Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Πόλεις


Οι πόλεις είναι πιο ελκυστικές όταν ο ήλιος λάμπει. Ο ήλιος κατά τεκμήριο είναι ευεργέτης των πόλεων. Δεν είναι όμως, ότι τις κάνει πιο όμορφες. Μπορεί να φωτίζει και ν’ αναδεικνύει τα καλά τους, αλλά συνάμα βγάζει στη φόρα και τις ασκήμιες τους. Ο ήλιος, αντίθετα, κάνει τους ανθρώπους, να βλέπουν τις πόλεις τους πιο όμορφες. Τους βγάζει απ’ το καβούκι τους, τους ζεσταίνει, τους χαλαρώνει κι από κει και πέρα τη δουλειά της μεταμόρφωσης την κάνει η καλή ψυχολογία.

Αντίθετα, οι πόλεις ομορφαίνουν απ’ το χιόνι. Είναι το τελειότερο υλικό για να κρύψει εξαμβλώματα, να στρογγυλέψει ατέλειες, να βελτιώσει την αισθητική και των πιο μεγάλων τερατουργημάτων. Ακόμα και τα χειρότερα εκθέματα μιας πόλης, όπως τα εγκαταλελειμμένα κτήρια και οι σωροί των σκουπιδιών εξευγενίζονται στην όψη και γίνονται περισσότερο αποδεκτά στα βλέμματα. Είναι απαλό, είναι λείο, είναι μαλακό, είναι εύπλαστο, χαρακτηριστικά που όπως και το βελούδο, μεταδίδουν μια αίσθηση εφησυχασμού και ηρεμίας. Είναι ένα δώρο αναπάντεχο, που φτάνει στη γη χωρίς τυμπανοκρουσίες και απειλητικά προμηνύματα, παρά ακροπατώντας αθόρυβα και διακριτικά, μην και ταράξει, ή επιβαρύνει κι άλλο θαρρείς, την ευάλωτη ψυχική διάθεση των κατοίκων. Κι επιπλέον, είναι λευκό, χρώμα της καθαρής ψυχής, που δίνει χώρο το βράδυ στ’ αστέρια ν’ αστραποβολήσουν, διαχέοντας το φως τους πάνω απ’ τις στέγες της πόλης αδιακρίτως, και φέρνοντας κάτι απ’ την κοσμική γαλήνη στα κρεβάτια και τα όνειρα των ανθρώπων.

Αυτό που σκοτώνει τις πόλεις είναι η υγρασία. Μπορεί και η άμμος, μα δεν έχω την ανάλογη εμπειρία για να την περιγράψω. Την υγρασία όμως την ξέρω καλά. Δεν είναι βροχή, που λες ότι κάποια στιγμή θα έρθει και θα περάσει, θα πλύνει, θα καθαρίσει και μετά όπου νάναι θα ξεπροβάλει κι ο ήλιος για ν’ αναδείξει το θεάρεστο έργο της. Πόλεις ξηρές που ζούνε κι αναπνέουνε στη σκόνη, πως και πως περιμένουν τη βροχή για να ξεπλύνει τα ψηλά τζάμια, αυτά που είναι αδύνατον να τα καθαρίσεις απ’ έξω, να ποτίσει τ’ ανεμικά δεντράκια στα πεζοδρόμια, ν’ αναστήσει προς στιγμή το ξερόχορτο που χαροπαλεύει.

Η υγρασία όμως, είναι άλλο πράγμα. Είναι ύπουλη, είναι διαβρωτική σαν οξύ, είναι πανταχού παρούσα, δεν αφήνει τίποτα που να μην το μαγαρίζει, κι είναι αδύνατον να της ξεφύγεις και να προστατευθείς. Είναι ένα σύννεφο βαρύ, που σαν θανατικό κατακάθεται ράθυμο και κακόβουλο μέσα στις πόλεις. Τρυπώνει στα γόνατα και τις αρθρώσεις, στραβώνει και παραμορφώνει τα κόκαλα, φωλιάζει στα σεντόνια και τις κουβέρτες, ξεφτίζει τους τοίχους, αλλοιώνει τα χρώματα, γδέρνει το τσιμέντο απ’ τις κολώνες, κατατρώγει ό,τι σιδερικό βρεθεί μπροστά της, κι αφήνει πίσω της γκρεμίλες, σκουριά, και το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα και τη μυρωδιά της μούχλας. Θαρρείς κι είναι το σαράκι που κατατρώγει σιγά σιγά την πόλη απ’ τα θεμέλιά της, και την σπρώχνει στην παρακμή και τον θάνατο.

Υγρασία: είναι το νερό που γλύφει μονίμως τις προσόψεις, είναι τα φαγωμένα πεζοδρόμια και τα ραγισμένα μωσαϊκά, τα μαγαζιά που παραμένουν κρύα ακόμα κι όταν θερμαίνονται, είναι οι δρόμοι, οι μονίμως βρεγμένοι και μες’ τη γλίτσα, κι είναι η γκριζάδα στον ορίζοντα που δεν θα πάψω να τη συνδέω με ασθενοφόρα που τσιρίζουν και με επίμονα κορναρίσματα αλαφιασμένων οδηγών. Επίσης, είναι οι ξέσκεποι σταθμοί λεωφορείων, που φυτρώνουν σε λασπωμένες αλάνες στις παρυφές των πόλεων, οι χαλασμένες τουαλέτες και τα καζανάκια που τρέχουν, οι ξεχαρβαλωμένες καρέκλες στα βρώμικα καφενεία, τα νοτισμένα, λερά τζάμια και ο λειψός φωτισμός, τα σπασμένα λούκια που μονίμως ξερνάνε νερό στα πεζοδρόμια, οι μυρωδιές του κάτουρου σε μουσκεμένες γωνιές σπιτιών και πάρκων, οι σκοτεινές είσοδοι, οι φορτωμένες με λιπαρό αέρα και βαριές μυρωδιές, τα μονίμως κλειστά παντζούρια με τις γρίλιες να λείπουν, οι βρώμικες κουρτίνες που έχουν ξεφύγει από τους γάντζους και κάνουν κοιλιά, οι μοναχικοί γλόμποι που κρέμονται σαν την αγχόνη απ’ το ταβάνι φωτίζοντας γυμνούς, υγρούς τοίχους, σπαρμένους εδώ κι εκεί με κάποια αδέσποτα καρφιά, υγρασία είναι οι κυρτωμένες φιγούρες των ανθρώπων, υγρασία είναι το υπόγειο του Ντοστογιέφσκι και ο Stalker του Ταρκόφσκι.

Οι πόλεις με υγρασία και ζέστη είναι αποπνικτικές, κι αδύνατον να τις περπατήσεις. Το ίδιο κι όταν συνδυάζουν υγρασία με παγωνιά, που είναι σαν να σού σφίγγουν το κεφάλι με τανάλια.. Παρόμοια, κι όταν είναι ξερές και σκονισμένες, ή αφημένες απροστάτευτες στο έλεος ενός τυραννικού ήλιου. Πόλεις δύσκολες κι αφιλόξενες.

Η πιο όμορφη πόλη θα ήταν αυτή, που θα άφηνε την αύρα της θάλασσας να μεταφέρει τις μυρωδιές και τη φρεσκάδα της και στο πιο απομακρυσμένο στενό της, θα ήταν αυτή που θα άφηνε τη μυρωδιά του πεύκου να κάθεται σαν ευεργετικό σύννεφο όλο το χρόνο πάνω από τα σπίτια της, θα ήταν αυτή που θα άφηνε τις βροχές να ποτίσουν τα παρτέρια και τους κήπους της, τόσο, όσο για να είναι ανθισμένα την άνοιξη, που θα έφερνε χιόνι, τόσο, όσο θα χρειάζονταν τα παιδιά για να φτιάξουν χιονάνθρωπους και οι μεγάλοι για να ξαναγίνουν παιδιά.

Η πιο όμορφη πόλη θα ήταν αυτή που δεν θάθελε κανένας να την εγκαταλείψει.

40 σχόλια:

VAD είπε...

Τώρα θα σου τα ψάλλω πρωί-πρωι!:)
Αν ειναι τόσο άσχημα,
ομπρός των πόλεων οι ταλαιπωρημένοι,
'οπλα,παλάσκες,σακίδια και βουρ για το χωριό μου,8 χλμ απ'την Εθνική,μισή ώρα απ'τη Θεσσαλονίκη,λογικά προνομιούχα θέση!
Και φυσικά θα πάτε εκεί να ασχοληθείτε με τη γεωργία!
Σε ένα χρόνο θα ειστε έτοιμοι να κάνετε κατάληψη στον πιο κοντινό κομβο της Εθνικής.
Το ξέρω,το καταλαβαινω,τόζησα,απάνθρωπες πόλεις κάναμε,μήπως σε αντιδιαστολή φροντίσαμε την ύπαιθρο;Αρα...

Πρωινού Ψαλμού τέλος.
Καλημέρα σας:))

cynical είπε...

βρε, βρε VaD, με παρεξηγησες!, για τις υγρες πολεις μιλαω που δεν μου αρεσουν. Αντιθετα πλεκω εγκομια για τις χιονισμενες και τις ηλιολουστες, οχι τοσο ομως οπως το χαρτουμ.

Ανώνυμος είπε...

Είπες· «Θα πάγω σ' άλλη γή, θα πάγω σ' άλλη θάλασσα,
Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή.
Κάθε προσπάθεια μου μια καταδίκη είναι γραφτή·
κ' είν' η καρδιά μου -- σαν νεκρός -- θαμένη.
Ο νους μου ως πότε μες στον μαρασμό αυτόν θα μένει.
Οπου το μάτι μου γυρίσω, όπου κι αν δω
ερείπια μαύρα της ζωής μου βλέπω εδώ,
που τόσα χρόνια πέρασα και ρήμαξα και χάλασα».

Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες.
Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς
τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς·
και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ' ασπρίζεις.
Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού -- μη ελπίζεις --
δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.
Ετσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
στην κώχη τούτη την μικρή, σ' όλην την γή την χάλασες.

Την υγρασία και τις διαβρωτικές της ιδιότητες τις κουβαλάμε μέσα μας ,αγαπητή μου.
Εσείς μια κυνική ,το γνωρίζετε καλύτερα απ τον καθένα μας.

Tyler Durden είπε...

η ιδανική πόλη είναι αυτή στην οποία δεν θα υπήρχε επιτακτική ανάγκη κάθε αργία να "αποδράς".

Fri είπε...

Είναι κρίμα από ένα τόσο όμορφο κείμενο που υμνεί την ομορφιά και καταδικάζει την ασχήμια, εμείς να αντλούμε απαισιοδοξία... Θα διαφωνήσω το λοιπόν με τους προλαλήσαντες :)

Δεν είναι όλες οι πόλεις απάνθρωπες, δεν έχουμε από όλες τις πόλεις τάσεις φυγής και απόδρασης και ούτε κουβαλάμε μέσα μας την υγρασία! Υπάρχουν πόλεις που δε θες να αφήσεις, που είναι όμορφες είτε λουσμένες στο φως του ηλίου, είτε μούσκεμα από τη βροχή, είτε καλυμμένες από το χιόνι. Και τείνω να πιστεύω πως έτσι είναι τα περισσότερα μέρη! Τουλάχιστον αυτά που εγώ έχω βρεθεί...

Θέλω να κρατήσω από αυτήν σου την ανάρτηση την 'αύρα της θάλασσας', τη 'μυρωδιά του πεύκου', τα 'παρτέρια', τους 'κήπους' και τους 'χιονάνθρωπους'.

Την καλημέρα μου :)

Ανώνυμος είπε...

@Tyler

και πού θα δείξουμε τα Cayene, μετά; Άδικος άνθρωπος είσαι. Αν δεν δοκιμαστούν στις ερήμους και τις στέπες του Ξυλόκαστρου, της Αράχωβας και της Χαλκιδικής, τι σκ... τα πήραμε;

Άντε για να σε παρηγορήσω. Βγήκε και οικολογικό Cayene, ούτε 250 gr/Km ρύπο δε βγάζει!! Όσο για την οικολογική Harley Davidson των νεολαίων, 50.000 € κάνει. Είναι να μένεις στην πόλη αργία;

Τώρα όσοι ρευματοπαθείς δεν αντέχουν την αστική υγρασία, μπρος για Λας Βέγκας, κλίμα ξερό καζίνα, συνταξιούχοι κλπ!

Swell είπε...

Eπειδή το χιόνι καλύπτει, εκτός όλων των άλλων, και τη σαπίλα, εγώ ζω για να δω μια μέρα τη Βουλή θαμμένη στο χιόνι. Κι όταν αυτό λιώσει, να μην υπάρχει...

Να μην παραλείψω να συγχαρώ και να καλωσορίσω το Μπουκόφσκι του Ολυμπιακού. Ο συνδυασμός που σκοτώνει.

cynical είπε...

Καλε μου @de Profundis, σκέψου όμως και οι πολεις να ειναι απο πάνω κι αυτες υγρες; διπλο το βαρος..

cynical είπε...

Καλημερα @Τyler Durden

Λεγανε παλια για το St. Louis, στην καρδια της Αμερικης, ότι ειναι η καλυτερη πολη. Εχει πάντα πτησεις για να πας οπουδηποτε αλλου, ανα πάσα στιγμη..

cynical είπε...

Γεια σου @Fri,

πες τα τους! Ισα ισα και με το προηγουμενο κειμενο, αλλα και σε άλλα παλιοτερα, εδειξα ότι οι πολεις με τρεφουν, και ιδιαιτερα η καρδια τους.

Πραγματι οι περισσοτερες εχουν τις χάρες τους. Αλλα ειναι και κάποιες στις οποιες η μονιμη υγρασια τους, ακομα μου θυμιζει εφιαλτες. Παντως, θυμαμαι σε μια ψηφοφορια οτι οι κατοικοι του Βανκουβερ ηταν οι περισσοτερο ευχαριστημενοι με την πολη τους...

καλη σου μέρα

cynical είπε...

Η Αθηνα αγαπητε @cirut , δεν ειναι καθολου υγρη. Να το βλέπετε εσεις οι Θεσσαλονικεις, και να μας ζηλευετε ακομα πιο πολύ!!!

Εγω απο τον καιρο που ζουσα εκει, ακομα να ξεσκεβρωσουν τα κοκκαλάκια μου...

cynical είπε...

Παλι αρχισαν οι παραισθήσεις @Swell?

Σιγα σιγα θα μας πεις οτι θαθελες το χιονι να εξαφανισει και το Καραισκακη.

Ανώνυμος είπε...

Ωραίες οι πόλεις όταν κατοικούνται από ανθρώπους με καθαρή και ελεύθερη σκέψη.
Ωραίες οι πόλεις όταν κατοικούνται από ανθρώπους την αγαπάνε σαν το σπίτι τους.
Ωραίες οι πόλεις όταν ο ένας φροντίζει να τα βρίσκει με τον άλλον- και όχι να πιέζεις τους πάντες για το συμφέρον του.
Ωραίες οι πόλεις όταν κατοικούνται από ανθρώπους μορφωμένους και με κριτικό πνεύμα απαλλαγμένο από τις χωριάτικες ρίζες τους.

Ανώνυμος είπε...

"Τις πιό όμορφες πόλεις μας δεν τις έχουμε χτίσει ακόμα...".
Αυτή είναι η δική μου ΠΙΣΤΗ! Το "μη εισέτι είναι"!

Χαιρετισμούς σε πιστούς και ...απίστους!

navarino-s είπε...

cynical υποκλίνομαι! Είναι τόσο εκπληκτικό το κείμενο σου. Εκεί στο περί υγρασίας είσαι άπαιχτη. Η αφόρητη υγρασία με τη ζέστη είναι το στοιχείο που δεν φαίνεται σε αυτά τα ωραία πόστερ της Καραϊβικής με τα παραδεισένια νησιά!!! Επίτρεψε μου λίγους στίχους από τον Μπολιβάρ του Εγγονόπουλου:

"....Αν στα νησιά των κοραλλιών φυσούνε ανέμοι, κι'αναποδογυρίζουνε τα έρημα καϊκια,

Κι' οι παπαγάλοι οργιάζουνε με τις φωνές σαν πέφτει η μέρα, κι' οι κήποι ειρηνεύουνε πνιγμένοι σ'υγρασία,

και στα ψηλά δεντρά κουρνιάζουν τα κοράκια,

Σκεφτήτε, κοντά στο κύμα, του καφφενείου τα σιδερένια τα τραπέζια,

Μεσ' στη μαυρίλα πως τα τρώει τ'αγιάζι, και μακρυά το φως π'ανάβει, σβύνει, ξανανάβει,και γυρνάει πέρα δώθε,

Και ξημερώνει -τι φριχτή αγωνία- ύστερα από μια νύχτα δίχως ύπνο,

Και το νερό δεν λέει τίποτε από τα μυστικά του.

Έτσ' η ζωή.

................"

VAD είπε...

Τόσο πολύ παρεξηγήθηκα,που ξόδεψα όλο το ξίδι για να μου περάσει:)))
Α,αφού δε θέλεις υγρασία,έλα εδώ από Οκτώβρη μέχρι Μάη,μηδενική υγρασία,γι αυτό και αντέχεται η ζέστη,αλλά μόλις πιάσουν οι βροχές,Παναγία βόηθα...,
ευτυχώς τότε φεύγουμε...

Ανώνυμος είπε...

μα τι πάθατε ;

καλό είναι, ο,τι κι άν είναι ...

cynical είπε...

γεια σου @Stardust30,

οντως οι ανθρωποι κανουν τις πολεις του, ε, και οι χωριατες δεν ειναι κακοι, ακομα κι αν δεν ειναι μορφωμενοι.

cynical είπε...

Λοιπον αγαπητε @Rive gauche, χαζευα κατι φουτουριστικες φανταστκες πολεις στο ιντερνετ, που εμεινα με ανοιχτο το στομα. Αραγε, θα φτιαχτουν ποτέ;

Αχ, αυτα με τους πιστους και απιστους, με γονατισατε τις προαλλες! Και πού να εβαζα το ερωτημα αν υπαρχει θεος!

cynical είπε...

Αν αρχισουμε τις υποκλισεις, αγαπητε @navarino-s, μιά ο ενας, μιά ο άλλος, θα ξημερωσουμε! Παντως σ'ευχαριστω, και για το ποιημα.

Τι μου λες για μπαχαμες! και στην Κυπρο να πας καλοκαιρι, πνιγεσαι.

Δεν ξερω πως, αλλα την υγρασια την εχω συνδεσει με την παρακμη. Τωρα θυμαμαι καποιες ταινιες αρκουντως υγρες, οπως νοσταλγια του Ταρκοφσκι, ο λορδος Μπάιρον του Κούνδουρου, ο Αγγελοπουλος, η αποπνικτικη ατμοσφαιρα στον εραστη της Ντυρας, και αλλα που δεν ξερω ή δεν θυμαμαι.

cynical είπε...

VaD, ευχαριστω για την προσκληση, και θα ερθω, (α! δεν θελω να σε προσβαλω!)αν δεν εχει σκονη.
Για πες μου, τι θερμοκρασιες πιανει τον χειμωνα; περναει τους 30 βαθμους; Α!, τωρα που το θυμηθηκα. Πουλανε παλτα στο χαρτουμ; (άσχετο!)

cynical είπε...

κε Κ.Κ.Μοίρη, όπως σας κόβω, εσας θα σας ταίριαζε το Μανχαταν και μόνο. Κανένα σκοντο.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Cynical, καλησπερίζω!

Αλλού μου το πήγες! Όχι βέβαια γιατί δεν κατάλαβες πού το πήγαινα εγώ. Αλλά γιατί δεν ήθελες να ακολουθήσεις! Πονηρή! Εντάξει, εντάξει! Πονηρή επιστήμων!

grsail είπε...

Η ιδανική πόλη είναι αυτή όπου οι κάτοικοί της (όλοι) θα γράφουν τόσο ωραία κείμενα και θα τα μοιράζονται μεταξύ τους!

ikor είπε...

Δίνεις χαρακτήρα και προεκτάσεις σε φυσικά φαινόμενα! Πολύ ενδιαφέρον!!

Να μη μιλήσω εγώ για χωροταξία, ε; Μάλλον το χαλάω...

Ας πούμε λοιπόν ότι ωραίες είναι οι πόλεις όπου οι κάτοικοι δεν μαζεύουν σκόνη καθισμένοι στον καναπέ!

Άθεος είπε...

Απορώ με το πνεύμα σου…
Πού τα βρίσκεις τέτοια θέματα και τα σκέφτεσαι…
Στην αρχή μου φαίνονται γελοία, κι όταν τα διαβάσω, απορώ πως τα καταφέρνεις τόσο καλά, ακόμα και με… παπαριές, να βγάζεις τόσο νόημα!
Είσαι έξυπνη και δεν θα με παρεξηγήσεις για την κακιά κουβέντα, αν και πριν λίγες ημέρες την απομυθοποιήσαμε.
Μπράβο σου!
Είσαι ταλέντο!
Για τις πόλεις, τι να πω… έχεις τόσους καλούς σχολιαστές, που τα είπαν όλα.

VAD είπε...

Θερμοκρασία βλεπε καθημερινά στο πλαγιο μενού του μπλογκ μου, δυστυχώς δεν διαθέτω...σκονόμετρο,
σκεπάστηκε κι αυτό απ' τη...σκόνη:)

vripol είπε...

"στραβώνει και παραμορφώνει τα κόκαλα"

Γκλιάχχ!! Ανατριχιαστικό.. :)

cynical είπε...

Αγαπητέ @Rive Gauche,

καλημερίζω! Ελπίζω να κατάλαβα την έννοια της πιστης στην οποια αναφερεσαι εξ ισου πονηρε R.G, και που δεν ειναι βεβαια η θεολογικη.
Επειδη δεν μπορεσα προς το παρον να φανταστω πώς θα ηταν μια μελλοντικη gauche πολη, κατεφυγα στους φουτουριστες. Γιατι όχι;

cynical είπε...

@grsail, καλημερα,

Αχ, τι ωραια θα ήταν να γραφαμε όλοι και να μη δουλευαμε! να μας χόρταιναν οι λεξεις!

cynical είπε...

Καλημερα @Ikor,
αν αρχισεις τα χωροταξικα, θα μου χαλασεις την ατμοσφαιρα! Δες οι παλιες μεδίνες πόσο ελκυστικες ειναι μεσα στο χαώδες σχεδιο τους! Οι αναρχες πολεις εξυπηρετουν αναγκες φτωχών ανθρωπων που τις βολευουν όπως-όπως, προσθετοντας και αφαιρωντας. Ειναι πιο ζωντανες απο τις δομημενες και εχουν μεγαλυτερο ενδιαφερον να τις χαζευεις, (ίσως όχι να μένεις!!)

cynical είπε...

Καλημερα @Άθεε,

μεσα στις πόλεις ζουμε απο τοτε που γεννηθηκαμε και δεν υπάρχει ανθρωπος που να μην τα είδε ή να μην τα ενιωσε στο πετσι του, ολα αυτα που περιγραφω. Ειναι αδυνατον οι πολεις και τα καιρικα φαινομενα να μην γεννουν σκεψεις και συναισθηματα στον καθενα.

Η φωτο της παπαριας, αν την ειχες στειλει νωριτερα θα την ειχα βαλει προμετωπιδα στο βλογ.

cynical είπε...

@VaD, εχεις ομως ξεσκονοπανο!

cynical είπε...

@Vripol, καλημερα,

δεν είπα, κιόλας, ότι τα σπάει τα κόκκαλα! Για να σπασουν χρειαζεται κατι παραπανω απο υγρασια. Πιθανον χιόνι!

VAD είπε...

Ναι,το υπηρετικόν προσωπικόν όπως έλεγε η μαντάμ Σουσού:)
Ετσι για να ζηλέψεις!

Άθεος είπε...

Και τώρα μπορείς να την κάνεις προμετωπίδα, αν και αυτή με την μαϊμού είναι φανταστική. Ανάρτησε όμως ένα θέμα για την πνευματική ασθένεια του ανθρώπου που λέγεται παπαριά, θίγοντας και το θέμα της πίστης σε θεούς, στοιχειακά και νεράιδες ή σαν φυσικός και για την κβαντική θρησκεία. Είσαι ταλέντο, δεν είπαμε;

cynical είπε...

@Άθεε,

τι προτιμας; τη κβάντωση της θρησκείας ή τη κβαντωση της παπαριάς;

Άθεος είπε...

Σαν κβαντικά φαινόμενα και τα δυο, ίδια ισοτιμία στο σπιν δεν έχουν;

TNS είπε...

Άργησα να εντοπίσω αυτό το άρθρο.
Είμαι ενθουσιασμένος:
Είναι το πιο ποιητικό κείμενο πολεοδομίας που έχω διαβάσει!!!

cynical είπε...

καλημερα TNS

σ' ευχαριστω! Γραμμενο αρχες 2009, τοτε που ακομα κοιταζαμε και περα απο επιτοκια, δοσεις, χρεοκοπιες, κλπ.