Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Πω, πω τι έπαθε η Αργεντινή!


IMF World Economic Outlook database


Το παραπάνω διάγραμμα, με βάσει στοιχεία από το αρχείο του ίδιου του ΔΝΤ, δείχνει τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη η Αργεντινή μετά το κανόνι που βάρεσε στις τράπεζες στο τέλος του 2001, και αφού είχε περάσει μια δεκαετία πειθήνιας υποταγής στις συνταγές του μπακαλοτέφτερου των μπούληδων του ΔΝΤ. Ειδικά από το 1998 και μετά η οικονομία της Αργεντινής ήταν σαν βομβαρδισμένο πεδίο.

Άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά κανένας από τους μπούληδες δεν αυτοκτόνησε από τις τύψεις, και περιέργως πως, κανείς δεν βρέθηκε να τους αυτοκτονήσει. Σήμερα γυρνάνε λυτοί, και πιθανώς ανάμεσά μας, πάντα με τον ίδιο επηρμένο αέρα του επιτυχημένου και του πανύβλακα ξερόλα.

Από το 2002 και μετά, όπως δείχνει και το γράφημα, (από το blog του P. Krugman στους Νew York Times), η Αργεντινή όντως …αναστενάζει… Το κατά κεφαλήν πραγματικό ΑΕΠ, ακολουθεί μια σταθερή και απαρέγκλιτη ανοδική πορεία.


Υ.Γ. Δείτε και το άρθρο του Alan Cibils (ο οποίος είχε προσκληθεί σαν ομιλητής στο συνέδριο της ΕΛΕ τον Μάιο στην Αθήνα), "Μαθήματα από την Αργεντινή" στους χθεσινούς NYT.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα βρισκόμαστε εκεί που είμασταν πριν 10 μέρες, όταν η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αμφισβητούσε τα μέτρα του πρώην Τσάρου. Στο μεταξύ αποκτήσαμε νέο Τσάρο, χειρότερο από τον προηγούμενο! Αλλά καιρός είναι να πούμε μερικές αλήθειες:

(1)Η 5η δόση αμφισβητείται γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό του, το ΔΝΤ δεν δίνει άλλα χρήματα, αν η Ελλάδα δεν βγει στις αγορές το 2013. Μέχρι πριν 2 μήνες το δίδυμο (της καταστροφής!) Παπανδρέου/Παπακωνσταντίνου μας έλεγαν ότι αυτό θα το κατορθώσουμε! Αλίμονο!

(2)Τα μέτρα (της αποτυχίας) τα επέλεγε πάντοτε η κυβέρνηση! Όχι η τρόϊκα, που ήθελε μόνο τα λεφτά της. Άρα το μνημόνιο-2 είναι καθαρά αποτέλεσμα λάθος επιλογών του ΠΑΣΟΚ των τελευταίων 14 μηνών.

(3)Γιατί απέτυχε το μνημόνιο-1; Γιατί άν έκαναν αυτά που έπρεπε, το ΠΑΣΟΚ θα γινόταν χίλια κομμάτια! Άρα σήμερα πληρώνουν όλοι οι πολίτες για να συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ να κυβερνάει! Έξοχα!

(4)Η νέα φορολογική επιδρομή καίει και το τελευταίο χαρτί του ΠΑΣΟΚ: τον Βενιζέλο. Μήπως ο Γεώργιος Β΄ τον έβαλε στην ηλεκτρική καρέκλα του Υπ. Οικ. για να σώσει το δικό του τομάρι;

(5)Η πρώτη έκτακτη εισφορά επί του εισοδήματος ζητήθηκε το καλοκαίρι του 2009 από τον Παπαθανασίου. Η δεύτερη στά ακίνητα τον Ιούλιο του 2010. Τώρα ετοιμάζεται αναδρομικά για τα ήδη φορολογηθέντα εισοδήματα του 2010 η τρίτη έκτακτη εισφορά. Τι λέει το Συνταγμα κύριε Βενιζέλο, έγκριτε Συνταγματολόγε; Που πανε τα λεφτά των άγρια φορολογουμένων πολιτών; Πως εξηγείτε το έλλειμμα φέτος των 2.5 δις. μέχρι σήμερα;

(6)Οι ΠΑΣΟΚοι βουλευτές πως θα αντιμετωπίσουν τους ψηφοφόρους τους που είναι σήμερα στις πλατείες, αν ψηφήσουν το μνημόνιο-2; Μήπως με την ψήφιση του μνημονίου-2 τελειώνει η πολιτική τους καρριέρα;

(7)Με την ίδια αποτυχημένη συνταγή του μνημονίου-1, που εφαρμόζεται και στο μνημόνιο-2, πως είμαστε σίγουροι ότι σε μερικούς μήνες, η νέα αποτυχία δεν θα οδηγήσει στο μνημόνιο-3; Εκτός αν γίνουν εκλογές! Μήπως πρέπει να γίνουν αύριο εκλογές να γλυτώσουμε από το μνημόνιο-2;

«λεφτά υπάρχουν» -Οκτ 2009.

Unknown είπε...

Κατακαημένη Αράχωβα!

Ανώνυμος είπε...

Oι αριθμοί μπορεί νάναι σωστοί αλλά ποιός ξέρει εάν στην κοινωνία δείχνουν τα δύο τρίτα της αλλά ποιός γνοιάζεται!