Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012

Τα ψέμματα για τις ελληνικές εξαγωγέςΤο τελευταίο οχυρό των υπερασπιστών της υφεσιακής πολιτικής που υπαγορεύεται από ψυχικά διαταραγμένους, μεταφυσικούς "ορθολογιστές", είναι η επίκληση του θαύματος του πολλαπλασιασμού των ελληνικών εξαγωγών, ως αποτέλεσμα και δικαίωση των πολιτικών αυτών.

Μια ματιά στις εφημερίδες επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. «Ανάκαμψη σε σχεδόν διψήφιους ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών, καταγράφηκε τον περασμένο Αύγουστο, υπερκαλύπτοντας σημαντικό μέρος των πιέσεων του Ιουλίου και οδηγώντας σε υπέρβαση των ορίων για τις προβλέψεις στο σύνολο του 2012», αναπαράγει γιομάτη καμάρι πριν από δέκα περίπου μέρες η Express, για τα όσα θαυμαστά τής υπαγόρευσαν οι μικροί γκεμπελίσκοι της ΕΛΣΤΑΤ.  Τα ίδια ειπώθηκαν και στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ, προκαλώντας τη θυμηδία όλων εκείνων που ουδέποτε πίστεψαν στο μύθο της Κανά. 

Το απερίγραπτο αυτό ελληνικό θαύμα ανέλαβε να αποδομήσει σε χθεσινό του άρθρο στο Social Europe Journal, ο Ronald Janssen, Research Associate of the Center for Economic and Policy Research in Washington, D.C., το γνωστό μας (CEPR) και οικονομικός σύμβουλος στην συνομοσπονδία εργατών Βελγίου.

Σύμφωνα με τη database AMECO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία καταγράφει τον όγκο των αγαθών που εξάγονται ανά χώρα, ο Janssen αδυνατεί να διακρίνει κάποιο θεϊκό σημάδι ευλογίας των εξαγωγών μας. 

Για παράδειγμα, το 2008 η Ελλάδα εξήγε αγαθά, αξίας περίπου 22 δις ευρώ, (σε τιμές του 2005). Το 2009 που μας έπιασε η κρίση, το ποσό αυτό βούτηξε στα 19 δις ευρώ, ενώ είναι αλήθεια ότι το 2012 παρατηρήθηκε κάποια ανάκαμψη, στα 21 δις, με τιμές του 2005, και στα 26,5 δις με σημερινές τιμές. 

Πονηρός, όμως, καθώς είναι και δύσπιστος δεν επαναπαύεται στο ένα και μοναδικό νούμερο, αλλά λογικά σκεπτόμενος, και σε αντίθεση με την ανοησία και αγραμματοσύνη που δέρνει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική δημοσιογραφία, χώνεται λιγάκι πιο βαθιά στα συρτάρια με τα νούμερα, προσπαθώντας να ανακαλύψει τα αίτια του εξαγωγικού αυτού πυροτεχνήματος.

Το αποτέλεσμα είναι η εικόνα που ακολουθεί, η οποία και αναπαριστά τη χρονική εξέλιξη της σύνθεσης, ανά προϊόν, των ελληνικών εξαγωγών  σε χώρες εκτός ΕΕ από το 1999 και εντεύθεν. Το αντίστοιχο διάγραμμα για τις ελληνικές εξαγωγές στις 27 χώρες της  ΕΕ, είναι παρόμοιο με το καρδιογράφημα ενός νεκρού, και συνεπώς παραλείπεται λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Οι εξαγωγές, δηλαδή εντός ΕΕ για μια δεκαετία δεν σημειώνουν κάποια αξιοσημείωτη αύξηση.


  
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη παρατηρητικότητα για να αντιληφθούμε ότι το προϊόν το οποίο ξελασπώνει τις ελληνικές εξαγωγές στο τρισκατάρατο χρονικό διάστημα της εφαρμοζόμενης λιτότητας δεν είναι άλλο από το πετρέλαιο και τα παράγωγα αυτού, όπως γράσα, βαζελίνες, λιπαντικά και λοιπά, τα οποία βλέπουμε να κάνουν ένα θεαματικό πήδημα, ίσαμε και 6 φορές σε σύγκριση με το παρελθόν, κατά περίπου 5 δις ευρώ. However, όπως και λένε οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι, too good to be true! Τέτοια άλματα, προκύπτουν μόνο κάτω από ασυνήθιστες και εξαιρετικά σπάνιες συνθήκες, και φυσικά όχι κάτω από συνθήκες εξαιρετικής συρρίκνωσης της οικονομίας. Επομένως κάτι πρέπει να συμβαίνει με τα νούμερα τα ίδια, και όχι με τις εξαγωγές καθ' αυτές.

Το εύρημα αυτό, αναφέρει ο Janssen είναι αρκετά περίεργο για δυο κυρίως λόγους. Πρώτα, η εν λόγω βιομηχανία των πετρελαιοειδών είναι κυρίως έντασης κεφαλαίου και υλικών και ουχί εργασίας. Επομένως, είναι εντελώς άκυρο να συσχετίζεται η εξαγωγική τους άνθιση με τον εργασιακό μαρασμό.

Ο δεύτερος όμως λόγος είναι αρκετά πιο σημαντικός και έχει να κάνει με μια υποσημείωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οποία όπως φαίνεται αρχίζει και πάλι να ξεσαλώνει! Η υποσημείωση αυτή εξηγεί ότι τα νούμερα για τις εξαγωγές πετρελαιοειδών δεν αποτελούν πρωτογενή, αλλά "αναθεωρημένα» δεδομένα", δηλαδή, δεδομένα που προέκυψαν από διαφορετικό τρόπο υπολογισμού, καταμέτρησης και συμψηφισμού, και τα λοιπά, ώστε να μπορέσει η εξίσωση να μάς βγει και να έχουμε κάτι θεαματικό και αδιάσειστο να πετάξουμε στη μούρη των σκυλιών που δείχνουν με γρυλίσματα τα δόντια τους και είναι έτοιμα να χιμήξουν…


Υ.Γ. Όπως σχολίασε ο φίλος eparistera, "Οι ημιαγράμματοι κουτοπόνηροι (ELSTAT) από το 2009 πέρασαν τις τροφοδοσίες πλοίων στις εξαγωγές ώστε να παρουσιάζονται αυξημένες. Τα ίδια ακριβώς είπαν και πέρυσι το καλοκαίρι. Όποιος θέλει μπορεί να το ψάξει". Έτσι λοιπόν εξηγείται το μεγάλο άλμα της καμπύλης των πετρελαιοειδών! 


14 σχόλια:

Swell είπε...

Είχα την εντύπωση ότι όλη τη βαζελίνη την κρατούσαμε εδώ, λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

cynical είπε...

Σουελ,

προέκυψε μεγάλη ζητηση και σε ολο το club med...να δεις που σε λιγο θα εξαγουμε και στη Γερμανια

eparistera είπε...

Σε χαιρετώ cynical καθώς και τους υπόλοιπους σχολιαστές πλην κάποιων ανόητων που επιμένουν να γράφουν τις βλακείες τους εδώ, σχολιάζοντας εννοείται, εκτιθέμενοι. Λοιπόν. ‘Εχει γίνει το εξής όμορφο. Οι ημιαγράμματοι κουτοπόνηροι από το 2009 πέρασαν τις τροφοδοσίες πλοίων στις εξαγωγές ώστε να παρουσιάζονται αυξημένες. Τα ίδια ακριβώς είπαν και πέρυσι το καλοκαίρι. Όποιος θέλει μπορεί να το ψάξει. Σας χαιρετώ και εις άλλα με υγεία.

cynical είπε...

Μπραβο, βρε eparistera!

Τωρα εχουμε την πληρη εικονα. Τελεια!

χαιρετισμους

spiral architect είπε...

Εικόνες από το μέλλον:
Το πολιτικό ίδρυμα του κόμματος της Μέρκελ εκπαιδεύει Έλληνες δημοσιογράφους στην Αθήνα

Προπαγάνδα, διαστρέβλωση, ενοχές, καταστολή.

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

Χαίρε Cynical!
Χαίρε !

cynical είπε...

Xαίρε L' Enfant Κεχαριτωμένη!!!

Gryzor είπε...

Όχι μόνο των πλοίων. Έχει συζητηθεί πολλάκις παλιότερα, στον υπολογισμό πλέον μπαίνουν και τα καύσιμα των αεροπλάνων...

Η μεγάλη απάτη, βέβαια, κρύβεται στο ότι τα "αναθεωρημένα" δεδομένα δεν καλύπτουν και παλαιότερα έτη.

Είναι τόσο χοντροκομμένο αυτό που δεν έχει καν να κάνει, πια, με στατιστική.

LeftG700 είπε...

Φίλη cynical,


Όλα καλά και άγια, αλλά η υφεσιακή πολιτική υπαγορεύεται από ψυχικά διαταραγμένους, μεταφυσικούς ‘‘ορθολογιστές’’;

Δεν ανησυχείς μήπως ωθήσεις ορισμένους από τους αναγνώστες σου να αρχίσουν να ψάχνουν ψυχικά υγιείς και ρεαλιστές ορθολογιστές για να εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές με μεγαλύτερη σωφροσύνη; ;-)


Τα λέμε

cynical είπε...

Παιδια

για τον καπιταλισμο οτι φταιει το ειπαμε στα εισαγωγικα μαθηματα. Απο κει και περα υπαρχουν και διαβαθμισεις. Αλλος ο καπιταλισμος του κευνς, αλλος ο σημερινος. Εδω πλεον περναμε στο τελειως abnormal.

LeftG700 είπε...

Φίλη cynical,


Δεν ήθελα να υπενθυμίσω το αυτονόητο, τον καπιταλισμό δηλαδή. Για όνομα. Ήθελα απλώς να υπογραμμίσω το εξής απλό: αν εξαιρέσεις τον ανορθολογισμό τού κεφαλαιοκρατικού συστήματος να τρώει τα παιδιά του για να ξεπεράσει τις κρίσεις του, όλα τα άλλα στη λειτουργία του είναι απολύτως ορθολογικά. H όλη κατάσταση λοιπόν δεν είναι ζήτημα κάποιων "κακών" που μισούν τον κοσμάκη (ο Φορντ έλεγε: θέλω οι εργάτες μου να πληρώνονται καλά για να αγοράζουν τα αυτοκίνητά μου). Η αυτονομία τού κάθε κεφαλαιοκράτη περιορίζεται από την ανάγκη αναπαραγωγής τού συνολικού καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής Και η ανάγκη αναπαραγωγής τού συστήματος έχει πάντα προτεραιότητα (αλλιώς: Αν για να συνεχίσει να ανεβαίνει το αερόστατο πρέπει να πεταχτούν έξω κάποιοι χιλιάδες εργαζόμενοι, θα πεταχτούν, ακόμα και παρά την ενδεχομένως ειλικρινή λύπη και διαφωνία κάποιων αφεντικών —το ίδιο θα συμβεί και με ορισμένους κεφαλαιοκράτες που δεν θα είναι πια ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις τους).

Από την άλλη: Οι κεϊνσιανές πολιτικές δεν είναι κάτι το μεταφυσικό (ούτε οι κεϊνσιανοί είναι οι καλοί μπάτσοι). Εφαρμόστηκαν σε συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και φάση τού καπιταλισμού, κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις και δυνατότητες του συστήματος και υπό την πίεση ευρύτερων γεωπολιτικών επίδικων στον ευρωπαϊκό χώρο. Η επιστροφή στον κεϊνσιανισμό υπό τις παρούσες συνθήκες απαιτεί τις κινητήριες δυνάμεις (και τις πρόσκαιρες θυσίες) μιας επαναστατικής αλλαγής.

Αυτό λοιπόν ήταν το νόημα του σχολίου μου (με λίγα περισσότερα λόγια φυσικά).


Τα λέμε

pølsemannen είπε...

Έτσι όπως πάει και η μετανάστευση Ελλήνων υπηκόων προς το εξωτερικό, θα λογίζεται σαν εξαγωγή!

akrat είπε...

καλησπέρα

το περίμενα....

όλα τα δίνουν στην μάχη κατά της εργασίας...

ψέμματα και κομπίνες...

αλλά παρακαλώ την βαζελίνη σαν παναθηναικός να την έχετε σε μεγαλύτερη εκτίμηση χαχα

Ανώνυμος είπε...

http://psifiakoohiro.blogspot.com/2012/03/blog-post_5587.html

μιας και το ζήτησε ο Γιώργος (eparistera) το βρήκα, εδώ ο τύπος έχει αναλυτικά ότι θα χρειαστείτε για τις εξαγωγές, γραμμένα σε ταληρακια όπως λέει και ο τεκι