Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Καταδίκη της Τουρκίας για χρήση δακρυγόνων


foto: www.lukasvasilikos.com

Η επόμενη είδηση πέρασε κάπου στα ψιλά:

Παραβίαση ανθρωπίνου δικαιώματος συνιστά η ρίψη δακρυγόνων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Αυτό αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, το οποίο εξέτασε την προσφυγή ενός Τούρκου εκπαιδευτικού, που είχε δεχτεί δακρυγόνο ουσία στο πρόσωπο, σε διαδήλωση κατά του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2004, στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα το ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ότι η ρίψη δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών και ιδιαίτερα εναντίον μεμονωμένων προσώπων συνιστά παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το οποίο απαγορεύεται η πάσης φύσεως κακομεταχείριση, αποφάσισε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. (ΕΘΝΟΣ)


Δηλαδή, κάποιος διαδηλωτής, συγκεκριμένα ένας εκπαιδευτικός, ο οποίος δέχτηκε χημικά στα μούτρα από τα μπουλντόγκ της αστυνομίας, δεν περιορίστηκε σε μιντιακές καταγγελίες, αλλά προσέφυγε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η υπόθεσή του εκδικάστηκε, και δικαιώθηκε.

Πέρα από τη δημόσια καταγγελία της Τουρκίας, ο ενάγων αποζημιώθηκε με 10,000 ευρώ και με πλήρη κάλυψη των δικαστικών εξόδων.

Το πρόβλημα είναι ότι η υπόθεση για να τελεσιδικήσει τράβηξε γύρω στα οχτώ χρόνια. Αλλά με τέτοιο αποτέλεσμα, αξίζει κανείς να περιμένει.

Το ερώτημα είναι αν θα τον αντιγράψουμε, ή θα καθόμαστε σαν τις κότες να τα τρώμε.

6 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Από εμάς έκανε κανένας ανάλογη προσφυγή; Μέχρι και ληγμένα είναι τα δικά μας δακρυγόνα...

spiral architect είπε...

Φωτό ανάρτησης: Λουκάς Βασιλικός

cynical είπε...

Εχει τραβηξει καταπληκτικες φωτογραφιες! Πολυ πολυ καλος! Τον ξερεις?

spiral architect είπε...

Ναι!

Ανώνυμος είπε...

Καλα εδω εμεις δεν πληρωνουμε τα προστιμα μας και πληρωνει η τουρκια που ουτε καν υποχρεουται?

Ανώνυμος είπε...

Η ελληνικη αστυνομια εχει προ πολλου προμηθευτει πλαστικες σφαιρες και μηχανημα με νερο υπο θανατηφορο πιεση αλλα για καποιο λογο προτιμαει να ριζβει τα ληγμενα

Αλλη μια αποδειξη γραφειοκρατικων αγγυλωσεων?