Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Διαφθορά στο αμερικανικό δημόσιο



Εκεί τουλάχιστον πάνε και κάποιοι φυλακή, όσο ψηλά και να βρίσκονται. Ο Rod Blagojevich, πρώην κυβερνήτης του Ιλλινόι στις 14 Μαρτίου θα περάσει την πύλη της φυλακής για να εκτίσει 15-ετή παραθέριση. Οι λόγοι πολλοί, όπως δωροδοκία, απάτη και προσπάθεια να πουλήσει (!) την έδρα της Γερουσίας. Παρεμπιπτόντως είναι ανάμεσα στους τέσσερεις, από τους εφτά τελευταίους κυβερνήτες της ίδιας πολιτείας που καταδικάζεται. Συνολικά στο Ιλλινόι από το 1976 έως το 2010 1828 περιπτώσεις διαφθοράς έχουν φτάσει στα δικαστήρια και έχουν εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις. Μια έκθεση από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόι εκτιμά το κόστος της διαφθοράς στα 500 εκατ. δολάρια ετησίως.

Το Ιλλινόι ξεπερνούν οι πολιτείες της Ν. Υόρκης και της Καλιφόρνιας, με τις συνολικές καταδίκες κυβερνητικών υπαλλήλων να φτάνουν τις 2,522 και 2,345 αντιστοίχως.

Ενώ, αν ληφθεί υπ’ όψιν ο συνολικός πληθυσμός, τα πρωτεία έχουν το Ιλλινόι με 1.4 καταδίκες ανά 10,000 κατοίκους, ενώ η πόλη της Ουάσιγκτον DC με 17 ανά 10,000 κατοίκους.


Πηγή: The Economist


8 σχόλια:

spiral architect είπε...

Καλά αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα.
Αυτό όμως ρε παιδί μου:

[...] προσπάθεια να πουλήσει (!) την έδρα της Γερουσίας.

πως γίνεται;

Καλήμέρα και ... καλή ψήφο!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η λεγόμενη διαφθορά δεν είναι τίποτε άλλο από παράνομο ή έκνομο ανταγωνισμό. Στις ισχυρές οικονομίες αποτελεί θεμελιώδες πρόβλημα εμπόδιο στον ανταγωνισμό και τη ελεύθερη ανάπτυξη και για αυτό οδηγεί σε δίκες και καταδίκες. Αντίθετα στην Ελλάδα η απουσία μεγάλου ανταγωνισμού (λόγω σύνδεσης όλων με τις κυβερνήσεις και το κράτος και εξαιτίας της μικρής βιομηχανικής ανάπτυξης και την περιορισμένης πληθυσμιακά κι οικονομικά αστικής τάξης) αποτέλεσε πάντα έναν παράγοντα αδιαφορίας για τη διαφθορά που μόνο περιορίζονταν σε δημόσιους λειτουργούς.

cynical είπε...

spiral,
κανεις δεν μου δανειζει το διφραγγο...

spiral architect είπε...

... τουλάχιστον να έδιναν μαζί 10 κιλά πατάτες.
(στην τρέχουσα τιμή του πατατοκινήματος)

spiral architect είπε...

Δείμο,
πιστεύεις ότι ο "ανταγωνισμός" λύνει τα προβλήματα της οικονομίας, της κοινωνίας, του πλανήτη;

cynical είπε...

Δειμο, η διαφθορα στις ανεπτυγμενες οικονομιες εχει αλλο ονομα. Και δεν διωκεται, τουναντιον μαλιστα. Ειδικα στις ΗΠΑ οι μεγαλες εταιριες και ο λευκος οικος ειναι συγκοινωνουντα δοχεια. Οι υπουργοι πηγαινοερχονται αναμεσα στα συμβουλια των εταιριων και την κυβερνηση. Ειναι τα ιδια προσωπα.
Στην ελλαδα η διαφθορα αυτη εκδημοκρατιστηκε, γιαυτο ενοχλει.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πώς σου ήρθε αυτό; Κάθε άλλο. Οραματίζομαι μια κοινωνία χωρίς ανταγωνισμό. Ο ανταγωνισμός είναι ίδιον της δημοκρατίας. Η δημοκρατία αντίνθετα, η πραγματική, χρειάζεται ανταγωνισμό/άμιλλα. Η διαφθορά όμως όπως νοείται και παρουσιάζεται δεν είναι μία διαφθορά αντικειμενική, αλλά μόνο στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.

Ανώνυμος είπε...

Διαφθορα και ελληνες πολιτικοι. Ποια διαφθορα;

1.Την άρση ασυλίας του Ιωαν. Κοραντή ζητάει η εισαγγελέας Πρωτοδικών
ΤΑ ΝΕΑ Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

"Πόρισμα με αίτημα την άρση ασυλίας του πρώην διοικητή της ΕΥΠ και νυν βουλευτή Επικρατείας του ΛΑΟΣ Ιωαν. Κοραντή υπέβαλε στη Βουλή η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Κυβέλου.

Η υπόθεση αφορά σε διαγωνισμό μέσω του οποίου η ΕΥΠ επιχείρησε, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις, να αποσπάσει 1,5 εκατ. ευρώ που προοριζόταν για άλλους σκοπούς.

Τα ερευνόμενα αδικήματα, για τα οποία έχουν κληθεί να καταθέσουν και μη πολιτικά πρόσωπα, είναι δύο κακουργήματα για απόπειρα απάτης κατά συναυτουργία σε βάρος των συμφερόντων των ευρωπαϊκών κοινοτήτων και για απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου "

2."ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΕΠΤΑ ΦΟΡΕΣ ΙΣΟΒΙΑ
Βαριές καμπάνες για την Αιξωνή
ΤΑ ΝΕΑ Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Επτά φορές ισόβια και επιπλέον πολυετείς ποινές κάθειρξης μοίρασαν χθες οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας στους βασικούς κατηγορούμενους, τους οποίους έκριναν ενόχους για υπόθεση καταπάτησης δασικής έκτασης στην Αιξωνή της Γλυφάδας, που αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της έρευνας για τα «παραδικαστικό κύκλωμα» με πρωταγωνίστρια την πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία.
Οι δικαστές κήρυξαν ενόχους χωρίς κανένα ελαφρυντικό τον δικηγόρο Δημήτρη Παρασκευόπουλο, τον οποίο καταδίκασαν συνολικά πέντε φορές σε ισόβια και τους επιχειρηματίες Τζον Κωνσταντινίδη και Κώστα Γεωργίου τιμωρώντας τους αντίστοιχα από μία φορά ισόβια.
Με την ίδια απόφασή τους καταδίκασαν άλλους 18 κατηγορουμένους σε ποινές κάθειρξης από 10 ως 18 χρόνια, με αναστολή της ποινής και περιοριστικούς όρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο έκρινε ένοχο μόνο για μία πράξη τον δικηγόρο Αλεξ. Λυκουρέζο, ενώ τον αθώωσε για δύο κακουργήματα, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 5 ετών με ανασταλτικό αποτέλεσμα. «Η απόφαση, όσον αφορά το αθωωτικό της σκέλος, με το οποίο κατέρρευσε το μεγαλύτερο και το σοβαρότερο μέρος του κατηγορητηρίου, αποτελεί πανηγυρική δικαίωσή μου. Οσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, το δικαστήριο επέλεξε να διατηρήσει ένα μικρό μέρος του κατηγορητηρίου, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα ανατραπεί στο Πενταμελές Εφετείο. Το τεκμήριο της αθωότητας παραμένει, και έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, διότι στην υπόθεση αυτή άσκησα το δικηγορικό μου λειτούργημα κατά τρόπο ανεπίληπτο», δήλωσε ο κ. Λυκουρέζος.
Τέλος, οι δικαστές αθώωσαν τους δικηγόρους Κ. Λιδωρίκη, Δημ. Παρασκευόπουλο-Κόλλια και Γ. Αβραμόπουλο, καθώς και την επιχειρηματία Αγγελική Χριστοδουλάκη."

3.
4.
5.
6.
7.
.....

Αφωτιστος Φιλελλην