Μην είναι τίτλος από ταινία της Ο’ Μαλλέα; Μην είναι τίτλος από κανένα ξεχασμένο θεατρικό του Ιονέσκο; Μην είναι τίτλος από κανένα καταχωνιασμένο πίνακα του Νταλί; Μην είναι κανένα ποίημα του Εμπειρίκου; Μην είναι το θέμα καμιάς παράστασης του Τζαρά που μας διέφυγε;
Τίποτε απ’ όλα αυτά! Είναι το νέο επαναστατικό επιστημονικό πόνημα των Βρετανών, που έρχεται να δώσει την τελειωτική απάντηση στο καλά φυλαγμένο μυστήριο της φύσης για το πώς πηδάνε τα πουλιά, και ειδικά η στρουθοκάμηλος.
Είναι αλήθεια, απ’ όσο δείχνει τουλάχιστον η εμπειρία, ότι οι τέχνες και τα γράμματα παίρνουν τα πάνω τους σε περιόδους κρίσης. Κάτι συμβαίνει στο μυαλό των ανθρώπων και αρχίζουν να οργάζονται και να γεννάνε ιδέες, ιστορίες και παιδιά. Έχουμε το προηγούμενο της Βαϊμάρης, έχουμε και την περίοδο της κατοχής. Και τώρα έχουμε την περίοδο της κρίσης και της αυξανόμενης ανέχειας. Όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη μαλθακότητα των καιρών και τη μαλθακότητα του πνεύματος, στη λειτουργία του εντέρου και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Όταν το αίμα κάθεται όλη την ώρα στο στομάχι για να χωνέψει την τροφή, μάλλον θα εξασθενεί και θα βαριέται να πάρει τον ανηφορικό δρόμο προς τον εγκέφαλο. Όταν όμως το στομάχι μένει αδειανό, απελευθερώνονται φαίνεται, οι δυνάμεις που το κρατούνε δεσμευμένο, με αποτέλεσμα, αυτό να βρίσκει ανενόχλητο το δρόμο του για τον εγκέφαλο, να τον γονιμοποιεί και να γεννάει.
Πολλά μυστήρια και ανατροπές συνάντησε το 2011 στην ετήσια πορεία του. Ήταν η περίφημη ανακοίνωση της ΝΑΣΑ για την πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε δύσκολα περιβάλλοντα και εξ αυτού σε άλλους πλανήτες, ήταν η ανακοίνωση ότι το φως μπορεί και κάπου κάπου ν’ αφηνιάζει (κακόμοιρε Αϊνστάιν, εσύ που τόθελες καθηλωμένο σε μια μόνιμη βαρετή ταχύτητα), ήταν και η πιθανότητα να μας έχει κάνει επιτέλους τη χάρη ο Θεός να μας δείξει το πρόσωπό του, όχι στους ουράνιους καθρέφτες, αλλά στο φευγαλέο ίχνος, στην πτυχή μιας ασήμαντης και μικροσκοπικής διακύμανσης στον υπόγειο σωλήνα του CERN.
Παρ’ όλα αυτά τίποτε δεν μπορεί να σταθεί μπροστά και να συγκριθεί με την επίλυση του μυστηρίου της στύσης της στρουθοκαμήλου. Τώρα η ανθρωπότητα μπορεί επιτέλους να γυρίσει απ’ την άλλη πλευρά, να νανουριστεί από την παραμυθία της επιστήμης και ήσυχα ήσυχα να κοιμηθεί.
7 σχόλια:
Cynical, you are real cynical.
Να είσαι καλά. Ο σαρκασμός σου σπάει κόκκαλα.Μας δίνεις ανάσες.
γέλασα πολύ! να σαι καλα
γεια σου Ασωτε,
κι υστερα σου λενε οτι η επιστημη δεν εχει πλακα!
Νομίζω ότι υπερβάλλεις. Ξεχνάς ότι όλες οι μικρές κι άχρηστες για την καθημερινότητα γνώσεις, άλλαξαν τον κόσμο μας. Το ζήτημα δεν είναι πώς πηδάνε τα πουλιά ή η δεύτερη Γη, ούτε και οι παράπλευρες γνώσεις [ου κατακτήθηκαν, αλλά το πώς αυτές οι ειδήσεις ήρθαν να μας θολώσουν από το ευρωπαϊκό πολιτικό αδιέξοδο.
Υποθέτοντας ότι αυτές οι ανακοινώσεις εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο που ερευνά παράλληλα κι άλλα σχετικά ζητήματα, θα έλεγα γιατί τα ΜΜΕ -ιδίως τα ελληνικά- μένουν στις μλκ;
δειμε,
ειναι αυτο ακριβως το contrast αναμεσα στα πολυ βαθια αδιεξοδα που βιωνουν οι ανθρωποι στην ευρωπη αλλα και αλλου, που κανει τετοιες μελετες να φανταζουνε γελοιες.
Απο μονες τους μπορει και να μην ειναι, αλλα ολα τελικα κρινονται μεσα στις κοινωνιες και οχι σε καποιο προνομιακο βαθρο εκτος...
Η ανθρωπότητα γενικότερα έχει την τάση να κοιμάται!
Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά λένε!!!
Εύγε Cynical!
Εκπληκτικό άρθρο!
Δημοσίευση σχολίου