Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Μια Ματιά στη Βόρεια Κορέα



Τα πρόσφατα κοινά ναυτικά γυμνάσια αμερικανικών και νοτιοκορεατικών δυνάμεων στις ανατολικές θάλασσες της χερσονήσου, που διεξήχθησαν προς εκφοβισμό της Pyongyang εξ αιτίας της βύθισης, σύμφωνα με ισχυρισμούς των αντιπάλων της, που μπορεί και να μην είναι αληθινοί, ενός νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου με κόστος, πέραν του πλοίου, και της ζωής 46 ψυχών, με έκαναν να στραφώ και προς αυτή τη μεριά του πλανήτη, την τόσο δυσφημισμένη και αόρατη όχι μόνο από τους δορυφόρους, κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά, το χειρότερο, και από τους κοινούς θνητούς του υπόλοιπου φωτεινού πλανήτη.



Η Βόρειος Κορέα, η εμμονή και το αγκάθι στο μάτι της Αμερικής, η αιχμή του άξονα του κακού, το βασίλειο του διαβόλου, τυχαίνει να κατοικείται από 23 εκατομμύρια κατοίκους, οι οποίοι όμως είναι άνθρωποι κανονικοί όπως κι εμείς, και φυσικά όχι διάβολοι. Η Βόρειος Κορέα είναι όντως κατασκότεινη τις νύχτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ακατοίκητη. Είναι γνωστή η περιπέτεια της χώρας στην προσπάθειά της να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία, την οποία, σύμφωνα με βορειοκορεατικές πηγές θέλει να χρησιμοποιήσει για ειρηνικούς σκοπούς, ώστε τα σπίτια να έχουν φως και τηλεόραση τα βράδια, ώστε οι δρόμοι να είναι φωτεινοί, ώστε οι ανελκυστήρες να μην σταματάνε ξαφνικά στη μέση των ορόφων, ενώ σύμφωνα με νοτιοκορεατικές πηγές την θέλει για πολεμικούς σκοπούς ώστε να καταστρέψει τους μισητούς νότιους εχθρούς και τους άλλους παραπέρα.



Ευρισκόμενη σε εμπορικό αποκλεισμό, εδώ και κάμποσα χρόνια, ύστερα από απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, αδυνατεί όχι μόνο να δώσει φως και ενέργεια στους κατοίκους της, αλλά, το κυριότερο, τροφή. Τα παιδιά της Βόρειας Κορέας υποσιτίζονται και μάλιστα λένε ότι η διαφορά στη σωματική διάπλαση είναι εμφανέστατη όταν συγκρίνονται με συνομήλικα της Νότιας. Για το λόγο αυτό, στη χώρα δρουν διάφορες επισιτιστικές ΜΚΟ, οι οποίες μέχρι τώρα βασιζόμενες σε δωρεές πονόψυχων χωρών μπορούσαν να εξασφαλίζουν τροφή για περίπου 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Σήμερα όμως, εξ αιτίας των πυρηνικών αξιώσεων της χώρας, η βοήθεια αυτή έχει στερέψει κατά πολύ, ώστε οι προμήθειες από το εξωτερικό να φτάνουν μόνο για 2 εκατομμύρια μερίδες και όχι για παραπάνω. Χωρίς το πρόβλημα τροφής να είναι τόσο οξύ, όπως τη δεκαετία του 1990, όπου εκατοντάδες χιλιάδες πέθαιναν αβοήθητοι από την πείνα, εν τούτοις είναι υπαρκτό.




Μοιραία στο μυαλό μου έρχεται η Γάζα και η σύγκριση είναι αναπόφευκτη. Τόσο οι λαοί της Γάζας, όσο και της Βόρειας Κορέας αποκλείονται και τιμωρούνται συλλογικά για τις επιλογές της ηγεσίας τους. Καταδικάζονται στην ανέχεια, στην πείνα, στις στερήσεις από το Ισραήλ στη μια περίπτωση, και εδώ είναι το χειρότερο, από τη διεθνή κοινότητα, στην άλλη. Κι ενώ για τη Γάζα η παγκόσμια αλληλεγγύη των λαών είναι ορατή και δεδηλωμένη, για τη Βόρεια Κορέα είναι σχεδόν ανύπαρκτη, παγιδευμένη δυστυχώς στη δαιμονολογική αφήγηση που εξυφαίνεται από τις πολιτικές επιλογές της υπερδύναμης. Δεν παραγνωρίζω την ύπαρξη πυρηνικών, τα οποία βρίσκονται πέρα από τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας, αλλά σε τελευταία ανάλυση, αυτό δεν αποτελεί επιλογή του λαού για να υφίσταται τις συνέπειες του αποκλεισμού και να βρίσκεται κάτω από συνεχή απειλή εισβολής και πολέμου.




Πέρασα αρκετές ώρες γεμάτη περιέργεια ψάχνοντας φωτογραφίες, βίντεο και αφηγήσεις τουριστών από τη χώρα του «κακού». Ναι, για όσους ενδιαφέρονται, οργανώνονται τουριστικά ταξίδια προς τη Βόρεια Κορέα, με σημείο εκκίνησης το Πεκίνο. Φυσικά χρειάζονται βίζα και clearance, διαδικασίες που παίρνουν αρκετό χρόνο. Χάζευα το υλικό με αρκετή δυσπιστία στην αρχή, η οποία όμως σιγά σιγά μεταμορφώθηκε σε έκπληξη. Είναι αλήθεια ότι δεν περίμενα να δω αυτά που είδα. Οι εντυπώσεις μου ήταν κυρίως από την πρωτεύουσα των δυο εκατομμυρίων κατοίκων, την Pyongyang, η οποία, όπως λένε αποτελεί και τη βιτρίνα της χώρας, τόσο σε έργα, όσο και σε πληθυσμό, μιας και δεν επιτρέπεται στον οποιοδήποτε από τους γηγενείς να πατά τα χώματά της, παρά μόνο σε όσους χαίρουν της εμπιστοσύνης του Dear Leader.


Αν αφήσω στην άκρη τα αγάλματα, τα γλυπτά, και τις φωτογραφίες του Kim Jong-Il, που βρίσκονται σε κάθε βήμα, η πόλη, κτισμένη στις όχθες ενός ποταμού, κατακλύζεται από πολλά υψηλά κτίρια, από ουρανοξύστες, από συγκροτήματα κατοικιών που φαίνονται σε καλή κατάσταση, από τεράστιες, μα άδειες από κυκλοφορία, λεωφόρους, από μεγάλα και άψογα πάρκα, ενώ αυτό που χτυπάει αμέσως στο μάτι είναι η απαστράπτουσα καθαριότητα των δρόμων και των δημόσιων χώρων, η τάξη και η νοικοκυροσύνη.

Εκείνο όμως που με άφησε άφωνη ήταν οι σταθμοί του μετρό, πεντακάθαροι, και με βασιλική πολυτέλεια, όπως θα διαπιστώσετε κι απ’ τις φωτογραφίες. Φυσικά, μπορεί κανείς ν’ αντιτείνει ότι κάποιοι από αυτούς θα αποτελούν τη βιτρίνα, ενώ οι υπόλοιποι θα ρημάζουν. Μπορεί να είναι και έτσι, αν και η συνολική εικόνα που αποκόμισα συνολικά από την πόλη δεν ήταν αυτή της εγκατάλειψης και της φθοράς.



Τα αυτοκίνητα, όπως είπα είναι λίγα στους δρόμους, αλλά δικής τους κατασκευής και μάλιστα ψάρεψα και μια φωτογραφία μεγάλης διαφημιστικής πινακίδας, όπως και ένα βίντεο με διαφημίσεις που τις παίζουν στις τηλεοράσεις τους. Στη χώρα υπάρχει και δίκτυο κινητών τηλεφώνων, το οποίο ξαφνιάστηκα όταν έμαθα ότι το έστησε ο “δικός” μας Αιγύπτιος Naguib Sawiris, ο ίδιος που αγόρασε και το δίκτυο της Wind. Τώρα, για τους περίεργους, πληροφορίες για το πόσα κινητά κυκλοφορούν και για το ποιοι τα κατέχουν, δεν έχω να σάς δώσω. Υποθέτω λίγοι, και όσοι ανήκουν στην ελίτ.


Η χώρα διαθέτει και υπολογιστές στα σχολεία και πανεπιστήμια, συνδεδεμένους μεταξύ τους, αλλά όχι προς το εξωτερικό. Άκουσα ένα φοιτητή, σε άψογα αγγλικά, να λέει σε μια αμερικανίδα δημοσιογράφο ότι για ό,τι προγράμματα και πληροφορίες χρειάζονται έχει μεριμνήσει ο ίδιος ο Dear Leader. Σε κάποιο δε βίντεο πήρε το μάτι μου πως οι οθόνες ήταν Dell. Πώς να έφτασαν άραγε μέχρις εκεί; Από την Κίνα σίγουρα με την οποία διατηρεί εμπορικές σχέσεις. Όταν τον ρώτησε η δημοσιογράφος πώς έμαθε να μιλάει τόσο καλά αγγλικά, της απάντησε ότι εξασκήθηκε παρακολουθώντας αμερικανικά βίντεο. Πριν της πέσουν τα μαλλιά της γυναίκας, ο φοιτητής διευκρίνισε ότι τα βίντεο ήταν το Dancing in the Rain, η Mary Poppins, και κάποια άλλα που δεν συγκράτησα, φαντάζομαι αναλόγου περιεχομένου.



Η χώρα έχει επίσης δική της αεροπορική εταιρία, την Air Koryo, με στόλο από ρωσικά Ιλιούσιν και Τουπόλεφ, τα οποία προσεγγίζουν διάφορα αεροδρόμια της Αφρικής, της Ασίας, του Καναδά και τελευταία και της Ευρώπης, αφού πήρε άδεια μετά τη μερική ανανέωση του στόλου της. Οι ξένοι τουρίστες περιέγραφαν ότι τουλάχιστον στις πτήσεις για Πεκίνο, ήταν γεμάτα από μη προσεγγίσιμους βορειοκορεάτες, αλλά άντε να μάθεις την κοινωνική τους ιεραρχία και το σκοπό του ταξιδιού τους.

Η εικονική μου περιήγηση στο εσωτερικό της χώρας κράτησε μέρες και ώρες, μέσω υλικού που μου παρείχε άφθονο το διαδίκτυο. Μάζεψα φωτογραφίες από εμπορικά κέντρα, από εξωτερικά πλάνα των ιδιωτικών αγορών, τις οποίες αναγκάστηκε η ηγεσία να επιτρέψει για να αντιμετωπίσει την έλλειψη τροφίμων, από διαφημιστικά σποτ, από εσωτερικά ξενοδοχείων, βιβλιοθηκών, σχολείων, παιδικών σταθμών, σπιτιών, και από ό,τι βάζει ο νους σας. Είτε βιτρίνα ήταν αυτά, που μάλλον ήταν, διότι κανείς ξένος δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί ελεύθερα όπου θέλει, παρά μόνο με συνοδεία ξεναγών-οδηγών, ούτε φυσικά επιτρέπεται να αγοράζει ο,τιδήποτε από την αγορά, είτε όχι, η συνολική εικόνα που αποκόμισα δεν μου ήταν δυσάρεστη.


Για να προλάβω τυχόν αντιρρήσεις, δεν θέλησα να κάνω καμιά αναφορά, ούτε να σχολιάσω το καθεστώς, τους περιορισμούς, τις ανελευθερίες κλπ. Ούτε επίσης, να προβώ σε συγκρίσεις με τη Δύση, από άποψη εκμοντερνισμού και ποικιλίας αγαθών και εμπορευμάτων. Ο σκοπός μου ήταν να δω, την όχι και τόσο άγνωστη χώρα τελικά, με όσο το δυνατόν καθαρά και ανεπηρέαστα από πολιτικές συσχετίσεις, μάτια.


Για έκπληξη, άφησα να δείξω στο τέλος τρία βίντεο, το ένα από μια κορεάτικη boutique, το δεύτερο από ένα fast food shop και το τρίτο, να προσπαθεί να δελεάσει για το πόσο ωραία είναι να ζεις στην Pyongyang... Το όλο setting στα δυο τελευταία και η προσπάθεια να μιμηθούν την Αμερική είναι ιδιαίτερα εμφανή.




39 σχόλια:

katerina είπε...

Πραγματικά ενδιαφερουσα αναρτηση για έναν απολυτα άγνωστο κόσμο και εξαιρετικά συκοφαντημένο απο όλους μας. Χαζεψα τα βιντεάκια - μάλλον διαφημιστικά- με εξαιρετικο ενδιαφερον. Και έχεις δίκιο,τελικά ακόμα και αυτοι, θεωρουν ότι το μόνο όμορφο...πρέπει να ειναι σε αμερικάνικο στυλ.

Υ.Γ.Όχι βέβαια ότι με έπεισες να περασουμε εκει τις διακοπές των Χριστουγέννων. Έτσι και σε έπιαναν Cynical εκει τα αντικαθεστωτικά σου δεν ξέρω αν ο Dear Leader απλά θα μας ξαποστελνε τα πισω μπρος ή θα μας έβαζε να σφουγγαριζουμε την κεντρική πλατεία.

cynical είπε...

Katerina,

χριστουγεννα εχει κρυο και δεν υπαρχει πετρελαιο. Αλλα για καλοκαιρακι;;

Κοιταξε τον dear leader δεν το βλεπω να τη βγαζει τη χρονια. Απ' οτι ακουσα, υπαρχει προβλημα διαδοχης. Τι λες;;;

Ο Πωσειδωνας σου συγκλονιστικος!

Nechayev είπε...

Όντως πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Μπράβο! Η ΛΔΚ διαπομπεύθηκε επανειλημμένα και από τους σπορτκάστερς της κρατικής στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο. Και τι δε λέγανε ο Θεοφιλόπουλος και οι λοιποί "γκουρού".

zalion είπε...

Στρεβλη εικονα και λαθος συμπερασματα. Το οτι δεν αναφερθηκες στα προβληματα του πιο στυγνου καθεστωτος στη γη ουσιαστικα ακυρωνει οτι κι αν περιεγραψες. Δηλαδη το οτι τη χωρα τη διοικει η πιο σκληρη χουντα στο κοσμο για σενα ειναι δευτερευον? Και το οτι η πεινα δεν επηρεαζει τη κομματικη νομενκλατουρα δε σου κανει εντυπωση?
Δηλαδη για τη κατασταση που βρισκεται ο πληθυσμος υπαιτιοι ειναι μονο οι "αλλοι"? Μανιχαισμος χειριστου ειδους. Θα σε βοηθουσε ισως να διαβαζες αναφορες της διεθνους αμνηστιας αλλα και ερευνες απο αλλες ανθρωπιστικες οργανωσεις.
Αυτη η αγιοποιηση μιας κολασης ειλικρινα με εχει κουφανει.

cynical είπε...

zalion

εθεσα ενα διλημμα το οποιο προσπερασες: Οταν φταινε οι ηγεσιες ειναι ορθον να την πληρωνει ο λαος μ' αυτο τον τροπο;

Αν αναφερομουν στην στυγνη δικτατορια τοτε θα καλυπτα το ανθρωπιστικο προβλημα και θα ηταν σαν να δικαιολογουσα τις στερησεις των κατοικων.

Συγνωμη, αλλα αυτο ακριβως ηθελα να αποφυγω. Εσυ ομως επεσες κατ' ευθειαν μεσα.

cynical είπε...

Zalion,

συμπληρωνω:

Η λογικη σου, οτι το αναθεμα πρεπει να πεφτει κυριως στα θυματα, τα οποια ουσιαστικα κρατουνται ομηροι της ηγεσιας τους, ειναι μερος της κυριαρχης λογικης, η οποια δεν με βρισκει συμφωνη.

Ειναι απορροια της απλουστευτικης, αλλα που κανει καλα τη δουλεια της, λογικης οτι τι φωναζουμε τωρα εμεις εδω; Δεν εχουμε τους κυβερνητες που μας αξιζουν; Οποτε σκυψτε το κεφαλι και σκαστε!

cynical είπε...

Burgeois,

στη Β. Κορεα η κατασταση δεν ειναι καλη, από οποια αποψη και να τη δεις. Η εκπληξη μου ομως οφειλοταν στο οτι την περιμενα πολυ χειροτερη δεδομενης της απομονωσης και του αποκλεισμου.

Πιστευω οτι και μονο η αναφορα του ονοματος της χωρας διεγειρει τα χειροτερα αντανακλαστικα, γεγονος που δεν οφειλεται σε μια ψυχραιμη εξεταση της καταστασης εκει, αλλα στην ολοκληρωτικη προπαγανδα που εγκλωβιζοντας τη σκεψη, απαγορευει καθε νηφαλια προσεγγιση και καθε συζητηση.

Αυτο συμβαινει σε πολλες πτυχες της ζωης, και πηρα την "προκληση" να αναφερθω στη χωρα αυτη για να τη φερω στο προσκηνιο. Αποτιναζοντας το πεπλο της προπαγανδας, ας κρινουμε με το δικο μας τροπο και με στοιχεια που θα μαζεψουμε εμεις.

zalion είπε...

"Η λογικη σου, οτι το αναθεμα πρεπει να πεφτει κυριως στα θυματα, τα οποια ουσιαστικα κρατουνται ομηροι της ηγεσιας τους"
Θελω να μου πεις απο που βγαινει αυτο το συμπερασμα απο αυτα που εγραψα.
Μηπως να διαβαζουμε πιο προσεκτικα τα γραφομενα ακομα κι οσων διαφωνουν μαζι μας?
Οι στερησεις των κατοικων ειναι αποτελεσμα των "αλλων" μονο και οχι και της ηγεσιας? Συγνωμη αλλα καταλαβες τι εγραψα? Το εχεις διαβασει εντελως αναποδα αυτο που γραφω

cynical είπε...

zalion,

νομιζω οτι διαβασα καθαρα:

"...Δηλαδη για τη κατασταση που βρισκεται ο πληθυσμος υπαιτιοι ειναι μονο οι "αλλοι"? Μανιχαισμος χειριστου ειδους..."

Αν δεν ειναι υπαιτιοι οι "αλλοι, ποιοι ειναι τοτε, εκτος των κατοικων;

akrat είπε...

ωωωωωωωωωωωωωωωωω


πάντως ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ... είναι ΑΔΥΝΑΤΟΣ...

zalion είπε...

Υπαιτιοι ειναι οι κυβερνωντες και οχι ο πληθυσμος. Δε ξερω γιατι βγαζεις το συμπερασμα οτι εννοω τους πολιτες. Υπαιτιοι ειναι οι γιοι του ηλιου και του ουρανου που διοικουν αιματηρα αυτη τη χωρα δεκαετιες τωρα.
Στο ονομα μαλιστα του κομμουνισμου. Γι' αυτο και η Παπαρηγα επισκεπτομενη τη χωρα πριν μερικα χρονια συζητησε για την οικοδομηση του κομμουνισμου και την εφοδο στον ουρανο.

grsail είπε...

Βόρεια Κορέα
Έκταση 120.000 τετρ. χλμ, λίγο μικρότερη από την Ελλάδα.
Πληθυσμός κάπου 20.000.000
ΑΕΠ περίπου 31 δις ευρώ
Κατά κεφαλήν 1.500 ευρώ
50 θάνατοι κάθε 1.000 νεογέννητα

Νότια Κορέα
Έκταση 100.000 τετρ. χλμ, 2/3 της Ελλάδας.
Πληθυσμός κάπου 48.000.000
ΑΕΠ περίπου 1 τρις ευρώ (!)
Κατά κεφαλήν 22.000 ευρώ
4,24 θάνατοι κάθε 1.000 νεογέννητα

Άντε τώρα να βγάλει κάποιος συμπέρασμα. Επί πλέον η Νότια Κορέα είναι μέλος της πολιτικής κίνησης BRIK (Brasil, Russia, India, Korea).
Ακούγεται ότι μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου και η πλειοψηφία των συνδικάτων της Νότιας Κορέας πιέζουν για επανένωση. Τα «κοινά γυμνάσια» ήταν μέτρο αποτροπής κάθε προσέγγισης.

cynical είπε...

grsail

δεν εψαξα για οικονομικα στοιχεια της Β. Κορεας γιατι οι βορειοι θα τα φουσκωνουν, ενω οι νοτιοι θα τα ξεφουσκωνουν και ταναπαλιν.

Για επανενωση; χμμμ! Η μερα με τη νυχτα τους χωριζει.

Ο dear leader εχει τρεις γιους, εκ των οποιων οι δυο ειναι μικροι, οχι ομως ανηλικοι. Ο μεγαλυτερος δεν ειναι και πολυ αξιοπιστος. Αμα παρει τα ηνια, μπορει να φερει τα πανω κατω.

Ως ειθισται εκει η εξουσια ειναι κληρονομικη χωρις προσχηματα, οπως στα μερη μας.

ELvA είπε...

Πολυ ενδιαφερον και κατατοπιστικο το αφιερωμα σου φιλη cynical. Προσφατα διαβαζα κι εγω ενα αρθρο του
Torbjörn Björkman
ηγετικου μελους του συνδεσμου Σουηδο-Koρεατικης φιλιας ο οποιος ισχυριζεται οτι η Β.Κορεα ανηκει σε εκεινες τις χωρες που η Αμερικη λοιδωρεί ''επειδη γνωριζουν οτι η η χωρα μπορει να εχει μεγαλη βιομηχανικη ανθηση και να γινει ενα παραδειγμα για τον υπολοιπο κοσμο με τον σοσιαλισμο eσαν εναλλακτικη λυση του καπιταλισμου. Γι αυτο και η χωρα αυτη θα πρεπει να μπει κατω απο το ...χαλί και να υποστει τη μικροτερη ποσοτητα εισαγωμενης φθηνης ενεργειας!''
Eπισης ο ιδιος αναφερει για το οτι η B. Kορεα ειχε κατα καιρους στειλει δορυφορους στο διαστημα και τοτε ηρθε αντιμετωπη με τον ΟΗΕ, (αλλο ενα παραδειγμα υποκρισιας) αφου αποτελει δικαιωμα ολων των χωρων να στελνουν οσους δορυφορους θελουν στο διαστημα για ερευνα και ειρηνικους σκοπους και το οτι χωρες οπως η Αμερικη και η Ιαπωνια κατηγορουν τη Β. Κορεα, ενω εκεινες εχουν το δικαιωμα να στελνουν οσους δορυφορους θελουν, ειναι γελοιο!

(...συνεχεια)

ELvA είπε...

(συνεχεια)

Πολλα ΜΜΕ σε ολο το κοσμο ελεγαν οτι ο λαος πεινουσε εκει, κατι τετοιο ηταν λαθος συμφωνα με την Birgitta Karlgren η οποια ηταν διευθυντρια το 1998 στο τμημα WFP (που ανηκει στον ΟΗΕ) στην Β. Κορεα στα χρονια που εγιναν τρομερες φυσικες καταστροφες και σε μια συνεντευξη της λεει οτι δεν υπηρχει ασιτια στη χωρα οπως ισχυριζονται τα ΜΜΕ παρα μονο μεγαλες ελλειψεις λογω πλημμυρας των χωραφιων. Τα παιδια που εδειχναν τα ΜΜΕ ειναι παιδια αρρωστα λογω ελλειψεως φαρμακων και οχι λογω ασιτιας οπως καποιοι θελουν να ισχυριζονται. Γι αυτο ειμαστε εδω ως WFP λεει η Birgitta Karlgren για να βοηθησουμε με τα φαρμακα. Δεν ηταν μονο η Β. Κορεα η οποια υπεφερε απο τη καταπιεση του ιμπεριαλισμου. 78 κρατη στο κοσμο (μονο το 2006) χρειαστηκαν βοηθεια απο τον WFP για βασικα ειδη διατροφης και φαρμακα ειπε η Karlgren.
Τωρα ερχεται ο Obama και λεει "Το πυρηνικο προγραμμα της Β. Κορεας αποτελει μεαλη απειλη για την ασφαλεια και την ειρηνη στοn κοσμο'' και αυτο λεγεται απο ενα ηγετη που αυτη τη στιγμη κατευθυνει δυο πολεμους και του οποιου η χωρα 50 χρονια πριν εκανε σταχτη τη Κορεα με βομβαρδισμους και γενοκτονια!
Απο αυτο τη γενοκτονια προεκυψε ο λογος της δημιουργιας της Σουηδο-κορεατικης ενωσης η οποια δημιουργηθηκε απο τη γιατρο και ακτιβιστρια της ειρηνης Andrea Andreen αφου πηρε μερος σε μια επιτροπη στην Koρεα που εξεταζε και κατεγραφε τα βιολογικα οπλα που χρησιμοποιησε η Αμερικη στον πολεμο. Μετα απο αυτα που ειδε και κατεγραψε η Andrea Andreen εγινε επιτιμο μελος της ενωσης!

Αυτα, για να διαβασουν καποιοι γεγονοτα απο επιστημονες, που καμμια σχεση δεν ειχαν με το καθεστως, αλλα απλα πηγαν και κατεγραψαν τι ειδαν εκει.

cynical είπε...

καλημερα φιλη Ελβα!

γιαυτο και γω εξεπλαγην, διοτι δεν περιμενα μετα απο μακροχρονιο και σφιχτο αποκλεισμο να εχει αυτη την εικονα. Δειχνει να βασταει.

Μετα τον πολεμο και για αρκετα χρονια μεχρι την πτωση της ΕΣΣΔ ειχε πολυ μεγαλη αναπτυξη. Δοθεισης και της κουλτουρας του, πραγματι αυτος ο λαός θα μπορουσε να κανει πολλα.

Οταν αναφερονται στη φτωχεια της χωρας, ξεχνουν τον αποκλεισμο της απο συσσωμο τον ΟΗΕ, οπως επισης ότι αναγκαζεται να διατηρει ενα μεγαλο στρατο. Δεν εχει υπογραφει ειρηνη με τη Ν. Κορεα, αλλα ειναι και ολοκληρη αμερικη που εχει απεναντι της.

O λιμος ηταν αποτελεσμα μεγαλων πλημμυρων, οι οποιες συνεπεσαν με τη διακοπη των εμπορικων σχεσεων με τη σοβ. ενωση λογω της διαλυσης της. Ετσι ηρθαν ολα μαζι.

Η χωρα δεν εχει αυταρκεια σε τροφιμα. Αλλα πες μου ποια εχει; Ο κοσμος κινειται βασει εμποριου.

Αν φτιαξεις μια υποθετικη κλιμακα μισους, φανταζομαι στην υψιστη βαθμιδα θα ειναι η Β. Κορεα, ακομα πιο πανω και απο το Ιραν. Περιεργο γιατι το Ιραν ειναι πολυ πιο ισχυρο. Αλλα φανταζομαι οτι αυτο ισχυει με την Κορεα, γιατι οι αμερικανοι δεν μπορεσαν να την προσαρτησουν. Ειναι θεμα πληγωμενου γοητρου και ισως γιαυτο αντιδρουν ετσι.

Alexandros είπε...

Ήμουν σίγουρος ότι αν έγραφες μία ανάρτηση για την Βόρεια Κορέα θα την έγραφες ακριβώς έτσι και θα κατέληγες σε αυτά τα συμπεράσματα. Μη σου πω ότι περίμενα να δω αν θα δικαιωθώ!
Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι τα γράφεις με αυτήν την οπτική (διότι σημασία δεν έχει μόνο να κάνεις έρευνα αλλά και που εστιάζεις όταν την κάνεις) μόνο και μόνο για αντίλογο και για "σπάσιμο" στις κατεστημένες απόψεις και νοοτροπίες. Λένε όλοι τα χειρότερα για το Ισλάμ; Κάτσε να γράψω μία ανάρτηση που να αποδεικνύει ότι οι γυναίκες στο Ισλάμ σπουδάζουν. Λένε όλοι τα χειρότερα για την Βόρεια Κορέα; Κάτσε να γράψω μία ανάρτηση για το πόσο καλύτερα είναι τα πράγματα απ' ότι νομίζουμε ότι είναι.
Ξέρεις cynical, καμιά φορά, όχι πάντα άλλα που και που βρε αδερφέ, αυτά που διαδίδονται και παρουσιάζονται είναι η αλήθεια και όχι μία καλά συντονισμένη προσπάθεια προπαγάνδας και συκοφάντισης. Δεν νομίζω ότι είναι φρόνιμο ούτε καν να υποθέτεις την κατάσταση μίας χώρας τόσο απομονωμένης, με στοιχεία 5ήμερης έρευνας στο internet. Εντάξει! Υπερόπλο το internet αλλά δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, όση οξύτητα πνεύματος, εξυπνάδα, γνώσεις να έχει ο χρήστης...
Αν δεν μείνεις εκεί (έστω μία βδομάδα) να ζήσεις την κατάσταση, να νοιώσεις στο πετσί σου την νοοτροπία της χώρας πως αλήθεια μπορείς να εξάγεις συμπεράσματα για το πως είναι η κατάσταση εκεί; Εγώ σου λέω ότι μπορεί να χειρότερα και από ότι την παρουσιάζουν!

Και όπως ειπώθηκε παραπάνω, υπέυθυνοι είναι οι Κυβερνώντες της χώρας αυτής και όχι ο υπόλοιπος πλανήτης. Εκείνοι έχουν απομονώσει την χώρα και την έχουν εξαθλιώσει. Μακάρι να μπορούσε να δοθεί βοήθεια στους κατοίκους αυτής της χώρας χωρίς αυτό να σημαίνει αποδοχή του καθεστώτος της. Μπορεί όμως να γίνει αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Να υποθεσω cynical οτι με την ιδια λογικη ησουν επισης αντιθετη στον αποκλεισμο της Νοτιας Αφρικης επι απαρτχαιντ;

Η μηπως η αντιθεση σου στον αποκλεισμο περιοριζεται σε κομμουνιστικες/κλεπτοκρατορικες χωρες;

Η φτωχεια στη Β. Κορεα δεν οφειλεται τοσο στον διεθνη αποκλεισμο οσο στο στυγνο κομμουνιστικο καθεστως που την κυβερνα. Τωρα που το σκεφτομαι, δεν μπορω να θυμηθω κανενα κομμουνιστικο κρατος που να μην ηταν φτωχο. Φαινεται οτι ο εργατικος παραδεισος που υποσχεθηκε ο Μαρξ ηταν τοσο ρεαλιστικος οσο και οι 70 παρθενες που υποσχεται το Ισλαμ.

Νοσφεράτος είπε...

οσο κιαν ειναι φανερό οτι η Βορειος Κορέα αποτελει στοχο Δυτικής προπαγάνδας αλλο τοσο ειναι -νομίζω - προφανές οτι δεν μπορουμε πια εν ετει 2010 να εξωραιζουμε ενα απο τα πιο στυγνά και ωμά καθεστωτα του πλανητη και μαλιστα στηριγμένοι σε διαφημιστικές- εξωραιστικές φωτο .. Αντε το 1976 μπορουσεμε ναμαστε Αλβανοφιλοι και να φανταζομαστε την Αλβανια του Χοτζα σαν περιπου ..παραδεισο ..


και αλλοι να διαβαζουν την ΚΟΜΕΠ
και να μένουν με ανοιχτο το στομα οταν εκθειαζε τα θαυματα του Μπρεζνιεφισμου..

Τωρα Δεν δικαιουμαστε... Ειναι προφανές ..
και ειναι οπισθοδρόμηση και κριμα



Και ειναι κριμα που η αμφισβητηση του καπιταλισμου -λογω κρισης - αντι να μας κανει πιο γονιμους πιο ανοιχτους πιο φρεσκους στην αναζητηση του καινουριου ενθαρυνει - στην Ελλαδα τουλαχιστον και σε μια μεριδα της αριστεράς

- τις κλειστοφοβικές επιστροφές σε οτι πιο αχαρο και στυγνά καταπιεστικό
και ωμο και γελοια απανθρωπο

ενέχουν τα θρύματα του παλαι ποτε ''Υπαρκτου σοσιαλισμου''

Ανώνυμος είπε...

Aπο το site του συνδεσμου Σουηδο-Koρεατικης φιλιας.

Question: Is North Korea a dictatorship?
Answer: DPRK is a socialist democracy.......
But the main thrust of the accusation of "Stalinism" - simply that the DPRK is a dictatorship - is incorrect. Korea is a socialist democracy that guarantees its citizens individual liberties and rights at least as much as many non-socialist regimes.

Τα συμπερασματα ως προς το ποιον του συνδεσμου δικα σας.

el Romandante είπε...

πρωτότυπη ανάρτηση και πρωτότυπη προσέγγιση. Μου έδωσες την ιδέα για μια ωραία εναέρια βόλτα στη Πιονγκ-Γιανγκ μέσα από το google earth.
인사 = insa = χαιρετισμοί στα κορεάτικα

cynical είπε...

καλημερα,

χαιρομαι ιδιαιτερα που οι περισσοτεροι αντιδρασατε οπως το περιμενα!

Οτι επικεντρωθηκατε στο ολοκληρωτικο καθεστως της χωρας, συνδεοντας το μαλιστα με το ανθρωπιστικο προβλημα.

Γραφοντας την αναρτηση, ειπα ας βαλω μια παραγραφο που να το ξεχωριζω, και μετα ειπα ας κανω ενα παραλληλισμο με τη Γαζα...

Αλλα, εκει, κολλημα!

cynical είπε...

Σχετικα με τη Ν. Αφρικη,

τι λες θα ημουν υπερ;

Κοιταξε Ανωνυμε, η σταση μου αυτη ειναι ακρως φιλελευθερη, και οχι κομμουνιστικη! Για σκεψου το λιγο.

cynical είπε...

El Romandante,

Μου εδωσες και μενα ιδεα για το google earth!
Δουλευει! Ψαχνοντας στο ιντερνετ ειχα πεσει σε μια σελιδα που εδειχνε μεσω αυτου εγκαταστασεις ζυθοποιιας (!), την περιοχη με τις εξοχικες κατοικιες του dear leader και αλλα. Οι τυποι ειναι πορωμενοι, τις θεσεις τις ταυτοποιουν αντιπαραβαλλοντας και συγκρινοντας με διαφορα αλλα στοιχεια, οπως φωτογραφιες, αφηγησεις κλπ.

Παντως ο νοτος εχει ωραια βουνα και κατα καιρους ανοιγουν τα συνορα και για νοτιοκορεατες να κανουν τουρισμο εκει γυρω!

Σε συνεχεια με το ποστ της Γαζας, θα ηθελα να βρω υλικο για να γραψω για τις παραλιες της Βορειας Κορεας!

감사합니다=(Kamsahamnida)=thank you

zalion είπε...

Το ομολογω ειμαι κολημενος! Οταν ακουω οτι το πιο στυγνο και απανθρωπο καθεστως ειναι τετοιο γιατι ειναι αποκλεισμενο απο τη Δυση και τη δυτικη προπαγανδα λεω πως κατι δε παει καλα. Αν ειχα παντως να διαλεξω μεταξυ των ομορφων φωτογραφιων της Β.Κορεας και του καπιταλισμου στη δυση θα ελεγα που ειμαι αναφανδον υπερ του καπιταλισμου. Τουλαχιστον δε θα με εκτελουσαν στο ονομα του "κομμουνισμου" οπως διατεινονται οτι υπαρχει εκει οι γιοι του Ηλιου.
Συγχωρηστε με ειμαι και γω θυμα της προπαγανδας.

Αγης Γήος είπε...

Ενώ οι ΗΠΑ έχουν εντάξει τη Βόρειο Κορέα στο λεγόμενο «άξονα του κακού» και εκτοξεύουν απειλές για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ήταν ο Ευρωπαϊκός Κολοσσός ΑΒΒ με έδρα τη Ζυρίχη και πρόεδρο τον Donald Rumsfeld μέσω του οποίου οι ΗΠΑ της πούλησαν Πυρηνική Τεχνολογία, λίγο πριν ο Rumsfeld μεταβεί στο Ιράκ για να πουλήσει στο Σαντάμ Χουσείν βιολογικά όπλα.

Η ΑΒΒ υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 200 εκατομμυρίων δολλαρίων με τη Βόρειο Κορέα το 2000, λίγο πριν ο Rumsfeld εγκαταλείψει την προεδρία της εταιρείας και ενταχθεί στην κυβέρνηση του Μπους,

βλ. http://www.commondreams.org/headlines03/0221-08.htm

Νομίζω, όμως, ότι ο αποκλεισμός και η κατάσταση των πολιτών στη Βόρεια Κορέα δεν συγκρίνεται μ΄αυτήν στη Γάζα.

Στη Νέα Κορέα οι πολίτες απολαμβάνουν τις υπηρεσίες ενός συγκροτημένου κράτους το οποίο λέει ότι είναι και σε θέση να πλήξει αμερικανικούς στόχους οπουδήποτε, βλ.

http://www.allquests.com/question/973091/North-Korea-says-it-can-hit-US-targets.html

Το Ισραήλ βομβαρδίζει και εξαπολύει βόμβες λευκού φωσφόρου στους πολίτες της Γάζας που πέραν από τις ρουκέτες τους (που όσοι ξέρουν λένε ότι είναι παιδικά παιχνίδια) η αεροπορία που διαθέτουν είναι οι χαρταετοί των παιδιών τους
τα οποία το Ισραήλ τους απαγορεύει να είναι παιδιά στερώντας τους σχολικά είδη, παιχνίδια, σοκολάτες ακόμα και φάρμακα.

Οι πολίτες της Γάζας δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό, ούτε καν σε πόσιμο νερό, κάθε τόσο τους γκρεμίζουν τα σπίτια τους και καταστρέψουν τη λιγοστή περιουσία τους
και υποχρεώνονται κάθε τόσο να γυμνώνονται και να ψαχουλεύονται (από παιδιά μέχρι γέρους)

βλ.
- youtube.com / watch? v = 6CG2NPkIKRM & χαρακτηριστικό = player_embedded!
και
http://www.ifamericansknew.org/cur_sit/strip-searches.html

- http://www.youtube.com/watch?v=ut2v62wx2YA&feature=player_embedded
(ή http://www.channel4.com/programmes/dispatches/episode-guide/series-56/episode-1)

-youtube.com/watch?v=4vprhpeLI5Y&feature=player_embedded

Στη Γάζα συντελείται εθνοκάθαρση.

Αυτές τις ημέρες συλλέγονται διαδικτυακά υπογραφές για τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012

www.PetitionOnline.com/12101982/petition.html

Μετάφραση στα ελληνικά του κειμένου προς την Ολυμπιακή επιτροπή υπάρχει στο ιστολόγιο GRSAIL

http://grsail.blogspot.com/2010/08/2012.html

Ανώνυμος είπε...

Προσπαθείς να μας πεις ότι η ανάρτηση σου είναι αμιγώς ανθρωπιστική και καθόλου ιδεολογική.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1. Δεν εχει υπογραφει ειρηνη με τη Ν. Κορεα, αλλα ειναι και ολοκληρη αμερικη που εχει απεναντι της.

2. Αλλα φανταζομαι οτι αυτο ισχυει με την Κορεα, γιατι οι αμερικανοι δεν μπορεσαν να την προσαρτησουν. Ειναι θεμα πληγωμενου γοητρου και ισως γιαυτο αντιδρουν ετσι.

3. Η Βόρειος Κορέα, η εμμονή και το αγκάθι στο μάτι της Αμερικής, η αιχμή του άξονα του κακού, το βασίλειο του διαβόλου, τυχαίνει να κατοικείται από 23 εκατομμύρια κατοίκους

4. Κι ενώ για τη Γάζα η παγκόσμια αλληλεγγύη των λαών είναι ορατή και δεδηλωμένη, για τη Βόρεια Κορέα είναι σχεδόν ανύπαρκτη, παγιδευμένη δυστυχώς στη δαιμονολογική αφήγηση που εξυφαίνεται από τις πολιτικές επιλογές της υπερδύναμης.

Είναι τόσο μα τόσο έκδηλος ο αντιαμερικανισμός του κειμένου που το προδίδει. Το κείμενο είναι άκρως ιδεολογικό (με τον πλέον πονηρό τρόπο δοσμένο) και η επισήμανση που γράφεις προς το τέλος ότι δεν θέλεις να μιλήσεις για το καθεστώς και τα επακόλουθα αυτού, είναι στάχτη στα μάτια. Το έγραψες για να μπορέσεις μετά να το χρησιμοποιήσεις ως επιχείρημα! Έξυπνο.

Prths είπε...

Καλησπέρα.
Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου. Η Βόρεια Κορέα παρουσιάζει αναγλυφα ένα μοντέλο πολιτικής δυναμικής που "φορέθηκε" πολύ την εποχή του ψυχρού πολέμου. Δεν είναι απλά ένας λαός αλλά ένα σχετικά οργανωμένο κράτος που προσπαθεί να συμβιβάσει δυό αναγκαιότητες. Την ανάπτυξη, την ισοροπία, την εσωτερική ομαλότητα κλπ και - ταυτόχρονα - την διαρκή παρουσία της χώρας ως σημαντικού παράγοντα σε μια ευρεία γεωπολιτική σκακιέρα (εν προκειμένω ως "αγκάθι" στη δυτική κυριαρχία στην άπω Ανατολή).
Ασταθής δυναμική, πιστεύω. Η αστάθειά της τροφοδοτείται εξωτερικά από προφανείς "ενδιαφερόμενους" (βλ. αποκλεισμό, δυσφήμιση κλπ.) και εσωτερικά από και τους περιορισμένους πόρους της χώρας (ίσως σε συνδυασμό με τον μάλλον υπερήφανο χαρακτήρα του λαού).
Είναι θέμα ορίων - όταν ο πληθισμός πλησιάζει στα όρια της επιβίωσης (φυσικής αλλά και πνευματικής) το καθεστώς βρίσκεται στον τοίχο. Δυστυχώς ο λαός της Β. Κορέας είναι χρόνια παγιδευμένος σε ένα τέτοιο σκληρό δόκανο.
Δεν βλέπω πολλά κοινά στοιχεία στον παραληλισμό με τη Γάζα η με ανάλογες περιοχές. Εκεί δεν υπάρχει κράτος ούτε εύρος επιλογών μιας "ηγεσίας". Έχω την εντύπωση οτι ακόμη και το γεωπολιτικό παιχνίδι είναι δευτερεύων κινητήρας. Απλά ένα κράτος επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει (εκμηδενίσει;) την παρουσία ενός πληθυσμού τον οποίο κρίνει ως απειλή. Είναι άτακτη και αγωνιώδης άμυνα, απελπισμένος αγώνας για την επιβίωση...

cynical είπε...

καλησπέρα Prths,

πολυ ενδιαφέρουσα η γεωπολιτικη αναλυση που κανεις και κυριως η ψυχραιμη ματια σου! Διοτι η οποιαδηποτε και μονο αναφορα του ονοματος των λεγομενων rogue states, προκαλει εγκεφαλικη και ψυχικη θυελλα...

Η Β. Κορεα εμεινε κυριολεκτικα εκθετη μετα την πτωση της Σοβιετιας και τον καπιταλιστικο μετασχηματισμο της Κινας. Εδω φαινεται καθαρα ποσο δυσκολη ειναι η επιβιωση ενος καθεστωτος διαφορετικου που ειχε την αρχικ προθεση να ειναι σοσιαλιστικο. Θα μπορουσαν να ειναι και οι εσωτερικες του αδυναμιες, αλλα κανεις δεν μπορει να παραβλεψει τον αποκλεισμο που θα του επεβαλε το συνολο των χωρων του πλανητη.

Εδω θελησα να συγκρινω επι της αρχης τη δυσαναλογη αντιδραση της διεθνους κοινοτητας οχι απεναντι σε κρατη , αλλα απεναντι σε δυο λαους που διαβιωνουν εξ ισου δυσκολα. Η Γαζα βρισκεται στην ημερησια διαταξη, ενω για τους Β. Κορεάτες ουτε το ονομα τους δεν τολμα κανεις να προφερει...

Prths είπε...

καλησπέρα, και πάλι. Χωρίς να κάνω κατάχρηση του "χώρου", θα προχωρήσω λίγο τους συλλογισμούς μας - ίσως έχει ενδιαφέρον. Ακριβώς γι'αυτό, φίλε Cynical, ενδεχομένως η Β. Κορέα έχει περισσότερες προοπτικές: κάτι να ανταλλάξει. Αν αφήσει το ρόλο του "αγκαθιού" θα μεταπηδήσει στο ταμπλώ των "ανθρωπιστικών" θεμάτων. Και ο πληθυσμός θα επιβιώσει Η Γάζα, περιοχές στην Αφρική κ.α. έχουν μεγαλύτερη δημόσια προβολή - αλλά μόνο αυτό. Και ίσως αυτό εξηγεί την απελπισία των Παλαιστινίων (ιδιαίτερα έντονη και διαβρωτική στους νέους) οι οποίοι συνθλίβονται όχι μόνο από τις καθημερινές δυσκολίες αλλά και από την απουσία μιας προοπτικής, ενός "αύριο".

wolfgangius είπε...

Αν μπορέσεις να βρεις το ντοκιμαντέρ "Comrades in Dreams" του Uli Gaulke θα μπορέσεις να πάρεις μία λίγο καλύτερη ιδέα της καθημερινότητας των ανθρώπων σε αυτήν τη χώρα - και όχι μόνο.
Κοίτα: http://www.youtube.com/watch?v=MTaJOjZHDtY για το trailer της ταινίας.

cynical είπε...

wolfgangius

πού το ξετρύπωσες;; Φαινεται παρα πολυ γλυκο και ανθρωπινο...

Το θελω οπωςδηποτε!!!

To βρηκα στο Amazon...

thanks

Ανώνυμος είπε...

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και χιουμοριστική ματιά από έναν άνθρωπο που έχει ζήσει στη χώρα:
http://www.amazon.com/Pyongyang-Journey-North-Guy-Delisle/dp/1896597890

Σε κάποιο σημείο αναφέρεται ότι οι προμήθειες από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν έφταναν ποτέ στο μεγάλο ποσοστό του λαού μιας και η διαχείρηση τους γινόταν από την "κυβέρνηση" τους και αυτό έκανε τις μη ΜΚΟ να εγκαταλείψουν τη χώρα και τισ προμήθειες προς αυτήν. Επίσης αναφέρεται ότι χτυπάνε στο μάτι τα ποσά που ξοδεύονται για την προπαγάνδα αν αναλογιστούμε την οικονομική κατάσταση της χώρας. π.χ. Υπερπολυτελείς σταθμοί μετρό φωτισμένοι σαν το Βέγκας όταν το ηλεκτρικό ρεύμα δεν επαρκεί για τους κατοίκους. Οι εικόνες που περιγράφεις στο ποστ σου νομίζω είναι η καλύτερη απόδειξη γιαυτό, ακριβά δημόσια εργά καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού, βίντεο που έχοτυν σκοπό τον αποπροσανατολισμό και την προπαγάνδα κλπ. Και αναρωτιέμαι: Αν δεν υπήρχε αποκλεισμός και μίσος κλπ κλπ από τον υπόλοιπο κόσμο, θα είχε κανένα ανίκτυπο στις συνθήκες ζωής του λαού; Η μόνο στου Dear Leader; Και μήπως όλη αυτή η εχθρική ατμόσφαιρα βολευει λίγο κάποιους οι οποίοι θέλουν ο λαός να αισθάνεται μια μόνιμη απειλή;

cynical είπε...

Ανωνυμε,

Σ' ευχαριστω για την υποδειξη του βιβλιου.

ειναι φυσικο μια τοσο κλειστη και μαλιστα δαιμονοποιημενη χωρα να εξαπτει τη φαντασια.

Την ειδα, και συνεχιζω να την ψαχνω με καλη προαιρεση αναμενοντας τα χειροτερα. Πηρα ομως αρκετες εκπληξεις.
Ξερεις τι ηταν αυτο που με εξεπληξε περισσοτερο. Δεν το σχολιασα, αλλα ηταν το αρκουδακι-αγαλμα στ παρκο διπλα στον καδο σκουπιδιων. Υπαρχουν τετοια πολλα στα παρκα, παρομοιες φιγουρες σε στυλ καρτουν οπως και στους δρομους με ταμπελες συνιστωντας προσεκτικο οδηγημα και οδικες πληροφοριες.

Δεν περιμενα αυτη την παιγνιωδη διαθεση απο ενα τοσο αυστηρο και στρατοκρατικο καθεστως!

Η Β. Κορεα περασε και καλυτερες εποχες οσο ακμαζε η Σοβ. Ενωση. Φανταζομαι οτι οι σταθμοι θα χτιστηκαν τοτε.
Οσο για τις φωταψιες, μαλλον θα ηταν μονο για τη φωτογραφιση.

Διαβαζα αναφορες απο δημοσιογραφους που ειχαν συνοδεψει τη φιλαρμονικη της Φιλαδελφειας(??) απο την Αμερικη στις παραστασεις της στη Β. Κορεα. Οσο η αντιπροσωπεια και οι μουσικοι παρεμεναν στη Πιονγιανγκ η υποδοχη ηταν βασιλικη, οι δρομοι και οι πλατειες καταφωτες.
Μολις εφυγε και ο τελευταιος ξεκρεμαστηκαν ολα τα λαμπιονια και οι γιρλαντες.

Εχει γραφτει και ενα αλλο βιβλιο, που διαβασα καποια αποσπασματα στο Αμαζον, οσο μου επετρεπε. Νομιζω λεγοταν "Nothing to Envy", απο μια αμερικανα δημοσιογραφο. Δεν μου χτυπησε ασχημα στο ματι.

Kostas είπε...

Ομολογουμένως, ψύχραιμη και ανθρώπινη η ματιά της δημοσίευσης
σου και σε συγχαίρω. Και σε μένα ξύπνησε τελευταία ένα έντονο
ενδιαφέρον για τη Βόρεια Κορέα, και ομολογώ ότι ένιωσα και γω πολλές εκπλήσεις. Συστήνω σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν περισότερο αυτήν την χώρα και τους ανθρώπους της, να αξιοποιήσουν το αρχείο ταινιών και ντοκυμαντέρ που είναι αναρτημένο στο δίγλωσο (αγγλικά και ελληνικά) ιστολόγιο North Korea: Documents & Documentaries: http://redkorea.wordpress.com/ Υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα συλλογή άρθρων για την υπόθεση της βύθισης του νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου εδώ : http://redkorea.files.wordpress.com/2010/08/cheonan.jpg?w=640&h=438

cynical είπε...

Γεια σου kostas

πολυ πολυ χρησιμο το λινκ και σ' ευχαριστω!

Ειδα μια φωτογραφια απο βορειοκορεατικη παραλια. Ειχα εκφρασει την επιθυμια σε προηγουμενο σχολιο εδω περα, να εγραφα ενα κειμενο για τις παραλιες της Β. Κορεας, σε αναλογια με ενα παλιοτερο κειμενό μου με τιτλο "Οι παραλίες της Γάζας"...

Η Φωτογραφια αυτη μου ξαναζωπυρωσε το ενδιαφερον! Και εδειξε οτι οντως και στη Β. Κορεα ο κοσμος κανεο μπανιο.
Το λεω αυτο γιατι οταν εγραφα το ποστ ειχα βρει καποιες φωτο που εδειχναν μια ακτη αποκλεισμενη με συρματοπλεγμα, και απο κατω η λεζαντα εγραφε πως δεν επιτρεπεται η προσβαση σ' αυτες λόγω τηου φοβου της ...απόδρασης.

Δυσκολο να ξεχωρισεις την αληθεια γιαυτη τη χωρα.

orpheas είπε...

Πόσο ωραία, πόσο γλυκά και πόσο τρυφερά είναι όλα αυτά! Και πόσο ανώδυνο να αμπελοφιλοσοφείς εκ του ασφαλούς και εξ αποστάσεως, καταρόμενος τον καπιταλισμό, τον οποίον αρμέγεις αδηφάγα και ο οποίος σου επιτρέπει να επισκεφτείς αυτούς που ούτε κατά διάνοια υποπτεύονται την ύπαρξή σου στο χάρτη.
Πόσο θαυμάσια μπορείς να αναλύσεις τον πόνο ή την ευχαρίστηση μιάς βιτσιάς σε ξένο... πωπώ!
Πόσο άνετα κι ευχάριστα όλα αυτά, όταν "χουχουλιάζεις" στην ασφάλεια της, έστω μίζερης σημερινής σου καθημερινότητος, αλλά μπορείς να λες και να γράφεις ό,τι σου κατέβει!
Οποιος έχει γνωρίσει, εκ των έσω και στο πετσί του, το αληθινό πρόσωπο ενός παρεμφερούς καθεστώτος, όπου απλά για να ψαρέψεις με καλάμι για ψυχαγωγία στον Δούναβη χρειαζόταν να τρέχεις επί μήνες, ανεβοκατεβαίνοντας σκάλες, προκειμένου να εξασφαλίσεις πολυπόθητη άδεια, τότε δεν μπορεί, επ' ουδενί, να συμφωνήσει με τέτοιου είδους "προοδευτικές" θεωρίες και απόψεις.
Θα με έπειθε περισσότερο όλη αυτή η υποδορίως διοχετευόμενη προπαγάνδα, αν εκπορευόταν από μία μόνιμη κάτοικο της Βορ. Κορέας που θα κατόρθωνε να διαφύγει στη Νότια και να λέει τα ίδια πράγματα.
Ενθυμούμενος τη .... σοφή σταλινική ρύση: "Οι αστοί θα μας πουλήσουν το σκοινί που θα τους κρεμάσουμε", αλλά και εκείνο το ύπουλο "Better red, than dead", θα ευχόμουν, εκ βαθέων, σε όλους όσοι οραματίζονται ευτυχία και ευημερία σε σοσιαλιστικούς παραδείσους, να την αποκτήσουν, αλλά, προς Θεού, όχι εδώ!

Πειραχτήρι είπε...

Ιδού και μια περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα:
http://franmeg.blogspot.gr/2013/03/blog-post_24.html

Και μια ιστορική αναδρομή:
http://franmeg.blogspot.gr/2013/03/blog-post_31.html

Ανώνυμος είπε...

ειστε αγραμματοι, δεν ειδατε τι επαθε η ολοκληρη ρωσια μ'ενα μηνα αποκλεισμο?

τι να σου κανει η μικρη β.κορεα αποκλεισμενη απ'ολους τοσες δεκαετιες , ακομη κι απ'τον Ο.Η.Ε. ?

ΤΙ να σου κανει αυτο το μικρο αδικημενο, κατασυκοφαντημενο κρατος
οταν στον πολεμο σκοτωσαν το ενα τριτο και παραπανω του λαου του?
ακομη προσπαθει να συνελθει
''η μηπως νομιζετε κακομοιρηδες οτι περνατε καλυτερα ?
σας τα λεει καποιος που εκατσε εκει 7 μερες.
ενημερωθητε πολυπλευρα αμορφωτοι παροπιδακηδες και δητε την κριση του καπιταλισμου, με συσσιτια τρωμε εδω και οι μαθητες λυποθυμουν απο πεινα στις ταξεις....
τουλαχιστον εκει φτιαχνουν το μελλον τους μονοι τους με οτι μεσα μπορουν....