Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Μια διαδεδομένη Αντίληψη περί "Ποιότητας"


Μέσα στην αναμπουμπούλα, ευτυχώς που συμβαίνουν και μερικά ευτράπελα. Ενώ ο ΥπΑν Χατζηδάκης, θέλοντας να κάνει οικονομία για να συμμαζέψει τα κρατικά ταμεία που τού τα εξανέμισαν τα επιτήδεια τρωκτικά, διαλύει κυριολεκτικά στα εξ ων συνετέθησαν τα Ερευνητικά Ιδρύματα, ταυτόχρονα προσλαμβάνει, φαντάζομαι όχι αυτός αλλά κάποιος απληροφόρητος συνάδελφός του από το Υπουργείο Οικονομικών, ιδιωτική εταιρία Συμβούλων Επιχειρήσεων, (ποιος ξέρει με ποιο τίμημα), για να αναδιατάξει τον διοικητικό μηχανισμό, τουλάχιστον ενός εκ των προς διάλυση ινστιτούτων για το οποίο έχω πληροφόρηση. Δηλαδή, όπως ορθά κατανοήσατε, το ένα Υπουργείο χτίζει το Ερευνητικό Κέντρο από τα πάνω, αναδιαρθρώνοντας τη Διοίκηση, ενώ το άλλο, νύκτωρ, το κατεδαφίζει από τα κάτω, και όλα αυτά εν μέσω διακηρυχθέντος πνεύματος οικονομίας και αποτελεσματικότητας.

Μέσα στα καθήκοντα της εταιρίας συμβούλων ήταν φαίνεται και η ενημέρωση του ερευνητικού προσωπικού για τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, στα πλαίσια οργανωμένων ολιγόωρων σεμιναρίων. Δεν έχω και μεγάλη εκτίμηση στο εν λόγω επάγγελμα, και σάς παρακαλώ να με συγχωρήσετε γιαυτό, όσοι έχετε διαφορετική γνώμη. Η, για μια ακόμη φορά, επαφή μου με «Σύμβουλο», δυστυχώς δεν κατόρθωσε να με μεταπείσει. Αν θεωρείτε ότι οι πολιτικοί εκφράζονται μέσα από μια ξύλινη γλώσσα, οι «Σύμβουλοι», σκέφτονται και εκφράζονται μέσα από μια μπετονένια. Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς πώς σε ένα τέτοιο σεμινάριο η μόνη λέξη που κυριαρχούσε ήταν η μία και μοναδική «ΠΕΛΑΤΗΣ», παρ’ ότι τού εξηγήθηκε αρκετές φορές ότι το εν λόγω Ίδρυμα δεν είναι κατάστημα που κατατάσσεται στα «εδώδιμα-αποικιακά».

Δεν γνωρίζω τι θα δώσει το λεξικό του Μπαμπινιώτη στο λήμμα «Ποιότητα», αλλά νομίζω ότι ό,τι και να γράφει, θα είναι λειψό και κουτσουρεμένο. Η ποιότητα, όπως και το γούστο, δεν είναι κάτι που μαθαίνονται από βιβλία και εγχειρίδια αυτοβοήθειας, αλλά εκτιμώνται από την μακροχρόνια τριβή και την επίπονη ενασχόληση του καθενός με ό,τι συνιστά πολιτισμό και παιδεία.

Και όμως ο κ. «Σύμβουλος» έμπλεος αυτοπεποίθησης ότι γνωρίζει το Ορθόν, δεν είχε κανένα δισταγμό να παραθέσει τον παρακάτω περί «ποιότητας» ορισμό:

«ΠΟΙΟΤΗΤΑ είναι η επίτευξη και διατήρηση της Ικανοποίησης του Πελάτη με την ανταπόκριση στις ανάγκες και τις προσδοκίες του, μέσα σε ένα οργανωτικό περιβάλλον, που είναι αφιερωμένο στη συνεχή βελτίωση της Αποδοτικότητας και της Αποτελεσματικότητας».

16 σχόλια:

kopria είπε...

τι να την κάνεις την έρευνα. Κάνε καμιά προσευχή

de profundis είπε...

Αντί άλλου σχολίου θα απαντήσω με ένα ανέκδοτο.

Σύμβουλος επιχειρήσεων πηγαίνει την ολοκαίνουρια cayenne του στα βουνά και τα λαγκάδια (τα κανονικά όχι αυτά του Κολωνακίου όπως κάνουν συνήθως). Ξαφνικά βλέπει μπροστά του ένα κοπάδι πρόβατα που τα σαλάγαγε ένας βοσκός.
Σταματάει την cayenne και ρωτά με ύφος χιλίων Καρδιναλίων το βοσκό.

Αν σου πω ακριβώς ποσά πρόβατα έχεις θα με αφήσεις να πάρω ένα ?
Βεβαίως λεει ο βοσκός.
Ο Σύμβουλος βγάζει ένα gadget το συνδέει με το Laptop συνδέεται με το δορυφόρο κάνει υπολογισμούς τριγωνομετρισμους κλπ και απαντάει στο βοσκό.

Έχεις ακριβώς 324 πρόβατα
Σωστά του λεει ο βοσκός, τώρα μπορείς να διαλέξεις ένα .
Ο Σύμβουλος διαλέγει ένα και ετοιμάζεται να φύγει. Τότε του λεει ο βοσκός αν εγώ σου βρω ακριβώς τι δουλειά κάνεις θα μου δώσεις το ζώο μου πίσω? Βεβαίως του λεει ο Σύμβουλος .
Ο βοσκός χωρίς να το σκεφτεί καθόλου του λεει Είσαι σύμβουλος επιχειρήσεων.
Σωστά αλλά πως το κατάλαβες??
Να σου πω, λεει ο Βοσκός
Πρώτον εμφανίστηκες από το πουθενά και ζήτησες να μου λύσεις ένα πρόβλημα την απάντηση του οποίου ήξερα ήδη ,και δεύτερον είσαι τόσο άσχετος με τη δουλειά που κάνω που διάλεξες το σκύλο.

Αυτά περί Συμβούλων.

grsail είπε...

Αγαπητή Cynical,

Δυστυχώς δεν γνωρίζω εις βάθος το περιβάλλον των Ιδρυμάτων Έρευνας οπότε δεν μπορώ να εκφέρω ειδική και συγκεκριμένη γνώμη (θα μπορούσαμε ίσως να ρωτήσουμε τον υποψήφιο νομπελίστα και πρόεδρο του «Συμβουλίου Σοφών» του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, Φυσικό επιστήμονα, κύριο Δημήτρη Νανόπουλο).

Λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών μου ήλθε στην σκέψη η εικόνα ενός μικρού παιδιού που βρίσκεται μόνο και εντελώς ελεύθερο μέσα στο cockpit του διαστημοπλοίου Columbia εν ώρα πτήσης !

Νομίζω ότι η εικόνα αυτή βρίσκεται σε πλήρη νοηματική συμβατότητα με αυτή του μειρακίου το οποίο ελεύθερο και μόνο παίζει με τα κουμπιά νευραλγικότατου Υπουργείου (υπό την σκέπη – όπως μαθαίνω- της εκ Κρήτης Αγίας Οικογενείας).

ΥΓ1. Επειδή ανέφερες, για λεξικογραφικούς λόγους και ένα όνομα που αρχίζει από «Μπαμπινιω_» και τελειώνει σε « _της» ήθελα να πω ότι όπως χάσαμε τον Καποδίστρια και μείναμε με τον Όθωνα, όπως χάσαμε την Σμύρνη και μείναμε με την Μακρακόμη, όπως χάσαμε τον Καζαντζίδη και μείναμε με το Νταλάρα έτσι χάσαμε τον Τριανταφυλλίδη και μείναμε με τον ...

ΥΓ2. Επειδή έτυχε να έχω περιδιαβεί – από θέση ισχύος – ολόκληρο το ιεραρχικό εύρος του ιδιωτικού τομέα, ήθελα να σε πληροφορήσω ότι «ο Σύμβουλος» παρουσιάζει σημαντικές γενετικές διαφορές από εμάς τους ανθρώπους, είναι απλούστατα ... άλλο Είδος !

ikor είπε...

Υπάρχει μια διαρκής διαμάχη: για να αναδιατάξω ένα σύστημα επιλέγω ανθρώπους μέσα από το σύστημα, οι οποίοι γνωρίζουν τις παθογένειες ή εξωτερικούς;

Οι εσωτερικοί ξέρουν τι θα αναδείξουν, αλλά ξέρουν και τι θα κρύψουν. Ενώ οι εξωτερικοί ξέρουν τι θα επισημάνουν αλλά δεν ξέρουν πώς λειτουργεί ένας οργανισμός, γιατί είναι παρατηρητές.

Φοβάμαι πως ούτε οι μεν, ούτε οι δε είναι σε θέση να κατέχουν την απόλυτη αλήθεια.

Άρα θέλει μαεστρία από αυτόν που θα τα συνδυάσει για να βγάλει το ορθό αποτέλεσμα!

Greek Rider είπε...

@cynical καλησπέρα.

Καλά, αν σας έφεραν συμβούλους για να σας λένε τέτοιες "πα-πα-ριές" (ζητώ συγνώμη για την αρνητική φόρτιση της γλώσσας μου) σημαίνει ότι όχι απλά καταστρέφουν αλλά σας μαζεύουν κιόλας για να σας κοροϊδέψουν ευθέως.

Αν κάποιοι έθεσαν ερωτήσεις του τύπου "γιατί πελάτες" ή περί ποιότητας οι σύμβουλοι θα το συζητάνε για χρόνια μεταξύ τους αναλύοντας σε τι αδιέξοδο έχει περιέλθει η έρευνα ή ο δημόσιος τομέας με την ευρύτερη έννοια...

Το παράδειγμα του de profundis είναι γνωστό και σωστό χρόνια τώρα...

cynical είπε...

Γεια σου Πολύκαρπε,

ταιριαζει με το "πίστευε και μη ερεύνα"!

cynical είπε...

Γεια σου @de profundis,

δεν μπορει απο μας θα το εβγαλαν το ανέκδοτο!

cynical είπε...

Γεια σου @Grsail,

με εκπλήσσεις! Νομιζα ότι μονο οι παροικούντες την ιερουσαλημ ειχαν τη σωστη εικονα του ακαδημαικου αυτού μειρακίου και προεδρου του ΕΣΕΤ... Αντι για διαστημοπλοιο, καλυτερα να εβαζες στη θεση του μια Lexus, (απο τη διαφημηση που εκανε προ καιρου).

Χαιρομαι που κι ενας ειδικος επιβεβαιωνει τις αντιληψεις μου για τους συμβούλους.

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν κάνω λάθος, αυτοί όλοι οι "σύμβουλοι" δεν είναι εκείνοι που περάσαν από τα περίφημα MBA της Θατσερικής Αγγλίας; Δηλ. από τα εκκολαπτήρια των γνωστών Golden Boys.......

EEE

cynical είπε...

Γεια σου Ikor,
το θεμα μου δεν ειναι οτι ηρθαν οι απεξω και δεν εμειναν οι μεσα, αλλα οτι οι απεξω, συνεχεια μιλουσαν για την πρεπουσα συμπεριφορά ερευνητικου ιδρυματος και ερευνητών προς "πελατες", δηλ. χρηματοδοτες.
Κοινώς, το έπιασες το υπονοούμενο;

cynical είπε...

Καλησπέρα @Rider,

και να πεις οτι ειχαν κανενα συγχρονο μοντελο διοικησης να προτεινουν; Εντελώς πυραμιδωτό, όπου όλη η χαρτούρα της βασης μαζευόταν για ολα τα αιτηματα, παραπονα, κλπ, στον ενα στην κορυφη, δηλ. στον Πρόεδρο. Μαλλον αμηχανοι φαινονταν στο τελος, για την υποδοχη που δεν περιμεναν.

cynical είπε...

ΈΕΕ,
μη το λες για golden boys. Aπο ντοπια κολλεγια τους εκοψα..

Unknown είπε...

lol
Αυτό είναι ο ορισμός ποιότητας των συστημάτων ISO που αφορούν σε πωλήσεις υπηρεσιών ή προϊόντων στο κοινό.

Κατά τα άλλα, αν δεν μπορείς ατο κάνεις μόνος σου, γίνεσαι σύμβουλος!

cynical είπε...

Darthiir,

τον τσάκωσες βλέπω τον κ. σύμβουλο να κλέπτει οπώρας (να αντιγράφει κοινως)!

Ετσι ειναι ακριβως οπως τα λες. Περι ISO η φασαρια. Μονο που δεν εχουμε πελατες, παρα φοιτητες!

Unknown είπε...

Πιστεύω πως με βάση τη φιλοσοφία του ISO, πελάτης δεν είναι ο φοιτητής, διότι το προϊόν του πανεπιστημίου είναι ο ίδιος ο πτυχιούχος, και αγοραστής, στη σημερινή πραγματικότητα, είναι η... εργασία!

Οπότε λοιπόν θέλω να δω πώς:

α) θα επιτύχουμε και θα συντηρήσουμε ποιότητα φοιτητών σε βαθμό που ικανοποιεί συνέχεια τις ρητές ή εννοούμενες ανάγκες του πελάτη ("αγορά εργασίας" να υποθέσω;)
β) θα δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη στην διοίκηση (εδώ θεωρούμε τους πρυτάνεις;;;) ότι η επιθυμητή ποιότητα επιτυγχάνεται και διατηρείται
γ) θα δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη στον πελάτη (εχμμμ αγορά;) ότι η επιθυμητή ποιότητα επιτυγχάνεται ή πρόκειται να επιτευχθεί.

Άσε που εν γένει, στα συστήματα ποιότητας, αυτό το "εννοούμενες", σε συνδυασμό με το "πελάτης" πιστεύω πως είναι όλα τα λεφτά!

cynical είπε...

@Dsrthiir καλησπερα,

ο μονος λογος που ενα ερευνητικο κεντρο αναγκάζεται να αποκτησει ISO ειναι η ευρυθμη λειτουργια της διοικησης ωστε να διευλούνει τους ερευνητες να ικανοποιουν τους εξωτερικους πελατες που θα αγοραζουν κατα παραγγελια ερευνητικα προιοντα.

Δεν βαζεις ISO καπου αν δεν θελεις να το κανεις να δουλευει με εμπορικα κριτηρια!
Ετσι ειναι δυστυχως! Χιλιοειπωμενα πραγματα..