Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Γερμανός υπουργός οικονομκών προετοιμάζεται για πιθανή ελληνική χρεοκοπία



Πηγή: Spiegel (10/9/2011)
Μετάφραση: CYNICAL

Με τις αμφιβολίες να μεγαλώνουν σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει μέτρα εξοικονόμησης και μεταρρυθμίσεις, η ανησυχία ότι η αθέτηση πληρωμών θα είναι αναπόφευκτη μεγαλώνει. Στη Γερμανία, αξιωματούχοι του Σόιμπλε διερευνούν τι θα σήμαινε για την ευρωζώνη μια οικονομική κατάρρευση στην Αθήνα. Το ευρωπαικό πακέτο σωτηρίας, το EFSF, παίζει σημαντικό ρόλο σ' αυτές τις θεωρήσεις. Σύντομα θα δοθούν νέες εξουσίες στο EFSF όπως συμφωνήθηκαν στο τέλος του Ιουλίου. Δυο εργαλεία στη διάθεση του EFSF, βρίσκονται στην πρώτη θέση των σεναρίων του ΥΠΟΙΚ.

Ο Σόιμπλε, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ αμφιβάλει ότι η χώρα θα σωθεί από τη χρεοκοπία, προετοιμάζεται για την πιθανότητα η Ελλάδα να αποδειχθεί αφερέγγυα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της. Αξιωματούχοι στο υπουργείο του επεξεργάζονται σενάρια για τη διαχείρηση μιας τέτοιας κατάστασης, διερευνώντας τι αυτό θα σήμαινε για την υπόλοιπη ευρωζώνη. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, μια ελληνικής χρεοκοπίας, η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με το άλλο, η Αθήνα θα μπορούσε να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα και να εισάγει τη δραχμή.

Η Χρεοκοπία θα δημιουργούσε πιστωτικό γεγονός

Ένα από τα διαθέσιμα κύρια εργαλεία, θα ήταν η παροχή πιστώσεων σε χώρες όπως Ισπανία ή Ιταλία, εφ' όσον οι επενδυτές σταματήσουν να τις δανείζουν μετά από μια ελληνική χρεοκοπία. Εαν οι τράπεζες υποχρεωθούν να διαγράψουν από τα βιβλία τους δισεκατομμύρια ελληνικών ομολόγων, θα μπορούσαν να βασιστουν σε δισεκατομμύρια κεφαλαίων διάσωσης από αναρίθμητες χώρες της ευρωζώνης. Αμφότερες οι εξελίξεις αναμένονται να συμβούν σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, ανεξάρτητα του αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ ή όχι.

Ο Volker Bouffier, κυβερνήτης του κρατιδίου της Έσσης, όπου ανήκει η Φρανκφούρτη, είναι μέλος του κόμματος της Μέρκελ, όπως και ο Σόιμπλε. Ο Bouffier, βιάζεται ώστε οι προϋποθέσεις για μια χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ, να θεσπισθούν τάχιστα. Οι συνθήκες της ΕΕ, προς το παρόν δεν προβλέπουν κάτι τέτοιο. “Εαν οι προσπάθειες εξοικονόμησης ελλειμμάτων και οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν πετύχουν, τότε θα πρέπει να θέσουμε το ερώτημα εαν χρειαζόμαστε νέους κανόνες ώστε να γίνει δυνατό μια χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη”, δήλωσε στο Spiegel, ο Bouffier.

Το πλήρες άρθρο θα δημοσιευτεί στο Spiegel τη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: