει στο εκλογικό σώμα η λευκή ψήφος. Το Σύνταγμα της Ελλάδος προστατεύει τον κυρίαρχο λαό και το Δημοκρατικό πολίτευμα και όχι το status quo (ηγεμονία) των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων τους.
Στα δημοκρατικά πολιτεύματα λοιπόν έχει προβλεφθεί το πώς ο κυρίαρχος λαός έχει την δυνατότητα να απαλλαγεί από τους πολιτικούς σχηματισμούς και τους υποψηφίους αυτών βοηθώντας στην εξέλιξη του πολιτικού μας συστήματος. Αν οι τυχόν ομάδες πίεσης (Τράπεζες, Εκδότες, ΜΜΕ, Βιομήχανοι κ.ά.) έχουν βρεθεί πάνω από το πολιτικό σύστημα και αυτό εκτελεί εντολές τους πώς αλλιώς μπορεί ο κυρίαρχος λαός να απεγκλωβιστεί ειρηνικά από όλα αυτά; Όταν το πολιτικό σκηνικό συνολικά είναι κατώτερο σε πολιτικές, αξίες και ήθος από την κοινωνία δεν θα πρέπει να μπορεί να απαλλαγεί από αυτό ή θα πρέπει και η κοινωνία να γίνει σαν και αυτούς; Στη Δημοκρατία μόνο επιλέγεις; δεν μπορείς να απορρίπτεις;
Οι πολιτικοί σήμερα είναι αυτοί που ουσιαστικά ασκούν την νομοθετική, εκτελεστική και ελεγκτική εξουσία και όπως είναι φανερό, αν το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο, δεν υπάρχει πιθανότητα τιμωρίας πολιτικών προσώπων ή επιχειρηματιών. Η λευκή ψήφος έχει την δυνατότητα να ΄΄καθαρίσει΄΄ το παρακμάζον πολιτικό σύστημα και να δώσει την δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να θέσει νέους κανόνες διακυβέρνησης.
Είναι ευκαιρία να διδάξουμε δημοκρατία όλο τον κόσμο και να τους αποδείξουμε ότι στη Δημοκρατία οι λαοί δεν εγκλωβίζονται σε ΄μέτριες΄ από το σύστημα προτεινόμενες επιλογές αλλά μπορούν να τις αποσύρουν και να αναζητούν αυτό που τους εκφράζει.

Εκπομπή για τη λευκή ψήφο δεν έχει γίνει ποτέ, γιατί;

Αφωτιστος Φιλελλην

Ανώνυμος είπε...

ευτυχως που δεν λαμβανονται υποψη και οι idiots το κινημα της παραλιας

κοιτα για να λεμε και του στραβου το δικιο και ο μπους αιματοκυλισε τον πλανητη με το 17% των ψηφοφορων και κανεις δεν τολμησε να μιλησει για δημοκρατικη νομιμοποιηση