Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Το Μέλλον των Ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα


Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η χώρα έχει πάρει πια φόρα και κατρακυλάει. Τι να πρωτοθυμηθώ και τι να πρωτογράψω! Τα ομόλογα των Ταμείων που εξαερώθηκαν; Τη ζημιά από το Βατοπέδι; Τη δολοφονία του Αλέξη; Την εξέγερση του Δεκέμβρη; Τη ΣΕΧΤΑ; Τις σφαίρες που αμολάει όπου βρει, ο καθ’ ένας διαταραγμένος ένστολος; Τις απανωτές απαγωγές; Τις θεαματικές αποδράσεις από φυλακές υψίστης ασφαλείας;

Α!!, γι αυτό το τελευταίο, μάλιστα, άρχισαν πάλι οι κραυγές και οι οιμωγές για το ανύπαρκτο κράτος, για τη διάλυση των φυλακών, για τη διαφθορά των δεσμοφυλάκων, για το αδιαχώρητο των φυλακών, για την κατάσταση των φυλακισμένων, για τη μάνα του Κίτσου και για το ξέφραγο αμπέλι της Καρδιτσομαγούλας και του Άνω Κορυδαλλού. .

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πράγμα δεν πάει παραπέρα και ότι έφτασε πια η ώρα να παρθούν μέτρα σκληρά. Η Κυβέρνηση βέβαια καιρό τώρα, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να παίρνει τα μέτρα της, (για να επανεκλεγεί), αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι, αυτά είτε δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είτε ότι δεν είναι πολύ τολμηρά.

Σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση, που είναι και η σωστή, η Κυβέρνηση έπραξε αρκετά ορθά όταν ξεκίνησε ή συνέχισε τις ιδιωτικοποιήσεις. Και οι εταιρίες εξυγιάνθηκαν και κερδοφόρησαν, και το κράτος γέμισε τα ταμεία του με μπόλικο χρήμα να το διαθέσει στους φτωχούς και αναξιοπαθούντες. Όμως, κάπου εκεί η Κυβέρνησε ξέμεινε από μπαταρίες και το πράγμα δεν προχώρησε.

Δεδομένης της αναποτελεσματικότητας της Αστυνομίας και των προβλημάτων των φυλακών, τι πιο εύλογο λοιπόν, από το να απαλλάξει τους δυο αυτούς θεσμούς από την ρυπαρή αγκαλιά του φαύλου κράτους και να τούς παραδώσει στα στιβαρά χέρια των ιδιωτών;

Μην τρομάζετε! Το βήμα που θα έχει να κάνει, δεν θα είναι και πολύ μεγάλο. Ήδη λειτουργούν δεκάδες, να μην πω και εκατοντάδες εταιρίες security, με οργάνωση, management, υλική υποδομή και πειθαρχημένο προσωπικό, το οποίο με μια ταχύρυθμη εκπαίδευση, θα μπορούσε να αντεπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο στις περιστάσεις, μιας και δεν θα χρειαζόταν να λογοδοτεί κάθε φορά σ’ ολόκληρο τον ελληνικό λαό, αλλά στον προϊστάμενό του μόνο.

Εναλλακτικά, το κράτος θα μπορούσε να βγει στη γύρα, για ν’ αναζητήσει θεσμικούς επενδυτές για ολόκληρο το σώμα, όπως ακριβώς έκανε και με τις υπόλοιπες προβληματικές επιχειρήσεις. Κι επειδή θα αναρωτιέστε ποιο θα είναι το κέρδος του επενδυτή από τη συγκεκριμένη εξαγορά, θα σας απαντήσω ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι κερδοφορίας, ένας εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι οι συνδρομές ή donations εκ μέρους αυτών που θα ήθελαν να προστατευθούν, όπως περίπου και με τις ασφαλιστικές εταιρίες. Το συγκεκριμένο παράδειγμα δείχνει καθαρά ότι η ιδιωτικοποίηση της Αστυνομίας είναι ένας εφικτός στόχος, και δεν σκοπεύω να καταθέσω τώρα ολόκληρο το business plan.

Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τις φυλακές. Στην περίπτωση αυτή δεν θα χρειαζόμασταν να ξαναεφεύρουμε τον τροχό. Θα παίρναμε το know how από τις αμερικανικές ιδιωτικές φυλακές ή θα αγοράζαμε κάποιο franchise από ένα δοκιμασμένο μεγάλο οίκο του εξωτερικού. Μας αρέσει νομίζω, να είμαστε σαν τις θείτσες συνέχεια στη γκρίνια, για το πόσο στριμόκωλα είναι τα πράγματα στις φυλακές, για το πόσες κακοτεχνίες έχουν, για τα βουλωμένα μπάνια και το κακογυαλισμένο παρκέ. Η λύση είναι εδώ και φωνάζει! Ιδιωτικοποιώντας τες, και οι φυλακές θα πληθύνουν, και το σέρβις θα γίνει καλύτερο.

Οι μεγαλοληστές, παραχαράκτες, μιζαδόροι, καταχραστές, προμηθειολήπτες, και άλλες τινές ευγενείς ομάδες, από τις οποίες και σαφώς, δεν λείπει το χρήμα, θα μπορούν ν’ απολαμβάνουν καλύτερη θέση σε φυλακές, ας πούμε 5 αστέρων, με την υποχρέωση όμως να καταβάλουν κάποιο τίμημα για τους λιγότερο εύπορους, αλλά περισσότερο τίμιους συγκρατούμενούς τους. Δηλαδή, οι φυλακές με ιδιωτικό management, θα μπορούσαν να αποτελέσουν φυτώριο μεγαλύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης και παράδειγμα προς μίμηση και για την υπόλοιπη κοινωνία.

Αφού θα ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο και με τον στρατό, νομίζω ότι η Κυβέρνηση θα είναι πια ώριμη να ιδιωτικοποιήσει και τον ίδιο της τον εαυτό, σαν μια ύστατη πράξη αυτοθυσίας! Μα θα μου πείτε γίνεται; Και βέβαια γίνεται και παραγίνεται.

Πρώτα, πρώτα, μπορούμε να το ζητήσουμε εμείς οι ίδιοι. Δεν θα είμαστε άλλωστε οι πρώτοι. Εδώ και καιρό, μια χούφτα λαοί έχουν βγει στο μεϊντάνι και θερμοπαρακαλούν, «καλέ πάρτε μας, καλέ πάρτε μας!». Παλιά ήταν οι Αλβανοί, που τόχανε καημό να γίνουνε προάστιο της Αμερικής. Πιο πρόσφατα είναι οι Λετονοί, οι οποίοι, αφού η έκκλησή τους για αγορά από τους Σουηδούς δεν έτυχε ευμενούς υποδοχής, (είχε σκαλώσει η δουλειά στο πανωπροίκι), συνέταξαν ένα ωραίο γράμμα προς τον εξέχοντα κ. Ρομάν (Αμπράμοβιτς), για να καταχωρήσει κι αυτουνούς στα περιουσιακά του στοιχεία.

Δεδομένων των συνθηκών, ότι δηλαδή, και το ανάλογο ενδιαφέρον για αγοροπωλησίες κρατών υπάρχει, και μεγάλα κεφάλαια κυκλοφορούν για επενδύσεις, η Ελλάδα νομίζω ότι θα μπορέσει να πετύχει καλή τιμή και εμείς έναν καλύτερο ηγέτη.

53 σχόλια:

Νοσφεράτος είπε...

Το πιο αστειο ξερεις πιο ειναι;
Οτι το σαρκαστικό σου κειμενο καποιοι θα το παρουν στα σοβαρά ..
Ξεχνας οτι η ''Μεγαλη Φιλελευθερη Παραταξη '' τα περνει ολα
ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ;
βλ σχετικά και
http://nosferatos.blogspot.com/2009/02/blog-post_1147.html

cynical είπε...

καταπληκτικο το λινκ, καλε μου Νοσφερατε.

Ειναι ενα τεστ, για να δούμε πόσο φιλελευθερισμο αντεχει η φιλελευθερη ψυχη!

Greek Rider είπε...

Καλησπέρα @cynical. Μετά τις φυλακές να ιδιωτικοποιήσουμε και την πυροσβεστική γιατί ούτε αυτή κάνει σωστά τη δουλειά της όπως έδειξαν οι προπέρσινες πυρκαγιές.

Όσο για τα κεφάλαια που κυκλοφορούν θα έλεγα ότι αν αφαιρέσεις τα χρέη μας ως χώρα σίγουρα θα μπορούσαμε να ιδιωτικοποιηθούμε.

Φέτος, το έτος της οικονομικής κρίσης, η exxon-mobil έβγαλε τα μεγαλύτερα κέρδη που έβγαλε ποτέ μια εταιρεία στην παγκόσμια ιστορία του καπιταλισμού, περίπου 46 δις καθαρά κέρδη.

Θα μπορούσε άνετα να αγοράσει ένα μεγάλο ποσοστό μας.

cynical είπε...

@Rider,

πω, πω, την ξεχασα την πυροσβεστικη, αλλα αν ιδιωτικοποιηθούμε σαν χωρα, μοιραια θα εξυγιανθει και αυτη. Ποσο αραγε αποτιμαται η χωρα μας; Χωρις τ' ασημικά φυσικά.

Τωρα ακριβως βλεπω την θατσερ στην ΕΤ1 και το κυμα των ιδιωτικοποιησεων!!!! Τι συμπτωση!

βαγγελης ιντζιδης είπε...

νομίζω πως μπορούμε όλα να τα εθνικοποιήσουμε ιδιωτικοποιώντας τα (ζβουμππππ!)
Λέω να... αφού κάποιοι είναι πλέον εθνικότεροι άλλων (είπαμε μην πάρω τους διαβήτες να μετρήσω μέτωπο!!!ζβουμπ και ξαναζβουμπ)
τότε να τους δώσουμε τα πάντα και εκείνοι με τα δικά τους ιδιωτικά πολυμέσα να τα διαχειρίζονται
Πώς σας φαίνεται;
Παντρεύονται και οι δύο τάσεις
και η εθνικοποίηση και η ιδιωτικοποίηση (μη δίνετε σημασία κρίση αϋπνίας είναι θα περάσει)
Κυνική γέλασα με το η κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει τον εαυτό της (εξοχο)
Τώρα που το σκέφτομαι είμαστε μνησίκακοι όλοι μας. Αντί να χαιρόμαστε με την πρόοδο και με τα κατορθώματα των συμπολιτών μας δια του ιδρώτα τους τα βάζουμε μαζί τους...
Κολασμένοι...
gmt την ατυχία μου
Πού είσαι ρε Μαλβίνα - τέτοιες ώρες-μέρες και ζοφερούς καιρούς μας λείπεις
β.

Prokopis Doukas είπε...

Μη βάζεις ιδέες cynical! Εδώ προχθές κάποιος δισεκατομυριούχος "ανατολικής κοπής" ήθελε να "αγοράσει" την πρωθυπουργία της Λετονίας...

katerina είπε...

Καλη σου μέρα Cynical,

Πολυπλοκο όλο αυτό, πολλη χαρτούρα, πολλοι διαγωνισμοί, πολλες μίζες (δεν υπάρχει διαγωνισμός χωρίς μίζες), και τέλος πάντων καθόλου ηρωικό...

Εγώ πάντως προσευχομαι εδώ και πολλά χρόνια να ξυπνήσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ο Ελβετικός Ιμπεριαλισμός, και να κατηφορίσουν κατα νότο μεριά οι λατρεμένοι μου γελαδάρηδες...
Και γιατί να μην προτιμώ τον Ελβετό σαν αφεντικό περισσότερο απο τον Βγενόπουλο. Καλά από τον Κινέζο...ουτε που να το σκεφτώ....Ασε που δνε θα πληρώνουμε και ενα κάρο λεφτά να μαθουν τα παιδιά μας ξένες γλώσσες.

Ασε που μετά...θα ξαναγίνουμε ήρωες... και να η αντισταση, και να οι εθνικοαπελευθερωτικοί αγώνες, και να σου πετιεται απο την αρχή και αντριευει και θεριευει....

Και άσε που όταν με το καλό θα απελευθερωθούμε ....απο τον ζυγό...γιατί πόσο να μας κρατήσουν οι χριστιανοί... σε 5 χρόνια θα υποχωρούν ατάκτως... θα μας παρακάλάνε να ξαναβάλουμε την γαλανολευκη στην Ακρόπολη....ε, και αντιστασιακες συντάξεις θα ξαναπάρουμε, και άλλο ένα υπέροχο τριημερο εθνικής γιορτής θα έχουμε για να ξεχυθουμε με τους τετραλιτρους γοτθικούς ναους μας στην λατρεμενη φύση της Ανω Καρδιτσομαγούλας.

Σου λεω το σχεδιο ειναι επεξεργασμενο...μεχρι την τελευταία λεπτομερεια.... Οι Ελβετοί μόνο ρε παιδί μου, δεν ξεκουνιούνται ...γ@μω το καντηλι τους....

cynical είπε...

Προκόπη καλημέρα,

Αυτο ακριβως μου εδωσε την ιδεα!
Την ειδηση αυτη, την ειχε παρει ξώφαλτσα τ' αυτι μου σε καποιο δελτιο, αλλά την έψαξα χθες στο ιντερνετ , χωρις να μπορεσω να την εντοπίσω. Των Λετονών, τους τρώει ο κώ...ς. Καιρο τώρα ψαχνουν αγοραστη.
Αν βρεις την πηγη, θα μου στειλεις σε παρακαλω το λινκ , να το προσθεσω στο κειμενο;

Νομιζω οτι αυτο θα ειναι το νεο πολίτευμα του 21ου αι.

cynical είπε...

Aγαπητη Κατερινα,

παλια υπηρχε ενα συνθημα στους τοιχους "Νορβηγοί φονιαδες των λαων". Γιατι καλη μου, δεν σού κάνουν οι Νορβηγοί;" Ειναι πολύ πιο πλούσιοι από τους Ελβετους. Ασε που θα εχουμε και τζαμπα πετρελαιο. Εδω θα τα χαλασουμε! Εγω τους προτιμω. Και, απο γλωσσα, μην το πολυσκεφτεσαι. Ειναι ολοι τους αγγλομαθεις, οπως και μεις άλλωστε.

Για το ανταρτικο δεν το πολυβλεπω. Με σημαιες θα τους περιμενουμε στα συνορα.

Εγω, επειδη ειμαι αισιοδοξο ατομο, θεωρω οτι θα υπαρξουν κι αλλες συμφερουσες προσφορες για τη χωρα μας. Θα διαλεξουμε τον καλυτερο αγοραστη και θα ευτυχησουμε.

cynical είπε...

Καλημερα @Βαγγελη,
υπαρχουν κι αλλες εναλλακτικες, όπως εθνικοποιηση, κοινωνικοποιηση, ιδιωτικοποιηση, κρατικοποιηση. Θα κανουμε οτι καλυτερο συνδιασμο υπαρχει. Υπαρχουν και οι Α.Ε. και οι Ο.Ε., και οι Ε.Π.Ε.

τερμα οι αυπνίες. Το διεθνες κεφαλαιο να ειναι καλά και να μαζευει λεφτουδακια για ν' αγοραζει και να σωζει...

Swell είπε...

Καλημέρα, συμφωνώ να ιδιωτικοποιηθούν όλα. Ακόμη όλος ο δημόσιος τομέας, εφορία, υγεία, παιδεία, εκκλησία. Πρέπει όμως να κρατικοποιηθεί ένας τομέας που ανήκει στην ιδιωτική σφαίρα. Γιατί το κράτος έχει το know-how και το expertise να τον αναπτύξει περισσότερο. Πρέπει να κρατικοποιηθούν τα μπουρδέλα. Και, αγαπητή μου, αν ακούγατε Λυχνάρι και τον υποφαινόμενο, θα είχατε όλες τις πληροφορίες για τη Λετονία και την πρόταση του Πιοτρ Άβεν.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα,

ναι μπορεί να υπάρχουν και ιδιωτικές φυλακές και ιδιωτικοί στρατοί και Λεγεώνες, όλα, όλα. Ο Εσκομπάρ γιατί είχε δηλαδή; Μάγκας ήταν;

Σε μια εκδρομή στο Κίεβο (λέει φίλος), εργολάβος ρώτησε στα σοβαρά τον ξεναγό για τους τσαρικούς κήπους. "Ρε πατριώτη, κανα οικόπεδο καβάντζα, το συζητάνε"; -Γιατί όχι; Στο Βόλο στο Νεοβατοπαίδι της Ντόρας αγοράσαν από την Εκκλησία, κοψοχρονιά τσιφλίκια-.

Και μην πείτε α, πα, πα. Υπανάπτυξη. Στις Βρυξέλλες πουλήθηκαν, μου λένε, 15 βιλίτσες μέσα στο κεντρικό πάρκο. Χαμός στις Real Estate.

cynical είπε...

Σουέλ,
φοβαμαι ομως, οτι αν κρατικοποιηθουν τα μπουρδελα, θα πεσει η ποιοτητα των υπηρεσιων.

cynical είπε...

Στη χωρα μας αγαπητε @cirut,
οι ιδιωτικοποιησεις δημοσιων χώρων εχουν μακρυ παρελθον. Ας ειναι καλά οι καταπατησεις..

k2 είπε...

Να σου πω, cynical, την πρόταση για ιδιωτικοποίηση όλης της χώρας τη βρίσκω κάπως ριζοσπαστική - μπορούμε πάντως να τη συζητήσουμε :). Όσο για την ιδιωτικοποίηση της αστυνομίας και του στρατού: προ ετών ο Σόρος είχε πει στους Τούρκους ότι το καλύτερο εξαγώγιμο προϊόν τους είναι η ασφάλεια (δηλ. ο στρατός τους σε διάφορες εκτός συνόρων αποστολές). Δύσκολο να βρεθεί επενδυτής να αγοράσει τον ελληνικό στρατό (από μια μικρή εμπειρία που είχα: πρόκειται για προβληματική επιχείρηση με υπεράριθμους υπαλλήλους σε πλήρη ασυνεννοησία μεταξύ τους). Αν πάντως βρεθεί ο επενδυτής και κάνει κι εκείνο το franchise σε βαλκανικές χώρες, επιτέλους το ελληνικό έθνος θα εκπληρώσει τον στόχο που έχει θέσει από τον 19αι: αυτόν του εκπολιτισμού της "καθ'ημάς Ανατολής". Θα είναι ακόμα μια φορά ο πρωτοπόρος της περιοχής! :)

navarino-s είπε...

Πάντα εύστοχη ρε cynical και λυπάμαι που δεν μπορώ να παρακολουθήσω όλες τις αναρτήσεις σου. Είμαι αργών ταχυτήτων και μη με παραξηγήσεις!

Πάντως στα σοβαρά, έχω μια υποψία ότι το πρώτο μπαμ της κρίσης που θα σκάσει στα καθ' ημάς θα έχει να κάνει με τα εφ' άπαξ των προς συνταξιοδότηση δημ. υπαλλήλων. Υπάρχουνέ ήδη γύρω στα 15.000 άτομα στο stand by!

cynical είπε...

Kαλημέρα @Κ2,
σε βλεπω διστακτικη οσον αφορα την πλήρη νεο-φιλελευθεροποίηση, και μαλλον θα πρεπει να παρεις εντατικα μαθηματα. Αντι να ιδιωτικοποιουμε κομματι-κομματι, ας τα δωσουμε ολα πακετο να ξενοιαζουμε, να γλυτωσουμε κι απο τις φασαριες, με το που γινεται κατι.

Μου εδωσες μια ιδεα με τον στρατο. Μπορει να γινει συγχώνευση με τον τουρκικο, να στρωσει, και ν' ανεβει η μετοχη του. Τοτε σιγουρα θα θελει να τον αγορασει ο Soros. Κι αν δεν τον θελει, τοτε μπορει βρε παιδι μου να φτιαχτι μια εταιρια ΕΠΕ, που να νοικιαζει τον στρατο μας σε ελαφροτερες επιχειρησεις. Δοξα το θεώ δουλειες υπάρχουν.

Αν παει καλα η συγχωνευση και ανεβει το brand name, τοτε προχωραμε και σε franchise στα βαλκανια.
Την κυβερνηση ισως δυσκολευτούμε να πουλησουμε. Αλλα πάλι, ισως βρεθει καποιος να την παρει κοψοχρονιά.

Ανώνυμος είπε...

οκ.
"Περιμένοντας τους βαρβάρους", λοιπόν.
Όπως βλέπετε, δεν είναι καινούργια ιδέα.
Εϊναι από αυτές, που φυτρώνουν πάντα σε περιόδους παρακμής.
Οι "νεοφιλελεύθεροι" της παρέας συμφωνούν;

cynical είπε...

Γεια σου @Navarino-s,
μη μου στενοχωριεσαι με τις αναρτησεις, δεν θα σ' αφησω στην ιδια ταξη! Μπορει να λες οτι εισαι αργων ταχυτητων, αλλα οταν γραφεις, δινεις αριστουργηματα.

Οσο για τα εφάπαξ, αν προκυψει δυσκολια, θα παρεμβη η κομισιόν και θα βγαλει τα εφάπαξ παράνομα, διότι αντικεινται στο ευρωπαικο δικαιο...

cynical είπε...

@Οδυσσεα, τι λες;;

Ο νεοφιλελευθερισμος, σε παρακμή;; Μπα σε καλό σου!

Ολοι φωναζουν, "ξεπουλήσατε την ελλάδα!", "ξεπουλάτε την ελλάδα!". Αυτα ειναι peanuts. Πολύ συντηρητικους νεοφιλελευθερους εχουμε σ'αυτη τη χωρα. Κατι μικροδουλιτσες κανανε μονο, κιαυτες μισες και μπακαλιστικες. Εδω δειχνω καθαρα το δρομο, και απ' όσο μπορω να κρινω απο τα σχολια, επικρατει γενικος ενθουσιασμος!

Καλο ΠΣΚΔ

Νοσφεράτος είπε...

Βεβαια πρωτοπωρος στον Φιλελευθερισμό και στις Ιδιωτικοποιησεις αλλά και στη Λύση του προβληματος της Φτωχειας σταιθηκε πριν μερικους αιωνες ο Σουιφτ: Να ιδιωτικοποιηθουντα παιδια των Φτωχών ..Να μετοχοποιηθουν στα Κρεοπωλεία λας ...

Οτι και να πειτε Δεν τον φθανετε...

cynical είπε...

@Νοσφεράτε,
τι κανει βρε παιδι μου ο καπιταλισμος για να ριξει τις τιμες του κρεατος! Μεχρι και παιδακια επιστρατευει για ν' αυξησει την προσφορα σε κρεας! Φαινεται οτι στην εποχη του οι ζωοτροφοι το ειχανε ριξει στα καρτελ.

Sissi Soko είπε...

Τι σύμπτωση, κι εγώ ασχολούμαι με το ίδιο θέμα αυτές τις μέρες! Κια σε μας έγιναν κρατικοποίησεις μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο γιατί όλες οι επιχειρήσεις ήταν down. Κάτι μου θυμίζει αυτό, τη τελική λύση όποιας οικονομικής κρίσης... Γιατί όμως όχι ομαδικές ιδιοτικοποίησεις συνόλων από εργάτες σε μορφή συναιτερισμού;

Sissi Soko είπε...

*Σε μορφή συνεταιρισμού; Οι εργάτες, αν κάτι δεν είναι δικό τους, ιδιωτικό , δεν έχουν και πολύ όρεξη για εργατικό έλεγχο, όπως αποδείχθηκε σε μας στο παρελθόν.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως μπερδεύουμε τη μέθοδο λειτουργίας της επιχείρησης η οποία δε μπορεί νάναι άλλη απο αυτή πούναι σύμφωνη με ιδιωτικά κριτήρια δλδ να ισχύουν ίδια μέτρα και σταθμά στην αγορά και όχι να ζητάνε άσυλο στο Ναό του Σολομώντα και εξοργίζει τους Θεούς;
Διότι "carpe diem", ποιός ενδιαφέρεται ακόμη για τους αχυράνθρωπους εκτός απο τη 1η Διεθνή;

cynical είπε...

@Σύσσι... καλημέρα,

μου φαινεται οτι η ιστορια ..κύκλους κάνει.

Εβλεπα πριν απο καιρο, ενα ντοκυμαντερ, για καποιο εργοστασιο στη Λατ. Αμερικη, που το ειχαν αναλάβει να το λειτουργησουν οι ιδιοι οι εργαζομενοι, μετα που χρεωκόπησε ο ιδιοκτητης του. Και εδειχνε τα πραγματα να πηγαίνουν πολύ καλά. Περαν τουτου, αν θα δούλευε κατι, και πώς, σε μεγαλυτερη κλιμακα δεν το γνωριζω...

cynical είπε...

@airgood,
τα θεματα που θιγεις ειναι περαν των γνωσεων και των δυνατοτητων μου.

Sissi Soko είπε...

Η μόνη χώρα που λειτουργούσε κάτι τέτοιο σε μεγάλη κλίμακα ήταν η Γιουγκοσλαβία. Και η οικονομία πήγαινε καλά, πολύ καλύτερα από ότι η δική μας.

Sissi Soko είπε...

Σε κάθε περίπτωση αξίζουν οι πειραματισμοί.

Ανώνυμος είπε...

"Mε κόβεις με το βαμβάκι" δλδ με φιλοφρόνηση και κομπλιμέντο,
να αφήσω την ασάφεια ή την "έμπνευση;

Saq είπε...

Καλή ιδέα, να ιδιωτικοποιηθεί το κράτος να μην μας πρήζουν και με την εκλογολογία!

cynical είπε...

@airgood ,

εισαι καλοδεχούμενος και γραφε οπως σου πάει και οπως μπορεις να εκφραστεις.

Εγω ειναι, που δυσκολευομαι να σε αποκρυπτογραφησω/παρακολουθησω, οπότε και δεν μπορω να σου απαντώ συμφωνα με το δικο σου πνευμα.

μην ενοχλεισαι.

cynical είπε...

Γεια σου Newton,
από πολλα θα ησυχασουμε, αλλα και απο αλλα θα ξεβολευτούμε.

Sissi Soko είπε...

Να ιδιωτικοποιηθεί και η Βουλή!
Αυτό και αν ήταν πείραμα!

Ανώνυμος είπε...

Να εισαι σιγουρη οτι αν δεν
υπηρχε το πλιατσικο στη μεση

του δημοσιου τομεα, αυτο το
κειμενο δεν θα ηταν πλεον
χιουμοριστικο....

cynical είπε...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ


ΦΕΥΓΩ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ


ΑΝ Η ΚΑΛΟΥΜΠΑ ΠΙΑΣΕΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΘΑ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ...


ΑΛΛΙΩς ΔΕΥΤΕΡΑ ΒΡΑΔΥ!!


ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ

Ανώνυμος είπε...

Καλα να περασεις...και μακρια
απο το ιντερνετ...λιγη

χαλαρωση επιτελους...

Ανώνυμος είπε...

Να ιδιωτικοποιηθούν και επισήμως οι εκλογές και βεβαίως πάνω απ' όλα να ιδιωτικοποιούνται οι προβληματικές κυβερνήσεις. Δεν είναι δυνατόν το έθνος να επωμίζεται το κράτος εσαεί και να πληρώνει τα σπασμένα, βάζοντας σε κίνδυνο την ιστορική του συνέχεια, με τις κάθε λογής τάμπουλες ράζες. Ούτε και είναι σωστό ο κάθε αποτυχημένος πρωθυπουργός να αναλαμβάνει μόνος του, ακέραια την ευθύνη, για τα προκύπτοντα βαλτοπέδια, χωρίς να έχει από πίσω έστω μια ασφαλιστική εταιρεία. Η ομάδα πρέπει να κάνει ένα βήμα μπρός, φτάνει πια με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Όταν δηλαδή λέμε Σκόντα Ξάνθη, μας χαλάει;

Ανώνυμος είπε...

Με πρόλαβες αγαπητή μου cynical και πάλι. Ό,τι ήμουν έτοιμος να προτείνω ιδιωτικοποίηση των ΔΟΥ. Ο ιδιώτης θα δούλευε με ποσοστά επί των εισπράξεων (φόρων).
Χούι! χούι ..και ξεφύγαμε..

Ανώνυμος είπε...

άλλη μια μέρα δίχως ποίηση :-(

το 'πατε και το κάνατε

Ανώνυμος είπε...

Το παραλήρημα του καπιταλιστή

Για την ιδιωτικοποίηση έχουν γραφτεί τόσα και τόσα που νομίζω δεν θα προσθέσω πολλά. Τα σχόλια και η ανάρτηση άλλωστε, λένε πολλά. Είναι μια κατάσταση που ανάλογα με την εποχή και της ανάγκες του κεφαλαίου εναλλάσσεται με τη καπιταλιστική κρατικοποίηση και ας λένε οι «ιδεολόγοι» τα δικά τους. Άλλωστε είδαμε πολλούς να περνάνε σούμπιτοι από το ένα στρατόπεδο στο άλλο χωρίς ενδοιασμό.

Πριν 10 χρόνια έγραψα ένα βιβλίο που δεν εκδόθηκε για πολλούς λόγους με τίτλο «Η ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ» και υπότιτλο «Το παραλήρημα του καπιταλιστή». Κάποια συνοπτικά αποσπάσματα για την ιδιωτικοποίηση από τότε ίσως αξίζουν. Μερικά ήδη αναφέρθηκαν στην ανάρτηση και τα σχόλια.

Το κομμάτι διακωμωδεί τη θεωρία του Μαρξ για την απονέκρωση του κράτους. Όσοι ξέρουν τη θεωρία αυτή θα κατανοήσουν καλύτερα τη διακωμώδηση αλλά και το όνειρο του καπιταλιστή… ας δούμε τι λέει κατ’ εμέ ο καπιταλιστής.

Οι διαδικασίες απονέκρωσης του κράτους

Οι σημερινές συνθήκες λειτουργίας των κοινωνιών είναι στην ουσία προϊόντα μιας πολύχρονης κυριαρχίας κομμουνιστικών και κομμουνιστογενών αντιλήψεων για την κοινωνία.
(…)
Το σημερινό καπιταλιστικό κοινωνικοπολιτικό σύστημα είναι γεμάτο από κομμουνιστικά καρκινώματα (στην ουσία είναι κομμουνιστικό) όπως, το κράτος πρόνοιας, τα συστήματα κοινωνικής ασφάλειας, τα συστήματα υγείας, ο συνδικαλισμός, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα κ.λπ., που φρενάρουν την ανεμπόδιστη δράση του κεφαλαίου και των νόμων της αγοράς.
(…)
Το σημερινό κράτος με την πολιτική εξουσία και τους μηχανισμούς του παρεμποδίζει την κεφαλαιοκρατική λειτουργία της κοινωνίας. Έτσι η απονέκρωση του κράτους μέσα από σταδιακά βήματα αφαίρεσης εξουσιών και αρμοδιοτήτων, είναι ιστορική αναγκαιότητα για την ανάπτυξη του κεφαλαίου και την οργάνωση μιας Ιδανικής Καπιταλιστικής Κοινωνίας.
Όπως είναι διαμορφωμένα τα σημερινά κρατικά καθεστώτα για τη σταδιακή απονέκρωση του κράτους απαιτούνται οι παρακάτω ενέργειες:

 Εκχώρηση κάθε δημόσιας επιχείρησης στο ιδιωτικό κεφάλαιο άνευ ανταλλάγματος όπως σε Ρωσία κλπ. Η ιδιωτικοποίηση είναι λάθος πρακτική γιατί απαιτεί να πληρώσουμε κάτι που μπορούμε να το πάρουμε τζάμπα.

 Καταγραφή και εκχώρηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών και του δημοσίου πλούτου στο κεφάλαιο.

 Τα δύο παραπάνω μέτρα απαλλάσσουν το κράτος από ενεργητική οικονομική δράση και κατ’ ουσία απονεκρώνουν αυτή την κρατική δραστηριότητα. Η «μείωση του κράτους» γίνεται μία πραγματικότητα.

 Εκχώρηση του έργου της αστυνομίας σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας – κατάργηση της κρατικής αστυνομίας.

 Ιδιωτικοποίηση του στρατού. Τα σύνορα και την αντιμετώπιση των εξωτερικών και εσωτερικών εχθρών θα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες είτε σε συνεργασία είτε σε ανταγωνισμό μεταξύ τους για καλύτερη απόδοση έργου. Ίσως, αν και τον στρατό των γειτονικών χωρών αναλάμβαναν οι ίδιες εταιρείες, να λυνόταν αυτόματα κάθε συνοριακή διαφορά με την ανάθεση σ’ αυτές της διευθέτησης των συνόρων, των πλουτοπαραγωγικών πόρων αμφισβητούμενων περιοχών κ.λπ. Οι κοινωνίες θα αποκόμιζαν τεράστια κέρδη δια μέσου των κερδών των εταιρειών από τη συνολική ιδιωτικοποίηση όλων των στρατών. Αν τώρα για κάποιους λόγους γινόταν και πόλεμος, αυτός θα ήταν πόλεμος εταιρειών και δεν πρέπει να μας πειράζει, ανταγωνισμός είναι αυτός. Αν γινόταν μάλιστα πόλεμος με τους στρατούς της ίδιας εταιρείας που διατηρεί σε κάθε κράτος θα ήταν καλύτερα γιατί ό,τι θα χάνονταν από τη μια θα κερδίζονταν από την άλλη και η ζημιά για το κεφάλαιο θα ήταν ανύπαρκτη ή μάλλον θα έβγαζε κέρδος αφού και τα δυο κράτη θα πλήρωναν την ίδια εταιρεία για τον πόλεμο μεταξύ τους! Μόνο που θα πλήρωναν λιγότερο από το αν θα ήταν δυο εταιρείες που ανταγωνίζονταν στο πεδίο της μάχης.

 Αν από την άλλη οι εταιρείες με τη δύναμη του στρατού τους καταλάμβαναν και την πολιτική εξουσία του κράτους, αυτό δεν θα ήταν κακό. Κακό θα ήταν μόνο αν ανατρέπονταν οι ίσοι όροι μεταχείρισης και αδικούνταν κάποιες άλλες εταιρείες.

 Η ιδιωτικοποίηση του στρατού αποκαθιστά τη φυσική σχέση ανθρώπου-πολέμου- εταιρειών. Κάποτε, εταιρείες εξωθούσαν σε πόλεμο και αλληλοεξόντωση ανθρώπων για τα συμφέροντά τους, όχι πάντα με επιτυχία. Τώρα, οι εταιρείες αναλαμβάνουν ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο, απαλλάσσοντας τους πολίτες από το στρατό. Θα πολεμούν μόνο οι υπάλληλοί τους. Βέβαια, εκτάκτως θα γίνεται επιστράτευση, για να σκοτώνονται και κάποιοι, αλλά αυτό, θα πρέπει να αφεθεί στην κρίση των εταιρειών, αν και πότε θα την κάνουν, ώστε να μειώνεται το κόστος τους. Όσο για τους νεκρούς δεν θα κατατάσσονται στα θύματα πολέμου αλλά στα εργατικά ατυχήματα αφού θα είναι εργάτες των εταιρειών και όχι στρατιώτες των χωρών.

 Σταδιακή Κατάργηση της πολιτικής εξουσίας και των πολιτειακών θεσμών. Όλη η νομοθετική εξουσία θα περάσει σε εταιρείες τεχνοκρατών και νομικών. Η κατάργηση των υπουργείων και της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας θα αποτελέσει κομβικό σημείο περάσματος σε μία κατάσταση «μη κράτους».

 Ιδιωτικοποίηση των υπουργείων. Το σημερινό τεράστιο κόστος των υπουργείων και των στρατιών δημοσίων υπαλλήλων θα καταργηθούν. Σε πρώτη φάση όλα θα ανατεθούν με δημόσιο διαγωνισμό σε εταιρείες οι οποίες θα λειτουργούν ανταποδοτικά και θα παρέχουν γρήγορες υπηρεσίες σε όποιον πληρώνει. Σε ένα δεύτερο στάδιο, θα πρέπει να απελευθερωθούν (καταργηθούν) όλα τα υπουργεία και οι εταιρείες να αναλαμβάνουν ελεύθερα και κατά τη κρίση τους, έργα υπουργείων, ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση χωρίς περιορισμό. Έτσι, το σύνολο των λειτουργιών του κράτους θα ιδιωτικοποιηθεί και η απονέκρωσή του θα έχει κάνει τεράστια βήματα.

 Κατάργηση της δικαστικής εξουσίας και των δημοσίων φυλακών. Τη δικαιοσύνη μπορούν να απονέμουν ιδιωτικές εταιρείες κατόπιν προσφυγής των ενδιαφερομένων οι οποίοι και θα πληρώνουν.

 Οι φυλακές πρέπει να είναι ιδιωτικές, αυτοσυντηρούμενες από τη δωρεάν εργασία των κρατουμένων προς τις εταιρείες. Οι εταιρείες μεταξύ τους μπορούν να ανταγωνίζονται σε παροχή καλύτερων ή σκληρότερων όρων φυλάκισης, ανάλογα με την ποινή και το σκεπτικό των ιδιωτικών δικαστικών εταιρειών, την εργασιακή ικανότητα των κρατουμένων ή τα ποσά που μπορεί να δωρίσει ο κρατούμενος στη φυλακή.

 Δημιουργία συμβουλίου διεύθυνσης εταιρειών. Ένα ανώτατο συμβούλιο εταιρειών θα ασκεί τις πρώην κρατικές λειτουργίες. Το Συμβούλιο αυτό θα πρέπει να διαφυλάσσει τους όρους ίσης μεταχείρισης των εταιρειών και το ελεύθερο της εισόδου νέων εταιρειών.

 Προώθηση «Δημοκρατίας των εταιρειών» με «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη». Ο πολίτης θα έχει μία πληθώρα εταιρειών να επιλέξει υπηρεσίες. Θα έχει πολλές δικαστικές εταιρείες, πολλές αστυνομίες, πολλές φυλακές, πολλές εφορίες και θα πηγαίνει εκεί που τον συμφέρει. Οι νόμοι της αγοράς θα λειτουργούν πλήρως, όλα θα αξιολογούνται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση και μία ολόπλευρη δημοκρατία της αγοράς θα λειτουργεί

Κρίνοντας συνολικά την απονέκρωση του κράτους μέσα από την ιδιωτικοποίηση (κεφαλαιοκρατικοποίηση) των λειτουργιών του, διαπιστώνουμε ότι έχουμε μία φυσική συνένωση και ταύτιση της πολιτικής-κρατικής εξουσίας με την κεφαλαιοκρατική (ταξική) εξουσία. Έτσι, σε κοινωνικό επίπεδο, ο Θεός (κεφάλαιο) θα βρει τον Υιό (κράτος) και το Άγιο Πνεύμα (πολιτική διακυβέρνηση) και θα συνενωθούν σε φύση μία.

cynical είπε...

Αγαπητέ @outopia,

δεν φταιω εγω αν το ιντερνετ καφε ήρθε και με βρηκε αυτο. Εγω παντως προσπαθησα να το αποφυγω...

cynical είπε...

Αγαπητέ Ανδρεα,

η ασφαλιστικη εταιρια πίσω απο ενα καταρρεον κρατος υπάρχει και λεγεται ΙΜF.

Εμ όχι και Σκοντα Ξανθης για τα ..μπάζα!

Μεταξυ μας, τοσο χαλια παει φετος;;

cynical είπε...

@shame on me, καλημέρα,

και τωρα οι Δ.Ο.Υ. ....εισπραξεις απο ιδιωτες κανουν, και μάλιστα μεγαλες. Απλως δεν εχουν μπει εξορθολογισμενες ταριφες. Αν τα νομιμοποιησουν, οντως το κρατος θα προοδευσει.

cynical είπε...

Προσπαθησα, προσπαθησα κε. Μοίρη μου.

Αλλα ό,τι και να εκανα το "αρνακι ασπρο και παχύ..." μού βγαινε μπροστα μου. Νομιζω οτι σας αξιζει να διαβασετε κατι καλύτερο...

cynical είπε...

Στεργιο, καλημερα,

ευτυχως που δεν προλαβες να δημοσιευσεις το βιβλιο σου, γιατι τωρα θα επρεπε να σου πληρωνω πνευματικα διακαιματα ή θα κινδυνευα να κατηγορηθω για κλοπη πνευματ. ιδιοκτησιας...

Ανώνυμος είπε...

Σωστά cynical, αν και δεν το είπα καλά, (δεν ενοούσα ακριβώς αυτό), τέλος πάντων, δεν έχει τόση σημασία να πιάσουμε σοβαρή, μακροσκελή κουβέντα εδώ.

Ίσως να μας βοηθήσει σήμερα ο καθηγητής Βερέμης στο ΣΚΑΪ να ξεχωρίσουμε τι είναι το ΚΟΙΝΟΝ και τι το ΙΔΙΟΝ. Μπορεί, αναφερόμενος στη δολοφονία του Καποδίστρια, να διερευνήσει τα αίτια της αυτονόμησης Ύδρας, Μάνης και Σύρου από το ελληνικόν κράτος του 1830-31. (180 χρόνια! πότε πέρασαν;..)

cynical είπε...

καλησπερα @shame on me, και καλο μηνα,

τα διευκρινησε ο βερεμης; διοτι ειχε μεγαλο μποτιλιαρισμα και τον εχασα..

Ανώνυμος είπε...

Όχι, αυτά δεν τα διευκρίνησε! Σε 50΄ -με τις διαφημίσεις- τι να πρωτοπεί; Πάντως για ρεπουσιανός, εκσυγχρονιστής, ανανικός, για πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, του ΕΣΥΠ, μέλος του Δ.Σ. της Alpha Bank καλά τα είπε. (Λες να έχασα το μποτιλιάρισμα;)

Unknown είπε...

Διαβαζοντας το post σου για τις ιδιωτικοποιησεις των φυλακών, μου ήρθε στο νου ενα πο τα τελευταια reports του George Monbiot στον Guardian, για το corruption των δικαστων σε σχεση με τις ιδιωτικες φυλακές στις ΗΠΑ.

http://www.monbiot.com/archives/2009/03/03/the-proceeds-of-crime/

ειλικρινα δεν ξερω τι ειναι χειροτερο.

cynical είπε...

Αγαπητη Τίνα, καλωςόρισες

Επεσα απ' τα συννεφα διαβαζοντας το αρθρο για τις ιδιωτικες φυλακές στην Αγγλια. Δεν ειχα ξανακουσει καν οτι υπάρχουν. Δεν το συζηταω, αυτο που περιγραφει ειναι ασύλληπτο. Εδω, οι δικαστες και οι φύλακες δωροδοκούνται για να σε αθωώνουν,ή να σε βοηθουν να αποδρασεις. Στις δυο χωρες με ιδ. φυλακές, αγγλια, ΗΠΑ, δωροδοκούνται για να σε χωσουν μεσα.

Δεν εχω καμια αμφιβολια ποιο συστημα ειναι καλύτερο!!

geokalp είπε...

λοιπόν ένα παρόμοιο έγραψα, ένα ποστ μου μετά από καιρό (άσε τα καθαρά οικονομικά)

για να είναι πιο αληθοφανές, σημείωσε ότι τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων πάνε όλα για τη μείωση του δημοσίου χρέους

πολύ καλό!

cynical είπε...

@geokalp,

ειδα οτι και συ σημερα , προσπαθησες να ιδιωτικοποιησεις την Αστυνομια! Για να μη σφαχτουμε, εσυ πάρε τα ματ κα τους εικους φρουρους, εγω θα αγορασω τις πεζες περιπολιες και τους τροχονομους.