Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Το Μαχαίρι και το Κόκκαλο


Έχω έναν καλό φίλο τον Παναγιώτη, ο οποίος που και που, όταν δεν παίρνει τα βουνά και τα λαγκάδια, ασχολείται και με τα μεγάλα θέματα της επιστήμης. Λύνει, δένει εξισώσεις και όλο μου λέει με παράπονο, πόσο τάχατες κοντά έφτασε στο αποτέλεσμα, αλλά να, την τελευταία στιγμή κάτι πήγε πάλι στραβά και αντί για λαγός βγήκε μόνο το πετραχείλι.

Σήμερα, παίρνοντας έμπνευση από τα τρέχοντα, μού έστειλε το καινούργιο του πόνημα να το αξιολογήσω. Η ικανοποίησή μου ήταν τόσο μεγάλη, που αποφάσισα να το δώσω στη δημοσιότητα.


Ιδού λοιπόν!


Έλληνες ερευνητές συμμετέχουν σε μεγάλο επιστημονικό πείραμα!!

Στο τελευταίο τεύχος του, το επιστημονικό περιοδικό magic planet, ασχολήθηκε με την δομή και την σχέση των δυο σωματιδίων που σύμφωνα με τις επικρατέστερες θεωρίες υπάρχουν στον πυρήνα του ατόμου, και που είναι γνωστά στον επιστημονικό κόσμο σαν μαχαίρι και κόκαλο. Είναι γνωστό πόσο έχει απασχολήσει τους επιστήμονες όλου του κόσμου, η σχέση των δύο αυτών σωματιδίων, ο ηλεκτρονικός δηλαδή δεσμός που τα κρατάει σε μια απόσταση μεταξύ τους. Σύμφωνα με τις τελευταίες θεωρίες η απόσταση αυτή δεν είναι σταθερή, αλλά μεταβάλλεται μέσα στον πυρήνα του ατόμου κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, έτσι ώστε να μην είναι ποτέ δυνατόν να μηδενιστεί. Πολλά σενάρια έχουν γραφεί για τις συνέπειες της σύμπτωσης των δύο αυτών σωματιδίων. Από πολύ αισιόδοξα, που αφορούν ειρηνικούς σκοπούς, δηλαδή την ιατρική, τις επικοινωνίες και τις μεταφορές , μέχρι και τα πιο απαισιόδοξα, που μιλούν για την καταστροφή του πλανήτη ακόμη και… του πλανητικού μας συστήματος! Το σίγουρο είναι ότι ενέργεια που θα εκλυθεί από την σύμπτωσή τους θα είναι εκατομμύρια φορές περισσότερη από οποιαδήποτε άλλη γνωστή μέχρι σήμερα, όπως σχάση πυρήνων αντιύλη κλπ. Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι επιστήμονες –και έλληνες!!- σ’ ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα που έγιναν ποτέ, είναι ότι είναι αδύνατον αυτή η απόσταση να μηδενισθεί. Ας μην ανησυχούν λοιπόν οι απαισιόδοξοι:


Δεν πρόκειται ποτέ το μαχαίρι να φτάσει στο κόκαλο!!!

30 σχόλια:

katerina είπε...

Περιέργο...
Κι όλο αυτο το αιμα που τρέχει απο το πάνω μου...μόνο κρεας έχει ...σφαγιασθεί;

cynical είπε...

Κατερινα, επειδη γνωριζω πολυ καλα απο κόκκαλα, σε διαβεβαιωνω, οτι δεν εχουν αιμα. Για ψαξε στην ποδια σου, για τιποτα παληκαρια που σφαχτηκαν;;

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Τι κρίμα τόση ενέργεια και να πηγαίνει και να πηγαίνει χαμένη..Μόνο και μόνο για να κρατιούνται οι αποστάσεις που λέει ο λόγος..

βαγγελης ιντζιδης είπε...

μα αν υπάρχει απόσταση
θα μένουμε πάντα δύο - έτσι δεν είναι
αλλιώς ο ένας που έχει φάει τον άλλο θα πεθάνει από ΄πλήξη...
ενδιαφέρον πάντως έχει και η θεωρία και το πείραμα...μιας τελικά η ενέργεια που ισορροπεί είναι το στοίχημα...
ευχαριστώ Κυνική
έχει πολύ ενδιαφέρον θα ψάξω να βρω και στο διαδίκτυο σχετικά ή αν έχεις και εσύ πληροφορίες που μπορώ να διαβάσω θα ήταν ωραίο...
αυτά τα ασύμπτωτα δύο...όσο το σκέφτομαι τόσο πιο πολύ με ενδιαφέρουν...και για αυτό που αντιμετωπίζω με την υγεία μου επιτυχώς προς ώρας...
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
βαγγέλης

VAD είπε...

Και να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο,ειναι τόσο χοντρό(το κόκκαλο),ωστε θα σπάσει το μαχαίρι!
Κι αυτο το γνωρίζει το μαχαιρι,γι αυτό σου λέει,δεν καθομαι στ'αυγά μου!

Tyler Durden είπε...

απλό είναι, υπάρχει μεγαλύτερη αντίρροπη δύναμη αντιστρόφως ανάλογη της απόστασης, αλλά κανείς δεν θέλει να την εξερευνήσει (καπως έτσι, αλλά αντίστροφα, δεν εξηγείται και το ότι είναι μαζί κολλημένα τα πρωτόνια στον πυρήνα;)

Tic Tac είπε...

Καλημερα Ε-Κ.

Αν εχεις παρατηρησει πώς οι Ολλανδοι "ξυριζουν" τη σαρκα απο το ψαροκοκκαλο, θα σου 'ρθουν και τα μαθηματικα των ασυμπτωτων, καλη ωρα!

cynical είπε...

Kαλημερα carpe diem,

Φοβερή ατάκα!!

cynical είπε...

καλημερα Βαγγέλη

ναι, αλλα αν το μαχαιρι φτασει στο κοκκαλο, μπορει να ερθουν στο φως ενδιαφερουσες ιστοριες που θα διαλυσουν την πληξη μας.

Η θεωρια του Παναγιωτη ειναι ακομα καινουργια και δεν υπαρχουν αλλα στοιχεια. Πρωτοδημοσιευτηκε στο βλογ μου. Οπως λεμε, εκανε πρεμιερα εδω...

Αν υπαρξει εξελιξη θα εισαι ο πρωτος που θα το μαθει.

Να εισαι παντα καλα

cynical είπε...

@VaD

πριν φτασει στο κοκκαλο εχει να διαπερασει το πετσί(δερμα). Αυτο κι αν εχει παχος!

Fri είπε...

Καλημέρα :)
Καλό είναι που δε θα μηδενιστεί αυτή η απόσταση. Αν σκεφτούμε πως εξαιτίας της κρατούνται τόσο καλά οι ισορροπίες...

cynical είπε...

Tyler,
φαινεται οτι η δυναμη ειναι ηλεκτροστατικης φυσεως, και οτι τοσο το μαχαιρι, οσο και το κοκκαλο εχουν ομονυμα φορτια.

cynical είπε...

Καλημέρα @Tic Tac,

μαζι με τα μαθηματικα της ασυμπτωτικής προσεγγισης, μου θυμησες και κατι προγενεστερο: το παραδοξο του Ζηνωνα.

cynical είπε...

Καλημερα @Fri,

και μας αρεσει αυτη η ισορροπία; Εγω θα ψηφιζα να ..μηδενιστει αυτη η αποσταση!

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι της μόδας τα σωματίδια. Μετά το προσωρινό(;) φιάσκο του CERN, έχει επιβληθεί άκρα του τάφου σιωπή. Εσύ και ο φίλος σου ο Π. παραβιάζετε την ομερτά, που ξύνει πληγές. Δεν έχει εξακριβωθεί, αν τις πληγές τις ξύνετε και ενίοτε τις ανοίγετε, με το μαχαίρι ή με το κόκκαλο. Το θέμα ερευνάται από την
Αντιτρομοσωματιδιακή Υπηρεσία και αλοίμονο σας αν βρεθείτε ύποπτοι για συνενοχή σε απόδραση άκρως απόρρητων μυστικών σωματιδίων.

Greek Rider είπε...

Δηλαδή @cynical αν καταφέρναμε υπο υποθετικά ελεγχόμενες συνθήκες να εκμηδενίσουμε την απόσταση των δύο σωματιδίων θα είχαμε άπειρη ενέργεια; Ε τότε αξίζει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο!

grsail είπε...

Το μαχαίρι μπορεί όχι αλλά όπως πάμε σε λίγο θα φτάσει το πετσί στο κόκαλο!

Και με αυτόν τον γνώμονα εύχομαι καλό απόγευμα σε όλους ...

Άθεος είπε...

Το Μαχαίρι και το Κόκαλο, σαν αδρονικά στοιχεία, είναι μορφές ύπαρξης της ύλης κατά την άποψη του διαλεκτικού υλισμού. Έτσι η ενότητα Μαχαιριού και Κόκαλου είναι τόσο έκδηλη στο μαθηματικό φορμαλισμό της σχετικότητας!
Δεδομένου όμως της τάσης να συγχέουμε την φυσική σχετικότητα με τον γνωσιολογικό σχετικισμό καταλήγουμε σε εσφαλμένα συμπέρασμα, πως τάχατες το μαχαίρι δεν θα φτάσει ποτέ στο κόκαλο. Είμαστε τόσο πολύ γελασμένοι…
Εφ’ όσον ο Αϊνστάιν πίστευε πως το σύμπαν και η βλακεία είναι άπειρα, αν και για το πρώτο είχε τόσους λόγους να αμφιβάλει, θέλω να πιστεύω ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο και εκλύοντας τεράστια ποσά ενέργειας, θα βομβαρδίσουν τη βλακεία και θα την εξουδετερώσουν… όταν η Εντροπία αυξηθεί πέραν ενός ορίου που για την ώρα παραμένει άγνωστο!

cynical είπε...

Πατε να ποινικοποιήσετε τη θεωρία κ. Οδυσσέα. Αυτη μας διαβεβαιωνει ότι ειναι νομος φυσικος, το ενα να μην πλησιαζει το αλλο.

Και να μην ακουσω καποιους ΚΚΕδες να λένε ότι οι επιστημονες τα παιρνουν, για να φερνουν τη φυση στα μετρα της εξουσιας, που τους πληρωνει και τους φιμώνει, γιατι θ' αμολύσω μαυρες τρυπες.

cynical είπε...

@Rider, θα λυναμε το ενεργειακο, να μην σου πω κιολας με μηδενικες εκπομπές !

cynical είπε...

@grsail

Ειμαι της άποψης, πως αμα φτασει το μαχαιρι στο κοκκαλο, θα περισεψει χρημα για να μην φτασει το πετσι στο κόκκαλο

καλο βραδυ

vripol είπε...

Τελικά θά μπέι μαχαίρι στό κόκκαλό;

cynical είπε...

Αγαπητέ @vripol,

ΟΧΙ, το μαχαιρι δεν θα μπει στο κοκκαλο. Το ειπε και ο ειδικος. Τωρα ομως, χωρις μαχαιρι, πώς θα φτιαξει το κοκκαλο, δεν το γνωριζω!

καλο βραδυ.

cynical είπε...

@Αθεε, παιδί μου,

τι βαθμό ειχες πάρει στη φυσική στις πανελλήνιες; Το είχες πει στους γονεις σου; Μηπως εφταιγε το φροντιστηριο; Μηπως εκανες κοπανες για ν' αυξησεις την εντροπια σου;

Ποιος αστοιχειωτος καθηγητης σου διδαξε οτι το μαχαιρι θα φτασει στο κόκκαλο;

Ανώνυμος είπε...

Ο Μηδενισμός πολύ στεναχωρέθηκε,
τι θ' απογίνει η σχετικότητα
και η διάκριση στην εξουσία,
ο χωρισμός εκκλησίας κράτους;

Ευτυχώς η Μόνα Λίζα είναι απεικόνιση μυστήριο, τα φύλα δεν ενώθηκαν
κι' ας πέσαν το φθινόπωρο, εχθροί και φίλοι δε μονιάσαν μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία, είναι φυσικό.

cynical είπε...

καλημέρα @airgood, :)

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή synikal,

Αυτό που διάβασαν είναι πράγματι εκπληκτικό! Για ένα πρόσθετο λόγο. Έχω και εγώ έναν γνωστό που μετέχει σε διεθνή ομάδα ερευνητών.
Αυτή η ομάδα λοιπόν, υποπτευόμενη τον ύποπτο ρόλο του μαχαιριού, προσπάθησε να πει την αλφβήτα ανάποδα. Σε ειδικά εργαστήρια του CERN, πέντε ορόφους κάτω από το κουλουριασμένο φίδι, προσπάθησαν να φθάσει (δηλαδή να βάλουν) το κόκαλο στο μαχαίρι!
Τα συμπεράσματα θα ανακοινωθούν σύντομα με δημοσιεύσεις σε εγνωσμένου κύρους επιστημονικά περιοδικά. Το μόνο που μου επιτρέπεται να πω εδώ (μια και θίξατε το θέμα), είναι ότι ούτε το κόκαλο φθάνει στο μαχαίρι.
Ωστόσο, το πείραμα πήρε μια απροσδόκητη τροπή. Διαπίστωσαν με έκπληξη ότι τα τεράστια ποσά ενέργειας δεν πρόκειται να απελευθερωθούν σε περίπτωση που τα υποκείμενα της έρευνας έρθουν εις σάρκα μια. Αντιθέτως –και αυτή ήταν η μεγάλη έκπληξη- διαπίστωσαν άναυδη, ότι όσο απομακρύνεται το κόκαλο από το μαχαίρι, τόσο σωρεύονται τεράστια ποσά ενέργειας. Υποψιάζονται μάλιστα, ότι αν η απόσταση ξεπεράσει ένα κρίσιμο μέγεθος, η ενέργεια που θα ξεχυθεί σχεδόν φωτός, θα είναι τέτοια, που θα τους πάρει ο διάολος τον πατέρα. Και του μαχαιριού και του οστού.
Περισσότερα δεν μπορώ να πω προς ώρας, διότι σέβομαι την τελευταία ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑμας, καθώς δεν έχω φυσική παρουσία.

ΚιρΣος

cynical είπε...

Αγαπητε ΚιρΣος,

Απ' αυτα που εξιστορησες μολις τωρα, βγαζω το συμπερασμα οτι η διακοπη του CERN οφειλεται σε σαμποταζ. Κανεις δεν θελει αυτο το πειραμα να λαβει χωρα.

Άθεος είπε...

Μάλλον δεν με κατάλαβες cynical! Θεώρησα, ότι αυτό είναι εφικτό, θεωρητικά, όμως θα γίνει πραγματικότητα… του Αγίου Foutsou.
Δεν ήθελα να προσδιορίσω την Εντροπία με την έννοια του Απείρου, πράγμα που την άγνωστη αύξησή της την θεωρήσατε εφικτή και πραγματοποιήσιμη!
Όμως, εξήγησέ μου, με δυο λόγια, γιατί κανείς δεν θέλει αυτό το πείραμα (cern) να γίνει…

cynical είπε...

Καλημερα @Αθεε,
φοβουνται τις μαυρες τρυπες!!