Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Το βραβείο για τον καλύτερο τρόπο διάλυσης της ΕΖ



Ανακοινώθηκε χθες ο νικητής των 250,000 λιρών του βραβείου Wolfson, σχετικά με την καλύτερη έκθεση για τον καλύτερο τρόπο διάλυσης της ευρωζώνης, (δείτε προηγούμενη ανάρτησή μας ΕΔΩ). Η βράβευση ήρθε στην πιο κατάλληλη στιγμή, τώρα που το ευρώ βρίσκεται πολύ κοντά στο να γίνει παρελθόν. Ενώ, οι χορηγοί του βραβείου, όταν προκήρυτταν το διαγωνισμό, τον Νοέμβριο του 2011, είχαν στο νου τους κατά κύριο λόγο την Ελλάδα, στην πορεία προέκυψαν και άλλες δυνατότητες, όχι μόνο από τις failed ή nearly failed states, όπως η Ελλάδα και Πορτογαλία, αλλά και από τις κραταιές δυνάμεις του βορρά, όπως Γερμανία και εσχάτως Φινλανδία, η οποία δια της υπουργού της των Οικονομικών με το περίεργο όνομα, ανακοίνωσε εχθές ότι θα ήταν έτοιμη να πάρει το καπελάκι της και να φύγει, προτιμώντας να αποχωριστεί τα πολύτιμά της 3 ΑΑΑ, παρά να χαρίσει τα χρέη στους άσωτους και τους ανίκανους του νότου. 

«Η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον της ΕΖ θα ήταν, η Ελλάδα  με την αποχώρησή της να ευημερούσε τόσο, ώστε τα υπόλοιπα κράτη να ήθελαν να φύγουν κι αυτά», δήλωσε ο κ. Roger Bootle, ιδρυτής και επικεφαλής της « Capital Economics», ο οποίος ήταν και ο μεγάλος νικητής. Θαρρείς και είχε μαντέψει η Φινλανδή τα λόγια του κ. Bootle και έσπευδε πρώτη αυτή να δρέψει τους καρπούς της αποχώρησης, μην τυχόν και τους μαζέψει πρώτη η Ελλάς. 

Σύμφωνα λοιπόν με τη βραβευθείσα μελέτη, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του προς αποχώρηση κράτους θα πρέπει να συναντηθούν εν κρυπτώ ένα μήνα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία για να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες, και χωρίς να ενημερώσουν κανένα από την τρόικα παρά μονάχα 3 μέρες πριν. Μετά την ανακοίνωση ή ταυτόχρονα με αυτήν θα πρέπει να εισάγουν ένα καινούργιο νόμισμα, να επιβάλουν συνοριακούς ελέγχους και να ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να αναδιαρθρώσουν το χρέος. 
Αν όλα γίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα της έκθεσης, την έξοδο γρήγορα θα ακολουθήσει ανάπτυξη και όλα τα καλά. Όσον αφορά το οικονομικό και διατροφικό χάος που θα ακολουθήσει, ο κ Bootle ήταν αισιόδοξος, λέγοντας πως όλα αυτά τα προβλήματα θα μπορέσουν να αντιμετωπισθούν. 

Τώρα, το ερώτημα γιατί η έκθεση αυτή, η οποία περιγράφει αυτά τα οποία γνωρίζει ο οποιοσδήποτε στην Ελλάδα, εδώ και δυο χρόνια, εισέπραξε το τεράστιο αυτό ποσό, μένει να απαντηθεί. 


3 σχόλια:

spiral architect είπε...

Αισιόδοξη σε κόβω!
Για να τονώσω ακόμα περισσότερο το κέφι σου, τσίμπα ένα τραγουδάκι ραντσέρας από τους κομπανιέρος Λεμούριανς:
El Tio Samara

cynical είπε...

spiral,

ολα τα λεφτα παντως ειναι το σομπρερο με τους μαιανδρους!

περι αισιοδοξιας: εγω; ο κ. capital economics το ειπε. Με τετοιο μεγαλο βραβειο κατι παραπανω θα ξερει ο ανθρωπος...

zxc είπε...

Η διαφορά του ειδικού από τον απλό ενημερωμένο πολίτη είναι στον χειρισμό της γλώσσας, δηλαδή στην τέχνη της ρητορικής. Αυτό ισχύει ειδικά στην οικονομία. Οι γνώσεις του οικονομολόγου από τον απλό μπακάλη είναι μηδαμινή. Κοινή λογική χρειάζεται.