Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Η πίεση προς τη Μέρκελ μεταφέρεται και στο εσωτερικό



Ενώ τις προηγούμενες βδομάδες η ευρωπαική μοίρα παιζόταν στη Γαλλία, Ελλάδα, και δευτερευόντως Ιταλία, λόγω της στροφής που πήραν στις χώρες αυτές τα εκλογικά αποτελέσματα, τις τελευταίες μέρες γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι η πίεση έχει μεταφερθεί στο Βερολίνο. Είναι πέρα για πέρα λογικό, ότι κάποια στιγμή η πίεση που εξασκείται στη Γερμανία, τώρα πλέον και από Κάμερον και Ομπάμα, θα βρει αντίκτυπο και στο εσωτερικό της, και ειδικά στο κυβερνόν κόμμα. Οι επόμενες, λοιπόν, πολιτικές εξελίξεις, είναι πιθανόν να προέρχονται από Γερμανία, και μάλιστα σύντομα.

Παράλληλα με τα πολλαπλά σχόλια του γερμανικού τύπου για την ολοένα διογκούμενη απομόνωση της Γερμανίας, βλέπουμε την αρθογραφία να εμπλουτίζεται και με σχόλια για διαξιφισμούς εντός του κόμματος των χριστιανοδημοκρατών, ενώ δεν λείπουν και οι νύξεις ότι οι προγραμαμτισμένες εκλογές του 2013, πιθανόν και να επισπευστούν.   

Προς το παρόν αιχμή του δόρατος αποτελεί η εσπευσμένη καρατόμηση του αρχηγού του CDU, στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία, Ρέτγκεν, επίσης υπουργού περιβάλλοντος και ανθρώπου από το στενό περιβάλλον της Μέρκελ, μετά την ολέθρια ήττα του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές. Ο ωμός τρόπος που αποπέμφθηκε, δεν άρεσε καθόλου στους Γερμανούς, οι οποίοι δεν θέλουν και πολλά για ν’ αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν την πρώην αγαπημένη τους «Mutti». Το γεγονός αυτό προκάλεσε επίσης μεγάλη ένταση μέσα στους κόλπους του συνασπισμού, με απρόβλεπτες εξελίξεις όταν ο Ρέτγκεν βγει μπροστά και αποφασίσει να μιλήσει δημόσια.

Πάνω στην ώρα, βγαίνει και ο γνωστός μας πρώην τραπεζίτης και σοσιαλδημοκράτης, Θίλιο Ζαρατσίν, με το καινούργιο του βιβλίο «Η Ευρώπη δεν χρειάζεται το ευρώ», στο οποίο υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη κρατά αιχμάλωτη τη Γερμανία, αναγκάζοντάς την να πληρώνει τεράστια ποσά σε διασώσεις, για να ξεπλένει τις ενοχές της για το Ολοκάυτωμα.

Το προηγούμενο βιβλίο του, «Η Γερμανία μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της», (2010), όπου καταφερόταν εναντίον των μεταναστών, είχε ξεπεράσει το εκατομμύριο σε πωλήσεις και είχε συμβάλλει στη διακήρυξη από μεριάς Μέρκελ του τέλους της πολυπολιτισμικότητας. Παρά τους εξάψαλμους που δέχτηκε από Σόιμπλε και Σταινμπρικ, (SPD), το βιβλίο αυτό προβλέπεται να πυροδοτήσει μεγάλες συζητήσεις στο εσωτερικό για το ρόλο της Γερμανίας στην ΕΖ. Και η Μέρκελ, αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση.



3 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Για τα βιβλία δεν ήξερα. Αν και ένα βιβλίο για να παίξει τόσο πολύ σημαίνει ότι υπήρχε ήδη έτοιμο κοινό για να το αγοράσει και σίγουρα έπαιξε και μιντιακά το θέμα πριν και μετά το βιβλίο. Κατά τα άλλα οι εσωτερικές φωνές κατά της Μέρκελ εντείνονται και δυναμώνουν.

cynical είπε...

Αυτο που μου κανει εντυπωση, ειναι οτι οι σοσιαλδημοκρατες δεν κανουν αντιπολιτευση στη μερκελ οσον αφορα τη διαχειριση της κρισης της ΕΖ. Εκλογες εχουν τον αλλο χρονο, και κανονικα θα πρεπει καποια στιγμη να υψωσουν τους τονους, ειδικα τωρα που υπαρχει και ο Ολλαντ στη Γαλλια.

Η αναταραχη προερχεται απο το ιδιο το κομμα της Μερκελ.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σε αυτό δεν μπορώ να πάρω θέση, γιατί δεν παρακολουθώ την εσωτερική σκηνή. Ωστόσο, και με αφορμή την έμμεσε επίθεση του Τσίπρα στον Ολάν, ας σημειώσω ότι στη λογική της συστημικής διπλωματίας ούτε οι Έλληνες σοσιαλδημοκράτες έκαναν αντιπολίτευση στη Μέρκελ, φοβούμενοι ότι δε θα δεχτεί να δώσει λεφτά κλπ.