Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Η φαμίλια Γιάλομ

Τον Γιάλομ είμαι σίγουρη ότι τον ξέρουν και οι πέτρες. Τον Ίρβιν Γιάλομ. Αυτόν, που στη διάλεξη που είχε δώσει στο Μέγαρο πριν ένα, ενάμιση χρόνο, αν θυμάμαι καλά, είχε παρατηρηθεί τέτοια κοσμοσυρροή που είχε κλείσει η μισή Βασ. Σοφίας. Για να πάρετε μια ιδέα του πλήθους, φανταστείτε για παράδειγμα τον κόσμο που πηγαίνει για προσκύνημα κάθε χρόνο τον δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά, συν τον κόσμο που συρρέει την ίδια μέρα στην Παναγία της Τήνου, συν τον κόσμο που παρευρέθηκε πριν από τουλάχιστον πέντε χρόνια στο αφιέρωμα Γκουσγκούνη στο Gagarin, τότε που είχε κλείσει για αρκετές ώρες μάλιστα και η Λιοσίων.



Ούτε ο ίδιος ο Ίρβιν δεν μπορούσε να εξηγήσει το φαινόμενο. Εντάξει πουλάει ο άνθρωπος, αλλά στην Ελλάδα, καθ’ ομολογίαν του, πουλάει περισσότερα βιβλία απ’ όσα στον υπόλοιπο κόσμο. Εξ ού λοιπόν και οι τιμές, τα Μέγαρα και τα βραβεία από τον εκδότη του, την Άγρα, που του έχει εκδώσει ούτε λίγο ούτε πολύ 11 βιβλία.


Αφού τα βρήκαμε με τον ψυχίατρο, δεν πέρασε πολύς καιρός και τσουπ στις βιτρίνες εμφανίστηκε και έτερος Γιάλομ, γένους θηλυκού αυτή τη φορά. Γρήγορα απεδείχθη ότι επρόκειτο περί της κυρίας Γιάλομ, της κυρίας Μαίριλιν Γιάλομ, καθηγήτριας πολιτισμικών σπουδών, η οποία εκμεταλλευόμενη την απρόσμενη φήμη του συζύγου της, είπε να αρπάξει κιαυτή το κατι τις. Κάπως σαν τη Χίλαρυ, αλλά φυσικά σε μικρογραφία. Ούτε λίγο ούτε πολύ την κυρία Μαίριλιν εξέδωσε ρισκάροντας, με μόλις 4 πονήματα ο ίδιος εκδοτικός οίκος.


Μιας και δεν την είδα στο Μέγαρο, φαντάζομαι ότι οι πωλήσεις της δεν θα πήγαν και τόσο καλά.


Αλλά απ’ ότι φαίνεται η οικογένεια Γιάλομ δεν το βάζει εύκολα κάτω. Για κάποιο μυστήριο λόγο τρέφει μεγάλη πίστη στην ελληνική αγορά, από την οποία μάλλον αισθάνεται ότι δεν έχει εξαργυρώσει με όσα τής έπρεπαν, τη φήμη του Ίρβιν. Έτσι σήμερα βγήκε στο μεϊντάνι και ο υιός Γιάλομ. Αυτός σαν φωτογράφος, αρνούμενος προς το παρόν να αναμετρηθεί στο συγγραφιλίκι με τους γονείς του. Είδα την είδηση στα πολιτιστικά της Ελευθεροτυπίας, για κάποια έκθεση που κάνει αυτό τον καιρό στην Καστοριά και είναι αλήθεια ότι κακεντρεχείς σκέψεις επέρασαν απ’ το μυαλό μου.


Μπορείτε να μου εξηγήσετε, γιατί αυτό το ρητό «Μάθανε ότι πηδιόμαστε, πλακώσανε κι οι γύφτοι», το βλέπω συνέχεια μπροστά μου;

9 σχόλια:

bbimbo ( PR PROFILE ) είπε...

καλησπέρα
τυχερή και καλοζωϊσμένη CYNICAL..λολ

εμένα με βαζανίζουνε...

τα "φαινόμενα"
ή
οι "οικογένειες"
ή
οι "γύφτοι" ΓΙΑΛΟΜ
εδώ και 30 χρόνια...

εσένα τώρα σε ανακάλυψαν..!?!?!?!?

μήπως τους έκανες/αρνήθηκες κάτι..?

γιατί ξέρεις είναι τελείως εκδικητικοί..:-)))

VAD είπε...

Για να δούμε πόσοι θα μαζευτούμε εδω μεσα που δε μας άρεσε ο συγκεκριμένος μπεστεσελεράς;Μπορεί να άρεσε στην κόρη μου που ειναι ψυχολόγος,αλλά εγώ δεν μπορω να τον κατατάξω στους λογοτέχνες,νομιζω πως είναι μόδα,όπως ο Νταν Μπραουν του ανεκδιήγητου Κώδικα Ντα Βίντσι.

Καλή εβδομάδα ευχομαι...

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ!
1)ΑΝΑΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ... ΚΑΤ' ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ.
2)ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ... ΡΙΖΕΣ ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ, ΜΗ ΤΟ ΞΕΧΝΑΣ!
ΚΑΙ,
3) ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΟΦΕΣ ΚΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ!

ELvA είπε...

Kαλη μου φιλη cynical,που αντιθετα
απ τον ...μεσο Ελληνα δεν εισαι σε διακοπες τον Αυγουστο και πολυ καλα κανεις!
(Ασχετο,μεν, αλλα, ποτε δεν καταλαβα γιατι καποια πραγματα πρεπει να γινονται...μαζικα, οπως π.χ οι διακοπες!) ;(

Επι του θεματος, ομως, να πουμε οτι στην Ελλαδα εχει πεσει μεγαλο 'κομπλεξαρισμα', να το πω ετσι, με καποιους συγγραφεις και ''συγγραφεις'' (π.χ σκεφτομαι τωρα τη J.K. Rowling του Harry Potter!) που μπορει να πουλησαν βιβλια στο εξωτερικο, ομως ο κοσμος σε αλλες χωρες καπου καταλαβαινει μετα απο ενα διαστημα οτι πολλα απο αυτα ειναι ...σαπουνοφουσκες του συστηματος, οποτε διαβαζει ενα βιβλιο, ή για να ακριβολογουμε το δανειζεται, απο τις βιβλιοθηκες, που εχουν απο CD, DVD μεχρι Playstation παιχνιδια για μικρους και...
μεγαλους και ετσι δεν τρεχουν να τα χρυσοπληρωσουν, αφου μια χαρα τα βρισκουν και δωρεαν!

Στην Ελλαδα,ομως, που μας πιανουν κοροιδα σε πολλα αλλα ζητηματα, ειναι φυσικο να μας πιασουν και με τα ..βιβλια,καποια απο τα οποια δεν ειναι αναγκαστικα καλα, αλλα για καποιο περιεργο λογο μιμιτισμου και κομπλεξαρισματος συνεχιζουν να κανουν στην Ελλαδα και μονο... ντορο!!

Καλο σου βραδυ!

celin είπε...

cynical,εγω εχω διαβασει 3 βιβλια του Γιαλομ,ειναι ευκολοδιαβαστος μεν κ καποια πραγματακια που λεει σε καποιους μπορει να φανουν χρησιμα
αλλα δε τον θεωρω κατι ιδιαιτερο,ειναι κατι σαν Κοελιο της ψυχοθεραπειας,
(αν κ τον αδικω τωρα γιατι η γραφη του Γιαλομ ειναι πολυ καλυτερη απο αυτη του απατεωνα της γραφης Κοελιο!)

Παντως για μια χαλαρη αναγνωση ειναι ο,τι πρεπει.Κ για τους υποχονδριους που δεν αντεχουν τη ιδεα του θανατου,ενδεικνυται το βιβλιο του ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ.

Για οποιον θελει να ασχοληθει με τη ψυχαναλυση,θα προτεινα Φρουντ η ακομα κ Ζακ Λακαν,οσο δυσκολος κ αν ειναι,
εδω εχω κ αλλες βιβλιοπροτασεις!
http://celinathens.blogspot.com/2010/07/34.html

Τωρα για τη Μεριλυν κ τον γιο του,ενταξει,δε θελω να πω τιποτα,τα λεει ολα η παροιμια σου!

de profundis είπε...

Με το συμπάθειο αλλά η παροιμία

Σηκωθήκανε και τα ρηχά πιάτα και ζητάνε σούπα ταιριάζει περισσότερο..

cynical είπε...

καλησπερα σε ολους,

δεν ειχα που δεν ειχα εκτιμηση στο Γιαλομ, τωρα ενα παραπανω. Το γεγονος οτι βγαζει ολη την οικογενεια στη γυρα να επωφεληθει της φημης του, δειχνει και το εμπορικο του πνευμα.

Αντε , να δουμε και το εγγονι του σε λιγα χρονια...

Nikos Lioliopoulos είπε...

φοβερο ρητο πραγματι...

balkanreport είπε...

Τελικά ο νεποτισμός δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο είναι παγκόσμιο.

Υ.Γ: Εγώ πάντως έναν Γιάλομ ξέρω κι αρνούμαι πεισματικά να μάθω κι άλλον.