Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Οι ενάρετες μεγάλες επιχειρήσεις που πληρώνουν τους φόρους τους...



Αφού τελειώσανε με τον υπ αριθμ. 1 εχθρό του λαού τους δημοσίους υπαλλήλους, είναι αλήθεια ότι το παλεύανε για κάμποσα χρόνια μέχρι να τους ξεπαστρέψουν, τα όπλα στράφηκαν και στον υπ αριθμ. 2 εχθρό, τους μικροεπαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες. Η υψηλή φορολογία που θα τους επιβληθεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, είναι σίγουρο ότι θα σβήσει και τα τελευταία υπολείμματα από δαύτους, με ταχύτητα τέτοια, που οι εισαγωγείς λουκέτων δεν θα μπορούν να προλάβουν τη ζήτηση.

Για μεν τους πρώτους τα αμαρτήματα πολλά και πολυπαινεμένα, για δε τους δεύτερους, ένα, αλλά ασυγχώρητο, η φοροδιαφυγή. Τόσο στη μια περίπτωση, όσο και στην άλλη, αρωγοί, οι παραχαράκτες των αριθμών, οι ζογκλέρ της επιστημονικής παραπληροφόρησης και διαστροφής. Τεράστιο το κράτος από τη μιά, τεράστια η φοροδιαφυγή από την άλλη. Και σ' όλο το πλάνο πανταχού απών, ο υπ αριθμ, 3 εχθρός, το μεγάλο κεφάλαιο, οι πολυεθνικές, οι εφοπλιστές και τα λοιπά καλόπαιδα.

Αν μη τι άλλο, το θέμα είναι αισθητικό. Ανάμεσα στον αξύριστο, βρωμιάρη μπογιατζή και στον ντυμένο στην “πένα στο καντίνι” μεγαλοπαπάρα, αν σου ζητηθεί να υποδείξεις τον απατεώνα, το δάχτυλο ασυναίσθητα θα σταθεί στον πρώτο.

Πολύ ιδρώτας έπεσε τον τελευταίο καιρό για να στοιχειοθετηθεί η συμβολή των μικρών στο ομολογουμένως μεγάλο έλλειμμα κρατικών εσόδων από τη φορολογία. Αν οι μεγάλοι φοροδιαφεύγουν κατά τι, (βάζοντας στην άκρη τις “νόμιμες” φοροαπαλλαγές), οι μικροί φοροδιαφεύγουν κατά τι περισσότερο, για το λόγο ότι είναι πολλοί περισσότεροι. Στη λογική αυτή, φτάνει η απλή αναφορά στην αριθμητική πλειοψηφία που συγκροτεί μια κατηγορία, για να απαλειφθούν από την εξίσωση τα ποσά που κάθε μια κατηγορία αποκρύπτει, ωσάν η μέση φοροδιαφυγή των μικρών να είναι ίδια με τη μέση φοροδιαφυγή, (νόμιμη και παράνομη), των μεγάλων.



Έτσι, το πρόβλημα εντοπίστηκε, φυσικά με την επιστράτευση στοιχείων επί στοιχείων, και κομψών γραφικών παραστάσεων, επί ακόμα κομψότερων τοιούτων, στο μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και μικροεπιχειρηματιών, σε αντίθεση με τις προοδευμένες χώρες όπου η τάξη αυτή εμφανίζεται σημαντικά συρρικνωμένη, προς όφελος των μεγαλύτερων, φορολογικά ενάρετων επιχειρήσεων. Η συσχέτιση λοιπόν, όπως εξ υπονοείται  της φοροδιαφυγής με την ύπαρξη μικρών επιχειρήσεων δεν διαφέρει και πολύ από την συσχέτιση (όπως είχαμε δείξει στη Θεωρία των Πελαργών), της μείωσης των γεννήσεων στη Γερμανία κάποια εποχή με τη μείωση του πληθυσμού των πελαργών. Το παράδειγμα αυτό, που, εκ των πραγμάτων, παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι τα μωρά τα φέρνουν οι πελαργοί, διδάσκεται σε όλα τα τμήματα στατιστικής για να δείξει πόσο φαιδρά αποτελέσματα μπορεί να παράξει η ανόητη χρήση της στατιστικής και της συσχέτισης παράταιρων αριθμών.



Μπορεί στην Ελλάδα το χόμπι της παρακολούθησης των κινήσεων των μεγάλων επιχειρήσεων και πολυεθνικών που αλωνίζουν στη χώρα μας να μην είναι διαδεδομένο, γιαυτό άλλωστε και αλωνίζουν, είναι όμως, και με το παραπάνω στις χώρες στις οποίες πασχίζουμε να μοιάσουμε, ιδίως στην Αμερική και το Μεγάλο Βασίλειο.



Δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες από το Reuters, BBC, Guardian, Sunday Times, κλπ έφεραν στο φως τα έργα και ημέρες της αρετής των μεγάλων πολυεθνικών.



Η E-Bay, σύμφωνα με τη Sunday Times, βρέθηκε να καταβάλει στο ΗΒ για το 2010, φόρο 1.2 εκ. λιρών σε σύνολο πωλήσεων 800 εκ. Θεωρώντας ότι δουλεύει με ένα ποσοστό κέρδους 23%, το κέρδος της στο ΗΒ θα έπρεπε να ήταν γύρω στα 181 εκ., ποσό που αντιστοιχεί σε φόρο 51 εκ. Αντ' αυτού πλήρωσε μόνο 1.2 εκ.



Τα Starbucks, σύμφωνα με το Reuters, σε διάστημα 14 ετών πλήρωσαν στο ΗΒ φόρο 8.6 εκ λιρών. Τον περασμένο χρόνο είχαν πωλήσεις στο ΗΒ 400 εκ λίρες, αλλά ο φόρος που κατέβαλαν ήταν 0. Από το 1998 δε που λειτουργούν στο ΗΒ, για συνολικές πωλήσεις πάνω από 3 δις πλήρωσαν φόρο λιγότερο από 1% επί των κερδών.

Το Facebook πλήρωσε τον προηγούμενο χρόνο στο ΗΒ φόρο 238,000 λίρες για πωλήσεις 20.4 εκ λιρών. Και τούτο, λόγω μεταφοράς μέρους του εισοδήματος στην Ιρλανδία, όπου οι φόροι είναι χαμηλότεροι.

Σύμφωνα με τον Guardian, το Amazon τα τελευταία τρία χρόνια έκανε πωλήσεις 7.6 δις στο ΗΒ, για να πληρώσει μηδενικό φόρο. Ο λόγος είναι ότι η εταιρία είχε μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στο Λουξεμβούργο, όπως έκανε προσφάτως και η δική μας η ΦΑΓΕ. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πωλήσεις που κάνει η Amazon Αγγλίας πληρώνονται στο Λουξεμβούργο, όπου και φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή.
Η Google έχει τα κεντρικά της στο Δουβλίνο, και ο φόρος που πλήρωσε αυτό το χρόνο στο ΗΒ για έσοδα 400 εκ ήταν μόνο 6 εκ.
Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι οι περιπτώσεις αυτές στο ΗΒ δεν είναι μοναδικές και δακτυλοδεικτούμενες. Μιας και βρήκε το δρόμο η μια, δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνουν και οι άλλες. Και φυσικά, δεν υπάρχει λόγος να αποκλείουμε το γεγονός ότι τον δρόμο αυτό της αρετής δεν τον έχουν ανακαλύψει και εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες, όπως και στη δική μας.

Πριν σημάνει λοιπόν επίθεση στη μικροεπιχειρηματικότητα, ας ξεκαθαρίσουμε το τοπίο και στη μεγαλοεπιχειρηματικότητα, χωρίς πειραγμένα στοιχεία και εσκεμμένες παραλείψεις.


Η Vodafone, κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 76 εκ ευρώ για τις γνωστές υποκλοπές. Το πλήρωσε; Όχι φυσικά. Το πρόστιμο αυτό ακυρώθηκε μετά τιμών και επαίνων από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου το 2010...



7 σχόλια:

spiral architect είπε...

Κυρία, κυρία, ξεχάσατε τη Χόκτιφ και το ΦΠΑ που χρωστάει.

cynical είπε...

Mπραβο spiral!

Για να παρεις το δεκαρακι ομως, πρεπει να φερεις περισσοτερες πληροφοριες: Ποσες ζημιες καταγραφουν οι μεγαλες πολυεθνικες στην Ελλαδα, ποσο φορο πληρωνουν εδω, κλπ κλπ

spiral architect είπε...

cynical, αρμοδιότεροι για τεκμηρίωση της φορολογίας των πολυεθνικών στην Ελλάδα , το πως και το γιατί πρέπει να πληρώνουν και αν θα πρέπει να πληρώνουν, είναι άλλοι συνσχολιαστές.

Εγώ κόβω βόλτες στην Unter den Linden προσπαθώντας να πιάσω κολλητούς προς επιβίωση. Έτσι κι αλλιώς, η επιφάνεια γης που τώρα λέγεται Ελλάδα πάει για εξανδραποδισμό ιθαγενών και μελλοντικό εποικισμό.

cynical είπε...

spiral

ακομα καλυτερα! (δεν εννοω τα περι επιβιωσης!), διοτι θα εχεις πρωτου βαθμου πληροφορηση για τις γερμανικες πολυεθνικες που κοβουν βολτες στην ελλαδα.

τελος παντων, σου ευχομαι τα καλυτερα!

spiral architect είπε...

Α, δεν είναι για μένα. Πήγα να βρω όμως ένα παλιό συγκάτοικο που μένει εκεί.

Είναι κρίμα να σε διώχνει ο τόπος σου. Είναι κρίμα να σε διώχνουν, ενώ έχουν δαπανήσει χρήματα και έχουν απασχολήσει ανθρώπους να σε διδάξουν.
Καλά εγώ είμαι μεγάλος για να φύγω, αλλά τα παιδιά μου, θέλουν (και δεν θέλουν) να φύγουν.
Όσο και κάποιοι να πιστεύουν ότι η "σημερινή νεολαία" δεν καταλαβαίνει, θέλει να βολευτεί, μπλαμπλαμπλά, μπλαμπλαμπλά, σε πληροφορώ ότι το έχει καταλάβει καλά οπότε σε μακροσκοπικό ενδοοικογενειακό επίπεδο αρχίζει η εσωτερική κόντρα:

- Τι να κάνω εδώ, θα φύγω!
- Γιατί να φύγεις και να τους αφήσεις ζωτικό χώρο;

και έτσι ψάχνομαι εις την Εσπερίαν για πάρτη τους.

spiral architect είπε...

Και ολίγος Μπογιό προς επίρρωσιν της εννοίας της ελευθέρας αγοράς και των συναφών νεοφιλελέ φληναφλημάτων:

«Ολυμπιακή»

Αφιερωμένο ιδιαιτέρως στο γυαλιστερό παιδί της ΔΑΠ,
(αχ, ατι-μούλικο!)
όστις πρώην ευροβουλευτής, ξεκίνησε τη βρωμοδουλειά.

Prths είπε...

Εδώ οι επαγγελματίες της παραπλάνησης μεγαλουργούν. Δεν μπορούν να υπάρχουν όρια στην ανατροπή αιτίου και αποτελέσματος όταν η σκοπιμότητα είναι η «επιβίωση» (δλδ. ακόρεστη απληστία, φόβος και φθόνος). Τί να πει και η έρμη η επιστήμη που μελετά την αιτιατότητα (causality)...