Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Περί πλειστηριασμών




Η κυβέρνηση έχει πλέον αποφασίσει να βγάλει σε πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία από τις αρχές του επόμενου έτους. Βλέποντας πίσω της μόνο επιτυχίες σχετικά με την επιβολή σκληρών μέτρων όλα αυτά τα χρόνια, θεωρεί ότι και αυτή τη φορά θα τα καταφέρει.

Αναρωτιέμαι όμως πώς! Διότι ο πλειστηριασμός έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν τα συναντάς στα προηγούμενα μέτρα. Έχει υλικότητα, έχει σωματικότητα, κοντολογίς, προϋποθέτει έξωση και αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί χωρίς πάλη. Όχι ιδεατή, αλλά χειροπιαστή. Όπως και να το δεις, η έξωση είναι ένα πολύ άγριο πράγμα. Σκεφτείτε να σού πετάνε τα έπιπλα στο πεζοδρόμιο, τα πιατικά, τα καθαρά απ’ το ντουλάπι και τα βρώμικα απ’ τον νεροχύτη, τα ρούχα, τα σιδερωμένα και τ’ ασιδέρωτα, το πανέρι με τα άπλυτα, να σου ξεσκίζουν τα άλμπουμ με τις φωτογραφίες του γάμου σου και των παιδιών σου, να σου λασπώνουν τα σεντόνια, τα χαλιά και τα κεντίδια της γιαγιάς σου, τα βιβλία σου και τα CD σου, τα περιοδικά, τα ενθύμια απ’ τα ταξίδια σου, ό,τι χρήσιμο και άχρηστο μάζευες αυτά τα χρόνια, μπορεί άχρηστα, αλλά κομμάτια της ψυχής σου που δεν έλεγες να τα’ αποχωριστείς αν και σου έπιαναν πολύτιμο χώρο στα ράφια, και τώρα νά, να πέφτουν στα λερά δάχτυλα ενός τυχάρπαστου ασεβή, κι η ζωή σου, κρυφή και φανερή, να γίνεται βορά στα λαίμαργα μάτια των περαστικών.   

Αν και η απόλυση είναι κάποιο είδος έξωσης από τον τόπο εργασίας, εν τούτοις η ιδιωτική κατοικία είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό, είναι άσυλο, είναι προσωπικό καταφύγιο και ως εκ τούτου θεωρείται σεβαστό και απαραβίαστο. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ ο νόμος παρέχει στον ιδιοκτήτη δικαίωμα οπλοφορίας για να την υπερασπίζεται και η δολοφονία απρόσκλητων εισβολέων δεν λογίζεται ως τέτοια. Και αν στην Ελλάδα δεν ισχύει παρόμοια νομοθεσία, εν τούτοις η διάθεση των ενοίκων να υπερασπιστούν το πιο σημαντικό κομμάτι του μικρόκοσμού τους θεωρείται δεδομένη και αμετάκλητη. Το έχουμε δει στην πράξη ήδη στο παρελθόν, στις απεγνωσμένες αντιδράσεις τους, στις σπάνιες περιπτώσεις που κάποιο αυθαίρετο επρόκειτο να κατεδαφιστεί. Οχυρώσεις, καραμπίνες, απειλές, απόπειρες αυτοκτονίας από ταράτσες, έμπρακτη συμπαράσταση των γειτόνων και στο τέλος οι μπουλντόζες να αποχωρούν με την ουρά στα σκέλια.

Θεωρητικά μιλώντας, η κυβέρνηση έχει δυο επιλογές. Είτε πλειστηριασμοί με έξωση, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται, είτε πλειστηριασμοί χωρίς έξωση, δηλαδή με κάποιο κόλπο ώστε ο ιδιοκτήτης να συνεχίσει να παραμένει στην οικία του, η οποία φυσικά δεν θα του ανήκει, έναντι κάποιου ενοικίου, ταυτόσημου με τη δόση του δανείου ή, λογικά, αρκετά μικρότερου, διότι αλλιώς τι νόημα θα είχε η αθέτηση πληρωμών των δόσεων. 

Για ποιο λόγο όμως κάποιος θα αγοράσει μια κατοικία αν δεν πρόκειται να την αξιοποιήσει κατά όπως θέλει; Είτε να μείνει μέσα ο ίδιος, είτε να την νοικιάσει με υψηλότερο ενοίκιο, είτε να την μεταπωλήσει. Αναγκαστικά, λοιπόν, το πρόβλημα της έξωσης δεν θα μπορέσει να το προσπεράσει, και φυσικά τις συνέπειες που μοιραία θα το συνοδεύσουν.

Ακούγεται ότι οι τράπεζες προτίθενται να πουλήσουν σε εξευτελιστική τιμή τα κόκκινα οικιστικά δάνεια, κάπου στο 10%-20% της αξίας τους σε πρόθυμα vulture funds, ώστε αυτά τα τελευταία να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Αλλά ακόμα και έτσι, η άσκηση μεγαλύτερης πίεσης από τη μεριά τους, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί να μην προκαλέσει και αύξηση της αντίδρασης, ειδικά όταν πρόκειται για ιδιώτες της τελευταίας υποστάθμης.

Εδώ όμως θα ήθελα να εκφράσω και μια απορία: Αν οι τράπεζες προτίθενται να χάσουν έως και το 80% της αξίας των δανείων τους πουλώντας τα στα εν λόγω funds, γιατί δεν τα κουρεύουν από μόνες τους σε κάποιο πολύ μικρότερο ποσοστό, ας πούμε στο 50%; Μ’ ένα τέτοιο κούρεμα, το στεγαστικό έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να εισπραχθεί στο ακέραιο. Κι έτσι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Χάθηκε η λογική από το βασίλειο της ορθολογικότητας;

Ίδωμεν!



16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα, διάβασα μια είδηση σε πολύ καλά ενημερωμένο οικονομικό blog με έδρα τις ΗΠΑ...
Με αφορμή την συγκεκριμένη είδηση, μου ήλθαν στο μυαλό κάποια ονόματα εταιριών που έχουν εμπλακεί και στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της κρίσης (και όχι μόνον)...
Και σκέφθηκα ότι ίσως κάποτε φανεί χρήσιμο να ψάξω λίγο βαθύτερα το θέμα...

Δείτε λοιπόν τα ερωτήματα που με βασάνισαν και τις απαντήσεις που βρήκα!

Ερώτημα 1ο: Ποιός νομίζετε πως είναι λοιπόν -σύμφωνα πάντα με άριστα ενημερωμένες πηγές- ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων και ειδικότερα μονοκατοικιών (single-family homes) στις ΗΠΑ?
Απάντηση: Η εταιρία Blackstone Group LP’s Invitation Homes!
(βλ. εδώ... http://globaleconomicanalysis.blogspot.gr/2013/08/second-biggest-us-landlord-owner-of.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+MishsGlobalEconomicTrendAnalysis+%28Mish%27s+Global+Economic+Trend+Analysis%29).

Ερώτημα 2ο: Πότε ιδρύθηκε η εταιρία Invitation Homes, από την μητρική της (Blackstone’s Real Estate)?
Απάντηση: Πριν από ένα μόλις έτος, το 2012!
(βλ. εδώ... http://www.bizjournals.com/jacksonville/news/2013/05/10/whats-it-like-when-blackstone-group.html)

Ερώτημα 3ο: Σε ποιόν όμιλο εταιριών, ανήκει η παραπάνω εταιρία?
Στον όμιλο BlackStone Group!
(βλ. εδώ... http://www.blackstone.com/news-views/blackstone-blog/blackstone-house-prices-and-housing-policy).

Ερώτημα 4ο: Σε ποιά εταιρία των ΗΠΑ, έχει ανατεθεί σήμερα ο έλεγχος του τραπεζικού τομέα -μέσω δοκιμασιών stress tests και γενικότερα με ελέγχους βιωσιμότητας- αρκετών χωρών του κόσμου και ειδικότερα της Ελλάδας? Συνεπώς, αξιολόγησε και και το βαθμό έκθεσης των τραπεζών σε κινδύνους από δανεισμό...
Απάντηση: Στην εταιρία BlackRock Solutions! Πρόκειται για θυγατρική της BlackRock!
(βλ. εδώ... http://www2.blackrock.com/us/brs).
Οι ελληνικές τράπεζες διαµόρφωσαν ειδικές αίθουσες για την BlackRock Solutions και της επέτρεψαν πρόσβαση σε πληροφορίες όπως τα ιστορικά ενεχύρων και πληρωµών. Μάλιστα, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, η δουλειά στην Ελλάδα τιµολογήθηκε από την BlackRock προς περίπου 17 εκατ. δολάρια.
(βλ. εδώ... http://www.tovima.gr/vimamen/manual/article/?aid=469385)

Ερώτημα 5ο: Και ποιός λέτε ότι "προσέλαβε" την BlackRock Solutions για να κάνει αυτούς τους ελέγχους?
Απάντηση: Μα φυσικά, η Τράπεζα της Ελλάδος! Σας επισυνάπτω την τελική έκθεση, που υπέβαλε η BlackRock Solutions προς την Τράπεζα της Ελλάδος!
(βλ. εδώ... http://www.claytonerm.com/news-bank-of-greece-publish-blackrock-report-on-greek-banks).

Ερώτημα 6ο: Και πως συνδέονται όλα αυτά?
Απάντηση: Όλες οι παραπάνω εταιρίες, θυγατρικές, μητρικές κ.ό.κ. (Invitation Homes, BlackRock Solutions, BlackRock, Blackstone Group LP’s κλπ) έχουν μια εταιρία-βάση, η οποία φυσικά είναι η Τhe BlackStone Group, η οποία ιδρύθηκε το 1985, από τους Stephen Schwarzman και Peter Peterson!
(βλ. εδώ... http://www.blackstone.com/, εδώ... http://en.wikipedia.org/wiki/Blackstone_Group και εδώ... http://www.blackrock.com/corporate/en-us/about-us/blackrock-history).
Κολοσσός!!!

Ερώτημα 7ο: Τώρα τι λέτε? Αυτή η "πρεμούρα" στην Ελλάδα, για τους πλειστηριασμούς των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων για δανειολήπτες που καθυστερούν να εκπληρώσουν τις δόσεις τους, να έχει άραγε κάποια σχέση με τα παραπάνω ή όχι?
Απάντηση: Η ...πρόκληση για την εν λόγω απάντηση, απευθύνεται φυσικά σε όλους εσάς! Εύκολο είναι πιά! Άντε και πολλά σας είπα ήδη!

Και τα συμπεράσματα δικά σας!


ΟΚ! Και τώρα η είδηση που -μικρή σημασία έχει πλέον- αλλά τουλάχιστον με βοήθησε να διερευνήσω και να απαντήσω τεκμηριωμένα στα παραπάνω ερωτήματα:
Second Biggest US Landlord, Owner of 20,000 Homes, Terminates 15% of Staff Following Loss

cynical είπε...

Ξαναβαζω το πρωτο λινκ γιατι δεν φαινεται καλα τουλαχιστον στη δικη μου οθονη

http://globaleconomicanalysis.blogspot.gr/2013/08/second-biggest-us-landlord-owner-of.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+MishsGlobalEconomicTrendAnalysis+%28Mish%27s+Global+Economic+Trend+Analysis%29

cynical είπε...

Η εντυπωση που ειχα μεχρι τωρα ηταν οτι ο μεγαλυτερος ιδιοκτητης των στεγαστικων στις ΗΠΑ ηταν το ιδιο το κρατος μετα το bail-out των fannie mae και freddie mac.

Πάντως η Blackrock που διενεργει τα stress tests πρεπει να μην εχει σχεση με την Blackstone.

Eτσι λεει η wikipedia: BlackStone Not to be confused with BlackRock Inc, an investment management firm

http://en.wikipedia.org/wiki/Blackstone_Group

cynical είπε...

Αλλά αμα πας στο http://en.wikipedia.org/wiki/BlackRock
φαινεται οτι η BlackRock was under the umbrella of The Blackstone Group and was called Blackstone Financial Management

δλδ οι δυο εταιριες εχουν σχεση κι εχεις δικαιο.

spiral architect είπε...

Πρέπει να ακούσουμε και τη γνώμη του γκαβλιάρη επί του θέματος των πλειστηριασμών:
Αν αρχίσεις και κλαψουρίζεις ότι κάποιος εκμεταλλεύεται τη δυστυχία σου, είναι δική σου ευθύνη να γυρίσεις τα πράματα. C ‘est la vie!

cynical είπε...

Ειδες ο δικος σου; "Αντι να κλαψουριζεις..."

και να πεις οτι δεν εχει δικαιο , ψεμματα θα'ναι.

Odyssey είπε...

Γεια σου παλιά φίλη,
Θα πρέπει να ψαχτεί τίνος είναι η Blackstone και η Blackrock. Κάτι πουλάκια λένε ότι ανήκουν στις γενικότερες διακλαδώσεις της οικογένειας Rothchild. Εμείς μπορεί να μη κρατάμε γενεαλογικό δέντρο της δικής μας οικογένειας. Δεν έχουμε λόγους.
Κάποιοι άλλοι, όμως, μπορεί να έχουν πολύ σοβαρούς λόγους να επιστρατεύουν στην οικονομική τους διακλάδωση και τους οικογενειακούς δεσμούς.
Αν δεν μπορώ να το αποδείξω, ενέταξε το στη "συνομωσιολογία". Έτσι κι αλλιώς, με ή χωρίς οικογενειακούς δεσμούς, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Νεο -φεουδαρχία είναι αυτό που έρχεται.
Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Τι κάνουμε;

Odyssey είπε...

Σε ότι αφορά τη "λογική":
Σε παραπέμπω στο "Κράτος και περιουσία στα χέρια των εταιρειών. Κάτι νέο ή κάτι παλιό;"
Όλα είναι πολύ "λογικά".
Απλώς, θέλουν να τα πάρουν.
Τι θα τα κάμουν;
ΤΙΠΟΤΑ

Αναρχοφιλελευθερος είπε...

"Έχει υλικότητα, έχει σωματικότητα, κοντολογίς, προϋποθέτει έξωση και αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί χωρίς πάλη. Όχι ιδεατή, αλλά χειροπιαστή."

Όποιος καθυστέρησει να πληρώσει το μίσθωμά του, του γίνεται έξωση σε 50 ημέρες. Είδες πουθενά να γίνεται "πάλη";

Ο Έλληνας φορολογούμενος επιβαρύνθηκε με 50 δις, επειδή οι τράπεζες από τη μια αγόραζαν τα σαβουρόχαρτα του ελληνικού κράτους και από την άλλη επειδή πολλά δάνεια έπαψαν να εξυπηρετούνται.

Αν λοιπόν εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν και κάνουν την παλαβή δώσουν τη μάχη του τζαμπατζή, όσοι τους βοηθήσουν να καλύψουν με τους φόρους τους τις ζημιές που θα προκληθούν. Ο τζάμπας και η μητέρα του ζουν κατ' αποκλειστικότητα στο Media Markt.

cynical είπε...

Απορω γιατι εξομοιωνεις την εξωση απο ξενο σπιτι με την εξωση απο το δικο σου. Δεν μπορεις να διακρινεις τη διαφορα;

Οσο για τον χαρακτηρισμο τζαμπαζτηδες, βλεπω οτι εκτοτε η Διβανη απελευθερωσε πολλους κλωνους.

Ριξε παντως μια ματια στους λογους που οι τραπεζες εφτασαν στο σημειο αυτο. Η περιπτωση Λαυρεντιαδη-Ρεστη-Σαλλα δεν σου λεει κατι για το που πηγαιναν τα θαλασσοδανεια; Οι τραπεζες δεν ζημιωσαν απο τα ελληνικα ομολογα. Αυτα αποτελεσαν σταγονα στον ωκεανο. Ηταν ηδη ζομπι και πριν απο το PSI.

Οσον αφορα τα κοκκινα στεγαστικα, οι λογοι που κοκκινισαν ας αναζητηθουν στις πρακτικες των ιδιων των τραπεζων, οταν μοιραζαν αφειδως δανεια , οταν σε παρακαλουσαν να παρεις δανειο, (προσωπικα παρελαμβανα με το ταχυδρομειο προυπογεγραμμενα δανεια 10,000 ευρω και ανω) και οταν τα κερδη των τραπεζων εφταναν σε τριψηφια ποσοστα.

Ας προσεχαν, λοιπον. Αλλωστε καταβροχθησαν απο αυτους που λες "τζαμπαζηδες" περι τα 220 δις σε ρευστο και εγγυησεις. Οι χρηματοδοτες, τζαμπαζηδες; Υβρις!

Θα ελεγα λοιπον να επανεξετασεις την εννοια τζαμπατζης. Ισως θα επρεπε να διευρυνεις καπως το περιεχομενο της.

cynical είπε...

Γεια σου Odyssey,

Χαιρομαι που ξαναδωσες σημαδια ζωης!

Τι θα κανουμε; Θα δουμε τι εκαναν οι πρόγονοι μας και θα πραξωμεν αναλογως!

KnowDame είπε...

Αρκετά στοιχεία για την Black Rock από παλιότερο άρθρο του Π. Παναγιώτου

http://tvxs.gr/node/71368


Γειά σου Cynical! Χαίρομαι που αντέχεις και συνεχίζεις, αν και κατανοώ πολύ καλά γιατί πολλοί σιώπησαν [πχ. Greek Rider]. Καλό χειμώνα σε όλους!

cynical είπε...

καλημερα knowdame

δεν με εκπλησσει τιποτε πια. Περιμενω να δω τα πλεον αδιανοητα.

Ή δεν ξερω αν θελω πλεον να ξερω. Αυτη η αηδια που μας περιτριγυριζει μας εκρυψε το γεγονος οτι στην μια και μοναδικη μας και συντομη ζωη υπαρχουν και καποιες καλες πλευρες που ακουμπαει καποιος για να παιρνει δυναμη συνεχιζει.

Ταλαντευομαι πολυ στο να στρεψω αλλου το βλεμμα μου.

καλο χειμωνα!



Ανώνυμος είπε...

Α.Κ.

θα παρακαλούσα την οικοδέσποινα να μην στρέψει αλλού το βλέμμα της. Τα άρθρα της είναι πολύ αποκαλυπτικά για να αρνηθεί να τα μοιράζεται μαζί μας.

καλό φθινόπωρο και ας βάλει ο Θεός το χέρι του για το χειμώνα !

cynical είπε...

Ειδα σημερα αυτο στο ΠΟΝΤΙΚΙ και εξεπλάγην!

Έρχονται οι πλειστηριασμοί της καταστροφής

Δηλώνω δε, ευθαρσως ότι δεν ειμαι η Μιχαλού.



cynical είπε...

Νασαι καλα Α.Κ.

Τι να κανω, θα κανω την καρδια μου πέτρα και θα κουτσοπορευτω!

Η εντυπωση που εχω ειναι το φθινοπωρο τουλαχιστον δεν θα γινει τιποτε. Ο Σαμαρας θα επιστρατευει καθε πουλι ...απεργούμενο.

Αν δεν αλλαξει ο τροπος αντιδρασης με νεες ιδεες (αλα ΕΡΤ) το κινημα θα κατσει σπιτι του.