Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

H δυσωδία της σημερινής βουλής



Σήμερα το βράδυ 160 τουρλωτά κωλαράκια, ελαφρυμμένα ίσως από κανά δυο-τρία την τελευταία στιγμή, θα ρίξουν στην κάλπη τις σκατούλες τους, συνεισφέροντας με τον ευωδιαστό αυτό σωρό στη σωτηρία της πατρίδας τους.

Στο κατόπι συσκευασμένες σε περίτεχνο κουτί από το «Αριστοκρατικόν» θα ταξιδέψουν πρώτη θέση προς το Βερολίνο, ως το πειστήριο μιας παρατεταμένης δυσκοιλιότητας και ισόχρονου επίπονου σφιξίματος, και ως το αντάλλαγμα για τις υποσχεθείσες γερμανικής τεχνολογίας καραμέλες αντιμετώπισης των εντερικών δυσλειτουργειών των αποστολέων.  

Ο κόπος όμως άδικος. Ο αρχιτρίκλινος της καγγελαρίας θα τα μυρίσει από δω, θα τα μυρίσει από κει, θα τα ζυγίσει με το μάτι, θα τα ζυγίσει με το καντάρι και θα τα βρει λειψά. Πολύς ο κόπος, μικρό το αποτέλεσμα, θ ‘αποφανθεί και θα τα στείλει πίσω με εντολή να αυγατεύσουν κι άλλο, παραβλέποντας όμως, τον κίνδυνο, στην επόμενη αποστολή, που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, αλλά θα γίνει σύντομα. να μην υπάρχουν καν τόσοι πολλοί κώλοι πρόθυμοι να αφοδεύσουν. Κάποια στιγμή μπορεί κι αυτοί να κουραστούν απ’ την υπερπροσπάθεια ή να βουλώσουν.

Ο προυπολογισμός και το μεσοπρόθεσμο δείχνουν ήδη τα όρια του ξεπατώματος. Όσες αλχημείες και να κάνουν, όσο και να βιάσουν τα νούμερα, με ύφεση που είναι ισάξια και μεγαλύτερη της φετινης για το 2013, (όπως πολύ γρήγορα θ’ αποδειχτεί), η ανεργία δεν θα μπορεί να παραμείνει στα ίδια επίπεδα όπως το καταγράφουν, η ανοδική πορεία του χρέους να αναστραφεί και τα ελλείμματα ν’ αρχίσουν να υποχωρούν.

Ο λόγος που δεν πιστεύουμε ούτε ένα από τα χιλιάδες νούμερα του προυπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου βρίσκεται στο παραπάνω διάγραμμα, που απεικονίζει τις μαντεψιές των αρίστων της κυβέρνησης και του ΔΝΤ για το ύψος του χρέους. Κάθε στήλη δείχνει την πρόβλεψη που έγινε τον Απρίλιο του 2012 (κόκκινη), την πρόβλεψη έξι μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2012 (πράσινη) και την τελική πρόβλεψη του προυπολογισμού, ένα μόλις μήνα μετά, (μπλε). Οι αποκλίσεις προς τα πάνω είναι συνταρακτικές, ακόμα και για κείνες τις προβλέψεις που έγιναν με διαφορά ενός μηνός.  Μετά από αυτό, κάθε πρόβλεψη ότι το χρέος θα φτάσει κοντά στο διπλάσιο του ΑΕΠ το 2016,  μόνο καθησυχαστική δεν μπορεί να είναι.

Η κυβέρνηση για πολλοστή φορά διατείνεται ότι τα μέτρα αυτά θα είναι τα τελευταία. Δεν θα είναι όμως. Και τούτο για το εξής πολύ απλό. Η επενέργεια της δόσης των 15 δις μέτρων των επόμενων δυο χρόνων έχει όριο λήξης το τέλος των δυο αυτών χρόνων. Αν παρατηρήσει κανείς την πορεία του ελλείμματος, υπό την προυπόθεση βεβαίως ότι αυτά δεν θα αναθεωρηθούν οσονούπω εκ νέου, θα διαπιστώσει ότι αυτά μεν μειώνονται μέχρι το 2014, από κει και πέρα όμως ξαναπαίρνουν κεφάλι, πράγμα που σηματοδοτεί την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων. Συμπέρασμα, ότι ο δρόμος προς τον πάτο θα πάρει ακόμα αρκετό καιρό. Τα μέτρα θα παίρνονται με ταχύτερο ρυθμό, το ΑΕΠ θα συρρικνώνεται με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό, ας όψονται οι καινούργιοι πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ, και το γυμνό κόκκαλο της κοινωνίας θα γίνεται ολοένα και πιο ορατό.

Και πού βασίζει η κυβέρνηση την ανάκαμψη; Στις αποκρατικοποιήσεις. Και στο υποτιθέμενο πολλαπλασιαστικό όφελος που θα έχουν στην οικονομία. Σύμφωνα πάλι με το μεσοπρόθεσμο, το σύνολο των χρημάτων που αναμένεται να εισπραχθούν από το σύνολο του ξεπουλήματος μέχρι το 2016 είναι μόνο 9.5 δις, ποσό που αντιστοιχεί στο πενιχρό 2.6% του χρέους των 360 δις, όπως αυτό θα αποτιμάται, με τις γνωστές προβλέψεις, στο τέλος του 2016. Αν καθίσει κανείς να αθροίσει τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, και να τα συγκρίνει με τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους από φόρους, κέρδη και μερίσματα μέσα στην επόμενη τετραετία, θα τα βρει συγκρίσιμα, ή ακόμα και λιγότερα. Επομένως το μόνο που θα αποφέρουν οι ιδιωτικοποιήσεις είναι την έμπρακτη απόδειξη της υποτέλειας, των 160 και παρά κάτι αποψινών κώλων που θα καταθέσουν την κόπρο τους για τη σωτηρία της πατρίδας.

Ο Στουρνάρας, όψιμος εραστής των απαξιωμένων πλέον πολλαπλασιαστών, δεν παύει να λανσάρει  την παραμυθία αυτού που ακούει στο όνομα 3: δηλαδή για κάθε 1 ευρώ που θα πέφτει στη χώρα, άλλα 3 θα αυγατίζουν. Αν παρακάμψουμε το αυθαίρετο του 3, διαπιστώνουμε ότι κατά πρώτον ούτε ένα ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν θα περάσει τα σύνορα του ΤΑΙΠΕΔ προς την εναπομείνουσα ελληνική επικράτεια, και κατά δεύτερον, καμια ιδιωτικοποίηση δεν θα συμβάλει στην ανάπτυξη, παρά μόνο στην μείωση των θέσεων εργασίας και στην πιθανή κερδοφορία του "επενδυτή", αλλά με τους όσους φόρους, αμφίβολο αν θα αποδωθούν στη χώρα. Η διεθνής εμπειρία των ιδιωτικοποιήσεων αυτό μόνο δείχνει. Για να μην τον αδικούμε όμως τελείως, ένας κάποιος πολλαπλασιαστής μπορεί να δράσει μόνο όμως πρόσκαιρα, σε σχέση με τη γη, λόγω πιθανής αναθέρμανσης της ανοικοδόμησης.

Πα' όλη τη σοβαρότητα της κατάστασης, υπάρχει και ένα καλό, που είναι η απόλαυση της πτώσης, μετά από κάθε ψηφοφορία ακόμα περισσότερων γλοιωδών υποκειμένων στο λάκκο με τα σκατά του αυτο-εξευτελισμού και της ανυποληψίας.



6 σχόλια:

spiral architect είπε...

Παρακαλείσθε όπως ίνα μην γράφητε τοιαύτας προκλητικάς τοποθετήσεις.
Θα παρεξηγηθώσιν μερικοί κεντρικοεπιτροπάριοι κομμάτων της διακεκαυμένης ζώνης της Σούπερ Λιγκ, μερικοί της Βήτα Εθνικής όπως και διάφοροι παρατρεχάμενοι κυνηγοί τεραστίων αγρίων πτηνών της αφρικανικής σαβάνας, έχωσιν την παλαβήν συνήθειαν να κυνηγώσιν επί ποδηλάτου.

Από τούδε και στο εξής καλείσθε όπως ίνα προσέχητε τα γραφόμενά σας, ίνα διαβάζητε διαφωτιστικά μεταρρυθμιστικά κείμενα (δεν δίνομεν συνδέσμους) και να ακολουθείτε τας κείμενας οδηγίας.


Εκ της κομματαντούρας των χαρωπών λιβαδιών γεμάτων με κίτρινα αγριολούλουδα καθώς και της συνεργαζόμενης άγριας σαβάνας, πάντοτε ευοπειθώς διακείμενοι.
(ακολουθώσιν υπογραφαί)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ξέρω... Σήμερα ξύπνησα παγωμένος. Δεν φταίει που δεν έχω πετρέλαιο σπίτι ή 10€ στην τσέπη, δεν φταίει που κάνει κρύο...
Εχτές μου τσαλαπάτησαν κάθε αξιοπρέπεια. Με ένα ένα νόμο ενός μόλις άρθρου τερτίπια νομικίστικα ώστε να επιβληθεί η θέση τους), ξεφτίλισαν την ίδια την αστική τους δημοκρατία, καταπάτησαν την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και άλλων δικαστικών οργάνων, έδειξαν τα νύχια τους με συνειδητές πραξικοπηματικές πρακτικές και προσπάθειες ορισμένων κολαούζων να ισορροπήσουν σε δύο βάρκες (βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ) την ώρα που ο λαός ήδη βρίσκεται στο νερό και βουλιάζει.
Καταπατούν τη λαϊκή -αντιμνημονιακή- εντολή των εκλογών. Βιάζουν το παρόν μας με αναδρομική ισχύ και σβήνουν το μέλλον μας…

dirturr 31 είπε...

Τι εύκολο που είναι να κάνεις κριτική και να είσαι αρνητικός(-η)! Αντί περισσοτέρων, δύο posts για κάποιους από τους ήρωες που πρόταξαν τα στήθια τους και είπαν το μεγάλο ΟΧΙ :

http://wp.me/p2nH8c-4r

http://wp.me/p2nH8c-3Y

Όχι δεν πιστεύω πως ο σημερινός δρόμος και η παρούσα κυβέρνηση είναι η λύση στα προβλήματα. Όμως, με έχει κουράσει η στείρα αντίδραση χωρίς ουσιαστική αντιπρόταση. Και οι τζάμπα μάγκες που βρίσκουν ευκαιρία να το παίξουν "φιλολαϊκοί", ενώ στην ουσία το μόνο που κοιτάνε είναι το συμφέρον τους...α, και οι διαφόρων λογιών μέντορες τύπου μπαρουφάκη


spiral architect είπε...

... με έχει κουράσει η στείρα αντίδραση χωρίς ουσιαστική αντιπρόταση. ....

Οι όποιες προτάσεις που γίνονται, γίνονται στη λογική της βελτίωσης ενός συστήματος που το σώμα του, έχει ήδη σαπίσει.

Η αντιπρόταση είναι μία και μοναδική: Ανατροπή αυτού του παράλογου και διεστραμμένου οικονομικά, κοινωνικά (ακόμα και "σεξουαλικά") συστήματος!
- Αστοί οικονομολόγοι φωνάζουν για το ανέφικτο της βελτίωσης.
- Μαρξιστές οικονομολόγοι συνεχίζουν να γκαρίζουν για το ανέφικτο της βελτίωσης.
- Οι κοινωνίες γύρω μας καταρρέουν.
- Η παγκόσμια άνιση ανάπτυξη συνεχίζεται από την εποχή ακόμα που στην Δ. Ευρώπη και ΗΠΑ εφαρμοζόταν ο κεϋνσιανισμός.

Τι άλλο θέλουν για να καταλάβουν;
Τόσο ανεγκέφαλοι είναι;
Τόσο αμοραλιστές έχουν καταντήσει;
Τάσο έχουν απολέσει τον ανθρωπισμό τους πλέον;

Υπάρχει διαχρονικά τόση συσσωρευμένη γνώση, εμπειρία και υλική τεχνογνωσία που μπορεί να λυσει όλα τα προβλήματα του πλανήτη, χωρίς να ανοίξει μύτη.
Αρκεί να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
(θα ανοίξουν κάποιες μύτες, αλλά έτερον εκάτερον)

Κλείνω λέγοντας ότι, στον άνθρωπο υπάρχει ένα συναίσθημα που λέγεται αξιοπρέπεια. Όταν αυτή υπερισχύσει των άλλων συναισθημάτων, τα πράματα θα αρχίσουν να σκουραίνουν με αποτέλεσμα κάποτε όλοι αυτοί που - απωλέσαντες τον ανθρωπισμό τους - συζητούν με τους δυνάστες, να τους περιμένει άσχημο τέλος.

Αρκεί να σηκωθούμε από τους καναπέδες και τα πληκτρολόγια και να πάψουμε να είμαστε υπάκουα παιδάκια.

cynical είπε...

Στην αρχη όταν πρωτοκυκλοφορησε η "εξυπνάδα" του να πετάς το μπαλάκι του τενις στον αντιπαλο, αποζητώντας του να καταθεσει πρόταση, δημιουργούσε, ειναι αληθεια καποια αμηχανια.

Οχι πια. Ειναι σαν να ζητά ο Gates από τον καθενα χρηστη που λεει οτι τα VISTA της Microsoft είναι πανάθλια, να του πει τι θα εκανε αυτος στη θεση του, τι θα ειχε να αντιπροτεινει.

Ή, οτι δεν μπορεις να λες ότι ενα φαγητο δεν σου αρεσει, αν δεν ξερεις να μαγειρευεις.

Μην ξαναρχιζουμε να μπλεκομαστε με τις δυσφημισμενες πλεον ΤΙΝΕΣ.


spiral architect είπε...

Πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει κάποιος;
Πόσο περισσότερο αμοραλιστής μπορεί να γίνει ένας ντεμέκ ""αριστερός"";

Διαβάστε:

Όπως τα γράφαμε. Άλλο 163 άλλο 153. ¨Ηδη ο Σόιμπλε το μπουμπούνισε. Καθυστερήσεις. Αναξιόπιστη κυβέρνηση, κακό πλέον πολιτικό κλίμα, δύσκολες οι μεταρρυθμίσεις. Κάθε μέρα που θα περνάει χωρίς τα μπικικίνια θα είναι αίμα για τη χώρα και τους ανθρώπους της. Φαντάζομαι ότι το βλέπουν όλοι. Απλά δεν το νιώθουν όλοι.
(ρήσεις γνωστού μεταρρυθμιστικοαριστερονεοφιλελέ μπλόγκερ)

Πόσο μυαλό θέλουν για να καταλάβουν ότι τον πλούτο μπορείς να τον παράγεις και να τον ελέγχεις μόνος σου!
Πόσο μυαλό θέλουν για να καταλάβουν ότι με δανεικά δεν ζεις!