Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Πολιτικό bias και οικονομικές προβλέψεις



Σε πολύ μεγάλο βαθμό το πώς θα κινηθεί η οικονομία βραχυπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, δηλαδή το πώς θα επενδύσει κάποιος, το πού θα επενδύσει και το πόσο ρίσκο θα αναλάβει, βασίζεται σε επίπονες και μακροσκελείς αναλύσεις και προβλέψεις κάποιων που πληρώνονται αδρά, μιας και το ύψος της αμοιβής προδιαθέτει για την ασφάλεια και το βαθμό επαλήθευσης των προβλέψεων που επιχειρούν.

Το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να τις λαμβάνουμε σοβαρά υπ' όψιν μας. Αν και η προσεκτική παρακολούθηση των προβλέψεων  από διάφορα κέντρα και ινστιτούτα της αλλοδαπής σε ό,τι αφορά εμάς, όπως για παράδειγμα προβλέψεις που αφορούν στις κατά καιρούς πιθανότητες υλοποίησης  ενός Grexit, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη μας, εν τούτοις τα ίδια αυτά κέντρα συνεχίζουν αμείωτη την παραγωγή τους, παραμένοντας ανεπηρέαστοι από τις κακές προηγούμενες επιδόσεις τους. Πολλές φορές έχει ειπωθεί ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αγγλοσαξονικών κέντρων, όσον αφορά τα τεκταινόμενα εντός Ευρωζώνης, ως εάν οι απολύτως τεχνοκρατικές, όπως λανσάρονται εκτιμήσεις, να επηρεάζονται από το γεωγραφικό πλάτος και μήκος των γραφείων όπου εκπονούνται. 

Και όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει όπως διαπιστώνεται από τα παρακάτω όπως συντάχθηκαν από το Reuters:
      
Στην ερώτηση για παράδειγμα, του κατά πόσον η απόφαση "what ever it takes" του Ντράγκι ωφέλησε την κρίση του ευρώ, τα funds που εδρεύουν στην ΕΖ απάντησαν κατά 75% θετικά, ενώ κατά το ίδιο ποσοστό, τα αγγλοσαξονικά απάντησαν αρνητικά. 





Στο ερώτημα σχετικά με την επιβίωση της ΕΖ, η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών ινστιτούτων απάντησαν θετικά, ενώ τα αγγλοσαξονικά φάνηκαν μοιρασμένα, κοντολογίς χωρίς δυνατότητα πρόβλεψης. 




Ενώ, στην ερώτηση για την πιθανότητα ανόδου του κόστους δανεισμού της ευρωπαϊκής περιφέρειας, το μοτίβο των απαντήσεων ήταν παρομοίως αναμενόμενο: Και πάλι τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο απάντησαν αρνητικά, ενώ τα αγγλοσαξονικά φάνηκαν μοιρασμένα και αναποφάσιστα. 





Δεν χωρά αμφιβολία λοιπόν, ότι οι όποιες εκτιμήσεις έχουν έντονο πολιτικό bias, τέτοιο ώστε ο οποιοσδήποτε πολιτικός, από όποια παράταξη και αν προέρχεται να βρίσκει "τεκμηριωμένο" πάτημα για τη συνέχιση ή μη της υποστήριξής του προς την τάδε ή δείνα πολιτική. 

Όσον αφορά, εμάς τους υπόλοιπους, απλά τις αγνοούμε, ή στην καλύτερη περίπτωση τις χλευάζουμε, όπως ακριβώς χλευάζουμε τους αστρολόγους και τους "αναλυτές" στοιχημάτων ιπποδρομιών και κυνοδρομιών.
  

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά επισημαίνεις οτι σήμερα όχι μόνο οι κάθε λογής εταιρίες μεγάλες και μικρές, οικον. αναλύτες, think tanks, golden boys, οίκοι αξιολόγησης κλπ , έχουν χάσει τον μπούσουλα και δεν ξέρουν τι λένε.
Ο καπιταλισμός βρίσκεται στην μεγαλύτερη κρίση του και όσο παγκοσμιοποιείται η αγορά τόσο θα έιναι πολύπλευρη και μακροχρόνια η κρίση.

markos

TNS είπε...

Εσύ ψαχουλεύεις δεξιά κι αριστερά προσπαθώντας να διαμορφώσεις βάσιμη άποψη που τη λες σε εκατό άλλους όμοιούς σου.
Η κυρά Κούλα -και μαζί κάτι χιλιάδες- δεν νοιάζεται για τέτοια ψαξίματα και αρκείται στο λαμέ κήρυγμα του Παπα-Πρετεντέρη...

spiral architect είπε...

Δια στόματος Πορτοσάλτε στην εκπομπή του Εισαγγελάτου στο Σκάι κατά την τελετή εγκαινίων της προβλήτας 3:
"Το 2015 δεν θα έχουμε μνημόνιο".

cynical είπε...

TNS,

Εχω επιγνωση. Όσο η μονη πληροφορηση που εχει ο περισσοτερος κοσμος ειναι απο την tv, θα ψηφιζουν αυτα που ψηφιζουν. Αυτο το γνωριζει και η καθε εξουσια, και γιαυτο δεν ενδιαφερεται για το τι λεγεται στο διαδικτυο. Στο τελος αυτοι που θα καθορισουν το αποτελεσμα ειναι οι αδαεις, οι απληροφορητοι, οι αμορφωτοι, και οι τηλεθεατες των πρωινάδικων.

Παντως, όταν γινεται μεγαλος θορυβος για κατι στο ιντερνετ, καποια στιγμη βρισκει καποια χαραμαδα και περναει και στα επισημα μεσα.

Υπαρχουν δε και καποιοι ανοητοι, οπως Πορτοσαλτε, μανδραβελης, Αδωνις, που θελουν να τα βαλουν μ' αυτο, και το μονο που καταφέρνουν ειναι να αυτογελοιοποιούνται, να χανουν την αυτοπεποίθησή τους και δειχνουν απο μονοι τους τι τενεκεδες ειναι.

cynical είπε...

spiral,

ο Πορτοσαλτε για τα λεφτα που παιρνει θα επρεπε να προσδιορίσει μεχρι και την ωρα εξοδου απο το μνημονιο.
Να τού μειωθει αμεσα ο μισθος!

cynical είπε...

μαρκο

ποτε δεν ηξεραν. Απλως το επαιζαν επιστημονες και ξεφευγαν της κριτικης.

Swell είπε...

Αν μαζέψει κανείς όλες τις μαλακίες που έχει πει στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση ο Πορτοσάλτε, θα έχει την ύλη για δύο "Αδελφούς Καραμαζώφ" και βάλε.