Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Χώρα Επικίνδυνη, η Χώρα μας


Τώρα, που θα πάμε στα νησιά, ειδικά σε αυτά του ανατολικού Αιγαίου θα τους ξαναδούμε. Και φέτος, όπως και πέρσι, όπως και αντιπροπέρσι. Στριμωγμένους στην ταράτσα κάποιου αστυνομικού τμήματος, ή μαντρωμένους πίσω από πρόχειρα καγκελόφρακτα πεζοδρόμια, δίπλα στην παραλία, δίπλα στην περαντζάδα των ανέμελων τουριστών. Θέαμα τσίρκου, άκρως ενοχλητικό για τις ευαισθησίες μας, τσιγκλάει τις ενοχές μας πάνω στην ώρα που θα θέλαμε να τις ξεχάσουμε. Δύσκολο να τις ξεπλύνεις, όσο κι αν θες, με ένα πακέτο τσιγάρα ή ένα μπουκάλι κρύο νερό. Οι απλωμένες παλάμες ζητάνε επίμονα την ανθρωπιά μας .

Δύσκολο, να είσαι μετανάστης στην Ελλάδα, ειδικά το καλοκαίρι, ειδικά τώρα.

Την περασμένη Παρασκευή, το γαλλικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, ζήτησε από τον Γάλλο υπουργό Μετανάστευσης να αναστείλει τις επαναπροωθήσεις των αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα, βάσει του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», εξ αιτίας των πολυάριθμων παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους στη χώρα μας, εκφράζοντας εκ νέου τις ανησυχίες του για τη μεταχείριση των μεταναστών και τις ανεπαρκείς διαδικασίες χορήγησης ασύλου.


Μόλις τις προάλλες, αποχώρησε και η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ από τις κατά τόπους γνωμοδοτικές επιτροπές που στήθηκαν για την εξέταση αιτήσεων χορήγησης ασύλου.

Και να ‘ταν μόνο αυτό;

Πέρσι τον Φεβρουάριο, το 2008, η Νορβηγία με απόφαση της Επιτροπής Προσφύγων της Υπηρεσίας Μετανάστευσης απαγόρευσε στους πρόσφυγες που πρέπει να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα να επιστρέψουν στη χώρα μας, διότι όπως επισημαίνεται «δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους»! «Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες για πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων που αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα, η Επιτροπή απαγορεύει στους πρόσφυγες που θέλουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου να πάνε στην Ελλάδα», καταγράφει στην έκθεσή της η νορβηγική υπηρεσία, που περιέχει και τις μαρτυρίες προσφύγων οι οποίοι καταγγέλλουν βασανισμούς ακόμη και με ηλεκτροσόκ από Έλληνες αστυνομικούς! Αν και από τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου υπαναχώρησε και ανακοίνωσε ότι οι επιστροφές στην Ελλάδα θα αποφασίζονται μετά από ατομική αξιολόγηση, αυτό ουδόλως σημαίνει αποδοχή των συνθηκών κράτησης.

Επιπλέον, (Human Rights Watch) τον Απρίλιο του 2008 και η Φινλανδία εξήγγειλε μια παρόμοια κίνηση, ενώ και η Γερμανία και η Σουηδία έχουν περιορίσει τις επαναπροωθήσεις ασυνόδευτων ανηλίκων.

Παρ’ όλα αυτά, η χώρα μας συνεχίζει να βαυκαλίζεται ότι ενσαρκώνει τον απόλυτο Μύθο. Μπορεί όμως να έχει και δίκαιο. Πού αλλού συμβαίνουν όλα αυτά τα μυθικά;

13 σχόλια:

Sophia είπε...

Δεν ξέρω τί είναι χειρότερο και πιο επικίνδυνο για αυτούς, να τους βλέπεις εκεί, ή στα μέρη που τους βλέπω εγώ, γύρω από το λιμάνι της Πάτρας προσπαθώντας να ανοίξουνε τις πίσω πόρτες των φορτηγών (συχνά εν κινήσει), στα χωράφια των Φιλιατρών και της Ηλείας, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, θύματα πάντα της χειρότερης εκμετάλλευσης... Στην πρώτη περίπτωση, είναι ένοχο ένα κράτος και ένας μηχανισμός, στην δεύτερη, την ενοχή και την συνενοχή την μοιραζόμαστε κι εμείς...

Greek Rider είπε...

"...βασανισμούς ακόμη και με ηλεκτροσόκ από Έλληνες αστυνομικούς"

Η Ελλάδα είναι μια τριτοκοσμική χώρα που θα έπρεπε να μας κάνει να ντρεπόμαστε.

Και δεν είναι μόνο οι μετανάστες, και οι φυλακισμένοι ζούνε κάτω από παράλογα κακές και απάνθρωπες συνθήκες ενώ και για τους αντιρρησίες συνείδησης έχουμε μεγάλη ιστορία...

cynical είπε...

Καλημερα Sophia,

ας κοψουν το λαιμο τους να τους βρουν ενα καθαρο κρεβατι και μια καθαρη τουαλετα. Ανθρωποι τυραννισμενοι ειναι.

Sophia είπε...

Τι καθαρό κρεβάτι... τι τουαλέτα.... Όταν ο άλλος είναι ασυνείδητος, θεωρεί μόνο τον εαυτό του άνθρωπο με δικαιώματα, όλοι οι άλλοι είναι σκουπίδια...
;-(

athinovio είπε...

Είμαι κατά της ασυλλίας των μεταναστών. Είναι γνώμη μου ότι για να έχουν κάποια πράγματα, θα πρέπει να δουλέψουν, για αυτό όμως θα πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να κάνει έλεγχους(που δεν κάνει) να καταγράψει και να εγγράψει τον κάθε ένα με ικα και πράσινες κάρτες (που δεν το κάνει) ώστε να μπορούν να εργαστούν παραγωγικά (και όχι κρυφά/παράνομα) συνεισφέροντας στην ανάπτυξη αντί να αποτελούν ακόμα έναν ακόμα βραχνά για τα ταμεία. Όχι στην ελεημοσύνη. Δουλειά αντί για συσσιτιο.

ELvA είπε...

Αγαπητη cynical
Συμφωνω με οσα γραφεις, αλλα μη νομιζεις οτι και αλλου τα πραγματα ειναι καλυτερα. Παραδεχομαι φυσικα οτι αν μιλαμε για standards οι Σουηδικες φυλακες ειναι σαφως...
καλυτερες απο τις Ελληνικες, αλλα μεχρι εκει. Οι πολιτικες της ΕΕ που στελνουν κοσμο στις φυλακες,ή και ακομα χειροτερα (βασανισμοι κλπ. αλλου) ενω εκρεμουν αποφασεις μεχρι την πολυποθητη αδεια παραμονης, ή οχι ειναι ενα μεγαλο θεμα που πρεπει καποτε να λυθει. Αν ο κοσμος δεν το δει σαν 'δικο' του θεμα δεν προκειται ποτε κατι να αλλαξει. Μεταναστες ειμαστε , ή μπορουμε θεωρητικα να γινουμε ολοι. Μεχρι τοτε ειμαστε αξιοι της τυχης μας αν δεν πιεσουμε για αλλαγες σε ενα τοσο σημαντικο για την ανθρωποτητα θεμα.
Διαβασε και αυτο για να δεις τη κατασταση

cynical είπε...

Καλημερα Αθηνοβιο,

Υπάρχουν διεθνεις συνθηκες (Γενευης απο το 1952 αν δεν απατωμαι) που καθοριζουν τους ορους χορηγησης ασυλου, οπως σε οσους προερχονται απο εμπολεμες ζωνες ή διωκονται για πολιτικα ή θρησκευτικα φρονηματα. Αυτοι οι ανθρωποι πρεπει να προστατευτουν. Οι περισσοτεροι μεταναστες μάς ερχονται απο Ιρακ, Αγφανισταν, Παλαιστινη.

Και κυριως ερχονται για να δουλεψουν και οχι για διασκεδαση, ουτε να ελεηθουν. Ολοι δουλεια θελουν κυριως να συντηρησουν οικογενειες που δεινοπαθουν στις πατριδες τους. Φυσικα και πρεπει να καταγραφουν και να τους αποδοθουν τα νομιμα. Αλλα μεχρι να αποφασιστει η τυχη τους (που πρεπει να ειναι συμφωνη με τις διεθνεις συνθηκες και κανονες δικαιου) δεν μπορουν να ζουν σαν σε χοιροτροφειο. Αυτο δεν ειναι ελεημοσυνη. Αποτελει ανθρωπινο δικαιωμα.

cynical είπε...

Sophia,

και δεν φτανει η βαρβαροτητα, κυκλοφορησε το ΥΠΕΞ και βιντεο οπου θελει να μας πεισει για το ανθρωπινο του προσωπο!! Τετοιος κυνισμος!

cynical είπε...

@Rider καλημερα,
Οντως για τους αντιρρησιες δεν γνωριζω τιποτα...
Ειναι δυνατον να υφιστανται, στην χωρα της πατριδολαγνειας;

cynical είπε...

Elva καλημερα

Το κοιταξα το link, και οσα λινκς εδινε για την ελλαδα. Ειναι ντροπη να θεωρουν τους μεταναστες κρατουμενους. Και αυτο δεν ειναι χωρις συνεπειες. Η μια ειναι οτι οι γιατροι δεν επιτρεπεται να μπαινουν στον θαλαμο και τους εξεταζουν απο τα καγκελα.
Η αναχαιτηση δεν μπορει να γινει με αστυνομικα μετρα. Ο,τι και να κανεις, οι ανθρωποι θα ξεριζωνονται και θα μεταναστευουν.

ο κύριος "αμ" είπε...

Καθημερινά μαθαίνω και κάτι που με εξοργίζει και με φέρνει σε δύσκολη θέση όταν το πρόβλημα μου αυτή την στιγμή είναι το πως θα περάσω τις διακοπές μου όταν συμβαίνουν δίπλα μου αυτά τα τραγικά .
Η "Σοφία" έχει δίκιο .
Αισθάνθηκα κι εγώ συνένοχος βλέποντας στο MEGA τις σκηνές ντροπής στην σημερινή "σκούπα".
Αλήθεια , γνωρίζεις κάτι για τον ανήλικο μετανάστη που χωρίστηκε από την Μάνα του στα γεγονότα της Χίου ?
Επίσης ήθελα να μας ενημερώσεις για την κίνηση των φορέων στο ιστορικό κέντρο , γιατί έχουν μπεί κάτι περίεργες ιδέες στο κεφάλι μου από το πρωί .

ο κύριος "αμ" είπε...

Αν θέλεις μπορείς να δεις κάτι που σημείωσα σήμερα .

cynical είπε...

Γεια σου κυριε "αμ",
δεν ξερω τιποτε παραπανω. Οτι μαθαινω το μαθαινω απο το ιντερνετ. Για τη σημερινη σκουπα εχει βιντεο το tvxs

http://www.tvxs.gr/v17277