Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Ευρωπαϊκή Διαβούλευση Πολιτών για το 2009

Χθες έλαβα ενα e-mail από το Ινστιτούτο Στατιστικής Τεκμηρίωσης, Ανάλυσης και Έρευνας (ΙΣΤΑΕΡ), του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με την Ευρωπαική Διαβούλευση των Πολιτών για το 2009, και το οποίο συνοδευόταν από την παράκληση να δημοσιευθεί στο blog μου.
Πραγμα και το οποίο πράττω με ευχαρίστηση!
Το περιεχόμενο έχει ως ακολούθως:


--------------------------------------------------------------------------


Οι "Ευρωπαϊκές Διαβουλεύσεις Πολιτών 2009" (ECC09), είναι μια πρωτοβουλία που σε μεγάλο βαθμό θα στηριχθεί στην ηλεκτρονική διαβούλευση.

Πρόκειται για ένα Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου πολίτες από κάθε μία από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης στην Εθνική Διαβούλευση Πολιτών στην χώρα τους, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες σε αυτόν τον μοναδικό και χωρίς πολιτικές δεσμεύσεις διάλογο θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να διαμορφώσουν κοινά οράματα για το μέλλον της Ευρώπης και να καταλήξουν σε προτάσεις προς αυτούς που παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Την ευθύνη για την διεξαγωγή του Προγράμματος στην Ελλάδα έχει το Ινστιτούτο Στατιστικής Τεκμηρίωσης Ανάλυσης και Έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.Αντίστοιχη διαδικασία θα γίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την παρουσία πρωθυπουργών, επιτρόπων και άλλων ηγετών. Η διαδικασία στην Αθήνα θα γίνει ταυτόχρονα με άλλες επτά χώρες της Ένωσης με πανευρωπαϊκή προβολή. Η κατ' αρχήν ημερομηνία διεξαγωγής είναι το διήμερο 14-15 Μαρτίου.

Η ECC09)- θα δώσει σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην συζήτηση για το πώς μπορεί η ΕΕ να διαμορφώσει το οικονομικό και κοινωνικό μας μέλλον σε έναν παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, λαμβάνοντας μέρος σε μία συζήτηση σε απ' ευθείας σύνδεση στους εθνικούς δικτυακούς τόπους που ξεκίνησαν την λειτουργία τους στις 3 Δεκεμβρίου ταυτόχρονα σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. Αυτό αποτελεί το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας που θα κορυφωθεί με μια σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων πολιτών τον Μάϊο του 2009.

Για τον σκοπό αυτό, όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να επισκεφθούν την εθνική μας ιστοσελίδα.

Επιπροσθέτως, μπορούν να αποστείλουν μια σύντομη πρόταση για συζήτηση (π.χ. γενικές παρατηρήσεις σχετικά με το ερώτημα: Τι πρέπει να κάνει η ΕΕ για να διαμορφώσει το οικονομικό και κοινωνικό μας μέλλον σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον) ή/και να συνεισφέρουν με κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον εκτελεστικό υπεύθυνο του προγράμματος κ. Βαλάντη Μαλέσιο τηλ. 210-8210509 , diavoulefsi09@gmail.com

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου φίλη μου Cynical !

Δεν ξέρω πόσο σοβαρά θα ληφθεί υπόψιν ο,τιδήποτε γραφτεί.
Εγώ πάντως έκανα το καθήκον μου:
Μια πρόταση για την ανεργία.

Συμβουλή:
Η διάισθησή μου λέει ότι αν θέλετε να διαβάσουν την πρότασή σας, να είστε σύντομοι.
Είδα κάποιες τεράστιες εκθέσεις ιδεών που δεν διαβάζονται με τίποτε....

Ανώνυμος είπε...

Και η τηλε-σύσκεψη με το Δήμα για το περιβάλλον, στα σκουπίδια πήγε. No illusions

Greek Rider είπε...

@NP μπράβο για την πρότασή σου, λέω και εγώ με κάθε ευκαιρία όπου βρεθώ και όπου σταθώ ότι η μείωση του χρόνου εργασίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο για τη μείωση της ανεργίας αλλά και για τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας.

Η άποψή μου είναι ότι αυτός ο εκδημοκρατισμός από ανθρώπους που θα έχουν πλέον χρόνο να σκεφτούν και να δράσουν πολιτικά είναι και το πραγματικό πρόβλημα που εμποδίζει τη μείωση του χρόνου εργασίας.

Επίσης χαίρομαι να διαβάζω προτάσεις που επιτέλους ξεφεύγουν από τις νεοφιλελεύθερες σαχλαμάρες, κοινοτοπίες και προκαταλήψεις που επαναλαμβάνει κάθε μέρα ο τύπος και οι τηλεοράσεις. Τα αδιέξοδα τους παράγουν πλέον μόνο αδιέξοδες προτάσεις.

http://www.european-citizens-consultations.eu/gr/debate/2052