Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Who is the Boss??



Η παραπάνω φωτογραφία είναι από τη διαφήμιση μιας ημερίδας, (μισής μερίδας ουσιαστικά), που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα σε ερευνητικό ίδρυμα της χώρας με σκοπό, υποτίθεται, την παρουσίαση κάποιου νέου αντι-γηραντικού παράγοντα, ο οποίος θα περιλαμβάνεται στην καινούργια σειρά καλλυντικών προϊόντων της εταιρίας που τα παρασκευάζει και τα εμπορεύεται.

Ποιο είναι το παράξενο;

1. Η σημειολογία της εικόνας είναι πεντακάθαρη. Στην κεφαλή, με δυσανάλογα μεγάλα ως προς τα υπόλοιπα γράμματα, εμφανίζεται η εταιρία-πάτρωνας και από κάτω, με σαφώς μικρότερου μεγέθους γραμματοσειρά, μην τυχόν και λαθέψουμε τις ιεραρχίες, τα «τσιράκια», τα οποία τυχαίνει να είναι κάποιοι «παρακατιανοί» εταίροι, όπως το πανεπιστήμιο Αθηνών, ο «Δημόκριτος» και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

2. Η εν λόγω εταιρία για να έχει τους συγκεκριμένους εταίρους, σημαίνει ότι, ευφυώς ποιούσα, δεν διαθέτει η ίδια ερευνητική υποδομή, που θα τής δέσμευε R&D κεφάλαια για κτήρια, προσωπικό και εξοπλισμό, οπότε και καταφεύγει σε δημόσια ιδρύματα για να της κάνουν τη δουλειά. Φυσικά όχι με το αζημίωτο, πληρώνει το κάτι τις της, ή συμπράττει μέσω κοινής χρηματοδότησης, αλλά αυτό δεν την απενοχοποιεί από το να συμπεριφέρεται όπως ο συμπαθής κύριος της γνωστής έκφρασης «εγώ με τον παρά μου, ... και την κυρά μου».

3. Κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό από τη συγκεκριμένη φωτογραφία, είναι ότι η ψευδο-ημερίδα αυτή, για λόγους ευνόητους, δηλ. εταιρικού ανταγωνισμού, ήταν κλειστή στο κοινό. Η πρακτική αυτή όμως, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το ρόλο των δημοσίων ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, όπου η παραγόμενη έρευνα θα πρέπει να είναι διαφανής και ανοιχτή στην κοινωνία.

Τι γίνεται λοιπόν όταν τα δημόσια ερευνητικά ιδρύματα καλούνται να συμπεριφερθούν σαν παραρτήματα εταιριών, σαν μονάδες παροχής υπηρεσιών προς αυτές, και όταν οι εταιρίες ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν το know how, τις υποδομές, τους χώρους και το ερευνητικό προσωπικό ιδρυμάτων που συντηρούνται από δημόσιους πόρους; Χρησιμοποίησα την συγκεκριμένη εταιρία σαν παράδειγμα ενός γενικότερου φαινομένου που παρατηρείται εδώ και πολύ καιρό στον ευρωπαϊκό, και κατ’ επέκταση και στον ελληνικό χώρο, όπου ερευνητικές προτάσεις τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης, δηλαδή χρηματοδότησης, μόνον όταν συμπράττουν με εταιρίες και όταν στοχεύουν στην παραγωγή ενός τελικού εμπορεύσιμου προϊόντος, το οποίο φυσικά εμπίπτει στους εμπορικούς σχεδιασμούς της εταιρίας.

Ψάχνοντας τα αρχεία με στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, διαπίστωσα ότι μόνο το 0.2% των ελληνικών επιχειρήσεων χρηματοδοτούν ερευνητικές δραστηριότητες και εξ αυτών μόνο το 45% διαθέτουν δικές τους υποδομές. Ενώ, οι μισές περίπου από τις ερευνητικές τους δράσεις αφορούν βελτίωση ήδη υπαρχόντων προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών παραγωγής και όχι δημιουργία νέων. Είναι λοιπόν φυσικό να αναζητούν συνεργασίες, επί πληρωμή, με δημόσια ερευνητικά κέντρα.

Τις προάλλες, δημιουργήθηκε σάλος στην Αγγλία όταν τα διάφορα ερευνητικά συμβούλια της χώρας, τα οποία αποφασίζουν το 90% της χρηματοδότησης της ακαδημαϊκής έρευνας, έβγαλαν φετφά, σύμφωνα με τον οποίο όσοι αναζητούν δημόσιους πόρους θα πρέπει πρώτα να αποδεικνύουν την συμβολή που θα έχει η προτεινόμενη έρευνα στην οικονομία πρωτίστως. Όπως σχολιάζει ο G. Monbiot, ο δημοσιογράφος του Guardian που έφερε το θέμα στην επιφάνεια, ενώ η μεταφορά της επιστημονικής γνώσης στην οικονομία μπορεί να δράσει θετικά, δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο όταν η απαίτηση για οικονομική ανταποδοτικότητα γενικευτεί σε κάθε μορφή γνώσης.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι άλλη γνώση παράγουν (αν παράγουν) οι εταιρίες, αφού ελάχιστα διαθέτουν στην βασική έρευνα και περισσότερο στις βελτιώσεις και εφαρμογές, και άλλου είδους γνώση τα δημόσια ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η γνώση δεν είναι μόνο εμπορεύσιμο προϊόν, είναι επίσης και χαρά και ομορφιά, διείσδυση στα μυστικά του κόσμου και εξερεύνηση, αλλά και ίσως και ένα μελλοντικό προϊόν.

32 σχόλια:

athinovio είπε...

Μου θύμισες μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν απο ένα περίπου μήνα, σύμφωνα με την οποία η χρήση κινητών τηλέφωνων δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για την υγεία. Προφανώς...

μ είπε...

Το θέμα στο οποίο αναφέρεται η Cynical είναι πολύ πιο σοβαρό και ευρύ από τις θεωρίες για τα κινητά.

Νομίζω πως σε περιόδους έντονης υποχρηματοδότησης (από πότε έχει να προκηρυχθεί ΠΕΝΕΔ άραγε;) φαινόμενα σαν και αυτό που παρουσίασες θα πληθύνουν.

cynical είπε...

καλησπερα @athinovio,
για την επικινδυνοτητα των κινητων εχουν γινει πολλες μελετες, και απο όσο γνωριζω οι περισσοτερες δεν βρηκαν καποια συσχετιση. Αλλά αυτο που αναφερεις αναγεται στις κατευθυνομενες ερευνες που διεξαγουν ερευνητικα ιδρυματα που βγαζουν λαδι τους χορηγους τους. Αυτο συμβαινει πολυ συχνα σε ερευνες που χρηματοδοτουν φαρμακευτικες εταιριες οποως εχω γραψει σε δυο αναλογου περιεχομενου ποστ.
στη συγκεκριμενη περιπτωση, ειναι λιγο διαφορετικα. Εδω εταιριες χρησιμοποιουν τα δημοσια ερευνητικα κεντρα σαν παρόχους υπηρεσιων, πραγμα που ενθαρρυνεται απο το περιφημο ιδεολογημα της οικονομιας της γνωσης. Γνωση ειναι ο,τι συμφερει την οικονομια, ο,τι δηλ. ζητουν οι εταιριες.

cynical είπε...

καλησπερα Μάνο,

το τελευταιο ΠΕΝΕΔ πρεπει να ηταν πριν 4 χρονια αν θυμαμαι καλα. Αλλα και εκει ζητουσαν τη συμμετοχη εταιριας. Ασχετο, αν οι περισσοτερες εταιριες που συμπραττουν ειναι μαιμουδες. Δηλ. δεν κανουν τιποτα και δεν δινουν και τιποτα.

Τετοιες απαιτησεις περιοριζουν αρκετα τους ερευνητικους οριζοντες, που πρεπει να ειναι ανεμποδιστοι.

Δεν ειναι τυχαιο που η βασικη ερευνα υποχρηματοδοτειται. ΤΟ χρημα παει σε εφαρμογες, αρκει να τις "πουλησεις" σαν σημαντικες.

Greek Rider είπε...

Παρατήρησα την πρώτη λέξη:"INNOVATIVE". Η καινοτομία όπως έχουμε ξαναδεί είναι της μόδας...

Βέβαια επειδή κοιτούσα τώρα τελευταία κάτι χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ δεν υπάρχει έννοια καινοτομίας χωρίς κέρδος. Η καινοτομία έγινε συνώνυμο του κέρδους: Εφόσον το κέρδος είναι δύσκολο θα πρέπει κάποιος να είναι επινοητικός για να το βγάλει, επινοητικότητα = πρωτοτυπία άρα Innovative=κέρδος.

Κάπως έτσι πάει..

Καμία φορά σκέφτομαι αν θα μπορούσε σήμερα να υπάρξει ένας νέος Άινστάιν ή θα έθετε εαυτόν στην υπηρεσία κάποιας εταιρείας για να δημιουργεί ή να πουλάει ευτελή προϊόντα;

Ρητορικά ερωτήματα...

Επίσης την πρώτη φορά που κοίταξα την φωτογραφία δεν παρατήρησα αυτό που αναφέρεις στο 1 (ότι τα πανεπιστήμια αναφέρονται μετά με μικρά γράμματα). Διαβάζοντας την πρώτη σου παρατήρηση ανατρίχιασα για το πώς δεν το παρατήρησα εξ αρχής.

Ορισμένα αδιανόητα γίνονται σιγά, σιγά...αυτονόητα.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Ακριβως το ιδιο επαθα και εγω με τον φίλο rider είπα ¨ε, και;"
Όντως το θέμα ειναι σοβαρότατο.

ippoliti_ippoliti είπε...

Μπράβο αγαπητή Cynical. Εξαιρετική η ματιά και οι τοποθετήσεις σου.
Σ'ευχαριστώ που μας κάνεις κοινωνούς.
Καλό βράδυ

L’Enfant de la Haute Mer είπε...

Σπουδαία ανάρτηση,
η εκπαίδευση στα νύχια του GATS.
Και διατριβές δεν δίνονται πια
στα πανεπιστήμια αν δεν τις
χρηματοδοτεί κάποια επιχείρηση..

Ανώνυμος είπε...

an h xrhsh kinhtwn den egumonei kanena kunduno tote ti einai auto edw?

http://www.youtube.com/watch?v=TOLNiBVyGyA

cynical είπε...

καλημερα @Rider,

η καινοτομια ειναι η νεα μαγικη λεξη απ' όπου μπορεις να βγαλεις λεφτα! Δεν υπαρχει κανενας περιορισμος για το τι περιλαμβανει.

Πριν απο λιγο καιρο ειχε διοργανωθει καποια διεθνης (ευρωπαικη;) εκθεση καινοτομικων προιοντων. Ο ρεπορτερ ανεφερε, σαν αξιοπροσεχτο ενα εργαλειο που καθαριζει γαριδες. Ο δε υφ. Παιδειας σαν παραδειγμα καινοτομιας σε επισημη ομιλια του, ανεφερε τη βαλιτσα που απεκτησε ροδακια και μας διευκολυνει στις μετακινησεις. Χρησιμο πραγμα, αλλα η ιδεολογικη επενδυση και φορτιση που γινεται αποκρυπτει το τελικο αιτημα που ειναι: καντε οτιδηποτε, να φανει σαν καινουργιο, και προσπαθειστε να το πουλησετε. Καινοτομια σημαινει διευρυνση της αγορας.

cynical είπε...

καλημερα Νίκο Λιολιοπουλε,

μη μου πεις οτι εγινε τυχαια και οτι δεν ειναι ενδεικτικο νοοτροπίας;

cynical είπε...

Καλή σου μερα Ιππολύτη,

μη νομιζεις, και γω απο δω και περα θα γινω περισσοτερο καχυποπτη.

cynical είπε...

καλημερα L' Enfant de la ...

αυτο που γραφεις για τη χρηματοδοτηση των διατριβων απο εταιριες, δεν θα ηθελα να το γενικευσω, (για την ελλαδα). Υπαρχουν ορισμενα προγραμματα που προβλεπουν χρηματοδοτηση διδακτορικων φοιτητων, και στα οποια πρεπει να συμμετεχουν και εταιριες. Δεν ξερω ομως σε τι ποσοστο ανερχεται η συγκεκριμενη κατηγορια. Πιθανον στα Πολυτεχνεια να αποτελουν την πλειονοτητα. Αλλα θα εχω το νου μου αν πεσει κατι στα χερια μου...

cynical είπε...

Ανωνυμε,

αυτο το "πειραμα" στο youtube,
οπως και το αλλο με τα αυγα που βραζουν, (δεν τα δοκιμασα για να δω ποσο στεκουν), οφειλεται στην θερμικη ενεργεια που εκλυεται και οχι σε ιονιζουσες ακτινοβολιες που μπορουν να επιφερουν βιολογικες μεταβολες.

Οταν εχεις το κινητο πολυ ωρα στο αυτι δρα σαν ...σόμπα.


Δες στο λινκ αυτο: http://en.wikipedia.org/wiki
/Mobile_phone_radiation_and_health

στην ενοτητα
Mobile phones and cancer

για ολες τις σημαντικες μελετες που εγιναν πανω στο συγκεκριμενο θεμα.

Xavier είπε...

Ζητώ συγνώμη που δεν τοποθετούμαι πάνω στον προβληματισμό της ανάρτησης η οποία έτσι κι αλλιώς με καλύπτει.

Απλά θέλω να πληροφορήσω τον ανώνυμο, για να μην ανησυχεί κι όλας, ότι αυτό το video είναι μια ευρέως (πλέον) διαδεδομένη φάρσα. Με λίγα λόγια montage. Μια αναζηση στο Google (mobile popcorn hoax) βγάζει περισσότερες λεπτομέριες.

NP είπε...

Μήπως ξέρεις, ήταν πολλοί οι μη Ελληνόφωνοι στην ημερίδα ?

Ή βάλαμε τα Αγγλικά για να υπονοήσουμε διεθνή καινοτομία, υψηλά standards, και λοιπά κομπλεξιλίκια ?

Στέργιος είπε...

Θα ήταν άξιο λόγου αν πραγματικά υπήρχε αμφισβήτηση για το ποιος είναι το αφεντικό. Μάλλον δεν υπάρχει.

Πριν ένα χρόνο με αφορμή μια επαναλαμβανόμενη έρευνα του ΕΜΠ για ένα κλάδο που έβγαζε τους επαγγελματίες κατά 70% «κλέφτες», έψαξα τις χρηματοδοτήσεις και τα προγράμματα. Η ίδια και 10 περίπου ίδιες έρευνες τα τελευταία χρόνια ήταν με τη χρηματοδότηση μεγάλων πολυεθνικών που επιβουλεύονται τον κλάδο και το ΕΜΠ έπαιζε το ρόλο τροχονόμου στα κονδύλια και το ρόλο γραφίδας κατ εντολή του χρηματοδότη. 'Εβαζε και αυτό λεφτά φυσικά! Εστάλη και εξώδικο να απαντήσουν για τη πιστοποίηση των ερευνητικών μεθόδων αλλά σιγά μην απάντησαν. Και να φανταστείτε ότι προβάλλονταν η «ανεξάρτητη έρευνα του καθηγητή του ΕΜΠ» από τα ΜΜΕ ως απόλυτα αντικειμενική και αυταπόδεικτη παρότι χρησιμοποιούσε παράνομα και μη πιστοποιημένα μέτρα και σταθμά!!!

Κάποτε με τη πτώση του «υπαρκτού», όταν μιλούσα για κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό (ΚΜΚ) με τη σύμφυση κράτους και μονοπωλίων, εισέπραττα γέλια γιατί «δεν καταλάβαινα» τη… σύγχρονη πραγματικότητα!!! Μετά, όταν είδαν τι έγινε με το Ελ. Βενιζέλος, την Αττική Οδό, τη γέφυρα Ρίου, τις "άγονες γραμμές", τα διόδια, τους αυτοκινητόδρομους και τα απίστευτα ΣΔΙΤ, κάποιοι κατάπιαν τη γλώσσα τους μη καταβαίνοντας τι είναι αυτό που 100 σχεδόν χρόνια κάνουν κατά συρροή τα καπιταλιστικά κράτη. Αυτά βάζουν τα κύρια λεφτά και τις εγγυήσεις και οι ιδιώτες το εικονικό κεφάλαιο και τις εγγυημένες εισπράξεις, επιβάλλοντας και τους μονοπωλιακούς όρους τους ή αλλιώς κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις (ΚΜΡ).

Υπάρχουν πολλές μορφές ΚΜΚ και ΚΜΡ. Αλλού τα κεφάλαια ερευνών του κράτους οδεύουν προς ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλού σε δήθεν επιχειρήσεις ΜΚΧ, αλλού απ ευθείας σε κρατικά ιδρύματα που προσφέρονται στους ιδιώτες για να τους υπηρετήσουν κλπ, κλπ. Όλα τα έχει ο μπαξές με έναν παρονομαστή. Το κέρδος στην εταιρεία, το κόστος στη κοινωνία. Και το δράμα είναι μετά η πατέντα των πνευματικών δικαιωμάτων και το μονοπώλιο! Με τα λεφτά μας….

Εννοείται βέβαια ότι περιλαμβάνω και τις σκοπούμενες παραπλανητικές έρευνες, τις απάτες - καινοτομίες και τις έρευνες - μαϊμού κατά παραγγελία που γελοιοποιούν την έρευνα και τη νοημοσύνη μας. Μέσα σε αυτά μερικοί φτωχοπρόδρομοι κερδίζουν κάτι και αυτοί με τις μικροαπάτες καινοτομίας όπως ο Καραγκιόζης.

Εννοείται ότι δεν ξεχνώ και τη τζάμπα δουλειά, κυρίως έρευνα πεδίου , των φοιτητών που στο άνομα ενός καλού μέλλοντος προσκυνάνε και υπηρετούν την οποιαδήποτε έρευνα των πολυεθνικών. Μιλάμε για απίστευτη εκμετάλλευση.

Τελικά ποιος είναι ο Μπος;
Σε επίπεδο κράτους και εξουσίας παλιότερα, όταν ο Καραμανλής κατάλαβε ότι άλλος είναι το αφεντικό, είπε εκείνη τη γνωστή φράση: «Μα ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;» Σήμερα δεν έχουμε καμία αμφιβολία.

cynical είπε...

καλημερα ΝP.

Ονομασα την ημεριδα ψευδο-ημεριδα διοτι δεν εξυπηρετουσε κανενα επιστημονικο σκοπο.

Υπηεχαν 4 ομιλητες: Ο κ. Κορρες, η κ. Κορρε, καποιος Ιταλος Προφεσσορας επι του γενικου θεματος του human ageing και ενας ερευνητης απο το ΕΙΕ ο οποιος και θα ηταν ο αμεσα εμπλεκομενος στο project.

Δεν υπηρχε ουτε παν. Αθηνων, ουτε Δημοκριτος. Η μαζωξη αυτη μαλλον τις διαφημιστικες αναγκες της εταιριας εξυπηρετουσε, ωστε να φανει οτι εχει επιστημονικο προφιλ και οτι τα προιοντα της εχουν υψηλες επιστημονικες προδιαγραφες.
That's all.

Γκρίνιαα!! είπε...

.
Τι μου θύμισες τώρα ...

Η οικονομική διάσταση της επιστημονικής έρευνας είναι η μία πλευρά του ζητήματος, εξαιρετικά σημαντική, και αναλύθηκε μια χαρά, τόσο στο κείμενό σου όσο και στα σχόλια.
Το ζήτημα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον, όταν προσθέσουμε και την πολιτική διάσταση κοντά στην οικονομική. Όταν, δηλαδή, το Πανεπιστήμιο διεκδικεί το ρόλο εργολάβου για την υλοποίηση σχεδίων που περιορίζουν ακόμη και τα στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα που αναγνωριζε(ι) το αστικό κράτος.
Και μάλιστα, όταν αυτό το εντάσσει, όχι σε κάποιο προχώ ερευνητικό, δήθεν,πρόγραμμα, αλλά στις κανονικές πτυχιακές του διαδικασίες.
Πριν από ένα χρόνο περίπου, έγραψα αυτό
Επιστήμη
και ιδεολογία

Ιδιαιτέρως με είχαν εντυπωσιάσει, να μην πω τρομάξει, οι διπλωματικές εργασίες του Ε.Μ.Π που ανακάλυψα τυχαία. Ακολουθείστε το link και διαβάστε τις, αν έχετε χρόνο και διάθεση.
Ενδιαφέρον, επίσης, έχει, το είχα ψάξει στο Google τότε, να παρακολουθήσετε και τα ονόματα κάποιων από τους υπεύθυνους των εργασιών αυτών, για να δείτε ποιοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι (χα!) θα υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τις πολιτικές ελευθερίες ως προϋπόθεσης των ακαδημαϊκών ελευθεριών, το άσυλο και άλλα συμπαθητικά τοιαύτα.

Μαύρος Γάτος είπε...

Πολύ μεγάλο και σοβαρό θέμα ανακινείς. Σε μια ιδανική κοινωνία, δεν θα υπήρχε απολύτως κανένα πρόβλημα συνεργασίας εταιριών- κρατικών ερευνητικών κέντρων, το αντίθετο μάλιστα, ποιός θα εμπιστευόταν το ερυνητικό κέντρο του Κορρέ για τα προϊόντα του Κορρέ; Νομίζω πως δεν στέκει το αρχικό σου σκεπτικό.

Από την άλλη επειδή ΔΕΝ ζούμε σε ιδανική κοινωνία (μακράν...), υπάρχει τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας της κατευθυνόμενης έρευνας είτε αυτή αφορά καλλυντικά (σχετικά ανώδυνο θέμα), είτε τα κινητά (επικίνδυνο θέμα) είτε τα κυρίως φάρμακα (πάρα πολύ επικίνδυνο θέμα).

Καλό απόγευμα

cynical είπε...

Στεργιο καλησπερα

θα σταθω σε αυτο που λες για τις πατεντες. Πραγματι αυτο διαπιστωσα οταν εψαχνα για τις φαρμακευτικες. Συμπραττουν με πανεπιστημια σαν "χορηγοι" ή αγοραστες υπηρεσιων, τα οποια διενεργουν την ερευνα και μετα η πατεντα παει στην εταιρια η οποια και εισπραττει τα δικαιωματα κατα το πλειστον.

Για τις διατεταγμενες ερευνες, βοα ο τοπος. Ειδικα για το κλιμα. Διαβαζα τις προαλλες στους NY Times οτι βγηκαν στη φορα εγγραφα οπου φαινοταν καθαρα οτι αυτοι που διενεργουσαν τις ερευνες για την αλλαγη του κλιματος, και στις οποιες φαινοταν οτι δεν τρεχει τιποτα, στην πραγματικοτητα εκρυβαν τα στοιχεια που εδειχναν το αντιθετο.

cynical είπε...

Χavier,

ευχαριστω για την επισημανση. Αγνοουσα αυτο το site

cynical είπε...

Γεια σου Γκρινια!!

Μπορεις να γινεις λιγο πιο συγκεκριμενος οταν λες οτι σε καποιες ερευνητικες εργασιες περιοριζονται ατομικα δικαιωματα; Λογω μυστικοτητας, μηπως;
Καλο ειναι να γνωριζουμε καποια παραδειγματα. Λογω εφαρμοσμενης ερευνας το ΕΜΠ φανταζομαι θα εχει πολλα contracts με εταιριες.

cynical είπε...

Μαυρε Γατε καλησπερα,

Αλλα, λογω προτερου μη-εντιμου βιου, ουτε τα κρατικα ιδρυματα μπορεις να τα εμπιστευεσαι γιατι λαδωνονται κιαυτα. Δες τις φαρμακευτικες, πετρελαικες για την αλλαγη του κλιματος, γενετικα τροποποιημενα τροφιμα, μη-ιονιζουσες ακτινοβολιες κ.λ.π.

Γκρίνιαα!! είπε...

.
Καλησπέρα σας
Το παράδειγμα υπήρχε στο link που έδωσα.
Με αφορμή ένα άρθρο της Ελευθεροτυπίας (http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=83508504) έψαχνα να βρω τι είναι το ECRIS.Λίγα πράγματα, αλλά ανάμεσα σ' αυτά η αναζήτηση μου έβγαλε και αυτό ( http://academics.epu.ntua.gr/LinkClick.aspx?fileticket=rbmcS4J%2FsBc%3D&tabid=381&mid=802 ).
Είναι οι Διπλωματικές Εργασίες του Εργαστηρίου Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης της σχολής Η.Μ.&Μ.Υ. του Μετσόβιου για το 2007 -2008.
Όλες, μία προς μία, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Για τις εργασίες, όμως, 9 και 10, η εντύπωση που σχημάτισα είναι κάτι σαν συμμετοχή στο στήσιμο του Μεγάλου Αδελφού και θεματικά συνδέονται άμεσα με το ECRIS και κατ' επέκταση με τις ελευθερίες των πολιτών. Ρίξε μια ματιά και πες μου αν κατάλαβα λάθος.
τα σχόλια που είχα κάνει τότε είναι τα εξής:

" ... Η γλώσσα στο περιγραφικό κομμάτι των περισσοτέρων είναι απαράδεκτα αδιάφορη και χυδαία περιφρονητική, μερικές φορές, προς τον εαυτό της. (Λογικό, αν σκεφτείς ότι αντιστοιχεί σε μεγάλο τμήμα αντιπαραγωγικού-άχρηστου κώδικα και αποτελεί, επομένως, σπατάλη πόρων του συστήματος. Ίσως μια επόμενη διπλωματική αναζητήσει τρόπους μοντελοποίησης της γλώσσας, υποστηρικτικής στον τελικό χρήστη που θα τον απαλλάξει από την ανάγκη έμπνευσης και αυτενέργειας. Αλλά ποιος θα την αγοράσει.)

Όλες οι διπλωματικές μοιάζουν με προπληρωμένα συμβόλαια ή, έστω, με πακέτα προς πώληση στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Όπου αναφέρεται η λέξη κίνδυνος έχει την έννοια του οικονομικού κινδύνου.

Το θέμα του περιβάλλοντος είναι η επόμενη μεγάλη μπίζνα του συστήματος που φτάνει στα όρια της χυδαιότητας, όταν αφορά αναπτυσσόμενες χώρες και δεν επιδοτείται. (Θα έχεις ακούσει, φαντάζομαι, για το χρηματιστήριο ρύπων.)

Οι άνθρωποι σε όλα τα συστήματα e-gov αντιμετωπίζονται ως πόροι, όπως τα “πράγματα” και η διαχείρισή τους αποσκοπεί στο να μην αποτελούν εμπόδιο στη λειτουργία των μοντέλων.

Όπου απαιτείται γνώση λογισμικού, αυτή δεν αφορά ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα αλλά λογισμικό της Microsoft. (Και πάλι λογικό, αν σκεφτούμε τους πελάτες, δηλ. την πρόσφατη συμφωνία Κυβέρνησης - Microsoft για την αποκλειστική προμήθεια λογισμικού στο δημόσιο και την ανάλογη εξάρτηση του ιδιωτικού τομέα.)
Οι εργασίες 9 και 10 αφορούν το πιασάρικο e-Justice. (Αυτές είδε η αναζήτηση και μου έδωσε το link.) Το σώμα της περιγραφής είναι το ίδιο και στις δύο. (Η αξία της χρήσης μοντέλου ή, απλώς, ένα πακέτο που μοιράζεται στα δύο για να βγει πιο γρήγορα.) Μπορείς να διαπιστώσεις άνετα το λογικό άλμα της πρώτης παραγράφου για να μπει ταχύτερα στο ψητό. Στη συνέχεια η φράση μνημείο αδιαφορίας και χυδαιότητας που σου ‘λεγα πιο πάνω: “Ειδικότερα, σήμερα παρατηρείται ένα έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον…” (Σου φάνηκε πολύ επιστημονικό το άρθρο της Ελευθεροτυπίας που διάβασες; Δεν πιστεύω να το βρήκες πολιτικού ενδιαφέροντος; Εξάλλου, η δικαιοσύνη σήμερα παροχή υπηρεσίας λογίζεται, όχι συστατικός θεσμός της πολιτικής κοινωνίας, υπηρεσία από το προϊόντα και υπηρεσίες, services, όπως telephone service, room service, basement service, if you Know what i mean. If you don’t, ας πρόσεχες).

Το εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο της πρώτης εργασίας (της 9) περιλαμβάνει αυτονόητα και τις Η.Π.Α. (Αλίμονο, μετά την 11/9 είμαστε όλοι ύποπτοι αμερικάνοι, για λόγους αλληλεγγύης.)...
Ειδικότερα, σήμερα, που παρατηρείται μία έντονη (αχ αυτά τα μοντέλα! μεταδοτικά είναι) προσπάθεια αποϊδεολογικοποίησης της πολιτικής, της οικονομίας, της επιστήμης, της τέχνης, της ζωής στο σύνολό της, η ιδεολογία δεν είναι ούτε εθνική ούτε emo ούτε trendy ούτε ποδοσφαιρική ομάδα. Η ιδεολογία είναι πολιτική συνείδηση και η επιστήμη είναι το εργαλείο της κυρίαρχης ιδεολογίας που μοντελοποιεί τη ζωή σου και την παίζει στα κάθε είδους αεριτζίδικα χρηματιστήρια κτίζοντας φούσκες. Ή, όπως έλεγε κι η γιαγιά μου,


Get rich or die tryin "

Αναμένω.

Τα σέβη μου.

ε είπε...

Χωρίς να διαφωνώ, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι, εάν τεθούν αυτές οι σκέψεις στο σκληρό ενός μέτριας χωρητικότητας Vortex Lindis με κόμπακτ μικροεπεξεργαστή Spectra 510 (προσοχή στις κινέζικες απομιμήσεις!), τότε δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες ότι τα flex-woosers θ' αποδειχτούν αρκετά εύθραυστα για να αντέξουν τη functinalization, ειδικά στην εποχή συγκομιδής των πυγολαμπίδων, που διανύουμε παραδοσιακά από τις 29 Απριλίου.

Δείτε επ' αυτού το Tikurila Norh του ξεχασμένου Winethorp Molina.

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαίο ζήτημα η σχέση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην Ερευνα.
Αν το δεί κανείς εξαρχής, έστω ότι ένας ιδιωτικός φορέας χρηματοδοτεί δημόσιο τομέα για έρευνα, αν την χρηματοδότηση το δημόσιο την διαχειρίζεται ιδιοτελώς το ζήτημα αφορά την δυσλειτουργία του.
Αν οι μέθοδοι της έρευνας είναι αναχρονιστικοί αφορά την επιστημονική επάρκεια των.
Αν η έρευνα δεν αξιοποιείται απο την Εταιρία που ηγείται αυτής προφανώς διακινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες απτόν ανταγωνισμό. Αν ισχύει αυτή η ανάλυση τότε δε μένει άλλο απο την ανάληψη ευθυνών και αυτοκριτικής ο καθένας στον τομέα του, όσοι εμποδίζουν "την κατσίκα του γείτονα" καλή τους ώρα ήγγικεν.
την καλημέρα μου

akrat είπε...

ετέρες και ετερείες...

cynical είπε...

Γκρινια!!!

μπηκα στο site όπου εκπονηθηκαν οι διπλωματικες,

http://academics.epu.ntua.gr
/Αρχική.aspx

αλλά ο υπευθυνος δεν περιλαμβανεται στα μελη του εργαστηριου αυτου ουτε στα μελη ΔΕΠ του τμηματος Μηχ. Μηχανικων και Η/Υ
http://www.ece.ntua.gr/index.php?option=com_dep&Itemid=62&lang=el

Ειναι μελος καποιας ομαδας e-governance και ετσι δικαιολογειται και το περιεχομενο των εν λογω διπλωματικων. Το βρισκω πολυ πιθανον να σχετιζεται με το ECRIS. Άλλωστε τη διεκπεραίωση του προγραμματος αυτου θα την αναλάμβανε είτε καποια εξωτερικη ιδιωτικη εταιρια είτε καποιο πανεπιστημιο, είτε αμφοτεροι.

Η τεχνικη γλωσσα ειναι τεχνικη και δεν με απασχολει πώς θα φταξουν το interface μεταξυ υπηρεσιων και πολιτων.

Πριν διαβασω τη δικη σου επισημανση, μου χτυπησε και μενα στο ματι που βρισκουν στο θεμα ιδιαιτερο "επιστημονικο ενδιαφερον"!!
Σαν ενας απο τους σκοπους
δε περιγραφεται: "....Προκειμένου να επιταχυνθεί και να βελτιστοποιηθεί η λειτουργία των οργάνων της
δικαιοσύνης των ευρωπαϊκών κρατών είναι απαραίτητη η διαλειτουργικότητα
μεταξύ των κεντρικών υπηρεσιών ποινικού μητρώου των κρατών μελών της Ευρώπης...".

Ε! ναι θα μετατρεψουν το σημερινο αρχειο ποινικου μητρωου σε μορφη που να ειναι compatible με αυτη των αλλων χωρων της ΕΕ.

Δηλ. λεμε τωρα, αν δικασουνε τον Χριστοφορακο στη Γερμανια, θα ερθει το Υπ. Δικαιοσυνης της Γερμαν. και θα ζητησει λογικα, αντιγραφο ποινικου μητρωου. Μεχρι να το εκδωσει η ελλαδα, να το μεταφρασει και να το στειλει με περιστερι , το αδικημα θα εχει παραγραφει. Ενω, τωρα, με ένα κλικ θα μπορει ο οποιοσδηποτε δικαστης να το εχει στην οθονη του. Αυτη ειναι η ωφελεια, η ουσια ειναι ομως ότι ολοι θα ειμαστε φακελλωμενοι, (πραγμα που αναπόφευκτα θα συμβει) και οτι οι πληροφοριες θα ειναι αμεσα προσβασιμες.

Τα πολυτεχνεια λιγο πολυ κανουν τεχνολογικες εφαρμογες , οποτε δεν με παραξενευει η επιλογη του θεματος. Δεν μπορεις να ζητας πολιτικη σκεψη και ευαισθησια απο τεχνοκρατες, που το βλεπουν σαν ενα οποιοδηποτε project να το εκτελέσουν. Το τι επιπτωσεις θα εχει, κανεις δεν θα το σκεφτει, ή κι αν ακομα, θα το προσπερασει. Το πολυτεχνειο κυριως ζει απο εξωτερικες συμβασεις και εργα που εκτελει.

Γιαυτο ίσως και δεν χρεωνει διδακτρα για μεταπτυχιακα, οπως οι οικονομ. σχολες και αλλα πανεπιστημια. Βγαινει τουλαχιστον και καποιο καλο.

Παντως εισαι ...λαγωνικο!!!

cynical είπε...

ε,

εκτος απο τις πυγολαμπιδες, ολα τα αλλα μου ειναι αγνωστα.

cynical είπε...

@airgoοd,

αναλαμβανουν τις μεταξυ τους ευθυνες, αλλά αυτες που ξεχνουν ειναι οι ευθυνες προς την κοινωνια.

cynical είπε...

Γεια σου @akrat,

Καπως έτσι...